31 Март, 2020 17:32 6 222 68

Шоуто на маскираните

  • фейсбук-
  • кирил ананиев-
  • маски-
  • заповед

Безумното поведение на управляващите по въпроса с маските е напълно деморализиращо

Шоуто на маскираните - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

А беше наистина гениално. За да не излизаме навън, измислиха препятствие. Задължителната маска. Половината отговорни фактори ни заплашиха с чутовни глоби за нещо, което е неоткриваемо или спекулативно раздуто ценово, а другата половина, за всеки случай ни обясняваше, че реална полза от него няма. Единствено психологически ефект. Пълно подсигуряване - задължителното нещо, без което не можем да излезем е или скъпо, или го няма.

Но това не е всичко, както казват в рекламата на онова ренде. То е задължително, но за сметка на това - безсмислено. Как да не си останеш вкъщи?! И точно "планът" започна да дава плодове и хоп...няма и денонощие - министърът свали маските от лицата на многострадалния електорат. Така внезапно, както ни ги постави предната вечер. С възможно най-обърканата и кахърна физиономия от всичките, които ползва за брифинг.

Подобно поведение е напълно деморализиращо. Няма как да се вземат присърце и приемат отговорно заповеди на люде, последователни в своята въпиюща непоследователност. Така се губи доверие и авторитет, а тепърва ще се налага да слушаме и изпълняваме стриктно разпоредби, в далеч по-сложни ситуации.

Доверие и авторитет ли? При условие, че тях отдавна ги няма, управляващите ни просто няма какво да изгубят по тези параграфи. Чува се единствено приглушеното и примирено псуване на опитните зайчета.

Бързо след избухването на епидемията стана ясно, че всички ще се учим в движение - и лекари, и управляващи, и народ. Ок, нов вирус е, приехме, че ще е така.

Темпото на прибързаните решения обаче е наистина стресиращо. Ясно е какво се иска, за да предвидиш ефекта от действията си в аванс, но хайде...няма да се обиждаме.

Надеждата ни е, че ако утре маскираните като политици чичковци и лели от екрана ни заповядат да излизаме само със сателитни чинии на главите, ще отменят заповедта след няколко часа. Щом видят реакциите ни във фейсбук.

Както ни управляват всъщност...


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 92 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoviD 20

    93 7 Отговор
    Само 2 маски наистина предпазват от CoV всичко друго по магазините е едно заблуждение! :\
  • 2 вуйна

    99 4 Отговор
    А какво да кажем за безумното решение за Великден??!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 прост човек

    38 140 Отговор
    Идиотите могат да ходят както си искат ,могат да се смеят , прегръщат и целуват (както правеха в Италия и Испания само преди десет дни) ,могат да се събират на тумби ,да ходят на концерти ,да се мотаят по паркове (както правеха в САЩ само преди седмица) ,могат също да пазаруват от нелегални пазари прилепчета и броненосци и да ги похапват (както правеха в Китай само преди ) , изобщо - идиотите могат да правят каквото си искат (както казах) ,а пък аз (щото съм прост) ще спазвам карантината и ще ходя с маска !!!

    Коментиран от #9, #11, #17, #18, #38, #41, #44, #60, #61, #62

  • 6 Лекар БГ

    79 0 Отговор
    Поведението е наистина стресиращо,безумно и безотговорно.
    Изключително важно в такива времена е какво,как и защо се говори,а още по-важно,какво се приема.Но,в случая,както и при много други преди-въпрос на капацитет.

    Коментиран от #51

  • 7 гост

    48 3 Отговор
    Маските добре,ще се макираме,ама сега повечето експерти казват,че 99% от заразяването става чрез ръцете,а за там забрани няма.Ръкавици гелове,но не са задължителни,а доста хора гледам си чоплят слънчоглед,а с ръкавици ще е трудно.
  • 8 КралиМарко

    62 13 Отговор
    Чичооо, абе да си сам на пейка у парко - забранено - глоба 5000лв/пенцията на жената за година и половина!
    Аааа за Великден - събор пред Църквите МОЖЕ , и чат пат вътре да се улази - МОЖЕ!Така , Тука е ТАКА!МааааалоооУмна Работа!Ма пред Интересо на Поповете - и Ден Година Храни , комунистите не могат да забранят масовата зараза, щото там вирус нема да има, нали дедо поп ще ръси със светена вода..
  • 9 Ееее.

    62 8 Отговор

    До коментар #5 от "прост човек":

    че ти си прост та аз трябва да ходя с маска ли!?

    Коментиран от #13, #52

  • 10 Ж.З.

    56 3 Отговор
    Няма ли кой да потърси сметка на милицията, че има глобени за минаване по улицата?

    Коментиран от #56

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дельо хайдутин

    103 3 Отговор
    За маските се отказаха, ама за 10 те милиарда нов дълг, не.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 фактология

    48 2 Отговор
    Много добра статия.Ясно, точно и кратно.Дано и твоите колеги от инфо да се поучат, защото няма кой да им чете есетата.
  • 15 Сашо

    62 2 Отговор
    Като не знаят какво да правят да видят какво се прави в Беларус. Там няма карантина, но няма и болни. Аман от глупости!
  • 16 Ще платите и лихвите!

    62 2 Отговор
    Е, СЕГА КАТО СВАЛИХМЕ МАСКИТЕ КАКВО СЕ ВИДЯ? ВИЕ ПАК ИСКАТЕ ДА НИ ДЕРЕТЕ, А ПЪК НИЕ ЩЕ ВИ ОТРЕЖЕМ КУХИТЕ КРАТУНИ КАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО. БЪДЕТЕ СИГУРНИ В ТОВА!
  • 17 До простия

    44 7 Отговор

    До коментар #5 от "прост човек":

    Че си прост, да прост си, поне си го признаваш. Да го разбираме че е апел към всички, които са прости, това ли искаше да кажеш троле?

    😀😀😀😀😀😀😀😀😁
  • 18 Обикновен човек

    74 8 Отговор

    До коментар #5 от "прост човек":

    "Идиотите " както ти ги наричаш и какъвто" идиот" съм и аз, са нормални трезвомислещи хора които трудно се подават на манипулации,отказват да им отнемат основните човешки права,отказват да ходят по улиците като кучета с намордници,отказват да се правят психологически експерименти с тях и.т.н....а ти че си прост (както сам си го признаваш ) прост си ,съгласен съм с теб защото мислиш не с главата си а с страха си:(недай си боже да не се гътна олеле,олеле,малеле....)И кво като пукнеш ,кво .???!?..светът ще си продължава да съществува с теб или без теб ...

    Коментиран от #23, #31

  • 19 със съжаление

    31 4 Отговор
    Защо съдим италианците,американците,французите,че така са постъпили,те са силни нации справяли са се и с по-тежки неща.Няма да чакат от такива като нас да им помогнат.Изправят се пред опасността,някой ще загинат,но ще се справят.А ние какво ,ще се снишим ,дано вируса не ни брои за живи и не ни види.Така ще оцелеем гардо като "ЛЪВОВЕ"както впрочем винаги сме оцелавали,но защо ли и самите ние не се уважаваме.

    Коментиран от #45

  • 20 статистика

    12 56 Отговор
    То щото в Италия ,Испания ,САЩ ,Англия и пр. всички бяха тарикати ,не искаха карантина ,не искаха да ходят с маски ,не искаха да им ограничават разходките ,кръчмите ,кафенетата и пр, ,та за това - крематориумите им изнемогват , а труповете вече ги съхраняват в хладилни камиони ,щото в моргите места няма.

    Коментиран от #24, #39, #42

  • 21 Мила

    14 57 Отговор
    Не само маските да ви махнат ами съблечете се голи да ви отворят всички възможни заведения стадиони театри киносалони и по цял ден ревете да ви давапари Държавата.Имах съмнения че сте тъпо задръстени но това ви държание е потресаващо.Аз си ходя с маска и ръккавици от 20 на дни и като видя някой идиот без маска бягам или отивам на другия тротоар.Което не означа че някой бабит сводолюбив няма да ме зарази

    Коментиран от #25, #35, #63

  • 22 КралиМарко

    49 2 Отговор
    Да питам...а това , дека требе да пускам всеки път СМС за по1.20лв на час,, за да одим да си купим хлеб и лекарства за мене и бабата, защо не се ОДМЕНЯ!?Аз нема да паркирам никъде - и отказвам да ме таксуват , като че съм им лека кола излезнала на улиците!Това , ако остане - НОВИЯ ДАНЪК ли ще е - ТРОТОАРНО ПРАВО за нас ?!
  • 23 прост човек

    15 53 Отговор

    До коментар #18 от "Обикновен човек":

    Ами ,съдейки по написаното от теб - светът ще продължи да го има ,ама не без мене ,ами без тебе (не щеш карантина ,искаш разходки ,искаш купон ,не искаш маска) очевидно. Изобщо - като си толкова ербап и си сигурен ,че всичко е манипулация - що се не разходиш до Бергамо ,пошляй се там няколко дни (не забравяй да целуваш всеки срещнат) и пак ще говорим (ако си още жив).

    Коментиран от #26

  • 24 Идиоти

    20 3 Отговор

    До коментар #20 от "статистика":

    СТЪКМИСТИКА!!!
  • 25 ИДИОТКА

    29 4 Отговор

    До коментар #21 от "Мила":

    МИЛА АМА ПРОСТА!
  • 26 Обикновен човек

    55 5 Отговор

    До коментар #23 от "прост човек":

    Защо ми е да живея в твоя свят????Свят населен с прости и страхливи хора като теб???? Свят с примати като теб ,с чипове в главите които се управляват с компютър???( Това е бъдещето на света ако останат да живеят само такива страхливци като теб!!!) Благодаря ,но предпочитам да си живея живота какъвто си го обичам !!!!( По добре да умра сега щастлив, отколкото да живея цял живот със страх и манипулации!!!!)

    Коментиран от #28, #29, #32

  • 27 denker

    36 2 Отговор
    Следващата мярка е със заповед да ни определят задължителното носене на бяла роза на ревера. Нали си спомняте: Бяла роза ще закича, бяла роза със бодлите, но пази се ти, пази се!
  • 28 добре му го каза на джендъра!

    27 2 Отговор

    До коментар #26 от "Обикновен човек":

    Туше !
  • 29 прост човек

    6 35 Отговор

    До коментар #26 от "Обикновен човек":

    Ами ,на слука ! Мри си с кеф.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Не е проблем

    7 28 Отговор

    До коментар #18 от "Обикновен човек":

    ...ако точно ти пукнеш. Проблемът е , че ще заразиш още много хора, които не желаят да пукнат точно сега.
  • 32 Като толкова

    7 21 Отговор

    До коментар #26 от "Обикновен човек":

    Не ти харесва този свят защо пишеш, че си щастлив в него???? Противоречиш си на всяко изречение. И като си така смел и благороден защо не огидеш да помагаш в Италия??? Търсят се под дърво и камък такива хора.
  • 33 САМО ЧЕ

    13 17 Отговор
    СМЕЛ Е ЧОВЕК, КОЙТО СПАСЯВА ДРУГ ЧОВЕК. СТРАХЛИВ Е ЧОВЕК, КОЙТО ЗАТРИВА КЕБЕ СИ И ЗАЕДНО СЪС СЕБЕ СИ - КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДРУГИ.
  • 34 Няма да ви казвам

    7 0 Отговор
    нищо. Забранено е. Просто ще гледам шоу.
  • 35 Ха ха

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мила":

    Бързо психиатър!
  • 36 gabar

    33 1 Отговор
    Германия, Франция, Италия, тестват десетки хиляди на ден и резултатите,които получават са реални. Вбългария се тестват по няколко десатки на ден и резултатите са икривени и недават ясни резултати за разпространението на заразата у нас.
  • 37 изпълнителен гражданин

    28 0 Отговор
    отивам рано сутринта в аптеката и питам има ли защитни маски. Разбирам че има шити, трислойни за многократна употреба . Разделям се с по 4,80 лв. на брой. Доста пари ми се виждат за това "изделие", ама като търсенето е в пъти по-голямо от предлагането. Хубавото е, че пази от поне от глоба . А си купувах маска N95 от строителните магазини за 3,50 лв. през есента. По една/защото е скъпа/ и само когато наистина имах нужда.

    Коментиран от #55

  • 38 Тра-ла-ла

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "прост човек":

    Верно си прост!
  • 39 Само да питам

    5 3 Отговор

    До коментар #20 от "статистика":

    Туй по телевизора ли го видя?
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 0 Отговор
    След това "ШОУ", полека-лека и "жабата ще бъде сварена"!
    Хора, събудете се!

    Коментиран от #43

  • 41 Пижо

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "прост човек":

    МуРафетчийски,ти ли си Бе,да бе изчакал да
    ни го кажеш утре....това
  • 42 Пако до

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "статистика":

    Статистическия идиот,това по средството за
    масова ДЕЗинформация ли го видя Бе??????
  • 43 Пако

    20 0 Отговор

    До коментар #40 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Народ дрогиран с простотия,трудно се събужда
  • 44 alex D

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "прост човек":

    Идиотите също така може да спазват разпоредбите на дружите идиоти и да си стоят в къщи! Като теб! Нацдявам се утре да напишат заповед, с която на публично места да се излиза задължително гол под кръста и намазан с китова мас. И сё надявам всички идиоти като теб да я спазят!
  • 45 дон чичо

    25 1 Отговор

    До коментар #19 от "със съжаление":

    ами,днес ядох мухлясял хляб,при нас хляба е със записване,няма автобус до общината -набутаха я в Сандански, аптеката е също на майната си,38 душици и днес!хоп проверкааа....да не би да се събираме по трима,ами събираме се ,само 38 останахме, е и ракийка праскаме , нема начин ...а за маските...и тех ги нема,а това що го нема и цар го не носи...ке оди гол, баа ти и тъпите управници
  • 46 гост

    14 1 Отговор
    Май Горанов е приел "някои ангажименти" пред приятелите си в Германия срещу висок пост в бъдещата централа "Зелен фонд".
  • 47 Без име

    21 1 Отговор
    За да задължиш, трябва да осигуриш.
    Липсата на елементарно поведение сред управляващите е причина за недоверието на хората и не спазване на правилата.
  • 48 Ново

    7 3 Отговор
    Щом не си прост иди доброволец в болницата и не пиши глупости тук
  • 49 расмунсен

    11 4 Отговор
    Маски падат, пада и Бойко на изборите догодина..., ако ги има.
  • 50 Шоу

    12 1 Отговор
    Представяте ли си с какво трябва да се справя малкия и среден бизнес, за да оцелее...с многобройните закони и закончета, които ги заливат напрекъснато...иначе, в конкретния случай, е хубаво, е че си признават грешките...
  • 51 Sol

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Лекар БГ":

    въпрос не на капацитет...а въпрос, бъркаш дълбоко в джобовете...като глобата за изхвърлен фас...е, това е за чистота, за здравето - ПО-СОЛЕНА...да ви е сладко :-)
  • 52 PI4ка

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ееее.":

    eee, научи се, че не е нужно да изписваш какъв е човекът...да изписваш от кого е и за кого се отнася...това го прави КОМПЮТЪРА за вас !
  • 53 Sochi

    18 0 Отговор
    Професор Катасонов обича да задава на студентите следния въпрос: „Кой е основният ресурс на съвременната икономика?“. Отговорите са различни: петрол, пари, знания. И всичките – грешни. „Основният ресурс на съвременната икономика — тържествено провъзгласява професорът — това е глупакът. На него можеш да му пробуташ всичко“. Следва смях в залата 
  • 54 Шляп

    15 2 Отговор
    Маската наистина не пази от вируса,а пази от хората,които се страхуват от вируса.Такъв наплашен и паникъосан страхливец е твърде възможно да прояви агресия и да ви нападне от страх за собственото си здраве.Поради факта,че наистина вярва,че маската ще го спаси от заразяване,това го поставя в графата на изключително опасните индивиди с нисък интелект,които също така си връзват кончета против уроки и целуват икони за здраве.Та заради тях ги носим маските,да стоят спокойни и да не вършат глупости.
  • 55 Пари за маска

    11 1 Отговор

    До коментар #37 от "изпълнителен гражданин":

    В случая въпросът не е в това, колко пари ще дадеш за маската, а че става КАКТО ОБИКНОВЕНО - проформа - слагаш маската да не ТЕ ГЛОБЯТ, а не да се предпазиш, или да предпазиш другите...защото, извинете ме, ако се повтарям, но ако кихаш и кашляш - просто си служи с носна кърпа или ръка - нали после маската трябва да си я носиш отново като излизаш...да не би да купуваш втора, че трета и т.н...а тя е вече ЗАРАЗЕНА...и т.н....честно, какво да ви обяснявам повече, ще кажете, че само раздувам...
  • 56 Бумеранг

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ж.З.":

    не, и Слава богу, но ако си мислиш да наплюеш полицая...по-добре и не си помисляй!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Зоро

    10 1 Отговор
    Наш Киро вече влезе в главната роля от Маската на Зоро. Катрин Зита Дж. му допадна и не иска да я дели. Само бялата коса го издава...
  • 59 Марчето

    2 8 Отговор
    Чудя се кое ще е следващото тъпо заглавие, което ще видим.... Жалко е да си правите рейтинга по такъв просташки начин ;)
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 До простия

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "прост човек":

    Идиота си ти .Не виждаш как свети в тъмното кратуната ти.И не е Хелоуин,а е Великден.Яж Биг Мак и пий СОСА СОЛА,може пък и да не умреш.
  • 63 Мила простата

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мила":

    Защо се разхождаш навън?Барикадирай се у вас в кенефа.По пощата пици ще ти пращат,а вода там имаш.И НЕ СВАЛЯЙ МАСКАТА ДОКАТО СЕ ХРАНИШ.За твое добро е.
  • 64 Наблюдател

    3 1 Отговор
    Управляващите дали си дават сметка /май въпроса е риторичен../ какво ще се случи народа като огладнее, след като неможе да заработва?! Което е просто въпрос на време ако ситуацията продължи...
  • 65 Тъпънъри

    1 3 Отговор
    Големи сте тапанари това комунистите. Големи!
    С такъв кеф бих отпушил след това канала на ваната.
    И бих се изпикал в нея.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Иванов

    3 0 Отговор
    Плашливи и слабохарактерни хора да ни управляват по време на епидемия е по-страшно от самата епидемия. Горко ни!
  • 68 Наско

    3 0 Отговор
    Някои видя ли лице на труп в Италия или само ковчези ?!!