Last news in Fakti

2 Април, 2020 20:30 11 000 53

Само така ще се справим с коронавирус: "Две трети от населението трябва да придобият имунитет"

  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • карантина-
  • германия

Ограниченията водят дотам, че се заразяват много по-малко хора, това като начало е добре

Само така ще се справим с коронавирус: "Две трети от населението трябва да придобият имунитет" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"За да овладеем пандемията от коронавирус, две трети от населението трябва да придобият имунитет срещу него", казва германският вирусолог Мартин Айхнер. В интервю за ARD той разглежда няколко възможни сценария.

Мартин Айхнер е вирусолог към университета в Тюбинген. Заедно със здравната служба на Баден-Вюртемберг той е създал коронавирус-симулатор - CovidSIM. Той разработва различни сценарии за развитие на пандемията в зависимост от зададените в него данни.

Ефективни ли са сегашните ограничения на събиранията?

Мартин Айхнер: Ограниченията водят дотам, че се заразяват много по-малко хора. Това като начало е добре. Защото при много силно покачване на новозаразените, както беше наскоро, здравната система просто няма да може да се справи с натоварването. Само че когато броят на заразените спре да нараства, почти никой не придобива имунитет срещу новия вирус. А от епидемиологична гледна точка е необходимо две трети от населението или повече да придобият имунитет, за да може епидемията да се овладее трайно.

Защо две трети?

Мартин Айхнер: Изчисленията са направени на базата на предположението, че един заразен пренася вируса към средно трима души. Но ако 50 процента от населението имат придобит имунитет срещу Ковид-19, вирусът би бил пренесен само към 1,5 души. Едва когато заразеният пренася вируса към само един човек, кривата ще спре да върви нагоре. А това означава, че две трети от хората трябва да имат имунитет срещу вируса.

Означава ли това, че актуалните мерки не помагат?

Мартин Айхнер: Сега само печелим време. Ограниченията на контактите просто отлагат проблема напред във времето. Когато след няколко седмици се върнем към нормалния си начин на живот, без населението да има съответния имунитет, ще се окажем на същото място, на което сме били и преди. Последиците: всичко ще започне да се повтаря, един заразен ще пренася заразата към още трима души, които на свой ред ще я разпространяват и кривата отново ще тръгне нагоре.

Трябва ли тогава ограниченията да бъдат удължени още повече?

Мартин Айхнер: Ако те бъдат удължени, ние просто ще отложим всичко напред във времето. А и обществото не би могло да си позволи прекомерно удължаване на ограниченията за контакти. Не можем да удължаваме тези мерки чак докато се създаде ваксина и тя влезе в употреба.

Какво ще се случи, ако ограниченията бъдат разхлабени? Ако примерно децата се завърнат в училищата и детските градини, но ресторантите и баровете останат затворени?

Мартин Айхнер: В момента ние ограничаваме до голяма степен контактите с други хора. Ако обаче ограничаваме събиранията само с 50%, то един заразен ще пренася заразата към повече от един човек. И така броят на заразените отново ще скочи светкавично.

Ако зададем точно тези условия в специалния симулатор, създаден за случая, ще видим, че така ще ни трябват около седем месеца, за да овладеем положението. А това би било ужасно. Щетите за икономиката и за обществото биха били прекалено големи. Искаме ли въобще такова нещо?

Каква е алтернативата?

Мартин Айхнер: За да се стигне по-бързо да придобиване на имунитет сред населението, би трябвало събиранията отново да бъдат позволени. И то толкова дълго, докато броят на заразените отново скочи много силно - чак докато стане почти непоносимо за обществото и за здравеопазването. И точно тогава отново би трябвало да се въведат ограничения - може би дори още по-силни, отколкото сегашните.

Чрез по-високия брой зарази населението ще е придобило по-голям имунитет срещу вируса. Новите ограничения би трябвало да важат докато ситуацията стане отново поносима за обществото.

Ако обаче имунитетът все още не е достатъчен, броят на заразените пак ще се покачва. И така - чак докато две трети от населението придобият имунитет срещу новия вирус.

Всички тези сценарии обаче ще натоварят много обществото. Затова може би още по-важно е да се изолират най-застрашените - възрастните хора и тези с предишни заболявания. Но пък много от тези хора не могат да живеят сами - едни имат нужда от грижи, други живеят с децата и внуците си. Така че ще имаме нужда от креативни решения.

Какви са в такъв случай решенията?

Мартин Айхнер: Трябва да се действа в няколко посоки: например да се въведат защитни маски за всички или пък специално защитно облекло за по-възрастните. Защитните маски обаче ще усложняват дишането на някои от най-застрашените. Вариант са и тестовете за антитела - да се установява кои хора вече имат имунитет, за да могат те да работят без опасения в домовете за възрастни.

Най-големият проблем е, че около коронавируса все още има много неизвестни - не се знае колко от заразените действително се разболяват, кой трябва да отиде на лекар или в болница. Все още просто не разполагаме с достатъчно данни.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    75 11 Отговор
    Мангъра го каза още преди две седмици!

    Коментиран от #4, #25

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    28 16 Отговор
    Чoвeкът нe e бeзпoмoщeн пoлзвaтeл нa мeдицинcки уcлуги. Cрeщу вируc кoйтo нитo гo виждaш, нитo имa вaкcинa нaй-дoбрoтo прoтивoдeйcтвиe e ecтecтвeният имунитeт... В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe. Прoблeмът e, чe в имунизaциoнния кaлeндaр нa дeцaтa, вeчe нямa прoлукa зa пocтaвянe нa вaкcини зa нoвитe бoлecти.
    "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.

    Коментиран от #6, #36, #37

  • 3 розово

    27 5 Отговор
    Повтарят българските специалисти.
  • 4 Лудия касапин

    45 5 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Каза го, но на бързо го анатемосаха... Дали това е правилния начин за борба с вируса, ще разберем от Швеция.

    Коментиран от #29

  • 5 Ръмпези

    32 6 Отговор
    ЕДНО ОТ НАЙ -ТОЧНИТЕ РАЗСЪЖДЕНИЯ ЗА ВИРУСЪТ...ВЪОБЩЕ НАШИТЕ ЧЕТАТ ЛИ, ГЛЕДАТ ЛИ,РАЗСЪЖДАВАТ ЛИ ИЛИ СЕ МИСЛЯТ ЗА НЕЗАМЕНИМИ....ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА НОСИМ ЗАРАЗАТА ЗА ДА СМЕ СПОКОЙНИ..ИМУНИТЕТ НИ Е НУЖЕН....
  • 6 Николай

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти колега имаш ли представа каква е смъртността при племената в Амазония и Африка. Хората които живеят в градовете и индустриалните зони имат много добре изграден имунитет срещу много заболявания.

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Васил

    27 27 Отговор
    Я да го попитам този вирусолог ако две трети вместо имунитет починат какво праим както в Италия и Испания този няма акъл

    Коментиран от #11, #12, #14, #21, #47

  • 9 БГ малоумник

    10 10 Отговор
    Не е така,ние вярваме в карантината
  • 10 Някой си

    7 9 Отговор
    Статии от небръснати не коментирам!
  • 11 Ферхунд

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    Дори и там няма такъе процент. най високият е 10 мисля беше
  • 12 HohoBoho

    23 3 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    Прочети пак статията! Докато две трети не получат имунитет - епидемията няма да приключи.
    А колко ще загинат зависи от това как ще опазим рисковите групи - тези с хронични заболявания и по-възрастните. А за останалите, каквото ни е писано

    Коментиран от #33

  • 13 Behemoth

    17 4 Отговор
    Хихихи след като създадоха паника и психоза у населението сега като се заразят всички ще умрат от страх....
  • 14 plovdiv

    24 5 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    Васко , средната възраст на починалите е 80 години средно , точно затова трябва възрастните да останат още в къщи , както и хронично болните , ноооо другите здрави и млади групи трябва да излизат на вън и да тръгват на работа иначе и цяла година няма да е достатъчна , а парите вече привършват и хората ще полудеят нацяло...децата ще са гладни и тн...ще е по-страшно стократно от вируса......
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Николай":

    Публикувано във факти.бг: "Хората които живеят в градовете и индустриалните зони имат........."
    ........ ИМУНИТЕТ от ваксини. И сега C-19 стана "шах с пешката" на цялата СЗО-О-О-О!!!
    PS: Не съм Ви никакъв колега.

    Коментиран от #19

  • 16 И накрая ЧИП

    20 6 Отговор
    Току що гледах идиота "професор" Кантарджиев по БТВ. Обясняваше на водещия, че докато течал анонса и водещия казваше колко са заразените в България, още един потвърден случай му били заявили в слушалката. И сега абсурда-каза дословно, "че се НАДЯВА още случаи да излезнат тази нощ от незнам ква си национална лаборатория?!?! .....И това с леко пиянски, ехиден тон.... Оставям на вас коментарите!

    Коментиран от #53

  • 17 Smael

    2 0 Отговор
    Този как ли ще изглежда между двама руси, Тръмп и Джонсън?
  • 18 НАПЪЛНО ПОГРЕШНО Е ТОВА

    17 6 Отговор
    КИТАЙ СЕ СПРАВИ С ВИРУСА И ЗАПОЧНА ДА РАБОТИ БЕЗ НАСЕЛЕНИЕТО СА Е ПРЕБОЛЕДУВАЛО НА 70%. ТАКА ЧЕ ТОЗИ ЧОНЕК ЛЪЖЕ НАЙ- НАГЛО.

    Коментиран от #26

  • 19 Приятелю!

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сега ще наложат и задължителна световна ваксинация, заради този вирус, което е и планът. Някои знаят и, че ваксините имат и химерен(двуполовост) ефект, както и ин витро оплождането, за което генетиците май отдавна тайно работят. Случайно ли от няколко години насам се отваря "прозорецът на Овертон" във връзка с т.нар. трети пол!!! За икономическите, социални и етнически катаклизми, които предстоят няма да говоря!

    Коментиран от #20

  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "Приятелю!":

    C тoвa "ГРИПЧE" прoпрaвят пътят зa "БEЛEГA НA ЗВЯРA"...
    ....................................................

    “И принуждaвaшe вcички, мaлки и гoлeми, бoгaти и cирoмacи, cвoбoдни и рoби, дa им ce тури бeлeг нa дecницaтa им или нa чeлaтa им; зa дa нe мoжe никoй дa купувa или дa прoдaвa, ocвeн oня, кoйтo нocи зa бeлeг имeтo нa звярa, или чиcлoтo нa нeгoвoтo имe.“

    Oткрoвeниe нa Йoaн 13:15-17

    Коментиран от #24

  • 21 Haters gona hate

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    2/3 от Италия са около 40 милиона души, мисли преди да пишеш.
  • 22 Смях в залата

    10 4 Отговор
    Хахаха Кантарджиев наистина избива рибата. Той е като комедиант. Забавлявам се с него. Егати учените.....така каза наистина “Надявам се” и се хилеше като идиот
  • 23 Бесен Язовец

    22 1 Отговор
    С кой точно корона вирус? Тоо корона вирусите са най разпространените вируси в природата и човек винаги има корона вируси в организма си!сега има епидемия от удобния корона вирус на банкерите!
  • 24 Приятелю!

    7 4 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Точно така! Ваксината няма да е просто ваксина, а с технологии като 5G ще могат да ни въздействат дистанционно. Прочети статиите на Мартин Вриланд като напишеш - Събитие 201 упражняване на вирус!
  • 25 Алфа Ромео

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Не само Мангъра, всеки вирусолог ако е честен ще ти го каже, това се и наука и си има своите природни закони. Като се крием по къщите и вируса няма да си каже, а то няма никой по улиците, ами аз ша си ходя тогава, смешно ако някой се надява на това. За съжаление ще има хора с усложнения и такива които ще загубят живота си, но това само се отлага, безсилни сме пред висшите сили.
  • 26 HohoBoho

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "НАПЪЛНО ПОГРЕШНО Е ТОВА":

    Има и друго обяснение - в Китай е достигнат необходимия процент от населението, което е прекарало вируса за да спре епидемията.
    Но това не е видимо от статистиката, защото не са имали никакви или почти никакви симптоми и не са засечени.
  • 27 Townboy

    7 8 Отговор
    Не е сигурно че ако го прекараме този вирус ще изградим имунитед. Ако поддържаме мерките на нашия кризисен щаб ще държим ниски нива на заболели дълго време, но ще унищожим държавата и нас от глад. Ако пък приемем теорията за стадния имунитед и се окаже че не изграждаме имунитед срещу вируса ще настъпи армагедон. Изобщо намираме се в патова ситуация според мен и единствено ефикасна ваксина би ни отървала от положението.

    Коментиран от #28

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "Townboy":

    ".......пък приeмeм тeoриятa зa cтaдния имунитeд и ce oкaжe чe нe изгрaждaмe имунитeд cрeщу вируca щe нacтъпи aрмaгeдoн. Изoбщo нaмирaмe ce в пaтoвa cитуaция cпoрeд мeн и eдинcтвeнo eфикacнa вaкcинa би ни oтървaлa oт пoлoжeниeтo."
    -Главанак, имаш ли най-малка представа как се правят ваксините?

    Коментиран от #31

  • 29 лекар Швеция

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Лудия касапин":

    Не е правилния начин.Живея в Швеция и заразените официално са над 5500,а починалите 280.В интензивните отделения почти всички легла са вече заети-от 515 в цялата държава 490 са заети.При това няма никакви скринингови тестове а само който влиза в болница се тества.В аптеките няма маски и дезинфектанти,в Спешна помощ персонала няма маски с филтри.Съжалявам че съм тук,но сега границите са затворени...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Townboy

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не знам дали си трол, но спамиш. Половината коментари под тази статия са твои и няма да коментирам съдържанието им нито ще споря. Тук само изказвам мнение и не се заяждам с останалите коментиращи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Д-р Менгеле

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "HohoBoho":

    Същото е било и през 1957-58 година. Епидемия от детски паралич и лустросани малоумници, които са разчитали на естествено придобит имунитет. Добре, че се появил някакъв луд доктор, който ваксинирал хлапетата и решил проблема.

    Коментиран от #48

  • 34 Възмутен

    13 4 Отговор
    Защо удължавате извънредното положение още от сега до 13 май ??? В Италия едва днес го удължиха до 13 април - а там има 13000 мъртви - а в БГ само 10 !!?? Както е тръгнало - ще го удължите до Нова година ??!!!
  • 35 Шопо

    5 1 Отговор
    Голема цензура,големи нещо ,а цензурчето? Така ти заръчаха от ГЕРБ,нали? Що да правиш сиромашкио и ти деца имаш да храниш
  • 36 Опс

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Плюсът ми беше МИНУС!
  • 37 нулиране

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Сатанистите се готвят за пир послучай на стартираното от тях изтребление на човечеството.

    Но православните християни, с Божията молитва, се молим за второто пришествие на Спасителя Иисус Христос. Когато Бог дойде отново на Земята, ще нулира победата на сатанистите и ще ги изпрати в ада. А заедно със сатанистите и всички, които им се покорят ще заминат във вечното небитие.

    И Бог ще сътвори Човека отново.

    Коментиран от #50

  • 38 оня с коня

    2 1 Отговор
    Навремето тази идея за заразяването на 2/3 от хората с цел Имунитет бе приложена и спрямо Чумата,но резултатът бе "неудовлетворителен".Ха дано тоя път...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 дяд Асан

    2 2 Отговор
    бравус на Асан от дпсето, тръшнал 2 бройки от герберето, ммдааа сметките излизат точно две трети, ейй умен вирус!
  • 41 Земя

    3 3 Отговор
    Две трети от човечеството тряба да ИЗЧЕЗНАТ, за да се съхрани живота на Земята! Стига вайкане сега камбаната БИЕ за хората! Дойде краят,поне с малко достойнство да го приемем!

    Коментиран от #44

  • 42 Очистител

    3 1 Отговор
    Сатанистите в бяло-Докторите извършиха голям грях спрямо Бога, като от векове се опитват да се наместват в Божите дела и Божията промисъл предопределена за хората и изкуствено да поддържат и удължават живота им, противопоставяйки се на Смъртта като Божие Възмездие за греховете им и напълвайки света с генетично непълноценни и греховно болни хора...
  • 43 Ивайло

    1 0 Отговор
    Някои тотално откачиха ! Една трета ще придобият имунитет а останалите ще трябва да умрат ! Тоя вирус май има и нови признаци на заразяване ! Унищожава мисловната дейност на човешкия мозък

    Коментиран от #46

  • 44 жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Земя":

    Ами сбогом. Като си се предал и искаш да "пътуваш" но преди това гласувай поне за управниците
  • 45 1122

    1 0 Отговор
    Не знам коя е лекарката от снимката,но има много хубави очи,предполагам,че е и много красива.Да е жива и здрава и да лекува и да радва хората около себе си!
  • 46 HohoBoho

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ивайло":

    Защо реши, че останалата една трета от хората трябва да умрат?
    Ако имаш някаква секретна информация - сподели я! :)
  • 47 А защо си

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    решил, че две трети ще починат? кой ти каза, че смъртността при тя вирус е 70%? Като го гледам, в Германия смъртността е около 1%...
  • 48 HohoBoho

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Д-р Менгеле":

    Радвам се, че си съгласен - с групов имунитет епидемията ще спре, но идеята ти за създаване на ваксина в обозримо бъдеще ми изглежда малко конспиративна.
  • 49 HohoBoho

    1 0 Отговор
    Германия смъртността е около 1%...
    това е спрямо регистрираните случаи.
    Спрямо населението е 0.00...%
  • 50 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "нулиране":

    бог вече е на земята...казва се ПУТИН!!!!!
  • 51 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ДАААА,той е ПРАВ!!!!Ама НЯМА ДАЛАВЕРА,СПЕКУЛА,ЗАЕМИ и печалба за банките!!!!!значи ....неговата няма да стане....Май трябва да сменим името на вируса с ...COVID 19/BANK!!!!тогава всичко ....пасва!!!
  • 52 Доктор Михайлов

    0 0 Отговор
    Аз нищо не разбрах от тази статия или интервю . Последно трябва да се вземат ограничителни мерки или да пуснем хората .
  • 53 Димчо Несторов

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "И накрая ЧИП":

    И какво му е идиотското на Кантарджиев. Дайте да попържаме и плюем ,така ще си изградим по стабилен имунитет.