Last news in Fakti

3 Април, 2020 20:30 6 511 69

Коронавирус: какво се случва, докато България е в извънредно положение

  • българия-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • коронавирус-
  • пандемия

Грозно, но истина: здравето на българите едва ли е онова, което е мотивирало решението за удължаване на извънредното положение

Коронавирус: какво се случва, докато България е в извънредно положение - 1
Снимка: БГНЕС

Грозно, но истина: здравето на българите едва ли е онова, което е мотивирало решението за удължаване на извънредното положение заради коронавируса. Тази хипотеза е на проф. Евгений Дайнов. Ето неговите седем извода:

Ако си стигнал до извод А, вече си длъжен да видиш и онова Б, което е след него. После В и така нататък. И докато стигнеш до Я, може да се окажеш в някоя прокълната земя. Да, анализаторството е понякога доста неприятно за анализатора занимание. Защото може да го заведе там, където той не иска да бъде. Но анализът е въпрос на разум, а не на щение. И затова нямаш право да се отказаш по средата.

Да вземем извънредното положение заради коронавируса и всякаквите свързани с него заповеди и контра-заповеди. От каква гледна точка да анализираме тази ситуация? Би трябвало да можем да го сторим в рамките на науките за управлението и за политиката, положени в рамките на конституционната демокрация - тоест, системата, при която добилият власт не може да я упражнява както си иска, защото покрай нея има конституционни заграждения, които не я пускат на воля.

Да започнем с извод А

Знаем, както от анализи, така и от интелигентни наблюдения, че властта в България явно не желае да функционира в рамките на подобни ограничения. Затова възможностите за конституционно-политически анализ са пренебрежимо малки. Трябва да се върнем в епохата преди конституционната демокрация и да анализираме не системата и функционирането на властта, а мотивацията на властимащите.

Това е извод А, който си го знаем от години. Но кое е онова Б, което следва? Наблюдавайки вече десетилетие мотивацията на властимащите, бихме могли да стигнем до извода, че те не управляват в името на общото благо. Множеството закони и всекидневни практики, пряко противоречащи на това благо, са доказателство за това положение. За чие тогава благо управляват? За благо, което не е общо, а е частично - на различни групи, котерии и индивиди. Това е видно от стотиците т.нар. лобистки закони, които се гласуват в полза на една или друга група „бизнесмени” или дори в полза на конкретни бизнесменски персони. Спомнете си „поправката Артекс”, „поправката Домусчиев”, „законът Цеко” и пр.

Оттук извод В: управлява ни олигархия (по Аристотел - група могъщи мъже, управляващи в свой интерес; жени в тази работа обикновено няма).

Извод Г е очевиден: щом ни управлява олигархия, значи всяко нейно действие, афиширано като подкрепа за някакъв публичен интерес, е всъщност действие в подкрепа на някой частичен интерес.
Ако извод Г е правилен, то веднага изниква извод Д: всичко, свързано с извънредното положение, макар да е афиширано като подкрепа на публичния интерес, всъщност има за цел да обслужи някой частичен интерес. Как би изглеждал този интерес?

Олигархичното управление означава постоянно присвояване на ресурси, които инак (тоест, в една конституционна демокрация) не принадлежат на присвоителите: публични ресурси (средства на данъкоплатците), споделени ресурси (природата), чужди частни ресурси (фирми на други хора).
За да не се вижда кой какво присвоява, трябва да се въведе режим на не-виждане на действията на властта. Именно това е една от страните на въведеното извънредно положение. Първо, решенията се взимат извънредно и на тъмно и не подлежат нито на всекидневен парламентарен, нито на всекидневен съдебен контрол. Второ, забранени са публични събирания и така протестите стават невъзможни.

Трето, медиите са затапени със заплахи за преследване за съобщаването на „неверни” информации. Защото, разбира се, властта е запазила за себе си правото да тълкува кое е вярно и кое не е. Четвърто, за всеки случай се нанася удар върху Прокопиев, чиито независими медии са известни с това, че виждат какво и как присвоява властта. Целта е да млъкнат не само неговите издания - наблюдавайки тяхната съдба, всички останали също трябва да млъкнат. И да не гледат.

Да се върнем на извод Д. Дори информационната завеса, спусната покрай извънредното положение, не може да скрие видимите признаци какво ще се присвоява или вече се присвоява. Първо, излишъкът е похарчен, без да е отчетен. Това са пари на данъкоплатците. Както и обявените 10 милиарда нов заем, които в крайна сметка също са публични средства, тъй като публиката ще ги изплаща. Независимо кой и как ще ги похарчи. И няма разбивка за това кой и защо ще получи тези 10 милиарда.

По темата за споделените ресурси: отново се гори боклук в някои ноторно известни ТЕЦ. Подновен е напънът Странджа и южното Черноморие да бъдат залети с бетон. Неминуемо ще се разчуе и за други подобни инициативи.

А що се отнася до чуждата собственост, онова, което вече се вижда, е подновеното усилие да бъде конфискуван бизнесът на Емилиян Гебрев, за да бъде даден другиму. Това няма как да не е само върхът на айсберга. При толкова много бизнеси, съзнателно отслабвани от политиката на управляващите, няма как в момента покрай десетки и стотици фирми да не се навъртат акули от национална и местна величина.

Последният извод

Питате за извод Е? Не е ли очевиден? Извод Е гласи: тъй като за присвояването на всичко това се иска технологично време, две седмици преди края на извънредното положение обявиха, ще то ще бъде продължено за още 42 дни. Оттук и последният извод: здравето на населението не е онова, което мотивира това решение.

Харесва ли ми този извод? Не ми харесва, естествено. Бих искал да живея в страна, в която властта се грижи за общото благо - тоест, и за моето. Но не живея в такава страна. Оставен съм да се оправям предимно със собствените си ресурси. И затова е от извънредно значение да знам кой какво точно иска да вземе от мен.

Грозно, но истина. А както е известно, истината е животоспасяваща.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сценарист

    75 4 Отговор
    Случва се това че на 1-ви платих 600лв сметки, а съм в неплатен отпуск. ДГД и правителство и генерал и вирус!

    Коментиран от #8

  • 2 Ръмпези

    66 4 Отговор
    КЪМ ВСИЧКИ МИНИСТРИ.../НАЙ-ГОЛЯМОТО НЕЩАСТИЕ В ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЛАН НА ТОЗИ СВЯТ Е ПРЕКИЯ ТИ НАЧАЛНИК ДА Е ПО-ПРОСТ ОТ ТЕБЕ/ НЕ ВИ СЪЖАЛЯВАМ...

    Коментиран от #7

  • 3 ГЕРБ никога не са управлявали БГ

    56 4 Отговор
    В името на здравето, оцеляването и благополучието на БГ народа. ЖАЛКО, че хората го осъзнаха толкова късно, но по добре късно отколкото никога. ЗА БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #10

  • 4 КралиМарко

    65 2 Отговор
    Тoзи Блюдoлизeц..Миниcтeр?!

    Oнзи Бaй Aнaния - Мниcтeр?!

    Тeмeнужкa..coциaлнaтa - Миниcтeр?

    Тaзи Крacaвицaтa - нa ТуризъМa - Миниcтeр ?!

    Oнзи Зaйo Бaйo - Икoнoмикaтa - МиниcтEр?!

    Рaхит и Пaрaзит - нa Oбрaзoвaниeтo и Културaтa - Миниcтeри?!

    Мaникeнa Крaлeв - CПOРТНOТO ЧУДO - Миниcтeр?!

    Мaзниo Мaзнeв - c пoдaрeнoтo Aпaртaмeнтчe - ФинaнcиcтЪ - Миниcтeр!

    Aгeнтa нa ДC - Вoйвoдaтa - Шкeмбe Вoйвoдa - МиниceрoТ нa OтбрaнaтЪ!?

    E, кaквo дa oчaквaтe oт тoзи избoр!?ТOВA CA ИЗБРAНИЦИТE?!

    НEМA ДРУГИ - ПO-ДOCТOЙНИ и МOЖEЩИ нaли?

    A нaй - oтгoрe , кaпитaнa нa Oтбoрa e Гeнeрaл Бoриcoв!!!

    Миcля, чe вcички кoмeнтaри ca излишни!!!

    Коментиран от #9

  • 5 Бегайте кои къде му видат очи

    36 13 Отговор
    Като границите се отворят бегайте завинаги от бегето тука винаги е било зле да народа и винаги ще бъде зле

    Коментиран от #13

  • 6 Последния софиянец

    60 5 Отговор
    Първо напираха за Евро зоната с фалшификации. Разчитаха Европейската банка да им покрие кражбите. Като не стана използват коронавируса. Затвориха хората и така ликвидираха протестите. Парите се наливат в банката на придворния бизнесмен Пеевски, ББР. От тази криза печелят Пеевски, Домуса, Марешки и другите партийни бизнесмени. Бизнеса на опозицията се опитват да го ликвидират. След кризата ще останат само фирмите на властта и всички ще са ратаи в тях.

    Коментиран от #15, #16

  • 7 Дельо хайдутин

    70 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ръмпези":

    Не е прост Бойко, ние сме прости че го търпим.

    Коментиран от #18, #50

  • 8 Гост

    4 29 Отговор

    До коментар #1 от "Сценарист":

    Ми да не си ги правил бе!

    Коментиран от #11, #24

  • 9 Дельо хайдутин

    39 2 Отговор

    До коментар #4 от "КралиМарко":

    Министрите са марионетки на олигарсите.
  • 10 Да питам

    1 17 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ никога не са управлявали БГ":

    И как го осъзнаха? И по какво личи? Като шепа кратуни пишат глупости?
  • 11 Сорос

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Само така момче! На тебе аз ще платя сметките. Само гледай да не ти видят сметката, че тролове се набират трудно.
  • 12 Фермер

    50 2 Отговор
    Европейският съюз и Съединените американски щати, Канада и Австралия са на издръжката на България от 25 години, това показва секретен доклад на финансовото ни министерство, според който през 2010 година само от златното находище в Челопеч е изнесено злато на стойност над 1 трилион и 150 милиарда евро.

    Коментиран от #20

  • 13 Гост

    17 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бегайте кои къде му видат очи":

    И като стане пак нещо извънредно айде пак тук. Като бяха избягали ЩО се върнаха?

    Коментиран от #17, #38

  • 14 Жоро

    32 3 Отговор
    много добре написано и абсолютно вярно ,но какво от това?
  • 15 По последния

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Последния софиянец":

    Кръчмарю лъжлив и от икономика ли разбираш? Трол си и то от най- най.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дельо хайдутин

    17 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Не се върнаха. Изгониха ги.

    Коментиран от #22, #25

  • 18 Гост

    2 11 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо хайдутин":

    Прав си ама е щото няма друг по свестен.
  • 19 Последния софиянец

    23 3 Отговор

    До коментар #16 от "АНАРХИЯ":

    Глада ще надвие страха.

    Коментиран от #26, #30

  • 20 Да питам

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фермер":

    Къде да го прочета тоя " секретен" доклад?

    Коментиран от #54

  • 21 Рошко

    24 3 Отговор
    Случва се това, тест за дреесиране на овцете, и колко прости можем да бъдем че ги търпим
  • 22 Да питам

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дельо хайдутин":

    Къде да го прочета тоя " секретен" доклад?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сценарист

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Е ти като си пещерняк и живееш на свещи... А и от тука ми смърдиш и водя нямаш май!

    Коментиран от #27

  • 25 Гост

    20 3 Отговор

    До коментар #17 от "Дельо хайдутин":

    Глупости на търкалета. Съседите ми са в " Нидерландия" и не само не си дойдоха т.е. не ги изгониха ами и децата и внуците отидоха при тях .

    Коментиран от #28

  • 26 АНАРХИЯ

    16 7 Отговор

    До коментар #19 от "Последния софиянец":

    Звучи добре но в случая Не е вярно!Не забелязвам глад и страх сред.. ЧЕРВЕНАТА БУРЖОАЗИЯ И ОЛИГАРХИЯ!
    Нито сред тяхните Лакеи !
    Виждам единствено Наглост,Гьонсуратлък Лицемерие и жажда за ВЛАСТ от Горепосочените,..ОГРАБИЛИ И УНИЩОЖИЛИ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #31

  • 27 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сценарист":

    Така е и ми мирише патката, но е въпрос на навик. А и поради липса на вода не мия ламбото.
  • 28 Дельо хайдутин

    25 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Не видя ли какви ни върнаха? Роми джебчии и просяци. Разчистиха улиците.

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Последния софиянец

    18 3 Отговор

    До коментар #26 от "АНАРХИЯ":

    Герберастките олигарси заграбват бизнеса на старите олигарси от БСП. От народа вече нищо не могат да изтупат и се самоизяждат.

    Коментиран от #35

  • 32 Последния софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "По последния":

    Айде почна да ме респектираш. Разкри се бе ченге!

    Коментиран от #34

  • 33 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Дельо хайдутин":

    Не бе дойдоха си НЕЛЕГАЛНИТЕ. Ще стане страшно ако ако ги гепи короната. Ще похарчат част от лекарствата и язък за докторите.
  • 34 По последния

    2 7 Отговор

    До коментар #32 от "Последния софиянец":

    Не познаааа. Студено. Пробвай пак. Може и да уцелиш. Право на 3 опита.
  • 35 АНАРХИЯ

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Последния софиянец":

    Конкретен Пример с факти и доказателства за такова твърдение или... Фейк новини и Опорни точки?

    Коментиран от #36

  • 36 Последния софиянец

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "АНАРХИЯ":

    Всички дела срещу старите олигарси.

    Коментиран от #37

  • 37 По последния

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Последния софиянец":

    И кои са тея дела? Баневи и сие ли? Там бизнес няма. Маринелчето ли? Пак така. Давай имена.
  • 38 върнаха се

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    твоите братя шведите или потурестите защото на запад работят на черно и не са осигурени. останалите които работят не са се върнали . да не би да се луди да дойдат и да разчитат на българската здравна система ???

    Коментиран от #40

  • 39 Аи честито

    12 0 Отговор
    Германците да ви го кажат. Макар че и тука други умни хора са сметнали колко е 2 и 2 но никои ги не слуша. Сега остава да се надяваме на кестените да си размърдат задниците. Но няма шанс из ислените софиянци да си развалят рахатлъка с баце.
  • 40 Гост

    1 7 Отговор

    До коментар #38 от "върнаха се":

    Преди да пишеш полуграмотно а прочети повечко. Всичко е написано ама кой да чете? Важното е да пишем.
  • 41 ГЕРБ удължават агонията си само

    12 4 Отговор
    Вече им е ЯСНО, ЧЕ НЯМА ДА УПРАВЛЯВАТ след края на вируса. Народа НЯМА да ги остави, удължават в надежда някой да им помогне да продължат да ни тормозят.

    Коментиран от #45

  • 42 българин от чужбина

    18 4 Отговор
    Идеална статия, но колко от тези които ще я прочетат ще вникнат в нея? Като повечето от тях са ,,блеещи овчици" и желаят още да ги стрижат и колят. 3 мандата вече печели селяка с измами и манипулации и НИКАКВО гражданско общество / то няма такова / не го спря. Какво да очакваме от такава овчедушна нация? Само ръкопляскания на простотиите му които върши и бръщолеви....

    Коментиран от #43

  • 43 ТАКА Е,..

    5 14 Отговор

    До коментар #42 от "българин от чужбина":

    Никога вече власт за Червените Престъпници,БЕЗРОДНИЦИ,Хайдуци и Пен дели от БСП, ДПС,ДС
  • 44 Малкият и среден бизнес

    9 4 Отговор
    Замислете се, кой е истинският Крадец? Кой осигурява всичките си работници на минимални заплати, за да укрива данъци и след това недоволства. Имат само претенции и права, но не искат да имат задължения.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Човечески човек в 21 век

    0 1 Отговор
    Предложете ми видеоигра, може ли ?! Какви има ?
  • 48 Парадайс

    18 1 Отговор
    В тази статия е казано всичко което си го мислим но не го казваме.
  • 49 Чарли

    14 2 Отговор
    По време на луш карантина, се извършва една от най големита кражба в историята на България със съдействието на Б.Б
  • 50 666 В

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо хайдутин":

    Вързал си е гащите от всякъде !
    В този ред на мисли :
    " Най-големия номер на Дявола е бил да убеди света ,че не съществува и после изведнъж изчезнал "!
  • 51 HohoBoho

    14 2 Отговор
    Все по-очевидно става, че с тази вирус-психоза има някаква измама. Тя не е в рамките на нашата държава, а е глобална.
    Не мога да си обясня кой, как и защо ни мами, но след "епидемията" светът няма да е същия.
  • 52 Имащ мозък

    1 17 Отговор
    Аман то тъпи теоретици на конспирацията - вече почвам да мисля че е признак на ниска интелигентност. Българското правителство се справя блестящо с карантината и благодарение на навременните мерки не лежат трупове по тротоарите като в Испания. Айде моля ви се осъзнайте се.
  • 53 Симеонов

    14 0 Отговор
    От самото начало, всички управляващи по света и у нас говорят , че "извънредното " положение и изолацията са , за да се забави скоростта на разпространение на инфекцията, защото нямат необходимите ресурси да противодействат . Има много болници с добре платени лекари , но всичко беше пригодено да "точи" здравната каса по "пътеки" . Ами сега какво правим ? Ами чакаме заразата да премине от само себе си и да се молим да ни пази Господ. Пък , който умее и му позволят, може и да направи някой друг милион, не ли? А останалите, само се пазим. Така пазим и системата и чакаме , чакаме .... Между другото, вчера Марешки в НС поиска въвеждане на безсрочно "извънредно" положение. Винаги може да стане и по-лошо. Това е правилото.
  • 54 Gost

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Да питам":

    Между редовете се чете.... Но не по Фен-тв и фейсбук.
  • 55 Матей

    2 1 Отговор
    Тъй е тръгнало от 30 г. насам,докато мъдрото се намъдрува,лудото се налудува.Всеки поставя диагнози на държавата и толкоз,прогнози вяли,рецепти невнятни и безнадеждни.Как ще изплува тая държава,като толкова отдавна е заседнала на рифа,че е сраснала с него,едно помръдване ще отвори такава пробойна,че бързо ще се озове на дъното.
  • 56 Гейзера

    3 0 Отговор
    Изригвам, щом чуя "законът Цеко" и хвалби за мазния шпионин Иво Прокопиев ... Някой трябва да си е прехапал езика, за да фъфли подобни щуротии за данъчни измамници и центрове на ГЕРБ-еровата перална Артекс. А този Сорос, който се изхвърля да плаща нечия сметка първо да ми плати своята, че КОРОНА вируса го зове за отчет.
  • 57 Клио

    1 0 Отговор
    Не пипайте Лафкаджията, Парахода и Магарешкия бодил - се чте в стенограмата на Пясъчния човек. Сценаристът ги вкарва в играта след антракт на смъртта като дарители на озверителите.
    Маяка на МВФ изпраща кодирани сигнали с ехо от Дебелата кака от ЕБ.
  • 58 Гилдията

    0 0 Отговор
    Матея, ти да не идеш от Библията? Рецепта дириш - на безмозъчен ли се правиш, че в стъпките на учителя ходиш. За изедниците има лек - щом сучат душите на нашите деца ще им грабнем отрочетата, дето ги опошляват в големството. Казано е - крайност за сигурността на държавата.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Брадли

    1 0 Отговор
    Дай малко на вересия "Имащ мозък". В Испания КОРОНАТА ги тръшка, щото са Бастилия на източника на заразата Симеон и имат превес в числеността на шпионската ядка. Проклятието ги треби като пилци. И САЩ ги застигна заклинанието срещу хищността, заради стръвни нефелници в ЦРУ, ФБР и Пентагона. Арийците прочистиха стадото от мършата и ромската общност запя "Джелем, Джелем" за помощи и дори без гюбеци Сачева им се предложи да слугува. Нашата орис е в ръцете ни и трябва да изиграем играта на победителя. Остава хъса да излетим след гладното бдение във вярната посока.
  • 62 Гадателката

    3 0 Отговор
    Явява ми се ГЛУПОСТ насреща. Медсестрите и преди и сега си вземаха парите от синдиката Бойко. НПО-то Боец са нахакано ЕХО на маниакални папагали, зачисление на КТБ с амбиции за нов лидер на обществен морал. Йоло тренира от 30 години преповтаряне и записва чутото с автограф " Революция", щото няма умствен ресурс ... и също го хранят перманентни централи. Майките са псевдо протестъри - щатното звено на идиотизма в правителството и си искат пая, наравно с акулите.
    Другото си го знаете - Борисов отдавна плаче за военен съд за измяна, освежен от тероризма на Дариткова и разни плиткоумни с купени докторски дипломи в НС, разнасящи корона вируса сред изборните си райони.
    Ние ще вегетираме, докато не прочистим житната нива.
  • 63 sgegs

    2 0 Отговор
    Точно вирус-психоза е ,за да си прикрие правителството кражбите който очаква да направи по времето на тази карантина .А МЕЖДУ ДРУГОТО ВСЕКИ КОЙТО ПОЧИНЕ И В БЪЛГАРИЯ И ВЪВ ЕВРОПА НЕЗАВИСИМО ОТ КАКВО -ИНСУЛТ .ИНФАРКТ ,ПАДНАЛ И СИ УАРИЛ ГЛАВАТА И ТН ГО ОБЯВЯВАТ ЧЕ ПОЧИНАЛ ОТ ТОЗИ ВИРУС ЗА ДА ВСЯВАТ ПАНИКА!!!!!!
  • 64 Сашето

    0 0 Отговор
    Ванка, какво е олигарси?

    Коментиран от #65

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Ванката

    1 0 Отговор
    Меко казано крадец Саше
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Богдан

    1 0 Отговор
    Докато България е в извънредно положение се разбра, че Христо Иванов от „Демократична България“ е направил манипулация в системата за разпределяне на делата и те отиват при предварително подготвени съдии, които да ги манипулират!
  • 69 ТРОПЧО

    0 0 Отговор
    НА СНИМКАТА ЛИПСВА САМО КАСКЕТА С МАСКАТА И ЦИРКА Е ПЪЛЕН ААА ЩО НЯМАТ МАСКИ И СА СЕ СКУПЧИЛИ КАТО ОВЦЕ АААА