3 Април, 2020 20:45 12 381 14

Коронавирус: пет съвета как да останем здрави

  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • здраве-
  • витамини-
  • спортуване-
  • диета

Вече и децата знаят, че по време на пандемия трябва да спазваме добра лична хигиена и социална дистанция

Коронавирус: пет съвета как да останем здрави - 1
Снимка: Shutterstock

Вече и децата знаят, че по време на пандемия трябва да спазваме добра лична хигиена и социална дистанция. Но и дългото стоене вкъщи може да се отрази зле на организма ни. Затова е важно да спазваме следните пет съвета:

1. Хранете се добре!

Особено във времена на повишена опасност от зараза здравословното хранене е изключително важно. Плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб винаги са за препоръчване: те осигуряват важни хранителни елементи за мозъка ни и се отличават с по-бавно отделяне на енергия, което е добре за психиката. Важно е храните да съдържат витамините A, B, C, D и E, а също така различни минерали като желязо и цинк. За мозъчната дейност и за т.нар. хормони на щастието серотонин и допамин са много полезни спанакът, броколито, бобът, бананите, яйцата, червеното цвекло, рибата. Специалистите препоръчват също консумацията на кисело мляко, кефир и кисело зеле заради съдържащите се в тях ферменти. СЗО припомня да не се опитваме да се справим с проблемите си, използвайки никотин и алкохол.

2. Наспивайте се!

Сънят е изключително важен за организма, защото по време на сън се клетките се възобновяват и се пречистваме от токсините. Освен това докато спим, мозъкът преработва събраната информация и подрежда спомените ни. Недостигът на сън вреди на психиката, но може да доведе и до влошаване на болести като диабет или сърдечно-съдови заболявания. На възрастните хора са им необходими между 6 и 9 часа сън в денонощието, като е добре да се установят твърди часове за лягане и ставане - това укрепва усещането за нормалност. Ако не можете да заспите, понеже отвътре Ви човъркат някакви тревоги - намалете консумацията на новини преди лягане. И стойте по-малко пред екраните, защото тяхната светлина може да навреди на съня Ви.

3. Спортувайте!

Спортът създава в организма усещане за щастие, помага за добрия сън, за паметта и за умствената дейност. В момента отборните спортове остават на заден план, но всеки може да спортува индивидуално. СЗО и редица специалисти препоръчват раздвижване от около 30 минути дневно. Много инструктори по фитнес, йога, пилатес и т.н. предлагат онлайн-курсове дори безплатно, тъй че имате нужда единствено от спортна постелка и хавлиена кърпа на пода. В социалните мрежи се появиха различни видеа с оригинални спортни идеи по време на карантина. На едно от тях се вижда как един човек използва 7-метровия си балкон, за да пробяга цял… маратон. Всеки може да тича на място в дома си, да тренира нагоре-надолу по стълбите или да се боксира срещу несъществуващ противник, да прави лицеви опори и коремни преси. А една кратка разходка сред природата винаги се отразява отлично на психическото и физическото здраве. И едно предупреждение: не спортувайте, ако имате симптоми на грип или се чувствате изтощени!

4. Поддържайте контакти с приятелите!

Днес имаме нужда от приятелите дори повече, отколкото обикновено. Доказано е, че човешките връзки са много важни за здравето. В момента не бива да излизаме с приятели или да ги каним на вечеря вкъщи, но можем да се "виждаме" с тях чрез някое от видеоприложенията на компютрите и телефоните. Можем да ги събираме на "виртуална вечеря", да празнуваме заедно, да пием чаша вино "през екрана" или да ги правим свидетели на своите занимания - например, ако рисуваме или изработваме керамика.

5. Заложете на хобита, които Ви действат успокояващо!

В момента сякаш целият свят се тресе от новините около коронавируса. Но принудителната социална изолация създава условия и за пълно изключване от новинарския поток. Използвайте времето си за всички онова, което обикновено оставяте настрана заради стреса: градинарство, готвене, шиене, плетки, рисуване, занаяти, игри, пъзели и пасианси, слушане на музика, четене на книги. Нали и Вие имате една купчина непрочетени книги, които тежат на съвестта Ви? Сега е моментът! И запомнете препоръката на СЗО: „Залагайте на онези свои умения, които сте изпитали в миналото – и които са Ви помагали да преодолете предишни предизвикателства!“


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    35 2 Отговор
    1 съвет от мене, пенсионери и болни да не гледат новини, и още един бъдете спокойни все някога ше мрем щом сме се родили

    Коментиран от #6

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 6 Отговор
    ДВ, в България има по-малко от 500 души болни, от които вече двайсетина излекувани, за ДВЕ - ТРИ СЕДМИЦИ, това ли вие "ПАНДЕМИЯТА"? Хайде малко по-сериозно!
  • 3 Ръмпези

    16 0 Отговор
    ЗА ДА СЕ РАДВА ЕДИН ЧОВЕК НА ДОБРО ЗДРАВЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ ТОВА КОЕТО МУ Е ПРИЯТНО ДА ПРАВИ....ВИЖДАТЕ ЛИ КОЛКО Е ЕЛЕМЕНТАРНО...ВЕЧЕ, ДАЛИ ИМА УСЛОВИЯ ДА ГО ПРАВИ Е ДРУГ ВЪПРОС....
  • 4 Пловдивчанин

    24 1 Отговор
    Кратка разходка сред природата?
  • 5 БПФ

    27 10 Отговор
    И как да се разхождаме сред природата и да възстановим имунитетът си със слънце и чист въздух, като тия изроди ни забраниха и ни трескат по 5000 лева глоба?
  • 6 Самотата и комплексите са дискомфорт

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Много е интересно странно и загадачно, човек който е на 26 и се лишава от много неща поради сериозен и голям недостиг на финанси и хубавите неща от живота, преживявания, красиви спомени и др, как и до каква възраст може да живее такъв човек, без да има човешки интерес за това, човека до колко години да живее ! Много е чудно това - до 76, 95, 102 годишна възраст !?
    Човешката природа е горда !!!
  • 7 Дрън дрън

    10 3 Отговор
    т 5. Хоби !?!? Кво хоби аз, как ся да отида за риба, като Годжи Мурафетчийски вика "за риба не може" ! Или тия съвети не важат или на Годжи командите не важат, които пък се пускат от най-високо директно от зайчарника в Банкя !

    Коментиран от #8

  • 8 Може може

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дрън дрън":

    Може, но през нощга! информирай се, разбрах преди малко.
  • 9 Не излизащия

    3 3 Отговор
    Това с излизането нещо не го разбрах😀😀😀
  • 10 Иван

    5 0 Отговор
    аз спортувам - шах с компютъра
  • 11 Рошко

    5 0 Отговор
    Вие за кревано джудо опознай жена си да сте чували,
  • 12 На снимката

    5 0 Отговор
    виждам 10000лв на цяло.
  • 13 бойко

    1 0 Отговор
    то са мре ама какса рита
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.