4 Април, 2020 09:55 15 819 57

Какво правят в САЩ, вместо да замразяват икономиката

  • сащ-
  • икономика-
  • зараза-
  • мерки-
  • коронавирус

Всяко Его може да бъде много бързо нивелирано от тълпи гладни, безработни и обезверени хора

Какво правят в САЩ, вместо да замразяват икономиката - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Любомир Канов, психиатър и писател

Фейсбук

Не е лошо да се знае, че в Америка има хора, които вместо да замразят икономиката си за неопределено време с повсеместна карантина предлагат серологично тестване на 95% от цялото население до края на май. Това са презряните тестове за имуноглобулини G, които идентифицират онези, които са здрави и не са опасни за околните и следователно могат да върнат на работа и към нормална активност. Така страната и нейната икономика могат да бъдат спасени.

Впрочем, Китай вече се е почти върнал на 80% към икономическа активност, за разлика от стремглаво икономически западащият Запад с увеличаваща се колосална и вероятно невъзвратима безработица за многомилионни маси от хора. Така че, който разбира смислъла на тези тестове, които впрочем не са скъпи, би трябвало да просвети онези, които взимат решенията.

Имунологичният статус на населението е решаващ за предотвратяване на тоталния блокаж на икономиката и на последиците от това. Има два вида икономика: едната свързана със забавленията, ресторантите, баровете и различните групови, културни и спортни дейности и те ще страдат вероятно по-дълго време. Втората група, която обаче е заета в икономиката за производства на стоки и индустриална дейност, вероятно би могла да започне работа много по-скоро, ако се установи, че е имунологично здрава и така да предотврати колапса на цялата икономика.

Възрастните и болни хора трябва да бъдат предпазвани от собственото им непредпазливо поведение, но могат също да бъдат тествани за имунен статус поне веднъж и да стоят по-изолирани. Трудният проблем е как тези тестове да се предоставят по достъпен и за всички бърз начин и как да се прилагат лесно.

В Америка са много близо до това скоро да започнат да го правят. Abbot and Roche вече започват да действат и до дни и ще произвеждат машини и тестове в масов мащаб. България трябва да бъде във връзка със своя съюзник Америка и да следи тези развития, особено с предимството на по-бавно начално развитие на кривата и повече време за взимане на разумните решения.

Хидроксихлорокин+зитромакс; достатъчно апарати за дишане, за да не сринат възможностите на здравната система; предпазване на медиците от заразяване и масови серологични (и достатъчно СПР, разбира се)тестове, това би помогнало. Може би. Важното е да се гледа към всички разумни решения без предразсъдъци и без настояване за собствената абсолютна правота. Всяко Его може да бъде много бързо нивелирано от тълпи гладни, безработни и обезверени хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SARS

    107 20 Отговор
    Стадото в США НЕ може да го затворят по домовете те първа ще гледаме какво ще става там :)

    Коментиран от #12, #52

  • 2 дадада

    75 12 Отговор
    България трябва да бъде във връзка със своя съюзник Америка и да.
    - ясно, разбрахме. Ценностите.

    Коментиран от #32

  • 3 Кур за

    77 10 Отговор
    Юдеите да ми ядат коженият 19 см чип

    Коментиран от #48

  • 4 Аз бре

    98 7 Отговор
    Какво да правят - печатат си хартийки като за тоалетна хартия ... Боли ги .
  • 5 Защо не

    74 4 Отговор
    Така е. Карантината е необходимост, но и много хора няма как да се прехранят заради нея!!! Правителството да помисли за тях, че... Егото им... ! Да вадят резервите, не да си ги държат за да могат да ги крадат!!!
  • 6 какво правят щатите?

    50 6 Отговор
    Мрът
  • 7 Тъка

    87 12 Отговор
    Тук няма нужда от тестовете ние си имаме генерала слънце той мисли вместо нас и решава еднолично хвала вечен живот и просперитет на генерала вирусолога икономиста строителят на светлото бъдеще на народната ни република
  • 8 габровец от варна

    71 9 Отговор
    Краварите не ме интересуват.Да гледаме тука да се оправим.
  • 9 Реално

    67 4 Отговор
    Късно е за САЩ -през последните 24 часа 1200 американци са умрели от Короната...А вчера излезнаха данни от АВАС за безработицата-за три седмици-9,7 милиона нови безработни.И стигаме до извода,че Вашингтон много закъсня с мерките и сега трябва да избира между две зла-или много умрели но икономиката криво-ляво работи --или по-малко умрели,но безброй фалити-нямат правилен ход.И това се получи,че основата на американската икономика не е производството-а услугите...-което е убийствено и неминуемо ще доведе до рецесия.Колко ще е голяма тази рецесия ни предстои да видим,както и последствията от нея.

    Коментиран от #18

  • 10 Боли ме уя

    50 6 Отговор
    За САЩ.

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 да ама не

    61 11 Отговор

    До коментар #1 от "SARS":

    Преброй пилците наесен! Вчера се чух с моя позната в США, която си стои в къщи, но заплатата й върви. Нещо, което твоят Бойко не прави, нали!

    Коментиран от #22, #33, #47, #53

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Bingo

    64 9 Отговор
    Авторът е прав, че всеки прекарал заболяването и е с доказано наличие на антитела не бива да бъде задържан у дома си. Генерал Мутафчийски с отказа си да се въведе масово тестване обрича на глад стотици хиляди работоспособни български граждани.

    Коментиран от #23

  • 16 Изолация

    33 10 Отговор
    На носителите и рисковите групи, но ефективна изолация, а не всеобща? Карантина е решението...

    Коментиран от #45

  • 17 лупи

    3 10 Отговор
    Айде и тоя се обади
  • 18 Кгб

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Реално":

    Точно!!!
  • 19 Усмивката

    52 3 Отговор
    Така мисли всеки средно интелигентен човек в България.Не е предимство да си генерал или професор за да го констатираш. За да отрича този модел на борба с епидемията , това правителство има две причини. Едната е тоталното безсилие. А друфгата , престъпни и зловещи намерения. Геноцид.Знаеме че един висш кадър в управлението го чака бесилка. И за това е готов да дръзне в един зловещ сценарий , само за да се измъкне от правосъдие
  • 20 Много...

    5 43 Отговор
    ...са смешни рублофилите, взели да оплакват Щатите и "западащия"ЕС! Абе гледайте си Евразийската кочина, че там каквото предстои, дори и мен ,който не ми пука ,ме хваща страх само като си помисля! Дори и "външният" враг, който все си намират за оправдание и замазване на положението,няма да им помогне!

    Коментиран от #38

  • 21 Усмивката

    55 4 Отговор
    И пак бих коментирал...,,България бе пред уникалната възможност да излезе като пръв победител от коронавирусът. Но липсата на пари и големото разграбване бе сред основните причини. И сега , всеки дръзнал да посочи този факт е пратен в Русия или в кръжока на русофилите. Демагогията на ГЕРБ по нищо не се различава от тази на Комунистите. Всичко е изкривено и цензурирано.....,,„Докато не се осъзнаят, никога няма да се бунтуват.” Дж Ор"
  • 22 Бълбуков

    23 4 Отговор

    До коментар #12 от "да ама не":

    И до кога ще и върви заплатата на тая твоя позната ? Година - две ? Там още не са наближили даже пика на заразата. Ще се проточи най малко до края на лятото.
  • 23 да ама не

    19 8 Отговор

    До коментар #15 от "Bingo":

    Оказва се че всеки изкарал коронавируса може да го повтори пак. Не е като при грипа . И това е лошото.

    Коментиран от #25, #49, #54

  • 24 Гост

    32 1 Отговор

    До коментар #10 от "Боли ме уя":

    Как бе?!?! Дали сме едни пари там за едни хвърчила и ако измрат, кой ще връща?!?
  • 25 Гост

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "да ама не":

    Баш като грипа - и той повтаря
  • 26 гост

    11 8 Отговор
    Аз съч лаик и не разбирам, но си правя прости сметки на база казаното и написаното. Твърди се, че тези тестове са евтини - около 10 лв. Точността по документация е висока, но при реалното им използване се оказва доста ниска - около 40% (примери много, да речем Чехия). Твърдят критиците, че в момента реално заразените са около 10 пъти повече, т.е. около 5000 човека.
    Другото твърдене е, че 90% ще се зразим и ще преминем през болестта. За да имат ефект тези тестове трябва да се направят поне 1 млн. теста. Т.е. ще струват около 10 млн. лв. Тъй като се предполага, че заразените са около 5000, чоже да се предполага, че ще хванем още около 2500, хайде да кажем 3000 човека (това при точност на тестовете над 60%). 10 000 000 лв. / 3000 човека = около 3 000 - 3 500 лв. И тоза да открием 3000 човека от над 6 млн., които се твърди, че ще преболедуват (със или без симптоми).
    Е честно казано ефективността ми се струва доста ниска и това тестване доста скъпо.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Фен

    9 25 Отговор
    Мдаа... И резултатите са на лице - 1400 умрели за 24 часа... Те Радев и Нинова това искат и у нас...
  • 29 Зайко Байко многознайко

    19 1 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици

    Коментиран от #34

  • 30 Зайко Байко многознайко

    18 2 Отговор
    те и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!
  • 31 коментар

    8 26 Отговор
    Кога ще похвалите розовата русия?Само лошата Америка похвалвате!Ако в китай имаха """""нашия""""" """"президент"""" мноооого отдавна да бяха заринати от трупове, и сега щяха да останат само половин Китай!Хубав ден другари, другарки и другарици!!!!!!
  • 32 Ха ха

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "дадада":

    Да вземем да им ПРЕДПЛАТИМЕ някой млрд.,а те когато могат ще ни пратят от лекарствата.Може по F-16 -те за по-бързо.
  • 33 Не ама да

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "да ама не":

    И тука има хора ,стоят си у дома и даже им вдигат заплатите.Америка да духа супата .
  • 34 Усмивката

    15 0 Отговор

    До коментар #29 от "Зайко Байко многознайко":

    Знайко големознайко.А как би коментирал възможността , българското население да изчака грипната вълна да обхване богатата Америка и , тогава , когато е отслабен вируса и придобил имунитет , българина да се посели сред тотално изнемощялата империя и да я погълне. Така варварите на новото време окончателно ще я довършат. В рамките на 30 години. Преватизация и така нататъка. Какви мислиш
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 В Мутристан измислените “професори” и

    17 1 Отговор
    “генерали са на тон,въпреки че нямаме нито здравеопазване,нито армия. Мутренската “демокрация” ги бълва на конвейр и са в тежест на обществото с платените им привилегии,заплати и пенсии. Повечето “професори” от “демокрацията”са замразени умствено и образователно в началото на 80-те и не вдяват нищо ново. Само преразказват прочетенето от интернет.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гражданин

    40 1 Отговор
    За какво са ни тестове, я вижте на Бойко колко му е добре. Затвори овцете в обора, тегли си милиардите, арестува политическите опоненти (щото говорели против ГЕРБ). А ние спим както винаги!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ВЛАДИ

    20 3 Отговор
    В БЪЛХАРИЯ 10 УМРЕЛИ БАБИЧКИ 10 МИЛИАРДА ЗАЕМ ЗА НЕ ЗНАМ КОЙ

    Коментиран от #46

  • 42 no name no face no number

    16 1 Отговор
    От сащ няма нужда да се учим, има много по добри източници, а и можем и сами, та ние сме класи над краварника все пак
  • 43 Anton

    23 1 Отговор
    Мнения на разни тиквеници. САЩ знаят ли, че сме им съюзници изобщо. Те нямат такива, всичко при тях е търговия и мародерстване. Търсете нови съюзници тези вече си заминаха. Ама като някои са на хранилка какво друго да напишат.
  • 44 Townboy

    18 2 Отговор
    В САЩ са възпитани да бъдат алчни капиталисти и консуматори. Ще продължат с бизнеса на всяка цена. А предвид че се хранят с макдоналдс и кока кола ще е интересно колко от тях ще дадат фира от коронавируса.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 До футболният хулиган

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "ВЛАДИ":

    Първо не са 14 умрели бабички,а има и млади,човек на 45/50год.не е стар а в разцвета на силите си,голям тормоз,няма дрога,трудно е достъпна,ченгетата тарашат,още 43 дена,много народ ще изпука от липса на дрога.
  • 47 останал тук

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "да ама не":

    Напротив, нашият Бойко прави така, че заплатата ѝ да върви и то не по наше желание, с парите за Ф-16, които може бе някой ден ще ни доставят. Но и те явно са много закъсали, щом настояха да им платим предварително.
  • 48 Koko

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кур за":

    Da ti go nacukam Jendar Pedal
  • 49 Абе и да измислят ваксина

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "да ама не":

    Всяка година ще трябва да ни бият. То това живот ли е...
  • 50 Дидо

    11 0 Отговор
    Дебилите са повече от 80 процента като чета коментарите
  • 51 Мери

    0 0 Отговор
    Сигурно за първи път съм напълно съгласна с д-р Конов, дано да не е за последен.
  • 52 ууууу

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "SARS":

    фразата: скоро да започнат да го правят , а докато почнат след година две Тръмп ще е вече забравен. Як нов модел импийчмънт, гледаме с спортна тръпка до колко ще стигнат 3хил-30хил дървени за 24 часа.
  • 53 Тяхните заплати

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "да ама не":

    От нашите ф 16 ли са а ..????
  • 54 ха ха ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "да ама не":

    Що бре,ти в живота си само веднъж ли си боледувал от грип? И вече не те е повтарял; А коронавируса повтаря викаш;)))
  • 55 Бай герги

    3 0 Отговор
    Печатат пари без покритие и скоро балона ще се спука
  • 56 Българин

    6 0 Отговор
    ТУК В РБ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА БОРБА МЕЖДУ МУТАФЧИЙСКИ И КОСТОВ, МАНГЪРОВ С РЕФЕР ТИКВАТА, НА КОЙТО МУ ПИСНА И РАЗВАЛИ МЕДИЦИНСКИЯ СЪВЕТ!!! ДОКТОРИТЕ СИ ИГРАЯТ НА ПОЛИТИЦИ, ДОКАТО НЕ ЗАИГРАЕ ТОЯГАТА И НЕ ГИ ИЗМЕТЕМ И ПОЛИТИЦИТЕ И ЩАБА И ЦЯЛАТА КРАДЛИВИ И СТРАХЛИВИ ИЗМЕТ!!!!
  • 57 Ами

    4 0 Отговор
    много над 50% от щатската икономика е точно в сферата на услугите, т.е. не произвеждаща, а преразпределяща дейност. Ако няма кой да произвежда, няма да има и преразпределение...:)