Last news in Fakti

4 Април, 2020 13:13 12 384 51

Китайският "Чернобил"

  • чернобил-
  • авария-
  • зараза-
  • коронавирус

Днес, повече от 30 години след чернобилската авария, една друга авторитарна власт върви по стъпките на съветските комунисти

Китайският "Чернобил" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През нощта на 26-ти април 1986 г. се случва една от най-големите трагедии в най-новата човешка история. В следствие на комбинация от човешка грешка и конструктивен дефект Четвърти блок на АЕЦ „Ленин“, по-известен като „Чернобил“, избухва. В продължение на дни и седмици съветските власти правят това, в което е най-добра всяка авторитарна власт – крият истината. Едва два дни след аварията се съобщава телеграфно с две изречения за някакъв проблем в „Чернобил“. В продължение на следващите ключови дни и седмици Европа остава в неведение, че към нея върви радиоактивен облак. Известно е как българското Политбюро си хапва храни, доставени от далечни и безопасни места, докато българинът не знае, че яде от вече замърсените с радиация плодове и зеленчуци. Прикриването на аварията от страна на съветските власти е пример за мощта на авторитарната пропаганда, която може да направи от слона муха.

Днес, повече от 30 години след чернобилската авария, една друга авторитарна власт върви по стъпките на съветските комунисти. Китай и неговата комунистическа партия направиха с коронавируса, който блокира света и отне живота на десетки хиляди, същото, което направи Москва с „Чернобил“ – скри истината и я обви в маранята на пропагандата, авторитаризма и откровените лъжи. В продължение на седмици Пекин бодряшки рапортува на света как се е справил със заразата, как болните са едва малко над 80 000 хиляди и как смъртните случаи са около 3300. Същевременно се случват няколко странни неща. Например, поради ненавременната реакция на властите, над 5 милиона китайци излизат от епицентъра на заразата – гр. Ухан. Забавянето идва, защото Китай се прави, че проблем няма. Нещо повече – първият доктор, който съобщава още през декември, че се е появил опасен нов вирус, подобен на пагубния ТОРС, офталмологът Ли Уенлианг, бива обвинен от властите тогава в „разпространяване на фалшива информация, нарушаваща обществения ред“. Със старите прийоми на всяка авторитарна власт – пропаганда, заглушаване на истината и репресии – Пекин се опитва да си зарови главата в пясъка и едва когато е твърде късно става ясно, че проблем има и той е сериозен.

Световните медии вече доста напоително информират за мащаба на реализираното от Китай „активно мероприятие“. Например в малкото все още нецензурирани данни от китайските социални мрежи, по данни на France 24, се казва, че само един крематориум в Ухан е работил 19 часа дневно през целия февруари, което прави общо над 16 000 кремации.

Междувременно Ал Арабия пък информира за 5000 кремационни урни доставени само в един погребален дом в Ухан, където в целия град по официални данни са загинали около 2500 души от коронавирус. Радио „Свободна Азия“ калкулира, че само в Ухан са били кремирани над 42 000 души. Bloomberg информира световната общественост, че доклад на американските служби сочи, че Китай се е заел с мащабно прикриване на обхвата на епидемията като съзнателно са „прехвърляни“ в други графи загиналите от коронавируса. Например рязко се е увеличила смъртността при пътно-транспортни произшествия, да речем. Сенаторът от Небраска Бен Сас, който съвсем не е случаен човек на голямата американска политическа сцена и по силата на служебното си положение разполага с разузнавателна информация от първа ръка, заяви дословно, че „Китайската комунистическа партия е излъгала, в момента лъже и ще продължи да лъже за коронавируса, за да защити режима“. Нещо повече, по данни на ЦРУ, цитирани от Ню Йорк Таймс, китайското правителство не просто е излъгало, но и дори то самото не знае какъв точно е обхватът на заразата, защото ситуацията отдавна е изпусната извън контрол. Великобритания от своя страна също реагира остро спрямо Китай и обвини Пекин, че открито е излъгал за магнитута на сътресението. Според Лондон заразените в Китай са 40 пъти повече от официално обявените 80 000 души. Иначе казано – над 3 милиона души.

На дежурните гласове, които ще кажат, че тези данни са реакция на американските власти и служби, за да прикрият собствената си забавена реакция при взимането на мерки срещу вируса, трябва само да се посочи, че Тръмп още на 31 януари забрани влизането в САЩ на хора, които са били в последните 14 дни в Китай. По това време по официални данни има към 9000 случая на коронавирус в света. В Италия към този момент няма нито един регистриран, нито пък в Испания. Ако Тръмп не беше спрял пътуването на хора от Китай към САЩ в този период, сега заразата щеше да е в пъти по-голяма в Щатите. За тези си навременни действия тогава президентът беше наричан „расист“ и „екстремист“ от ляво-либералните медии Отвъд океана и по света. Днес същите медии казват, че не е действал достатъчно категорично. Предлагам да се разберат сами със себе си за какво точно обвиняват Америка – че е действала много категорично или че не е действала въобще. Не може и за двете едновременно.

Вижте, Китай безспорно е една от трите световни суперсили, редом със САЩ и Русия. Китайският народ е велик народ, който е видял и две, и двеста. Икономическа суперсила, която маневрира устойчиво на голямата политическа сцена, спор да няма. Това обаче не бива да ни замъглява преценката. Да, китайският народ заслужава уважение. Но и да, китайската комунистическа партия е силно авторитарна структура, която стиска в железния си юмрук една 1,3-милиардна нация.

На първо място международната общност трябва да притисне Китай да закрие своите „мокри пазари“. Голяма част от световните зарази тръгват от такива тържища, базирани в Китай – например птичият грип и ТОРС. Особеното на тези пазари е, че там се продават домашни животни, но и много диви животни като прилепи, например. Животните се струпват в клетки едно върху друго, убиват се и се разфасоват на място и това позволява безпрецедентна възможност за вирусите да „скачат“ от диви на домашни животни, да мутират и да се прехвърлят върху хора. Тези „мокри пазари“ трябва да бъдат затворени. Веднага.

На второ място трябва да спрем да си затваряме очите за действията на управляващите в Пекин. Китай заля света със стоки-менте и сега прилага същата тактика с данни-менте. Ако не друго Китай наистина поне осигури зрелище за света. Доста скъпо зрелище, но ефектно, спор да няма. Надявам се, че след като кризата отмине ще можем малко по-сериозно да си поговорим за безотговорното поведение на Пекин. Без излишни емоции, хвалебствия и бравурни коментари. Просто това поведение на властите в Китай, което е безотговорно не само за собствените им жители, но и за целия свят, не трябва да бъде толерирано. Защото накрая патим всички.

Петър Кичашки


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пррррц

    42 5 Отговор
    затова ли Аренабг и Замунда спряха днес?

    Коментиран от #3

  • 2 Фактъ

    66 34 Отговор
    Соросоидно - ционистка боза , а не журналистика !

    Коментиран от #9, #26

  • 3 цветито

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "пррррц":

    Работят си и двата сайта

    Коментиран от #5

  • 4 Geo

    55 32 Отговор
    Ехааа, авторчето колко ти платиха за тази статия - цялата от горе до долу само соросоидна пропаганда без нито един линк към достоверни източници.

    https://www.the-scientist.com/news-opinion/lab-made-coronavirus-triggers-debate-34502?fbclid=IwAR1-KVEaBFXHTse8DClsEpm07BD1L7VWolVciJZmOtegLiZ4plUY1yaOzxA

    Това как ще го коментираш - тук се изказват учени.
  • 5 пррррц

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "цветито":

    arenabg.com при мен не работи но работи arenabg.ch замунда не работи но зелката.орг е ок :) от днес е така

    Коментиран от #25

  • 6 Ххх

    15 5 Отговор
    Доколкото знам, инцидентът се дължи на провеждан експеримент за повишаване на мощността на реактора. Оператор от централата е извадил голяма част от графитните пръти на реактора, в следствие на което реакцията е станала неконтролируема и това е довело до взрива в четвърти реактор на чернобилската АЕЦ. Самите реактори, които са инсталирани в централата - РБМК 1000 работят на различен принцип от нашите в Козлодуй - ВВЕР. Чувал съм, че реакторите РБМК са били с двойно предназначение - произвеждали са ток, а отработеното гориво е използвано като суровина при изготвянето на съветските ядрени оръжия.

    Коментиран от #47

  • 7 Иван

    19 21 Отговор
    Така са всички комунисти. Мир на праха им
  • 8 Geo

    42 30 Отговор
    Какво стана с борбата с „фалшивите новини“ - май точно соросоидчетата ги генерират. Сега не могат да преглътнат факта че “комунистически“ Китай се справиха адекватно а “великата демокрация“ в САЩ са се издънили.

    Мъка, мъка

    Коментиран от #38

  • 9 Комунар такъв

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Фактъ":

    Евреите не бяха ли партия с комунистите? Юдеоболшевики, нещо? Кибуци? Вечна дружба между СССР и Израел.
  • 10 киро

    36 12 Отговор
    А тайните лаборатории на ПЕНТАГОНА кога ще бъдат закрити и унищожени ! В тях да не разработват сладолед , а БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ ! Има в Грузия - там се разработва "Африканска чума по свинете" , има в Украйна и другите бивши Съветски републики . Разработват и АНТРАКС и много други ! Който не е чувал за това да прочете за "Тайните лаборатории на Пентагона" и косата ще ви настръхне от УЖАС !
    От САЩ или лошо или нищо !
  • 11 Ххх

    29 5 Отговор
    И след като САЩ са действали толкова адекватно, защо са рекордьори по заболели?
  • 12 Ххх

    7 7 Отговор
    Към мой № 6 ......В изводите на повечето експертизи, направени след аварията, като окончателна причина за експлозията на четвъртия блок на ЧАЕЦ е посочена конструкцията на контролните пръти в системата за управление на защитата в такъв тип реактори. Тяхната роля е да спират верижната реакция. Това е базов инструмент, с помощта на който се управлява реакторът.
    Контролните пръти-поглъщатели в реактор от тип РБМК (реактор с висока мощност канален) са били със специфична конструкция – в краищата им е имало графит. Ролята на такъв елемент в реактора е напълно противоположна – да ускорява верижната реакция.
    С каква цел контролните пръти са били направени именно така е отделна тема, но работата е там, че при определени обстоятелства – много малко вероятни – контролните пръти-поглъщатели не са угасяли, а са внасяли в зоната на реактора положителна реактивност, с други думи – просто са ускорявали реактора. Тоест в някои случаи спирачките на реактора са се превръщали в педал за газ.
    И така, „крайният ефект“ на контролните пръти, както го наричат физиците, се задействал само при определено съвпадение на параметрите. Много рядко съвпадение. Но именно това се е случило в нощта на 26 април 1986 година.
    Съветската правителствена междуведомствена комисия, която разследва причините за аварията през 1986 година, стига до извода, че самите оператори на Чернобилската станция са довели реактора до състояние, при което се е проявил споменатият ефект.
    През всичките тези го

    Коментиран от #22

  • 13 Гост

    26 11 Отговор
    Статията е едно плюене без никакви доказателства! АКО ТОВА СЕ НАПРАВИ СРЕЩУ НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ще бъде заклеймено като разпространение на фалшиви данни. СЗО Е ИЗНЕСЛА СТАТИСТИКА която явно се поставя под съмнение!
  • 14 МАНИПУЛАТИВНИ ГЛУПОСТИ!!!

    27 9 Отговор
    Дебилно е да се дъвче още "чернобилската авария" и да се правят жалки опити да се манипулират хората, най-малкото поради проведените досега над 2084 ядрени опита

    "Ядрени опити по страни
    САЩ – 1054, официален брой
    СССР – 715, официален брой
    Франция – 210, официален брой
    Великобритания – 45
    Китай – 45
    Индия – 6
    Пакистан – 1 с 6 устройства
    Северна Корея – 2
    Израел/Южна Африка – 1..."

    Коментиран от #20

  • 15 ЖАЛКА СОРОСОИДНА, МАНИПУЛАТИВНА СТАТИЙКА

    24 15 Отговор
    ЖАЛКА СОРОСОИДНА, МАНИПУЛАТИВНА СТАТИЙКА
  • 16 Geo

    25 5 Отговор
    Междувременно Ал Арабия пък информира за 5000 кремационни урни доставени само в един погребален дом в Ухан.

    От къде са доставени тези урни за които арабите ужким съобщили. В арабския свят кремациите са забранени но те видиш ли следят всеки погребален дом в Китай.

    Соросоидни лъжи и пак лъжи и то доста плоски. Само не знам какво са замислили соросоидите в глобален мащаб за да ни вкарват толкова в паника с този измислен вирус. Ще се разбере но дано не е късно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Peci kupona

    10 1 Отговор
    Проблемът е, че качествата, които имат всички световни лидери, в такъв момент са напълно безполезни! Всъщност, няма човек на тази планета, който да знае как и какво точно трябва да се направи в тази ситуация! Евентуален успех, ще бъде постигнат в следствие на допуснати множество грешки, като много от тях ще бъдат пагубни в бъдеще!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Geo

    20 4 Отговор

    До коментар #14 от "МАНИПУЛАТИВНИ ГЛУПОСТИ!!!":

    Много си прав но промиването на мозъци върви с пълна сила. Аварията в Чернобил даже няма ядрен взрив но видиш ли колко е страшна а ядрените опити (особено надземните) при тях няма нищо страшно - изобщо няма радиация която се разнася по целия свят.

    Даже умишлено са излагали собствени войници на въздействието на ядрения взрив.
  • 21 Гост

    19 6 Отговор
    А затова че американците са създали вируса и са го пуснали нито дума нали е продажник скапан
  • 22 Geo

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ххх":

    Не е проблема в конструкцията на реактора. Експеримента е бил за самозахранване на централата с изключване от мрежата - прави се често навсякъде. Но заради некадърността на началник смяната се отделят от системата много преди реактора да е достигнал мощност за да захранва генераторите които пък захранват помпите които охлаждат реактора в следствие на което те спират и корпуса на реактора се стопява.

    Във Фукушима причината е същата - спират помпите които охлаждат реактора но там е заради солената вода и корпуса на реактора се стопява.

    И двата реактора които аварират са стар тип и нямат нищо общо с нашите при които такава авария е невъзможна - те са със забавител графит а нашите са със забавител тежка вода.

    Коментиран от #46

  • 23 Spectator

    15 1 Отговор
    Аз бих посъветвал медиите да са по-внимателни с анти-китайските кампании сега. В момента над 90% от генеричнитв компоненти за лекарства и средства за защита срещу пандемията се прозвеждат точно в Китай. Нищо не им пречи да ни отрежат доставките без обяснение. Изчакайте поне да приключим с коронавируса па сетне оставете ла.нометите да пишат на воля.
  • 24 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    17 7 Отговор
    ТЪПА ИДИОТСКА СОРОСОИДНА ЛЪЖЛИВА СТАТИЯ ЗА ВСЯВАНЕ НА ПАНИКА И ПРОКАРВАНЕ НА ЛЪЖИ. НЕРДЕ ЧЕРНОБИЛ НЕРДЕ КИТАЙ И НЕ Е ДОКАЗАНО ЧЕ ВИРУСА Е ПРОИЗВЕДЕН В КИТАЙ А Е ПРОИЗВЕДЕН И ПАТЕНТОВАН В АНГЛИЯ. ЗАПОЧНА МНОГО АКТИВНО ДА СЕ ЛЪЖЕ ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ ЗА ДА СЕ ИЗПУСНЕ НАЙ-ГЛАВНОТО ИЗКУСТВЕНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ТРУС И ПОСЛЕДСТВИЯТА СЛЕД НЕГО.
  • 25 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "пррррц":

    Прихмен перфектно си работят 3
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тиква

    8 1 Отговор
    Всички демократи ли имат такива селски заоблени лица ? Като тикви.
  • 28 Гешев

    3 0 Отговор
    Сега да си направим заключение каква е истинската ситуация в България. Ако спрат да правят тестове, което и правят с толкова малко тестове на ден, то зарезените ще спаднат, само загиналите ще станат повече, т.к. тях няма кой да ги спаси.
  • 29 Генерал🇧🇬

    17 2 Отговор
    Само да ви светна, как манипулират с аварията в Чернобил:
    Има много големите АЕЦ-аварии,както в САЩ така и в СССР,Япония,Франция,Швейцаря и др.за които не се пише. Аварията в японската АЕЦ на практика е заразили много по-големи пространства от въздушния океан ,да не говорим за заразените морски и океански води. Но по обясними и необясними причини за тази катастрофа се говори приглушено,под сурдинка. Защо ? Може би защото централата е с американски реактори и с участие на американска специалисти ? Чудно, защо пресата не ни напомня постоянно за това събитие??
    Или за пожарът през 1975 г. на реактора в АЕЦ Браунс Фери в САЩ (щата Алабама) например, или за " най-сериозният инцидент в атомната енергетика на САЩ, аварията в АЕЦ Тримейл Айлънд - щата Пенсилвания- където от района, под радиационно влияние, са били евакуирани над 200 хил. човека.

    НО, забележете, всичко това са АВАРИИИ, ИНЦИДЕНТИ, макар и някои прикрити, както в Чернобил.
    Главното е, КОЙ ПЛАНОВО и ЦЕЛЕНАСОЧЕНО хвърляше атомни бомби в Япония и обеднен уран над Сърбия и Персийския залив? ..това причини огромно радиоактивно замърсяване, като сруваше живота и най-вече мъките на стотици хиляди хора.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 COVID-19

    11 0 Отговор
    авторчето да се ограмоти:
    https://www.nature.com/articles/nm.3985
    още през 2015 Nature Medicine публикува изследвания за това, че новият коронавирус, причиняващ COVID-19, е разработен.
  • 32 оле

    11 1 Отговор
    Вече не можеш да прочетеш нормална статия ! Навъдиха се едни платени драскачи, готови да издрискат всякаква тъпанарщина само за няколко долара !
  • 33 Регистратор на овчата дрямка

    1 0 Отговор
    А ти, измери ли си фона!?
  • 34 Чичковото

    3 3 Отговор
    А този сайт отново се наака.Нерде Стамбул,нерде Стамболово.Личи си почерка на синовете на чичко Сорос.
  • 35 ами това

    3 2 Отговор
    То хубаво плюете автора, ама на комунисти вяра да нямаш! Преди 2-3 седмици прочетох, че китайски мобилни оператори закрили февруари месец набързо 1, 5 милиона телефонни номера .. Какво ли се е случило с притежателите им? Ако е истина това, какво ви говори?

    Коментиран от #43

  • 36 Българан Европейски

    8 6 Отговор
    За сведение на ушанко-комунистическите отпадъци:
    euractiv.bg/section/правосъдие-и-вътрешен-ред/news/китай-може-да-бъде-съден-за-укриването/
    Няма лъжа, която да остане скрита. Освен за заслепените червени некадърници, облизващи всяка червена, пропагандна диария.

    Коментиран от #40

  • 37 Огдр Смрс

    7 4 Отговор
    Всички комуняги са лъжци и мародери ,За-пом-не-те-го БЪЛГАРИ .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Не мога да разбера

    1 2 Отговор
    А бе Петре , хубаво напомняш 34 години след аварията , а защо тогава не мряхме , ами мрем сега?
  • 40 Адвоката

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Българан Европейски":

    Стига си цитирал щуротии.
    Първо, не САЩ а няколко големи частни компании от САЩ смятат да заведат дело срещу Китай, което е смешно и само ще си изгубят парите.
    Второ, САЩ или който и да било от САЩ няма законно право да заведе дело срещу Китай (проучете подробностите в законите) -Международния наказателен съд, има юрисдикция над всички деяния, извършени на територията на държавите, ратифицирали Римския статут. САЩ, Израел и Китай не са го сторили, Русия излезе през 2016 г.

    Коментиран от #41

  • 41 Българан Европейски

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Адвоката":

    Прочете ли статията. Не си, нали. Стига ти, че си чел "История на КПСС". Дано си по-красив от умен, че хората ще бягат презглава.

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 няма

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "ами това":

    Каква е разликата между две кукувици. Ако едната е комунистическа а другата е антикомунистическа.
  • 44 Васил

    2 0 Отговор
    Трябва да им се потърси сметка на Китай така повече не може да продължава
  • 45 Адвоката

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Българан Европейски":

    А ти чете ли я? И ако да, нищо не си разбрал!
    Всичките юристи от статията, които "ТВЪРДЯТ", че Китай може да бъде съден, са (изненадааа) в САЩ. Това си е чисто американска авантюра.
    Повтарям - САЩ или който и да било от САЩ няма законно право да заведе дело срещу Китай -Международния наказателен съд, има юрисдикция над всички деяния, извършени на територията на държавите, ратифицирали Римския статут. САЩ, Израел и Китай не са го сторили, Русия излезе през 2016 г.
    Това което искат големите частни компании от САЩ да направят е, че в случай на победа( в САЩ), съдът да може да изземе имуществото на китайските компании, които се намират в САЩ.

    Коментиран от #48

  • 46 Енергетик

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Geo":

    Нашите не използват за забавител деутериев оксид, познат като тежка вода. Нашите реактори използват за забавител обикновена вода. Реакторите във Фукушима имат корпус, Чернобилските нямат. Активната зона на РБМК е изработена от графитна клада. В нея има технологични и работни канали. И реакторите във Фукушима и тези в Чернобил са кипящи. До аварията в Чернобил се стига след грешка на операторите които изключват автоматичния регулатор на мощността, при прекалено ниска мощност на апарата. След това изключват и други важни системи. Конструктивния недостатък на реакторите РБМК към 1986г е бил изразен в това, че датчиците които следят неутронния поток в активната зона, са били разположени в горната част на апарата, в така наречената схема Е. След аварията се правят капитални модернизации и реакторите от типа РБМК са приведени до световните изисквания за безопасност.
    До аварията във Фукушима се стига след пълното обезточване на централата. Цунамито наводнява централната и аварийни те дизел генератори които, са работели в този момент и са захранвали аварийни те циркулационни помпи. След тяхното спиране водата в реактора изкипява, температурата на активната зона става критична и горивото се разтапя. Разтапя корпуса на реактора и изтича а минусовите помещения. Чрез водата която се подава постоянно в аватиралите реактори, през пробитите корпуси изтича вода която е вече замърсена. Изхвърлената радиация в атмосферата от Фукушима е десетки пъти повече от колкото от Че
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българан Европейски

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Адвоката":

    Очевидно си предубеден фен на популярния, комплексарски антиамериканизъм. Тая плесен е характерна за наглед нормални хора, оформили се в среда на вечно неоправдано подтискани според тях негодници. Прочети и мнение на китаец, пристрастно естествено:
    https://www.ejiltalk.org/taking-china-to-the-international-court-of-justice-over-covid-19/

    Коментиран от #49

  • 49 Адвоката

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Българан Европейски":

    Ооо, да, китаец с име Питър-израсъл и учил в САЩ, възпитаник на юридическия факултет в Йейл в САЩ,...и в цялата си кариера по дела в международното право, нито едно срещу САЩ. Изумително.
    У тоя "китаец" има толкова китайско, колкото у Джон Атанасов българско.
  • 50 Запада все го лъжат

    1 0 Отговор
    Извинете господин авторе, но цял месец февруари Запада гледаше как китайски градове са под пълна карантина. Че и от това не се поучиха! Не беше ли знак за мерки? Запада поучи ли се, дори от тези данни? Не, защото са недосегаеми. Както каза един мадридски лекар, Не знаехме че това може да стане в страна като нашата! Каквото и да каже Китай, те не се вслушват и все ги лъжат.Не се отнася за тях, а сега прехвърлят цялата вина на комунистическите власти, които не опазили западния свят. Лицемерно измъкване.
  • 51 Иван

    0 0 Отговор
    В Бг найстина има много тъпотия съдейки по коментарите. Чак до лудост са и толкова много...невероятно..явно някакъв вирус в БГ мозъците се развива...
    Промяна на договорите в СТО трябва и всички китайски стоки трябва да се облагат с плюс 30 % мито над сегашните нива, ав ЕС ако има малко акъл, каквто всъщност няма заради алчност-трудни и скъпи визи за китайски туристи и забрана за внос на китайски работници под какъвто и да било претекст и нещата ще си дойдат на мястото. Иначе след няма и да има 5 години светът ще пламне от там с нов вирус,а в БГ тъпанарите ще работят повече и за по-малко пари от китайците.