Last news in Fakti

4 Април, 2020 19:02 5 333 34

Плановете на Тръмп за преврат във Венецуела

  • доналд тръмп-
  • мадуро-
  • венецуела

Американското правителство явно иска да ни убеди, че военната операция е насочена срещу нелегалната дейност на режима на Мадуро и в защита на американския народ

Плановете на Тръмп за преврат във Венецуела - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На редовния си брифинг в Белия дом в сряда президентът Доналд Тръмп изненада всички. Той не започна с актуалната ситуация около развитието на корона-кризата в страната, а обяви началото на една от най-големите военни операции през последните години: САЩ изпращат бойни кораби и разузнавателни самолети в Карибско море за борба срещу наркомафията, а американското военно присъствие в района ще бъде увеличено двойно.

Прилича на намесата в Панама

Експерти веднага заподозряха Тръмп в предизборна пропаганда, но в Белия дом виждат нещата по друг начин: Тръмп искал „да избави Америка от смъртоносния бич на нелегалната търговия с наркотици". Военният министър Марк Еспър не скри, че става въпрос и за властта на президента Мадуро, чийто режим зависи и от приходите от продажбата на наркотици.

Това навява спомени за американската военна инвазия в Панама през 1989 година, когато беше свален от власт генерал Мануел Нориега, впоследствие осъден в САЩ за трафик на наркотици. Подобна е ситуацията и сега: нюйоркски съд повдигна обвинение в „наркотероризъм, корупция, трафик на наркотици и други криминални деяния" срещу Николас Мадуро и още 14 сегашни или бивши политици и дори обяви 55 милиона долара парична награда.

Американското правителство явно иска да ни убеди, че военната операция е насочена срещу нелегалната дейност на режима на Мадуро и в защита на американския народ. Както и че САЩ ще отменят санкциите срещу Венецуела, ако Мадуро и политическият му противник - самопровъзгласилият се за временен президент Хуан Гуайдо - разчистят пътя за независимо служебно правителство.

Експертът за Венецуела Джеф Рамзи от Washington Office for Latin America вижда в действията на правителството опит за заблуда. Той посочва, че само една малка част от кокаина от Колумбия минава през Венецуела. „Венецуела не е основната транзитна дестинация за наркотиците, вкарвани нелегално в САЩ", написа той в статия за „Вашингтон Пост". Затова Рамзи смята, че зад въпросната военна операция стои не само желанието на Америка да спре контрабандата с наркотиците.

Кризата с коронавируса поставя Тръмп под силен натиск: само ден по-рано той беше принуден да обяви на сънародниците си, че жертвите в страната могат да достигнат 240 000. Ако си припомним как в началото Тръмп се опитваше да омаловажи заплахата, наричайки епидемията „лек грип" и „измислица на демократите", тези цифри рискуват да разкрият неговия политически провал.

Опит за отклоняване на вниманието?

В този смисъл някои наблюдатели виждат в американското дрънкане на оръжие в Карибско море опит да се отклони общественото внимание: при един външнополитически успех хората могат да забравят за вътрешните проблеми на Тръмп.

А Белият дом навярно вижда в актуалната ситуация и шанс да засили натиска си над режима на Мадуро с цел да смени властта в карибската държава. И понеже поне от 10 години Венецуела играе важна роля в международния трафик на дрога, въпросът е защо точно сега - в разгара на кризата с коронавируса - САЩ предприемат тази военна операция.

Вирусът, който напоследък вдигна рейтинга на Тръмп до рекордни нива, сега явно трябва да му помогне и да се разправи с режима на Мадуро, проправяйки пътя за сформирането на преходно правителство.

Самият Мадуро, който все още е поддържан от Русия и Китай, реагира на „американския заговор" така: в Туитър той написа, че като държавен глава е длъжен да защитава „мира и стабилността" в страната. За мнозина негови сънародници обаче тези думи на Мадуро звучат като откровен цинизъм в една страна, където 2/3 от населението в момента гладува, и в която обширни райони са оставени без питейна вода.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юсуфф

    113 7 Отговор
    САЩ претърпя огромен провал с шистовия газ и сега просто решиха че могат да посегнат на чуждото.Нищо лично,прост грабеж и кражба както винаги .
  • 2 мъка

    19 42 Отговор
    Зa мнoзинa нeгoви cънaрoдници oбaчe тeзи думи нa Мaдурo звучaт кaтo oткрoвeн цинизъм в eднa cтрaнa, къдeтo 2/3 oт нaceлeниeтo в мoмeнтa глaдувa, и в кoятo oбширни рaйoни ca ocтaвeни бeз питeйнa вoдa.
    То като в БГ-то .
  • 3 republic

    52 5 Отговор
    "Зa мнoзинa нeгoви cънaрoдници oбaчe тeзи думи нa Мaдурo звучaт кaтo oткрoвeн цинизъм в eднa cтрaнa, къдeтo 2/3 oт нaceлeниeтo в мoмeнтa глaдувa, и в кoятo oбширни рaйoни ca ocтaвeни бeз питeйнa вoдa."

    Когато повтаряш като папагал западни сайтове, без грам да си проверил информацията.
  • 4 розово

    73 3 Отговор
    Венецуела има петрол и не се подчинява на САЩ.Това сме го виждали в Близкият изток.Разликата е че там имаха химическо оръжие.
  • 5 Сандо

    4 37 Отговор
    Явно и на Доналд Иванович ще му е нужна една малка,победоносна,т.е. мандатоносна, войничка.Напред Тръм-пич,сега му е времето!
  • 6 Посегне ли на Венецуела

    51 4 Отговор
    Това вече ще бъде истинско фиаско за САЩ!
  • 7 Anadolu Manafesi

    4 28 Отговор
    Преди няколко дни Газпром обявиха че се изтеглят от всички операции във Венецуела .

    Коментиран от #8

  • 8 4437

    79 4 Отговор

    До коментар #7 от "Anadolu Manafesi":

    Образовайте се малко бе:
    - НЕ Газпром, а Роснефт
    - и не се оттеглиха, а продадоха активите си
    - и ги продадоха на РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО
    - ама буквално на правителството- фирмата купувач е 100% държавна собственост


    Извод- рижавата маймуна може само да вдига шум, но НЕ може да направи и 1 стъпка във Венецуела без дядо Вова да му е разписал входната виза. Рижавия и санкции не може да наложи сега щото това означава да започне директна и реална война с Русия която краварите ще загубят позорно...

    Интересни времена настанаха...

    Коментиран от #11

  • 9 Ееееее

    33 4 Отговор
    Еееееееее... Ужас.... Как си търсят причина.... Пълен смях!
  • 10 АААХАХА

    6 43 Отговор
    НИЩО НОВО, В КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КЕНЕФИ, ПРОИЗВОДСТВОТО И ТЪРГОВИЯТА С НАРКОТИЦИ, ОРЪЖИЕ И ТЕРОРИЗЪМ Е...ДЪРЖАВНА ПРАКТИКА!
    ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА ТАКА БЕШЕ И В БЪЛГАРИЯ!!
    МЪДУРАНКЬО Е СВЪРШЕН...АКО,..НЕКА,...ЩЕ!!!!

    Коментиран от #31, #33

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ххх

    37 2 Отговор
    Американските критерии за наличие на корупция са доста разтегливо и имагинерно понятие. Какво е за тях корупцията ? Присвояване на държавни средства чрез различни престъпни схеми и злоупотреба с власт и служебно положение ? Или връзки с Русия и Китай и неблагонадеждна според американските критерии външно политическа ориентация ? Ами това нали го гледахме и у нас. Щатите щяха да посочат корумпирания. Е, и ? Кой се оказа ? Някой, присвоил милиарди от държавата чрез държавни поръчки, източване на ДДС или контрабанда по митниците ? Не. Такива няма. Или може би на САЩ не са известни ? Точно пък на тях ли ? Те, които информираха Русия за потенциални терористи на нейна територия. Та кой се оказа корумпирания у нас - Съдия Андон Миталов. А в какво точно се изразяваше корумпираността му - няма информация. Предполагаеми връзки с Русия ? Или подвластен на руско влияние ? Ами нещо от сорта ще да е. И за малоумните е ясно. Но Щатите нека поне да не правят другите на глупаци и да наричат нещата с истинските им имена.
  • 13 гост

    33 1 Отговор
    а защо великите спец.служби на велика америка не са преборили внасянето на наркотици в уса толкоз време

    Коментиран от #24

  • 14 ???

    27 1 Отговор
    А дали не им трябва петрола? Там няма частни компании, сащ не може да краде. Ще стане както в Ирак.
  • 15 3334

    19 0 Отговор
    Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично нПа министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.
  • 16 Последния май

    30 2 Отговор
    От 50 години американците борят нарко разпространението в Мексико и Колумбия,а консумацията на кокаин в света и сащ е нараснала многократно, оттам и производството му. Айде да се връщат в обора
  • 17 оня с коня

    15 3 Отговор
    Крайно време е Мадуро да нападне Америка и да им вземе доларите.
  • 18 FMN

    20 2 Отговор
    "... в една страна, където 2/3 от населението в момента гладува, и в която обширни райони са оставени без питейна вода..."
    Абе Тръмп България ли ше атакува?
  • 19 бай Шиле

    24 1 Отговор
    Чакайте скоро изявление на външната ни министърка и Цецо Асансьора.Оная конгерица ще каже нещо за наркотиците,а Цецо ще намекне за химическото оръжие на Мадуро.
  • 20 Български по хелзинкски комитет

    9 11 Отговор
    Най после правдата да възтържествува!Мадуро да се обеси като Садам.Стига е транзитирал тия наркотици.Аман от него.Изтрови милите,невинни и сладки дечица.Велика Америко идвай да спасиш света.
  • 21 бай Шиле

    27 1 Отговор
    Във Венецуела Роснефт има активи за милиард долара.Компанията е 100% собственост на Правителството на Русия.Китайците също не са без интерес.От руснаците атомните подводници,от китайците жълтата боя.Та в САЩ да не запеят "Жълтата подводница" на Битълс.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 adderleev

    3 23 Отговор
    Много ви е мил Мадуро на вас, русоидите. Учудвам се че още не го е сполетяла съдбата на Кадафи.

    Коментиран от #30

  • 24 6262

    26 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Е как да стане схемата "да преборим наркотрафика у САЩ" когато вносителя на 75% от дрогата по един или друг начин са същите тея служби дето "се борят" с нещо си там... Много са силни да хванат Хосе с 50 кила марихиуана и да заловят 300 кила кокаин на конкуренцията и до там- има си "държавна поръчка" за внос и продажба на ХХХ тона дрога всяка година и тя се изпълнява стриктно. Ако няма толкова лесно достъпна дрога за тълпите с олигофрени много бързо ще се намери някой с 3 гънки у мозъка който да организира една гражданска война у Щатите и да измете 85% от властващата паплач...
  • 25 До 23

    21 0 Отговор
    А ти по-добре ли си Кадафи като е обесен? Щото италианците в Южна Италия не са. И самите либийците не са.
  • 26 Next

    1 4 Отговор
    Сигурно оня ден докато са бъбрали по телефона, Путин е заповядал на Дончо да напада мадурко. Естествено най големия окупатор на света ще запали друга война.
  • 27 ФАЩ

    8 0 Отговор
    Световният АГРЕСОР.
  • 28 ASD

    12 0 Отговор
    Във венецуела има много руско оръжие, при това много модерно. Също така руски инструктори и руски охранителни компании, които са съставени от бивши спец части. Като добавим и "временно" пребиваващите руски военни кораби, а може и подводници ситуацията изглежда с предрешен край.

    Ще има "Залива на прасетата" две.
  • 29 Хем

    1 11 Отговор
    вирусът изправил Тръмп пред политически провал, хем вдигнал рейтинга му до рекордни нива!? Това от една страна. От друга, на Путин Венецуела му идва в повече. Конфликти в източна Украйна, в Сирия, сега и Либия, цени на петрола, коронавируси и пр. Вярно, изкефиха се да пратят някакви бомбардировачи да кацнат там, под носа на американците и т.н. Но видяха, че практическа полза не се забеляза. Не ги уплашиха. Нищо чудно да е договорил с Тръмп по-активна намеса във Венецуела и някакви преходи към друг режим. Явно не мадурския.
  • 30 Тигър

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "adderleev":

    Какво ви е направил Мадуро бре ,я да си гледаме нашата кочина
  • 31 Да знеш

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "АААХАХА":

    Преди коронавируса да те подпука при теб сифилиса е свършил основната работа. Направил ти е мозъка на дупки като швейцарско сирене и с това се обясняват бръщолевениците ти във форумите. Обърни се къ спциалист за помощ!
  • 32 Хахаа Путя го даде курбан

    1 3 Отговор
    Защото Доналд и саудитците хванаха Путя за топките и Путя се оттегли от Венецуела, защото икономиката на Рашкенеф рухва при ниските цени на петрола. Самият факт, че два дни преди изтеглянето на Русия, руски медии наричаха това предателство и писле Тръмп обяви цена за ареста на Мадуро, означава, че Путлер е със свалени гащи и лиже на Тръмпи. Хахас
    Русоробииии
  • 33 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "АААХАХА":

    Така е, това недоносче социализъма както казваше правешкия чобанин тотално ни разгради като нация.
  • 34 Ръсиха и там вируси

    1 0 Отговор
    с дронове, ама пусти температури високи