Last news in Fakti

6 Април, 2020 20:30 15 796 62

Коронавирус в България: колко дълго още? 15, 18, 24 месеца?

  • бойко борисов-
  • герб-
  • пандемия-
  • карантина-
  • коронавирус

Българските мерки за защита на икономиката, за разлика от тези в други държави, са само краткосрочни

Коронавирус в България: колко дълго още? 15, 18, 24 месеца? - 1
Снимка: БГНЕС

"След две-три седмици ще сме може би в ада", прогнозира премиерът Борисов. И после какво? Войната срещу коронавируса ще е свършила - или ще е приключило само първото сражение? Има ли България план за времето след "ада"?

Стиснете зъби още малко, да минат тези две-три седмици, когато, по думите на премиера Борисов, "ще сме в ада". Да мине и вторият месец в карантина, да мине и вторият месец в извънредно положение. И тогава какво? Войната срещу коронавируса ще е свършила - или ще е приключило само първото сражение? Подхранването на надеждите за близък край не дава отговор на въпроса какво ще се прави след 13 май, когато свършва вторият месец в извънредно положение. Но не и епидемията.

Както много други общества, и българското бързо свикна да живее с новата заплаха. Но тази нова нормалност няма да приключи с първите летни температури. Така че по-добре някои ограничения да бъдат преосмислени в името на икономическата активност. Въпросът "как ще живеем след вируса" трябва да бъде променен на "как да живеем и работим с вируса". "Свърши ли епидемията, икономиката ще се завърти”, заяви по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. Но ако чака края ѝ, властта ще плати опелото не само за икономиката.

Колко дълго ще продължи "войната"?

Исторически факт е, че големите пандемии не минават с една вълна. Испанският грип, често припомнян покрай пандемията от коронавирус, се разпространява на три вълни, най-смъртоносна от които е втората. Различните прогнози за отшумяването на днешната пандемия варират между 15, 18 и 24 месеца.

“Втора и трета вълна има там, където вирусът не се е срещал с населението”, коментира за Дойче Веле доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология в БАН. “Карантината не спира вируса, а само забавя разпространението му за известно време. Би било добре да се комбинира с масов скрининг, за да се види и прецени каква част от населението се е срещала с КОВИД-19”, казва експертът.

В края на март и генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус заяви, че изолацията "вкъщи и спирането на придвижването на населението е печелене на време и намаляване на натиска върху здравните системи", но "сами по себе си тези мерки няма да спрат епидемията". Според директора на СЗО, държавите трябва да увеличат както тестването на пациентите, така и броя на работещите в здравеопазването. Масов и агресивен скрининг препоръча по bTV и работещият в САЩ български лекар д-р Румен Хичев.

Но ето каква е реалността: за два месеца в България са тествани 15 899 човека. За сравнение: в Германия провеждат 50 000 теста на ден. А Австрия обяви наскоро, че целта ѝ е да достигне 15 000 теста на ден. От днес и България бавно увеличава обхвата - ще се тестват медици при “болестна проява”, всички хора с пневмония, както и “затворени работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност”. Но предвид ограничените ресурси - като брой лаборатории, подготвени хора и необходими тестове, темпото няма как да достигне желаните стойности.

План за "ада", а после?

Труден е балансът между разумните ограничения и заплахата от разпространение на заразата. “Кажи колко хора ще умрат, кажи с името, с титлата си”, провикна се по този повод премиерът Борисов към доц. Атанас Мангъров на последната сбирка с Медицинския съвет, просъществувал по-малко от две седмици. По неофициална информация, управляващите разработват и такъв модел: ако мерките бъдат разхлабени, какъв ще е пикът на болните, ще стигнат ли леглата, какви са прогнозните финансови ресурси за лечение. А от Министерството на здравеопазването изкупуват в огромни количества азитромицин и препарати на хининова основа, както и складовите наличности от консумативи за реанимация, за да ги раздават при нужда на лечебните заведения. Не се предвижда да се пуска в аптечната мрежа и договореният внос на хлороквин - медикаментът ще е само за нуждите на болниците.

Засега щабът и Борисов не обявяват прогнозите си колко дълго ще продължи този “ад”. Не казват и какъв е планът за времето след това. Българските мерки за защита на икономиката, за разлика от тези в други държави, са само краткосрочни. За три месеца е схемата, при която държавата ще плаща 60% от заплатите на работници и служители. Молби по тази мярка са подали вече 350 фирми. За три месеца ще действа и отсрочването на задълженията по кредити за граждани и бизнес. За периода на извънредното положение е предвидена и защита на физически лица и фирми от начисляване на лихви за забава и неустойки върху неплатени задължения по договори за кредит, лизинг и др.

На фона на тези краткосрочни мерки властта си гарантира законово възможността за милиардни заеми. Макар че до момента не е назовала какъв публичен ресурс е изхарчен за борбата срещу коронавируса - за диагностициране, лечение, медикаменти, нови лаборатории, консумативи и пр. Така че: май е време за Икономически съвет. Пък може и без брифинги - за да не се оспорва единоначалието.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 888888

    73 20 Отговор
    Всичко скоро ще бъде един лош спомен просто лястовичките трябва да долетят .

    Коментиран от #7

  • 2 Miami vice

    63 9 Отговор
    Хорейшио: До края Ерик до края....няма да е все така..... по-зле ще стане от тук нататък_
  • 3 Рошко

    100 17 Отговор
    Колкото кажат господарите от Вашингтон, дорде се по изчистят старите и болнавите
  • 4 Еблю

    141 13 Отговор
    Интересно ще ми е да чуя какво ще каже по въпроса главния епидемиолог на България, човека който най много разбира от вируси Бойко Борисов!!!

    Коментиран от #59

  • 5 ДО 31ви ДЕКЕМВРИ

    74 13 Отговор
    ТРЯБВА ДА ПРЕДВИДИМ ПОВТОРНО ЗАРАЗЯВАНЕ ОКТОМВРИ ВЪЗДУХА ЩЕ Е ВЛАЖЕН И СТУДЕН ПО ЛЕСНО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ЗА ЖАЛОСТ
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    104 13 Отговор
    Oт тoзи "кaпaн" излизaнe нямa, eпидeмиятa нямa дa oтминe дoкaтo нe кaжe Мутафчийски...
    ИНФOРМAЦИЯТA E ВЛACТ и упрaвлявaщитe гo знaят мнoгo дoбрe!
  • 7 ХХХ

    144 16 Отговор

    До коментар #1 от "888888":

    Covid 19- най-голямата фалшификация в човешката история.
    Търсете информация докато не е късно.
    Само идиоти приемат това, което им казват някои без да го подложат на проверка.

    Коментиран от #24, #37, #58

  • 8 ЦК на ГЕРБ

    87 5 Отговор
    Докато не ни пратят от ЕС 10 000 000 000€ карантината няма да падне
  • 9 Никой

    107 6 Отговор
    Докато не усвоят всичко, де що има за усвояване.
  • 10 Някой си

    70 6 Отговор
    100 години, толкова мисли, че ще живее Бибитко и ще кара жипката :)
  • 11 ФИНЦИ

    29 8 Отговор
    ОТ ПРОСТИ ХОРА КО ОЧАКВАШ !!!! НИИ ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ НА ПУК НА ВСИЧКИ ДЕТО СЕ ПРАВЯТ НА МНОГО ДОБРИ ЗА НАС ПОДКРЕПА НЯМА И ОТ НАС НЕ ЧАКАИТЕ - ТЪРСЕТЕ ДЕ СМЕ ХА ХА ХА СХЕМА 60 НА Н40 ХА ХА ХА СТАВА ТРУДНО БОИКО И НИИ ИСКАМЕ ПАРИ
  • 12 Прост народ слаба държава

    123 11 Отговор
    Въртят сучат и накрая ще дойдат на Мангъров на акъла, че 70% трябва да прекарат вируса. След 3 месеца криене успяхме само да си съсипем икономиката, иначе опасността от масова епидемия остава. Второ ако се направи масово тестване както каза Мангъров ще се отделят болните от здравите болните в къщи карантина здравите на работа. Икономиката работи. Борбата ефективна.
  • 13 НЯМА ТАКИВА

    10 79 Отговор
    ГАДОВЕ КАТО КОМУНИСТИТЕ И РУСКИТЕ ПОДЛИЗУРКОВЦИ ФАКТИ !
  • 14 Усмивката

    65 8 Отговор
    В пожарникарското училище се учат две неща. Първия срок бборба с огъня. Втори срок.Мерки и предохранителни мероприятиятова да не се случи това. Първи срок премиера го е изучил добре. Втория срок взело да му става скучно. И решил да се пише в друго училище. Като за начало ,,Психоназидателни мерки за подлудяване на населението"

    Коментиран от #60

  • 15 Ръмпези

    61 6 Отговор
    БОРИСОВ ГОВОРИ ЗА АДА ЗА НЕГО СИ....ВИЕ НЕ СТЕ ГО РАЗБРАЛИ ПРАВИЛНО...

    Коментиран от #16, #61

  • 16 Аз го разбрах...

    35 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ръмпези":

    Обаче не ми пука, бил съм в ада, десет години работих в една стоманолеярна.
  • 17 Dwdw

    13 12 Отговор
    Ей... dw преклихте. То бива пропаганда, бива... ама чак като вашата не бива.
  • 18 Човек от щаба

    58 4 Отговор
    Уж закъснелите мерки във всички държави не са, защото нашите експерти знаят повече от техните, а защото на всички е ясно, че окончателното решение е това, за каето настоява Мангъров. Просто няма политик, който да поеме отговорността и да го каже на глас. Има ли конспирация, изкуствено ли се направи това, преразпределение, чипосване, разпад на капитализма..това е друга тема. У нас подхода на щаба и правителството гарантират три неща: 1. Не бъде ли изграден имунитет ще ни тресне пак съвсем скоро 2. Дълго ще слушаме как Бойко го хвалят от Сингапур до Англия 3. Единствената тема в медиите и ограничителните мерки са идеална възможност да се позаметат престъпленията, защото новата ситуация след пандемията гарантира, че тези за които Бойко беше удобен, ако изобщо оцелеят, ще са опозиция. С Меркел е свършено, Ердоган е пътник, на Джонсън му е все тая, Макрон не може да го понася, а Путин вече прокара интереса на Русия.Бойко кара последен мандат и е съвсем наясно с това. Но съдбата му изпрати шанс въпреки всичката простотия, която направи, да си тръгне почти на чисто
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 НЯКОЙ СИ

    47 4 Отговор
    Вирус наречен ,,ПОРЕДНАТА КРАЖБА НА ЕВРО СРЕДСТВА".

    Коментиран от #23

  • 21 ехааа

    60 4 Отговор
    Бяла лястовица няма да има! 10 милиарда заем - никой няма да ги види! Стотина фирми на Бати и Батко ще ги приберат за няколко месеца. Ще ни държат, като заложници и ще се озовем не 1990 г. а в каменната ера! После няма да има парламент, то и сега няма, но и едно време имаше, ама нямаше! И ББ и ЦЦ ще ги няма. Ще има свтотовна власт. Свтовен Джендър, Световна разруха. Сега крадат като за последно! Но пари не се ядат! Дори робовладелческия строй е имал край!

    Коментиран от #36

  • 22 ХАЙДЕ СТИГА СТЕ РЕВАЛИ

    41 1 Отговор
    Нашите баби и дядовци колко по- лошо са видели и пак са оцелели!!! Ползвайте всички народни средства срещу вируса НАВРЕМЕ!!! ВСИЧКО ПОМАГА.
  • 23 Някой си

    1 8 Отговор

    До коментар #20 от "НЯКОЙ СИ":

    ТИ НЕ СИ АЗ!
    СЕЩАШ ЛИ СЕ?
  • 24 Точно така

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "ХХХ":

    Вярно е, по телевизията го казаха!!!!
  • 25 HohoBoho

    43 2 Отговор
    Като свърши тази психоза с Covid 19 адът ще е за управляващите. Ще почнат да се питат: "Ама какво направихме?"

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Родопа планина

    61 14 Отговор
    Аз работя вьв Германия вьв гр Хамбург.Незнам какво да кажа но това което става в Бг не е нормално.Вьв завода който аз работя сме над 2000 човека от най различни националности без маски няма никакви болни хора. Незнам какво да кажа. За мен това е една голяма измама. Няма никакьв вирус това е една измама и много хора ще го разберьт

    Коментиран от #31, #33, #38

  • 29 ягуар

    28 1 Отговор
    Дотогава, докато не раздадат кредитите. Като ги раздадат всичко ще изчезне, като с магическа пръчка.
  • 30 4758

    25 1 Отговор
    Ако в други държави след пандемията станат по-сплотени- то в България ще сме по-оскотели .Не ви ли е срам!От първия ден насаждате медии ,партии и т. м. съмнения и паника а не генерала. Това ще умрете гладни, безработни и т. н .Преживяхме 1997-не умряхме .500г как са ги преживяли дедите ни-сигурно пред ТВ и са си чатели на ракия с мезе-не на полето.
  • 31 3287

    5 18 Отговор

    До коментар #28 от "Родопа планина":

    Я кажи в кой завод и че работите ?И аз съм в Германия и ми е странно това което си написал. Хем пишете едните за помощите в Германия хем пък работите ?Почвам да мисля, че умишлено се пише в БГ не вярна информация В Германия има изолация грабене по магазините-боб, ориз, грис,лимони тоалетна хартия и т.н.и липса на маски и дезинфектанти. Раздаване на пари -няма на фирмите с доста условия според данъци и т. н. Храна за бедни както в БГ червения кръст

    Коментиран от #35

  • 32 Шопо

    19 2 Отговор
    Сега не разбрах дали Бойчето се кани след 3 месеца да оди у ада или...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Брачет

    3 15 Отговор

    До коментар #37 от "NAPALNO si prav":

    Седи си на еб*ния гъз в Хамбург и стига си дращил глупости... не ни бери кахъра. ..

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Юлиан

    9 0 Отговор
    Надявам се да продължи, докато натръшка всички, които ограбиха България и се правиха на Българи, през последните седемстотин години почти. Go T-Virus.
  • 42 Ж.З.

    11 1 Отговор
    На някое 13-то число извънредното положение пада, което не значи, че на 14 няма до има вирус.Просто ще свикнем, че го има.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 123

    11 3 Отговор
    бойче, оставка
  • 45 Петър

    5 0 Отговор
    Вие тук сте пълни идиоти.За да коментирате на този човек пълните глупости,които говори.
  • 46 Тодор Живков

    13 2 Отговор
    Тази статия не е много точна, т.к. план няма не само за след "ада", а и до тогава няма. Борисов и група се оглеждат какво правят по другите държави и го копират без да се замислят. Италия казва, че ще даде 400 милиарда за идустрията. Нашите един масов тест не може да организират, та камо ли да направят план. Надъхват хората със страх, но тайно се молят господ да ги спаси.
  • 47 Хахаха

    2 4 Отговор
    Факти да не стана филиал на дойче веле? Всяка втора статия тука от дойче веле.
  • 48 Хахаха

    11 1 Отговор
    при положение, че от 16 000 теста има само малко над 500 заразени. От тия заразени оздравелите/защото те с оздравели, а не излекувани/ са 1,5 пъти повече от умрелите/всички със съптствъщи заболявания/ да се твърди, че това е някакъв силно смъртоносен вирус е или пълна лаищина, или целенасочена манипулация с привкус на корупция.
  • 49 Матей

    8 0 Отговор
    Никакъв план,карай ден за ден,в неизвестност страха е по-голям.И хаотично затягай бурмите,до скъсване,така е по-ужасяващо,нали това е целта--садо-мазо.Затварят границите сега,вместо преди 2-3 месеца,подир дъжд качулка и никакви тестове,само за големците.На запад грипа взе да отстъпва и се готвят да отпуснат хватката на властта,а тука май ще караме цяло лято така,накрая ще има преброяване на дивите зайци.
  • 50 Kel Hasan

    4 5 Отговор
    Какво врещите какво крещите ! Човечеството май обърка свободата със свободията ! Какво е да има война концетрационни лагери и хора да умират от глад ! За съжаление тези истински хора преживели тези ужаси неса вече между живите? Настоящето кекаво консуматорско поколение прехласнато по силиконови джуклеси и педали трябва да го е страх от нещо иначе се нарушава хилядолетната аксиома БОЙ СЕ ОТ БОГА ПОЧИТАЙ ЦАРЯ!!!!!!!!!!!!
  • 51 мнение

    14 0 Отговор
    И Борисов, и Мутафчийски, е хубаво да изгледат обръщението на Кралица Елизабет към "нейното" население. Думи като "ад", "ярост", "умрели" и т.н. нямаше. Жената каза всичко, което трябваше, с малко думи, но с много милост и уважение към народа си. А нашите...
  • 52 ББББББ

    1 1 Отговор
    Наемателка към своя хазяйн:
    - Не там бай Дельо, не там...
    - Там,Там!
  • 53 безпартиен

    11 0 Отговор
    Абе хора,какво стана с африканската чума по кози и овце преди 2 години?Какво стана с чумата по свинете преди 1 година?А с птичия грип,лудата крава???Що ги забравихте или като избихте всички животни болестите изчезнаха?Номерата с усвояването на "едни пари" минават винаги,просто защото паметта на хората е къса!!!Народа го е казал:"Всяко чудо за три дни"Толкова нещо съсипахме сами по нареждане "от горе"!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 1000 години

    3 0 Отговор
    Най малко
  • 56 Храна за размисъл

    3 0 Отговор
    Човек няма как да не се запита в каква игра участва и може ли тя да бъде полезна за него по някакъв начин? Не е ли всичко повторение на една и съща глупост, грешка в системата, превърната по очевиден начин в норма, която незнайно защо със зъби и нокти драпаме да интегрираме в себе си? Резултат – пълна каша или пълна роботизация.
  • 57 Кореняк Софиянец

    5 2 Отговор
    Удължаването на извънредното положение ме устройва напълно ! София вече е един спокоен град, без трафик и мякащи селяци ! Въздухът стана чист, няма навалици и задръствания ! Пеят птички, даже таралежи изпълзяха ! Чудесно е ! Браво Мутафчийски !
  • 58 Проверка

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "ХХХ":

    Ти как точно го провери? Или всъщност имаш предвид себе си за идиот? Един аргумент не прочетох в написаното от теб, а само глупава конспирация, както на 90% които стоят зад компютрите в губене на време и точно те четат непроверена информация! Едно е 100% сигурно и това е реалната заплаха от тази пандемия която усеща целия свят, и не започвай пак как всичко е режисирано !!! От кого ??? Глупавите хора винаги си намират някой несъществуваш враг по който да сипят жупел и който да им е виновен за всичко ! Едно е сигурно хора губят животите си благодарения на тази гад и дано не разбираш по лошият начин чрез някой твой близък загинал преди да проумееш реалността !
  • 59 Шипка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Еблю":

    Защо всички се правите на идиоти кои каза че няма зараза от шипка наи големия умник а сега спазмами те малоумници
  • 60 Озъбен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Усмивката":

    А в военного за пилоти първо срок скок с парашит втори скок без парашит / та някои са паднали на Главите че са оживи ли и сега ние си патим
  • 61 Ново

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ръмпези":

    Тои радев и нинова ще ни закарат в рая /донародния съд/
  • 62 Последна писменост

    0 0 Отговор
    Определни държави са замесени в това, България, Русия и други страни да сме зле !
    Човек , който от други хора е орисан да е сам, да действа против себе си, да не е добре, значи това не е истинската орисия !
    Така ги разбирам аз нещата !!!