Last news in Fakti

7 Април, 2020 19:02 20 917 96

Потресен съм от войната между президент и премиер

  • президент-
  • премиер-
  • румен радев-
  • бойко борисов

Когато от тази война пострада жестоко България, какво значение ще има кой крив, кой прав

Потресен съм от войната между президент и премиер - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма защо повече да анализирам пандемичната ситуация в България, да правя сложни математически изчисления по моя модел (той и днес дава много точни резултати!).

Потресен съм от войната между президент и премиер – безумна и опасна война със съдбата на България

Когато от тази война пострада жестоко България, какво значение ще има кой крив, кой прав.

Няма да коментирам онези обливания с кал по мой адрес, базирани на нещо като футболни страсти, когато привърженици на единия или другия отбор бранят своите и хулят чуждите. Само на мач няма една обективна истина, а има две субективни истини, така че могат 100 000 да виждат едно и също нарушение в пеналта и за 50 000 това да е чиста дузпа, а за останалите 50 000 да е абсолютно чисто отнемане на топката.

В националната сигурност има обективна истина. Аз диря нея – кога успешно, кога неуспешно.
Ако еднократно нарушавам сега обета за мълчание, то е защото държа обяснение на онези искрени приятели, на моите бивши и настоящи студенти, които ми писаха на лични и ми пратиха мейли с укор, че мълча или с молба да продължа да споделям своето виждане за ситуацията в страната, защото моето мнение им е необходимо.

Искам да им кажа, че не виждам смисъла да пиша повече, защото пред очите ми, без да съм Нострадамус, се очертава една много покъртителна възможна картина. Когато ще имаме не за месец 500 заразени, а за ден и когато ще имаме не 20 починали за месец, а по 50 на ден.

Ние се мъчихме с извънредните мерки около месец, всички претърпяхме лишения от тях и точно когато те като че започнаха да дават резултат, ние като кравата с пълното с ведро мляко, пляснахме с опашка, ритнахме с крак и бутахме ведрото.

И е напълно възможно след месец така да ни връхлети трагедията, че да се изпокрием по домовете и без извънредни мерки, да ни е страх да излизаме и до аптеката, икономиката да рухне поради масовото заразяване, а ние да сме вече с празна хазна, с парализиращо отчаяние, с горест по отишли си наши роднини и приятели от по-напреднала възраст, че и някои съвсем млади хора!

Толкова да не ни стигат силите, толкова да сме хленчещи, стенещи, вайкащи се, панкящи (казано по пернишки) като народ! Няма друг такъв народ от толкова много и толкова слабохарактерни и въпиющи до Бога хора!

Само преди 2-3 месеца не олигарсите, не дори средната класа, а масовият българин с десетки хиляди пълнеше курортите по гръцките морета и Адриатика, обикаляше тори-бори-те, бали-тата, палмите де майорки и де минорки; прескачаше всеки уикенд да ма’а (казано по пернишки) плескавици в Северна Македония и Източна Сърбия, пълнеше моловете, опразваше техномаркетите…

И изведнъж – вопли и жалби до небесата… Като едно дезориентирано племе седнахме на задни лапки, вгледахме се в Луната и започнахме да вием колко сме нещастни!

Да, има бедни, немалко бедни хора – на тях трябва да помогнат държавата, обществото и всеки от нас. Аз как помагам?! Да не би да съм милионер!? Някога, като депутат (1990-1994) дарявах постоянно, без пропуск, една трета от заплатата си за социално слаби, за деца с увреждания (не, че нямах семейство и аз – три деца). Но веднъж си говорихме с мой приятел за това. Той каза нещо много мъдро – лесно е да дава човек, когато има, солидарността и душевната щедрост е той да дава когато няма или когато няма достатъчно за себе си.

Нека ви разкажа малко за мен.
Когато беше сривът на държавата при Виденов и се стопиха спестяванията на семейството ни, пенсиите на родителите ми и заплатите на близките ми, а аз бях бивш депутат, значи отвсякъде гонен, руган, ритан, оплюван (българинът обича да се мазни на силните и да рита слабите), 9 месеца само аз си знам как оцеляхме – като преподавах във Варна (живеейки в Перник), си бях сложил лимит от 1.50 лв на ден, пишех си – толкова стотинки кафе, толкова стотинки сандвич… Пишех си, за да ми излезе сметката.

И много, твърде много българи тогава изстрадаха 9 месеца мизерия! Сега нашето българско племе не желае да стиска зъби и 9 седмици! Не иска... Вече е на бунт срещу извънредните мерки, сякаш властта е измислила тези мерки, а те не са по целия свят!

Погледнете германците! Помнете италианците.

Играйкаха си, студентите тичаха волни по удоволствия…
Някога комунистите имаха лозунг – Помни 9 юни, пази 9 септември! Ние трябва да помним Италия и да се учим от Германия! За да опазим България

Да се върна още назад във времето.
50-те години на миналия век за поколението на моите родители беше много тежко време. За моите родители то беше още по-тежко, защото „народната власт“ бе обявила прадядо ми за враг на народа, беше заграбила почти всичко от него (той е бил богат човек) и от дядо ми, пребивала ги е жестоко, та са се влачили по корем полуживи-полумъртви. И баща ми, като правнук на враг на народа и правнук и внук на пребивани жестоко светли и смели българи, вместо да учи в Австрия е трябвало да мъкне щайги в това, което после стана „Булгарплод“ в Перник.

Този ми дядо – скала човек, велика душа, почина от разрив на сърцето на 64. Аз съм сега на 64! Аз вече съм по-стар от дядо си, от стар-татко, чието име нося и внукът ми в Германия го носи. И неговият внук някога сигурно ще го носи. Стар-татко и стара-майка си знаят през какво стъргало са минали. Но никога, абсолютно никога не ги чух да се оплакват, да се жалват, да хленчат, да стенат, да панкят.

Всъщност тръгнах да разказвам за моите родители.
Те започват семейния си живот в мизерия. В малка стаичка с влага по стените под наем. Когато аз се раждам, другият ми дядо, също прекрасен човек, който когато му бе най-трудно не хленчеше, не пъшкаше, не стенеше и не панкяше, а пееше..., та той е сковал от дърво две магаренца и върху тях е заковал една гумена постилка, за да има върху какво да спя. Хазаите бяха добри хора, особено хазайката – тя ми беше като трета баба: стара-майка, моята си баба и хазайката. Та понякога ми даваше масълце и сиренце, които съм запомнил като най-вкусните на света – те са вкусът на моето детство.

Моите родители тогава купуваха парче месо и майка ми правеше три яденета от него – едно след друго. Дядо ми и баба ми ни помагаха, късаха от своя залък. А освен майка ми имаха още 4 – по-малки от нея – дъщери. Майка ми веднага след като ме е родила е тръгнала на работа. И следваща след нея нейна сестра ме е носила колкото пъти трябва на ден на работата ѝ, за да ме накърми. Така че аз освен три баби, имах значи и две майки.

Да, да кажа, че този ми дядо беше пък комунист-идеалист – за идеята на справедливостта и братството, за това да няма бедни хора. Като се върне от партийно събрание и иска да вечеря, баба ми го пита – другите като ходят на партийно събрание и хапнат там нещо, а ти все се връщаш гладен, защо така? Той отговаря – аз от моята партия, а значи от народа не мога да взимам нищо, аз мога само да давам!

Та така за моите родители – те 9 години се бориха заедно, със силна обич, с труд и в мизерия, но след тези 9 години си спастриха за собствен апартамент в Перник, отгледаха и изучиха мен и сестра ми (тя си отиде с 9 години по-малка от мен, пълна с енергия и слънчева душа, прекрасен детски лекар – миналата година и светът за мен се срина). И нито веднъж не се оплакаха, нито веднъжне ги чух да си позволят да хленчат, да се вайкат, да се жалват, да се предават.

Значи те и толкова много българи от средата на 50-те до средата на 60-те не се предадоха, измъкнаха се от бедност и глад, издържаха като моите родители 9 години.

А ние сега не можем да издържим 9 седмици!! След третата седмица оревахме орталъка, като че ли като нас, тези 6 милиона ревльовци и панкячи, не са на същото и на още по-лошо дередже 6 милиарда!

Да се върна политически некоректно още по-назад във времето. Баба и дядо на моя състудентка в Харков са ми разказвали как са преживели блокадата на Ленинград. Какъв ужас е било. Ад, кошмар… Но няма сила, която да победи силния характер! Страшни 900 дни.

После събрах колекция от книги за Блокадата и знам много за нея. Няма да обсъждам дали си е струвало режимът заради името „Ленин“ и „люлката на революцията“ да затвори и обрече на смърт и глад милиони хора. Но народът, обикновените хора са издържали – в най-жестоката Блокада за всички времена!!

900 дни!! А ние се завайкахме на 900-я час!

При това не е блокада, не ядем плъхове и мишки, криво-ляво държавата работи, мъчи се нещо да прави, повечето служби все още все някак са на бойния си пост, медиците правят чудеса, полицаите с делата си, с поеманите рискове, с всеотдайността си измиват частичния срам по челото за това, което не направиха през тези десетилетия.

А ако държавата е в лошо състояние, ако е проядена от корупция, то това не е защото някакви нацисти или болшевики са ни инсталирали тази власт. И тази власт не е превзела властта на 8 март, когато открихме първите заразени. Тази власт именно нашия хленчещ, мрънкащ, пъшкащ, панкящ народ си я инсталира, подкрепя, кефеше ѝ се и пръскаше по шевовете „Армеец“ за да ѝ се възхити и да пипне бицепса ѝ и да се хване за шлифера ѝ.

Каквото прави и както го прави днес тази власт, то е защото ние сме ѝ позволили тя да е на власт и тя да прави това, което правеше и да го прави така, както го правеше 10 години поред.

А извънредните мерки са без алтернатива и – пак да кажа – те не са изобретение на тази точно власт. Това се прави навсякъде. А където не се прави първоначално, сега броят по 800-900-1000 починали за денонощие.

Ето защо – поради казаното по-горе – не виждам смисъл да пиша каквото и да било повече за ситуацията у нас в окото на пандемията. Явно ние, българите, сами ще си напълним до ръба горчивата чаша и ще я изпием до последната капка.

Тъжно ми е и ме е срам, че точно народът, от който аз съм част, се оказа най-кекавият, най-слабонервният, най-безхарактерният, най-самосъжаляващият се и най-безволевият народ. И вместо да стисне зъби, той проглуши света колко е зле, как повече не може, как край - вече е на смъртния си одър!

Народът си човек не го избира. А ако поради наивност и илюзии човек не се е отдалечил от народа си навреме и е останал сред него, то той заслужено ще сподели участта му. Това явно ще бъде и моята житейска награда…

Написаното дотук съвсем не означава, че не съзнавам, че доста неща властта не прави по правилния начин, и че доста от нещата, които тази власт прави не са правилни.

Но никоя власт не може да помогне на народ, който е слаб, който не може да се мобилизира, не може да се стегне, не може да се вземе в ръце, не желае да е жизнен, солидарен, силен духом и сплотен в името на своето оцеляване и развитие.

И последно, дотук написаното не означава изобщо, че аз не съзнавам колко бедни, болни, слаби, нещастни, стари хора има днес в България и как те страдат от извънредните мерки. На тях трябва да се помага, трябва!!! Трябва!!!

Но аз виждам – във всенародното охулване, ожалване, оплакване, овайкване от извънредните мерки точно гласът на бедните, болните, слабите, нещастните, старите не се чува.

Други са тези, които врещят, вопят, крещят, оревават орталъка. И това сме ние – всички тези, които можем да стиснем зъби и да издържим. Но предпочитаме да търсим вината навсякъде, но не у нас.

Обичаме да сочим с разярен глас треската в очите на другите, без да съзнаваме, че нравственото ни късогледство и моралното ни кривогледство е от гредата в нашите очи…

Автор: Николай Слатински


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    200 98 Отговор
    Не мое да има война между летец и тиква!Тиквите не могат да летят!

    Коментиран от #4, #7, #9

  • 2 И двамата са популисти

    39 129 Отговор
    Бойко го е страх да не бъде заменен от Радев и гледа да го нападне, а Радев иска да седне на стола на Бойко

    Коментиран от #57, #90

  • 3 Барчо

    82 148 Отговор
    Селянин от Славяново е най-голямата издънка на Харманлийско!
  • 4 301

    105 46 Отговор

    До коментар #1 от "Баро Вкаров":

    В една държава където 35% са Баро Вкаровци е нормално тиква да ги ръководи ?

    Коментиран от #10

  • 5 Генерал в армията

    133 61 Отговор
    е много над генерал в пожарната ;д

    Коментиран от #15, #22, #91

  • 6 Лекарство за разтройства

    39 10 Отговор
    Шашкай се в различни посоки.
  • 7 ХА ХА

    55 89 Отговор

    До коментар #1 от "Баро Вкаров":

    ГВНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ ОТВЯ ФЪРЧИЛОТО

    Коментиран от #14, #47

  • 8 Лошо Седларов лошо

    143 45 Отговор
    Измислено е така, че президента няма никаква власт ! Всичката власт и пари са в ръцете на ДПСаро СИКаджийската Мафия !!!! Няма спасение ! САЩ и ЕС подкрепят мафията !!!!????

    Коментиран от #76

  • 9 Хи хи

    34 59 Отговор

    До коментар #1 от "Баро Вкаров":

    На изборите пак сте под вода.!
  • 10 Рекордите на Гинес

    7 21 Отговор

    До коментар #4 от "301":

    Топ Коментар хахахаха
  • 11 Paco

    100 37 Отговор
    Слатински никога не си бил кратък и ясен .Винаги се увличаш в излишно лаладжийство и нескончяеми локуми от които ефекта е 0.
    Що някой те е набедил за капацитет е чудно.

    Коментиран от #38

  • 12 Лично

    50 7 Отговор
    аз не виждам война , просто защото средствата , предвидени за "воюване" , плашат само гаргите , което показва кой е победил и без "война" !
  • 13 Истината

    128 76 Отговор
    Борисов е генерал на СИК !
    Радев е достоен български генерал !

    Коментиран от #18, #23, #93

  • 14 Баро Вкаров

    75 23 Отговор

    До коментар #7 от "ХА ХА":

    Разбира се!Колко му е на плебса, да си избере Годжи за президентин!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 преклонена главица...

    62 7 Отговор
    Е заради такива въпроси сме били 500 г под робство! Точка!

    Коментиран от #86

  • 18 колю

    57 100 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Но е тъп льотчик и е болен от психичната болест-комунизъм.ленин пасивен.троцки активен.русия ги разсекрети.в нац.мащаб-благоев и димитров антибългари и т.н.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ДрОгарят Сталин

    19 13 Отговор

    До коментар #18 от "колю":

    Не убиждай велики хора
  • 22 колю

    40 53 Отговор

    До коментар #5 от "Генерал в армията":

    Михо михов r.i.p.беше генерол.този е льотчик.

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ментата

    9 26 Отговор
    годжи е президент и дпс мъртви
  • 26 Не вярвам да ти платят

    31 11 Отговор

    До коментар #24 от "КУРнинов":

    за такъв слаб коментар напъни се повече и си заработи центовете като един истински трол -машина

    Коментиран от #39

  • 27 Съдия

    54 37 Отговор
    Ало,Гешев!! Четеш ли "ФАКТИ" Какво чакаш,че не арестуваш Борисов, Мутафчийски и Кантар джиев-незабавно!! Чакам ги в съда!!
  • 28 Угрижен ТРОЛ

    35 52 Отговор
    Заразените от коронавирус и червени бацили в София, рязко намаля след разходката на парашутиста в „Пирогов".

    Коментиран от #30

  • 29 Само ген Владимир Вазов

    71 35 Отговор

    До коментар #22 от "колю":

    е истински български генерал след него гн. Радев и достоен президент.
  • 30 Щаб на платените тролове

    33 3 Отговор

    До коментар #28 от "Угрижен ТРОЛ":

    Слаб си няма центове това нищо не е .
  • 31 12345

    65 24 Отговор
    къв премиер, той за портиер не става, да ходи в барцелоната
  • 32 Човек от народа

    50 32 Отговор
    Прав е съдията!! Тези типове мълчаха ЧЕТИРИМЕСЕЦА!! БЕЗДЕЙСТВАХА!! Борисов,Мутафчийски и Кантарджиев са ПРЕСТЪПНИЦИ!!

    Коментиран от #35

  • 33 Друг човек от народа!!

    33 10 Отговор
    Солидарен съм с # 32!!
  • 34 РеалистСС

    65 27 Отговор
    С латински! Не говори в стил Плевнелиев! Все пак мисля, че си по_интелигентен.Радев няма мераци за мястото на премиера, а е точно обратното и понеже шанса на Борисов е никакъв в евентуален двубой(честен), той и съпартийците(близачите) му са силно изнервени и ежедневно, какви ли не отрепки се заяждат нескопосано с президента! Днес Дончев се опита да отговори на президента с кьопав цитат на Гьоте, в очакване съм да прочета цитат от Винету!!!

    Коментиран от #78

  • 35 Абсолютно

    26 5 Отговор

    До коментар #32 от "Човек от народа":

    Солидарен съм и съм съгласен с тях.
  • 36 Оня

    27 26 Отговор
    Има много БЪЛГАРИ , които са стиснали зъби , и приемат положението , защото знаят че така трябва ! Осъзнат избор ! И Кольо Слатински трябваше да ги спомене. Инак съм съгласен с почти всичко , което казва! А че има много о.Ли.Гофрени и мрънкачи , дето все някой им е виновен , и това е така. Но във всяко стадо има и мърша ....
  • 37 абв

    29 18 Отговор
    значи помеже е умна тиквичката ще направи годжи президент и после радев ще му вземе премиерския пост

    Коментиран от #82

  • 38 някой

    38 11 Отговор

    До коментар #11 от "Paco":

    Направо се е опиянил от много приказки.Само не разяснява едно нещо,много простичко нещо на което никой няма смислен до момента ,отговор.Приемаме да стоим заключени месец,два,три, колкото е нужно,НО къде ще отиде вируса през това времеЕдва ли ще изчезне . Ще чака, няма друг начин след като имаш заразени за които не подозираш.Няма ваксина,няма доказано лекэрство,най оптимистичните прогнози са от 6 месеца до година.... ей на тоя въпрос 8а отговори,но не може.Апокалипсис всеки може да обрисува...
  • 39 КУРнинов

    31 51 Отговор

    До коментар #26 от "Не вярвам да ти платят":

    Руньо взимай си ТРАВЕСТИТА ДЕСИ и Бегом Марш в Мацква!

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Щаб на платените тролове

    35 5 Отговор

    До коментар #39 от "КУРнинов":

    Добре сега за тая глупост какви при очакваш да получиш увааеми троле имаме си опорки които трябва да защитаваш нищо работа не вършиш ще ходиш на борсата ако продаължаваш така.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Петров

    43 8 Отговор
    Не мога да преценя къде е по-голямо малоумието,в мислещите хора или защитаващите интересите си властимащи. Непрекъснато сме облъчвани как идва Адът,как ни спасяват от пандемия,колко ще платим,решим ли да търсим елементарни си човешки права.Малко адекватни мерки,а безумните безкрай.Да попитам,къде е помощта за спешната помощ,къде е допълнителното им заплащане,или обещания и заплахи.Това ли е решението?Не мисля.Първата стъпка към решението я направиха днес масово мразените таксисти.Дадоха пример как се действа единно.Гладът идва,но тогава дори терористите наши,в смисъл медиците няма да ни помогнат.Въпреки празникът им днес,те дават своят дан,но те лекуват,но няма как да ни нахранят. Омерзен съм!Колкото и да се гордея,че съм българин,все повече се срамувам,че живея в държава с политици като нашите,без значение,от цвят,етнос или притурка/патерица на някоя партия!Бъдете здрави и мислете!Не се подавайте на насажданата паника,това не е във ваш интерес.Познайте кой печели от всичко това.Не сте вие.Бъдете хора,а не партийни членове!Търсете правата си!

    Коментиран от #72

  • 43 Динамит

    39 6 Отговор
    И пак повтарям по-големи простаци и долни същества от българските политици няма

    Коментиран от #44

  • 44 Фермер

    38 15 Отговор

    До коментар #43 от "Динамит":

    Закриване на всички партии.Не сме дорасли за парламентарна и пряка демокрация.Трябва ни Президентска република.

    Коментиран от #52, #69

  • 45 Хаааа

    32 8 Отговор
    Такива сълзливи истории с милиони има. Защо да се гърчи народа при положение че не е сляп и прозд? Автора сам признава че управляващите са изгубили всякакво доверие! Няма никои да се жертва за някой за когото съществува само едно/вие сте прости и я съм прозд и затова ми и вервате/. Така че моля без сълзливи истории. Баце и шаиката си се чувстват комфортно в своя си свят?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ами отвя го

    29 10 Отговор

    До коментар #7 от "ХА ХА":

    Него(муфтачийски) вятър го вее майньо ло......и бели манастири...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ФИНЦИ

    43 16 Отговор
    БА ТОИ БОИКО ДО МЕСЕЦ ГО НЯМА НАРОДА ЩЕ ГО ИЗМЕТЕ

    Коментиран от #51

  • 50 5555

    31 7 Отговор
    Не разбрах, какво искаш да кажеш с тази дълга статия!
    Едно е ясно:
    Който има друго мнение, различно от това на Доктор Борисов - да мълчи!
    Затова нищо повече няма да напиша - мълча!
  • 51 Марони

    16 24 Отговор

    До коментар #49 от "ФИНЦИ":

    Кой народ?Такива като теб не са народ,а индивиди на които все друг им е виновен.Нинова ли искаш,умнико?
  • 52 оня с коня

    16 17 Отговор

    До коментар #44 от "Фермер":

    Йес,Йес - Точно Президентска Република ни трябва!Ама дано успееш да кандардисаш Радев да насрочи Избори за "Президентска Република" и да ПОДАВА ОСТАВКА за да може да се Кандидатира с ОСТАНАЛИТЕ КАНДИДАТИ!И не забравяй да му кажеш,че БСП е ЗАД ГЪРБА МУ!
  • 53 никой

    19 8 Отговор
    Отвратителна статия!
  • 54 Петров

    20 2 Отговор
    Въпрос към простосмъртните.Политическите лица се сменят,обикновеният човек си остава.Искам да го попитам него,вечният човек,човека от народа,какво мисли за ситуацията в момента.Какво точно чувства?Страх и паника или сигурност и подкрепа от политическите му пристрастия.Не се ли чувствате сирачета,всички вие?Има ли значение цвета на косата на мащехата ви?Или всеки чувства партията си като майка?Едва ли.Криворазбраната демокрация е като вица:"Какво е демокрация?-Три лисици и един заек обсъждат какво ще вечерят."Кой е заекът Май заекът сме всички ние?Вече ни сложиха във фурната.Изборът е наш,дали да сме вечерята или да разбием фурната.Освободете се от пристрастията,за да не станете предястия.Не забравяйте,че сте хора!С риск да прозвуча като русофил,Горки е казал:"Човек,това звучи гордо!"И да не бъда обвинен в ком.пропаханфа,ще цитирам и друг велик автор:"Достойнството на държавата зависи в крайна сметка от достойнството на хората, от които е съставена. — Джон Стюарт Мил
  • 55 9689

    30 9 Отговор
    Между Президент и престъпник няма война ,има мутра тъпа и глупав избирател.Разбира се и манипулации/Костинброд и роско-костинбродското/
  • 56 Ха ха

    30 3 Отговор
    С латинки или с магнолии ,но много подлизурковски.И защо трябва Банско с Ленинград да сравнява?А прадядо репресиран,но дядото комунист ( обаче идеалист).А самият автор завършил в Харков ,при комунягите,насила.Та за шлифера в зала "Армеец"-завист ли е? Брояча на бюлетини каза Тиквун и това е .Дано да го пляснеме през ръчичките .

    Коментиран от #67

  • 57 чичо

    15 25 Отговор

    До коментар #2 от "И двамата са популисти":

    Мене ме е страх не само Бойко да смени,а който и да е.Както писах преди две години,хора като Мая,Радев и Корнелия могат да съборят не само Бойко ами и държавата.Забравихте ли Гочев,Гоце и Жан,сегашните не само ще ви ги спомнят ами с лекота ще ви накарат да мечтаете за тях.
  • 58 корон

    20 36 Отговор
    моля човека наречен президент да замълчи! смешно е когато един човек без никакви идеи, ни повтаря всичко казано от други ,два дни преди него! смешният му и поучителен начин на говорене,със самоусещането му че знае всичко,по добре от другите,само обижда хората! от друга страна да видят какъв сухар са си избрали и другият път да мислят повече!

    Коментиран от #92

  • 59 ЧРД

    14 5 Отговор
    Mercedes празнува 120 години БОЙКО ДА ИДЕ ДА ГИ ПОЗДРАВИ ПОКАНИ ТУК И ДА ГИ ГУШНЕ

    Коментиран от #66

  • 60 ????

    8 1 Отговор
    Ченгето фотография, каза, кой прокуди, прокуди го ххххх, казва фотографа, той е виновен, ние сме пас, молим се на Бог да ги съхрани и да не се стресират. Спокойно Българи, където и да се намирате по света, ние сме в мислите ви и ви стискаме палци, за здраве и не всичко е замъци, милиони, асансьори и сие, а живииииии
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Пешо

    22 10 Отговор
    "Затова възложи на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов да "изчегъртат" (думата е негова) каквото могат от оставащите еврофондове".
    Бoйкo,c чeгъртaнe нe cтaвa! Cтaвa c aкъл. Тaкъв ,кaквитo пocoчeнитe пo гoрe нямaт. Днec cлушaх изкaзвaнeтo нa бившият кмeт нa Гaбрoвo.Интeрecнo c кaквo e зacлужил пocтa вицeпрeмиeр и му e дaдeнo прaвoтo дa ce рaзпoрeждa c eврoфoндoвeтe?! Тa днec въпрocният Миткo Пaлaузoв ce нaхвърли c oбидни думи към Румeн Рaдeв.Тoвa e нeгoвo прaвo. Нo НE e нeгoвo прaвo дa oбиждa ПРEЗИДEНТCКAТA ИНCТИТУЦИЯ! Идвaт лoши врeмeнa! Нямa мяcтo зa кoмпрoмиcи c Нaрoдът!И в твoй интeрec e ,г-н Миниcтър Прeдceдaтeл дa мaхнeш тeзи нeгaтивни физиoнoмии oт прaвитeлcтвoтo,бaрaбaр c г-н Швeйк.Тoвa ти e хoдът,пocлe щe бъдe къcнo.Бъди здрaв!
  • 63 Петров

    11 2 Отговор
    Дали съм Дон Кихот?Нормален или луд?Не търся вятърни мелници,те са навсякъде около мен.Търся човеци,като Диоген.Не ги намирам.Със свещта си намирам само политически ангажирани индивиди,влюбени в лидера си.Сигурен съм,че има хора,но не ги виждам.Само омраза и слюнки,хвърчащи помежду ни.Свободата Санчо,не е на върха на копието,тя е в надпартийното мислене.Нито една партия няма да ти даде свобода,максимум илюзия за такава.Чудя се Санчо,дали Демокрацията не е опиум за народа,както навремето беше религията?Санчо,не е ли време да спрем с експериментите и да започнем да мислим?Да извадим народа от наркозата?Теб питам Санчо,аз знам за себе си.Бъдете здрави Санчовци и мислете,много мислете!Диктатурата се налага със сила,но свободата се извоюва с единство.Бъдете хора,а не партийци!
  • 64 XXXXXXX

    15 3 Отговор
    ЖИВО-ЗДРАВО БАЙ КОЛЬО, АШКОЛСУН. ДОБРЕ Я РЕДИШ ПРИКАЗКАТА. ЛИЧИ СИ, ЧЕ СИ ОТ СОЙ. ТУЙ ДЕ, ТАКОВА ЗА ВЕДРОТО, РИТНИКА И МАХАНЕТО С ОПАШКА НА ПУЩИНАТА МНО'О МА ИЗКЕФИ. ЕВАЛАТА. И КАКВО ТОЧНО ИЗКАТЕ ДА КАЖЕТЕ ГОСПОДИН СЛАТИНСКИ?! НЕЩО МОЖЕ БИ КОЕТО НЕ Е ОЧЕВАДНО. НЕЩО КОЕТО Е ОТ ВЧЕРА ИЛИ МОЖЕ БИ НЕ Е ОТ ВЧЕРА. ЗА НЕ МНОГО КРАТКИЯ СИ ЖИВОТ СЪМ ВИДЯЛ НЕГОВО НИЩОЖЕСТВО ЧОВЕКА, В ЦЯЛОТО МУ ПАДЕНИЕ. ВСЕКИ СЪС СВОИТЕ НЮАНСИ, РАЗБИРА СЕ. ЛЕСНО ОТ УДОБНОТО КАБИНЕТЧЕ НА ПРЕПОДАВАТЕЛ НА НИЩОТО ДА ПРИЗОВАВАШ ТРИЙСЕТ ГОДИНКИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ. ЧИЯ ДЕМОКРАЦИЯ? НА ОЛИГАРСИТЕ НА ВСИЧКИ БКП-ТА ИЛИ ДЕМОКРАЦИЯТА НА ОСКОТЕЛОТ ДУХОВНО И ИНТЕЛЕКТУАЛНО ОБРАЗУВАНИЕ, НАРИЧО СЕБЕ СИ НАРОД. ТОЯ ГРАБЕЖ ДА НЕ ОТ ОНЯ ДЕН. КЪДЕ БЯХА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ, КОГАТО МЕКЕРЕТАТА ОТ ПОЛИТБЮРО СЪЗДАВАХА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ. КЪДЕ БЯХА КОГАТО СЛОЖИХА НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ТАЗИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ. КЪДЕ БЯХТЕ ВИЕ ГОСПОДИН СЛАТИНСКИ, КОГАТО ТОЗИ ПРЕДСТАВИТЕЛ НАЗНАЧИ ЗА ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР ШОФЬОР И ОХРАНИТЕЛ НА ЕДИН ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ НАРКОТРАФИКАНТИ. ЗАЩО НЕ ИЗЛЯЗОХТЕ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА Г-Н СЛАТИНСКИ, КОГАТО НА НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО БЕШЕ ВМЕНЯВАНО, ЧЕ ПЪДАРЯ НА БАЙ ТОДАР ЩЕ ПАЗИ ДЕМОКРАЦИЯТА. ЩЕ ВИ КАЖА КЪДЕ. ЧОВЕК Е ТАМ, КЪДЕТО СА УМЪТ И СЪРЦЕТО МУ. ТЕ НСЙ ЧЕСТО СА ТАМ КЪДЕТО СА ДЕЦАТА МУ, Т.Е. В ГЕРМАНИЯ. ПРИ УНУКАТА. А ПЪК НИЕ ТУК ПРАВИМ ПАЧКИ ОТ ПРОСТИЯ НАРОДЕЦ, КОГОТО ЛЪЖЕМ, ЧЕ ДАВАМЕ ОБРАЗОВАНИЕ НА ДЕЦАТА МУ.
  • 65 България 16 република на СССР

    7 4 Отговор
    Това не е война,разменят си любезности...... в борбата с вируса.
    .
  • 66 България 16 република на СССР

    5 8 Отговор

    До коментар #59 от "ЧРД":

    А Москвич колко празнува?
  • 67 България 16 република на СССР

    4 5 Отговор

    До коментар #56 от "Ха ха":

    Той май десет години ви пляска

    Коментиран от #88

  • 68 XXXXXXX

    26 6 Отговор
    И ОЩЕ НЕЩО ГОСПОДИН СЛАТИНСКИ, ПРЕСТАНЕТЕ С ТИЯ ЛИГАВЩИНИ. ЗА РЕПРЕСИРАНИТЕ ОТЦИ. ТИЯ ЛАФОВЕ ВЪРВЯХА ПРЕЗ 98-МА. ВЯРНО, ПРЕМИЕРА ГИ ПРОБУТВАШЕ ДО 2018-ТА, НО ПЪК НЕМУ Е ПРОСТЕНО 'ЩОТО ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО МУ НИВО Е КАТО НА СТРАТЕГА. И ОЩЕ НЕЩО НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ, ЧЕ КАТО СЕ ПДПИСВАТЕ ПОД НЕЩО ИЗТЪРКАНО И НИКОМУ НЕНУЖНО С 'НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ' , ОЧАРОВАТЕ НЯКОГО. НА ВЪЗРАСТ СТЕ И ТО В НЕПОДХОДЯЩА ЗА К'ВОТО И ДА БИЛО.
  • 69 старото

    13 18 Отговор

    До коментар #44 от "Фермер":

    фермер искаш да кажеш,че ни трябва ФАТМАШКА република,ли?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 7788

    14 15 Отговор
    Най-накрая да прочета нещо смислено .Ако това трябва да го прочетат и чуят всички .Това са думи които би трябвало да каже уж обединителя на народа -Президента .Срам ме е и мен от една част от народа ,защото ако сега прекратим изолацията вместо да се стегнем тези 3 седмици ще отидат по дяволите, защото една масова зараза ще не принуди искаме или не да се изолираме наново .Тогава ще е с повече жертви и по-голяма криза глад мизерия .Стиснете зъби и да си помагаме .Ако сега не сме едно обединено и силно общество нищо добро не я очаква тази държава. Докато ни разделят ще ни и владеят.
  • 72 7836

    13 4 Отговор

    До коментар #42 от "Петров":

    Бакшишите ли ? Ами да им направят една проверка на печалбата няколко месеца назад. Да не излезе, че според оборотите им тогава сега изкарват повече. Надявам се разбираш за какво ти говоря? Ама всеки спестява така.E , как да се пълни държавната хазна , как искаме свестни политици като сме в държавата на тарикатите?
  • 73 Smael

    15 2 Отговор
    Ципата ако не беше си отворил ципа нямаше да има реакция. Дарението е личен акт. А какво направиха парламента, закон, губене на време , което ние плащаме след карантината тройно ще си ги върнат
  • 74 Българин

    22 16 Отговор
    Когато Президента на България се изказва цар Тиквоний български трябва смирено като християнин да сведе огромна главица и да приеме със смирение критиките ,защото те са основателни във всяко отношение.Лошото е че и двамата са от едно котило-БКП

    Коментиран от #77

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 EU BG

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Лошо Седларов лошо":

    Ами Ти защо спиш вклучи се в управлението
  • 77 EU BG

    7 13 Отговор

    До коментар #74 от "Българин":

    Ти пък какъв българин си рубльо
  • 78 Ръдеф

    6 15 Отговор

    До коментар #34 от "РеалистСС":

    Какви мераци да има тоз калъв то от него чеп за зеле не става
  • 79 коко

    21 7 Отговор
    Мантрата"Аз съм прост и вие сте прости" я измисли Борисов! Та за тези дето го подкрепят..

    да си знаете!
  • 80 ДОФТОР НА НАУКИТЕ

    12 7 Отговор
    НА СУТРЕШНИЯ БРИФИНГ НЕКА НА МЕДИЦИНСКИ ВЪПРОСИДА НЕ ВЗИМА ДУМАТА ГОЛЯМАТА ТИКВА !
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Зорге

    7 5 Отговор

    До коментар #37 от "абв":

    Има все още живи "ХОРА"които Истински са се Противопоставили на Един Мракобесен строй БКП и тези хора бяха осъждани Заради Идеите си/ бяха изпращани в затвори бяха изселвани без съд Въдворявани по членове. 39 от ЗНАМ на милицията заради своя Етнос или Религия и те имаха семейства,но те прежалиха и децата си заради своята свобода.от Репресивна.
  • 83 Антикомунист

    9 6 Отговор
    До факти - нещо нецензурно ли имаше в коментар # 81 че го изтрихте или се припознахте.Това ни е проблема на България мнооооого комуняги.

    Коментиран от #87

  • 84 Факт

    0 3 Отговор
    По-добре да беше си спазил обета!
  • 85 Сънчо

    1 5 Отговор
    Тия двамата няма ли да спрат да се излагат!
  • 86 Тора Бора

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "преклонена главица...":

    Я да престнеш с това робство,та робство.....Я обясни,защо в учебниците на съседните нам народи никъде не говорят за робство,а
    у нас такива каяо тебе ,час по час ,повтарят като дебилни 500години та 500години.Аз съм наясно.
  • 87 Антисоциалист

    6 6 Отговор

    До коментар #83 от "Антикомунист":

    Имало е я,комунистите не обичат да се казва истината,особено когато е в техен ущърб.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Сани

    8 6 Отговор
    Тук няма нищо стресирщо. Просто Б. Борисов не трябва да се връзва на флуктоациите на Радев. Достатъчно работа има за вършене, че да се занимава с него. А Радев така просто напомня за себе си нищо повече.
  • 90 Да еааа!

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "И двамата са популисти":

    Бойко се страхува за имунитета си
  • 91 Пожарникарка

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Генерал в армията":

    Ами при пожари, бедствия и катастрофи викай военните.
  • 92 Велин

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "корон":

    Събуди се!!! Какво стана с даряването на заплати!?!? Кой, кога !?
  • 93 Дон Лъки

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Какъв генерал е Радев ? Какво е допринесъл че е заслужил този чин?
    Или те чиновете така си вървят чрез градация.
    И хайде стига с този Радев - господин Никой.
    Хората бяха жестоко подведени, при неговият избор.
    Няма никакво достойнство. До сега трябваше отдавна да си е подал оставката сам, без да чака разрешение от БСП .
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Антирумен

    1 0 Отговор
    Важното е ,че чете Гьоте.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.