Last news in Fakti

8 Април, 2020 16:00 9 657 31

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

  • швеция

Въпреки коронавирус животът в Швеция продължаваше да тече както преди. Но ето, че сега и шведите се видяха принудени да въведат ограничения. Същевременно Норвегия постигна първи успех в битката срещу COVID-19

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред? - 1
Шведи се радват на хубавото време в Малмьо Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-различен подход и не въведе строги ограничения. Броят на засегнатите обаче продължава да нараства: потвърдените случаи на болни от COVID-19 вече са над 7200 души, а жертвите са близо 500. На този фон натискът над правителството за промяна на курса се засилва.

Какво да очакват шведите?

Вече се обсъжда нов кризисен закон, който ще даде на правителството разширени правомощия в борбата срещу пандемията. Кабинетът ще може да предлага мерки, но опозицията все пак ще може да внася промени.

Дотук Швеция избягваше забраните и предпочиташе да води битката с препоръки към гражданите. Но ето, че това може да се промени. Министърката на здравеопазването Лена Халенгрен настоява законът да бъде приет най-късно този петък. Той ще включва ограничения в обществения транспорт и в търговията. Предвижда се да бъдат затворени търговските центрове, ресторантите и други обществени места, на които сега е позволено да се събират до 50 души.

Ако законът бъде приет, се очаква той да остане в сила през следващите три месеца. Смята се, че толкова време ще е необходимо на страната да се справи с най-лошото.

Как се справя Норвегия?

За разлика от Швеция, в Норвегия отрано въведоха строги ограничения. Това сега се изплаща: разпространението на заразата в страната е под контрол, уверяват от правителството. Последните данни сочат, че към момента едно заразено лице предава заразата средно вече само на 0,7 души. За сравнение: преди въвеждането на карантината един заразен е предавал вируса средно на 2,5 души. "Това означава, че държим нещата под контрол", заяви министърът на здравеопазването Бент Хойе в Осло. Въпреки това обаче Норвегия все още няма да премахва забраните във връзка с коронавируса.

Още на 12 март норвежкото правителство наложи строги ограничителни мерки за спиране на разпространението на Ковид-19. Страната дори затвори границите си за чужденци. Норвежките граждани, които се връщат от чужбина, задължително биват поставяни под 14-дневна карантина. Училищата и детските градини остават затворени до Великден, както и църквите, университетите и други учреждения. Тази сряда (8 април) правителството в Осло ще решава дали извънредните мерки ще бъдат удължени.

Според последните данни на американския университет "Джонс Хопкинс", в Норвегия има 5 865 потвърдени случая на зараза с коронавирус и 77 жертви.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народа !!!!!!

    28 47 Отговор
    Пратете радев и костя копейкин там веднага

    Коментиран от #2, #4, #8

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Народа !!!!!!":

    Публикувaнo във фaкти.бг: кaзa дoц. Вacил Вeлчeв.................................

    Пo думитe му в мoмeнтa ce нaблюдaвa cилнo нaмaлявaнe нa пaциeнтитe c ocтър инфaркт.

    „Тoвa e фeнoмeн, кoйтo вce oщe нe мoжe дa бъдa нaпълнo oбяcнeн. В мoмeнтa имaмe пo-мaлкo рaбoтa, oткoлкoтo oбикнoвeнo пo тoвa врeмe“, кaзa oщe кaрдиoлoгът.
  • 3 Townboy

    34 28 Отговор
    Според проучване едва 19 % от нас не одобряват мерките предприети от правителството. Е как тогава са напълнили и този форум и социалните мрежи питам аз. И точно тези критици ако Боко не беше взел мерки навреме щяха най-много да го критикуват за което. Аман от хейтъри!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аноним

    8 11 Отговор
    Има ли дървени глави изчезнаха философите
  • 6 Гост 0

    34 3 Отговор
    Стига вече, една и съща статия с различни имена... писва на хората от медийни шмекерлъци... ама нали трябва ЛАПАНЕ и вие сте готови на всички...
  • 7 Баро Вкаров

    50 10 Отговор
    Цяла Източна европа(бившият соц лагер) е по -добре от Западна Европа,САМО по една причина.Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА БСЖ ВАКСИНА,която е правена след 1951 година.Затова при колегите демократи от ЕС смъртноста е десетки пъти по-висока!

    Коментиран от #9, #14, #18

  • 8 да взимат

    10 25 Отговор

    До коментар #1 от "Народа !!!!!!":

    и Мангърчето с тях да дава акъл и на шведките.

    Коментиран от #22

  • 9 Само питам

    20 13 Отговор

    До коментар #7 от "Баро Вкаров":

    Значи демокрацията убива? Да такъв ли извод стигна след много умуване?

    Коментиран от #12, #20

  • 10 gost

    28 6 Отговор
    Видя ли горе в ляво dw и ми е едно към едно с на Тиквун или Годжито лъжите...

    Коментиран от #13

  • 11 Джо Ковида

    24 0 Отговор
    Бе този Джонс Хопкинс много знае. Всички се позовават на неговата информация. Що тогава генерала се хаби сутрин рано да чете статистика. Световната пропаганда е на такова ниво, че не вярвам на никого.
  • 12 Баро Вкаров

    24 8 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Умен си,не мое се отрече.Затова ше ти го обясня...., НЕ демокрацията не убива,ЛИПСАТА НА ВАКСИНИ УБИВА.Всъщност.... и демокрацията убива,когато я разбираш като свободия!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тъпото

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Баро Вкаров":

    Освен това е умряла превантивно - Германия, Великобритания, Италия и тн - 80-83 год средна продължителност на живота, Полша, Чехия, Румъния, Бълг и тн - 75-78 год продължителност на живота. Затова нямаме смъртност като запада. Иначе Япония показа че БЦЖ си е фактор

    Коментиран от #17

  • 15 Някой си

    9 0 Отговор
    По колко пъти ще пускате една и съща статия?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баро Вкаров

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тъпото":

    Досега....Живеем в интересни времена...
  • 18 висок

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "Баро Вкаров":

    Ваксината се поставя задължително в България от 20-те години на 20-ти век, още в царска България!!! От 1950 г ни еси я произвеждаме сами!!!

    Коментиран от #19, #29

  • 19 Баро Вкаров

    4 10 Отговор

    До коментар #18 от "висок":

    Всъщност....,просто лъжеш.Ама,лошо нема.
  • 20 Хохохо

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Демокрацията наистина убива, справка САЩ, най много заразени, най много смъртни случаи и понеже много обичат да изнасят демокрация, там където са изнесли, също има много смърт,справка Либия, Ирак, Сирия и т.н.
  • 21 Данков

    9 14 Отговор
    Да Радев да отива там да си разхожда краставите магарета и да говори глупости,че глада е по-силен от вируса,може и там да има някой наивник понеже при нас изобилстват.
  • 22 3333

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "да взимат":

    Докато има такива балъци като тебе да вярват на всеки пасквил, стадото ще бъде под контрол. В цяла Европа разхлабват мерките точно пък в Швеция ще ги затягат.

    Коментиран от #27

  • 23 Данков

    9 10 Отговор
    Не знам кой е балък и кой не обаче като Ви закачат на обдишващият апарат друга песен запяват всички.
  • 24 Хрис

    14 3 Отговор
    Интересно, преди два дни в topwar.ru и русская весна четох за обстановката в Швеция във връзка с борбата с коронавиуса и изводите бяха по- ведри и оптимистични. Знаете, че шведи и руснаци много, много не се кльопат. А тази статия на Дойче веле е мнго мрачна.
  • 25 HohoBoho

    7 6 Отговор
    Почнаха да завиждат на Швеция за разумния подход.
  • 26 Те дроновете и до там

    8 2 Отговор
    стигнаха най-после, все си мислеха че са далече и няма да ги напръскат
  • 27 Опа

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "3333":

    Това пък откъде го разбра? (може би, евентуално след 2 3 седмици) четете статийте до край бе хора
  • 28 000

    1 7 Отговор
    БЦЖ НЕ ПОМАГА. ВЕЧЕ Е ДОКАЗАНО СЪЩО И АЛКОХОЛА НЕ ПОМАГА. ЗАРАЗЕНИТЕ В ЯПОНИЯ СЕ УВЕЛИЧАВАТ. САМО МАСКИТЕ ПОМАГАТ. ДОКТОР ГО КАЗА
  • 29 Къш

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "висок":

    Къш бе трол. БЦЖ в Европа за първи път е пробвана в Полша по инициатива на датския червен кръст през 1948г. В България е направен пилотен проект през 1949г. и от 1951г. става задължителна. БЦЖ е открита от французи и първо е изпробвана във френските коронии в Африка.
  • 30 бостан

    1 0 Отговор
    да ги затварят, за кви са взеха, всички сме равни пред вируса!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.