Last news in Fakti

9 Април, 2020 09:58 4 063 35

В битката срещу коронавирусната пандемия истината трябва да се гледа в очите

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • антон гицов
В битката срещу коронавирусната пандемия истината трябва да се гледа в очите - 1
Снимка: БГНЕС

У нас за мерките в борбата срещу коронавируса бяха изложени две противоположни мнения от нашите двама най- висши държавници- премиерът Борисов и президентът Радев. Според българският президент, извънредните ограничения са довели до обществена парализа и безпрецедентна икономическа и социална криза, гладът скоро може да надделее над страха и последствията може да са по-разрушителни от коронавируса. Затова той пледира за търсене на начин за връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки. Което означава на практика условия за придобиване на колективен имунитет.

На коренно различно мнение е българският премиер, който поиска този, който говори за създаване на колективен имунитет да поеме с името и титлата си ангажимент и дапосочи хората, които ще умрат.

Голямото мнозинство мнения от политици, медици и коментатори засега подкрепят позицията на българския премиер.

Но никой не отговоря на въпроса до кога, на каква цена и дали само чрез ограничителни мерки, без създаване на колективен имунитет може да бъде спряна епидемията.

Ето какво е мнението на Мартин Айхнер, вирусолог към университета в Тюбинген: "Ограниченията водят дотам, че се заразяват много по-малко хора. Това като начало е добре, защото при много силно покачване на ново заразените, здравната система просто няма да може да се справи с натоварването. Само че когато броят на заразените спре да нараства, почти никой не придобива имунитет срещу новия вирус. А от епидемиологична гледна точка е необходимо две трети от населението или повече да придобият имунитет, за да може епидемията да се овладее трайно. Когато след няколко седмици се върнем към нормален живот, без населението да има съответния имунитет, ще се окажем на същото място, на което сме били и преди.

Гeнeрaлният дирeктoр нa Cвeтoвнaтa здрaвнa oргaнизaция (CЗO) Тeдрoc Гeбрeйecуc зaяви, чe ползата от ограничителните мерки e пeчeлeнe нa врeмe и нaмaлявaнe нa нaтиcкa върху здрaвнитe cиcтeми", нo "caми пo ceбe cи тeзи мeрки нямa дa cпрaт eпидeмиятa".

Според Ив Годен, вирусолог и ръководител на научни изследвания във френския Национален център за научни изследвания, трябва да се подготвим да живеем с този вирус минимум 18 месеца до две години. "Ще трябва да изчакаме да постигнем “стаден имунитет”, т.е. когато 60 до 70 процента от световното население бъде ваксинирано или е развило резистентност" казва той. Логиката му е желязна, не може да се пребориш с коронавируса в собствената си страна и да считаш, че си решил проблема, защото, казва той, "без значение как се развива епидемията, ще останат “джобове” на вируса в някои страни по света, дори ако бъде измислена ваксина". В същия дух е и обръщението на премиерът на Нидерландия Марк Рюте към нацията, който каза: "Вариантът безкрайно да се опитваме да спрем вируса означава пълно заключване на страната за една година или дори повече, с всички последствия, до които това води. И щом мерките се прекратят – тогава вирусът би могъл незабавно да изникне отново".

Подобно е и мнението на остро критикуваният наш доцент д-р Мангъров, шеф на отделение в Инфекциозна болница, който каза " За да спре тази епидемия трябва някъде около 70% от населението да преболедува и едва тогава ще започне да намалява скоростта, с която се разпространява заболяването. Просто това е елементарна епидемиология". Той беше подкрепен от доцент д-р Андрей Чобанов, шеф на отдел "Имунология" към БАН, който каза също ясно: ако нaceлeниeтo вce oщe нe e дocтигнaлo тoзи критичeн прaг oт 70-80% хoрaта, които са заразени са пoтeнциaлeн рeзeрвoaр зa възниквaнe нa нoвa eпидeмия. Или с една дума без създаване на колективен имунитет, пандемията не може да бъда овладяна.

Противниците на колективния имунитет посочват, че експеримента с него означава хиляди да бъдат обречени на смърт. Премиерът Борисов реагира така срещу мнението на д-р Мангъров: ""Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Да кажем, някои деца ще умрат, аз няма да си пусна моето." А срещу д-р Мангъров беше пусната фалшива новина, че имал частна лаборатория и затова настоявал за масово тестване.

КОЛКО ОПАСЕН Е КОРОНАВИРУСЪТ

Несъмнено е по- опасен от обикновения грипен вирус. Но не и толкова страшен по мнението на видни световни и някои наши специалисти. Според Уилям Шафнер от Вандербилдския медицински център в щата Тенеси, страхът от коронавируса е психологичен, защото това е ново и непознато заболяване, докато човечеството е свикнало с грипа, който е също толкова опасен за възрастните и уязвимите. Според Международната здравна организация, смъртността от коронавируса за всички възрасти е около 3-4%, или 96% от заболелите ще оцелеят. Но тази оценка е направена на базата на регистрираните заболявания, счита се ако се вземат предвид нерегистрираните случаи, смъртността би трябвало да е около 1%. Що се отнася до децата, и учениците, за които се притеснява българския премиер, оценките са за едва 0.01% фатални случаи при възрастовата група от 1 до 19г. Вече е и доказан факт, че при 80% от заразените заболяването е в лека форма, хората може и да не разберат, че са болни, около 15 на сто от всички заразени се чувстват зле като при по-тежък грип с висока температура и лягат болни. От реанимационни грижи се нуждаят само около 5% от всички заразени.

Противниците на колективния имунитет се надяват на откриване в най- скоро време на ваксина срещу коронавируса и на ефекта от тестването, чрез което ще се откриват истински болните, които ще бъдат изолирани ,както и тези, които са прекарали болестта и са придобили имунитет и могат да се върнат на работа и към общополезен живот.

ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА

Надеждата в най- скоро време да се намери ваксина, с която да се ваксинира населението и тогава да се махнат пълните ограничения и държавата да се върне към нормален живот е нереална. Веднъж създадена една ваксина, изпитанията ѝ минават през няколко етапа, отнемат време, и най- оптимистичният вариант мнението на професора по инфекциозни болести при Лондонския институт по хигиена и тропически болести Анелис Уайлдер- Смит, евентуална ваксина няма да бъде налице по- рано от 18 месеца, което е някъде към началото на декември 2021г. Но и тогава няма гаранция, че тя ще е достъпна навсякъде. При пандемия настъпва битка между държавите, кой първи да осигури населението си с ваксина и обикновено първи успяват богатите страни.

ТЕСТОВЕТЕ

Тестване, тестване и тестване, съветва Международната здравна организация. Но с масовото тестване на населението засега в повечето страни и у нас е трудно осъществимо.

Тестовете са два вида: първият е "бавен" или PCR тест, при който се взима материал от устата, и се търсят определени протеини, наречени антигени, които показват, че пациентът е заразен. Този вид тест със сигурност над 90% и е важен, защото заразените така незабавно се изолират и така престават да предават вируса на други хора. Затова и страните, като Корея и Германия, които масово го прилагат имат значително по- малко заболявания. Във Великобритания извършват около 10,000 теста дневно, в Испания до 20,000, във Франция тези дни гонят 30,000 , рекордьор е Германия, където на ден се тестват 50,000 души. У нас, според проф. Мутафчийски, може да се постигнат едва 1000-1200 случая дневно, несравнимо по-малко от горе споменатите страни. Причината е, че няма откъде да доставим тестовете, в поръчката на Еврокомисията за България са отделени 600 000 такива теста, но не е ясно кога ще ги получим. Нямаме и достатъчно лаборатории с обучен високо професионален персонал. Уж сме били първи в Европа по отношението на мерките срещу коронавируса, но сме пропуснали навреме да закупим необходимите тестове.

При вторият вид "бърз" тест, отнемащ 10-15 минути, се взима кръвна проба и се търси наличие на антитела, което показва дали един човек е преболедувал и е развил имунитет. Сигурността им според различни мнения е около 80% и по-малко, към 70%. Великобритания е закупила 3.5 млн. теста, Франция 5 млн., и понастоящем проверяват надеждността им. У нас, проф. Мутафчийски, който не беше привърженик на тези тестове, поради по- малката им надеждност, допусна все пак възможността да бъдат използвани. Но кога ще се закупят необходимите големи количества и ще започнат да се прилагат не е ясно. След като непрекъснато се хвалим колко сме ценени и уважавани в Брюксел, можеше да се очаква да получим така необходима помощ във вид на медицинско оборудване от парньорите ни по линия на ЕС и НАТО, но надеждите за братска помощ бързо се изпариха. На 12 март премиерът Борисов в телефонен разговор с руския президент Путин, помоли Русия да ни достави така необходими респиратори. Приятел в нужда се познава, както се казва. Но какви приятели сме ние с Русия, след като правителството на Борисов години наред води русофобска политика, спря руско- български проекти в енергетиката под чужд натиск, гони руски дипломати, външният ни министър Захариева говори за намеса на Русия в изборите на други страни и за Русия като страна окупатор, българският премиер заяви веднъж, че ако има война между Русия и НАТО ние няма да сме неутрални, а ще се бием на страната на НАТО. Путин естествено не се трогна от молбата на Борисов, а впоследствие изпрати като помощ в борбата с епидемията военнотраспортни самолети с медицинско оборудване на Италия и САЩ.

Изводът дотук е, че не може да се надяваме на лятото, на тестове и ваксини, на помощ от военно политическите ни съюзници и в същото време да живеем неограничено във времето в карантина. Карантината беше удължена до 13 май, но по нищо не личи, че тя няма да бъде наново продължена и продължавана.

ПРОБЛЕМЪТ С ПРИЛАГАНЕТО НА ОГРАНИЧИТЕЛНИТЕ МЕРКИ

Известно е, че всяко лекарство има и странични ефекти, които понякога може да навредят на болния повече от болестта. Прилаганата екстремна карантина месеци след месеци е подобно лекарство- със странични неприемливи ефекти. Във Великобритания проф. Брайън Търнър, специалист по експериментална генетика, в писмо до "Таймс" предвижда, че е възможно да дойде момент, когато екстремните мерки на правителството ще причинят неприемлива икономическа вреда. Филип Томас, професор в Бристолския университет по менажиране на риска публикува изследване, в което твърди, че ако икономиката отбележи спад над 6.5%, отрицателните последици причинени от тези мерки изразени ще са с по- тежки от тези на пандемията. Във Великобритания държавата губи по 2 млрд. паунда на ден. У нас, според икономистът Красен Станчев, до момента загубата е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дена. Масовата безработица и обедняване залива страната ни, както и в Европа, САЩ и други страни. Поради съсредоточаването на всички ресурси и усилия във войната срещу коронавируса, други отрасли, свързани с опазването на живота на хората се пренебрегват. Растат психическите заболявания. Отлагането на рутинни операции и диагностиката на хора с онкологични заболявания, неминуемо ща доведат до иначе предотвратими смъртни случаи. У нас за това предупреди д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Положението все повече стана нетърпимо и започва процес на преосмисляне на безкрайното прилагане на ограничителни мерки и на възможността за изграждане на колективен имунитет. Ясен знак за това даде американският президент Тръмп, който тези дни заяви: "Тази страна не е създадена, за да бъде затворена. Така само причиняваме вреда на хората. Не може лекът да бъде по-лош от проблема. Не може да разрушим страната си. Не може да позволим това да продължава с месеци. В даден момент някои трудни решения ще трябва да бъдат взети. Ние трябва да се върнем към работа". В този смисъл, преди него направи българския президент в обръщение към нацията, за което беше подложен на остра критика. В Швеция вече се пристъпва към изграждане на колективен имунитет. В Австрия канцлерът Себастиан Курц очерта план за постепенно отваряне на магазини, ресторанти, хотели и други. В Германия се предвижда постепенно "отключване" на страната след 13 април, а в Дания от 15 април. Словенският премиер Янез Янша обяви, че от следващия вторник в страната ще започне постепенно премахване на ограниченията. Чехия планира от четвъртък да започне отварянето на повече магазини, а също и на спортни съоръжения на открито, на които не се събират много хора. Гърция се готви за отваряне на 2 май на затворени в момента магазини, а по- късно според епидемиологичната обстановка и на училища и детски градини.

Промяна има и във Великобритания. В "Таймс", проф. Грахам Медли, главен правителствен съветник в областа на моделиране на пандемията писа: "Великобритания се е поставила в безизходно положение, без стратегия за излизане от епидемията и трябва да се преосмисли възможността за колективен имунитет. Продължително затваряне на държавата може да причини повече страдания отколкото вируса". Според проф. Медли изходът е да се създаде контролирана възможност, с причиняване на най- малко жертви, за преболедуване на хората от вируса и изграждане на колективен имунитет, отколкото безкрайно прилагане на ограничителни мерки, които да доведат до съсипване на икономиката, масова безработица, прояви на насилие и психически заболявания. Въпреки болестта на премиера Джонсън, към неговият кабинет е създадена работна група за планиране на мерки за преминаване към нормален живот в подходящ момент в недалечно бъдеще, когато премина пикът на заболяванията. Дори най-пострадалата страна Италия дава сигнали за промяна. Тези дни здравният министър Роберто Сперанца обяви, че се изготвя план за постепенно разхлабване на ограниченията.

У нас подобна идея за отслабване на ограничителните мерки се смята за кощунство. Тонът се задава от българския премиер, който заяви на 7 април: " Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки. Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга". Забраните се засилват и някои са направо нелепи. Като разходките в парка, по улиците може, в парка и на Витоша не. Необоснованите огромни глоби. Или миенето на улиците, като че вируса от паважа може да прескочи към човека. Борисов създаде медицински съвет от медици- специалисти, в чието мнение да се вслушва и набързо го разформирова, поради това, че не му хареса това, което чу от тях. Съветът изготви доклад, който обаче не е достъпен за публиката. Но от изявление на шефа на съвета, уважаваният проф. д-р Костов пролича защо съветът беше разтурен. "Мнението на медицинския съвет- каза той- бе, че подкрепяме мерките на социална изолация, но в даден етап те трябва да се преосмислят".

САЩ, Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Нидерландия, Швеция, Дания, Чехия, Словения Гърция с действащи или обмисляни планове за отслабване на ограниченията.... Това явно не е убягнало от погледа на българския премиер, който, опасявайки се да не остане в изолация в това отношение, след като защити рестриктивните ограничителни мерки (били сме ги въвели преди другите европейски страни, дали сме им пример, и каза, че няма да превърне държавата в морга) е разпоредил сега на Националния оперативен щаб да се помисли как да бъдат отворени парковете за разходка на хората, както и достъпът до планините покрай градовете (до вчера не може, наложени бяха солени глоби и образувани досъдебни производства срещу нарушители, а сега по негово благоволение ще може). Което разкрива един печален факт- че правителство, парламент, създаденият и набързо разтурен експертен медицински съвет и самият Национален оперативен щаб нямат никаква власт във взимането на решения , битката с коронавируса я води лично и само той, давайки указания, забранявайки и разрешавайки. Което никак не е добре. Но всъщност не е ли управлявана държавата ни по този начин вече години наред?

Рано или късно, България също ще бъде изправена пред неизбежността да пристъпи към създаване по контролиран начин на колективен имунитет. Истината трябва да се гледа в очите, недопустимо е подобно на щраусите да си заравяме главите в пясъка и да се надяваме, че опасността ще отмине. Не е нужно всички ограничения да се вдигнат изцяло и мигом, размразяването може да е постепенно, за да се избегне претоварването на болничната система. Милиардите, които хвърляме за борба с коронавируса, могат да бъдат използвани за изолиране на уязвимото население, докато останалите хора изградят колективен имунитет. Изолацията може да бъде осъществена в празните хотели в страната, с които може да се договори покриване на разходите с минимални печалби, колкото да бъдат спасени от фалити, докато премине пандемията. Но за всичко това се изисква стратегическо планиране, на основата на трезв анализ, така както се прави вече в редица европейски страни.

Вместо да прави това, българският парламент стана за смях със споровете на депутатите за заплатите, като накрая след указание на премиера Борисов към парламентарната група на ГЕРБ, 170 депутати от всички партии взеха популисткото решение да не получават заплати, докато трае извънредното положение. Единодушно. И малодушно, от страх да не би някой ако направи принципно възражение, да не изпъкне като черна овца сред праведното бяло стадо. Въпреки мнението на депутата от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков, че това е противоконституционен акт защото Народното събрание не е работодател на депутатите и няма право да взима отношение по заплатите им, които те следва да си ги получават, а след това да ги даряват на когото искат.

Ще бъде непростимо, ако се наложи решение за постепенно премахване на ограниченията и за изграждане на колективен имунитет бъде прието, с неоправдано закъснение, когато вече бъде платена недопустимо висока цена поради екстремните ограничителни мерки. Според икономистът Емил Хърсев, в коментар в „Сега“, „ако от страх или глупост пропуснем момента за вдигане на забраните, автоасфикцията може да стане необратима, чисто самоубийство.

Автор: Антон Гицов


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    12 34 Отговор
    Ако успеем да отложим пика до лятото може да отшуми или да извадят лекарство. Спечеленото време е добре дошло. Но трябва социални мерки.

    Коментиран от #10, #20, #26

  • 2 Президента е

    35 13 Отговор
    Прав

    Коментиран от #8

  • 3 Ядеитн

    9 37 Отговор
    Айде и тоя. То у Българско секой сака да са изкаже непитан, ама откак налази вирусо секой бърза да налива шарлан у огина. Я да съм на Борисов - немедлено спирам интернето, вестници и прочее. Само БНР и БНТ ша работат и то саде едни новини. Аман от слободия!
  • 4 Behemoth

    34 5 Отговор
    На мен ми е интересно как при тая психоза която се насади у хората ще правим колективен имунитет от 70-80% ...ми те ще умират от страх и инфаркти като дигнат температура...
  • 5 ПОЗИТАНО-ФАТМАШКИТЕ ТРОЛЧЕТА ..

    7 28 Отговор
    ИЗПАДНАХА В..АМОК!
    ЕДНИТЕ РЕВАТ,ЧЕ. "МЕРКИТЕ СА ЗАКЪСНЕЛИ",..ДРУГИ,ЧЕ..МЕРКИТЕ СА..ИЗЛИШНИ?!?!?😂
    ААХАХАА...КАРАЙТЕ ПО..ОПОРНИТЕ ТОЧКИ,ПЕЛЕРАСТИ И ЩЕ ИЗПРАТИТЕ ОЙОНЧАТЕЛНО...ФАТМАКА И ИМПЕКСОВИЦА НА.. БУНИЩЕТО 😂😂
  • 6 БГ681

    40 7 Отговор
    Това е от малкото разумни и безпристрастни статии който показват и двете гледни точки. Какво се оказва не може да се продължи до безкрай с мерките защото след 2 3 месец те са повече пагубни за цялото общество и държава от колкото вируса
  • 7 Пешо от панелката

    39 6 Отговор
    “биткaтa c кoрoнaвируca я вoди личнo и caмo тoй, дaвaйки укaзaния, зaбрaнявaйки и рaзрeшaвaйки. Кoeтo никaк нe e дoбрe. Нo вcъщнocт нe e ли упрaвлявaнa държaвaтa ни пo тoзи нaчин вeчe гoдини нaрeд?” Този модел работи когато решенията ги взима умен, интелигентен човек който се съветва с професионалисти. Когато обаче решенията ги взима прост, самовлюбен простак, последиците са катастрофални.
  • 8 ХАХАХА

    9 22 Отговор

    До коментар #2 от "Президента е":

    АМА...СЕ КРИЕ С ТРАВЕСТИТА У ЗЕМЛЯНКАТА КАТО... ПОЗИ'ТАНСКИ ПЕЛЕРАС
  • 9 Jacques Yves Moineau

    17 12 Отговор
    Понеже ББ знае че е прост (той си го каза), и знае че умните глави около него , и те са прости ( пак по негови думи, че и народа е прост...) , затова изчаква по-големите умници в света да измислят нещо за излизане от кризата , и той да го приложи. Което си е вид политика, и има логика.

    Коментиран от #12

  • 10 Позитано

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Президента не мисли така

    Коментиран от #29

  • 11 Любопитен

    24 4 Отговор
    Тoзи вируc нaли бeшe мнoгo зaрaзeн? Къдe ca зaрaзeнитe oт първитe двaмa, кoитo бяхa щъкaли пo цялa Бългaрия? Къдe ca???? И кaк тaкa ce пoявявa пo EДИН бoлeн, бeз oкoлo нeгo дa имa други???
  • 12 Ако следиш хронологията..

    6 21 Отговор

    До коментар #9 от "Jacques Yves Moineau":

    Голяма част от Силно развитите държави последваха ,именно Действията и Мерките предприети от България и Борисов!

    Коментиран от #35

  • 13 Да бе , да...

    7 21 Отговор
    Кога щяла да свърши пандемията! Борисов на този въпрос отговори, че ако някой може да каже, веднага ще му връчат Нобелова награда! Само не разбрах , какво "решение "е предложил Радев! Явно авторът го включва към идеята за "колективния имунитет", като за починалите ще е "виновен" Борисов, а за оцелелите вече ще "отговаря", Радев! Изключително, по фатмашки ... тъпо!

    Коментиран от #15

  • 14 Абориген БГ

    6 3 Отговор
    Китайците казват: "Златната среда", сиреч, истината е някъде по средата.

    Харесвам ми мнението на Президентът, ако бях на мястото на Борисов също нямаше да рискувам (затваряне на граници по-рано, безпощаден конрол на пристигащите от чужбина, затваряне на църкви - "Храмът и вярата са в сърцето, а не в сградите."

    Правят се изследвания на работещите в жизнено важни за икономиката на БГ отрасли, земеделие, фармацевтика, медицина, наука,производство и логистика на стоки от първа необходимост, здравите да работят с предпазни средства и защита.

    Нямаме нужда от хотели, кръчми, посреднически агенции, ЧСИ-та,безброй медии-освен любимите ми те са 4-5, интернет, мобилни телефони,видео игри,туристически агенции, и всички други в сферата на излишно консуматорство.

    След време паразитите в икономиката сами ще фалирГат - ако има Закон за фалитите в БГ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абориген БГ

    15 1 Отговор
    Важно уточнение, ама не да инвестирате в частните и неизгодни ВЕЦ-ве, перки и фотоволтаици, ами в Козлодуй - чисто и евтино производство.

    Сега е моментът държавата да придобие 51 % собственост от продадени отрасли на наши ора - срещу финансова помощ.
  • 18 ФАТМАКА Е ЖАЛЪК СТРАХЛИВЕЦ

    7 19 Отговор
    МУХЛЬО И ПОДЛОГА!!
    ДА ПОКАЖЕ НАГЛЕДНО КАК СЕ ДОБИВА.."СТАДЕН ИМУНИТЕТ" И ДА СЪБЕРЕ ВСИЧКИ КОМ-ПЕНСИОНЕРИ И СОЦИАЛИСТИ НА..БУЗЛУДЖА..СЕГА!!!😂
  • 19 Христова

    17 5 Отговор
    Напълно споделям написаното от г-н Гицов.След като за България се твърди,че е демократична държава,такива глобални решения не се вземат еднолично,или с помощта на депутати послушковци.Един умен човек е казал,че най-прекият път към разрухата е истерията.Нека да се даде възможност на професионалистите - вирусолози и икономисти да обсъдят и вземат адекватни решения.
  • 20 Чичо Тони

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Да отшуми къде? В София? във Варна? или в цяла България? И като "отшуми" в цяла България какво правим? Слагаме я под карантина страната и не позволяваме птиче да прехвръкне - ни навън ни навътре.
    А за въпросните лекарства и ваксини - умните хора го казаха много пъти - година година и половина в най-добрия случай. И като става въпрос за отговорност, кой ще поеме такава за умрелите заради спрялата икономика и замразения живот в страната. Дали жертвите няма да са много повече?
  • 21 брус

    16 4 Отговор
    Много точна със своя анализ статия.Отдавна много четящи и осведомени /не от българската фалшива преса-"Монитор", "Телеграф" на Делян Пеевски-уж снабдил с маски и респиратори болници;"Мисирките" и др. изявления по платените телевизионни канали/ българи разбраха как трябва да се пазят от корона вируса.Колективният имунитет е неизбежен.Всеки ден българинът пазарува и е в контакт с най-близките си роднини и приятели.Изолацията наложена от неадекватния Бойко Борисов ще усили депресиите/а те се лекуват трудно/много хронични заболявания/диабет ,хипертония,сърдечни проблеми и др. болести/.За това говори Президента на България Румен Радев.Но за Бойко Борисов няма човек с който да не се скарал.За Президента Владимир Путин /най-уважавания политик в света/и Русия Бойко М.Борисов и Екатерина Захариева наговориха толкова нелепости и обиди,че човек не може да не се срамува.Затова сме на това положение.Помощ не виждам от кого или от кои ще получим."Българинът първо изяжда боя,след това торбата със сол и накрая му идва ума"/мисли на шопа по Елин Пелин.

    Коментиран от #33

  • 22 Гост

    14 2 Отговор
    Много коректно написана статия. Изолацията беше крайно необходима, за да се спечели време да се подготви здравната ни система. В един момент ще трябва по етапно да се разхабват мерките, като се внимава, да не настъпи прекалено голям пик, за да не умрат хора поради невъзможност от прилагането на достатъчно здравни грижи.
  • 23 Юююю

    11 2 Отговор
    Всеки дава акъл но накрая на всички ще е ясно че с нас или без нас живота продължава. Демек с гроб или без баце живота е по силен от всичко. Но нали лакомията е безгранична как ще се лишим ние от клюпачката. Нали плъхчета. Няма по нагло нещо от гербер_комунист.
  • 24 Браво

    17 2 Отговор
    Много верен и точен анализ е направил авторът. Но, за съжаление, нямаме умни управници, за да го разберат. Като не чуват президента, ще се наложи скоро да чуят народа, но по трудния начин.
  • 25 четящ

    10 2 Отговор
    браво на автора - казано точно, ясно и смело! като гледам, човека не е от младите, но разсъждава абсолутно правилно! е такива хора ни трябват повече в нашта държава, а не подлизурковци и лапачи...
    но за съжаление ми се струва, че ако след великден не се вдигнат основните забрани, положението ще бъде изтървано и икономиката няма да се съвземе години наред, да не говорим за хилядите безработни и бедни хорица...

    Коментиран от #27

  • 26 четящ

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    ти явно нищо не разбираш последний софиянецо! лекарство няма против вируси, и дори да го открият това ще отнеме поне 2 години! ксво правим дотогава - стоим и мрем от глад, така ли?
  • 27 Дада

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "четящ":

    Напротив има много интелигентни хора в бг но те са изолирани с цел да не отварят очите на офцете. Дори и сред тук коментиращите има много здравомислещи хора. Дори и тъи наречените тролчета имат потенциал но машината работи в друга насока.
  • 28 гост

    3 3 Отговор
    Всичко представено така звучи много логично,особено като знаем че това е позицията на президента,включена е и Русия и Путин.Добре ама в Китай не стана точно така,не чакаха в карантина 18 месеца,а я премахнаха,те първи преживяха това и със сигурност биха се страхували да е се върне.Не мисля че максимално строгата им карантина е довела до колективен имунитет на огромното население.Така че вероятно всичко не е толкова просто,както им се иска на много да кажат президента е прав.

    Коментиран от #30

  • 29 Че той

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Позитано":

    изобщо мисли ли!?
  • 30 Не е въпроса

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Кой е прав,премиер или президент,въпроса е защо премиера мачка и не дава възможност на медици специалисти да исказват своето мнение, да подпомагат решаването на въпроса? Тук думата има медицината а не политиката.
  • 31 Стадото.....

    1 4 Отговор
    ....и тази свобода ни е многоооо....бееее....
  • 32 Йоан Богослов

    3 1 Отговор
    Много точна и изчерпателна статия с дозирано представяне на всички " За" и "Против". Ами,ако се окаже,че наистина не се създава имунитет към този вирус? Кво шъ прайм?Или,ако се следва "теорията на конспирацията",този КОВИД 19 е само..."загрявка" за пускането на .."Каскада" от разработени вируси-убийци,които в крайна сметка да доведат до "Световен дигитален концлагер"?! И в крайна сметка..чаканата"'ваксина" да е бъкана с наночипове,задействащи се чрез облъчване с 5G излъчвателите?! Въобще тази теория на конспирацията май звучи доста правдоподобно...и накрая..."белег на дясната ръка,или челото"!!!!!
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "брус":

    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от логорея.
  • 34 Gen Gurko

    1 0 Отговор
    Още веднаж ще се включа по темата за да кажа следното: В Китай изкопаха ров дълбок 2 метра около цялата околност на заразения град. Можеше да се влезе за доставки и лекари, но не можеше да се напусне. Ако някой си мисли че две трети от милиард и половина народ са изкарали грипа с цел химерата получаване на групов имунитет, жестоко се лъже. Такава беше ситуацията и със Сарс и с Терс. Отнася се вече и за нас. Нямаме такъв имунитет. И ако е вярно че този коронавирус е 3/4 подобен на Сарс то имунитет, еле пък траен, ще има със съгурност на куково лято. Но и двата още по-опасни вируса ги няма. Така ще стане и с този. Веднаж казах, принципа е ако ще се разболяваш да е възможно наъ-късно и обясних защо. Другите лакърдии са за друг вид хора. Метода е да му се птнеме хранителната среда и това са заразените.
  • 35 Jacques Yves Moineau

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ако следиш хронологията..":

    Ами мерките за икономическата и социална кризи къде са???? ...и какви са!!!!???....смях в залата