14 Април, 2020 16:00 7 363 15

След коронавирус: как България, Румъния и Полша може да спечелят

  • източна европа-
  • завод-
  • икономика-
  • ковид-19-
  • коронавирус

В страните от Средна и Източна Европа кризата с коронавируса ще е тежка

След коронавирус: как България, Румъния и Полша може да спечелят - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В страните от Средна и Източна Европа кризата с коронавируса ще е тежка. Но след това те изведнъж може да се окажат с редица икономически предимства. Няколко германски издания обръщат поглед към региона.


Страни като България и Румъния болезнено ще изпитат на гърба си икономическите последици от кризата с коронавируса, отбелязват някои германски медии. Милиони граждани от държавите в Средна и Източна Европа работят - или поне доскоро работеха - в по-богатите държави от Северозападна Европа. И превеждаха годишно милиарди на роднините си у дома. Според Световната банка, само румънските гурбетчии на Запад година след година внасят по два милиарда евро в страната си. Но не само парите от гурбетчиите рязко ще намалеят - ще намалеят и работните места в държавите от Средна и Източна Европа, пише "Зюддойче Цайтунг" и посочва, че през март "Фолксваген" е затворил заводите си в Полша, Чехия и Словакия, а в Румъния са спрели работа заводите на "Дачия" и "Мишлен". Освен това в страни като Румъния, България или Полша повечето предприемачи са всъщност съвсем малки фирми, които нямат резерв и бързо изчерпват възможностите си. Тоест - заплашени са от фалит в много по-голяма степен, констатира изданието.

България: загубите в туризма ще са пагубни

Големи загуби ще понесат държавите от Средна и Източна Европа и поради рухването на туризма. Това сериозно ще засегне България. Там делът на туризма в БВП възлиза на цели 14%, докато в Чехия е 8%. Полша болезнено ще усети липсата на германски туристи във Варшава, Краков и Гданск. Да не говорим, че десетки хиляди германски шопинг-туристи всеки месец оставяха доста пари в полските и чешките магазини. В обратна посока също имаше интензивно движение на хора и стоки, което сега е прекратено. Наблюдателите посочват още, че държавите от бившия Източен блок ще пострадат и от спадащата покупателна способност на своите граждани – и съответно на тяхното потребление. Това безпаричие, впрочем, ще доведе и до спад във вноса на чуждестранни стоки в тези страни. В сравнение със Запада, средно- и източноевропейските страни са и по-неподготвени за такъв икономически земетръс, пише "Зюддойче Цайтунг".

"Ханделсблат" също обръща внимание на темата. Вестникът цитира виенския Институт за сравнителни икономически анализи, който очаква, че стопанският срив в тези страни ще бъде по-тежък от преживения по време на финансовата криза през първото десетилетие на 21 век, както и че ще настъпи "дълбока рецесия". Анализаторите на "Голдман и Сакс" очакват, че чешката икономика ще се свие с 5%, а полската - с 3,5%. Източната комисия на германската икономика (най-компетентният орган за стопанските връзки между Германия и държавите от Средна и Източна Европа) припомня, че Германия ще пострада от рязкото свиване на своя стокообмен с тези държави. През 2019 година този стокообмен е възлизал на цели 303 милиарда евро - по-висок от стокообмена на Германия с Китай или със САЩ. Нека да припомним, че миналата година и България регистрира рекорден стокообмен с Германия - над 8 милиарда евро.

Когато бурята отмине

Все пак изпълнителният директор на Източната комисия на германската икономика Михаел Хармс вярва, че след първия шок държавите от Средна и Източна Европа в крайна сметка могат да се окажат печеливши. Той очаква, че редица германски и европейски производители ще преместят в този регион своите производствени мощности, които досега се намираха в Азия. Източноевропейците са изключително конкурентоспособни, казва Хармс.

Той обаче прави и уточнението, че в този регион се усеща остър недостиг на квалифицирани специалисти. Хармс е убеден, че след кризата "икономиката в Източна Европа ще загрее много по-бързо". Той прогнозира, че шофьорите на камиони например най-вероятно ще избягват Северна Италия, но не и Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер Марио

    30 3 Отговор
    Полша, България, Румъния ще спечелят много трудно нещо след икономическата конспирация Ковид 19
  • 2 печалбарството е труден занаят

    14 0 Отговор
    Като ги излупят евреите на килограм и на км за жълти стотинки.
  • 3 Ръмпези

    26 1 Отговор
    ЗА НАС, БЪЛГАРИТЕ Е СТО ПРОЦЕНТА, ЧЕ САМО МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИМ....КОЛКО ПО НАДОЛУ ДА ДАЛБАЕМ...НИЕ ИЗЛЯЗОХМЕ В НОВА ЗЕЛАНДИЯ...
  • 4 000

    10 6 Отговор
    Голяма снешка написах те. "Блажен и са вярващите" Германия може да се мести самостоятелно и на луната, но другите като Италия Франция, Испания, Русия и т.н не смятат да местят нищо и не смятат да се съобразяват с Фашистите, защото и те не се съобразих с тях. Германия у лево
  • 5 Поредния

    8 1 Отговор
    фейк.
  • 6 Последния софиянец

    25 0 Отговор
    Немците са си немци. Виждат какво става в България за разлика от нашите платени анализатори. Наистина народа се издържаше от туризма и парите на гурбетчиите на запад. Сега секнаха и двете. Даже и придворните чиновници и бизнесмени останаха без Евро фондовете.
  • 7 hmhmhm

    2 1 Отговор
    Може да спечелят като намалят болката от четвъртития , дето идва - мажете дупките с вазелин !
  • 8 опроверган ли е Маркс?

    13 2 Отговор
    България, Румъния, Полша- няма какво да спечелите, освен оковите си.
  • 9 Ще спечелят

    10 2 Отговор
    от трите най-дългото!!!!
  • 10 Рета

    15 0 Отговор
    Може да спечелим като национализираме златните мини подарени на Дънди.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    4 0 Отговор
    Немските и европейски производители ще преместят заводите си от Азия в Източна Европа единствено, ако политиците от нашите бедни страни подпишат споразумение, ще заплатите ще бъдат по-ниски отколкото тези на азиатците. Иначе какъв им е смисъла?
  • 14 HohoBoho

    5 0 Отговор
    В криза ни вкара не коронавируса, а управляващите!
  • 15 монтйор

    2 0 Отговор
    през март "Фолксваген" е затворил заводите си в Полша, Чехия и Словакия, а в Румъния са спрели работа заводите на "Дачия" и "Мишлен"При нас никой нищо няма да затвори защо ли питам явно сме много силни икономически