Last news in Fakti

15 Април, 2020 20:30 9 988 38

Коронавирус: Защо има все повече опасни инфекции

  • китай-
  • ухан-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Ковид-19 е идеалният пример за това как унищожителното влияние на човека върху природата поражда опасни вируси

Коронавирус: Защо има все повече опасни инфекции - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Още след като се появиха първите новини за коронавируса в Китай, по света плъзнаха всевъзможни слухове. Някои твърдяха, че вирусът е бил умишлено създаден в американска лаборатория. Учените обаче са единодушни: коронавирусът е възникнал в резултат на зооноза - при пряк контакт между животни и човек. Така някои болести се пренасят и върху хората.

И все пак човекът също е изиграл съществена роля за появата на пандемията: нахлуването му в естествените местообитания на животните, намаляването на видовото разнообразие и нарушаването на екосистемите увеличават вероятността от появата на такива вируси. До този извод стига актуално изследване на австралийски и американски учени.

Броят на инфекциите се утроява на всеки 10 години

Напоследък сериозно зачестиха епидемиите от инфекциозни болести. От 1980-те години насам броят им се е утроявал на всеки десет години. А повече от 2/3 от тези болести се причиняват от животни, 70% от които - диви. Много от познатите ни инфекциозни заболявания, като Ебола, СПИН, свински и птичи грип, са зоонози.

А новият коронавирус показва и още нещо: в днешния омрежен свят такива внезапни взривове на болести бързо придобиват размерите на пандемия. Чрез намесата на човека в екосистемите се създават предпоставки за прехвърлянето на вируси от животни върху хора, казва вицепрезидентът на Института за устойчиво европейско развитие Йоахим Шпангенберг. „Ние, хората, създаваме тази ситуация, а не животните", казва той.

Хората превземат все по-голяма част от естествените ареали на дивите животни, изсичат гори, за да отглеждат добитък, ловуват и експлоатират природните ресурси. Така те влизат в контакт с причинители на болести, които са характерни за дивите животни.

„Все по-близо сме до дивите животни, а с това и до техните вируси", казва Юан Сян, професор по вирусология от Научния здравен център към университета в Тексас. Така се увеличава и рискът от инфекции, допълва неговият новозеландски колега Дейвид Хайман, който изследва инфекциозните болести и пътищата за тяхното предаване.

„Унищожаването на екосистемите увеличава вероятността от предаване на инфекции. То се отразява и на концентрацията на вирусите в природата, както и на тяхното поведение", добавя Хайман.

През миналия век са били изсечени половината тропически гори, в които живеят около 2/3 от всички живи създания по света. Тази загуба на жизнено пространство оказва отражение върху цялата екосистема, включително и върху инфекциите, казва Хайман.

Един показателен случай

Промените в местообитанията на дивите животни ги принуждават да се прехвърлят на други места - включително и там, където живеят хора. Такъв е например случаят с вируса Нипа, появил се в Малайзия в края на 1990-те години. Масовото изсичане на гори доведе до миграция на плодоядните прилепи към плантации с мангови дървета, намиращи се в близост до свинеферми. Прилепите често са преносители на болести, от които самите те не се разболяват. Чрез тяхната слюнка и урина се отделят опасни вируси, които се прехвърлят върху свинете, а оттам - и върху хората.

Друг инкубатор на зарази са пазарите, на които се продават живи или прясно заклани диви животни. Именно на такъв пазар - в китайския град Ухан - най-вероятно новият коронавирус се е прехвърлил на човека.

Затварянето на болни животни в клетки създава идеалната среда за появата на нови патогени и предаването им от един вид на друг, твърди Йоахим Шпангенберг. Затова много учени по света призовават да бъде забранена търговията с диви животни или поне да се приемат строги правила за нея.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoviD 20

    15 4 Отговор
    Роди се козленце с две глави, които се хранят отделно
    Във ферма в щата Уисконсин коза роди малко с две глави, които се хранят самостоятелно, съобщава в. "Дейли стар". Стопанката на животното от град Уитънбърг
  • 2 Последния софиянец

    26 7 Отговор
    Лабораториите бачкат яко. Затова.
  • 3 no name no face no number

    44 8 Отговор
    Нова промивка на мозъка от DW, мерси ама не ви вярвам, по ми изглежда убедително даже много убедително, че някой ги забърква доста качествено и всички са от една група ХИВ, Ебола Ковид 19 Торс, така, че не ми се оправдавайте глупаво като в дестката градина, че видите ли природата ги майстори.Това си го говорете на Запад там и на гола кука кълват.

    Коментиран от #37

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бат Бойко

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    А българите трябва да станат 20 000, че само толкова теста ми подариха.
  • 6 Ръмпези

    7 17 Отговор
    ЗАЩОТО ИМА ПРЕНАСИЩАНЕ ОТ ВСИЧКО...ЗА ЕДНА ВЕЧЕР СЕ ЧУДЕХ НА КОЙ КОНЦЕРТ ДА ХОДЯ...ЗЕМЯТА НЕ МОЖЕ ДА ЗАДОВОЛИ ВСЕКИ...НУЖЕН Е РЕСТАР..ПОЖИВЕЛИТЕ ПОВЕЧЕ, ЩЕ ТРЯБВА ДА ОТСТЪПЯТ МЯСТО...
  • 7 Гост

    15 8 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    И да спрат да ядат кучета, котки и всевъзможни помияри.

    Коментиран от #9, #36

  • 8 Някой си

    27 3 Отговор
    Прочетох преди малко една прелюбопитна класация.......
    За страните, които вземат най-адекватни мерки и са водещи в борбата с коронавируса........
    Та класацията,
    на първо място е Израел, следван от Германия.......
    На последните две места са Словения и Словакия........
    И знаете ли кое е най-любопитното......България ВЪОБЩЕ НЕ ПРИСЪСТВА В ТАЗИ КЛАСАЦИЯ...........
    Коментара оставям на вас...........
  • 9 Дельо хайдутин

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    В България скоро това ще са деликатеси.

    Коментиран от #21

  • 10 hasmokar

    16 3 Отговор
    'Все по-близо сме до дивите животни' - точно така! между панелките свободно се разхождат глигани и жирафи.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 8 Отговор
    .....докато храмовете на БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА са празни, болниците и аптеките ще са пълни!!!

    Коментиран от #17

  • 12 Рошко

    13 1 Отговор
    Само докато видях прасета китайка, и чия е статията разбрах, за какво иде реч пак, изглежда вашите номера пред китайци и японци не вървят защото няма евреи с дръпнати очички

    Коментиран от #20, #30

  • 13 321

    16 3 Отговор
    Дебилен анализ.
    От хиляди години ядем животни за съжаление.
    Ами в Амазония...?
    Куцо и сакато създава биологични лаборатории.
    Нататък е ясно.
    Още по мощни вируси ще има докато не се унищожат
    всички лаборатории.
  • 14 Мое мнение

    8 6 Отговор
    Всеки който не иска да забрави неандеталските си навици да не му се предоставя достъп до цивилизацията. Тия повече да не стъпят навън и никой да не припарва там!
  • 15 no name no face no number

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Ме ми обиждай приятелите вълк ли си пес ли си
  • 16 Спас

    19 0 Отговор
    Имам приятели от Филипините и те ядът ВСЯКАКВИ гадости- кучета, котки, хлебарки. Азия просто е друг свят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Шайба

    13 3 Отговор
    Много ясно,че учените ще реват в един глас,че вирусът не е лабораторен,не са чак толкова тъпи да разгласяват официално нещо,което със сигурност ще предизвика световен конфликт трета серия.
  • 19 Кокорчо🙄

    8 4 Отговор
    Защото фармацевтичната е алчна и никой не може да я контролира, лекарите алчни изписват антибиотик на поразия за щяло и не щяло, храните бъкани с отрови гмо и консерванти, животните и те с хормони, здравословно само на село, лично отгледано, като прибавим мръсен въздух и стрес хоп ейти болести, така че гражданчетата да не се пинтилеят ами да си хванат по един доверен човек, и да им праща от село здравословна храна
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Зулу Чакала

    6 8 Отговор

    До коментар #9 от "Дельо хайдутин":

    И по времето на соца имаше кебапчета от кучета и котки.
  • 22 Мафия

    11 2 Отговор
    ТИЯ УЧЕНИ И ТЕ КАТО ПОЛИТИЦИТЕ СВИКНАХА ДА ЛЪЖАТ.КИТАЙЦИТЕ ОТ ВЕКОВЕ ЯДАТ ВСИЧКО.ЦЕЛИЯ СВЯТ ОБЪРНАХА С ГЛАВАТА НАДОЛУ.ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА МНОГО СТРАННО.НАПРЕДНАХМЕ В ТЕХНОЛОГИИТЕ И В МНОГО ДРУГИ СФЕРИ А С ЕДИН ВИРУС НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ

    Коментиран от #23

  • 23 Маняк прав си

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мафия":

    Само незнам вече кое е измама и кое не,ако сме толкова развити технологично,а не можем да се справим с един вирус който е от земен произход значи развитието е измама.Другата страна на монетата,че сме толкова назад с развитието и един вирус спря света да се върти.Значи всичко е добре напудрено и не сме мръднали от 100 години.Незнам може би човек трябва да вярва само на очите си и ръцете си.
  • 24 Сотеро

    7 5 Отговор
    Много грехове върша китайците,не напразно им викат,жълтури а жълтото е болест заради тях,ще страда човечеството
  • 25 май май

    3 0 Отговор
    3-та серия след това,първо биолог.война
  • 26 Факт

    0 0 Отговор
    Отговорът е в литературата, например Денят на възраждането от Сакьо Коматсу или Сблъсък на Стивън Кинг.
  • 27 Йозеф

    2 5 Отговор
    Да дойдат азиатци и да изпоядат мастиите по улиците, глей ги какви са сочни опушените кучинки, дали ще вървят с бира?
  • 28 Тцтц

    1 0 Отговор
    Това е естествен резултат на прогреса - само за пример - с развитието на медицината, осигуряваме "лесни мишени" за заразни болести; хора с диабет, хора с рак, които без медицинската помощ отдавна щяха да са заминали. Всеки ден живот е като подарък, за всеки от нас, особено за хронично болните. Но като опре ножа, всички се хващаме за сламка... Човещинка.
  • 29 Петров

    3 3 Отговор
    Малко по-различно мнение.Не съм човекът,който ще каже най-важният фактор,кое е по-по-най.Дали природата,дали водещите идиоти или разумните хора.Ако мислим разумно,има степенуване,природата,ние разумните и на финала идиотите.Не съм Грета Тумберг,но не съм и идиот.За да продължим да съществуваме,трябва да има ред,който не трябва да бъде осъществяван от идиоти.Според теорията на конспирацията,Новият ред идва след хаос.Хаосът е тук.Нека да бъдем реалисти,няма Нов ред.Амбиции,да.Но разумът е над всичко!Нека вярваме в истината и фактите,нека вярваме в по-доброто,то ще се случи.И Той,Адът,няма да дойде,въпреки разните зеленчукови пророчества.Няма да има хладилни камиони,или ако има,те ще са за износ на зеленчуци към Каталуния.Оставете паниката на патетата оплетени в кълчища,тя не е за нас,само опит да бъдем вкарани в тях.Бъдете здрави разумни,вярвам във Вас!Не политикани,а българи!Здравият разум да пази България,без значение от религията ви!
  • 30 000

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Рошко":

    Тая снимка са я взели от Тайланд. Китайците вече не ядат кучета. Ядат едни гадост от морето сурови октоподи направо живи ги ядат и корейците. Но Факти много се изложиха с тая статия. Просто вече тия дето са виновни почти си признаха, а тея по никое време свободни съчинения скалъпват.

    Коментиран от #35

  • 31 haмър

    3 0 Отговор
    С тази снимка поздравявам всички кучкари и по- специално 4 лапи!
    Да ги поканим тук на сафари!
  • 32 одъртял комсомолец

    3 0 Отговор
    Затлачват ни с всевъзможни глупости за да се отклони вниманието от основният въпрос: Кой създаде вируса и защо го изтърва? ДНК на шимпанзетата се различава от човешката ДНК само 5% и при това говорим за различни животински видове. РНК на вируса открит в китайските прилепи и ковид19 са различават над 10%. Това са два съвсем различни вируса. А след като и ЦРУ се намеси с официално изявление е повече от ясно, че работата е мътна.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Рошко

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "000":

    От векове ядът кучета и котки, е как пък сега са пръкна вирус във 21 век
  • 36 пипо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    То помярите сме ние,това ти обясняват в статията,но явно нямаш капа-цитет да го осмислиш.Прочетия пак.Животните и вирусите не са винов-ни,а хората сме бързо развиваща се инфекция и природата реагира по бавно , но сигурно ще ни изчисти.От подобренията в живота създадени от белия човек се възползват под-човеците и се размножават като дър-веници.При животните и растенията правиме селекция,а при хората аб-солютна антиселекция.Замислете се защо.Хитлер точно това искаше.
  • 37 куку руку ку

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    То, този вирус нито е по-смъртоносен от другите подобни, нито е по-заразяващ. Но пък е идеална димка, докато тече рестарта на цялата планета. Скоро ще ни кажат "добре дошли в новият световен ред, където ви се отрежда ролята на роби".

    Коментиран от #38

  • 38 МАК

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "куку руку ку":

    Изцяло!!!Ама оовцете трудно ще го разберат!!А те точно това искат да има ОВЦЕ!!