Last news in Fakti

16 Април, 2020 13:00 17 043 42

Защо жертвите на COVID-19 са 60 пъти по-малко в Източна Европа

  • бцж-
  • ваксина-
  • коронавирус

Като се имат предвид досегашните данни, теорията за действието на ваксината срещу туберколоза - БЦЖ, може би е най-надеждната

Защо жертвите на COVID-19 са 60 пъти по-малко в Източна Европа - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Настоящата коронавирусна криза продължава от няколко месеца и въпреки че ситуацията може да се промени по всяко време, сега въпреки това можем внимателно, използвайки съществуващите цифри, да идентифицираме и оценим някои тенденции, аномалии и характеристики. В глобален мащаб сега вероятно сме на върха на „първата вълна“, която вероятно все още продължава. Разбира се, ситуацията е различна навсякъде, но ние се фокусираме върху региона, който е най-близо до нас - Европа. Всеки ден в Европа хиляди хора умират от коронавирус, но линейните и по-важно логаритмичните криви ни показват, че неконтролираното разпространение на вируса вече е в миналото. Разбира се, този оптимизъм до голяма степен се основава на факта, че ситуацията „се контролира“ (изолация, строги мерки ...). Новото предизвикателство обаче вече е на хоризонта, тъй като в много близко бъдеще много държави възнамеряват да отслабят въведените мерки, насърчавани от най-новите данни. Дали тази стъпка ще бъде правилна или ще стане изключително опасна (увертюра към „втората вълна“), скоро ще разберем. Във всеки случай по-мъдро постъпват онези страни, които изчакват и гледат как ще се развие ситуацията в тези държави, които решиха да облекчат ограничителните мерки, пише хърватското онлайн издание Advance в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Когато разглеждаме наличната статистика, не можем да не забележим колко голяма е разликата в броя на болните и починалите между Западна и Източна Европа. В този случай дори не е нужно да се занимаваме с установяването на границата, където Западът „започва“ и къде е Изтокът. Разграничителната линия може да бъде очертана между бившия социалистически блок и демократичния западен лагер. Разликата е поразителна и твърде забележима, за да не я анализираме. Дали е дошъл моментът за това или е твърде скоро, времето ще покаже, но си струва да опитаме.

Да вървим по ред. Ще започнем с населението. В момента на територията на Европа живеят около 740 милиона души. В тази цифра ще включим Русия (да, по-голямата част от нея всъщност се намира в Азия, но повечето от гражданите на Руската федерация, 110 от 143 милиона, живеят в Европа). За сравнение: населението на Европа е два пъти по-голямо от населението на Съединените щати (около 327 милиона) и почти половината от това на Китай (около 1,4 милиарда).

Сега разделяме населението на Европа на източно и западно в съответствие с политическите граници от времето на социалистическия блок. Ще отнесем територията на бивша Югославия и всички, които някога са живели в Източна Германия, към „Източна Европа“ (между другото, именно те могат да изиграят решаваща роля в нашия анализ).

Като сумираме цялото население от всички страни от бившия социалистически блок, тоест всички „зад желязната завеса“ (и някои „отпред“, тоест СФРЮ), получаваме 300 милиона души. По този начин Източна и Западна Европа не са точно разделени на 50 на 50, но за целите на нашето проучване приемаме, че съотношението е приблизително същото (ако вземем предвид и „коренните“ жители на Източна Европа, които работят в западни страни, цифрите ще бъдат още по-близки). Така в източната част на Европа живеят около 40% от населението на Европа, а в западната - около 60%.

Следващият параметър, от който се нуждаем, е броят на заразените и броят на смъртните случаи, предизвикани от COVID-19 в Източна и Западна Европа. Ако се обърнем към съответната отворена статистика, получаваме следното:

Брой инфекции в Източна Европа: 41 796

Броят на случаите на заразяване в Западна Европа: 705 110

Броят на смъртните случаи в Източна Европа: 1011

Брой на смъртните случаи в Западна Европа: 60 297

(Данни към 9 април 2020 г.)

Не е необходимо да подчертаваме отделно колко огромна е разликата в числата. Въпреки че говорим за сравнително сходен брой хора (съотношение 60 на 40 в полза на Западна Европа), разликата в броя на случаите и най-важното - смъртните случаи, е изключително голяма. Според тези данни в Западна Европа има 17 пъти повече заболели и до 60 пъти повече смъртни случаи.

Въз основа на тези данни може да се изчисли, че сега на всеки 296 735 души в Източна Европа има една смърт от коронавирус, а в Западна Европа - една смърт на 7130 души.

Повтарям, че това са данни към 9 април 2020 г. Като се има предвид, че кризата все още е в разгара си, всичко може да се промени, въпреки че най-вероятно съотношенията няма да се променят твърде много.

Сега трябва да се опитаме да разберем защо разликата е толкова голяма. В тази връзка могат да бъдат формулирани няколко теории. Ще ги изброя по-долу, независимо от правдоподобността им.

Теория номер едно. Данните са неточни или истинските числа са скрити

Как можем да сме сигурни в данните, представени като официални? Световната здравна организация, чиито представители работят във всички страни по света, смята тези данни за надеждни. Разбира се, методите за събиране на данни (въпреки че това не трябва да бъде така) могат да варират в отделни държави и също зависят от някои други фактори. Така че повечето експерти са съгласни, че истинските числа за всички страни по света са почти със сигурност много пъти по-големи от посочените, поне по отношение на броя на заразените хора. Според оценките реалният брой на заразените COVID-19 в света може да е десет или дори 20 пъти по-висок от обявения. Причината, разбира се, е, че не се провеждат достатъчно тестове и, разбира се, ако една от страните тества по-малко, тя ще има по-малък брой заразени COVID-19.

Има и предположения, че поне някои страни в Източна Европа крият истинската ситуация, умишлено занижавайки броя на заразените и починалите. Такива предположения и обвинения често са необосновани. Същото нещо беше казано (и продължава да се говори) за Китай, но факт е, че градът Ухан и провинция Хубей отново са отворени и Китай не би се наел да стреля в собствения си крак. В допълнение, те могат да бъдат обвинени в скриване на истински данни по политически причини.

Разбира се, броят на заразените може да бъде лесно скрит, можете да направите грешка или просто да не ги идентифицирате. Но има втора статистическа колона - броя на смъртните случаи и тази цифра вече е по-трудна за скриване. Например, сред страните от бившия социалистически блок Хърватия има едни от най-добрите показатели. Ако данните за жертвите в Хърватия са били скрити, това вече щеше да се знае, тъй като страната е малка, а реалните данни щяха да намерят „път“ към обществото.

Следователно, разбира се, не може напълно да се отхвърли теорията за неточните или скрити данни и те трябва да бъдат взети под внимание. Ако обаче това е така, малко вероятно е скритите данни да намалят значително разликата между заразените и починалите от COVID-19 в Западна и Източна Европа.

Теория номер две. Вирусът не се е разпространил на изток така, както на запад

Тази теория вече е по-конкретна. Всеки, който някога е виждал интерактивна карта на въздушното движение над Европа, разбира колко по-оживен е въздушният транспорт на запад, отколкото на изток. Картата ясно показва разликите в плътността на движението във въздуха над Източна и Западна Европа. Същото беше през януари тази година, когато повечето държави все още не възприемаха коронавируса като нещо изключително опасно. С други думи, вирусът, който пристигна от Китай, успя да се разпространи много повече в цяла Западна Европа благодарение на гъстата мрежа въздушни връзки.

В това ли се крие причината защо на Изток има толкова по-малко заразени и починали? Може би отчасти, но и в тази теория има слаби места. COVID-19, както знаете, е много заразна болест и измина достатъчно време между нейното разпространение и въвеждането на строги мерки. С други думи, вирусът успя да се разпространи широко в източната част на Европа. Въпреки това е факт, че западната част на Европа е „по-популярна“ от източната (картите красноречиво свидетелстват за това: в небето над Украйна, Румъния и Полша са добре видими „пустоти“). Тази теория трябва да се вземе предвид при изясняване на ситуацията.

Теория номер три. Манталитет

Тази тема се обсъжда от първите дни на настоящата коронавирусна криза. Когато Китай започна да въвежда изключително сурови мерки и затвори провинция Хубей, мнозина вече се питаха дали е възможно да принудят европейски гражданин да направи нещо подобно. Трудно... Нещата обаче стоят по-зле със западноевропейците, отколкото с източноевропейците, защото да им наложат нещо е още по-трудно. Защо? Заради манталитета, тоест придобития опит, разбира се. Жителите на Източна Европа от десетилетия живяха под еднопартийно комунистическо управление. Всички тези режими (някои повече, други по-малко, но в крайна сметка всички) изискваха подчинение от своите граждани. Изминаха 30 години оттогава, но начинът на мислене в някои случаи, разбира се, остана същият. По-специално, като правило там заповедите не се обсъждат, а се изпълняват.

По принцип за някои това може да звучи дивашко. В допълнение, този фактор може да повлияе на вътрешната политика на източноевропейските страни, където управляващите са по-често авторитарни, за разлика от техните западни колеги. Обаче сега, в този извънреден период, този манталитет вероятно спасява.

Разбира се, и на нас медиите ни показваха кадри, на които се виждаха такива, които не спазват дистанцията, ходят в големи групи и т.н. Но всичко това са изключения. Огромното мнозинство спазва мерките. Градове, като Загреб, Белград, Братислава, Варшава, Москва, Рига, Прага, Букурещ, София и други през тези дни са „ужасно пусти“, което не може да се каже за някои градове в Западна Европа. В САЩ положението е още по-лошо и всеки ден, например, губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо рязко го осъжда.

По един или друг начин, но спазването на предписаните мерки в тази ситуация помага. Освен това, според някои проучвания, мерките в Източна Европа като цяло са по-строги, отколкото в Западна.

Тази теория, разбира се, може още по-добре да обясни откъде идва такава огромна разлика между Източна и Западна Европа в броя на заразените и починалите от коронавируса хора.

Теория номер четири. Генетика

Самият вирус все още не е добре познат. Все още не можем уверено да изброяваме всички начини за предаването му. Факт е, че във всички страни по света има случаи на пациенти, които едва забелязват симптомите си, както и случаи, когато здрави и млади хора умират от вируса COVID-19. Експертите са съгласни, че генетиката може да играе много голяма роля. В тази връзка вече активно се водят задълбочени изследвания.

Факт е, че по-голямата част от източноевропейците са славяни със специфични генетични черти. Разбира се, има ли това нещо общо с много по-ниския процент на смъртните случаи в Източна Европа, ще разберем само когато тази теория бъде потвърдена на практика и засега може да се отнесе само към областта на предположенията. Срещу „славянската теория“ например говори също, че всичко се развива добре в онези страни, където по-голямата част от гражданите не са славяни (балтийските страни, Румъния, Албания).

Теория номер пет. Източна Европа е ваксинирана срещу туберкулоза

Всички гореизложени теории, взети заедно, може да са фактор за по-ниския брой на жертвите в Източна Европа в сравнение със Западна. Като се има предвид обаче, че смъртността на Запад вече е 60 пъти по-голяма, последната теория може би е най-надеждната. Има една основна разлика между Източна и Западна Европа: цяла Източна Европа е ваксинирана с БЦЖ - ваксина срещу туберкулоза. Тази ваксина е изобретена още в началото на ХХ век, а пълното ѝ име звучи така: Bacillus Calmette–Guérin. Тя е кръстена на двама френски микробиолози, които са я измислили: Алберт Калмет и Камил Герин.

Туберкулозата е често и в много случаи фатално заболяване. То се причинява от различни щамове бактерии, които заразяват белите дробове. Туберкулозата се предава чрез въздушни капчици, когато пациентите с остра туберкулоза кашлят или кихат. В повечето случаи заболяването протича без симптоми и е скрито, но в един от десет случая става остро. Ако туберкулозата не се лекува, тогава тя заплашва със смърт в 50% от случаите. Типични симптоми на остра туберкулоза са хронична кашлица с кърваво течение, повишена температура, изпотяване през нощта и загуба на тегло (туберкулозата се нарича също „изсъхване“, тъй като пациентите губят телесно тегло, „изсъхват”).

Заболяването се разпространи широко след Втората световна война и тогава се наложи много нови болници да бъдат изградени специално за лечение на хора, заразени от туберкулоза.

БЦЖ ваксината е единствената ваксина, която работи успешно за предотвратяване на туберкулоза и въпреки че заболяването се причинява от бактерия, е доказано, че ваксината е ефективна срещу някои вирусни инфекции.

Както вече споменах, ваксинацията срещу туберкулозата се е прилагала (и продължава да се прави) в цяла Източна Европа. Като превантивна мярка ваксинацията най-често се прави на новородени или най-късно до края на първата година от живота.

Но ако туберкулозата е толкова сериозно бактериално заболяване, тогава защо само населението на Източна Европа е ваксинирано срещу нея? Има конкретна причина за това. Факт е, че туберкулозата често се нарича „болест на бедните“. Разпространява се в лоши условия, когато няма достатъчно храна или е лоша, или при други неблагоприятни условия на живот. С други думи, в социалистическия блок имаше проблеми с всичко гореизброено и затова населението беше изложено на по-голям риск от заразяване с туберкулоза. Поради това е извършена задължителна ваксинация на всички деца. В Западна Европа ваксинацията с БЦЖ не се провежда от много дълго време, с изключение на някои страни, в които са ваксинирани различни категории граждани (Италия, Канада, САЩ).

В Европа има някои изключения, които говорят много. Струва си да сравним Португалия и Испания. Защо? Защото Португалия е една от малкото страни в Западна Европа, която ваксинира с БЦЖ!

Ето последните данни за Португалия и Испания на 9 април 2020 г.:

Общото население на Португалия: 10 милиона

Общото население на Испания: 47 милиона

Брой на заразените в Португалия хора: 13 141

Брой на заразените в Испания хора: 148 220

Брой на смъртните случаи в Португалия: 380

Брой на смъртните случаи в Испания: 14 792

Повтарям, че тези цифри говорят сами за себе си. Испания може да е почти пет пъти по-голяма от Португалия по отношение на населението, но там има 39 пъти повече смъртни случаи. Ако приложим към тази аномалия всички горепосочени теории, тогава онова, което се отнася до БЦЖ, изглежда може би най-правдоподобно.

Показателен пример е и Германия, където на територията на бившата (социалистическа) Източна Германия има три пъти по-малко жертви. Разбира се, в бившата ГДР жителите са били ваксинирани с ваксина БЦЖ, както в целия социалистически блок.

Проучванията все още трябва да бъдат допълнени, но наличните данни вече ни представят възможни обяснения. Броят на жертвите е много по-нисък в страните, където населението е ваксинирано с БЦЖ. Както казах, тази ваксина дава на хората имунитет срещу туберкулоза, но може да се предположи, че БЦЖ защитава или поне помага за по-добро противодействие на COVID-19. Въпреки че туберкулозата е бактериална, а COVID-19 е вирусно заболяване, те си приличат по това, че атакуват предимно белите дробове и дихателната система, а защитата, която БЦЖ дава, е ефективна, поне отчасти, в случаи на новия коронавирус.

Понастоящем няколко държави провеждат изследвания за ефективността на БЦЖ срещу коронавируса (Австралия и Холандия).

Нека отново да ви припомня, че говорим за „нов коронавирус“ - вирус, чиито свойства все още не са ни известни и сега, когато повече от един милион и половина хора по света са се заразили (реалният брой може да достигне 15 - 30 милиона), вероятно вирусът мутира. Независимо от това, всяка информация, която ще помогне за ефективно справяне с този вирус, е изключително необходима. Рано е да се каже, че БЦЖ е спасение за света, но поне можем да се надяваме.

Заключение

Едно е сигурно. Сега броят на заразените и починалите в Западна и Източна Европа е коренно различен и всички теории, които изложих тук, може да са фактори за това (очевидно има и други). Борбата срещу коронавируса, който постави на пауза 2020 г., продължава.

Разбира се, освен Източна Европа, има и други аномалии. Например, Нова Зеландия, където имаше само една смърт и няма ваксинации с БЦЖ. Но Нова Зеландия е друга история. Нейното мъдро ръководство затвори страната предварително (и бързо върна гражданите си) от външния свят и сега те могат само да се радват, че реагираха навреме.

Безспорно ситуацията по света ще се усложни още повече, включително в източната част на Европа. Но настоящите данни вече ясно показват кои страни ще страдат най-много. Надяваме се, че „пикът“ е точно зад ъгъла, но остават много неизвестни. Ще стане ли вирусът сезонен? Кога ще се появи налична ваксина (нова или създадена на базата на вече работещата БЦЖ)? Доколко е мутирал вече вирусът? Каква е реалната смъртност? Може ли излекувано лице да се зарази отново? В крайна сметка ще има отговор на всички тези въпроси и колкото по-рано се случи това, толкова по-добре.

В момента Източна Европа успява да избегне драмата, която наблюдаваме в Италия, Испания, САЩ и други страни. Но Източна Европа в никакъв случай не трябва да се „отпуска“ и да позволи да се случи подобно нещо.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    29 78 Отговор
    Стигате с това БЦЖ и ракия вече. В България са тествани няколко хиляди човека, а на запад няколко милиона.

    Коментиран от #10

  • 2 Измислена статийка

    17 67 Отговор
    С измислени статистики,пълни глупости !
  • 3 маскарад

    42 15 Отговор
    Щото на никой не му пука за Източна Европа и не сме важни за никоя западна медия. Ние просто сме последната трупа в световния цирк.
  • 4 георги

    32 34 Отговор
    Защото хората в източна Европа са в пъти по малко,медиите се контролират и никои не прави тестове в гетата.
  • 5 КГБ

    21 11 Отговор
    ЗАЩОТО РОБИТЕ НА ЗАПАДА СА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА И НАСЕЛЕНИЕТО Е КОНЦЕНТРИРАНО В СТОЛИЦИТЕ
  • 6 ЪЪЪЪЪ

    105 9 Отговор
    БЦЖ...-да благодарим на социализма.Макар,че днешните величия не го признават заради пустата политкорекност-истината е,че точно социализма ни пази в момента.

    Коментиран от #23

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 HohoBoho

    54 5 Отговор
    Много съдържателна статия!
  • 9 Бесен Язовец

    69 6 Отговор
    Няма нужда от такива фемани, нужно е само да се види статистиката между Западна и Източна Германия и нещата са ясни за БЦЖ което преди 1989 г беше задълже за гражданите!
  • 10 Да ама Не

    84 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Добре бе пич-по принцип си прав...но-в Русия са тествани 1,8 милиона човека...Имат над 40 хил.заразени---а умрелите са 198 човека.БЦЖ -то не те предпазва да не се заразиш-а помага да премине болеста много по леко-това е истината.Ако погледнеш картата на Европа-ще видиш,че наистина на изток умрелите от короната са в пъти по-малко.Дори и в Германия-западна и източна разликата е над 180 пъти...Лек ден

    Коментиран от #24, #28

  • 11 Дельо хайдутин

    58 5 Отговор
    Свети, свети великомъченик Тодор Живков ни закриля. Амин!
  • 12 Последния софиянец

    32 24 Отговор
    5 G то не е толкова разпространено в Източна Европа.
  • 13 Стамат

    61 2 Отговор
    Чудесна статия. Когато има цифри статистика и факти нещата са доста по разбираеми и ясни.
  • 14 Хаха

    9 25 Отговор
    Защото сме просто роби. Никой няма интерес да ни заразява, няма печалба тук
  • 15 Behemoth

    65 3 Отговор
    Соросоиди, труповете трудно се крият....трудно е да го преглътнете но не всичко от соца е било лошо ..и не всичко от капитализма е за мирисане ...много неща са само цветни без аромат и вкус хахахххххх...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Спокоен бурсук

    6 37 Отговор
    Може вируса да е създаден в биолаборатория на варшавския договор. Може хората в соцстраните да са ваксинирани тогава. А сега Китай да се е докопал до него, да са ваксинирани миналата година китайците и да го пуснаха контролирано в Ухан
  • 19 Рошко

    2 19 Отговор
    Сигурно щото и хората сме 60 пъти по малко
  • 20 Спокоен бурсук

    2 15 Отговор
    Някъде в края на 80-те години на миналия век, щото заразените в Москва са на възраст до 45 години

    Коментиран от #22

  • 21 Какви

    2 16 Отговор
    славяни,какви 50 цента.
  • 22 7777777

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "Спокоен бурсук":

    ти гледай УСА, там е по интересно
  • 23 Бай Кольо

    8 35 Отговор

    До коментар #6 от "ЪЪЪЪЪ":

    БЦЖ. ваксината е измислена от Българин през 1934год и от тогава се използва, какъв социализъм те тресе незнам, четете малко бе хора

    Коментиран от #27, #39

  • 24 Стоян

    3 23 Отговор

    До коментар #10 от "Да ама Не":

    И в Италия се използва БЦЖ ваксината, но ефекта май е обратен.

    Коментиран от #26

  • 25 хичо

    28 2 Отговор
    БЦЖ АМА КАТО ПЛАМНАТ ГЕТАТА ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ ИНДИАНЦИТЕ СА ИМУНИЗИРАНИ МАСОВО...
  • 26 Сиде

    21 0 Отговор

    До коментар #24 от "Стоян":

    В Италия спират да я използват и слагат задължително мисля в началото на 40-те години на 20-ти век
  • 27 Ай бегай бе

    36 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Кольо":

    Кольо-защо лъжеш като дърт ром-в България БЦЖ е задължителна от 1953 година-поне за това има документи.

    Коментиран от #36

  • 28 В русия теста за коронавирус

    6 20 Отговор

    До коментар #10 от "Да ама Не":

    Е най-обикновен термометър. Има 189 умрели от ковод, но пък от пневмония мрът като мухи.
  • 29 Грую

    26 4 Отговор
    Защото ние сме научени на ред и дисциплина още от соца. Излиза един генерал и равнис, мирно и толкоз, а при западняците няма такива работи, демокрация разбираш ли. Кой ще ти служа за някакви ограничения и това резултатът.
  • 30 До Грую

    10 20 Отговор
    Не си прав. Точно тези от сощиализма сегасса по на 60-80 години и неможе никой да ги озапти. Трупат се безмисленно по опашки, хортуват си на групи по паркове, лутат се като мухи без глави по градския транспорт и не им пука.
  • 31 БЦЖ историята

    43 2 Отговор
    БЦЖ по същество е създадена от французите Калмет и Герин преди Първата световна война,но войната попречва ваксината да бъде тествана и въведена. Първият успешен тест е през 1921г. и в следващите 8 години в Европа са ваксинирани доброволно 100 000 души. В България д-р Стамен Григоров изпробва през 1922-24г. противотуберколозна ваксина в Александровската болница,но явно или е нямало пари или правителството не е проявило интерес,защото през 1935г. синът му продължава опитите си в Италия. Първото масово проучване в Европа е направено през 1945г. През 1948г. по инициатива на УНИЦЕФ датския червен кръст в Полша се правят първите масови имунизации. В България първата доброволна масова имунизация е през 1949г.,а от 1951г. ваксината става задължителна. Така,чеее.... палете сващи на Вълко Червенков,че я е въвел и на бай Тошо,че не я е спрял.
  • 32 Наблюдател

    9 6 Отговор
    Я по-добре "Бройте пилците на есен" ,т.е. когато изчезне заразата!
  • 33 Значи ше ви кажа що е така

    6 3 Отговор
    Щото целта на вируса е да изтрепе много човеци от планетата и така е проектиран че робите от източния свят да останат живи за да работят за господарите а консуматорите на запад дето нищо не произвеждат и не работят да бъдат избити като непотребен товар и унищожаващи ресурсите на планетата
  • 34 Понякога не всичко е пари

    5 2 Отговор
    И капиталистите го знаят и затова искат да редуцират силно консуматорския запад...очакваите още сътресения покраи грипа и това ще е до тогава докъто не се постигне определения брой на редуциране на консуматорите на запад като непотребни човеци унищожавайки ресурсите на планетата
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #27 от "Ай бегай бе":

    Задължителна е от 1928 г. Майка ми е родена 1930 и имаше ваксина

    Коментиран от #41

  • 37 Все пак

    8 1 Отговор
    Най голям процент починали са възрастни на запад.Е ..нашите възрастни си измряха предварително за има няма 20-30години,поради други причини Просто няма вече кой да мре.А сега дойде време да се поизравни резултата,....Кофти,ама не за нас.Спазвайте мерките и всичко ще е ОК
  • 38 Хрен его знаеть

    7 4 Отговор
    Ще се луднем повече ако преброим загиналите от други болести които са основно свързани с боклуците които ядам всеки ден ! Само на бързо се сещам за инфаркти и инсулти .... В сравнение с рака и сърдечните заболявания това вирусче е на края в тефтера но мерките срещу него са силно песилени поне за държави с ниска концентрация на население . Да ни е честит новия генералски ред в който заменихме СВОБОДАТА с безусловно подчинение . Питам се само има ли останали вярващи в флага с който народа ни се бореше за свобода в тъмните години на скотско робско съществуване :СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ
  • 39 Аноним

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Кольо":

    Никой не коментира кога е създадена, а как се прилага. Тя е създадена и много по- достъпна за западните държави (не за народите им разбира се), но те не я прилагат.
  • 40 Глупостта ще Затрие Човечеството

    9 0 Отговор
    Това се доказва от съдържанието на голямото мнозинство от коментарите.
    А за чудесния, обективен и смислен анализ на автора на статията - само поздравления. Жалко, че не срещнах никъде името му.
  • 41 Йордан Йовков

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    Глупости на търкалета. Малко по-нагоре е написано за ваксината кога е открита и кога е започнало масовото прилагане. То ако беше от 1928г. Йовков нямаше да умре от туберколоза.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.