17 Април, 2020 06:30 31 871 54

Коронавирус в България: Една добра новина. Засега

  • герб-
  • бойко борисов-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Какъв ще е ефектът от кризата с коронавируса върху политическия пейзаж в България и Европа?

Коронавирус в България: Една добра новина. Засега - 1
Снимка: БГНЕС

Борисов обяви, че основната му задача е да "пази" българите. Вероятно всички трябва да са му вечно благодарни. Само че коронавирус не се бори с популизъм. А с експерти. За щастие, в България има и такива.

Какъв ще е ефектът от кризата с коронавируса върху политическия пейзаж в България и Европа? Ще се засилят ли популистките партии и играчи, както и популистката реторика след нея? И преди кризата беше модерно политиците агресивно да ухажват народа, да се представят за автентичен изразител на неговите най-интимни чувства и мисли, каквито и да са те. Тази конкуренция за постигане на най-бързо, най-директно, нефилтрирано изразяване на народните настроения може да бъде наречена "политичеки популизъм". Нейното идеологическо съдържание е минималистично: нагласите на народа са добри и трябва да бъдат представяни пряко, без да се променят. Елитът е лош, защото изкривява тези нагласи в свой собствен интерес.

Експерти или популисти?

Коронавирусът отключва два механизма, които оказват влияние върху популисткия феномен. Първият механизъм работи срещу него и го ограничава. Епидемията завърна експертността в политиката, а експертите са безспорна част от елита. Епидемия не може да се управлява по метода "вие сте прости и аз съм прост - ще се разберем". Тази иначе симпатична популистка рецепта е пряк път към трагедия в настоящата ситуация. И чест прави на автора ѝ - Бойко Борисов, че не я приложи в България, а създаде експертен щаб и мобилизира голяма част от научния и професионален потенциал на страната за справяне със ситуацията.

Ограничаването на популизма заради завръщането на експертността бе особено видимо в поведението на Доналд Тръмп и Борис Джонсън. Тръмп започна с отричане на опасността като нещо "чуждо" и неамериканско (китайско, европейско и т.н.). САЩ се забавиха много с въвеждането на нужните мерки. И в един момент експертността се завърна под натиска на реалността - смъртните случаи нараснаха драматично. Подобен сценарий се разви и във Великобритания.

Вторият механизъм обаче подпомага популисткия сценарий в политиката. Коронавирусът хомогенизира нацията, която е изправена като едно цяло пред невидимата опасност. Цялата нация има нужда от дисциплина, координация, организация. И тук идва популисткият политик, който лесно се представя като спасител, като пастир, който ще преведе стадото през смутните времена. Манихейската опозицията добър народ-лош елит лесно се трансформира в библейската конюнкция добър народ-добър пастир. Тази трансформация вече се реализира в Унгария, където Виктор Орбан безсрочно се обяви за господар на страната и де факто суспендира парламентарната демокрация. Разбира се, в името на здравето и благоденствието на народа.

Кой от двата механизма ще се окаже по-силен? Рано е да се правят заключения, защото кризата е още в самото си начало. Ако експертните препоръки за карантина и социална дистанция се провалят и ни се случат втори и трети вълни от зараза, разочарованието от професионалния елит ще е огромно. Тогава може да очакваме популистка пандемия, нашествие от спасители на нациите. Поне засега, обаче, в западните демокрации сработва по-скоро първият механизъм на ограничаване на популизма чрез експертността. Особено важна тук е и ролята на държавата и професионални органи като централните банки за излизане от вече стартиралата икономическа рецесия. Всяка надежда за приемлив изход е свързана с успеха на предприетите от ЕС и САЩ мерки за стимулиране на икономиката. И съвсем не е случайно, че в ситуацията на преден план излязоха трезви и рационални политици като Меркел, която преди това беше критикувана за какво ли не от популистките среди.
В Източна Европа унгарският пример показва, че сценарият с пастира-спасител е по-популярен, отколкото на запад. Но и тук засега либералната демокрация не е колабирала, макар че тревожните симптоми са налице и то не само в Унгария.

В България нещата са още по-нюансирани и двата механизма по отношение на популизма засега не могат да вземат надмощие един над друг. Съотношението на силите към момента е следното:

Ограничаване на популизма чрез експертност:

Създаден бе експертен национален щаб, който избягва да политизира проблема и взема решения на базата на наличното научно познание. Даде се гласност и на алтернативни експертни възгледи, чрез създаването на "съвет" и включването на лекари като доц. Мангъров в дебатите;

Бе взето решение за подновяване на кандидатстването на България за чакалнята на еврозоната;
Първоначалните приказки за "липсата на солидарност в ЕС" и за "бездействието на ЕС" поутихнаха след сблъсъка с фактите: вече приетият пакет от мерки за около 3 трлн. евро в Европа, от които поне 540 млрд. евро финансов ресурс ще бъде разпределен през механизми на ЕС;

Удържан бе натискът България да отмени Европейската конвенция за правата на човека;

Ролята на Народното събрание, макар и ограничена, се запази;

Президентът Радев - независимо от това дали политиката му се одобрява или не - функционира като различен център на власт, което подпомага разделението на властите. А и с ветото си върху спорни моменти от закона за извънредното положение Радев всъщност помогна на управляващите да излязат по демократичен начин от конфузна ситуация.

Засилване на популизма заради култ към пастира-спасител

Изкушението да се коронова официално някой с титлата "спасител-пастир" на нацията нарасна неимоверно. Борисов, разбира се, обяви, че основната му задача е да "ни пази", за което се предполага, че ще трябва вечно да сме му благодарни. (Чърчил много добре е знаел, че нещата с благодарността не стоят по този начин в една демокрация, но нейсе.) Радев пък ревнува, че ролята на национален водител взе да му се изплъзва, поради което се стигна и до доста безсмислени конфронтации с Борисов и надговаряне в медиите. И прокурорът Гешев направи силна заявка за спасител, както с цялостното си творчество дотук, така и с твърдението си, че е "инструмент в ръцете на Господ". Неведоми са пътищата Божии и спасение ни дебне вече отвсякъде;

Наказателната репресия се засили. Най-скандалният случай е с проф. Асена Стоименова, която е с повдигнато обвинение за изказване на професионална оценка. Случаят е очевидна злоупотреба с власт, която подчертава структурния проблем с безконтролността на прокуратурата. В тази посока бе и използването на извънредната ситуация, за да се поднови тормоза срещу Прокопиев през органите на държавата. Най-накрая все пак Нено Димов бе пуснат от ареста, което не отменя факта, че престоя много време там без основателна причина;

Медиите - и дори БНТ - се възползваха да се освободят от някои неудобни и независими гласове. Преходът от публична-национална към "Кошлукова" телевизия вече е почти завършен. Неслучайно в нея започнаха да се появяват и "разследвания" за приватизацията, които биха изчервили дори кабеларките;

Разбира се и "патриотите" се почувстваха окрилени да разгърнат в пълнота "идеите" си за управление, които по принцип са имунизирани спрямо базовата логика и изисквания за непротиворечивост. Например, патриотично е да искаме нашите шофьори да пътуват из Европа, но европейските стоки да не стигат до нашите пазари. Слава Богу "мерките" им в крайна сметка не бяха приети или бяха така разводнени, че нищо не остана от тях, но медийното им присъствие остана. А това натъжи Волен Сидеров и за да не остане по-назад, той сам влезе в ареста. Разбира се, с цел да разгърне номер ала "Георги Димитров защитава православието на Лайпцигския процес".

Каква е равносметката?

Този анализ показва, че в България поне засега втората тенденция не е взела връх. Но както казват англосаксонците, журито още заседава по въпроса. В България към популисткия сюжет трябва да прибавим като пралелна линия на развитие и разместването на лобитата във властта. Около ББР стана нещо такова и Стоян Мавродиев беше отстранен. Първоначалните индикации, че Борисов може да се е конфронтирал с кръговете от ДПС обаче май се оказват подвеждащи. Някакви договорки са се променили, но базовата конструкция на управлението - ГЕРБ и ДПС - се запазва.

Важното е да сме здрави. И яжте повече фурми!


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 63 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекар БГ

    167 25 Отговор
    "Експертност"???Силно съмнително.Извън Щаба останаха най-добрите наши вирусолози,епидемиолози и микробиолози.За сметка на лампазите.
    Путин е бивш полковник от КГБ,нали така?В началото на руското извънредно положение,направи едно много кратко и ясно обръщение към Нацията,в рамките на 5 мин.И каза"ЗАБРАНЯВАМ появата на военни,полицаи и пр.пагони в щабовете-там място имат само лекарите-специалисти по проблема!".Доста знаменателно.
    Асена Стоименова просто предупреди,за намалял внос на лекарства или техни субстанции и възможен дефицит.Инструментът на Бога й лепна 20 бона.Вчера,Пророкът и Спасителят от БанкИ,в рамките на 1.40 мин.,три пъти натърти за чували и трупове,детски площадки -морги и фризери за месо,пълни с....още трупове.На Него,колко хилядарки трябваше да му отплющят?!За поредните порции популизъм и откровени лъжи,просто не е време да се пише.
    Бъдете здрави,късмет и се пазете!
  • 2 Някой си

    141 23 Отговор
    Мобилизирал бил голяма част от научния потенциал............само дойче зеле може да напише подобна глупост!
    Мобилизира послушни калинки, които за момента се въртят като пиле в кълчища....
    Липсва ясна стратегия, а към всички инакомислещи се действа с брутално с целия репресивен апарат на държавата.
    Това, което става в България не е борба с коронавируса, а хаос!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХУ Ю

    81 20 Отговор
    ИЗДЪНИХА СЕ СОФИЯНЦИ ПЛЪЗНАХА И ЩЕ РАЗНЕСАТ ЗАРАЗАТА - МОЖЕ И ДА Е НАРОЧНО НО СЕГА ИМА ОСНОВАНИЕ ДА КАЖЕ - ТРЪГНАХТЕ,ВИЙ СТЕ СИ ВИНОВНИ...ДЪРЖАВАТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕМОЩНА ДА СЕ СПРАВИ С ЗАРАЗАТА
  • 5 0808

    35 14 Отговор

    До коментар #2 от "Някой си":

    Прекрасен анализ..Благодаря Ви..++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 6 ленчето с кремчето в ръце

    92 14 Отговор
    ДА СИ МИСЛИШ ЧЕ СИ № 1 А ДА СИ НА ДЪНОТО НА КЛАСАЦИЯТА НАПРАВЕНА ОТ МЕЖДУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЯ . ... Е МЕКО КАЗАНО МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМ НО КВО ТИ ПУКА КОГАТО ТИ СИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Смърт за комунизма

    21 104 Отговор
    Нинова, Радев и Манолова винаги ще са в опозиция.ГЕРБ завинаги

    Коментиран от #49

  • 9 джаба

    54 21 Отговор
    ДНЕС Е РАЗПЕТИ ПЕТЪК И СЪМ ВЗЕЛ ТАКОВА РЕШЕНИЕ - КАЗАХ НА ВСИЧКИ МОИ ПРИЯТЕЛИ СИМПАТИЗИРАЩИ НА ГЕРП - ДО ВЕЛИКДЕН ДА ИЗБЕРАТ ИЛИ ПРИЯТЕЛСТВОТО ИЛИ ГЕРП ,НЕ МОГА ДА НЕ ГЛЕДАМ С ПРЕЗРЕНИЕ МОИ ПРИЯТЕЛИ ЗА ТОВА ДА РЕШАТ САМИ

    Коментиран от #10, #11

  • 10 .....

    26 69 Отговор

    До коментар #9 от "джаба":

    Неграмотен, пише се ГЕРБ, само се излагаш, ама такъв е електората на БСП.

    Коментиран от #12, #24

  • 11 Пижо

    64 21 Отговор

    До коментар #9 от "джаба":

    Убеден съм че,ако простият ни Вожд обяви часа
    в който сутрин си изхвърля нощното гърне,
    всеки ден в този час,ще се вият опашки пред
    вигвама му.

    Коментиран от #16

  • 12 Пижо

    17 26 Отговор

    До коментар #10 от ".....":

    Ти си един от многото,които мисля че,ще са
    на опашката пред вигвама..

    Коментиран от #14

  • 13 Сега

    29 6 Отговор
    пък основната му задача била "пазач" ?!
  • 14 .....

    9 20 Отговор

    До коментар #12 от "Пижо":

    Стой си в землянката,"гражданино" от Чирпан.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 XXXXXXX

    47 20 Отговор

    До коментар #11 от "Пижо":

    НОЩНОТО МУ ГЪРНЕ МНОГО СКОРО ЩЕ ГО ПАЗИ БАЙ СТАВРИ. ОТ НАС ЗАВИСИ. СЕГА Е ДОБЪР МОМЕНТ ДА СЪБОРИМ ПРЕСТЪПНАТА ИМ ВЛАСТ.
    В СЪБОТА ВЕЧЕР ДА НАПЪЛНИМ ХРАМОВЕТЕ И ДА ВИДИМ КАК ЩЕ СЕ НА'КАТ.

    Коментиран от #40, #42

  • 17 Дода

    62 15 Отговор
    Борисов е мутра и престъпник
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 HohoBoho

    36 6 Отговор
    Цитат от статията:
    "...в Унгaрия, къдeтo Виктoр Oрбaн бeзcрoчнo ce oбяви зa гocпoдaр нa cтрaнaтa и дe фaктo cуcпeндирa пaрлaмeнтaрнaтa дeмoкрaция. Рaзбирa ce, в имeтo нa здрaвeтo и блaгoдeнcтвиeтo нa нaрoдa."
    -
    В България такова нещо няма как да стане, ако не бъркам...
  • 20 Бодигарда В него не

    20 5 Отговор
    Излиза,......Се пази ли пази......
  • 21 Барба Ганьос

    46 12 Отговор
    Заклевам се ,ще крадна докато мога, ако лъжа да ми изгори къщата в Барселона

    Коментиран от #52

  • 22 Мим

    27 9 Отговор
    Всеки политик допуска грешки,не искам да съдя или оправдавам в този момент,но е ясно,че който и да е на власт в момента,трябва да вземе правилни решения,но се знае,че винаги ще има критики и противници на тези решения..

    Коментиран от #45

  • 23 След

    28 9 Отговор
    него един бюлюк пазванти , той щял да пази 6 милиона български граждани ?!
  • 24 П. П.

    45 8 Отговор

    До коментар #10 от ".....":

    Ако си антиГЕРп не означава задължително да си от БСП има в момента някои малки партии, коите ГеРП така умишлено иска да унищожи, понеже са им трън в очите. Те не са нито ВОЛЯ, нито атака, нито нфсб. От тях има единици, които имат възможностите и потенциала да сътворят чудо, но докато повечето виждат най много носа си, нищо в позитивен смисъл няма да се постигне. Затова погледнете пред вас в бъдещето, анализирайте ситуацията, прочетете повече за друтите подробности и тогава е добре да се прави избор. А изборът е в нашите ръце и в нашата мисъл. Когато започнем за разсъждаваме правилно и приключим да следим Пеевски медии, тогава ще имаме по гогям потенциал да анизираме правилно ситуацията. Не е спасител този който прави дарения с откраднатите пари на данъкоплатците.
  • 25 HohoBoho

    30 8 Отговор
    Увеличихме броя на тестовете и броят на новите случаи нарастна по тази причина на Щаба му се налага да взима тежки и непопулярни мерки.
    Ми всичко е много просто. Да се правят по-малко тестове - със сигурност ще има по-малко нови случаи.
    /елементарно Уотсън/
  • 26 Игра на стражари и апаши. Смях.

    48 10 Отговор
    САЩ я заповядаха тази игра, чрез ХЕРО МУСТАКА. Колко болници подготвихте с лекарства и Обдишваща апаратура за обикновените ХОРА. Лечението на този вирус е ясно, преди да бъде пуснат, НЯМА В СВЕТА ПОЛИТИЦИ И БОГАТАШИ КОИТО ДА СА ПОЧИНАЛИ. ПОЧИНАЛИ СА ОБИКНОВЕНИ И СТАРИ ХОРА ПО СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ, КОИТО ДЪРЖАВИТЕ СМЯТАТ ЗА НЕНУЖНИ ВЕЧЕ В ОБЩЕСТВАТА. ПОЧИВАТ ХОРА И С ОПРЕДЕЛЕНИ БОЛЕСТИ НА КОИТО НЕ ИМ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ. НЕ си играйте с хората на стражари и апаши, всявайки ПАНИКА, ЗА ДА ПОДЧИНИТЕ ХОРАТА НА ВОЛЯТА ВИ УПРАВЛЯВАЩИ.
  • 27 Циганин

    14 34 Отговор
    Популизъм е мръсна дума, всеки политик който се опитва да направи нещо полезно за народа се нарича популист. Е не е ли редно поне сега да застанем зад правителството което води отчаяна борба с пандемията и глупостта на народа?
  • 28 Ятагана

    15 8 Отговор
    Защо фурми, а не костилки от маслини?
  • 29 Пенко с големия мотор

    29 8 Отговор
    Всичко намирисва вече на Световна Полицейска Диктатура! Правителствата се управляват от полицейските структори във всяка една страна и правят каквото им се диктува! Явно армиите са поставени в положение партер при това положение и би било добре поне една от световните армии, да даде отпор и начало на ''войната'' срещу полицейщината....Вирусът вече се досещате от кои структори е създаден...дoceщaтe ce и кoи щe бъдaт имунизирaни първи...
  • 30 Пенко с големия мотор

    18 9 Отговор
    Всичко намирисва вече на Световна Полицейска Диктатура! Правителствата се управляват от полицейските структори във всяка една страна и правят каквото им се диктува! Явно армиите са поставени в положение партер при това положение и би било добре поне една от световните армии, да даде отпор и начало на ''войната'' срещу полицейщината....Вирусът вече се досещате от кои структори е създаден...дoceщaтe ce и кoи щe бъдaт имунизирaни първи...
  • 31 пенсионер

    34 8 Отговор
    времето на "спасителя на нацията" изтича. наближава и неговият "разпети петък".
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А ?

    4 6 Отговор
    Бате Реджеп, ти ли си бе?
  • 34 ХА ХА ХА

    12 7 Отговор
    Добре , че са 🐑🐑🐑 размисли на DW да отварят очите на българите .ХА ХА ХА !
  • 35 Кой68

    30 5 Отговор
    Популизма и лицемерието е в Германия..Меркел покани Африка да дойде в Европа,а после почна да се прави на ощипана мома....Преди дни спорих със германец за това какъв празник е 1май.Той ме убеждаваше че това е комунистически празник.Но 1 май се е провел за първи път в САЩ гр.Чикаго когато работници са стачкували за 8ч работен ден?Неуспях да го убедя-до такава степен бе промит мозъка му........
  • 36 поданик на Бойко

    26 15 Отговор
    Да си поданик на Бойко не е по желание. Никой не те пита. Изборите ги печелят къде с индо-българи, къде с измами. Лично съм се убедил как се губи моят глас за кандидат общински съветник, който не събра никакви гласове в избирателната секция. А аз съм грамотен и знам как да си попълня бюлетина. Иначе тази пандемия им дойде дюшеш. Ще се прикрият много далавери, подкупи, измами, провали и всякакви престъпления. Да се приготвим да сме поданици на Бойко поне още 20-30 г.
  • 37 oт кога

    10 15 Отговор
    DW имат офис на Позитано?!
  • 38 вуйна

    24 8 Отговор
    Тиквоча тая маска за някакво украшение ли я има? Защо постоянно му виси,така ли се носи и какъв пример дава
  • 39 Да се обединим за да оцелеем

    14 24 Отговор
    До момента не виждаме популизъм при мерките предприети от Щаба и дори от думите на Бойко Борисов. Колкото и да искаме да ги критикуваме не можем да отречем, че мерките ни бяха изпреварващи и одобрени от цял свят. Популисти са Мая Манолова и Корнелия които излязоха от нафталина и само плюят. И понеже не могат не могат да кажат нищо за предприетите мерки се насочват да критикуват икономическите мерки. Само дето не казват откъде пари за тях? Днес всички трябва да се обединим а не да преследваме политически амбиции за сметка на народа.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Позор

    22 11 Отговор
    Никой народ не може да се “похвали” с такъв премиер, който си закопчава “дюкяна “ пред цял един народ.
  • 42 tvservis

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "XXXXXXX":

    Грам мозък нямаш в черупката, наречена глава.
    Никой няма да се наака, само ще измрът много хора!
  • 43 Коректор

    10 15 Отговор
    Политиката да не се критикува ,малоумници.
    Ако ,слушахте,носитхте маски,и се пазите .
    Нямаше да стигнем дотук ,а ни чака и по-лошо

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Лея

    7 9 Отговор

    До коментар #22 от "Мим":

    Абе, човек,какво им обясняваш очевидни истини, няма кой да те разбере!Наш Ганьо си е такъв-дай му да критикува,да се присмива!Той-българският цървул-от всичко разбира и за всичко има мнение,без значение колко глупаво, смешно или некоструктивно звучи коментара му! Лигите му текът да си похортува безмислени приказки и да се прави на саркастичен!Виж колко меродавни мнения и коментари пляскат навсякъде, звучат така, сякаш да управляваш държава в криза като тази е лесно и ако те бяха отговорни за мерките-ухаа, такива чудеса щяха да сътворят, че цял свят да им завиди :)Аре бегай...Жалки същества!
  • 46 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЗАЩО - "ШВАЙНЕ ШВАБЕНЗИ ГУТЕН ШВЕЛЕ" УПОТРЕБЯВА ДУМАТА "ВЕЧНО" ????????????
  • 47 Roko

    6 6 Отговор
    Както каза един приятел, По добре да умра от колкото тези да ме пазят.
  • 48 Jacques Yvec Moineau

    3 7 Отговор
    "Спасих ви от мигрантите, сега ще ви спася и от корона вируса".....тези думи казват всичко! Дори и експертността се ползва за популизъм.
  • 49 До #8

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Смърт за комунизма":

    Много си проз бе Саше
  • 50 Бате Бойко

    4 16 Отговор
    Браво Бате Бойко за адекватните мерки и поведение . Истински политик беше и такъв си остана даже и да се опитват да те спъват .
  • 51 Шкембе войвода

    9 2 Отговор
    А ако фурмите са ги изяли мисирките , яжте марули !
  • 52 Спонсор

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Барба Ганьос":

    Аз васил изгурях а вие алкохолици и наркомани спасяваите се
  • 53 Тиквун

    0 1 Отговор
    Тва не е маска а старите ми бикини
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.