Last news in Fakti

20 Април, 2020 19:06 5 426 44

По време на коронавирус: наръчник за постигане на пълно и трайно безправие в България

  • коронавирус-
  • безправие-
  • наръчник-
  • евгений дайнов

В България властта не иска просто подчинение. Тя иска да бъде обичана от коленичилите - всеотдайно и себеотрицателно. Защото само тогава ще постигне окончателната си цел: пълно и трайно безправие

По време на коронавирус: наръчник за постигане на пълно и трайно безправие в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Тези за нещо ни мъстят. Поне да съобщят за какво", каза една позната по телефона наскоро. Така тя коментира съобщението на властта, че затваря София - след като беше пуснала десетина хиляди автомобила да излязат от столицата заради Великден.

В дните след това същата тази власт, обявила част от българските граждани за "маргинали", посочи една друга част за "тарикати". И със зла усмивчица на лицето изсъска: "Да ги видим сега как ще се приберат..." Из Фейсбук тръгнаха разсъждения, че това не било справедливост, а наказание.

Да не допуснеш да се прибере на постоянния адрес добросъвестен гражданин, който законопослушно е напуснал София в средата на март, за да изкара навън обявената карантина - това не е нито справедливо, нито дори законно. Това е произвол.

И не е наказание. Мъст е. И е крайната точка на формирането на онзи модел на властване в България, който ГЕРБ и лично Бойко Борисов предпочетоха пред конституционния.

В цивилизования свят в последните векове живеем в рамките на конституционен модел на властта. Неговата същност е да ограничава волята на властимащите. Ще рече: с каквото и мнозинство да си спечелил изборите, нямаш правото да правиш каквото си поискаш. Дори народът в момент на умопомрачение да ти е дал мандат да колиш и да бесиш всички, които не ходят със зелени гащи - не можеш да го сториш. Защото си ограничен от някаква Конституция, която е всъщност система от правила, които не позволяват да правиш, каквото си искаш.

Да не можеш да правиш каквото си искаш - това е напълно неразбираемо за властимащи, които поради пропуски в семейното възпитание не са успели да станат част от цивилизования свят. Затова те се запрятат да преодолеят или обезсмислят конституционната демокрация. Това усилие има няколко ясно очертани етапа, на всеки от който съответства определено отношение на властта към гражданите.

Как се обезсмисля конституционната демокрация

В момента, в който властта вземе решение да обезсмисли Конституцията, в погледа на властимащите се появява едно характерно лениво презрение към гражданите. С тях се говори пренебрежително, с половин уста и леко извърнато лице. Финансовият министър Горанов е пример за човек, който е останал в онзи, началния етап.

Сетне идва моментът, в който ограниченията на Конституцията са преодолени, разделение на властите няма и цялата власт е споена на едно място. Гражданите са лишени от онези свои защитни стени срещу произвола, които са характерни за конституционната демокрация. Това е етапът, на който властимащите, в общуването си с гражданите, минават от презрителен към подигравателен тон. На всеки въпрос се отговаря с обезсмислящо-подигравателен контра-въпрос. Журналистите стават "мисирки". Критиците биват затапвани с (това ми е любимо поради бездната невежество, която разкрива): "Направи си партия, отиди на избори, вземи властта и тогава ще ми приказваш...".

Гражданите обаче все още не са разбрали, че конституционният ред е сринат. Те продължават да живеят така, сякаш конституционната демокрация си е жива и здрава. Тук вече в отношението на властта към гражданите започва да се промъква злоба: "Как така тези няма да ни слушат за всичко? Какви са тези техни претенции? Те за какви се мислят? Неблагодарници... ". Властта е в истински потрес. Как така: вече няма конституционен ред, няма разделение на властите, а гражданите все още не са коленичили подобаващо?

На този етап започват гоненията на отделни граждани, обвинявани, че пречат на останалите да паднат удовлетворително на колене. Миналата 2019 година беше пикът и краят на този период. Някъде преди Коледа властта се сети да си закупи една дузина видни обществени фигури, които да млъкнат, та да могат стърчащите граждани да бъдат по-лесно виждани и по-бързо неутрализирани.

Това беше етапът на наказанията. Преминали сме го. Веднага след него дойде пандемията и официализирането на извънредното - т.е. не-конституционно - състояние на властта. Достатъчно количество граждани удовлетворително коленичи пред властта. Но това вече не върши работа. Защото самата власт е вече в друг период.

Тя вече не иска просто подчинение на своите прищявки. Тя вече иска да бъде обичана от коленичилите; и то - да бъде обичана шумно, всеотдайно, себеотрицателно. Само ако бъде обичана от своите жертви по този начин, тя ще е постигнала окончателната си цел: пълно, ефективно и трайно безправие. Защото, когато коленичилите шумно я обичат, това ще е сигнал, че тя ги е лишила от достойнство. А без достойнство няма как да има каквито и да е права или свободи.

Когато властта се превърне в насилник

Обаче гражданите пак се туткат. Коленичили са, но откъм всеотдайна любов не им се получава особено. И властта отново влиза в емоционална буря.

Какво прави онзи, който иска безусловна любов, а отсрещната страна не бърза да осигури такава? Озлобява и започва да дебне, да преследва, да уличава, да изобличава. Да мъсти.

В момента властта мъсти на гражданите си. Станала е домашен насилник. В конституционно подредените държави такива насилници получават ограничителни заповеди и не могат да се доближат до онези, от които искат безусловно подчинение и себеотрицателна обич.

Някой трябва да издаде ограничителна заповед, според която властта да не може да доближава българските граждани, освен по установения от Конституцията и законите ред.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 97 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    20 106 Отговор
    "Бойко лош" ли обяснява Женята, че неговите глупости не ми се четат?

    Коментиран от #17, #34, #38

  • 2 Вече е прекалено

    24 106 Отговор
    Публикувано във факти.бг: добросъвестен гражданин, който законопослушно е напуснал София в средата на март, за да изкара навън обявената карантина Този дали може да вдене колко глупости и лъжи е нацвъкал само в едно словосъчетание... А целият този пасквил е пълен с такива...

    Коментиран от #27, #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой си

    85 1 Отговор
    Тия може да ги ограничи само едно нещо....казват го някои колеги понякога тук.....та тези колеги говорят за някакви улични лампи, стълбове, дървета.......а бе въобще всичко на което може да се преметне въже на което да се полюшва я дУпетат, я олигарх, я политик...
  • 5 По добре не може да бъде казано !

    96 11 Отговор
    Има истина !...за жалост !
  • 6 Благодаря

    98 11 Отговор
    Факти бързо се превръща в любимият ми сайт. Благодаря, че давате трибуна на различни мнения. За съжаление днес малко медии го правят.
  • 7 Така е

    101 11 Отговор
    Сериозна и вярна статия . Рядко са такива обективни разголвания на щатско-турската власт в София .

    Коментиран от #23

  • 8 хер Езел Шванц

    13 76 Отговор
    Излезна подлогата да се изкаже този мръсник
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стига де !

    12 44 Отговор
    Подпухнали ли са му очите от размисъл... проблема е че всички са умни и интелигентни ,, печели този с връзките !!!
  • 11 Кой68

    17 57 Отговор
    Ай сега и тоя изпълзя..........Нечистоплътна личност.......
  • 12 Ръмпези

    54 6 Отговор
    БОРИСОВ В МОМЕНТА Е НА ТАЙНА СРЕЩА С БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА...ИЗГОТВЯТ СТОМАНЕНО АЛИБИ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ РАЗПИТИ...ДА НЯМА НИКАКВИ РАЗМИНАВАНИЯ, ЗАЩОТО ПОСЛЕ-: ЖАЛНА НИ МАЙКА- КАКТО КАЗВАШЕ МОЯ СТАР ПРИЯТЕЛ , ФРАНК ЛОЙД РАЙТ...
  • 13 ДО ГОСПОДИН ДАЙНОВ

    43 10 Отговор
    ПОЗНАВАМЕ СЕ НА ДЪЛГО И ШИРОКО СМЕ ГОВОРИЛИ ЗА ПОЛИТИКА УВАЖАВАМВИ МНОГО ВЪПРЕКИ ЧЕ СМЕ ОТ РАЗЛИЧНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИЙ ВИЙ ГОСПОДИН ДАЙНОВ ТРЯБВА СЪС СЪМИШЛЕНИЦИ ДА ЮОВЕДЕТЕ ХОРАТА ЗАЩОТО БАРБА ГАНЮС СЕ САМОЗАБРАВИ НАУБИКОЛЕН ОТ ЛИЗАЧИ КУРВИ КАЛИНКИ И НАЙ ВЕЧЕ ОТ БАНДЮГИ НА ТОВА ТРЯБВА ДАСЕ СЛОЖИ КРАЙ ПО МИРДН ЮЪТ НЯМА ДА СИ ОТИДЕ
  • 14 ЦК на ГЕРБ

    35 17 Отговор
    На този ,,демократ, баща му беше кореспондент на вестник ,,Работническо дело,, в Лондон! Тоя там завърши образованието си !
  • 15 Матей

    41 9 Отговор
    Така е,властта достигна поредните си низини,да им се не надяваш.Важното е да стягат редиците,да стресират,унижават,глобяват и връзват на фльонга всичко живо.Провеждат една пълзяща пиночетщина,с най-добри намерения,неслучайно споменаха пътя към ада.Садо-мазо,борба с вятърни мелници,обявена от празноглави политикани.
  • 16 Последния софиянец

    45 2 Отговор
    След кризата ще направят манифестации от чиновници, да ги аплодират пред Партийния дом.
  • 17 Behemoth

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Не ,че майка ти е мъжка!
  • 18 Тома неверни

    47 5 Отговор
    ГРОБ определено ни води към Орландовци!
  • 19 Руски дипломат – първи секретар

    11 41 Отговор
    Кремълски сайт.
  • 20 Дельо хайдутин

    55 2 Отговор
    Диктаторите винаги са заобиколени с подмазвачи и затова са в заблуда че народът ги обожествява.
  • 21 Кет Балу

    14 50 Отговор
    Пак ли този смешник Дайнов?Ако го пипне короната,друга песен ще запее,ама сега пак се тупа в гърдите.
  • 22 Иван

    8 30 Отговор
    Идиот, ама голям идиот.
  • 23 Кое е така?

    6 31 Отговор

    До коментар #7 от "Така е":

    Не разбирам, тази щатско-турска власт от 13април ли ни управяват? Да сме ги махна ли преди това, а сега какво предлагаш? нови избори по време на пандемия? Това ли искаш бе господине, много умно!!! А вземи та почакай да отмине този вирус и тогава да те видим дали ще отидеш да гласуваш?
  • 24 Рок

    9 20 Отговор
    Той нали беше в село Миндя. Има шанс да се размине по леко.Защо трябва да е тежко и с учрели.Това не е сррах при някой е леко при други тежко.Оцеляват дисциплинираните общества.При нас всички са свикнали да има изключения от правилата и затова сме най бедни.
  • 25 Шаран БГ

    14 3 Отговор
    Така е г-н Дайнов ! Властта е шепа хора, които се налагат над мнозинството. Аз не смея да Ви ги обяснявам тия неща, защото Вие прекрасно ги знаете. На-а "констентуция" - няма такова нещо , уважаеми !!..............Още на времето Философа от Веселиново НИ показа среден пръст !
  • 26 Евгени Дайнов

    13 10 Отговор
    Е син син и много корумпиран лизач на И.Костов
  • 27 Пако

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Вече е прекалено":

    Наистина,вече е прекалено да четем коментари
    на анаЛлизатори като теб

    Коментиран от #42

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Нашето стадо

    14 2 Отговор
    е гласувало, паднало на колене и с влажни покорни очи гледа към наближаващия Гергьовден,, колко ли ще паднаткурбан,,.А аз си мисля . Колко е лесно да си свободен Човек
  • 30 jorj

    7 8 Отговор
    Демокрацията е НАЛАГАНЕ НА ВОЛЯТА НА МНОЗИНСТВОТО !!!!! . А този ибрикчия си заработва над/е/нцата !!!!!! Е, като има много такива ще има и много бедност и обратно, по-малко ибрикчии повече благоденствие!!!!
  • 31 Болшевик е моя татко

    11 8 Отговор
    Този е поредното доказателство че за комунистическия вирус лечение няма
  • 32 Швейк

    9 2 Отговор
    Симулираме пандемия,за да оправяме мисирките.
  • 33 Ами ти

    8 10 Отговор

    До коментар #2 от "Вече е прекалено":

    Колко стотинки взе за своя пасквил? Ще ни споделиш ли?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Sssr

    0 0 Отговор
    Mi svalete gi
  • 36 Цървул

    7 8 Отговор
    Много си се напънал,бе Дайнов,доста си понаписал!
    Но да напъваш жиците на китарата в Миндя, не е като да управляваш държава.
    Твоето е като онзи лаф - Село гори,баба се реши..
  • 37 нема фандък никому

    6 1 Отговор
    ОФФФФФ ВСИЧКИ СЕ ОБЪРНАХА КАТО ПАЛАЧИНКА ПРЕДИ ВРЕМЕ ЕДНО ГОВОРЯТ СЕГА ДРУГО АМА ТО Е ЩОТО Е КЪСА ПАМЕТТА НА ХОРАТА
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 до професора автор

    4 2 Отговор
    Мисли на един алкохолизиран глупак,бай еди кой си
  • 41 parsata

    0 0 Отговор
    mdaaa.....vseki narod zaslujava sadbata su....mn. 6ablonno zvu4i.....ama si e ba6 istina....strahliva naciika...zaspala....preklonena glavica sabia ne ia se4e.......hahahaha...
  • 42 GHOST 1

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пако":

    ПРАВ СИ, НО ТЕ СА ПЪРВИТЕ КОИТО СКОРО ЩЕ РАЗПНАТ ВОЖДА СИ
  • 43 бай Шиле

    1 0 Отговор
    Ех да беше Костов!Нямаше да ги има тези тъпотии и изобщо нямаше да има епидемия! Дайнов,найс а?
  • 44 666

    0 0 Отговор
    Знайте, че пътя към АДА е осеян със най добри намерения