23 Април, 2020 17:51 17 782 25

Коронавирус: открит е съвсем нов симптом

  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • карантина

Температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус или обоняние - това са най-често споменаваните симптоми при зараза с Ковид-19

Коронавирус: открит е съвсем нов симптом - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Температура, кашлица, отпадналост, загуба на вкус или обоняние - това са най-често споменаваните симптоми при зараза с коронавирус. Сега обаче се съобщава и за един съвсем нов белег на болестта.

КОВИД-19 поразява човешкия организъм по различни начини. Най-честите симптоми на заболяването, според реномирания германски институт "Роберт Кох", са повишена температура, обща отпадналост и умора, кашлица, болки в ставите, главоболие, загуба на вкус или обоняние, а понякога и разстройство.

Най-новият симптом при зараза

В последно време обаче се появиха съобщения за нови, по-скоро нетипични белези на болестта. Италиански лекар например съобщи за сини петна по петите на 13-годишен пациент с коронавирус. В други случаи мистериозните синьо-лилави петна се образували по пръстите на краката или ръцете на деца и младежи, заразени с коронавирус, научихме и от Международната асоциация по подология.

Италианският дерматолог Себастиано Рекалкати съобщи на свой ред, че 18 от общо 88-те пациенти с КОВИД-19 в неговата болница имали различни кожни изменения - предимно обриви. Те отчасти приличали на обривите при едра и дребна шарка. В някои случаи били съпроводени от болки, сърбеж и рогови втвърдявания.

Подобни наблюдения има и в САЩ. Американската Академия по дерматология дори състави база данни, в която лекарите вписват информации за съответните симптоми при пациенти с КОВИД-19.
Обривите всъщност не са нещо необичайно за вирусните заболявания - често те са вторичен белег на инфекцията, който се проявява, когато имунната система реагира на проникналите вируси или когато нарушеното кръвоснабдяване предизвиква кожни увреждания.

Някои медии побързаха да съобщят, че може би вече е намерен нов метод за ранна диагностика на КОВИД-19. Но проф. Бернд Залцбергер, президент на Германското дружество по инфекциозни заболявания, попари тези надежди. Според него, въпросните кожни изменения не играят съществена роля за диагностиката и ранното откриване на болестта. "Описаните кожни изменения със сигурност не са сред специфичните симптоми на КОВИД-19, те са по-скоро рядко срещани", пояснява професорът.

Знаем твърде малко

И други експерти предупреждават, че не бива да се правят прибързани заключения. Но в същото време обръщат внимание на следната опасност: кожните изменения да бъдат сметнати за симптом на друго заболяване, в резултат от което пациентът изобщо да не бъде тестван за коронавирус.

Италианският дерматолог Рекалкати също подчертава, че изследванията на новата болест все още са в начален стадий, а наличните до момента данни в никакъв случай не позволяват да се правят категорични изводи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аноним

    23 3 Отговор
    аз го изкарах covi-19 имах още един симптом който никой не го казва, много ми се пиеше фанта лимон странно може би иска кисело

    Коментиран от #12

  • 3 Да и още

    13 4 Отговор
    Много газове, вербална агресия и астма
  • 4 Еразъм

    32 4 Отговор
    Защо първо не проверите дали не носят евтини китайски чорапи, боядисани с калпави бои?
  • 5 хахаха

    24 4 Отговор
    напоследък силно ме избива на смях като гледам НОЩ...симптом на ковид ще да е...:)))
  • 6 мнбц

    14 3 Отговор
    Оф! Ако заразен хлъцне, за нов симптом на КВ ли ще го сметнат? Вече не се търпят напъните на журналята от всичко да правят сензация. Цяла статия за 1 дете, което се обринало.
  • 7 Аноним

    7 0 Отговор
    Имах кашлица и не беше корона много странно ходих до Пирогов тия там казаха няма ти нищо още нито тест нищо не предприеха може да е от цигарите ще Зачакам

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Айде

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аноним":

    Спри цигарите поне за седмица. Следи за температура.
  • 11 Именно

    8 4 Отговор
    Това звучи като цианоза, следствие от хипоксия.
    Което подкрепя една алтернативна теория, че не само вирусът атакува белите дробове, но и се свързва с хемоглобина и по този начин не позволява на кръвта в алвеолите да абсорбира пълноценно кислород.
    Това мисля все още е само хипотеза, трябва учените и докторите да потвърдят (или отхвърлят)

    Коментиран от #13

  • 12 Именно

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Аноним":

    На мен пък много ми се пие Ром, а не съм го хващал тоя вирус още

    Коментиран от #14

  • 13 Даааа

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Именно":

    Хипоксия. Намалено съдържание на кислород, увеличено на въглероден двуокис в кръвта. Болните умират от хипоксия и удавяне в собствените си секрети. Ужасно е.
  • 14 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Именно":

    Мен ми се припива вечер по едно 12г така, нв знам от кой вирус е, чивас вируса примерно, не съм сигурен колко е опасен, но като дънна ей тъй 1-2 от него и работата е шест.
  • 15 Българските лекари съобщават

    7 0 Отговор
    За появата на сини петна по венците на заболелите българи.
  • 16 АЗИС Е В СЕВЕРНА КОРЕЯ

    4 2 Отговор
    Местя го бааааааавнооо ! ! !
  • 17 Барба Ганьос Резилос

    6 0 Отговор
    Аз па като хапна ми минава апетита, до вчера нямах такъв синдром ???
  • 18 Ян БиТурбо Бибиян

    7 0 Отговор
    А ПЕТНА ПО АНУСА А .
  • 19 666

    2 1 Отговор
    Видях и аз едни синьо , лилаво и жлъти петна и викам - уйдех , то било боята от яйцата
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Като ползваш дезинфектанти за ръцете си многократно на ден, дерматитът не ти мърда....
  • 21 Dimitrin Rusev

    3 0 Отговор
    Спрете да психясвате хората !
  • 22 Аман,

    2 0 Отговор
    Аз,пък го изкарах миналата година пролетта,ха,ха,ха
  • 23 Корнела

    3 4 Отговор
    Моето мнение за Корнелия Нинова е непроменено от пролетта на 2016 г., когато тя оглави антибългарската банда БСП.

    Първо, Корнела е едно от най-вредните и пакостливи политически вещества, което се е появявало в българската политика.

    Второ, Корнела е коварна, подмолна, арогантна, напълно безсърдечна, лишена от елементарна съвест, с внезапни приливи на алчност, съзнателно натъпкала се с огромни дози усещане за безнаказаност, протеже на най-опасните кръгове от българското задкулисие /ченгесарите от РУМНО и ДС/, придобила имунитет към гадостите в множество тъмни дела, в които е участвала от 90-те г., та досега.
  • 24 Годжи Муфтаджийски

    3 3 Отговор
    Според мен имам COVID 19.... Като видя Бойко Борисов започва да ми се повръща, а като го чуя и ми се досира.
  • 25 Непознати вируси

    2 0 Отговор
    Аз го искарах като започна с боли в главата и гърлото на вечерта и после температура нямам вкус и усещане за ядене нито апетит 10 дена на легло само чаи и лимон и се оправих температурата ту изчезва ту се връща но сега вече съм добре никои в болницата не споменавал такива неща като имаше и много други хора с тези симптоми 15 януари 2020