Last news in Fakti

27 Април, 2020 12:00 33 482 63

Голямата китайска лъжа за коронавируса

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • франция-
  • китай-
  • пандемия

"Сивите зони" са много и почти навсякъде по света се надигат критики срещу Пекин

Голямата китайска лъжа за коронавируса - 1

Коментар на Жан-Луи Трамбле, “Фигаро”

От появата на Covid-19 в Ухан през миналия декември, китайският режим никога не каза истината най-малко по три въпроса: появата, мащаба и равносметката от пандемията. “Сивите зони” са много и почти навсякъде по света се надигат критики срещу Пекин.

В началото бе Словото. В случая това на президента на републиката Еманюел Макрон, в интервю за “Файненшъл таймс”, публикувано на 16 април: “Очевидно са се случили неща, за които не знаем. Китай трябва да ги каже”. В твърде загадъчна формулировка държавният глава повдигна въпроса за управлението на здравната криза в бившата Поднебесна империя, епицентър на пандемията на Covid-19. Не беше нужно повече, за да се съживят всички спекулации, които обикаляха в интернет през първото три месеца на година, за истинския произход на Sars-CoV-2, научното име на вируса, който причинява Covid-19 и подлудява планета. Поставени под карантина в тревожна атмосфера и изправени пред дяволски сценарий на антиутопия, привържениците на теорията на конспирацията се зарадваха. Нека го кажем веднага: въпросният вирус не е бактериологично оръжие, създадено умишлено от азиатски Франкенщайн за оръжейната индустрия.

Лабораторията на раздора

Геномът на вируса, чиято последователност бе съобщена от китайците на света на 7 януари, показва, че той е от естествен произход. Остават обаче много сиви зони около неговата поява. Познаваме официалния разказ: за пазара за животни в Ухан, където има екзотични видове, предназначени за приготвяне на лекарства или храна на местните жители. Сред тях панголин, животното-гостоприемник на вируса, заразен от прилеп, който впоследствие го предал на човека. Все повече гласове оспорват тази версия, която има заслугата да дава обяснение на необяснимото, но не и да удовлетворява цялата научна общност. Както обобщава Бюлетинът на атомните учени (Bulletin of the Atomic Scientists): “Експертите знаят, че новият коронавирус не е биологично оръжие, но не са единни дали е изпуснат от изследователска лаборатория”.

В тази хипотеза за случайно изпускане на вируса (подкрепена между другото от д-р Люк Монтание, Нобеловият лауреат от 2008 г. за откриването на ХИВ), всички погледи са насочени към P4 лабораторията (патоген от 4 клас, най-добрата по отношение на сигурността), която се намира в покрайнините на Ухан, на петнадесетина километра от центъра на града и в близост до Института по вирусология.

На 14 април в. “Вашингтон пост” разкри, че дипломатически канали са предупредили през януари 2018 г. за пропуски в сигурността на това учреждение. След като го посетили, служители на американското посолство в Пекин, отговарящи за науката и здравеопазването, отбелязали, че “има сериозен недостиг на достатъчно обучени техници и следователи, за да функционира напълно безопасно”. И настояли САЩ да увеличат помощта си (1) със следния аргумент: “Провежданите изследвания върху коронавируса при прилепите са важни, но опасни”. На следващия ден консервативният телевизионен канал “Фокс нюз” излъчи репортаж, който намекна, че разузнавателните служби проучват много сериозно хипотезата за случайно изпускане на вируса. Доналд Тръмп коментира: “Ние провеждаме много пълно изследване на това ужасно нещо”. Изявление, потвърдено на 15 април от ръководителя на американската дипломация Майк Помпео, който обяви “пълно разследване”.

От тази гледна точка и при условие, че китайските власти дадат разрешение (което изглежда малко вероятно), неговите агенти могат да помолят Париж за помощ… Защото въпросната лаборатория е резултат на френско-китайско сътрудничество, започнало през 2004 г. от правителството на Рафарен (2) и конкретизирано през 2017 година. По време на церемониите за акредитацията ѝ през февруари 2017 г., в присъствието на Ив Леви, тогава президент на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания (INSERM) и съпруг на Анес Бюзен (до януари 2020 г. здравен министър на Франция - б. пр.), премиерът Бернар Казньов заяви без да трепне: “Тази лаборатория ще бъде острието на нашата борба с възникващите болести (…) За да подкрепи динамиката на сътрудничеството, френската държава ще предостави бюджет от 1 млн. евро за пет години”. Копие на лабораторията Р4 в Лион, тя е построена от петнадесет френски компании с активната подкрепа на Фондация Mérieux и Института “Пастьор”. В действителност, след като бебето е родено, се оказва че идилията между Париж и Пекин е продължила твърде дълго. Във всеки случай, 50-те френски изследователи, които трябваше да подкрепят своите китайски колеги, така и никога не стъпиха там…

И за да се усложни допълнително тази деликатна тема, трябва да цитираме втората хипотеза. Тя засяга друга лаборатория, класифицирана Р2, следователно с по-разхлабени норми за безопасност и сигурност, отколкото в Р4: Центърът за контрол и превенция на болестите (ССРМ) в Ухан, разположен на няколкостотин метра от пазара, откъдето тръгнало всичко. Според проучване, публикувано през февруари (3) в сайта ResearchGate (но изтеглено впоследствие), от двама университетски учени (единият от Кантон, другият от Ухан), Ботао Сяо и Лей Сяо, този пазар никога не е продавал прилепи, които не са част от хранителните навици на провинцията.

Авторите припомнят и резултатите от проучване, публикувано през януари в престижното списание Lancet. В него са участвали 41 пациенти с Covid-19: 13 от тях никога не са имали никакъв контакт, пряк или непряк, с пазара на животни! В замяна на това, лабораторията на Центъра за контрол и превенция на болестите в Ухан приютява 600 прилепи, заловени на 1000 км от Ухан, в Юнан и Жеджианг. Те се използват за тестване на ваксини срещу различни форми на коронавирус. Въз основа на свидетелствата на служители, двамата не изключват евентуално заразяване от прилеп на лаборант, който впоследствие е “изнесъл” вируса в мегаполиса с 15 млн. жители! В ефира на BFM на 20 април, китайски посланик в Париж, Лу Шайе, отхвърли обвиненията: “Няма никакъв проблем с лабораторията Р4 в Ухан. Хората, които разпространяват тези слухове, са журналисти или политици, но не и учени”. Да забравим за това. Комунистическият режим никога не е блестял със своята прозрачност. Да признае “индустриален инцидент” с ужасяващи последици, за партията би означавало да стане за смях. Което тя ненавижда най-много, както вече два пъти показа в тази здравна криза.

Арести за “фалшиви новини”

Да се върнем в началото на тази афера. Първият известен случай на Covid-19 датира от 8 декември 2019 г., но трябваше да дойде 23 януари 2020 г., за да бъде поставен под карантина град Ухан. Драстична, но закъсняла карантина: вирусът имаше 46 дни, за да се разпространява и развива. Първата лъжа: да накара населението да повярва, че Covid-19 е с хранителен произход и не се предава от човек на човек, държейки същевременно отворен прочутия пазар чак до 31 декември! “Мистериозната пневмония” бе квалифицирана като инфекциозно заболяване (с предаване от човек на човек) чак на 20 януари. Хората, които биха тревога за нов и по-остър ТОРС (Sars, тежък остър респираторен синдром), са заставени да мълчат, дори арестувани, за разпространение на “фалшиви новини”. Такъв е емблематичният случай с д-р Ли Уенлианг, офталмолог в болницата в Ухан, който в крайна сметка почина от болестта на 7 февруари. Срещу лекарите и журналистите има цензура, която следи социалните мрежи и затваря прекалено приказливите акаунти. Дори апартчиците са държани в неведение. Това разкри Ма Гуокианг, генерален секретар на Комунистическата партия в Ухан, в разкаяние от 31 януари, в което обясни, че е бил принуден да мълчи с правителствени заповеди (тази изблик на откровеност му коства уволнението на 13 февруари).

Пекин е обвинен във фалшифициране на данните

В същия момент животът продължаваше нормално. На 18 януари в Ухан дори честваха “празника на 10 000 семейства”, гигантско събиране, противоречащо на всички закони на превенцията. С наближаването на лунната Нова година, 5 млн. души напуснаха провинция Хубей, за да отидат при близките си в други райони на Китай, отнасяйки понякога вируса вместо подарък…

И все пак, в сравнение с Европа, официалната равносметка е абсурдно ниска за нация от 1,4 млрд. жители. Обвинен във фалшифициране на данните, Пекин символично преразгледа броя на жертвите: вече ще бъдат 3869 починали в Ухан (вместо 2579 преди 17 април) и следователно 4632 в цялата страна. Голямо усилие (+ 50% в Ухан: възрастните хора, починали в домовете си)! Една бърза сметка (броят на смъртните случаи във Франция и Китай спрямо съответното им население) позволява да измерим голямата грешка в тази бройка: все едно Франция е имала 90 пъти по-високо ниво на смъртност на Covid-19, отколкото Китай!

Според Матийо Дюшател, директор на програма “Азия” в Института “Монтен” и автор на обширен доклад по темата (4), става дума ни повече, ни по-малко за “статистическа заблуда”. Ако се вярва на китайската медия Caixin и кадрите, публикувани на сайта ѝ преди Деня на мъртвите на 4 април, равносметката е доста по-висока. На тях се виждат хиляди хора да се редят на опашка, за да получат праха на своите роднини или приятели от местните крематориуми. Заключенията на нейните репортери, основаващи се на 19-часовия работен ден на крематориумите в продължение на два месеца, както и на ежедневните доставки на погребални урни в този период, посочват общо 46 хил. починали само в Ухан. Цифра, която изглежда малко по-достоверна от 4632. “Крият всичко от нас, не ни казват нищо” (5), пееше Жак Дютрон. Дали е преведен на мандарин?

(1) Лабораторията Р4 в Ухан вече получи субсидия от 3,5 млн. евро от Националните здравни институти (NIH), американският еквивалент на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания (INSERM) във Франция. Сред неговите официални партньори има много американски университети (сред които Харвард).

(2) Срещу становището на Генералния секретариат за национална отбрана (SGDN), който през 2010 г. стана Генерален секретариат за отбрана и национална сигурност (SGDSN), който се опасяваше, че впоследствие може да се трансформира и използва за производството на бактериологични агенти.

(3) «The possible origins of 2019-nCoV coronavirus».

(4) «Covid-19: l’Asie orientale face à la pandémie», с François Godement и Viviana Zhu, 150 с.

(5) «On nous cache tout, on nous dit rien»

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нов почин

    123 60 Отговор
    Целия Запад срещу Китай !? Няма да доведе до нищо добро. Страха на Запада идва от икономическата мощ на Китай, не от нещо друго. Запада хем иска някой друг да работи вместо тях, а те само да преразпределят, хем да плюват по него. Е, няма как да стане. А и е много късно вече.

    Коментиран от #32, #40, #53, #56

  • 2 Тъпия

    96 9 Отговор
    Дори и да е така, мача е свирен. След дъжд качулка, света пламна и оправия няма.
  • 3 мдааа

    58 24 Отговор
    Подготовка за чипирането!

    Коментиран от #26, #36

  • 4 всичко ще се разкрие

    66 25 Отговор
    Китайският в. "Глоубъл таймс" съобщи, че на сайта на Белия дом е постъпило искане към администрацията на САЩ да даде повече информация за подозрителната лаборатория по изследване на инфекциозно заболяване към Пентагона. Медията подчертава, че китайски интернет потребители и експерти настояват за повече информация дали лабораторията "Форт Детрик" във Фредерик, щата Мериленд, е свързана с новия коронавирус. Те отбелязват, че има съвпадение между затварянето на лабораторията и избухването на COVID-19. Много новини на английски език за затварянето на лабораторията са изтрити наскоро, което буди "подозрения за "връзката" на лабораторията с новия коронавирус".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    55 28 Отговор
    Наскоро говорителят на Външното министерство Чжао Лицзян публикува съобщение, в което предположи, че "коронавирусът е попаднал в Ухан по вина на американски военни". Според в "Саут Чайна морнинг" те са участвали в VII-е Световни летни военни игри, проведени в Ухан от 18-27 октомври м.г. А първият случай на коронавирус в Китай бе регистриран у местен жител на 17 ноември.

    Коментиран от #18, #49

  • 7 само минавам

    56 39 Отговор
    защо краварите хвърлят вината за COVID-19 на Китай?
    Версията, че източникът на коронавируса е в Съединените щати набира популярност от февруари, когато японската двойка го донесе от Хаваите. На 21 февруари японската телевизия Асахи обърна внимание на факта, че в САЩ може да има случаи, когато пациенти, заразени с коронавирус, бяха диагностицирани като болни от грип.

    Коментиран от #16, #59

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гербав трол

    61 18 Отговор
    Поредните хибридки - лабораторията в Ухан не е секретна и даже в момента има чуждестранни учени включително и американци.

    В същото време се правят на глухи и слепи за разработките в американски лаборатории където потвърждават чрез научни публикации че са създали химерен вирус на основата на Sars с променени повърхностни протеини който заразява и хора.

    По този въпрос пълно мълчание от всички медии - обаче всички плюят по Китай с изпитаната тактика на "много вероятно", "изглежда че" без нито едно доказателство.

    В същото време ревностно защитават тезата че вируса не е с изкуствен произход.

    Коментиран от #15

  • 11 ПОМНЕТЕ,....

    44 54 Отговор
    ВСЯКО ЗЛО ИДВА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ УРОДИ И ПОДЧОВЕЦИ!
    ФАКТ
  • 12 Сандо

    47 16 Отговор
    Нека Западът първо да обясни защо допусна толкова много свои граждани да поемат към по-добрия свят!После,понеже отпразнува годишнината от Чернобил,да ни информира докъде докараха Фукушима,че там мъглата е толкова гъста,че нищо не се види.И да разрешат на китайците да направят аутопсии на едни крайно подозрително умрели мирни янки.
  • 13 Ха така

    56 17 Отговор
    Какво излиза че Запада пак е участвал в нещо, ама отново е невинен!

    Китай за последните 70 години така бе напомпен че сега Запада се чуди какво ще прави без китайските стоки. А

    А капитализма до къде докара положението, да сотави огромни маси хора без работа!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гуньо от Левуново

    50 10 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Помпата,доста преди бай дончо,го заяви в прав текст.Те са първопричината,и ще им търсим отговорност! Бачо дончо,преди дни подсказа,че след края на пандемията, ще търсят компенсации за трилиони зелено,! Затова федчо пусна циклостила и избълва два трилиона тапети за вътрешна употреба.Изчакват да пуснат ваксина,която да наложат в цял свят.След това,ще поискат няколко трилиона компенсации за нанесени вреди.На физически лица и бизнес.При тях дракона има ДЦК за над 1,2 трилиона.Отделно в банки контролирани от тях и англето са още толкова.Ще наложат " замразяване" с последваща конфискация.Но Си не е кадафи,ще стане интересно!Преминат ли към подобна крайна мярка,дракона ще им блокира цялата индустрия.Над 95% от части,детайли в А и Т технологии са техни.Стоманодовив- техен.Цимент- техен.Суровини и прекурсори за почти всички лекарства над 93% са тяхно производство. Абе,живеем в интересни времена!

    Коментиран от #43

  • 19 Коко

    45 14 Отговор
    Тези западни медии са голяма помия
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Панов

    28 36 Отговор
    Ми те така си лъжат комунетата,на времето нали манифестирахме на чернобил

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 питам само

    51 11 Отговор

    До коментар #21 от "Панов":

    А като гърмяха са обеднения уран в Сърбия зеленчуци яде ли ? 15 тона обеднен уран на две крачки от нас !
  • 24 Логика

    43 10 Отговор
    Толкова неизвестни, чак да се объркаш; А това че Китай построй три болници за десет дни, не го ли видяха, или удобно го забравиха?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Презвитер Козма

    20 29 Отговор
    Прави впечатление скоростта с която путлератите коментират, сигурен съм че дори не са прочели статията, но те опорките са им вече спуснати.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ами защо

    16 5 Отговор
    ..не поискате пряка информация от Ма Гуокинанг, Уволненият Генерален секретар на ККП в Ухан???????
  • 31 Covid USA

    46 11 Отговор
    Откровено тенденциозна статия при това лишена както от "новина" така и от елементарна обвръзка на вече известните факти. А факт номер едно е, че при населението на Китай, и по 10 да умножим жертвите (защото комунистите лъжат) пак излиза, че тъпите китайци са се справили по-добре от испанци, италианци, французи и пр. Всъщност Макрон, Франция и споменаването им в контекст "лаборатория в Ухан" е класически пример за "перде" в дезинформационно упражнение. Жалко за Фигаро. Апропо, чудя се как същият журналист би описал веригата събития около атипичната пневмония в щатите, компрометираната и закрита биологична база Дитрих (пак там), военните игри с участие на щатски военни в Ухан през октомври ?! Всичките са се случили през второто полугодие на 2019... Мъдрият български народ е родил "крадеца вика дръжте крадеца".

    Коментиран от #41

  • 32 000

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "Нов почин":

    Американците са на друго мнение. И затова има петиция срещу Гейтс вече са събрани дори повече от подписите да бъде разследван за престъпления срещу човечеството. Това едва ли е достоверна статия. Като с ибупрофен и парацетамол.
  • 33 Със сигурност

    29 15 Отговор
    Жертвите в Китай са с една нула отзад поне. Никой не строи 2 болници за 15 сни за 3 - 4000 жертви при 11 милионно население камо в Ухан. Ясно е, че ККП лъже яко.
  • 34 Covid USA

    43 14 Отговор
    Статия лижеща задниците на американците. На тях все някой друг им е виновен и ако имат и най-малък шанс да изкопчат пари, няма да мирясат. МЕСЕЦИ след като ОФИЦИАЛНО се знаеше за коронавируса, той достигна до "свободният" Запад. Но никой НИЩО не предприе и сега - "кой ми сра в гащите".

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 000

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "мдааа":

    Чипирането няма да се състои. Геитс на пънгара. Американците се подписаха за минути на петиция да бъде съден. И луд да го изкарат пак ще го затворят
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гербав трол

    30 9 Отговор

    До коментар #37 от "Само питам":

    Значи соросоидната пропаганда и лъжи без доказателства се оставя но ако покажеш доказателства в обратното се трие веднага. Не трябва да излизат доказателства в създаването на вируса в американска лаборатория. То за соросоидите доказателство е мръсна дума.
  • 39 1954

    16 9 Отговор
    капитализъм без кризи не може да съществува
  • 40 Яваш Читак

    16 24 Отговор

    До коментар #1 от "Нов почин":

    Всички комунета са еднакви по целия свят .Лъжливи ,крадливи .мързеливи и арогантни . Кукутайците били против разследване . Бушмените и те са против всякакви разследвания ,които ги уличават ,същото в Северна Корея , Латиноамериканските Чегеваристи и останалите боклуци .
  • 41 М Коралски

    16 17 Отговор

    До коментар #31 от "Covid USA":

    Тъпите китайци как са се справили да ти обясня ли. Просто хората изчезват ,живи ,мъртви ,всички в крематориума и безсменна работа , Циментови блокове заграждащи улицата и стрелба на месо / китайско/
    Вместо да се справят да плащат за този терористичен атента срещу човечеството . Все повече държави се включват в искането за разследване.

    Коментиран от #45

  • 42 Статистика или локум?

    22 9 Отговор
    На западняжите трябва все някой друг да им е виновен. Може и статистиката да не е вярна за Китай, но със сигурност не е вярна и за запада. Всички управници я изопачават!!!
    Ако обаче ще се сравняват цифри, що не сравняват мерките и здравните системи?! Защото спрямо Китай запада (с изключение на Германия) е просто държава от третия свят.
    Нито ред, нито здравеопазване, нито технологии, нито солидарност.
    То само с "искам" не става.
  • 43 Интересно времена

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гуньо от Левуново":

    Определено. Само да не сме гладни действащи лица в цирка.
  • 44 Гост

    19 3 Отговор
    как така вирусът бил естествен продукт , като в него има ХИВ маркери , също така бива лекуван с лекарства за СПИН , проблемът че организмът на човека не изгражда антитела е точно ХИВ маркерите на спина. Двама големи вирусолози спорят колко процента били хив маркерите в корона вируса , няма значение това , как въобще попаднаха там , сигурно Батман е спал с Азиатският прилеп и така.
  • 45 Covid USA

    16 3 Отговор

    До коментар #41 от "М Коралски":

    Ха-ха, "стрелба на месо"... ето кой се е скинал да гледа американски екшъни до откат...
  • 46 Матей

    17 6 Отговор
    И Франция се намеси в обвиненията към Китай,ВОДЕЩИ СА САЩ,крадецът вика дръжте крадеца.Да се благодарят,че китайците бързо се справиха с предишните вируси,които бяха наистина особено опасни и кой знае дали и те не им бяха подхвърлени от щатите.Тоя вирус се оказа слаба ракия и единствената му неприятност е дългия инкубационен период.В редица страни управниците се усетиха за златната възможнос и се надпреварват да лъжат за смъртността,става въпрос за много пари,мулти мъни-мъни.Мега-ковид-бизнес.
  • 47 Наблюдател

    13 4 Отговор
    ".... показва, че той е от естествен произход." - Това изявление си е чиста лъжа! Тази лъжа си има основания и те са политичски ! Запада направи изключителната глупост да изнесе огромна част от производствата си в Китай и сам се превърна от алчност в "Китайски заложник" дори за елемнтарни неща!! По принцип всички биолаборатирии използват за разни разработки /с какви цели друг въпрос!/ съществуващи сред животните щамове на вируси.Същите ги използват като ОСНОВА ЗА БИОИНЖЕНЕРСТВО! В този случай китайците са изпуснали въпросния вирус от небрежност. Ако беше нарочно нямаше да се появи в Китай, а примерно някъде в Африка!
  • 48 странно

    12 4 Отговор
    кой нормално мислещ може да не се съгласи-----1,4млрд население---3-4хл жертви,като там почти 2 месеца,мравуняка щъка свободно?включвате ли въобще за какъв режим/тип цивилизация/става дума?подредената германия с 100пъти по висока смъртност от китай,където полувината население е в 10ти век?да се крият стотици хл жертви без дори намек за някаква вътрешна съпротива?утре да си купя китайско лекарство и да вярвам на описанието и инструкиите?
  • 49 aphex

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Следиш всичко каквото се побликува от Външно , на Китай ли? Шшшшш, аре ве!
  • 50 Алфа Ромео

    19 3 Отговор
    Даже да са 46 000 жертвите в Китай (бог да ги прости хората) спрямо жителите на Ухан съртноста излиза 0.4%. САЩ да не се правят на ощипана булка че да не се окаже че крият много повече неща от Китай, знаем си стоката.....

    Коментиран от #51

  • 51 Алфа Ромео

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "Алфа Ромео":

    ....жертвите в Ухан тоест, не в цял Китай...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 1122

    4 0 Отговор
    Към №52. Алчността е порок!
  • 56 dsсса

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нов почин":

    Дори и целият Запад изглежда мъничък срещу Китай. Западът няма икономика има само монетарна политика. Могат да откажат китайските стоки, но след един месец ще бъдат разкъсани от собственото си население.
  • 57 комета

    0 0 Отговор
    изисква духовно извисяване
  • 58 Овцата Доли

    1 1 Отговор
    Учените хора търсещи и предлагащи нови знания и технологии казаха не на корумпираната монетарна системата и това е очевадно!На науката и омръзна трудът и да бъде използван не за, а против човеците и това е очевадно!В момента планетата е в ръцете на науката не на политиката и това е очевадно! Науката ще срине тази корумпирана система и ще започне изграждането на нова ,това се случва в момента и това е очевадно!Някой хора все още не осъзнават това но скоро фактите ще започнат да говорят ,неизбежно е!
  • 59 Пирата

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "само минавам":

    Само да ти спомена, че на 4ти февруари пристигнахме с Diamond Princess в Йокохама със 705 позитивни!
  • 60 Ева

    3 0 Отговор
    На наш познат дядо му почина преди около седмица от инсулт, в болницата са му предложили срещу пари да впишат в смъртния акт, че дядо му е починал от коронавирус... сами си направете сметка каква е истината. Всеки ден генерал Мутафчийски чете статистика, до колко е реална никой никога няма да разбере... Единствената не подправена истина е, че масово хората живеят на ръба на мизерията и в лишения, упорито и стремглаво се набират средства за борба с вируса, а защо никой не се трогне от постоянната тенденция на гладуващи и мизерстващи хора от всички възрастови групи? Това също е зараза, но за нея очите на висшестоящите са затворени.
  • 61 Docenta

    0 0 Отговор
    Те китайците един вирус немогат да пуснат като хората,пък голяма иконом.сила били
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.