Last news in Fakti

28 Април, 2020 20:30 10 381 35

Какво ни чака след коронавируса: по-добро или по-лошо?

  • българия-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • карантина-
  • ковид-19

Засега изглежда, че кризата може по-скоро да влоши нещата, отколкото да ги подобри

Какво ни чака след коронавируса: по-добро или по-лошо? - 1
Снимка: БГНЕС

В България и без извънредно положение изпълнителната власт се радва на безконтролност. А парламентът прави, каквото му се нареди. Засега изглежда, че кризата може по-скоро да влоши нещата, отколкото да ги подобри.

Всяка криза е и възможност. Стара мъдрост, която също като коронавируса идва от Китай. Напоследък може да се чуе всеки ден. Заедно с пандемията светът споделя и надеждата, че кризата ще ни помогне да се освободим от излишното, да пренаредим приоритетите, да станем по-умни и по-добри като хора. И че в резултат на това ще се роди нов, по-добър обществен ред.

Дано. Засега обаче тази надежда изглежда повече като опит да се намери упование в неизвестността на кризата, чийто край не се вижда. Защото няма доказателства, че светът се движи в тази посока. Даже напротив - множат се примерите по света, а и у нас, че настъплението срещу здравия разум, свободата и демокрацията продължава.

Въпросът накъде са тръгнали нещата може би ще получи най-бърз отговор в САЩ - защото там предстоят президентски избори. Тези дни действащият президент предложи на учените да проучат дали не може да се „нокаутира“ вирусът в организма на пациента чрез инжектиране на дезинфектанти или чрез „вкарване“ на „огромна светлина“. Звучало му интересно да се провери.

Идеята шокира мнозина, а други направо я изпробваха. Но тя е само поредният връх в дългата поредица от фрапиращи гафове на президента, а признаци за съществена промяна в отношението на онези, които го избраха, няма. Та сега е доста интересно да се види дали човек, на когото му „звучи интересно“ инжектирането на дезинфектанти, може да бъде преизбран. Засега изглежда, че може.

Опозицията като вирус

Унгарският премиер, на когото кризата предостави отдавна лелеяната възможност да управлява с декрети за неопределено време, заяви, че страната му няма нужда от опозиция, за да се справи с коронавируса. И превърна кризата в ново бойно поле срещу тази опозиция, която тъкмо бе успяла да надигне глава (поне на равнище местна власт). Епидемията му дава възможност отново да я постави в обсада, да контраатакува и да затвърди своя модел на „нелиберална демокрация“. Какво би могло да го спре? Неговите „постижения“ по този път се трупат отдавна, което не попречи да бъде преизбран вече два пъти.

В много отношения същата ситуация се наблюдава и в Турция, чийто президент си го каза направо: „Нашата страна ще се отърве не само от коронавируса, но и от тези медийни и политически вируси".
У нас

У нас нещата не се назовават така директно, макар че горе-долу стоят по същия начин. Конституцията не успя да помогне на опозицията да накара премиера да се яви в парламента. Но той и без това ходи там, когато си иска. (Това, че този път склони да го направи от втория път, по същество не променя нищо.) Тук и без извънредно положение изпълнителната власт се радва на безконтролност.

Парламентът прави, каквото му се нареди. В някои от най-големите му безобразия т.нар. опозиция се явява по-скоро съучастник. А пък за разправа с другите си опоненти властта разполага с други институции и методи. Засега изглежда, че кризата може по-скоро да влоши нещата, отколкото да ги подобри.

Въобще, въпросът сега е дали и доколко здравият разум, желанието за свобода и демокрация ще издържат под напора на набралите инерция извънредни мерки и мислене, на страха и икономическата разруха. Може и да има шанс от кризата да се роди нещо по-добро, но във всеки случай това раждане ще е доста тежко.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "нищо няма да бъде същото"

    63 1 Отговор
    У нас ЗАКОН БЕТОН и Вожда, ще ни ръководи завинаги дори от Мавзолея си! На по-възрастните звучи ли им познато ???
  • 2 Абе

    81 5 Отговор
    Чакат ни протести на гладни хора, оставка на тиквата и каквото сабя покаже, по-зле от тия комунисти няма как да има.

    Коментиран от #6, #26

  • 3 Ръмпези

    44 3 Отговор
    ЗА БЪЛГАРИНА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СМЕ В ЕПИДЕМИЯТА ИЛИ НЕ ...ПОГЛЕДА МУ Е ВИНАГИ ЕДИН И СЪЩ...НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ- ХЛАДНОКРЪВИЕ...НЕ , СМИРЕНИЕ...ИСТОРИЯТА...
  • 4 Бай Тошо

    43 9 Отговор
    кво е построил Боко не мой го взриви.
  • 5 Гост

    62 1 Отговор
    За 2019г са починали 108 000 бьлгари.......296 души на ден............всеки може да си направи изводи kakво е ,,положението,,...
  • 6 Ами

    41 4 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    а дано ама на дали, при положение, че виждаш каква овца е българина-това не е народ другото няма да го пиша
  • 7 мдам

    21 11 Отговор
    по-лошо, естествено.
    С такъв премиер и президент само към по-лошо.
  • 8 СссереМ

    53 5 Отговор
    Гологлавият лешояд се се взел на сериозно,тежко ни и горко от послушни докторчета
  • 9 Госあ

    59 4 Отговор
    Баце на една снимка не съм го видел със сложена маска. Това е изключително безотговорно към останалите около него,освен лошия пример, че не спазва правилата, които налага.
  • 10 Пламен

    14 7 Отговор
    По добро така съм зажаднял за почивки чеее
    Нема да се задоволя с две три
    Околосветско веднага
  • 11 Тодор

    19 5 Отговор
    Чака ни безгрижно лято изпълнено със морски вълни
    Страха свърши
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вейдър

    31 3 Отговор
    НА ПРАГА СМЕ НА НОВИ ТЪМНИ ВЕКОВЕ!
  • 14 Ген. Годжи

    2 30 Отговор
    Мен ме чака "Дондуков 2". За другите не знам. Президент съм от ГЕРБ. Други въпроси? Благодаря ви
  • 15 Рошко

    39 4 Отговор
    Чака ни нов световен ред, клякайте, ше клякаме, чипче на д,,,, о като влезеш в магазин банка ше пиукаме, без стачки няма не искам под строй на рабта, който не слуша, бам копчето и в гроба, тотално следене
  • 16 Като мине вируса

    28 4 Отговор
    Ще требва да намерим генерал Годжи дето ни плашеше с морги и трупове за да му благодарим от сърДце! Нема да го тепаме, ще му заврем изотзаде една кокалашка и ще я държим толкова колкото ще бъде Извънредното положение.
  • 17 Антони

    10 5 Отговор
    Винаги някои ги чака по-добро. Всичко зависи от стратегията, дисциплината, навика и колко си интелигентен да се справяш във всякакви ситуации.
  • 18 песимист

    5 17 Отговор
    Разбира се , че кризата само ще влоши още повече нещата, особено и ако Бойко реши да си подаде оставката и да се оттегли от политиката и като знам след него кой може да дойде е сигурно че няма да стане по добре , а напротив ще стане още по зле !!!!
  • 19 Гост

    14 2 Отговор
    По цялото Черноморие,ГЛАД.
  • 20 Чака ни ада

    43 1 Отговор
    Бойко беше прав в едно, че идва ада. С тази мафия и кражби, преди икономиката ни беше на дъното в Европа, а сега не ми се мисли. Съседа Македония има минимална заплата 550 лева и 400 минимална пенсия, без милионите от ЕС, а ние с мафията все едно не сме в ЕС и всички фондове се крадът.
  • 21 Цако

    28 0 Отговор
    Абе тоя галфон защо не си слага маската

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Не е по темата

    32 0 Отговор
    Днес се разминах с детенце от блока което от малко го научих дай пет. Днес го срещам и то с надежда се затичва към мен с протегната рачичка.Спазихме положението не чукнахме пет то се наслалзи естествено и аз.Ако ги окрадете тия пари както го мислите не Господ а ще се печете в Ада заради сълзите на децата
  • 24 Катастрофата ни чака, това ни чака

    21 0 Отговор
    Скоро ще катастрофираме.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Истината е

    27 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Че мерките,спуснати по време на извънредното положение ,ще влязат в парламента да се гласуват и да станат закон?И как щепротестирате.С маски и куп ограничения.Всичко е с цел ограничаване правата ни.Сега трябва това да се пресече.
  • 27 Бай Ганчо

    12 0 Отговор
    Още глад!?
  • 28 Маркони

    14 1 Отговор
    Този плешивия лешояд нали щяха да го тепат? Да побързат, че съвсем се е разпасал и продължава да облъчва с гадния си глас и вид на гол лешояд!
  • 29 Пъклен корона план

    2 0 Отговор
    Чака ни, подробен устройствен план, как се краде след, като короната ни нападна и превзе.
    Кой, как може да завлече държавата с политическата шайка разбойници, подпомагани от Парламентарната сган депутати.
    Къде ще бъде Прокуратурата в този план, кой ще се гони ,и кой ще бъде оставен да краде на воля.
    И не бъркайте корона с Корана, там правилата са ясни.
    Въпреки, че играчите са едни и същи.
  • 30 Друг Президент не искаме

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Цако":

    Бойко Борисов го гласи за Президент ,без маска е за да може, да го запомнят избирателите и да знаят и помнят , за кой да гласуват.
    Въпреки, че Президент Радев , е най-добрия Президент на България през всички времена.фАКТИТЕ И РЕЙТИНГА ГОВОРЯТ.
    Но не тези измамници от Сова Харис!
    Борисов за Президент, няма кой да го избере, и се търси заместник в момента.
    Призовавам, никой да не гласува, за крадливата паплач от ГЕРБ.
    САМО ТАКА МОЖЕ бЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ГНУСОТИЯТА.
  • 31 Не искам

    2 0 Отговор
    Да ставам по-добър и по-умен,защото вече съм.Според кого ще бъда по,чий критерий?И сега има хора -зеленчуци,и са много. не искам да съм като тях,аз съм топлокръвен с душа и индивидуалност.Не искам чип, който се апдейтва и който ще ми нашепва,какво да копувам!Аз си имам вътрешен морал интуиция и съвест.Не ръфам месо,но не съм вегетарианец.Ще сме зомбита ,включени към общо несъзнавано,ако не искаме, смърт.Само защото капитала се изчерпа.Боже пази и не позволявай!!!!!!!!!!Горките ни деца,техните ще живеят в техният рай,а нашите до 20години във виртуалният!Ще позволим ли да се сбъдне жестокото бъдеще!?Хора!?

    Коментиран от #32

  • 32 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Не искам":

    Споко за чипа !Буркам в контакта и,, сбогом Гергино" ! А все ще има и някой вирус , да го хакне !А инче - прав сте !
  • 33 сметало

    4 0 Отговор
    българи очаква ви библеиски глад с тоя управител боко
  • 34 волен сидеров

    0 1 Отговор
    нема да се плашите.ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИТЕ.И СТАВАЙТЕ ПО ДОБРИ И СЪВЕСТНИ КАМ СЕБЕ СИ.ТОЯ режим политически по света сед 2 години ще свърши .ИДВА ДОБРО И ХУБАВО .СПОКОЙНО .НО НЯМА ДА Е КАКВОТО Е БИЛО ДО СЕГА .НОВОТО ЗА НОВИТЕ ХОРА И БЕЗ репитилите-те са за притопяване...
  • 35 Бай х.и

    1 0 Отговор
    След КуРОна ви чака голям К. Р