30 Април, 2020 20:30 86 811 124

Коронавирус: Краят на извънредното положение в България

  • извънредно положение-
  • герб-
  • карантина-
  • венцислав мутафчийски

Това поне е правилният към момента подход с оглед на разхлабването на карантинните мерки в цяла Европа

Коронавирус: Краят на извънредното положение в България - 1
Снимка: БГНЕС

Задава се краят на извънредното положение в България. В сравнение с други държави броят на смъртните случаи у нас е нисък. Означава ли това, че България е по-добре управлявана от други страни в Европа?

Краят на извънредното положение вече се вижда, но той няма да постави началото на нормалността. След 13 май Народното събрание най-вероятно няма да вземе решение за продължаване на конституционната ситуация на извънредност. Това поне е правилният към момента подход с оглед на разхлабването на карантинните мерки в цяла Европа.

След 13 май нищо съществено няма да се промени. Същите мерки, които са валидни сега, сигурно ще останат с леки промени и след заветната дата. Само че ще бъдат легализирани не с извънредно, а с нормално законодателство - в законите за бедствия и аварии или за народното здраве.

Може ли конституционно защитени права да се ограничават със закон?

Отговорът на този въпрос е положителен, но при определени условия. На първо място, Конституцията и ратифицираните от България международни договори (като Европейската конвенция за правата на човека) трябва изрично да позволяват това. За много от предприетите дотук мерки такава възможност съществува. Да вземем, например, правото на свободно придвижване, за което чл. 35(1) на основния ни закон предвижда следното:

Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Видно е от този текст, че въпросното право не е абсолютно и може чрез закон да бъде ограничавано за защита на здравето на хората. Това не означава обаче, че НС може да въвежда каквито си иска рестрикции в това отношение. И българското конституционно право, и юриспруденцията на съда в Страсбург (която е задължителна за нас) предполагат, че ограниченията трябва да са строго необходими и пропорционални на преследваната цел. Има най-различни тестове, които могат да се прилагат, когато се оценява необходимостта и пропорционалността на предприетите мерки. Един такъв, например, е дали няма по-малко ограничителен начин, с който да се постигнат същите цели. Ако може целта да се постигне с частично затваряне на парковете, тяхното цялостно затваряне би било противоконституционно.

Накратко, от формално легалистка гледна точка няма проблем карантинни мерки да се приемат и с обикновено законодателство. Но ако Конституционният съд и парламентът не упражнят достатъчно контрол при приемането и прилагането на това законодателство, може да се стигне до “нормализация” на непропорционални и излишни ограничения.

Защо тогава изобщо бе въведено извънредно положение?

Ако мерките са възможни и с обикновено законодателство, защо тогава ручахме конституционни жабета с извънредно положение? По този въпрос може да има различни възгледи, но ми се струва безспорно, че предприемането на тази доста радикална мярка изигра своята роля за мобилизацията на хората и за общественото осъзнаване на сериозността на проблема. Преди 13 март мнозина не бяха в състояние да видят разликата между COVID-19 и обикновения грип: извънредното положение избистри картината.

Разбира се, военизираните метафори, на които извънредността разчита, са винаги опасни за демокрацията. Но все пак трябва да се каже, че сме на път да минем през официалната извънредност без трайни поражения върху конституционализма и демократичните принципи. Да, пленарните парламентарни заседания бяха временно суспендирани, което беше излишно, но дори и в тази ситуация ограничен парламентарен контрол се запази. Да, прокуратурата разви в определени казуси странна активност (по отношение на професор Асена Стоименова, например), но подобна дейност тя имаше и преди извънредното положение. А медиите у нас по принцип са в извънредно положение, ако гледаме класациите за свобода на словото (и не само тях).

Като цяло самият факт, че една демокрация може да въвежда целево извънредно положение и след това да излиза от него без да се изражда в диктатура, е добър знак.

Може ли да живеем без Национален организационен щаб?

Да, разбира се, но животът няма да стане автоматично по-добър от този факт. Генерал Мутафчийски и оглавяваният от него щаб получиха голяма подкрепа от гражданите и, разбира се, си създадоха и много врагове. Сдобихме се и с нещо като “щаб в сянка”, който за кратко функционираше официално под председателството на професор Костов, а след това продължи партизански действия, начело с доцент Мангъров.

На всички тези специалисти дължим голяма благодарност. На Мутафчийски и официалния щаб - за това, че поеха професионалната отговорност за мерките и с огромно търпение ги обясняваха на хората, без да политиканстват. А също така, че зададоха тон на отношение към ромите и малцинствата, който рязко и позитивно се отличава от тона на част от управляващите и присъдружната им кафява преса. На Мангъров и съмишлениците му дължим благодарност, че поддържаха и поддържат критичната гледна точка по въпроси, по които в целия свят няма еднозначни и доказали своята успешност решения.

И само си помислете, че вместо Мутафчийски и компания можехме да имаме ежедневни и извънредни брифинги само на Борисов, Каракачанов и Ананиев. На този фон пресконференцията на Доналд Тръмп за белината би изглеждала почти в границите на разумното.

Едно е ясно, обаче: след края на извънредното положение брифингите трябва рязко да намалеят.

Трябваше ли Борисов да слуша щаба?

Какъвто и да е, щабът е консултативен орган, а основните решения се вземат от парламента, правителството и министрите. Отговорността за тези решения е в крайна сметка политическа.
Надигат се много гласове, че всичко предприето дотук е било излишна тежест за икономиката без да има ясен медицински позитив. Или ако има, то той е по-малък от удара върху благосъстоянието на българина.

Такива притеснения със сигурност има не само у нас. Но по отношение на карантинните мерки и вземането на политическо решение за тях, безспорно е следното:

- огромната част от държавите по света предприеха същите или сходни мерки;
- държавите, които не го направиха, след това съжаляваха и бързаха да компенсират (Великобритания), а Швеция няма особени видими позитиви от политиката си. Да не забравяме, че сравнена с Италия, Испания и Балканите, Швеция е в постоянен режим на социално дистанциране, тъй като нито има големи фамилии, живеещи заедно, нито има същата култура на събирания на големи групи хора по площади, мегдани, трапези и софри;
- В Швеция смъртните случаи са около 2500, а у нас още сме под 100;
- И да бяхме оставили икономиката си “отворена”, резултатът (освен по-голямата смъртност) нямаше да е много по-различен, тъй като всичките ни търговски партньори се “затвориха”.

Вярно е, че никой още не знае как ще свърши кризата. Но поне към настоящия момент управляващите имаха по-голямо основание да послушат щаба, отколкото да не го направят.

Значи ли това, че се управляваме по-добре от останалите в Европа?

Не. Предприемането на мерките по-рано от другите бе добър ход, но той не е в състояние да компенсира управленските ни дефицити, които са видими. И добри по своя характер мерки пак трябва да се прилагат от наличната администрация. А тя допусна 90 човека да тръгнат след полет със заразен пасажер из страната, така както преди извънредното положение допускаше полети без необходимия граничен контрол.

Какво да прави опозицията?

Ролята на опозицията в една такава ситуация е сложна. От една страна съществува изкушението тя да се противопостави радикално на подхода на правителството – да подкрепи щаба в сянка и доцент Мангъров. Рискът тук е от прекалена политизация на един експертен въпрос. От чисто политическа гледна точка това също е проблематично, защото действията на официалния щаб се оказаха популярни.

Ако подкрепи като цяло подхода на правителството, а следи само за пропорционалността и необходимостта на конкретни мерки, опозицията рискува обезличаване. Няма лесни отговори на тази дилема - БСП се люшка между двата подхода, както всъщност и извънпарламентарната опозиция от Демократична България. Свалянето на извънредното положение ще върне на дневен ред традиционните теми на опозиционна дейност.

България и Европа

Това е голямата тема пред България - дали ще придвижим интегрирането си в еврозоната и как ще подпомогнем заздравяването на ЕС в тази криза? Извънредното положение като че ли засенчи този дебат. Дано след отмяната му да не бъдат забравени и приказките за бързо кандидатстване за чакалнята на еврозоната. Това кандидатстване трябваше да се случи до края на април, а дотогава има няколко часа. Пак ли управлението ще се огъне пред местните олигархични интереси?


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 162 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    246 16 Отговор
    И започва трагичното положение.......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Активист на БКП

    326 45 Отговор
    Да благодарим на другаря Тодор Живков за БЦЖ ваксините!

    Коментиран от #14, #20, #81, #97

  • 5 Ръмпези

    278 25 Отговор
    КОЙ ДА ПОЧИНЕ КАТО НЯМАМЕ ЖИВИ ХОРА ВЪВ РИСКОВАТА ГРУПА...КОЙ ДА ПОЧИНЕ..ТЕ ХОРАТА СИ ОТИДОХА МНОГО ОТДАВНА..РАЗСЪЖДАВАЙТЕ ЛОГИЧНО...НИКОЙ ОТ ЩАБА НЕ ГО СЪОБЩАВА ТОВА...НЕ ГО ГОВОРЯТ, ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯТ, ЧЕ ЛИПСВА ЗДРАВНА СИСТЕМА...ТОВА Е ЗА УМНИТЕ...

    Коментиран от #77

  • 6 Гробар съм

    195 14 Отговор
    Краят на една криза, и началото на невождана такава с огромна ярост в българска история!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Има нещо много гнило

    149 24 Отговор
    Нашата държава на Марс ли се намира? Цяла Европа болна, само ние не. Знае се, че при нас всичко идва със закъснение, ама чак пък толкоз.

    Коментиран от #67

  • 9 Свидетели сме

    299 27 Отговор
    На най-голямата измама за всички времена. Лошото за управляващите е, че ако паднат всички мерки нищо особено няма да се случи. То и без това вече се изчепиха и няма с какво да ни плашат и лъжат.
  • 10 мечо

    12 52 Отговор

    До коментар #3 от "Ооооо,":

    марш отука да не те напомпам вав буфера
  • 11 Благой от Софстрой

    121 8 Отговор
    В с.Мисирково пак са превъзбудени. Учудвам как е възможно да се пишат такива слаби статии с неясен автор.
  • 12 Дрън

    253 16 Отговор
    Тази писаница не може да се нарече статия.
    Това е набързо скалъпено словоблудство , насвързано , но затова пък дълго.
    Щаба е не ужен и некомпетентен.
    Правителството е трагедия .
    Корупция и кражби.
    Фалирала държава.
    Огромна безрботица.
    Назначени милионери с крадени пари.
    Жалка политическа обстановка , но силните на деня няма лесно да допуснат големи промени . Това е анализа

    Коментиран от #33, #34, #83

  • 13 Стрелата

    156 16 Отговор
    Сега почва романа Глад.
  • 14 Бау

    31 53 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Да, е сега точно на овчарчето с проводниците ще благодаря, а не на хората, които са я разработили и произвели.
  • 15 Някой

    83 15 Отговор
    Беее беее овце сме си и това ... бее бее
  • 16 Доктор Щросмайер

    149 9 Отговор
    Краят на извънредното положение е като женския оргазъм. Тъкмо решиш, че вече е настъпил и се оказва, че трябва още малко...
  • 17 Барселона Чао

    128 12 Отговор
    да не забравяме, че извънредното положение го приеха с пълно мнозинство. така че за каква опозиция говорим?
  • 18 Иван

    153 13 Отговор
    Анализът в статията е подвеждащ. Ограничаване на основни човешки права при отменено извънредно положение е против конституцията и ред международни конвенции.

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бодил

    57 15 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    От кога се слага ваксината в България? Май е бая преди правешкия
  • 21 електорална 1

    76 9 Отговор

    До коментар #19 от "Ян БиТурбо Бибиян":

    Недей го гълча, бе! Ако всички индо-българи бяха толкова грамотни сега нямаше да сме с такъв премиер.

    Коментиран от #60, #121

  • 22 Марио

    84 12 Отговор
    Трябва да се отвори отново всичко.Това че документално няма извънредно положение не значи че ще нещо ще отвори и ще живеем нормално.Всичко е за да ви замажат очите и да ви лъжат.
  • 23 Ал химик двойкаджията

    60 2 Отговор
    Малко почивка и после пак ще почне.
  • 24 Марио

    121 16 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Абсолютно си прав.Какво махат, като мерките им остават.Това е нечовешко.Докога ще търпим?

    Коментиран от #41

  • 25 Пипируда ща та спаса

    166 13 Отговор
    Ако вместо в Арена армеец бяха сковали две халета на летището, където всеки слязъл от самолета да бъде тестван изобщо нямаше да има коронка в страната. Така много гурбетчии щяха да се зачудят дали да си идват без да им се нарушават правата. В началото ок, мерките навреме. Тогава имаше доверие и в щаба. После се поддадоха на желанието на Бойко да блесне и простотиите се почнаха. Бяха измислени правила и правилца точно тип Бойко - да се угоди на всички и точно като управлението на Бойко се получи пълна каша.

    Коментиран от #32, #43, #45

  • 26 Защо точно на 13

    65 5 Отговор
    Не можели на 12 или на14 ,маските ще са ли задължителни или препоръчителни .А някои фирми ще продължат ли шест месеца да произвеждат маски
  • 27 Хи Хи

    112 7 Отговор
    Извънредното положение ще свърши за да си остане същото но под друго име. До края му депутати и министри са без заплати, затова трябва да бъде отменено.
  • 28 HohoBoho

    88 11 Отговор
    "- държaвитe, кoитo нe гo нaпрaвихa, cлeд тoвa cъжaлявaхa и бързaхa дa кoмпeнcирaт (Вeликoбритaния), a Швeция нямa ocoбeни видими пoзитиви oт пoлитикaтa cи..."
    ---
    Обрат: СЗО даде за пример Швеция като модел за нормален живот при коронавирус
    - от текущите новини
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 С вирус и без вирус

    69 8 Отговор
    Бегето си е шампион по смъртност😂😂😂
  • 32 Храна за размисъл

    79 9 Отговор

    До коментар #25 от "Пипируда ща та спаса":

    Както кризите в икономиката могат да бъдат планирани,така и от какво да заболяват масово хората също може и сега момента го доказа.
    Друг е въпросът,колко от хората осъзнаха,че насаждането на страх от постоянните коментари по телевизиите колко заразени има и починали си е вид фокус,че виждате ли ако не се подчинявате и спазвате мерките може да се разболеете и за капак стреса липса на пари и работа до какво емоционално напрежение води във възрастните хора,постоянните ограничения прави това иначе ще има глоба,чувството за вина се засилва и във времето няма да има болни или втора вълна?
    Ами те дните стават черни и тежки като те потискат с такива информации и мерки,как ще издържите психически още месец два по този начин?
    Маските ли ще ви помогнат или дезинфектантите?
  • 33 Анализът

    25 4 Отговор

    До коментар #12 от "Дрън":

    Анализът ти , за съжаление, е уникално точен ...
  • 34 Късмет бате

    123 9 Отговор

    До коментар #12 от "Дрън":

    Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони. Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава. Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал...

    Коментиран от #47

  • 35 Джон

    117 12 Отговор
    Незабавно премахване на КПП в областните градове.
  • 36 ТТТ

    61 16 Отговор
    Боли ма фара . Идиоти много . Простотията е по-страшна от секакви вируси , бе . Пийте белина и си стойте в мазетата , които ви е страх . Но не давайте акъл на другите ... КазАх .

    Коментиран от #42

  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    66 9 Отговор
    Oт тoзи "кaпaн" излизaнe нямa, eпидeмиятa нямa дa oтминe дoкaтo нe кaжe Мутафчийски...
    ИНФOРМAЦИЯТA E ВЛACТ и упрaвлявaщитe гo знaят мнoгo дoбрe!
  • 38 А бе

    96 15 Отговор
    Мен ме интересува кога ще махнат КПП тата и ще можем да пътуваме свободно из страната. Рапона с неговия щаб ни направиха на Северна Корея.
  • 39 Geo

    104 5 Отговор
    Още на 13 март държавата трябваше да наеме 20 хотела в София, по 10 хотела на Сл. бряг и Зл. пясъци и всички пристигащи БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ да престояват там по 14 дни. При симптоми - тест, леко заразените остават в хотела или в болница, ако се налага. Да плащат по 20 лв. на човек на хотелиерите за изхранване и съответно дежурни лекар и сестра в хотела да вземат проби. Така нямаше да има хиляди "контактни" заразени, нямаше болници и спешна помощ да се задъхват и проблемът вече щеше да е решен. Икономиката щеше да си работи, макар и не на пълни обороти. Не би имало нужда от блокади и други глупости, както и от НОЩ, който да всява паника.
  • 40 Иван Иванов

    60 10 Отговор
    Напълно съм съгласен с коментара на номер 39 но с някои пояснения:
    1.Карантината за всички новопристигнали в България след 13.03 да беше 28дни в хотел по избор!
    2.Да се направи тест на всички новопристигнали за тяхна сметка.Ако е отрицателен след две седмици нов!Ако и той е отрицателен нов тест!Така при 3 поредни отрицателни теста а не при два го пущат!

    Коментиран от #62

  • 41 бай боре

    4 13 Отговор

    До коментар #24 от "Марио":

    Какво търпиш бе Марио, какво?????
  • 42 бай боре

    19 27 Отговор

    До коментар #36 от "ТТТ":

    Абе ти човек ли си? Майка, баща, баба, дядо нямаш ли? Какви мазета, какви белини?
  • 43 Ронин

    11 3 Отговор

    До коментар #25 от "Пипируда ща та спаса":

    Единствения правилен коментар от началото на тази простотия
  • 44 hater

    38 4 Отговор
    ако не разкарат кпп та и маски къде е разликата
  • 45 XXXXXXX

    34 7 Отговор

    До коментар #25 от "Пипируда ща та спаса":

    КАШАТА Е ПЪЛНА И БЕЗХАБЕРИЕТО И ЛИПСАТА НА АДЕКВАТНОСТ КРАЧАТ С ГОЛЕМИ КРАЧКИ. ТОВА Е ЯСНО. И ТУК ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА. ИЛИ КАКТО Е КАЗАНО ' НИЕ СМЕ МАЛЪК НАРОД, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТ' . ОЩЕ С ВЪВЕЖДАНЕТО НА ИЗВЪНРЕДНО 'ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ' НЕ ЧУХ, НЕ ВИДЯХ НЯКОЙ ТЕСЕН (ПРОФЕСИОНАЛНО) И ШИРОК('НАЛНО) СПЕЦИАЛИСТ ПО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО ДА ОБЯСНИ НА ИЗЛЪГАНИТЕ НЕЩАСТНИ СЪЩЕСТВА(ЧЕСТИТ 1-ВИ МАЙ), КАК И ДОКЪДЕ СА ЗАЩИТЕНИ ИЛИ НАРУШЕНИ ПРАВАТА ИМ. КЪДЕ СЕ ПОКРИ ГУРУТО НА КОНСТ(ПРОСТ)ИТУЦИЯТА ГЕОРГИ БЛИЗ(Н)АШКИ НАПРИМЕР?!
  • 46 Някой

    49 7 Отговор
    Това което е написано от репортера на "факти" показва едно, че този човек подкрепя ситуацията в която се намираме и симпатизира на герб. Заради такива хора сме на този хал. Ако на времето всеки отиваше да гласува герб нямаше да са на власт и може би България нямаше да е това което е в момента"едно нищо". Коронавируса е идеалната причина правителствата да усвоят пари по целия свят и като го направят лека по лека ще вдигнат мерките, но тогава вече ще има икономическа криза и безработицата като стане повече в световен мащаб и този който го е писал това остане без работа ще го видя дали ще подкрепя мерките които са били взети по време на ИЗМИСЛЕНАТА ПАНДЕМИЯ КОЯТО ОСТАВИ МИЛИОНИ ХОРА БЕЗ РАБОТА БЕЗ ДОХОДИИ Т. Н.

    Коментиран от #120

  • 47 Забравил си

    13 2 Отговор

    До коментар #34 от "Късмет бате":

    ФАРС,МОР,ВАМПИР
  • 48 Забравил си

    12 1 Отговор
    ВОДОМОР
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Антони

    31 3 Отговор
    От написаните така дипломатично отговори ми става ясно, че пълните ограничения за свободно движение са противоконституционни. Германия не си позволи да се възползва от властовите правомощия за налагане на пълни ограничения на движението, а тук даже и експертите не го разбират това. Като цяло при тази статистика и извънредно положение не е било нужно. В момента се пише за хора разболели се от болници, идващи от чужбина в такова състояние и полицаи, които имат антитела. Понеже чета и научни статии какво ще кажете за кръвни групи нулева и Б, където не може да има инфекция. По структура вирусът е А, съдържа Ен-ацетилгалактосамин захар на Ен гликопротеин Ес. От тук следва, че 0 и Б имат антитела. Повече слънце и витамин Д и ваксината е готова. Хората не можещи да се справят с вируса имат основни проблеми с храненето, съня и витамините.
  • 51 Ема

    8 12 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Путин отбеляза, че свободата е безусловна ценност на съвременната цивилизация, но човешкият живот е абсолютната ценност.
  • 52 Селянин

    40 4 Отговор
    Не можах да разбера каква е ползата от тия КПП в областните градове когато в останалата част от страната всичко си течеше по старому.След 13 май ще започне едно безхаберно раздаване на пари, но за кого ли.

    Коментиран от #54

  • 53 Ема

    11 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тези, които поставят своята неограничена свобода над интересите на другите, демонстрират егоизъм и насилие, заключи Путин.
  • 54 Антони

    33 3 Отговор

    До коментар #52 от "Селянин":

    По лошото е, че на полицията бюджета надхвърля милярд и нещо, а не могат дори законите да съблюдават за изпълнението им. При ефективност 5% и обслужване най-вече на властта, за какво говорим въобще.

    Коментиран от #119

  • 55 joro

    34 6 Отговор
    Стига лагери за послушание ,махнете КПП господа надзиратели.
  • 56 ЕГН

    31 8 Отговор
    Някой експерти казват след 70 дни вирусът изчезвал сам . Дай Боже да е вярно ! А иначе НОЩ и МВР не бяха на висота. Стресираха хората с постоянни заплахи , закани и пресконференции по всяко време . Репортерите си заслужиха 111 !

    Коментиран от #100

  • 57 Бебе

    29 5 Отговор
    Не пускайте циганите.Повечето от тях и без друго се движат свободно за разлика от нас.Ако ги пуснете и ни заразят, ние къде ще се лекуваме, балниците са пълни с тях.

    Коментиран от #59

  • 58 123

    32 3 Отговор
    Отпада определението "извънредно положение" за да не се плащат компенсации на хората и бизнеса

    Коментиран от #80

  • 59 Димитър

    22 1 Отговор

    До коментар #57 от "Бебе":

    Кой им плаща лечението, когато ние сме в неплатен отпуск.
  • 60 Мария

    26 1 Отговор

    До коментар #21 от "електорална 1":

    Тези българи са 90% от болните.Не им пука за нищо и не плащат нищо.Да сме живи и здрави да живеят на наш гръб още дълго, докато гласуват правилно срещу заплащане.
  • 61 Няма значение кой съм

    14 33 Отговор
    Защо вироглавите са по- вече , отколкото разумните хора , които спазват ограниченията на извънредното положение ! Като чете човек коментарите им , сякаш тези хора не разбират , че света се бори с опасен невидим враг , че се касае за милиони животи . Тези които не са съгласни с извънредното положение, не могат ли да бъдат вирусоносителии ,без да знаят , че са такива ! Какво следва , при разхлабване на забраната , ще бъдем свидетели на втора вълна на заразата . Ще бъдат заразени техни близки и тогава ще видим каква песен ще пеят ! Премахването на забраната трябва да стане постепенно , а не на юруш и когато започнат да намаляват заразените и починалите . Разбрахте ли хора ,защо трябва да изпълнявате всички напътствия на Щаба , като си стоите вкъщи !

    Коментиран от #64, #72, #116

  • 62 Мария

    16 6 Отговор

    До коментар #40 от "Иван Иванов":

    Прав си, но на практика той заразява цялата рода и половината село без проблем, а аз не съм виждала роднини и приятели от два месеца.
  • 63 Нестандартен

    17 5 Отговор
    Да се питаме защо е валял дъжд през май е загуба на време. Най-добре е да се започне дебат как да се преодолеят щетите. Никой работник или служител не е виновен за това, че е стоял вкъщи два месеца, но би могъл да разбере, ако от него се изисква да увеличи работното си време с един час до края на годината, да не излиза в отпуск и да понесе известна отговорност за работата си. Всеки трябва да бъде информиран какво е състоянието на работодателя му и какви жертви трябва да направи, за да излезем от това положение.

    Коментиран от #79

  • 64 Антони

    23 5 Отговор

    До коментар #61 от "Няма значение кой съм":

    Това не го определя някой, вие или някой щаб или така нататък. Определя се свободата на движение от самите хора и прочетете какво означава думата конституция. Най-добрите практики показват, че свободното движение няма ефект върху заразените. Плашейки гаргите няма да постигнете нищо. В момента анализа ми показва, че има контролирано заразени от болници, КППта и допускане на болни от чужбина свободно да заразяват. Стойки си вкъщи казват немски експерти, че се увеличава шанса от бактериални инфекции, гъбички, плесен и подобие, а там процесите са необратими пред вирусна инфекция. Да не говорим за маските, че поне Кантарджиев се вразуми за носенето им на открито. Вземете прочетете поне малко за здравето си при стоенето вкъщи. Никой няма право да налага, призовава някой да прави масово нещо, особено това да си стои някой вкъщи. Давайте личен пример, а не призив. Всеки си решава и аз имайки опит от незнам колко страни по света не бих дал и моя личен пример, защото той ще е строго индивидуален за мен и може да е противоположен за други. Такава отговорност носи всеки за себе си и стига сте решавали вместо други.
  • 65 Добри Чинтулов

    24 4 Отговор
    Стани, статини юнак балкански.
    Няма нужда от приказки, още по- молко от писане а от действия.

    Коментиран от #66

  • 66 Антони

    10 3 Отговор

    До коментар #65 от "Добри Чинтулов":

    Да всеки си действа. Мисли глобално, действай локално.
  • 67 Вярно е

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Има нещо много гнило":

    Аз когато писах със същото заглавие тук,имах повече минуси.Тогава хората не мислеха,че говоря глупости .
  • 68 Шаран БГ

    28 5 Отговор
    " Краят на извънредното положение в България"..................................НЕ СЕ ВИЖДА ! Според законите на страната при заболяиемост от 2/двама/ души на 100 /сто/ т.е 2 % имаме ЕПИДЕМИЯ !! За сега имаме заразени, болни и починали около 100 /сто/ ПЪТИ ПО-МАЛКО, или1500 като бройка. Нещо не се връзва сметката . И се издават други закони, и други забрани, и извънредно положение.....и едни блокади на областните градове за леки автомобили, а пък влакове и автобуси си вървят.....И се харчат едни пари, където трябва и не трябва, и си придават важности и "фасони" / де казваше баба ми/ разни хора и държавни ведомствени организации........ И на практика се травмира целия народ при липса на адекватна здравна система. Да допускаш да ти се разболеят докторите и полицаите поради липса на защитни средства.....държавните служители... Господи, каква държава сме и нашите ръководители на кого се кланят ???
  • 69 Ема

    8 23 Отговор
    Европейските "хуманисти" и "радетели за човешки права" лъснаха с теорията за стадния имунитет: да мрат слаби, болни, възрастни и бедни. Всички останали, които имат пари и връзки, ще бъдат осигурени с апарати за командно дишане. Защо сме на този хал ли? Защото пет пари не даваме за ближния си, както и американците, впрочем. Защото сме също тъй безумни, алчни и агресивни като тях и техния вожд. Затова се топим като нация. Погледнете навън: "Няма да носим пък маски, пречат ни и ни ограничават правото да дишаме свободно!" Българска простотия и инат...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 КПСС...БКП

    28 3 Отговор
    На всички е ясно че корупцията и циганите са главните унищожители на държавата и народа.

    Коментиран от #82

  • 72 КПСС...БКП !!!

    16 1 Отговор

    До коментар #61 от "Няма значение кой съм":

    Това го кажи на циганите.Те веднага ще те разберат.
  • 73 Фермер

    26 2 Отговор
    Не трябва да допускаме узаконяването на ограничението на свободата ни!
  • 74 Бойко

    20 4 Отговор
    Извънаредното положение да остане, но да се променят мерките.КПП по летищата, границата и циганските махали. Разходките в паркове и планина са полезни.
  • 75 Българин

    21 5 Отговор
    Извънаредното положение да остане докато всички цигани не си платят лечението и нарушаването на карантината или затвор.

    Коментиран от #78, #103

  • 76 незнайко

    26 2 Отговор
    Всичката тая дандания не е за корона вируса, а прикриване на 5 милиарда липси от държавната хазна !!!Всичките данни от кризисния щаб бяха изкривени до лъжа!!
  • 77 Дупези Мисирков

    5 17 Отговор

    До коментар #5 от "Ръмпези":

    Не ,,разбутвайте" мозъците на хората. Има медицински оторизирани лица щаб-НОЩ ! Не политизирайте вземането на решения от здравен характер даже и срещу пари. По време на криза не трябва да има леви и десни.

    Коментиран от #84

  • 78 Сиси

    18 2 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    Колко са болните цигани и колко от тях са нарушили карантината и колко са осъдени и колко са осигурени???. Дано някой управляващ чете написаното, ако не трябват действия.
  • 79 xss

    20 0 Отговор

    До коментар #63 от "Нестандартен":

    За минималната заплата трябва да се работи МАХ 2-3 часа... Ти ми говориш за 9 ???
    Работодателя питал ли те е някога как си финансово...имаш ли нужда от увеличение?!
    Дреме ми как е сега!
  • 80 Много си прав

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "123":

    При тези мерки които отпаднаха и ще отпаднат сега,положението няма да е извънредно !
  • 81 Чума

    29 6 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Мисля, че не само БЦЖ ваксината, а комплекс от събития, които ни е дарила Социалистическа България! Първо - дисциплината! Виж как още щом разбрахме, че има опасност, веднага, тренирани по средношколски бригади, военни обучения /ГТО, НВО, ВТО/ и казарми се укрихме за норматив! Като мина вълната изпълзяхме и излязохме на позиция да прогоним врага! Сетне - храната в нашите младост и детство - разкош! БДС на храните, москвича, багажника, на село при дъртите - прасето, агнета, екологични тикви, краставици и домати! И карпузи, зелки и кауни! Трето - ТКЗС - ваксината!!! Това е невероятна школа и закалка за справяне със всякакви пандемии и рухнали икономики! Цял ден на слънце на полето, с овцете - 40 стотинки трудоден! Няма да ни уморят лесно! И да загинем, то ще е след джендарите!
  • 82 Димитър

    16 2 Отговор

    До коментар #71 от "КПСС...БКП":

    Пиши колкото си искаш и си яж лещата, циганите ядоха агнешко по Велик ден, ще ядът и по Гергьов ден и така до........кога???? При всички управляващи е така.
  • 83 Чоки

    4 18 Отговор

    До коментар #12 от "Дрън":

    Ми като не ти харесва ситуацията в България какво още правиш тук. Плюй си на петите и дим да те няма.

    Коментиран от #112

  • 84 Чума

    10 3 Отговор

    До коментар #77 от "Дупези Мисирков":

    Що да няма политика по време на криза, бе! Не ние я правим политиката, а политиците използват всяка ситуация да извлекат дивиденти за себе си! Да говорим обратното е лицемерие и да си кривим душите! Изобщо, за нашите управници кризата, бедствието, аварията са спасение! Манна небесна! Помниш ли село Бисер като го заля язовира! Половината правителство с ботушите и спасява! А защо се допусна, не е интересно! Героизма е впечатляващ!!! Рейтинга гони пореден пик! Хеликоптера се управлява лично от генерала - слава и почит! Защото капитаните нямали достатъчно нальот и щели да счупят хеликоптера!

    Коментиран от #106

  • 85 бай Шиле

    3 15 Отговор
    Троловете на БСП не спят.Такава активност по опорите не съм виждал отдавна.С тролене няма да свалят Борисов.
  • 86 Матей

    22 6 Отговор
    И как точно разбрахте,че щаба получил голяма подкрепа от гражданите.Това е абсолютна лъжа,гражданите си гризат ноктите от яд,а те замислили удължаване на бедственото положение до безкрайност с една тъпегьозка йезуитщина.Щели да прецакат конституцията с обикновен закон,защо не,щом може с наредба,устно нареждане,телевизионно втълпяване,медийно отразяване.Бий самара, да се сеща коня.Всичко под контрол и нито крачка встрани,до тоалетната само с разрешение и под наблюдение.

    Коментиран от #87

  • 87 Чук и Гек

    15 2 Отговор

    До коментар #86 от "Матей":

    Не знам! Социолозите така казват, че на нас ни харесва да сме турбоидиоти и подкрепяме положението!
  • 88 бай Шиле

    14 8 Отговор
    Хиляди благодарности на банковата система за съпричастност по време на епидемията!И на БНБ за отлагането на кредитите.И на г-н Борисов и Горанов.И на лелите им.Който е ходил за отлагане и може да смята, ще ме разбере.
  • 89 Запомни

    26 3 Отговор
    След 11.03.2020г. в България официално не е обявявана епидемия. В България изобщо официално с акт също не е обявявана и пандемия. СЗО със свой акт официално не е обявявала пандемия. И до настоящия момент в България не е обявявана епидемия от коронавирус официално. Това първо. Второ, със закона за мерките при извънредно положение , не се суспендира хартата за правата на човека на ООН, Лисабонския договор, ЕКЗПЧОС и международните договори по които България е страна. Всички действия на властта са незаконни. Никой никога със свой акт не е забранявал да се посешават Природни паркове. властта е престъпна . Лудницата е пълна а беззаконието тотално. Всички тези каппета са незаконни.

    Коментиран от #90

  • 90 Сърп и чук

    8 2 Отговор

    До коментар #89 от "Запомни":

    Благодарим, адвокат Хаджигенов!
  • 91 Запомни

    7 4 Отговор
    не е адвокат Хаджигенов
  • 92 вили

    7 10 Отговор
    ЗАТВОРЕТЕ СОФИЯ НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ СЕЛАТА СЕ НАПЪЛНИ СЪС СОФИЯНЦИ ЗАЩО ГИ ПУСНАХТЕ НАЛИ БЯТЕ ВЗЕЛИ МЕРКИ ИЛИ ВСИЧКО Е ПУНТАМАРА СУДЖУЦИ
  • 93 Заеби

    5 0 Отговор
    Нема оправия...засега
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Хххх

    7 2 Отговор
    Тоя народ не се ли научи, да се движи от дясната срана на пешеходните зони или на десният тротоар както е движението по пътищата, а не да се бутаме като овци когато излезем на улицата. Трябва да има много малко мисъл за това.
  • 96 Италиано сърбин

    1 0 Отговор
    Автора, автора...... да се покаже?????
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Димитър

    8 1 Отговор
    Ако имах пари бих си поръчал тиниска " СВОБОДНАТА МЕДИЯ " .защото е факт .Ако напиша циганин или дори ц.......н в другите сайтове не ме отразяват и не ме публиуват защото имало нецензурни думи.

    Коментиран от #102

  • 99 Ани

    18 4 Отговор
    Махнете КПП, спрете движението на циганите и влизането в България и всичко ще е наред
  • 100 Нема

    10 1 Отговор

    До коментар #56 от "ЕГН":

    Репортерите са по добре платени и от лекари и от полицаи, нали заради техните заплати гледаме реклами на всеки 20 минути и от както сме в къщи и пред телевизора тези реклами са с двойна продължителност.Еден полицай с повече от 12 часа на КПП през деня или ноща получава около 1500 лв. с извънареднея труд, а заплатата на журналистите е с една нула отзад.
  • 101 Заради греховните

    5 0 Отговор
    Усетих доста опасно нещо, не зная в колко часа беше адския земетръс, добре че беше секунда, с това ще свърши всичко, чу ли,, шефке,, на твоите работнички, не се занимавай с мен а с твоя завършек..!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 БЕБЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #75 от "Българин":

    Нима има грамотни цигани, щото имаш два отрицателни гласа.
  • 104 БРЦК

    11 0 Отговор
    Не разбирате ли правата няма да ви бъдат върнати сменя се само името на това положение от ицвънредно се заменя с ъс закон за бедствия и аварии УЗАКОНЯВАТ НАШЕТО РОБСТВО В ЗАКОН С ПРАВОТО ДА ЖИВЕЕШ КАКТО ТИ НАРЕДЯТ И ДА ЖИВЕЕШ КОЛКОТО ТИ НАРЕДЯТ
  • 105 Мария

    2 0 Отговор
    Какъв е смисъла на всичко написано.Нищо няма да се промени.Ефекта е пиши вместо да псуваш, биеш, пиеш или полудяваш.Имам нужда от помощ.Полудявам вече.Вие как сте.

    Коментиран от #107, #115

  • 106 Има африкански

    3 0 Отговор

    До коментар #84 от "Чума":

    План за безводието на бг,целта е да клекнем пред нови собственици и цени,собственици на нашите води,които са вече европейски,като пукната ни
  • 107 Ефектът

    5 0 Отговор

    До коментар #105 от "Мария":

    Е разреждане на напрежението и проверка на нагласите,за да ни надхитрят и да стане така както е замислено,по иезоитски...
  • 108 ааа

    5 0 Отговор
    Насила ще ни изкарате народа по улиците да ви счупи кухите кратуни,крадци и лъжци долни
  • 109 е х оооооооооо

    1 1 Отговор
    ............Това дето е написано мяза на ДИСЕРТАЦИЯ ..........
    от типа на ТЕЗИСИТЕ - писани от Тодорчо - първия работодател на Б-ко
  • 110 Жжжж

    4 0 Отговор
    Днес дори и какъвто и да е празник всички медии си продължават по план.Турски сериали и т.н.
  • 111 Амин

    4 0 Отговор
    Без КПП , които са безсмислени.Всички заразени гастърбайтери се прибраха и дори успяха да заразят селата и родата си, а аз не мога да видя майка си????. Какъв е смисъла на КПп
  • 112 Точно така.на,който нему харесва тук,да

    1 3 Отговор

    До коментар #83 от "Чоки":

    Си плюе на петите и да забегне
    Аз предлагам да се насочи към Русия,че там е раят,а не в Европа или Америка,е да се почуства удовлетворен! .4
  • 113 никой

    0 0 Отговор
    корабът плава в открито море , театъра продължава -
    завесата се вдига .........актьорите са същите , но са маскирани , репликите са заучени , но актьорите сричат - сценария ги изненадва ...............ами сега ?
    спешно съвещание на режисьори и продуценти за отстраняване на проблема .............АНТРАКТ - подмана на декорите и вкарване на нови артисти ..............

    НО публиката е недоволна и вика - ВРЪЩАЙ парите
    зад сцената настъпва ПАНИКА .........

    КАК СЕ ИЗЛИЗА ОТ КРИЗАТА - търси се сюжет , но къде и как ?
    .........възможностите са изчерпани ............

    Има решение - НАПУСКАНЕ на кораба но с ПЛЯЧКАТА „„„„„„„„„„„
    А ПУБЛИКАТА ДА СЕ ОПРАВЯ С пробойните В КОРПУСА и липсата на спасителни лодки и пояси .

    Коментиран от #114

  • 114 ко каза ко

    1 0 Отговор

    До коментар #113 от "никой":

    нищо не ти се разбира, кви кораби, кви театри...
  • 115 кажи чичовото

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "Мария":

    какво те тревожи Марче. Ние сме си добре, ходим до магазина, чат пат до аптека. Ти можеш да отидеш и прическа да си направиш, нокти да си направиш, кое ти липсва сега
  • 116 Храна за размисъл

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Няма значение кой съм":

    Ти досега ако не беше тази измислена ситуация да се рекламира по медиите замислял ли си се колко хора умират дневно?Защо светът се ръководи чрез страх от наказания и ако не си като другите в кошарата веднага ставаш черната овца на стадото?
    Манипулират тълпата за да живее под страх и чувство за вина,че ако не спазва правилата ще има глоби и наказания и се спазват изкуствени закони с които се засилва недостига и на ментално ниво колективното съзнание е на жертва.
    Научени сме да не носим отговорност за живота си и действията,да слушаме авторитети и да нямаме собствено мнение различно от стадното.
    Е,с едни и същи действия искаме да постигнем различни резултати.
  • 117 Ваня

    0 1 Отговор
    При нас асфалтират улицата ни. Всичко това, което чета ми звучи от някаква паралелна държава \ България \.
  • 118 Бурията

    1 0 Отговор
    Се опитва да говори на български..!
  • 119 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Антони":

    Полицията е изпълнителна власт.Демек изпълнява заповеди това и е работата.Друг въпрос е дали тези заповеди са адекватни.
  • 120 Глас

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Някой":

    Да гласувал съм и какво.Нима мислиш че не подменят бюлетини и протоколи.Помниш ли АРЕНА АРМЕЕЦ.Когато се броят честно глосовете ще има смисъл от гласуване.
  • 121 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "електорална 1":

    Тук цяма цензура може спокойно да пишеш цигани.
  • 122 Пустиняк

    2 0 Отговор
    Махайте ги тези безумни КПП-та, кой го измисли това недоразумение, никъде го нема по света! Да не може да иде човек на вилата да си насади расада!
  • 123 до 122 за капепетата

    1 0 Отговор
    За да може да обвинява ,че хората са лъжци като него.Демек ,аз съм криминален боклук и вие сте като мен,криминални лъжци. За това са капепетата.Също да събира почерков материал, да контролира хората, да ги унижава, да ги глобява, да ги гони по нивите, да ги репресира, да ги пречупва, да ги прави послушни, да ги следи кой къде отива, да се гаври а хората да търпят,да ги проверява.Този престъпен психопат се гаври и унизява поголовно. С него това прави и цялата слугинска шайка .Безнаказано,ограничава правата на хората на придвижване провъзгласени в хартата на оон за правата на човека.Това са не хора,готови на всичко,криминални ,брутални и зли,които обещават Ад и смърт. Това е Дуче ,зъл като дядо си.
  • 124 незаконните капепета

    1 0 Отговор
    Какво допринесоха КАПЕПЕТАТА за борбата срещу коронавируса. Това противоепидемична мярка ли е.Епидемия в България официално не е обявявана от 11.03.т.г. какъв е смисъла на КАППЕТАТА ,мутрата не може да обясни,освен посочения по долу.