Last news in Fakti

1 Май, 2020 20:30 9 667 63

Коронавирус: Ваксина ще има само за богатите?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия

Онова, от което не се печели, не се пуска в производство

Коронавирус: Ваксина ще има само за богатите? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След няколко месеца навярно ще се появи ваксина срещу опасния коронавирус. Но коя страна ще я получи първа, ще има ли за всички достатъчно или ще е достъпна само за онези, които плащат по-високи цени?

Учени твърдят, че за създаването на безопасна ваксина срещу коронавируса ще са необходими около 18 месеца. А какво ще стане, след като се появи тя? Коя страна ще я получи най-първо? И ще е достъпна ли за всички? „За ситуация като сегашната не съществуват международни правила, които да гарантират справедливото разпределение на една нова ваксина“, посочва пред ДВ експертката по здравеопазване Илона Кикбуш.

Засега разпределението се определя от търсенето и предлагането на пазара. „Това крие опасността ваксините да заминат предимно за Западна Европа, Канада, Япония и САЩ, тъй като те могат да платят по-високи цени. Това е проблем, който постоянно се наблюдава и по отношение на лекарствените продукти", казва икономистът проф. Юрген Вазем.

Онова, от което не се печели, не се пуска в производство

Определени ваксини и лекарства така и не били създадени, поради липса на икономически стимули - срещу Ебола, например, е бил подготвен препарат, но така и не е бил пуснат в производство, защото се видяло, че от него няма да се печели достатъчно.

Въпреки това професор Вазем смята, че участието на частни фирми в разработването на ваксините е от полза, защото поражда конкуренция, която може да доведе до успех. „Създаването на нова ваксина е нещо твърде скъпо и рисковано“, посочва той.

Бъдещата ваксина срещу коронавирус в момента зависи главно от четири големи производителя и множество по-малки фирми от сферата на биотехнологиите. Най-перспективните проекти са от Китай, САЩ и Германия. В света съществуват общо около 80 разработки за новата ваксина.

Не бива всичко да се оставя на пазарните сили

Но в международен план не би трябвало всичко да се оставя на пазара - още отсега мнозина се безпокоят, че цените на новата ваксина може да са твърде високи, а количествата - недостатъчни. Затова няколко различни държави, ЕС и фондацията на Бил Гейтс смятат да съберат и предоставят на СЗО повече от осем милиарда евро, с които да се финансира Световна агенция за доставка на ваксини и медикаменти. Тази агенция би могла да разпределя ваксините между отделните държави.

Само че как точно ще става това разпределение - засега не е ясно. Нито пък дали САЩ ще се включат в създаването на замислената глобална агенция. Известно е, че Щатите си имат своя собствена агенция - BARDA. Тя обаче задължава фирмите да произвеждат на територията на САЩ.

В сегашната работа по създаването на ваксина срещу коронавируса американската агенция ВАRDA си сътрудничи с европейския фармацевтичен гигант Sanofi. Предполага се обаче, че основната цел на това сътрудничество е най-първо да се подсигурят медикаменти за САЩ.

В Европа също преследват подобна цел. Германският здравен министър Йенс Шпан подчерта колко е важно ваксината да се произвежда в Европа: „Само така ще можем да разчитаме на сигурност в доставките“, посочи той.

Най-бедните ще я получат последни

Ясно е, че в условията на подобна надпревара, достатъчни количества от новата ваксина ще получат най-първо онези, които могат да платят за нея добра цена. За да не бъде тя изкупена само от САЩ и европейците, американският меценат Бил Гейтс предлага да се разкрият производства и в развиващите се страни. В противен случай е ясно, че най-бедните държави от Африка, Азия и Латинска Америка ще я получат последни.

Досегашната практика е показала правотата на подобни съмнения: „Преди десет години, по време на епидемията със свинския грип, богатите държави изкупиха всички количества от ваксината, които бяха налични", казва Илона Кикбуш.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    99 2 Отговор
    Със здраве да си я ползват! Да се ваксинират всичките по няколко пъти!
  • 2 Цугугуг

    72 2 Отговор
    Халал да им е на богатите. Ваксина полуфабрикат, няма тестване, не се знае какви странични ефекти ще даде, не благодаря.
  • 3 Behemoth

    43 11 Отговор
    Глупости китайските другари вече я тестват и ще произведат милиарди дози за нула време ....ни американски рисунки не щем повече...
  • 4 Ахахха

    76 2 Отговор
    Точно обратното! Първо ще я получат бедните страни, даже безплатно, за да я тестват на хора!
  • 5 Шекспир

    18 4 Отговор
    Богат беден господин Colt може да ги изравни по социален статус ;д
  • 6 Цфйф

    41 2 Отговор
    Това ще е първата ваксина за нищо.

    Коментиран от #15, #17

  • 7 Ръмпези

    42 3 Отговор
    НАЙ БЕДНИЯТ ЩЕ Е ПОЛУЧИ ПЪРВИ , ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ИЗХРАНВА НАЙ-БОГАТИЯ...БОГАТИТЕ НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ...НЕ ПИШЕТЕ ФАНТАСМАГОРИИ....
  • 8 Кирчо

    20 0 Отговор
    Зависи кой ще я измисли първи ако е някой чабанин първо ще ваксинира овцете.
  • 9 Тидиии какво заглавие

    4 2 Отговор
    Чак да ти се прииска лолец
  • 10 А те колко

    12 4 Отговор
    неща са изпробвани върху богатите, щото са лековерни....
  • 11 КОВИД

    47 2 Отговор
    На Боко нали американците му обещаха, че ще е от първите получили ваксината и той се похвали. Явно ние ще сме от опитните зайчета, ама не вярвам да са много балъците. За задължително ваксиниране да не си и мислят! Вече ще се лее кръв. И между другото, писна ми да чета изказвания на хоора с еврейски имена в статиите!
  • 12 Нова

    27 2 Отговор
    А бе ааз винаги съм подкрепял васинациите но определено тази ще по съветвам децата си да я пропуснат защото няма богатите да са опитните зайчета,а ние. Поне 3, 4 г. никакви ваксини по добре корона
  • 13 Аз няма да се ваксинирам с каквито

    18 2 Отговор
    Да е ваксини АМЕРСКИ и ЗАПАДНИ.
  • 14 бон джоуви

    36 1 Отговор
    Никой от богатите не се ваксинира.
    Ваксините са за стадото, за да го тъпчат с отрова.

    Коментиран от #36

  • 15 Да първата за нищо, НО МНОГО СКЪПА

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Цфйф":

    ЗА МЖЕ ДА ИЗВЕДЕ АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА ОТ ПЪЛНИЯ ФАЛИТ В КОЙТО Е СЕГА. САЩ от агресия и арогантни с вече не произвеждат газ и коли. Форд са КАПИТУЛИРАЛИ, GM се молят на Китай за съвместно производство на автомобили. ХА ХА ХА...

    Коментиран от #37

  • 16 Кокорчо🙄

    25 2 Отговор
    Богатите барабар с вас евреите които пускате фалшиви новини си ги бийте ако искате всеки ден, АЗ ВАКСИНА НЯМА ЧИП Ням да си бия, няма да ви стана пале на каишка
  • 17 Да първата за нищо, НО МНОГО СКЪПА

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Цфйф":

    ЗА ДА МОЖЕ ДА ИЗВЕДЕ АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА ОТ ПЪЛНИЯ ФАЛИТ В КОЙТО Е СЕГА. САЩ от агресия и арогантност, вече не произвеждат газ, петрол и коли. Форд са КАПИТУЛИРАЛИ, GM се молят на Китай за съвместно производство на автомобили. ХА ХА ХА...
  • 18 Ердоан

    5 8 Отговор
    Не е вярно. Аз ще дам от турската ваксина на бедните българи така както ги научих да лекуват с антитела от кръвна плазма докато бъде създадена ваксината или открито лекарството.

    Коментиран от #46

  • 19 Боко примоцията

    13 1 Отговор
    Отклоненията и страничните ефекти също са бонус за богатите хаха
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 1 Отговор
    Ефективна ваксина срещу него не може да се създаде заради безбройните му мутанти. Спасението е здрав и силен организъм, който не е тровен с всевъзможни хапчета за щяло и нещяло с години. В природата са регистрирани около 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...
  • 21 Да питам

    11 1 Отговор
    а всичката тая пап.ач дали ще успеят да избягат нагоре по хълма като ги подгони тълпата ???
  • 22 леко луд

    15 2 Отговор
    Е,че кой сиромах иска ваксина бре? Всички видяхме,че коронки хващат само богати и известни.Да си се ваксинират колкото им душа иска.Аз ще си пия ракията,пък докато ми е писано ще кретам.
  • 23 Кой68

    6 3 Отговор
    Този който го "пусна"ще е първи получател на ваксината.........
  • 24 Гей Билтс 💀

    8 9 Отговор
    Няма де да ходите, който не сложи ваксината заминава в затвора, Женевската конвенция е отдавна тоалетна хартия. Без ваксина като влезете в магазин и ще пиши и ще ви изритват като престъпници. Без чипа в рамката няма да можете да купувате и продавате. С една дума прецакани сте.
  • 25 стоян георгиев

    3 15 Отговор
    не съм съгласен с това мнение.излезе ли ваксина ще е достъпна за всички в кратки срокове.така е било и така ще бъде,щото е масовото ваксиниране ще доведе ситуацията до траино решение,както е било с десетки други пандемии преди тази.
  • 26 Blackthorn

    2 6 Отговор
    "Зaceгa рaзпрeдeлeниeтo ce oпрeдeля oт търceнeтo и прeдлaгaнeтo нa пaзaрa. Тoвa криe oпacнocттa вaкcинитe дa зaминaт прeдимнo зa Зaпaднa Eврoпa, Кaнaдa, Япoния и CAЩ, тъй кaтo тe мoгaт дa плaтят пo-виcoки цeни."

    Смърт за капитализма, свобода за народа!
  • 27 Ghsm

    15 2 Отговор
    Аз съм от бедните ,но и без пари да е,няма да се ваксинирам.
  • 28 Балъка от папура

    7 2 Отговор
    Тия от Дойче зеле станаха ептен уманисти бе, глей кви работи пишат. Ма нали общоевропейски хуманни ценности, емпатия, солидарност, морал, и т.н. и т.н....... ?
  • 29 no name no face no number

    8 2 Отговор
    Така сте вие тъпите капиталисти нищо хуманно няма във вас само печалбата ви е в мръсната уста, дано направи Геят Бил ваксина и дано е само за богатите и да си я набият в шибаните си гнусни глави
  • 30 Европейската комисия

    4 2 Отговор
    уж щеше да се бори с фалшивите новини, а Дойче веле продължава да ги бълва. Има нещо гнило в ЕС.

    Коментиран от #34

  • 31 Усмивката

    6 1 Отговор
    А добро утро. Тестове имаше през ден за министър председателя. Народните избранници се тестваха до един и то няколко пъти при първи заразен измежду тях. Са остава да познаете от първия път , за кой ще има ваксини за първом.

    Коментиран от #42, #51

  • 32 КО ША ПРАИМ

    2 9 Отговор
    А РАША КАК? ЗА ПУТИН ЩЕ ИМА ЛИ? ЗА УШАНКИТЕ ЯСНО - НЬЕТ.
  • 33 ЩЕ ИМА И ЗА НАС

    6 1 Отговор
    СНОКО, ПЕЕВСКИ ЩЕ ДАРИ!
  • 34 Усмивката

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Европейската комисия":

    Защо да е фалшиво. Всичко старо е видимо ново. Както е било така и ще е. Дойче веле не е измислила нищо . Така че нито е новина , нито е и фалшиво.
  • 35 ЩЕ ИМА И ЗА НАС

    2 1 Отговор
    СПОКО, ПЕЕВСКИ ЩЕ ДАРИ.
  • 36 Усмивката

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "бон джоуви":

    Един стар , мъдър сиганин казанджия така ми каза. ....,,сине..., ако тази работа беше хубава , Бойко щеше да дойде с мутрите още утре да ме изрита и да ми я вземе ."Така че бедни ми съгражданино. Не бой се. това което има да получиш вервай ми , ще го имаш
  • 37 Ива

    4 9 Отговор

    До коментар #15 от "Да първата за нищо, НО МНОГО СКЪПА":

    Защото българската икономика цъфти от въшльовци като тебе , че си тръгнал да критикуваш американците . Заслужавате си да ви управлява мутрата от СИК още сто години .

    Коментиран от #40, #43

  • 38 Мнение

    6 1 Отговор
    Нямам зор са се ваксинирам защото не ме е страх да го преболедувам. Когото го е страх да се ваксинира.
  • 39 Яко а

    13 1 Отговор
    Бяхме на крачка да спечелим Нобелова награда с лекуващи фурми, но американците ни пречукаха с тази белина…
  • 40 Ивче Българската икономика

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "Ива":

    Е цъфнала от продажни кифли на Амерските интереси. Ти си Ивче от подвластните на Мутрата от СИК. Точно заради такива лижещи Америте и 100 години няма да ни стигнат да се оправим.
  • 41 Жан Маре

    7 2 Отговор
    Сигурен съм че тази ваксина където и да бъде произведена по света, тя напълно ще бъде обсебена от ционистко-масонските кръгове по света, с цел за да бъдат елеминирани голями "непроизводителни групи" от обществото, които представляват "тежест" за националните бюджети по света !
  • 42 Вирусът

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "Усмивката":

    е мутиращ, така че не се хващайте на въдицата. Какъв смисъл има да се ваксиниране за вирус който е от миналата година или вирус, който вече сте имали и за който вече имате изграден имунитет. Имунната система не трябва да се стимулира излишно когато няма нужда, защото я изтощавате излишно и когато имате нужда наистина от защита ще бъде слаба. Приемането на имуностимулантни продукти е вредно, когато се чувствате добре, защото защитната система дава сигнал само когато има външно нападение. Това е много деликатен механизъм, който работи перфектно ако не се " бъзика" от вън.
  • 43 Ива ще е добро и послушни опитно МИШЛЕ

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ива":

    На АМЕРИКАНСКАТА ФАРМАЦИЯ, ТЯ СИ ЛАПА И ГЪЛТА ДОБРЕ.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гей Билтс 💀

    3 1 Отговор
    Ваксината ще е сезонна бре серсеми, ако дочакате втория шот, а не сте навирили краката още на първия. Няма мърдане.

    Коментиран от #47

  • 46 Азид

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ердоан":

    Лечението с кръвна плазма от преболедували НЕ Е ПАТЕНТ НА ЕРДОАН, НИТО НА Турция.

    Коментиран от #56

  • 47 Дааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Гей Билтс 💀":

    Ще у точно като противогрипната ващсина, защото НЯМА ТРАЕН ИМУНИТЕТ. БЕЗ МЕН.
  • 48 Българи ще са първите опитни МИШОЦИ

    5 0 Отговор
    На ТАЗИ НИКАКВА ВАКСИНА НА АМЕРИТЕ, КОЯТО СКЪПО ЩЕ СЕ ПЛАЩА, ЗАЩОТО НАШАТА ВЛАСТ НЯМА ДА НИ ЗАЩИТИ ОТ НИЩО И ЩЕ НИ ДАДЕ ЗА ПРАВЕНЕ НА ЕКСПЕРИМЕНТИ НА НЕЩО ДЕТО НИКОЙ НЕ ЗНАЕ В СВЕТА, ОСВЕН СЪЗДАТЕЛИТЕ МУ ОТ САЩ. ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ СЕ ПОДДЪРЖАТ НАЙ-БЕДНИТЕ С НИСКИ ДОХОДИ НЕСТИГАЩИ ЗА ДНЕШНИЯ ДЕН, КАМОЛИ ЗА УТРЕШНИЯ.

    Коментиран от #50

  • 49 така ли

    2 1 Отговор
    "Ваксина ще има само за богатите"(...) Което означава,че те ще са опитните зайчета.На тях ще се изпробва!
  • 50 Робот

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Българи ще са първите опитни МИШОЦИ":

    Сапун го мие,но лекарство няма!
    Слънце го убива,но стойте в къщи!
    Лекарство няма,излекувани има!
  • 51 Много ще се радвам

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Усмивката":

    ...ако е за тях. Първо - ударно правена и недостатъчно изпитана, особено за късни последствия. Второ- ще бъде многократно правена, защото Няма Траен имунитет. Трето - всяка една ваксина неминуемо увружда имунната система въобще, с нейните адюванти, тоест добавки, които са цял куп и са токсични особено за макрофагите. С радост да си ги ползват!!!
  • 52 ББ се хвалеше че БГ има евтина работна

    3 0 Отговор
    Ръка, за да привлече някой Западняк, сега ще се хвали, че има опитни мишоци Българи за без пари. НЕ усещате ли, че на мястото на Европейските Евреи от IIсв. война сме ние Българите в днешни дни. Тези които работят ниско и без пари на ЗАПАДНЯЦИТЕ и тези на които ще се извършват експериментите, за да станат ЗАПАДНЯЦИТЕ по-богати.

    Коментиран от #55

  • 53 Борис

    3 0 Отговор
    Вместо самольоти можеше да се инвестира в създаването на ваксини!!!

    ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!
  • 54 Охооо идеално

    2 0 Отговор
    Нека се боцкат наркоманите. Така ще измрат и ще станем богати. Но въпросът е как да се доберем до парите. Не искам смъртта на един богат друг богаташ да му вземе парите. Защото тоз богаташ ще бодне жена си и децата си и те така ще измрат. Парите трябва да вървят при бедния човек. Парите. Те са наши.
  • 55 Бирено Човече

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "ББ се хвалеше че БГ има евтина работна":

    Евреите никога няма да ни простят, че сме ги спасили и така са изгубили $6млн. Какво са 50хил евреи пред $6мрн, за тях по важни са парите. Ако бяхме ги оставили да отидат в лагерите можехме да сме и по добре, но ние ги спасихме и сега ни мразят. Не вярвайте какво говорят, че са ни благодарни и ни уважават- както е казал Омир в Илиада "Не вярвайте на Данайците дори когато носят дарове".
  • 56 А на кой е

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Азид":

    Я ни кажи многознайко
  • 57 Шменти капели

    4 0 Отговор
    Капитализмът е най-убавата система на света. Кретените не са измислили по-добра. Но винаги си носете шменти капели от г-н Борисов! Той е анти-комунист и капиталистически министър-председател, защото е от комунистическо котило, в което лошите комунисти са убили единия му дядо, незнайно защо, а баща му е комунистическа номенклатура. Само факти. Нема лабаво!
  • 58 не вярвам

    6 0 Отговор
    Когато Бил си ваксинира децата и себе си...тогава и аз.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Карантино

    2 0 Отговор
    С удоволствие ще им отстъпя и моята порция.Със здраве да си я наковат
  • 61 Ваня

    2 0 Отговор
    Разрастващата се педофилия в България има нужда от ваксина. Ваксина за педофили няма ли ? Много зачестиха случаите.
  • 62 СЛОНА

    0 1 Отговор
    ЗА ДА СИ ОДАТ ОТ ТУКА КАТО ДОЙДЕ ДРУГ!!!.....
  • 63 Почна се с рекета

    1 0 Отговор
    от богатите ще искатпари, а на простолюдието свободата ... с това ще се плаща ... кой кавото му е останало