6 253 42

Зеленски моли за помощ

Западът да спаси страната от фалит

Зеленски моли за помощ
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Кристел Неан, Agora Vox

На 26 април испанският в. „Ел Паис“ публикува статия на Владимир Зеленски, озаглавена „Призракът на фалита витае над Украйна“, в която украинският президент моли Запада да му помогне да предотврати тази катастрофа. За съжаление, тази статия потвърждава моя предишен анализ за състоянието на украинската държава и риска от нейния крах.

Зеленски признава, че Украйна е на ръба на фалита

Можем да се обзаложим, че администрацията на украинския президент е изпратила тази статия, подписана от ръката на самия Зеленски, до няколко важни западни вестника, за да напомни на западните съюзници на Киев, че без тяхната помощ украинската икономика може всеки момент да рухне и ако те не предприемат нищо, фалитът на страната ще лежи на съвестта им. И освен "Ел Паис", изглежда, че другите големи европейски вестници са по-загрижени за коронавируса и бъдещето на собствената си страна след епидемията, отколкото за съдбата на Украйна.

Съдържанието на самата статия е доста назидателно и подкопава красивата проукраинска пропаганда на Запада, с която ни проглушават ушите още от времето на Майдана. В самото начало Зеленски признава, че „Украйна не е успяла да промени своята икономика, която се базира на продажбата на суровини, и е силно зависима от чуждите пазари“. По-нататък той обяснява, че поради това, както и в резултат от протакането на реализацията на реформите, Украйна сега е изправена пред потенциално нова икономическа криза. Оттук нататък той започва да шантажира Запада, подчертавайки, че неговата страна се нуждае от получаването на спешна помощ от МВФ и Световната банка и че без нея над страната надвисва „призракът на фалита, който ще хвърли Украйна в нищета“. С други думи, Украйна се намира на ръба на краха и въобще няма с какво да плати дълговете си. А ако Западът реши да изчака фалита преди да ѝ помогне, нещата ще станат още по-зле, защото в опасност ще се окаже животът на милиони хора. Зеленски пише: “Възстановяването след фалит ще бъде дълго и трудно. Ние не можем да рискуваме живота на милиони хора и затова очакваме нова програма за финансиране от МВФ и Световната банка“.

Зеленски лъже за постиженията на Украйна

Но въпреки всичко, признанието на Зеленски, че „постмайданна“ Украйна претърпя поражение по всички фронтове, едва ли ще накара Запада да се раздели с няколко милиарда. Затова украинският президент преминава към възхвала на собственото си правителство, без да се колебае да преувеличава или даже безсъвестно да лъже. Той трябва да представи Украйна като привлекателна държава и затова твърди, че неговото правителство е провело много повече от исканите от Запада реформи, отколкото предишните украински власти. По думите му, то вече е формирало антикорупционната система, реформирало е финансите, приело е над 100 закона за подобряване и модернизиране на юридическата система, работи над програма за привличане на инвестиции, приело е два нашумели закона: „против Коломойски“ (за да изчисти банковата система от олигарси) и за сваляне на мораториума за продажбата на селскостопанска земя. Но покрай това Зеленски премълчава един съществен проблем. Гореспоменатият закон за сваляне на мораториума не удовлетворява МВФ и Световната банка, които искат да се отиде още по-далече. Те искат чуждестранните предприятия и частни лица да имат възможност масово да купуват украинска земя. Приетият от Радата закон официално не допуска това. Тоест, думите на президента изглеждат като гротеска, когато в следващия абзац на статията превъзнася Украйна като селскостопанска държава.

Тук даже не си струва да споменаваме нелепите му изявления, че блокирането на продажбата на земя държи милиони украинци в бедност. Разбира се, те веднага ще забогатеят, когато Сорос или Bayer-Monsanto изкупят земята за грошове. Необходима е значителна доза цинизъм, за да се опиташ да представиш тази реформа като част от борбата срещу бедността в Украйна, след като тя ще доведе народа до нищета, както беше през 1990 г., когато бяха приватизирани компаниите и след това бяха продадени за символични суми. Украинците прекрасно разбират какви ще бъдат последствията, защото мнозинството от тях са против отмяната на мораториума. Този абзац в текста на Зеленски представлява ода за подчинението на Украйна на заповедите на Запада. В него Зеленски открито казва, че правителството му е готово още по-активно от предишните правителства да продава страната в замяна на международна помощ.

Прекрасно знам, че Зеленски настоява да бъде легализирана и проституцията, но това не е повод да превъзнася проституирането на собственото си правителството по-отношение на Запада. Лесно може да разберем защо моята статия не беше преведена и публикувана на сайта на президента на Украйна. Работата е там, че украинците, и особено селскостопанските производители, прекрасно знаят какво представляват произлезлите от Майдана правителства и че именно заради техните политики тънат в нищета, а не защото нямат възможност да продават земята си на чужди спекуланти. Съмнявам се, че радикално настроените украински националисти виждат повод за гордост в разпътното поведение на украинското правителство.

Зеленски също така лъже безсъвестно за „пътя за мир“ в Украйна след началото на диалога с Русия, която не желаеше да разговаря с предишното правителство. Въпреки това не е необходимо да се обсъжда въпросът за Донбас с Русия, защото Украйна не воюва с нея, а с Донецката и Луганската народни републики. Впрочем говорейки именно с тях през декември 2019 г. и април 2020 г., Украйна направи два обмена на военнопленници, като позволи да се приберат по родните си домове (както се похвали Зеленски) общо 227 души. Зеленски може дълго да говори за срещата на Нормандската четворка, за да създаде представа за движение на негова страна по „пътя на мира“, като вече заяви в документалния филм за него, че е ускорил Минския процес, макар,че това въобще не отговаря на действителността. Но истината е там, че с изключение на размяната на пленници, сегашното украинско правителство не се е придвижило и на йота в реализацията на Минските договорености. Все пак внимавай Владимир, умишлено заблуждаващата реклама се смята за престъпления в Европа.

От просяци в международни герои

Съдейки по всичко, Зеленски осъзнава, че дългогодишната просия измори Запада, затова той добавя и параграф с текста, че „Украйна не е само страна, която проси помощ, но и страна, която вече има положителен опит в борбата срещу коронавируса и може да помогне и на други страни“. Президентът отбелязва, че Украйна е помогнала на 25 страни да извозят своите граждани от Китай и е изпратила в Италия група анестезиолози и партида медицински спирт. Това обаче едва ли е достатъчно да прикрие катастрофата с мерките на държавата срещу епидемията от коронавируса в Украйна. За какъв положителен опит в борбата срещу коронавируса говори Зеленски? За разправата над завърналите се от Китай украински граждани? За хаоса в обществения транспорт след затварянето на метрото и въвеждането на квоти, които доведоха до фалит автобусните превозвачи? За затваряне на частните пазари, което доведе до вълнения в редица региони? За останалите без работа хора, които не получават достойни компенсации? Съмнявам се, че самите украинци биха нарекли опита си в борбата срещу коронавируса „положителен“.

По-нататък в статията си Зеленски споменава подкрепата, която е оказал на ЕС за запазване санкциите срещу Русия, с която Зеленски според собствените му твърдения се стреми да води диалог. Противоречието в тези две негови твърдения подчертава лъжливостта на заявената му готовност за разговор със съседа. Правителството на Зеленски е също толкова русофобско, колкото беше и предишното. Но все пак, за какво е тази негова статия? Зеленски вижда, че Украйна отпадна като първостепенен приоритет за Запада, поради това, че постоянно проси пари, но не прави нищо, както в плана на реформите, така и по отношение на Минските договорености. И за изминалите шест години Западът се измори от това.

На фона на епидемията с коронавируса съдбата на Украйна и нейния потенциален фалит, станаха по-малък проблем за Запада, пред който стоят много по-съществени задачи. Вследствие на това президентът на Украйна публикува тази молба в западния печат в смисъл, помогнете ни, защото нашият фалит ще тежи на вашата съвест. Това потвърждава извода, който правят редица западни анализатори и то вече не една година, че без постоянна западна финансова помощ, днешна Украйна е обречена на фалит и провал. Украйна няма да може да оцелее без Русия като исторически и естествен търговски партньор, а Западът не е в състояние да компенсира тази загуба. Псевдореволюцията на „достойнството“ се превърна в пълен провал, което потвърждава в статията си и Зеленски с молбата си към Запада да спаси страната му от фалит и разоряване.

Превод от френски: Никола Стефанов

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 44 гласа.

Още по темата

 • Какво очаква Русия за мир в Донбас

  Какво очаква Русия за мир в Донбас

  Основното условие за мир в Донбас е пълното изпълнение на Минското споразумение. Това заяви говорителят на руското президентството Дмитрий Песков, ...
  30.04.2020
  4 146
  35
 • Протест на бизнеса в Украйна

  Протест на бизнеса в Украйна

  Украински бизнесмени отправиха призив за вдигане на ограниченията в страната, съобщи RT. Протестът се проведе при спазване на правилата за ...
  29.04.2020
  1 967
  8
 • Макрон разговаря със Зеленски

  Макрон разговаря със Зеленски

  Президентът на Франция проведе телефонен разговор с държавния глава на Украйна, съобщи ТАСС. Двамата са обсъдили двустранните отношения. ...
  27.04.2020
  1 414
  11
 • Аварията в Чернобил е предупреждение за бъдещето

  Аварията в Чернобил е предупреждение за бъдещето

  Президентът на Украйна Володимир Зеленски отдаде почит към ликвидаторите на аварията в Чернобилската АЕЦ и заяви, че трагедията не е само урок, но и ...
  26.04.2020
  2 478
  18

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Нали УГРИТЕ бяхте големи воини и биячи

  44 12 Отговор
  НА РУСИЯ. МОЛЯ ЗАПАДА ДА ПОМОГНЕ НА УКРАЙНА, ХА ХА ХА.... УГРИТЕ СА КУЧИ БУЛГАР.
 • 2 Гойко Митич

  76 7 Отговор
  Червенски той Запада така е глътнал вода и не може да помогне на страни като Франция,Италия и Испания, а камо ли на скапаняци като вас.
 • 3 Ташун Касапа

  91 5 Отговор
  В Украйна е същото безобразие ,корупция и крадене като у нас.Никой не иска да налива пари в спукана каца.
 • 4 В .В.

  25 8 Отговор
  Ел Паис ,го четат само заклетите франкисти. Русия и Украйна..наши хора..Разбира се ,нещата ги сговняват полските имитатори... Напред,,пичове..Гола вода са Лвовските майдановци..
 • 5 Последния софиянец

  73 5 Отговор
  Да моли САЩ. Те обраха Украйна до голо.
 • 6 Нищо не става и от тези

  62 5 Отговор
  Синът на Джо Байдън, още е на Украинска ясла,30000 американски долара, заплата на месец? Какви успехи са постигнали в корупцията не ми е ясно. Порошенко ги завлече 180 милиона долара никой не го търси, какво повече да говорим, има и там някой Доган ,който организира Прокуратурата по Българския модел, а тя е успешна за крадците политици.

 • 7 Дельо хайдутин

  59 4 Отговор
  По украинската телевизия казаха че имат храна само за десет дена. А бяха житницата на СССР.
 • 8 Нова

  64 6 Отговор
  Все някога предателите получават заслуженото!!!
 • 9 Този коментар е премахнат от модератор

 • 10 Жоро

  39 4 Отговор
  Да видим сега дали тръмп ще му помогне

  Коментиран от #16

 • 11 Глад

  19 24 Отговор
  Украйна е голяма страна ако гладът предизвика бунт ще се пренесе в цяла европа !
 • 12 Този добре ли е

  51 7 Отговор
  ЕС не помогна на Италия, та на Украйна ли?

  Коментиран от #33

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор

 • 15 ха ха

  13 27 Отговор
  Зеленски е човек на Путин. Още малко да поразруши Украйна и Русия ще я анексира цялата.

  Коментиран от #35

 • 16 БПФ

  34 3 Отговор

  До коментар #10 от "Жоро":

  А че защо Тръмп? Той ли разори украйна - или обонгото и байдън и полуживата клинтън?
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 Бегом

  26 2 Отговор
  В Кремъл.
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор

 • 20 На кой трябва да му пука за измислената

  41 6 Отговор
  държава,подобна на Косово и Северна Македония.Вече е употребена и изоставена.
 • 21 Гост

  31 5 Отговор
  Само Путин ще ви оправи.
 • 22 someone

  42 5 Отговор
  сами си надробиха глупостите , според мен нито Русия нито Запада трябва да се занимават с тази територия, да ги оставят да фалират и поемат сами отговорността.Украйна винаги е търчала там където им е изгодно дали СССР , дали после Запада и винаги с цел субсидии и цоцане на пари.Ние като фалирахме 96та никой не дойде да ни плати , а ни накараха сами да си плащаме за простотиите.

  Коментиран от #29

 • 23 БПФ

  36 5 Отговор
  Впрочем бих предложил на палячото един вариант- държавата украйна незабавно и със публична декларация пред целия свят да признае всички територии на изток от р. Дон за руски и да се откаже от всякакви претенции към тях и към полуостров Крим !!! В замяна Вова Путин може да им даде десетина милиарда долара безвъзмездна помощ и пшеница, месце и разни други неща за ядене. какво губят укрите? Тия земи и без това не са техни.

  Коментиран от #25

 • 24 Сандо

  43 4 Отговор
  Украинците просто са неспособни да създадат и развиват държава.Украинската ССР беше създадена от Ленин и болшевиките.През 91 г. им подариха една високоразвита и силна държава,на която и взеха само ядреното оръжие.Те,макар и счужда,демократична помощ,осраха всичко.Сега им остана само земята,най-хубавата и плодородна в Европа.След като я продадат,кой ще ги иска тия голтаци?Но тяхната съдба е добър повод да се замислим какво нас ни очаква.
 • 25 хахаха

  5 43 Отговор

  До коментар #23 от "БПФ":

  Любимият ти вовочка първо да помисли с какво ще нахрани собствения си народец, че като гледам какво стана с петрола и рубличката.......... да няма само и московски майдан скоро........

  Коментиран от #39

 • 26 АКО СМЕ ПРЕЗАПАСЕНИ

  14 2 Отговор
  С ПРЕДПАЗНИ ОБЛЕКЛА НЕКА ПОМОГНЕМ НА БРАТЯТА ОТ ПРАБЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД ,НЕ СЛУЧАЙНО ТАМ Е ГРОБА НА КАН КУБРАТ В МАЛА ПЕРЕШЧЕПИНА
 • 27 Госта

  1 0 Отговор
  🇺🇦💨🍜
 • 28 честито

  31 4 Отговор
  Който се заиграе с краварите, винаги след танца е ограбен и беден. За без пари му вземат всичко. Честито ви майдан.
 • 29 гост

  13 1 Отговор

  До коментар #22 от "someone":

  Говориш така сякаш ние сме цъфнали и вързали!? Предполагам, че си на частна хранилка от герб?
 • 30 ПЕНКО

  13 1 Отговор
  БЛАТЕН ОТГОВАРЯ НА- ЗЕЛЕНСКИ И -ЖАБУНЯКОВ !!! ЗАЩО НЕ СЕ ОБЪРНЕТЕКЪМ КИТАЙ / ТОЙ ИНВИСТИРА В АФРИКА -ФАЛИРАЛИ ДОЛАРИ / !!!!ДОЛАРЪТ Е ФАЛИРАЛ- ПРИ 23 ТРИЛИОНА ДЪЛГ - ПЕЧАТАНЕТО НЕ ПОМАГА - ЦИОНИСТИ-ПИЛИГРИМИ РОДШИЛДОВИ !!!!УКРАИНСКИ ЖАБУНЯКОВ -МОЖЕ И ДА "ОТБИЧИШ " ЦРУ И ДА СЕ "СДУШИШ " С РУСИЯ -НЯМАТЕ РАЗЛИКА /НО БЕЗ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ / !!!!!! БАНДЕРОВЦИТЕ ПРЕЧАТ!!!ШЛЯХТИЧИТЕ ПРЕЧАТ !!! ЩЕ ЗАГУБИТЕ И ХАРКОВСКАТА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА И АЗОВСКОТО МАРИУПУЛИЕ !!!!!!!!!!!!
 • 31 Циганин

  24 2 Отговор
  Така ще е, то САЩ им организираха вътрешния мир, после им пратиха военна помощ в замяна на малко зелено и честно казано развързаха ръцете на Путин за кримският въпрос. А сега искат помощ от западналия запад. Вземете за пример Украйна и вижте до какво води обслужването на чужди интереси.
 • 32 АКО СМЕ ЗАПАСЕНИ

  10 1 Отговор
  С ПРЕДПАЗНИ ОБЛЕКЛА НЕКА ПОМОГНЕМ НА БРАТЯТА ОТ ПРАБЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД ,НЕ СЛУЧАЙНО ТАМ Е ГРОБА НА КАН КУБРАТ В МАЛА ПЕРЕШЧЕПИНА
 • 33 Шекспир

  16 2 Отговор

  До коментар #12 от "Този добре ли е":

  Ооооо ще помогнат.Няма да е ЕС но МВФ само такива чака за да ги загробят с вековни заеми.И ние бяхме в тази каруца не помниш ли
 • 34 Lifeguard

  14 4 Отговор
  В украйна никой не плаща данъци, когато отидох да разговарям с началника на данъчната служба във града,тя ми каза "ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИДВА НЯКОЙ ПРИ МЕН И ИСКА ДА СИ ПЛАЩА ТОВА МЕ УЧУДВА ",там всеки обвинява президента,всеки лъже, ток,вода,газ се плаща на доверие, касови бележки не се издават, дори като ходя да сменям евро в банките парите си ги прибира касиерката, но иначе много обичат на се показват,правят сватби за десетки хиляди долари,а после рупат картофи, ПРИ тях да имаш автомобил е престиж,не вярвам да има такава изкуствена държава въобще в света.

 • 35 Няма да е нужно.

  13 2 Отговор

  До коментар #15 от "ха ха":

  Украйна сама ще се върне като провинция в РФ.
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор

 • 37 Пантю

  9 1 Отговор
  Да ходи да се гръмне,никой не е длъжен на тая смрадлива дупка ''Украина'',вдигат митата ,щото вече от нищо не печелят,ЕС ги заеба,абе толко са отчаяни горките.
 • 38 Иванчо

  12 1 Отговор
  Брей, има и по-големи тъпанари от нас!
 • 39 Този коментар е премахнат от модератор

 • 40 Слушайте

  7 1 Отговор
  Ако искате пак да сте добре, връщайте Украйна на Руската Федерация. Казах.....
 • 41 Украинци са наши братя!

  1 6 Отговор
  Украйна не се дава на Русия! Русия отново упражни агресия ,както направи с други държави от ссср в последно време. Същата агресия ,която е упражнявала и над България в началото на 20-ти век ! Русия е окупатор! Русия е агресивно настроена! Русия е виновна за нашето изоставане !!!! Много руска пропаганда сте чели,уважаеми коментиращи!
 • 42 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.