4 Май, 2020 13:02 4 431 23

Докога коронавирусна карантина?

  • карантина-
  • извънредно положение-
  • коронавирус

Дотогава, докогато реши премиерът

Докога коронавирусна карантина? - 1
Снимка: БГНЕС

Ако мислите, че битката срещу коронавируса и съпътстващите ограничителни мерки се решават от някакъв си там Щаб и разни съвети, дълбоко се лъжете. Те докладват на премиера за положението в страната, разсъждават, предлагат, но решенията взима той. Защото лично той пое на плещите си тежкото бреме след като ни спаси от мигрантите, да ни спаси от коронавируса и това му решение не е взето просто така, а по настояване на Всевишния: „Господ иска от мен да ви запазя, задачата ми е да ви опазя живи", каза той на 15 април в Банско. А преди това, на 7 април в поздравление до медицинските лица по случай Световния ден на здравето заяви: "Ще продължа да се боря за здравето Ви преди всичко. И категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не. Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки." С което даде ясно, кой решава по ограничителните мерки, нищо че заповедите ги издава друг. Днес например здравният министър ги издава по нареждане на премиера, а утре по негово нареждане ги отменя, както се видя по отношение на задължителното носене на маска на обществени места.

Задачата му обаче не е лесна. Ограничителните мерки, с които той се гордее (първи сме ги въвели в Европа) съсипват икономиката, а сред населението се забелязва брожение. В циганските гета тлеят бунтове. Но пък ако ги разхлаби прекалено, току виж болниците се затрупали с трупове, и може да станем като някои развити европейски страни, където колегите му премиери се писали бабаити, а после труповете ги слагат в найлонови чували и няма къде да ги погребат. В други страни вече готвят или прилагат планове за отслабване на ограничителните мерки, даже определят срокове, но какви срокове да определи той? Господ му е възложил да спаси българите от коронавируса, не му дава нишан докога да прилага мерките. На 16 април, на въпрос кога ще се разхлабят ограничителните мерки във връзка с коронавируса, той отговори: "Задавате ми въпроси, които само бог знае". Но пък очевидно, съзнава, че в края на краищата решението трябва да е негово, защото още на 3 април заяви, че когато Оперативният щаб ще му докладва три дни намаление на бройката заразени ТОЙ ще разхлаби мерките.

Е, не може да не признаем, че по нареждане на премиера вече се отслабват някои от ограничителните мерки. Малко хаотично, не по план, и с малко странни условия, като може да се влезе в парка, но трябва да се излезе обратно в другия му край, да не се сяда на пейки и на тревата и пр. Решил е да се вдигне извънредното положение. Но не е сигурен дали трябва разпореди да се отворят детските ясли и градини.

Във всички случаи, няма да е лошо да му припомним предупрежденията и съветите на някои умни глави, може да му помогнат, ето ги:

Проф. Коста Костов, виден специалисти по белодробни заболявания, бивш председател на създадения от премиера и после разформирован от него Специален медицински съвет пред "Дебати"на 1 май:

"Макар новият SARS-CoV-2 да е по-агресивен от грипните вируси, негативните ефекти върху обществото и държавата според мен са непропорционални на вирусната агресия, а пропорционални на страха и общата паника. По моя прогноза, ще нараснат оплакванията и на всички други пациенти, които са се затворили у дома, не следват обичайния ритъм на консултации, уплашени повече от вируса, отколкото от хроничното си страдание. Очаквам и от трайното обездвижване да се увеличи и броя на травмите от иначе обичайни движения или спортуване....Промяната на ограничителните мерки трябва да става ... на етапи – първо отваряне на паркове, после на тенис кортове, където има дистанция между спортуващите, после другите спортни площадки, сетне по-малко рисковите групи, по-младите, под 40 години, без хронични болести, после на периоди и по възрастови групи, като за най-последни се оставят хората с придружаващи болести и тези над 65 годишна възраст, при които смъртността е значително по-висока.... Време е отнякъде да се потегли"

Д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на българския лекарски съюз, пред Нова телевизия на 1 май:

"Ограничения трябва да има, но не трябва да бъдат толкова рестриктивни, че да потиснат психиката и имунната система на човек".

Доц. д-р Атанас Мангъров, началникът на Детската клиника в Инфекциозната болница в София пред БНТ на 3 май:

"Ваксина поне още 5 години няма да има. Какво ще правим още 5 години? Ще стоим забулени, ще чакаме Господ да слезе отгоре ли? Няма да слезе. Хубаво е тези, които задават ритъма да са хора, които са в час. Защото няма логика в това да можеш да си разхождаш в парка кучето, да не можеш да си разхождаш детето. Да можеш да седиш на столчето в метрото или в автобуса, да не можеш да седиш в парка.

Но доц. Мангъров е недолюбван от премиера, който го покани да участва в консултациите, но след като не хареса неговите препоръки за разхлабване на ограниченията и за изграждане на колективен имунитет, го нагони, като каза за него следното на брифинг на 2 март:

"Всяка мисъл - да пуснем младите напред, означава да кажем "ей тези ще умрат, а другите ще живеят. Дa кaжeм, някoи дeцa щe умрaт, aз нямa дa cи пуcнa мoeтo ... с цялото ми уважение към доктор Мангъров, но това, което говори е дълбоко невярно ...той говори това, което искат да чуят хората...този, който говори за създаване на колективен имунитет да поеме с името и титлата си ангажимент и посочи хората, които ще умрат".

Но ето какво какво е мнението на Игнасио Лопес-Гони, професор по микробиология в Университета в Навара: "

"Само 3 на сто са случаите засягат млади хора под 20 г., а смъртността при хората под 40 г. е само 0,2 процента. Децата са почти незасегнати, при тях симптомите са толкова леки, че могат да останат незабелязани".

Дали ще се отворят детските градини и училищата, така че децата да излязат най- сетне от домовете си и родителите им да започнат работа?

Както е ясно, този въпрос няма да бъде решен от разни щабове, съвети и други умни глави. Този въпрос ще реши премиерът, който се е наел по волята господна да спаси българите от коронавируса и това е проблем, който го терзае, защото нали беше казал, че той неговото си дете няма да пусне да умре...


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЛЮ ГОРСКИЯ

    39 6 Отговор
    първо помислете - струва ли си да имате -"коментари" след като триете и налагате цензура на всеки онтиправителствен коментар - смешно и жалко - карайте като пик - без коментари че вече сте почти като тях
  • 2 Докога ще трием

    19 6 Отговор
    ние ще решим
  • 3 00000014

    40 4 Отговор
    Що не казваш истината за нашия вожд, бе? Той е млад, красив, непогрешим, не е побелял, не обича властта и няма къща в Барселона ... и не взема заеми заробващи 3 поколения напред ... Ама ха!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хаха

    22 2 Отговор
    Да ни спаси от мигрантите? По-скоро спасява мигрантите от нас , защото с моя калашник и 28 кутии патрони мога да ги спра много бързо, ефективно и завинаги!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вили

    4 26 Отговор
    Е,и?По-добре ли е карантина като в Гърция,Турция,Сърбия...И в другите държави също икономиката е спряла! Май заслужаваме и ние с смс да излизаме,защото сме все недоволни!
  • 8 Когато не се учим от словото

    6 17 Отговор

    До коментар #6 от "ХУ Ю":

    Визирам Испания, където чак когато почнаха да умират масово хората спряха да критикуват властта опозицията също, но сега тук може да стане така, но нали си мислим че сме непобедими . . .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Йорданов

    9 4 Отговор
    Тоя си личи колко независим журналист е.

    Коментиран от #11

  • 11 00000014

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "Йорданов":

    Независими според тебе са тези, които аплодират властта, а другите са зависими, а? Прав си, зависими са, от съвестта си.
  • 12 Усмивката

    20 2 Отговор
    И още нещо останало незабелязано от автора. Борисов ( леко развеселен ) ни напомни , че имаме конституция и не може да я пренебрегваме по отношение на доброволно пристиигащите ни граждани. Без и намек дали са болни или не. А тотално се разминава с ограничителните мерки на населението да посещават роднини , имоти , градини в други населени места . Което всъшност е пак конституционно право.....Но нали самоо еди казва кога да се нарушава и кога не.....Бо...
  • 13 Чук и Гек

    11 9 Отговор
    Излишно дълго писание! Бойко, за разлика от политическите си колеги като образование и манталитет е най близко до средностатистическия българен и не просто знае, а усеща същите вълнения, както 80% от Вас! И така - когато народа иска страх, Бойко разпорежда на Щаба - страхувайте ги и ги крийте! Но, народа взе да мрънка, иска да се разхожда - Хайде, Щаб - разхождайте ги, а вие сваляйте униформите! Не знам дали върши работа, но за рейтинга е отлично!

    Коментиран от #16

  • 14 Безпомощен

    11 0 Отговор
    Вeчe нe знaя кaквo cтaвa c вcички мeрки и тeглилки.
    Нaй - лoшoтo , e чe oт днec в ПЛOВДИВ "ПAЯЦИТE" ca ce рaзвилняли и вдигaт кoли мacoвo. Никoй пo никaкъв нaчин нe ни e прeдупрeдил и изнeнaдитe ca пълни. Зикo cъбирa пaри във врeмe нa кризa и тo якo. Пaзeтe ce хoрa!!!!!
  • 15 Усмивката

    13 1 Отговор
    Та.....прави ще излязат,, тулупите" че така наложените и провеждани мерци са противоконституционни. Защото там изрично е въведен ред и правила в време на криза. Има закон . Който пък е приет по законите на конституционните правила. Демек от народа. И така ...народа или диктатора...
  • 16 Усмивката

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чук и Гек":

    Имаше един измамник , крадец сиганин в пазара на ,,тука има тука нема".И той ...образование и манталитет е най близко до средностатистическия българен и не просто знае, а усеща същите вълнения, както 80% от Вас! .....Затова бе най добрия в измамите. Така те потупва и влиза в кожата ти , че не разбираш как си останал без средствата си за препитание

    Коментиран от #19

  • 17 До Усмивката

    1 2 Отговор
    Чудесен коментар!
  • 18 HohoBoho

    13 1 Отговор
    Добра статия, само където Борисов не спасява българите, а спасява рейтинга си:
    българите ги е страх - готово, слагаме страшна карантина;
    българите почват да недоволстват - о, пикът мина, махаме карантината.
    ...и всичко това няма нищо общо с вируса
  • 19 пари

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Усмивката":

    Ако цигарите и кафето е сред приоритетните разходи на индивида, а той оцелява от заплата до заплата и ня'а работа заради бойкия, мно' о ясно, че ня'а да го 'ареса с тая изолация. В моето перо гореописаните разходи не фигурират, което подразбира, че отиват в перо за други, бъдещи дни и никога не се оставям да ме ошушкат. Едно ми е детенцето и не го давам на тази 0,2 статистика. Правете си груповия имунитет с вашите деца в 0,2 статистиката- моето ще седи вкъщи и днес и утре и година, ако трябва, за да празнуваме рождение му дни, а не помени.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тодор Живков

    3 0 Отговор
    Сега като малко се разхлабят мерките предлагам всички ние да излезем на жълтите павета, да почнем да правим маанета и да викаме: Бойко, ти майка, ти баща! Благодарим ти, че си толкова велик. Че мислиш дори докато спиш и аха гейне слънцето във Варна, ти скачаш в София и сграбчваш врага (вирус, Иванчева, Перник и т.н.) за гушата и стискаш до изтощаване. Как гладиш приятелите с щраусово перце. Благодарим ти. Без теб, щяхме вече да сме забравили за вирусът. Абе, има много да ти благодарим. Ще му кажем Аго, да му стане благо. Дали Доган няма да го потурчи? За толкова милиони?
  • 22 бай Шиле

    0 2 Отговор
    Вярно ли е,че ще правят филм за Мангъров?Режисьор Корнелия Нинова.
  • 23 HohoBoho

    1 0 Отговор
    Да!
    Продуцент ще е Бойко Борисов