5 Май, 2020 08:00 33 800 143

Доц. д-р Момчил Дойчев пред ФАКТИ: България не е провалена, а ''пленена държава''

  • доц. д-р момчил дойчев-
  • атлантически съвет

Досега ние само формално членуваме в НАТО

Доц. д-р Момчил Дойчев пред ФАКТИ: България не е провалена, а ''пленена държава'' - 1
Доц. д-р Момчил Дойчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Извънредно тежката ситуация в света, предизвикана от коронавирусната пандемия, е предизвикателство за всички нас. Всеобщо е мнението, че българската държава на този етап се справя със ситуацията, но въпреки това не малко хора са недоволни от някои детайли, свързани с управлението на кризата в нашата страна. Въпреки нея обаче животът продължава, като дори в сегашните му по-особени условия, недоброжелателите на цивилизования свят продължават активно да работят за неговия разкол и вътрешен разпад. Най-вече чрез дезинформация.

По тези и още теми от ФАКТИ разговаряхме с политолога и съпредседател на Атлантическия съвет на България - доц. д-р Момчил Дойчев.

- Доц. Дойчев, каква е оценката Ви за поведението на българските политици в настоящата кризисна ситуация?

- Не може да се обобщава. В сравнителен план управляващите ни политици се оказаха по-предпазливи и в този смисъл по-прозорливи от своите колеги в ЕС и Северна Америка. В ситуация, в която настъпва глобална криза с много неизвестни това се оказа разумно. Факт е, че ние сме една от най-слабо и най-малко поразени от новия вирус страни в света (по отношение на заболели и смъртни случаи на глава от населението). На какво се дължи това, тепърва ще научим, но една от причините е навременната реакция на правителството. Що се отнася до споровете дали мерките трябва да са по-затегнати, или по-свободни и как това ще се отрази на икономиката, по това се спори в цял свят. Ние настояваме дебатът да не се истеризира (въпреки някои опити в това отношение) и да се прилагат интелигентни, а не само забранителни и задължителни мерки. У нас не възникна паника, а известна доза страх, което в случая се оказа здравословно. Въпросът е докога ще издържим да бъдем достатъчно отговорни и дисциплинирани и къде правителството ще намери мярата между запазването на живота на гражданите и опасността от поява на икономическа криза.

- Дори и без тази криза, нашата страна има куп проблеми. Като започнем от корупцията на всички нива и стигнем до няколкото ключово важни нереформирани сектора - здравеопазване, образование и правосъдие. Мисля, че е редно да се запитаме, тъй като членуваме в Европейския съюз вече 13 години, можем ли да се отървем от порочните практики и да реформираме държавата си сами, без по-активна намеса на ЕС?

- Ние сме в ЕС, а не в СССР, а между двете има пълна несъвместимост. В началото на Прехода някой беше казал, че ще ни са нужни 40 години за да излезем от системата на тоталитарно господство и подчинение. Наследството на насилствено внедрения съветско-комунистически манталитет обаче не е единствената беда. Този манталитет, от който стъпка по стъпка се разделяме, има свои предшественици, които комунизмът доразви и надгради. Корупцията не е комунистически феномен - комунизмът просто я направи всеобща. Усещането за корумпираност на елита е по-силно от реалните прояви на корупция - това е неизбежно, когато корумпираността на обществото е най-вече морална. А най-тежка и непоносима е именно моралната корупция и деградация на обществото. Според мен тя се дължи на неспособността да бъде изграден способен и национално-отговорен европейски елит. Наследството на унищожения след Втората световна война български, аз го наричам „възрожденски елит“, остава да ни тежи. А за изграждането на такъв елит са нужни поне две-три поколения.

- В последните години се забелязва тенденция на прогрес при евроскептичните и проруски партии, за които има сериозни съмнения, че са спонсорирани от Кремъл. Това важи както за България, така и за други европейски страни. Но в българския контекст, защо те жънат успех, а не нормалните, проевропейски партии?

- Аз не зная доколко и проевропейските партии са „нормални“, за разлика от „ненормалните“ открито антиевропейски радикални популистки партии с червено-кафяв и кафяво-червен оттенък. Последните може и да са съставени от някои ненормално луди глави, но, както постепенно се разкрива, очевидно са богато финансирани отвън. Отвън, но с наши пари, ограбени по линия на Лукойл или Газпром. Не зная дали българските потребители знаят, но те субсидират Лукойл с 20-30 ст. за всеки закупен литър бензин плюс това, че нашият акциз е най-нисък и разликата от още около 20-30 ст. на литър отива пак в ненаситните руски монополисти. От миналата седмица Лукойл-България е задължен да внася само руски нефт. А руският нефт е по-некачествен, но за сметка на това в момента два пъти по-скъп от саудитския петрол. Правете си сметката за какъв „законен“ грабеж става дума. Досега губехме по 1 млрд. лева годишно, а в сегашната ситуация – вероятно много повече. Проблем е, че тези пари отиват за финансиране на точно такива антиевропейски, антидемократични и по същество антибългарски партии.

- В тази връзка, макар и да е доста рано, какви очаквания имате за състава на следващото Народно събрание, което трябва да бъде формирано след парламентарните избори през есента на 2021 година?

- Ние се намираме в извънредна ситуация и прогнози на този етап е рано да се правят. Но очевидно има опити за радикализация на политиката и при тънката разлика между мира и войната в съвременния свят, битката за нормализация на политиката ще е доста трудна. Войната на Простотията против Интелекта у нас ще продължи с променлив успех и политически това ще се отрази на предизборната кампания. Но не мисля, че тези, които искат да подпалят България и да я върнат в изходната точка на промяната ще успеят. Просто много станаха политическите проекти на проруската олигархия. Наблюдавам известно политическо пробуждане в извънредната ситуация, в която парадоксално очаквам възвръщане към нормалност, въпреки всички истерични призиви за насилие и „революция“. Никоя насилствена революция не е довела до нещо добро.

- Правим лек преход ''навън'' с един общоевропейски проблем, а именно съветските паметници. В Чехия се отърваха от един такъв, като предполагам сте видели колко заплашителна бе ответната реакция. В същото време, от руската преса изтече притеснителна информация, че между външните министри на европейска България и Русия едва ли не има консенсус по темата. Как бихте коментирали това и цялостно темата?

Срамно е не самото съществуване на тези огромни окупаторски паметници, които доминират над българските многократно, а това, че приемаме това за напълно нормално. Те говорят за липсата на национално достойнство, унищожено по време на 45-годишната съветско-комунистическа доминация. Те говорят и за непреодоления ни комплекс за малоценност по отношение на мнимия ни „освободител“. Същото проявяваме и по отношение на европейската ни същност. Проявяваме го, включително и чрез ура-патриотизма и примитивизма на т.нар. „български националисти“.

- Не е ли крайно странно и необяснимо, че афиширащата се като антикомунистическа, проевропейска и дясна партия - ГЕРБ, която управлява България вече цяло десетилетие, макар и с малки прекъсвания, не премахна съветските паметници, не промени имена на улици, не реформира образованието ни, което и мен е възпитавало в любов към наследницата на Съветския съюз?

- Не мисля ,че е странно. Просто страхът е по-голяма сила от липсващото национално достойнство. Поколения вече изучават една повече или по-малко фалшифицирана в определена проруска посока българска история. Едностранното тълкуване на историческите факти и скритата идеологизация под булото на „ценностна неутралност и обективност“ са изключително опасни в днешните учебници. Как децата да се възпитават в български и европейски ценности, добродетели и традиции, когато на практика това е забранено? Как да знаят историческата истина, когато равнището на политическа грамотност е сведено до нула?

- Членството в Европейския съюз е едно от двете най-хубави неща, които се случиха на България във века, в който живеем. Другото е членството в НАТО. Има ли накъде ЕС да се подобрява и реформира така, че максимално да обезоръжи активната информационна война, наричана още хибридна, която Кремъл води срещу него?

- Без съмнение ЕС трябва да се реформира съществено и той ще се реформира след като кризата отмине – може би не толкова бързо, но неизбежно. В каква насока ще бъде промяната? За да се запази, ЕС трябва да преодолее скрития национален егоизъм на някои страни и в същото време да запази европейската идентичност на съставящите го нации. Двете противоположни тенденции към по-пълна интеграция и фактическа федерализация на ЕС и другата към затваряне на европейските нации в себе си, което може да доведе и до разпад, трябва да намерят политическо решение и компромис. Мисля, че той може да се търси в едновременното удовлетворяване на две сега изглеждащи противоположни нужди – към създаване на общоевропейска ценностна система, лишена от национални егоизми, и към запазване на националната идентичност.

- В контекста и на въпроса за проблемите на България, и на последния, има ли резон да се мисли за един по-федерален Европейски съюз?

- Решението според мен е в намирането на възможен първоначално конфедеративен проект, който е по-близо до този на Швейцария, отколкото до този на САЩ. Не може и не трябва да се прескачат исторически етапи. Началото е както в общоевропейска външна политика, така и единна политика в сферите на сигурността и правосъдието като най-чувствителни сфери на взаимодействие и сътрудничество. Това е пътят и за преодоляване на негативите на корупцията и центробежните сили в съюза.

- Както споменах, НАТО е другото добро нещо, случило се на България в XXI век. Интеграцията ни и там обаче, като че ли е изключително бавна. Още ползваме самолетите МиГ-29, а се говори и за удължаване на живота им...

- Не бе възможно да членуваме в ЕС, без да бяхме станали членове преди това на НАТО. Вижте сега и Вардарска Македония върви по същия път, а със сигурност Сърбия няма как да стане член на ЕС, с оглед на връзките ѝ с авторитарно-олигархичната Руска федерация. Проблемът е, че всъщност досега ние само формално членуваме в НАТО. И не става дума за това, че още не сме обновили военната си техника по западните стандарти. Причината съвсем не е в липса на пари, а на политическа воля да станем истински силна, богата и просперираща европейска нация. Не става дума за това, че според някои сме „провалена държава“. Провалена не сме, но „пленена държава“, включително от митове, предразсъдъци и не на последно място от евразийска корупция – със сигурност.

- Смятате ли, че съюзниците в НАТО, а може да се каже и в рамките на ЕС, достатъчно активно и адекватно се борят срещу хибридните атаки, идващи от Кремъл? За България със сигурност мога да кажа, че няма никакво противодействие на ниво държава.

- Мисля, че хибридната агресия от страна на Руската федерация вече се осъзнава на доста високо равнище и отразяването на този нов тип фактическа война против нашата евроатлантическа цивилизация тепърва ще набира сила. Все още на ниво ЕС има само пасивна съпротива, а в България, както казахте, никаква. Напротив - „петата колона“ на Руската федерация действа доста активно и необезпокоявано като спира засега всеки съзнателен опит за противодействие на руската хибридна агресия. Само един пример - Руската федерация е пламнала от коронавирус, а българският министър на туризма е загрижена да приемаме без виза руските туристи точно в този момент. На политическото безхаберие трябва да се сложи най-после край.

- Що се касае до настоящата пандемия, тръгнала от Китай, ако се установи, че тя наистина е в резултат на дейността на китайските пазари, в които се продават всевъзможни животни с цел консумация от хора, то трябва ли международната демократична общност да определи санкции на комунистически Китай?

- Не, не смятам. Не санкции, а международен контрол трябва да се изисква над огнищата на нови и нови вируси и всякакви други зарази, които идват от Изток. И не само от Китай.

- Ще имат смелостта да го направят? Не може да си затворим очите пред това, че в името на търговията, цивилизованият свят е доста толерантен към режима в Китай.

- В името на свръхпечалбите и парите САЩ, заедно със западноевропейските мощни държави, превърнаха чрез мощни инвестиции първо СССР през 30-те години, а от 80-те години насам и Китай в свой основен военен и/или икономически съперник и заплаха за западните демократични общества. В отговор получихме всякакъв вид хибридни заплахи и войни. Със сигурност на това трябва и ще се сложи край.

- На финала ще Ви попитам за предстоящите тази година президентски избори в САЩ. Според Вас кое ще е по-добре за атлантическия свят - САЩ начело с Доналд Тръмп или САЩ начело с друг лидер, но само не и Тръмп?

- Мисля, че ако няма кардинален срив в американската икономика през лятото, Тръмп ще спечели изборите убедително. Демократите отидоха твърде наляво, а странностите на Тръмп (които някои определят не като външно-политическа некомпетентност, а като „алтернативна гениалност“) виждаме, че, макар и трудно, се преодоляват от американския естаблишмънт и това, което някои конспиролози наричат „дълбока държава“. Всъщност, това е конституционно гарантираната система за разпределение на властта, която не позволява странностите или некомпетентността на който и да е президент да вземат връх.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 123 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тато из Правец

    183 77 Отговор
    Мантрата,че правителството има заслуга за успешно справяне с вируса не е вярна ! Само и единствено БЦЖ ваксината е тая , която попречи на разпространението на болестта! Това е истината! И ако се направи точен анализ на заболелите и починалите,ще се разбере,че те или не са били ваксинирани с БЦЖ или на по-младите е поставена небългарска ваксина!

    Коментиран от #32, #50, #69, #140, #141

  • 3 Професор

    233 87 Отговор
    Абе кой им плаща на тези хора да плещят подобни небивалици? Кой ги прави доктори, кой ги прави доценти??? Кой и защо ходи да интервюира подобни въпиющо некомпетентни персони по въпроси, от които не разбират абсолютно нищо?

    Коментиран от #16, #46, #57, #72

  • 4 РЕАЛИСТ

    224 86 Отговор
    Достатъчно е да видиш откъде е този " доцент", от атлантическия съвет и ти става ясно за какво същество иде реч. Станислав Стратиев за такива питаше" доцент , малкото име ли ти е". Такива глупости говори, че и средношколник ще го съсипе в истински дебат.

    Коментиран от #74

  • 5 Излишни

    148 71 Отговор
    са подобни "мнения" , като това на господина !
  • 6 карa

    181 75 Отговор
    Тоя е от новите освободители,те го финансират.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ПУДЕЛА ХИКИМЯУ

    152 68 Отговор
    и този ще намаже дебело филията - смърди от всякъде
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    160 65 Отговор
    Тоя е някакво недорузомение на природата , дете на Пасито и Кремчето!
  • 11 Закичил

    146 65 Отговор
    си името с титли , а няма топки да говори истини , а само угоднически приказки !
  • 12 1234

    176 64 Отговор
    Ти нещастнико не каза нищо за паметника на американските убийци на Козяк? Не знам по време на Варшавския договор да сме плащали самолети кеш за след 7!!!! години. Това последната новина.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пенчо

    153 63 Отговор
    Поредната проамериканска подлога финансирана да сее масова дезинформация сред обществото...

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Трудовакъ

    169 61 Отговор
    Не е вярно! България не е пленена, а разсипана държава! Разгромът (но не по Ал. Фадеев) продължава над 30 години. Читавата промишленост унищожиха, селското стопанство стана монокултурно - пшеница, ечемик, овес, царевица и това е над 80% от засетите площи. Там отиват и т.н. евросубсидии, които са чиста проба икономически рушвет, съсипващ селското стопанство. За традиционните ни производства - розопроизводството, въобще овощарство, лозарство, за едни ягоди ако щете - нищо! И нашите хора берат ягоди в чужбина, а не у нас. Щото влязохме в ЕС като прошляци, а не при условията, при които влезе една Гърция например. Целта е ние да привлечем пари от ЕС, а не да ставаме пазар за техните стоки (основно второкачествени и третокачествени с ГМО) чрез търговските вериги в частност. Според Стефан Софиянски ние внасяме повече пари в касата на ЕС, отколкото НЕТНО получаваме, което е налудничаво като резултат. Всичко стана точно обратното на това, което е добро за България! Не първо в НАТО и после в ЕС, а точно обратното - първо в ЕС, а за НАТО ще видим. И за това сега берем горчивите плодове на безумната ни външна и вътрешна политика. Работната ни сила е е основно чистачки, камериерки, шивачки, а вместо елитен имаме чаршафен туризъм. За образование и здравеопазване не ми се пише, защото ми се повръща...
  • 18 Провинциалист

    81 123 Отговор
    Точрен анализ на ситуацията. Пленена и разсипна държава, ограбвана от олигарсите, с подкрепата на окупаторката Русия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Историк

    102 59 Отговор

    До коментар #15 от "Пенчо":

    Лошото е че такива подлоги не свършват.Разровете се във историята на България и ще се убедите.Това е една от причините да сме на това дередже .Иванчо Йотата ничтожний.

    Коментиран от #98

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Селянин

    80 87 Отговор
    Аз зареждам само от бензиностанции на Ромпетрол. За България ще дойдат хубави дни защото моите внуци не знаят какво е СССР БКП, и КПСС. Нямам нищо против руският народ, не харесвам имперското мислене на управляващата го върхушка.

    Коментиран от #26, #47, #142, #143

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 РЕАЛИСТ

    113 62 Отговор
    Да му кажа на доцента, че България не е пленена, а е окупирана държава . Имаме вече американски бази на територията с неясен статут. Договорът с тях е безвъзмезден и безсрочен т.е няма как повече да бъдат изгонени. Подобно е положението в Гуантанамо , Куба.

    Коментиран от #121

  • 25 Димитър Стефанов

    95 50 Отговор
    Много клишета!
    Например, че Лукойл е руска компания - две трети са на холандската Ингбанк, т.е. на Ротшилд и т.н........

    Коментиран от #38

  • 26 Гербав трол

    112 47 Отговор

    До коментар #22 от "Селянин":

    Обаче много харесваш имперското мислене на САЩ и много ти е хубаво че ограбват България. Не харесваш БКП обаче много харесваш партийците от БКП и сътрудници на ДС да те управляват в лицето на ГЕРБ. Много харесваш също бивши мутри да те управляват и казваш на внуците си колко са добри мутрите и колко са лоши комунистите но като са се пребоядисали след като свалиха дядо Тодор и станаха изведнъж много добрички щото вече не са комунисти а евроатлантици. Браво

    Коментиран от #104

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 СПаси

    27 37 Отговор
    Агата Ноев вдъхновени от тези доцентски размисли и страсти се втурнаха да си купуват ракети JAVELIN и като едни "Камикаджета" ще унищожат руските танкови дивизии.
  • 31 Тина

    92 53 Отговор
    Моите деца знаят истината САЩ са окупатори те бомбардират София през втората световна война те организират войни по цял свят и грабят ресурси полезни изкопаеми на държавите на нашата включително.

    Коментиран от #35, #122

  • 32 Червени боклуци,

    69 25 Отговор

    До коментар #2 от "Тато из Правец":

    БЦЖ -ваксината е задължителна от 1927 г. в царство България, дрОгари.

    Коментиран от #37, #112

  • 33 Боц

    77 44 Отговор
    Правителството е тотално провалено. Некадърност , неграмотност , корупция навсякъде. Изкуствена инфлация, вдигане на тока по поръчка на всички заинтересовани, монополи и картели. Неадекватни мерки. Това се вижда от всички и не е необходимо дори да се доказва, то е директно пред очите ни .
    Лошото е че народа чака някой месия. Месия няма, трябва съвест и решителност и постоянни протести .
  • 34 Мъдю

    72 47 Отговор
    Поклонете се на гроба на Живков за безплатното и задължително ваксиниране, както и на това че все още се намират доктори, макар че все по често са просто търговци на здраве. Цяло чудо е че все още оцеляване и то с най корумпираното и неграмотно правителство , в държава без правораздаване.

    Коментиран от #39

  • 35 Истината

    47 45 Отговор

    До коментар #31 от "Тина":

    От малки си ги закърмила децата си с руска пропаганда.
  • 36 Сандо

    63 46 Отговор
    Спрете им парите на тия симпатяги и да видите какви песни ще запеят!Но докато Америка ги хрантути все такива ще ги слушаме.А да се четат такива ценни мисли е самоизтезание и насилие над личността.
  • 37 Хахото

    28 38 Отговор

    До коментар #32 от "Червени боклуци,":

    Само не ми е ясно, какво искаш да кажеш или покажеш дрОгарю (господине).

    Коментиран от #43, #126

  • 38 Само питам

    56 50 Отговор

    До коментар #25 от "Димитър Стефанов":

    28
    0 2 !ОТГОВОРИ
    Пич
    преди 32 секунди
    Хора, абе искам да ви питам нещо съвсем сериозно, защото само съм чувал, но не все не ми се вярва, че има такива хора в действителност? Наистина има ли хора, които:
    1. Вярват, че Лукойл не е руска компания а но Ротшилд?
    2. Вярват, че амриканците са снимали мисията до Луната в кино студио?
    3. Вярват, че Земята е плоска?
    4. Вярват, че Бил Гейтс е създал коронавируса, за да може да прави пари?
    5. Вярват, че руснаците са наши слвиянски братя, които ни мислят доброто?

    Коментиран от #42, #79, #80, #94, #123

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 хибридчик

    38 45 Отговор
    Абе този доцент нещо много младолик ми изглежда! Да не е на адренохром?!
  • 41 Милуш

    43 43 Отговор
    Ако България държи православната вяра и
    я следва ще пребъде. Ако се откъсне от корена си ще страда.
  • 42 Много има от тия

    24 38 Отговор

    До коментар #38 от "Само питам":

    да, затова сме в безизходица. Много повече са от здравомислещите хора. В България ги виждаме за първи път, в другите държави са от поколения такива особняци, които който ги пожелае ги има за тяхната кауза.
  • 43 Може би иска да каже

    40 27 Отговор

    До коментар #37 от "Хахото":

    че Тато е бил достатъчно далновиден да продължи политиката на ваксиниране с БЦЖ
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Лутър

    41 32 Отговор
    Опитайте се все пак да отговорите на въпросите на # 38( само питам) и ако ви зори, се върнете в отделенията, за да се ограмотите..., после прочетете " Един ден от живота на Иван Денисович" , Архипелага ГУЛАГ и ако нящо ви светне, излезте на чаршията и си самобичувайте червените трътки!
  • 46 Ivan

    25 17 Отговор

    До коментар #3 от "Професор":

    На този хибридчик ще отговорим, че доцент и доктор се добива като степени, след публикации в наши и чуждестранни академични форуми и при защита на дисертации, каквито има множество интервюраният господин. А "Професора" тук е назначен за такъв от службите на ДС.

    Коментиран от #54, #60, #75

  • 47 Gost

    21 29 Отговор

    До коментар #22 от "Селянин":

    А случайно да знаеш чия собственост е ромпетрол

    Коментиран от #135

  • 48 не може да бъде

    43 43 Отговор
    На този доктор не може да се разчита за излекуването на разни болести в т.ч и социални.Той самият е болест!
  • 49 Сашо

    29 33 Отговор
    Боже колко мъка има по тоя свят!
  • 50 1001 нощ

    5 22 Отговор

    До коментар #2 от "Тато из Правец":

    Уау, малей, как несе изтри тая плоча от повтаряне, ти имаш ли ваксина другарю, да ? а дано те фане короната и после пак напиши как нищо неси усетил !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Това недоразумение

    40 41 Отговор
    поддържа разпада на българската държава. За проявено малоумие е наградено с титлата професор. С паметниците просто дразнят една голяма държава, вместо да се договарят за икономически проекти. Но нали срещу пари трябва да работят за Америка и да рушат собствената си страна.
  • 53 Тито

    18 38 Отговор
    Aло колко и да не искате ама Тръмп ще спечели изборите и тогава става страшно за евр.съюз и за сегашното герберски управление.евр.съюз се распада следващата година и всичко си идва на мястото.
  • 54 Не във всички

    27 35 Отговор

    До коментар #46 от "Ivan":

    случаи и не за всички. Би ли, уважаеми господине, посочил публикациите на доктор Бойко Методиев Борисов , особено в чужди списания? Кое гарантира, че случаят " доктор Бойко" е единствен у нас? А този интелектуален тантелник би ли обяснил дали Австрия е държава с комплекси за национална малоценност, след като в центъра на Виена има Паметник на съветския воин ?

    Коментиран от #64

  • 55 ежко

    38 12 Отговор
    Абе като Лукойл е толкова лош, що не поканите Шел, Тексако и т.н. да построят една още една рафинерия край Варна например, да жидим те на колко ще продават?!?Що не?Защо не построите една голяма складова база и да жнасята бензин,нафте ,мазут от където си щете и ко продавайте евтино.....Що не става тази работа?Да не би Лукойл да е забранил?
    Плямпането е голяма работа, ама като се наложи на се действа -никакви ви няма....

    Коментиран от #58

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Таралежко

    16 42 Отговор

    До коментар #55 от "ежко":

    Вместо да говориш глупости пробвай да вкараш дори една цистерна бензин да кажем от Румъния и ще видиш какво ще ти се случи .. Аре стига опорки.. Оо Малинов ти ли са МА..

    Коментиран от #63

  • 59 MGewehr

    39 13 Отговор
    Форумен агитпункт на отдел "Агитация и пропаганда" към посолството на рушняците в БГ, "Газпром", "Лукойл" и русофилици събораджии от яз. "Копринка"!
  • 60 Професор

    37 39 Отговор

    До коментар #46 от "Ivan":

    Аз лично проверих какви публикации има този Дойчев в Google Scholar. Няма профил там изобщо. За публикации в чужбина, да не говорим. Има една статия за "политическата коректност" в българско списание, която е цитирана точно 0 пъти. Тоест, импакт -- 0. Плакне ви мозъка тук с разни привидно антикомунистически тиради, но всъщност е глобалист и типичен представител на ляволибералните соросоидни неомарксисти, представящи се за "десни" у нас. Всъщност, народът съвсем правилно ги нарече "психодесни". Представят се за "антикомунисти", но всъщност са антисталинисти, понеже са троцкисти, тоест, болшевики, а Сталин, както добре знаем, е национал-комунист и е избил повече болшевики от всички бели армии взети заедно. Но това изобщо няма никакво значение за нас, понеже в момента в света и в САЩ тече борбата на новата, антиглобалистка, национална консервативна демокрация срещу глобалисткия соросоиден неомарксизъм, към който другарят Дойчев безспорно принадлежи. Ако знаеш английски, гледай по YouTube всяка делнична вечер Tucker Carlson Tonight Show и Sean Hannity Show по Fox News. Там нещата се обясняват съвсем точно.

    Коментиран от #73

  • 61 Зайко Байко многознайко

    20 32 Отговор
    Корона вирусът дойде и живецът ни отне! Эатвориха биэнеси, училища, эатвори цялата страна! Седим с жената у дома и не оронваме дори слова! В началните дни останали сами беэгрижно правехме любов и не мислехме дори, че храната ще се намали.Эа сметка на това натрупахме кила! Любовта се оттегли кротко в страни , че вече дотегна ни във теэи дни! Эапочнахме философски да нищим живота, но на привършване е вече и компота! Всеки кротко в стаята се отдели и депресията ни посети, от това състояние по-страшен е само гладът, но теэи раэмисли ще оставя эа другия път!
  • 62 Професор

    31 36 Отговор
    Виж сега, ще го направя, само защото ме помоли учтиво. Този човек изобщо не разбира какво става в момента в САЩ и сигурно изобщо не знае английски, но самоуверено надува бузки и ни смята за аборигени. Той е соросоиден глобалист, за който ЕС трябва да стане конфедерация, за да не се "пропускат исторически етапи" в ликвидирането на националните държави в Европа, борбата на Републиканската партия в САЩ и Президента Тръмп срещу "дълбоката неомарксистка държава" е наречена "ексцентрична", а самата "дълбока държава" за него представлява ... разделението на властите. Този човек изобщо не разбира, че времето на глобализма приключи. Приключи времето на "либералната демокрация", изродила се в глобалистки неомарксизъм, болшевизма на ХХI век. Идва времето на консервативната демокрация и възраждането на националния капитализъм.
  • 63 ежко

    37 7 Отговор

    До коментар #58 от "Таралежко":

    Дринго, мисля,че сега управлява една проевропейска, демократична партия, която поддържа европейските цености, НАТО и т.н.Партия за свободен пазар и пазарна икономика....Да не би да управлява проруска партия, привърженичка на Путин, а аз да не съм разбрал?Кой ще ме спре?Лукойл ли?
    Гротесното в цялата статия е насаденото мнение,че всичко си е ОК, но рунаците ни мътят водата.И факта,че правителството е такова и онакова ,ама видите ли те руснаците.....
    Факт е обаяе,че незажисимо кой колко силно кряка -никой нищо не прави, а по делата ще ги познаете.Не е виновна Русия,че нашата държава е кочина.Виновни сме си ние!Ама трябва да има "враг",че всияко дето е лошо, да се пиве на негова сметка,нали?
  • 64 Професор

    29 28 Отговор

    До коментар #54 от "Не във всички":

    Верно, че във Виена има паметник на Съветската армия, но е красив и се вписва прекрасно в архитектурата на града. В София този "паметник" е много грозен. Просто е извънредно грозен. Само за това трябва да се разруши, не поради политически причини. Поради грозотия. Ако искат руснаците да си го преместят в двора на посолството си, но и те едва ли биха понесли да гледат всеки ден тая грозотия...

    Коментиран от #82, #106

  • 65 Един

    22 39 Отговор
    Подаянията от чичко Сорос трябва да се заслужат, а този успя с глупотевините. Не всички тук са еднокнижници и не се връзват на евтини манипулации.
  • 66 Лутър

    24 6 Отговор
    Проблемът на разните му там мъдьовци и тем подобни..., е че еманацията на видните членове на политбюро: Пеко Таков, Мако Даков, Тано Цолов, начело с Тато - Миньовци, Ветковци и Баневци са в кауша...Мандрата ви секна...и от там, много нЯрви, много нЯщо! Я си препрочетете за Олег Кушевой, белким намерите покой..." червен"
  • 67 Забравете поне временно пристрастията си

    21 16 Отговор
    Правителството се справя отлично до момента и се чудя как още не му е писнало от незаслужени критики и вродената ни андрешковска тарикатщина. БЦЖ ваксината изобщо не е причина за ниската заболяваемост и още по-ниската смъртност в България, защото ако беше така в Русия те нямаше да достигнат такива огромни размери. Не използвайте смъртта за политически дивиденти! Когато всичко отмине тогава си правете мръсни номера.
  • 68 Ала бала

    23 38 Отговор
    Интервюто е с най- обикновен евро-атлантически неолиберален джендър. Както и да си изкълчи езика,глупостите му няма как да бъдат възприети от аудиторията.

    Коментиран от #99

  • 69 Горянин

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "Тато из Правец":

    Неграмотен Козар правешки
  • 70 Истината

    19 28 Отговор
    Това са мутри, не са правителство, а мутри !
  • 71 Абориген БГ

    22 36 Отговор
    Този лъже открито. Акцизът в БГ на горивата е един от най - високите в Европа и САЩ.
    ДДС не е диференцирано, или без за книги, лекарства.
    Недопустим е фактът, че на територията на БГ има воиски на САЩ - окупирана държава.
    Елит не може да има, защото нямаме благородническа аристокрация и замъци.

    В БГ съотнощение чиста работна заплата/комунални разходи - ток, вода, парно, такса смет са най-високи в ЕС и извън нея-25%, като дори в Дания, Германия, Англия са: между 10 и 13%.

    Цената на газ падна от 1 май с още 12% или общо 58%, цената на парното и ток не падна с 50% - напротив искат увеличение.
    Уж топлофикациите работели с мазут, което отново е лъжа - нефт падна от 120 $ на 25$ за барел, а мазутът е дериват на нефта.

    Ето как ви лъжат господа, и как цените на парно и ток трябваше да паднат с 50% поне, не само че не паднаха, а на тока искат увеличение със 70% нощна и 2% девна.

    Перките и Фотоволтаиците дори да не произвеждат ток им плащате, само защото съществуват, някои плаща ли ви само защото съществувате - те си върнаха инвестициите, но лъжат че не са.
    ВЕЦ-овете имат печалби от 70%.

    В БГ е едно тотално грабене на хората - тази е истината. Новите след 1989 г. са по-зли, алчни и агресивни.
    Над 16 милиарда опростени данъци, двойни счетоводства и т.н.

    Всяко ненамаляване на ток и парно с 50% е ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ.

    Коментиран от #95, #101

  • 72 Грую

    17 21 Отговор

    До коментар #3 от "Професор":

    Много точен въпрос. На времето имаше една комисия, която се наричаше "Висша атестационна комисия" , която се занимаваше с раздаване на научни титли. Ами премахнаха я. Няма я вече. Доводът беше донякъде логичен, че съставът на комисията беше най-разнообразен и ако някой защитава научно звание по финанси например, то в комисията има научни работници физици, лекари и от други най-разнообразни специалности, част от които нямат достатъчно знания по финанси за да преценят дали човекът заслужава да му бъде присъдена научната титла, която се опитва да защити. В човешките държави за да добиеш право да се явиш на научна защита първо трябва да имаш определен брой публикации в специализирани световно признати научни издания, които се списват от научни работници, които пък от своя страна преценяват за всеки материал дали има научна стойност и дали не е преписан от другаде преди да го публикуват. Освен това трябва по твоите публикации да има цитати от други учени, които са извлекли от твоя материал практическа или теоретична полза и едва тогава можеш а направиш простъпки за защита и евентуално присъждане на научно звание. Съвременните български научни титли са също толкова евтини , колкото и съвременната лъже демокрация!
  • 73 Пиночет

    21 15 Отговор

    До коментар #60 от "Професор":

    Като лъжеш без да мислиш, че някой може да провери и разобличи лъжите ти и си се писал "професор", кого мислиш ще излъжеш, освен безмозъчните путлеристки изроди?

    Коментиран от #78

  • 74 Пиночет

    20 10 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    достатъчно е да видиш що за глупост си написал и ти става ясно що за стока си.
  • 75 Путлер капут

    30 14 Отговор

    До коментар #46 от "Ivan":

    Ако си неграмотен е вероятно временно, но като си комунист - си оставаш такъв, а като си и русофил - просто няма спасение.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 SDS

    8 5 Отговор
    Паметника на Шипка ще го бутаме ли?
  • 78 Професор

    20 17 Отговор

    До коментар #73 от "Пиночет":

    Добре, хайде, разобличи ми "лъжите". Отиди и провери на Google Scholar колко статии има тоя Дойчев, къде са публикувани и колко са цитирани. Колко му е h-indexa? Защото според мен не е по-висок от Лош 1. Какво ще кажеш?
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 О, станахме и естети...

    18 27 Отговор

    До коментар #64 от "Професор":

    А знаете ли дали софийският мавзолей беше разрушен по естетски причини? И заедно с него бяха унищожени и творения на известен български скулптор? И дали "орлите " на САЩ Не унищожиха средновековен християнски манастир в Югославия по същите естетически причини? И ако не само на мен не ми харесва Статуята на свободата, да заапелираме за унищожаването и?

    Коментиран от #85, #107

  • 83 Борис

    23 31 Отговор
    Поредният некадърен клакьор на управляващия режим!
  • 84 Алф

    16 31 Отговор
    Факт от бившия варшавски договор има около 5000 жертви на ковид 19......
    От старите натовски държави около 150-000 жертви на ковид 19
    На какво се дължи това......
    Да благодарим на гадните комунисти че ни ваксинираха с БЦЖ....

    Коментиран от #115

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 студент правещ смешни професорите

    14 10 Отговор

    До коментар #85 от "Професор":

    Теб като ти чета простотиите изглежда доста здраво са те работили тези, които наричаш комунисти.
    Но грозен си ти! Не другите!

    Коментиран от #90

  • 87 сноу

    19 32 Отговор
    Все още не ми е ясно, а и в повечето разумни хора буди недоумение ,как и по какъв начин западните хиени успяха да препрограмират празните кратуни на шепа продажни самсуняци.Вярно, че празна кратуна лесно се пълни ,особено ако при пълненето добавяш и в джоба, но все пак абсурда остава .Явно първите стъпки са да намериш напълно куха тиква без съвест ,морал ,с камара лекета по пъпа и продажен до мозъка на костите и до костите на мозъка.Тоя също е скрил празния поглед зад скъпи очила, но ясно си личи че в кутията само флашка 8 gb

    Коментиран от #133

  • 88 realist

    14 24 Отговор
    глупава статия--не си заслужава време за четене.
  • 89 безпартиен

    10 10 Отговор
    Предназначението на партиите е да разделят хората!Самата дума означава част,дял,парче от!!!И печелившите от т.нар."избори" са предварително известни-ръководствата на няколкото "партии",които си приличат по всичко което предлагат,но никога не изпълняват!Спомняте ли си предишните избори какво се предлагаше?Не?Ами това е номера-късата ни памет и липсата на инструмент за напомняне!!!!
  • 90 Професор

    7 5 Отговор

    До коментар #86 от "студент правещ смешни професорите":

    Добре, кажи ми на тебе лично кой комунистчески паметник ти харесва най-много, и защо? Мене ме мани, ти си важният.
  • 91 доктор хонорис кауза пердута

    15 23 Отговор
    тоя професор доктор доцент академик като му чета интервюто ме е срам заради него, че има и такива такива неща, дето ни дишат въздуха и се зоват хора, мани титлите... едно време имаше такива т.нар. партийни професори, главно с титли от АОНСУ, та така и тоя специалист с титли по атлантизъм и конформизъм. просто не го четете до края безсмислици опорки и пр. козяшки и герподжийски безсмислици...

    Коментиран от #97

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ПИК

    11 21 Отговор
    Факти Бг толерира само тези които поддържат правилната линия очертана от Атлантическия клуб. Всички различни
    мнения се премахват от т.н. модератор т.е. пълна цензура пардон свобода на словото по американски и атлантически образец
  • 94 Грую

    7 10 Отговор

    До коментар #38 от "Само питам":

    Нито Русия нито САЩ са ни братя!! Всеки гледа да ни наведе!!!
  • 95 Грую

    8 3 Отговор

    До коментар #71 от "Абориген БГ":

    Само да те питам кои са новите след 1989 година ? Аз мисля че са старите и техните наследници!!
  • 96 Гошо

    7 19 Отговор
    Ега си тъпотията, комунизма доразвил корупцията! Абе таранкоолу, нали лидерите на комунистите го сринаха, защото им пречеше да крадат на едро,само дребни облаги. Сега цели заводи, фондове, пари от бюджета и каквото се сетите се присвояват. Кой ги прави тези на долтори бе!? Той Сталин точно тези е избивал, сега и в Китай.
  • 97 po-znaesht

    8 32 Отговор

    До коментар #91 от "доктор хонорис кауза пердута":

    Прав си,този индивид/не го признавам за доцент..!!/ говори пълни глупости.Чуйте го-" никоя нас
    силствена революция не е довела до нищо добро!!/.???Тоя сигурно има предвид само ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ? АМИ ФРЕНСКАТА,ГЕРМАНСКАТА И ПРОЧИЕ ЕВРОПЕЙСКИ РЕВОЛЮЦИИ НЕ ДОВЕДОХА ЛИ ПРОГРЕСА В СВЕТА??И,НАЛИ ИМЕННО ТОВА Е СЪЩНОСТТА НА РЕВОЛЮЦИИТЕ-ДА БЪДАТ НАСИЛСТВЕНИ!АКО СА НЕНАСИЛСТРЕНИ ТОГАВА Е ЕВОЛЮЦИЯ ,КОЛЕГА!!ЯЗЪК МУ ЗА ЗВАНИЕТО-ПЛЮЯ НА НЕГО...

    Коментиран от #105, #137

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Гого

    7 2 Отговор
    Много комунисти много смрад.
  • 103 Инженер Стрезов

    29 10 Отговор

    До коментар #7 от "Н стоименов":

    Cрaмнo e нe caмoтo cъщecтвувaнe нa тeзи oгрoмни oкупaтoрcки пaмeтници, кoитo дoминирaт нaд бългaрcкитe мнoгoкрaтнo, a тoвa, чe приeмaмe тoвa зa нaпълнo нoрмaлнo. Тe гoвoрят зa липcaтa нa нaциoнaлнo дocтoйнcтвo, унищoжeнo пo врeмe нa 45-гoдишнaтa cъвeтcкo-кoмуниcтичecкa дoминaция.

    Коментиран от #108

  • 104 М Коралски

    12 7 Отговор

    До коментар #26 от "Гербав трол":

    Ти не си гербав ,ти си гърбав трол . Агентите на ДС и техните подлоги са в БСП_ДПС мафията .
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Вуте

    1 7 Отговор

    До коментар #64 от "Професор":

    Оно ти па си много убав!

    Коментиран от #109

  • 107 Професор

    4 3 Отговор

    До коментар #82 от "О, станахме и естети...":

    Знаеме, но ни трият. Беше много грозен куб срещу прекрасната барокова сграда на Двореца. Цяла София е осеяна с грозни комунистически паметници. Цяла Варна. Цял Пловдив. Цял Бургас. Цяла България. Страшна, пошла бетонно-бронзова грозотия. Ако бяха красиви, като Паметника на Съветската Армия във Виена, щях да се моля да стоят. Сега ми се повръща от тях. В историята ожелява КРАСОТАТА. КРАСОТАТА, пък била тя и паметник на Калигула или на езичника Траян. Римляните се покатерили на колоната му и му сложили един ореол на главата за да изглежда като светия, само и само да запазят КРАСОТАТА. Тези "паметници" са преди всичко ГРОЗНИ. Това е. Щом искате да живеете сред ГРОЗОТИИ, дръжте си ги. Ваша воля. Но така децата ви ще израстват и ще свикват с ГРОЗНОТО и утре те ще се надпреварват кой ще построи още по големи ГРОЗОТИИ, възхваляващи поредния управляващ.

    Коментиран от #111

  • 108 Професор

    4 3 Отговор

    До коментар #103 от "Инженер Стрезов":

    Дори и това настрана, просто са УЖАСНО ГРОЗНИ, всички до един... Понякога даже се чудя дали НАРОЧНО не са ги правили толкова грозни, за да не липсват на никого когато един ден хората ги съборят...
  • 109 Професор

    4 4 Отговор

    До коментар #106 от "Вуте":

    Аз съм готин. НО -- ако дадеш на оня Минеков, например, да ми направи един паметник, може да изляза много грозен и аз. Да ти подскажа. Приличам малко на Бенковски, но без мустаци. Като му видя паметника в Панагюрище се ужасявам. Боря се да не ръководя някое въстание, само и само някой после да не вземе да ми направи подобен паметник. Стряскам се нощем от това. Същевременно, гледам бюстовете на нашите герои в Борисовата градина, правени по време на Царството -- каква красота, какво изящество! Един грозен няма. Разбираш ли сега какво отвратително нещо е комунизмът?
  • 110 123

    4 28 Отговор
    За манталитета на лъжите,корупцията,кражбите не може да обвинява комунизма, СССР или някой друг народ, има две книги за прочитане относно манталитета на Българите едната е историята на тарките от Хердот и другата е предисторията за живота не Симеон Радев в Македония преди 1908г. В първата най-важното е че Българин смята работата за под неговото достойнство а трабва да си седии гледа другите как работят и работате е само за жени, а Българския мъж живее от кражба и грабеж което е горда професия.Във втория също е описан мързела, измамите,кражбите и грабежите и как се плащат подкупите на чиновниците преди 1900 г. Колко пари България губи които влизат е Лукойл зависи само от Българското правителство, не от Руското....А от къде се закупува бензин също зависи от тези които го внасят никой не ги спира да закупуват по евтино от бензин от Саудитска Арабия, Сауди АРАМКО ЩЕ ИМ ПРОДАДЕ БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛИ СТИГА ДА ИМ ПЛАТЯТ КОЛКОТО ИСКАТ.Паметниците са от един период на историята на България който не коже да се промени нито да се подменя , нека бъдещите поколения знаят и могат да видят за какво се отнася написанот в учебника по история.Не можеш да станеш просперираша страна след като имаш неспособни политици и корумпирани крадци в правителството, корупцията е политиката им, за това има провалена държава, те не искат просперитета на държавата искат собствен просперитет.Хибридни атаки срещу България няма, Русия е отписала България от листа им с приятели и са на
  • 111 Би ли ми дефинирал

    4 1 Отговор

    До коментар #107 от "Професор":

    понятието " красота"? Защото някога едни, дето са разбирали от красота, са обругавали Айфеловата кула, която днес е призната за шедьовър; някога покойният професор Никола Георгиев обичаше да провокира студентите си с въпроса " Кой от двата текста е по-високохудожествен?", поставяйки им задача да съпоставят текстове от различни епохи. В случая Вашето твърдение за красивите и грозните обекти на монументалното изкуство показват, че отговорът на този въпрос би бил непосилен за Вас.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Коментатор

    15 4 Отговор
    В статията са отразени много истини за България като цяло, за вредата от комунизма, натрапен ни от Съветския съюз, за зловредното влияние на Русия сега и правилно се твърди за изкривения манталитет на българина, видно от множеството коментари тук. Вечната мантра ''соросоид'' на скритите комунисти и привърженици на руските си 'братя' влиза в действие винаги, когато се чуе истината, че РФ води хибридна война с ЕС и с България. Русия системно и враждебно цели разделение в Съюза чрез подмолно подкопаване на доверието между страните в ЕС. България е много плодотворно място за руските хибридни атаки, като се има предвид масовата носталгия по социализма и вярването, че Русия действително е искала освобождението ни през 1878 г. Вярване, опровергано многократно през годините. Спомнете си съпротивата на Русия срещу Съединението. Сега не е по-различно. С енергийната си хватка и с политико-пропагандни влияния РФ цели по всякакъв начин отслабване не само на икономиката, но и на обществото в България. Внушенията, че ЕС е бюрократичен, джендърски и прочие цели промиването на мозъци и прокарване на недоверие в Европа. Основният извод досега, че, поне в България, успява. Доказателство са повечето коментари тук. Не може да си страна в Съюз, а да лелееш за комунистическия си поробител, нанесъл непоправими вреди на България и народа, и да не осъзнаваш, че наследничката на същата тази страна поддържа спрямо България враждебна политика, която прилича на прегръдката на анаконда.
  • 114 Матей

    3 33 Отговор
    тОЯ ДОЦЕНТсе опитва навсякъде да промъкне антируската теза,мнозина виждат,че това се котира и карат по тази линия.Не им прави чест и да внимават какво говорят и правят ,защото може да дойде време да отговарят и ще съжаляват.

    Коментиран от #116

  • 115 Ха ха ха

    23 2 Отговор

    До коментар #84 от "Алф":

    БЦЖ се ваксинира в България от 1928 г. и комунистите ви нямат никаква заслуга за това!

    Коментиран от #120

  • 116 Коментатор

    15 3 Отговор

    До коментар #114 от "Матей":

    Заплахите ти са в типично съветско-руски стил. СоциализЪмът на СССР продължава да държи в хватка умовете на много наследници на БКП-номенклатурана и това е прокобата на България. Другите страни от Източна Европа отдавна забравиха и проклеха комунизмът. В България обаче продължава да сее отровата си. Не можахме да се осъзнаем, че бившата комунистическа мафия ще продължава да действа и след 1990 година, а сега наследниците на комунистическата върхушка и техните протежета дълбоко са се окопали и са превзели държаната, както правилно се пише в статията...а останалите баламурници си мислят, че при комунизма е било рай и не разбират защо сега са голтаци, каквито са били и тогава...
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 SS 41

    3 32 Отговор
    1- "За да се запази, ЕС трябва да преодолее скрития национален егоизъм на някои страни и в същото време да запази европейската идентичност на съставящите го нации"- Ей това е типичен изказ на ЕвроХатлантик Демагог изваян с Популизъм.
    "И вълкът сит и агнето цяло" -Аве Пародия и то пълна.
    2- "Наследството на унищожения след Втората световна война български, аз го наричам „възрожденски елит“, остава да ни тежи"- Пич България НЯМА ДЪРЖАВЕН ЕЛИТ ОТ 1396 ЛЕТО ГОСПОДНО!! Тежало му било!
    3-"А руският нефт е по-некачествен, но за сметка на това в момента два пъти по-скъп от саудитския петрол" - Кво Рече?
    Правете си сметката за какъв „мало умник“ става дума. Грабеж го "гонило" и Досега губел по 1 млрд. лева годишно, а в сегашната ситуация – вероятно много повече??
    Пет пъти Изтървах са сега-Да си каже.
    Този образ видно обича синия цвят,та чак посинял от яд, Ха Ха, Хаа.
    Въобще няма представа за видовете сортове петрол/нефт.
    Абсолютен Лаик в тази сфера, изказал се напълно неподготвен с пренибрежение! Това че, примерно във средна Азия петрола е по тежък,като вид, не означава , че е и по-некачествен, в далечния север, където са повечето платформи (Сибир) добиваният Нефт, дори е с по-добри показатели от саудитския ..Ама То така, си е научен миличкият той, да си По-плюй на широко и високо, -Като Истински пишман евроатлатик
    Айй Сейктир от тука.

    Коментиран от #139

  • 119 пуТкиняци РъБъ

    32 0 Отговор

    До коментар #7 от "Н стоименов":

    Звън на копейки в канчето и доволно мучене на про-рАЗИЯтски телета. Тролската фабрика в Олгино требва да получи Нобелова натрада - дресирала ви е да познавате клавишите...
  • 120 Бцж

    1 2 Отговор

    До коментар #115 от "Ха ха ха":

    Грешка! От 1951 г. !
  • 121 pусьБлядь

    24 0 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    неграмотни същества, които с труд скалъпват изречение, що се напъват да ни обяснят колко точно сме зле и защо?
  • 122 рУсБля

    33 0 Отговор

    До коментар #31 от "Тина":

    Тинче, американските бомби разрушават къщата на дядо ми 1943. Но аз не ги мразя - който обявява война, трябва да си носи и последиците. На теб САЩ какво точно лошо са ти направили, че си толкова стръвна? Не помня да са ни окупирали. Нито да "грабят ресурсите" ни. За разлика от една друга държава, която до 1989 ни вземаше сиренето, тютюна, розовото масло и урановия концентрат на половината себестойност (виж какво точно значи това). А като закриха СИВ, ни завлече с 300 млн. долара. Зле възпитаваш дечицата си - научи ги по-добре да вярват на фактите. Не на закапечетата...
  • 123 до Само питам

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Само питам":

    Те са същите, които вярват, че Земята е плоска и "Агитация и пропаганда" пише само истината.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 КПСС

    1 32 Отговор
    Ние сме в ЕС, а не в СССР, а между двете има пълна несъвместимост.Само това изречение на доцента е достатъчно,че той просто не е в час. Ситуацията е точно обратната. Ние сме в европейския социалистически съюз.В нашия общ европейски дом . А този дом , горит по плану. Същността е една. Абсолютно копие на СССР организирано от меншевиките и болшевиките. Механизмите на ограбването са още по зловещи.Тепърва европейските народи ще научат ,какво означава КОМИСАР. За по подробно осмисляне на горното,четете Владимир Буковски ,поне него. А иначе глупаци дал Господ ,те са полезни.

    Коментиран от #127, #128, #129, #130, #131, #132, #134

  • 126 до #37

    20 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хахото":

    Ами казал го е човекът от ясно по-ясно. Ако не си го разбрал, чети го пак, и пак, и пак, докато вденеш. Може и на глас...
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 до #87

    14 0 Отговор

    До коментар #87 от "сноу":

    По същия начин, по който 70 години го правят източните хиени.
  • 134 пуТкиняша #125

    29 1 Отговор

    До коментар #125 от "КПСС":

    Значи, "дом гарит", така ли, KПСС? От коя деревня Hа pАЗИЯ тролиш?
  • 135 до #47

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Gost":

    Cлучайно знам: 100% от акциите са собственост на казахстанската държавна компания Казмунайгаз. Генерален директор е Жанат Тусупбеков. Компанията е основана в Букурещ през 1974 г. като международен оператор на местната нефтена промишленост и се нарежда сред най-известните компании в страната. През 2015 г. Китайската енергийна компания (CEFC) пое 51% от акциите на KMG. Дъщерната компания „Ромпетрол България“ е основана през 2002 г. International, бившата група на Rompetrol.
  • 136 червени еуглени

    17 0 Отговор
    Руската федерация е пламнала от коронавирус, а българският министър на туризма е загрижена да приемаме без виза руските туристи точно в този момент: ето сега, за радост на "Тиночка"(#31) и др. в това сайтченце е моментът направо да почнем да ги осиновяваме. Що пък "бедна и ограбена от мръсните еврогейци" и "ФАЩ" България да не помогне на клетите, богати и процъфтяващи "сеструшки"? Зер, "славяни", "православни", "християни", па и "освободители", и то "двойни". Направо да им дадем безплатни полети, ваучери за папкане и алкохол, и по 1,000 евра на калпак джоб парасъ. Ти да видиш каква "радасть" ша настане сред братя диневи, галеви, божкови, велчеви, златеви, митьо очите, таки и тем подобни. А св. шарэнкова и ил. йотова ще ги срещат нан-стоп с хлеб и сол и ша цаливат ръце. Па и други места може да цаливат, нема да се стискаме, сега, за "сеструшките" само най-доброто и от всичко по много...
  • 137 не го признавам

    16 0 Отговор

    До коментар #97 от "po-znaesht":

    Жалък сте - доц. Дойчев стои зад казаното с името, фактите и научните си публикации. Вие се явявате с анонимни драсканици в едно хибридно сайтченце, с обосновано предположение, че сте финансово мотивиран от определени антибългарски среди. Вашето "признание" или липса на такова има стойността точно на стомашно-чревни смущения след консумация на боб яхния.
  • 138 дедо

    0 11 Отговор
    Абсолютно костовашки манипулации. И дори лъжи - идеята за канене на руснаци без визи не е на Ангелкова.
  • 139 SS 41 pA3ИЯтска отрепка

    9 0 Отговор

    До коментар #118 от "SS 41":

    Я дай един пример със "сибирски" петрол, дето е "по-качествен" от саудитския "Рас Танура" например. Ако намериш такъв, ще ти пълня резервоара до живот.
    А на борсите неофициално наричат сорта Urals "руския боклук" - що ли?
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 не знам

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Селянин":

    Със сигурност внуците ти знаят всички видове дрога (не казвам че вземат), всички престъпления и глупости, 32 пола, лакомията над всичко и на всяка цена и т.н., не знаят що е уважение на възрастни, учители, институции - държавност. Аз не бих се радвал внуците ми да растат в тази среда. Въпрос на избор.
  • 143 Петров

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Селянин":

    Що не се поограмотиш малко бе момко, писнало ми е от неграмотни писачи.