Last news in Fakti

6 Май, 2020 10:17 3 946 43

Коронавирус в България: има ли логика да разхлабваме мерките?

  • коронавирус-
  • к-19-
  • българия-
  • мерки

Според българския премиер, нашите "мерки са изключително навременни и точни, много добре прецизирани"

Коронавирус в България: има ли логика да разхлабваме мерките? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ура, отвориха Витоша! И парковете (не само за хора с кучета и деца). Както бе казано, досега щабът изчаквал "да се стопли времето, да почне слънцето да трепе вируса навън и да се повишат знанията за него".

Няма нищо сигурно

Човек обаче не знае да се зарадва ли на тези свободи или да се притесни още повече. Защото, и без да си специалист, е достатъчно да си следил световните новини, за да установиш, че няма абсолютно нищо сигурно. И че знанията за вируса не са се повишили кой знае колко. Както каза друг член на щаба в отговор на въпрос: "… не ми се струва вероятно, но знае ли човек".

Отначало например ни предупреждаваха да се пазим от повърхностите (като дръжки на врати). Но тези дни прочут професор обяви: "Нито веднъж не успяхме да извлечем активни вируси от такива места". Друг международен авторитет също се съмнява, че повърхностите могат да бъдат източник на зараза и е "почти сигурен, че в домашни условия няма смисъл да дезинфекцирате".

Трябва, разбира се, да се пазим от разболелите се - затова са под карантина за 14, че и за 28 дни. От същия авторитет обаче научихме, че "четири дни след появата на симптомите болният вече практически не заразява околните, а седмица след началото на болестта със сигурност престава да бъде заразен".

Отговорът на въпроса дали и доколко "слънцето трепе вируса" също тъне в мрак. Да не говорим за маските, тестовете, антителата, имунитета и прочие. Както и защо при супер твърди мерки (примерно в Сърбия) и при либерален подход като в Швеция резултатът е горе-долу един и същ.

Нашите мерки

Според българския премиер, нашите "мерки са изключително навременни и точни, много добре прецизирани". Да, засега числовото изражение на епидемията у нас е сравнително ниско, което е похвално. Но на мястото на премиера бих бил по-предпазлив - не от някакво суеверие, а заради самите мерки.

Парковете например бяха затворени, когато новите случаи бяха по 15-20 на ден. И бяха отворени при 50-60 случая, точно след като щабът предупреди, че така "ситуацията ще се влоши". Задължението да се носят маски на открито бе два пъти налагано и два пъти отменяно. Витоша е отворена, но без обществен транспорт. Затова пък в града човек може да се вози цял ден. Навред има КПП-та, но се оказа, че можеш да долетиш тежко болен от Амстердам и никой да не ти попречи да отпрашиш с такси за Хасково.

Знам, че в ситуация с толкова неизвестни това е донякъде неизбежно, но мерките често изглеждат не толкова "навременни и прецизирани", колкото непоследователни, без ясна (медицинска) причинно-следствена логика и ясни критерии. Дълго време посоката (вероятно правилна) бе да се внушава колективен страх. Но ето, че сега, когато числата на епидемията набъбнаха, посоката се обърна. Мерките се разхлабват, спряха и брифингите - да не се плашат хората.

Психологическият ефект

Хората обаче са различни. И ефектът от този завой върху тяхната психика и поведение ще е различен.

Онези, които така и не се уплашиха, получават потвърждение за съмненията си. Прави бяхме, че ограниченията нямат смисъл, ще си кажат те.

Други ще се запитат защо беше всичко това и ще се разколебаят силно в основанията да се притесняват.

За трети, най-дисциплинираните, подобно разхлабване на мерките, лишено от ясна обосновка и логика, вместо успокоение ще донесе още повече страх, тревожност и паника.

Как ще се отрази всичко това на разпространението на вируса? Знае ли човек...


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Муфта пагон

    46 8 Отговор
    Мда, после и чипове във ваксината.Благодарете, тулупи!

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Торбалан

    36 12 Отговор
    Много точна статия. Кратко и ясно. Браво!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Решително

    27 33 Отговор
    Решението да се сринат мерките е т.ъпо и безотговорно! Също като правителството , което ни "управлява"

    Коментиран от #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 кнаус 485

    1 3 Отговор
    Добре е ,че охлабиха мерките,но логиката е сбъркана , броя на заразените растат ,а отхлабват мерките-сбъркана работа,както е сбъркано всичко в България.... но всичко е политика,а нашия толуп няма топки да се изправи и да разбира политиката,може само да е арогантен и да обижда хората и да се прави на сърдит-типично за му-ра.
  • 11 ФЕН

    18 10 Отговор
    Обикновен овче велски хийтър. Не може да претендира за независимост медия, която получава пари от Дойче веле!
  • 12 Behemoth

    14 6 Отговор
    Абе цялата работа е в матряла....ако матряла ти е като шведския е едно ,ако е като у османската империя е друго ....то и Швеция е кралство а ние република ама пак работата на опаки хахахххххх..
  • 13 кнаус 485

    34 9 Отговор
    Добре е ,че охлабиха мерките,но логиката е сбъркана , броя на заразените растат ,а отхлабват мерките-сбъркана работа,както е сбъркано всичко в България.... но всичко е политика,а нашия трудно разбира политиката,може само да е арогантен и да обижда хората и да се прави на сърдит-типично за ....

    Коментиран от #31, #36, #38

  • 14 Behemoth

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Муфта пагон":

    Ма верно ли толкуз малки ги правят вече?И та следят ...щот си много важен за галактиката и панелката...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Абсурдистанска реалност.

    14 8 Отговор
    Така е,
    Абсурдистанска реалност
  • 17 Пенсионер 200

    2 1 Отговор
    ТИ СИ ЗНАЕШ!
  • 18 H5N1

    9 10 Отговор
    Трбяваше забрана за излизане за 2 седмици и по една заплата на калпак щеше да ни излезе 2 - 3 милиарда и вече да сме забравили
  • 19 Майна

    23 17 Отговор
    Тези, които продължават да ходят с маски навън, са тези, които ще бъдат новите които биха били,, покръстени"" без да имат за дилема дръвника и брадвата сега. За тези, вярата и мисълта са изтрити, движещата сила е СТРАХЪТ И ГЛУПОСТТА. За съжаление много има такива...

    Коментиран от #23

  • 20 Васил

    19 19 Отговор
    Няма никаква логика даже нямаме и 20% излекувани а заразените се увеличават това ми ми звучи при пожар да го гасиш с бензин луда и непрокопсана работа. нищо хубаво няма да излезе от Герб

    Коментиран от #32

  • 21 Гост

    20 11 Отговор
    Абе стига с това зомбиране с тоя вирус......................
  • 22 Неразбрал

    24 8 Отговор
    Ако вярваме на черния генерал, за последните две седмици на април хората са умирали само от короната! А това инфаркти, инсулти, бъбречна и сърдечна недостатъчност, пневмонии и прочие"стандартни" заболявания, изобщо не е причинявало смърт през този период!
    Е, как да вярвам на тиквите"горе"? Още повече след изказването на Муфтата, че смъртните случаи за първите четири месеца на 2020 са с 10% по-малко от тези през същия период на 2019! Някой може ли да ми обЯсни?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кой68

    13 9 Отговор
    Мерки,карантина?Щях да съм бесен ако това бе само в България.Цял свят пламна от COVID19?Във Европа хората в повечето водещи страни,а и не чак толкова приеха ограниченията със разбиране и елементарна самодисциплина.В България винаги се мрънка,оспорва и негодува?Все друг ни е виновен!Все се гледа в чуждата паница.Защо не се погледне първо във собствения двор в самите нас......Защо?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Изрода ББ

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Изрода ББ":

    Ами щото пита за ролята на БЦЖ. Нали каза , че Лагард е ваксинирана. Значи не ББ е корифея, а българския имунизационен календар от време оно.ХАУ.1800 лева за да кажеш че родата е умрела от Ковид 19.
    Не корона , а Ковид.
  • 27 Ръмпези

    7 2 Отговор
    АКО НЕ БЯХМЕ ИЗБЪРЗАЛИ С ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ИМА ЛОГИКА...СЕГА НЯМА ЛОГИКА...
  • 28 357

    12 1 Отговор
    Имам въпрос към медията. Колко ви плаща "Дойче веле", та всеки божи ден сте задължени да публикувате статия на медия, чиято основна цел е психологическа обработка на населението? ...... Очаквам че ще изтриете питането,но то е актуално за вас!
  • 29 Миии

    3 8 Отговор
    ПИТАЙТЕ ПРОФЕСОР ГРИПЕНОВ , ТОЙ СЕ ИЗКАЗА ПРЕДИ ДВА МЕСЕЦА!
  • 30 Марио

    10 8 Отговор
    Мерките трябва да се премахнат напълно, стига с този вирус.Това е диктатура.Не можем да стоим така цяло лято.Престанете вече.
  • 31 Марио

    13 7 Отговор

    До коментар #13 от "кнаус 485":

    А не разбирате ли че броят расте, защото държавата така иска.Тези бройки са измислени.
  • 32 3233

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Васил":

    Каква беше логиката едните да стоят затворени,а други да си обикалят.Затворените всеки ден си мислете за колко време имат храна и колко ще издържат,а разхождащите няма къде да си харчат парите.Мерките бяха хлабави ама се ревна за диктатура емигрирам при първа възможно Ст,но не заради управкяващи,безработица или безпаричие,защото съм свикнал със всичко това,но се надявах поне обществото да се използва промени,да проумее,че всичко зависи от него ама не.Егоисти,скотове,злобари,партийни парцали,разни фили фоби.
  • 33 рейтинг

    6 2 Отговор
    логика няма-заразените растат всеки ден. Както каза ген. Мутафчийски - решението е ПОЛИТИЧЕСКО!!!
    Но както се казва - простотияра победи медицината.
  • 34 Матей

    5 2 Отговор
    Изв.положение се явява забавител на верижната реакция,т.е. нормалното разпространяване на тоя грип и бързото му затихване поради хващане на имунитет.Казано е:туй,което бог е съчетал,човек да не разделя.А тулумите какво направиха,бъркат се в естеството с бакалските си кунки.И вместо да си признаят и немедлено да отменят всички ограничения,отново и отново врънкат на тънката струна,зер будалите не са свършили.
  • 35 Гост

    1 0 Отговор
    Животът винаги намира начин да продължи,независимо от мерките!
  • 36 HohoBoho

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "кнаус 485":

    Логиката въобще не е сбъркана.
    Борисов се грижи за рейтинга си:

    бългaритe ги e cтрaх - гoтoвo, cлaгaмe cтрaшнa кaрaнтинa
    бългaритe пoчвaт дa нeдoвoлcтвaт - o, пикът минa, мaхaмe кaрaнтинaтa

    ...и вcичкo тoвa нямa нищo oбщo c вируca
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тим

    2 5 Отговор
    Поредното безумие! Заразените растат, отваряме ресторанти! Една бедна Албания излекува 2/3 от заразените, а ние 1/6. Но сме най-добри, каза бай Ганьо...
  • 40 Наблюдател

    8 1 Отговор
    "Ура, отвориха Витоша!" Да сте чули за поне 1 заразен там? Иначе съвсем наскоро цял самолет с над 90 души от Амстердам с 3-4 вирусоносители /известни!/ кацна но никой от пишман Щабаджиите не му обърна внимание! С което и лъсна цялата им организация в борбата с "Китайския подарък"! Щом влизащите от входните към България места като всякакъв вид гари и КПП-та остават незабелязани от тях но се вторачват в Планини и паркове може да си представите що за компетентни са!!!
  • 41 Немам думи!!!!

    1 0 Отговор
    Явно Господаря на държавата е решил на инат да доунищожи държавата!!! Ако изобщо това може да се нарече държава. Тоя я превърна на бунище, обгради се с неграмотни послушници, крадливи и лъжливи, срина иконимиката и земеделието, а здравето стане нещо невиждано и нечувано! Пълен крах. Нервен и жлъчен е, обижда, видимо мрази народа който едвам издържа на простотиите му! Ще накара онзи гъбарко Манафа да надува цифрите и за да няма протест на 14 Май ще иска да върне ограниченията. Явно не се интересува от това, как ще оцелее българина. Българина който беше лишен от работа и Свобода, от права и помощи. Защо от помощи? Защото всички държави засегнати от вируса дадоха суми на всеки гражданин безвъзмездно!!! Той предложи кредити и нищо повече. Защо ли? Защото държавата е като обран бостан, ниши няма в хазната. Разпилвл и пропилял милиярди, а колко е откраднал за себе си, могат да кажат само американците. Резервен фонд в случай на природни бедствия или други такива. Помен няма от този фонд!!! Къде е се пита? Но никой не пита! Аз питам, като върне карснтината за още два месеца, как ще живее българина, как ще се храни и плаща ток, вода, гражданска отговорност и какво ли не????? Това което ще му се случи ще е напълно заслужено!!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.