7 Май, 2020 19:00 2 269 12

Короната, законът и ние

  • коронавирус-
  • мерки-
  • полиция

Една от функциите на закона е да обединява народа, ала по нашите земи той ни разделя на изпълнителни и на тарикати

Короната, законът и ние - 1
Снимка: БГНЕС

Една от функциите на закона е да обединява народа, ала по нашите земи той ни разделя на изпълнителни и на тарикати, които често даже без някаква изгода, само поради дивотийка човешка, пробват да избегнат правилата.

Тази отколешна практика дразни, но бива приемана с разбиране. Кой знае, ако във време оно̀ Крум Страшний е бил властвал достатъчно, за да приучи с твърда десница и меч прадедите на ред и уважение към обществото, може би нашата орисия щеше да бъде друга. Но минало – бешало. Някога с позлатените чутури на победените врагове са вдигали наздравици за славата на отечеството. Сега е иначе... По-точно е да се отбележи, че ние сме инакви.

Вчера в супера попаднах на разгорещена сценка до щанда за млечни продукти. Трийсетина годишен мъж се ерчеше на охранителите и отказваше да си сложи маската. Опонентите в раздърпани униформи бяха на годините на баща му и едва смогваха да вмъкнат по някое възражение сред словесната помия, изливаща се отгоре им.

До юнака с наранено самолюбие стоеше симпатична брюнетка, също без предпазна марля на лицето. Тя не подаваше вид, че се стеснява от поведението на разпенената половинка, но поне мълчеше. Макар че на жените не им трябва непременно да си отварят устите, за да бъдат чути. Бая вируси и злобна енергия летяха из въздуха. Свадата си беше типично нашенска - възникнала на равно място, дотолкова безсмислена, че накрая въвлечените в нея щяха да забравят защо са се сдъфкали.

Всеки отворко някога бива затапян, ала предвид увлечеността им в диспута, бе ясно, че в дадения случай противостоящите страни няма да пристъпят към по-ефективни действия. Затова, за да не губя напразно време, пресякох фронтовата линия между тях и се насочих към хладилната камера с бира.
Да, градът допреди седмица беше толкова спокоен... А сетне столичаните заприиждаха от родните си места, където се бяха изпокрили от Короната.

Тук въпросът не е за пренаселената, вече разтегната София, а за взаимоотношенията. Българите сме изтъкани от егоизъм чак до върха на космите и първосигнално приемаме всяко изискване за дисциплина като посегателство срещу нашите височайши особи. Дори опасността не стана основателна причина да се обединим.

В угода на богаташите от туристическия бранш правителството разхлабва карантинните мерки. Макар официално да се отказваме от заразата, тя ще продължи своята коситба сред нас. Според мен само глупав човек, който мрази всички край себе си, може да излезе да отмаря на обществено място тази година, но без съмение ще се намерят немалко такива индивиди.

Понеже републиката не е нужна, ние я превърнахме в полигон. На него се провеждат любопитни експерименти. И най-забавното е, че подопитните екземпляри покриват всички разходи за извършването на мъченията, на които са подложени. Засега на територията е в ход социално – икономическа криза, но едва ли някой ще се учуди, ако в бъдеще там почнат да изпитват новите ваксини.

Така и поединично ще продължим да падаме – инакви и самокоронясани... Неразбрали къде сме сбъркали... Болните граждани на продадената държава.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 заличаване на следи в САЩ

    5 0 Отговор
    Медицински изследовател, за когото се твърди, че е на „прага да направи на много значими“ констатации за коронавируса, е открит застрелян през уикенда в Пенсилвания, съобщиха официални представители на университета, в който работи.
    Бинг Лиу, 37-годишен, изследовател в Медицинското училище в Университета в Питсбърг, е открит мъртъв в събота в дом в Рос Тауншип, северно от Питсбърг, информират от Медицинския университет на окръга Алегиен.
    Той е бил прострелян в главата и шията, гласи съобщението.
    Час след откриването на тялото на Лиу, втори човек, Хао Гу, 46-годишен, е намерен мъртъв в кола на по-малко от километър, съобщи агенцията
  • 2 Човечец

    8 4 Отговор
    Къде беше ти през 2008г., къде беше 2002г.? Къде си в момента да търсиш сметка по най-долния начин, опитвайки се да унижиш хората, които не желаят да участват в цирка. Чудиш се защо сме разделени... Е една от причините сте такива като теб журналисти със леви убеждения. Искате всички да сме единни в това да изповядваме ВАШИТЕ убеждения. Имате се за инакомислеща медия, но се държите по абсолютно същия начин като всички останали.
  • 3 Аз съм

    4 3 Отговор
    Човекът е прав ние не сме хора а овци и се дуеме когато не трябва.

    Коментиран от #7

  • 4 БРЦК

    7 0 Отговор
    Не напразно "рибата се вмирисва от главата".Стига заблуда на НАРОДА тия които трябва да са за пример живеят в разврат преяждат и се отегчават от материални облаги а 50 на сто от НАЦИЯТА се чудят какво да сложат за вечеря .Всички помощи на правителството са прах в очите .Фирмите не работят безработицата не е 7на 100 а 60 на 100 ако изключим и БЮДЖЕТНИТЕ РАБОТЕЩИ .ПИТАМ К ОЙ ПРОИЗВЕЖДА 8-9 НА 100 ХРАНЯТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И НИЕ ТЪРПИМ ПРИСМЕХА ИМ ТЕ СА СРЕЩУ НАРОДА .ТЕ ТЕЗИ КОИТО ТРЯБВА ДА СЛУЖАТ НА НАЦИЯТА СЕ ОПЪЛЧИХА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ
  • 5 БРЦК

    4 0 Отговор
    Все пак ПУШКАТА ТРЯБВА ДА ПУКНЕ
  • 6 Антони

    4 0 Отговор
    Този инженер млади хора в демократична държава не е ли виждал. В Германия се събират същите пред дискаунтъра и са меко казано дразнещи, шумни, кипящи от хормони и ти се молят да им купиш една водка като авантюрист, търсещ някое страхотно изживяване. Тези деца имат нужда от добър пример, който живота ще им даде. Нищо ново. Дали тях ги интересува вирус, който има ефект върху хора с придружаващи заболявания, наднормено тегло, основни проблеми с храненето, съня и витаминния статус. Народът как може да се обедини при налагане на противопринципни ограничения. Сляпо. Специалисти вирусолози казват ограниченията не са правилни. Специалиста инженер вика обединение на народа. Така и не разбрах, за коя дисциплина се изказва. Психология ли, вирусология ли, общество и знание ли, 5 джи мрежи ли. Аз съм привърженик на шведския модел като цяло.
  • 7 Репресиран от герб

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм":

    Е добре де кога според теб трябва да се дуем? Когато тук остане само една администрация ли? Нали сега когато европата си върне производствата от Китай. Всичко живо ще се юрне да работи там за по свесно заплащане и по нормални пенсии. И тука ще останат само пенсионери и администрация.
  • 8 гост

    11 0 Отговор
    Вече и децата знаят,че вирусът витае още от октомври,ноември.Януари имаше пик на грип А после казаха,че тръгнал грип В и после уж дошъл Короната.Колкото и да лъжат и ни манипулират властите и медиите,истината е ясна.99% от починалите са възрастни хора с две и три съпътстващи заболявания.Самият така наречен генерал призна,че тези хора така или иначе са щели да починат,но вирусът им е помогнал това да стане по скоро.Хиляди са го прекарали,други са носители.Стадният имунитет си върви с пълна сила.През цялото време на така наречените мерки младите хора се събираха и си обменяха бацили.Въпреки репресиите с КПП тата десетки хиляди пътуваха.В крайна сметка се заразиха медиците от малките болници и хората от социалните домове.Да не забравим и електората от махалите докаран специално от най-горещите точки на зараза.В началото нямаше спирт,дезинфектанти и маски.Само миропомазаните от Пирогов,ВМА и Александровска бяха оборудвани като за ядрена война.А останалите кучета ги яли.Сега има всичко.И спирт по 12 лв килото.Днес зарадваха Вожда с ново лекарство.Ще спасяваме светът.
  • 9 Тодор Живков

    5 0 Отговор
    Любима тема на Борисов е как Радев разединявал народа. Много интересно, ако Борисов стане президент, как ще обединява народа? Какво ще прави с БСП (нищо че е членувал там)? Ще ги изгони от България? Или друго, за да обединява останалите? Та законите ще ни обединяват. През цялото извънредно положение, точно Борисов демонстра как е над закона. Може да не спазва собствените си ограничения и да се подиграва на народа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 # 10....... ..

    0 0 Отговор
    Е, КАТО МЕ ИЗТРИ ПО УМЕН ЛИ СТАНА, САМО ПОТВЪРДИ ТОВА КОЕТО СИ МИСЛЯТ ХОРАТА, А АЗ ГО НАПИСАХ ПО СИСТЕМАТИЗИРАОНО
  • 12 Както е тръгнало

    1 0 Отговор
    COVID19 ще докара нова "Френска революция" и хаос