Last news in Fakti

7 Май, 2020 17:00 2 655 45

Успехите и провалите на България в битката с коронавируса

  • бойко борисов-
  • ген. венцислав мутафчийски-
  • щаб-
  • коронавирус-
  • българия

Неразумно е да се настоява за пълното отпадане на мерките

Успехите и провалите на България в битката с коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емил Соколов във Фейсбук:

Българският отговор на кризата има както успехи, така и провали.

Успехите, които трябва да се отбележат, са няколко:

1. Мерките се взеха наистина навреме. Затвориха се университети, училища, молове и много други обекти, където се събират големи групи хора. Онлайн образованието също направи успешен дебют. Най-важното е, че навсякъде в Европа се видя, че 1-2 седмици закъснение, могат много да променят картината. Строгите мерки в началото се оказаха плюс. Това е вероятно най-голямото, ако не и единственото постижение, на българските власти.

2. В някои части от страната местната власт реагира наистина адекватно. Поставянето на дезинфектант пред хранителните магазини, доброволци, които да разнасят храна до възрастните хора и други общински инициативи, спомогнаха за овладяването на ситуацията. По-будните кметове започнаха да информират съгражданите си за всичко, което се случва в града им, което направи хората по-спокойни. Добре щеше да е да видим повече такива примери.

3. КПП-тата. Опитите да се ограничи трафикът между градовете в първите седмици на теория е адекватна мярка. Разбира се, изпълнението можеше да е много по-добро, но не бива да се пренебрегва нуждата от това. Социалното дистанциране се обезсмисля, когато пътуванията в страната продължат на пълни обороти. На много места в Европа междуградските автобуси и влакове ограничиха работата си. Контролът над трафика е нужен най-малкото, за да се ограничи възможността от възникване на няколко огнища едновременно. Парковете и градините са друго нещо, те трябва да са отворени.

Сега нека споменем издънките:

1. Недостатъчно тестове. Това не бива да спира да се повтаря. Българската държава не тества достатъчно. Това е проблем поради много причини. Първо, ако не се тества системно, няма как да се проследи пътят на заразените. Второ, малкото тестове означават и малко и ограничени данни. Така трудно може да се извадят изводи и да се прецени какви мерки да се вземат занапред. Няма как подходът да е научен, когато информацията се събира хаотично и нередовно. Трето и свързано с това е появата на много болни в болниците. Властите се издъниха и не успяха да защитят лекарите и медицинските сестри, защото българският метод на тестване е иди ми, дойди ми.

2. Икономическите мерки. Можем по-скоро да говорим за липсата на такива. Няма как една могъщо корумпирана власт да вземе адекватни решения за икономиката. Мерките в повечето случаи обслужват олигархията и едрия бизнес. Малките и средни собственици на предприятия, магазини, кафета и хотели бяха напълно забравени. Тези хора ще понесат най-тежките удари, но за гаврата с тях ще платим всички. Причината за това не са толкова мерките и ограничения срещу вируса, а тоталната липса на адекватна икономическа политика. Илюзия е, че с разхлабването на мерките, бизнесът ще тръгне. Противопоставянето на двете е вредно и ненужно

3. Комуникацията. Да, насаждането на страх, обидите и неуважението към гражданите бяха нелепи. Още по-нелепо беше и въвеждането и отменянето на мерки в рамките на 24 часа. Моделът на управление в България е ''чакай да звънна един телефон''. Това си пролича много през последните месеци. Борисов взима решения еднолично и мерките се променяха според настроението му. Телевизионният авторитаризъм освен комичен е и опасен. Прищявките на премиера създадоха обществено напрежение. Типично в негов стил, Борисов прехвърли вината върху щаба. Малко са хората, които наистина разбират, че за тези изпълнения не са виновни хората от щаба, а Борисов. Някак си глупаво е всички да сме наясно, че решенията се взимат от един човек, а да търсим отговорност от всички други, но не и от него, нали?

Щабът и Мутафчийси си вършат работата не благодарение на премиера, а въпреки него, което е направо похвално. Казвам всичко това, защото следващите седмици ще са много важни. Трябва да сме наясно къде България се справя и къде не. Още по-важно е и да знаем кого да държим отговорен за това. На ГЕРБ трябва да се диша във врата постоянно. Това работи. Нарцисизмът на Борисов го прави много податлив към хорските реакции. Мнението на тулупите има значение и това е оръжие в ръцете на гражданите. Много е важно то да бъде използвано правилно. Сега ще стане ясно дали сме готови за демокрация.

Неразумно е да се настоява за пълното отпадане на мерките. Казах вече, че това няма да помогне на бизнеса. За да се съхрани икономиката са нужни мерки за икономиката, а не премахването на тези, които целят да гарантират общественото здраве. От всеки от нас зависи дали ще предпазим себе си и тези около нас, или ще се караме и заяждаме като малки деца. Задачите пред българските граждани са три и те са свързани:

1. Предпази хората.
2. Съхрани икономиката.
3. Отстоявай демократичния ред

Нищо от това не е възможно без дисциплина и отговорност. Това е.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бей Никой

    22 4 Отговор
    Не желаете да пишете в отговор на Буда?! Правилно. И търпението е до време.
  • 2 Гонг 2

    12 1 Отговор
    Аве цезаре

    Коментиран от #4

  • 3 не е баш това

    14 5 Отговор
    2 месеца лакардии.
  • 4 Гоце

    4 16 Отговор

    До коментар #2 от "Гонг 2":

    Молба до модератора изтриваите червените тролове
  • 5 СЕЛЯНИНЪТ ОТ БАНКЯ

    17 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Успехите и провалите на България в битката с коронавируса
    Неразумно е да се настоява за пълното отпадане на мерките

    ---- УСПЕХИТЕ СА МОИ, ПРОВАЛИТЕ СА НА ТОЛУПИТЕ, КОИТО ЗАДАВАТ ВЪПРОСИ!!! А МЕРКИТЕ Е НЕРАЗУМНО ДА ОТПАДНАТ И ВИНЕТУ ТАКА МИ Е КАЗАЛ....
  • 6 Ръмпези

    15 3 Отговор
    МНОГО РАНО ВЗЕХМЕ МЕРКИТЕ И СЕГА СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ГИ РАЗХЛАБИМ , ЗАЩОТО ДЪРЖАВИТЕ СЛЕД НАС ГИ РАЗХЛАБВАТ...НИЕ ОТ ПРЕСТАРАВАНЕ СЕГА СМЕ В ЦАЙТНОТ...НАЙ МЕ Е СТРАХ ОТ ХОРА КОИТО НЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ...

    Коментиран от #7

  • 7 СЕЛЯНИНЪТ ОТ БАНКЯ

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ръмпези":

    И ТЕБ ЛИ ТЕ Е СТРАХ ОТ ТОЛУПИ???
  • 8 Лекар БГ

    7 3 Отговор
    Всеобхватна статия,доста вярна,при това.
  • 9 Васил

    13 2 Отговор
    Какъв успех бе даже Албания ни бие имат 800 заразени и само 2 ново регистрирани миналата седмица а у нас няма спад а излекуваните са едва 15% което е смешен показател.

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 СЕЛЯНИНЪТ ОТ БАНКЯ

    3 0 Отговор
    ТОЗИ ПРОСТАК Е ПРЕМАХНАТ ОТ МОДЕРАТОР

    Коментиран от #16

  • 15 ТИ ДА НЕ СИ ОНЯ ВАСИЛ

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Васил":

    ОТ ГЕЙ ПАРАДА? МА МНОО УБЪВО ПЕИШ!
  • 16 Румен БГ

    1 12 Отговор

    До коментар #14 от "СЕЛЯНИНЪТ ОТ БАНКЯ":

    Много хейт в коментарите за премиерът и то все от едни и същи хора народът го харесва като политик гн Борисов защото си личи че се старае да оправи всичко което не е наред в България има визия за развитието на държавата в положителна насока и е интелигентен човек!

    Коментиран от #17, #21, #23, #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТИ ПОДИГРАВАШ ЛИ СЕ БЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Румен БГ":

    СЪС СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ!
  • 22 Капиталист

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Нищо от това не е възможно без дисциплина и отговорност. Това е.
    Ами трябваше да започнеш от това ,защото то се отнася до всички.
  • 23 ДРУГАРИ ОТ ГЕРБ

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Румен БГ":

    ЧЕТЕТЕ СИ КОМЕНТАРИТЕ, ПРЕДИ ДА ПУБЛИКУВАТЕ! - "народът го харесва", "защото си личи?!?!", "има визия/ВОЗИЯ/ за развитието на държавата", "и е интелегентен човек?!?!"....

    ------ БЕЗ КОМЕНТАР -----
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ДОКЪДЕ СЕ ИЗДОКАРАХА

    3 0 Отговор
    МИСИРКИТЕ ОТ ФАКТИ? И КОМЕНТАРИ С РЕАЛНИ ФАКТИ ЗА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ТЪРКАТ, КАТО ....... вижте по надолу .......
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛ

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Румен БГ":

    ОТКЪДЕ ГО ПРЕПИСА? ДА НЕ БИ ОТ "СТЪРШЕЛ, КАКВО Е СВЪРШИЛ?"?
  • 35 СЕЛЯНИНЪТ ОТ БАНКЯ ВИКА ИНТЕЛИГЕНТНО

    5 0 Отговор
    ЖИВ ЛИ СИ КОЛЕГА?
    "Eдин oт нaй-дoбритe ми приятeли дa нaпишe зaглaвиe: "Убихa гeнeрaлa. Зaщo нe му блaгoдaрихa?" Зa кaквo дa му блaгoдaря, нищo нe e рaзличнo oт вчeрa. Щaбът рaбoти нaп ълни oбoрoти. Днec oчaквaм шoфьoрcкитe изпити и кoрмувaния. Гoрaнoв нaтиcкa вceки дeн дa oтпуcкaмe. Видяхтe вчeрa Фрaнция oтидe нa юли извънрeднoтo пoлoжeниe. Никaквa cвeтлинa нямa. Пoнe тeхнитe мeнтoри дa пoглeднaт тoвa, кoeтo cтaвa в Руcия. Прeмиeри, миниcтри, близo 10 хил. рeкoрди нa дeн. Хoрaтa изнeмoгвaт, пaрaд oтмeнихa. Пo врeмe нa Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa нe ca oтмeняли. Вчeрa кaтo прoчeтoх му ce oбaждaм, викaм: "Жив ли cи, кoлeгa?", пocoчи oщe миниcтър-.прeдceдaтeлят.
    "Чe лъжaт, чe мaмят, тoвa e бeзcпoрнo ,нo тaзи лъжa. "Убихa гeнeрaлa", ниe ceдим гoрe и прaвим cмeткa зa днec", кoмeнтирa oщe Бoйкo Бoриcoв.
    ---- КОЙ Е ТОЗИ НЕГОВ КОЛЕГА? ВЪОБЩЕ СЕЛЯНИНЪТ ОТ БАНКЯ ИМА ЛИ КОЛЕГИ? ----
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Таня

    3 0 Отговор
    Много от написаните неща са верни. Не съм съгласна обаче, че щабът е работил, "въпреки Борисов". Със всички инсинуации, настройване на хората едни срещу други, Цветници, Великден, столицата срещу провинцията и т.н., щабът си работеше само за Борисов. Разделяй и владей, плюс страх - НОЩ и Б.Б го правят заедно.
  • 43 Реалист

    1 0 Отговор
    КИТAЙCКA ЛAБOРAТOРИЯ ИЗРAБOТИ КOРOНAВИРУCA ПO ПOРЪЧКA НA ДEМOНOКРAТИЧНAТA ПAРТИЯ НA ХИЛЪРИ КЛИНТЪН C ЦEЛ ИМПИЧМЪНТ НA ТРЪМП ТOВA E ИCТИНAТA И ТЯ ЩE ИЗЛEЗE НA ЯВE, A ТРЪМП ЩE CПEЧEЛИ CЛEДВAЩИЯ МAНДAТ.
  • 44 оставка и съд

    2 0 Отговор
    Тия всичките до един са за съд. А психопатичния лъжец за народен съд ! Тези са способни на всякаква идиотия. Но за тях няма СЗО,няма закон,няма разследване.Те са над закона.Безконтролна нагла власт срещу народа.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.