11 Май, 2020 20:30 10 395 57

Коронавирус в България: "Разберете, при нас нещата са трагични"

  • българия-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • герб

Разказва мениджър на две големи нощни заведения в София, които заради епидемията от коронавирус са преустановили всякаква дейност

Коронавирус в България: "Разберете, при нас нещата са трагични" - 1
Снимка: БГНЕС

"Разберете, при нас нещата са трагични." Мартин Михайлов е мениджър на две големи нощни заведения в София, които заради епидемията от коронавирус са преустановили всякаква дейност. Пред ДВ той описва ситуацията в бранша.

ДВ: Г-н Михайлов, пандемията от коронавирус Ви принуди да преустановите работата на двете заведения, които управлявате. Как Ви се отрази това - наложи ли се да освободите част от персонала, как се справяте с наемите?

Михайлов: Организаторите и обектите в сферата на клубния живот и концертната дейност първи преустановихме работа. По всичко личи, че методът на отваряне ще е огледален - ще бъдем последните, които ще я подновят. Сред средите сме с ясното съзнание, че това е за благото на всички. Очаквахме същото отношение и разбиране от страна на институциите за излизане от трудната ситуация, но, уви, засега не чуваме дори окуражителни думи.

А реалността изглежда така - не развиваме никаква търговска дейност. 28 от общо 30 служители в двата клуба, които управлявам, са в неплатен отпуск, като твърде вероятно е в следващите две седмици да преминем към тотални съкращения. Относно наемите - и за двете локации имаме щастието да работим с изключително разумни наемодатели, които подхождат напълно човешки в трудния момент и явно разчитат на нас като лоялни бизнес партньори. Много колеги обаче не се радват на такива благоприятни условия.

Никой по веригата няма да издържи повече от няколко месеца. Особено без намесата на държавата, която е редно да защити предприемачите и да им помогне за "замразяването" на баланса поне около нулата. И най-важното - да им помогне за запазване на работните места.

ДВ: Възползвахте ли се от някоя от мерките, които държавата прие в подкрепа на бизнеса - 60/40, безлихвен заем?

Михайлов: Не. От изявленията на управляващите стана ясно, че мярката 60/40 не се отнася до тотално прекратилите дейност компании в ресторантьорския и развлекателния бизнес. Няма как да се генерират 40% за разходи при 0% приходи. Статистиката показва, че делът на възползвалите се е нищожен. По последни данни отпреди седмица и от официални изявления става ясно, че до 21 април под 8 000 фирми са подали заявления. Колко са одобрени - това е друг въпрос.

И още нещо за мярката 60/40: най-важното е тя да се задейства, след като обектите бъдат отворени. И да се задържи минимум четири до шест месеца, дори до година, за да се приложи ефективно като антикризисна мярка. Защото началото ще бъде изключително трудно.

Относно кредитите: не познавам лично възползвал се - нито собственик на фирма, нито служител. След публичните изявления на министъра на финансите няколко банки ми заявиха, че нямат активирани оферти по такива програми към онзи момент - началото на четвъртата седмица на април. Възможно е този процес вече да е в ход, но ние загубихме всякакъв интерес.

Не на последно място изискванията за кандидатстване са непосилни за малкия и среден бизнес. Основното е свързано със задлъжнялостта на фирмите към държавата. Ясно е, че такава задлъжнялост не е препоръчителна, но е факт. Проблемът е, че малкият и среден бизнес се задъхваше през последните години и без да има криза. А днес вече говорим за оцеляване на бизнеса и съответно за физическото оцеляване на хиляди служители и техните семейства.

Разберете, при малкия бизнес нещата са трагични. Работи се на гол ентусиазъм и завишени очаквания. Изкарваш нещо този месец, а то вече е разпределено отдавна. Покажеш ли добри резултати, идва времето на растежа. Предприемач с малко квартално магазинче, който е изкарал 5000 лева този месец, едва ли ще ги похарчи за “Майбах”. Най-вероятно ще реинвестира. С течение на времето, ако продължава да бъде успешен, ще пожелае да разшири дейността си. Не е ли това смисълът на предприемачеството и въобще на икономиката? Не съм чувал спестявания да движат икономика. И не приемам да бъдем упреквани, че нямаме такива. Никой от бранша няма намерение да избегне задълженията си. Но има голям шанс да фалира преди това. Пазете предприемачите - те създават работни места.

ДВ: Какво, според Вас, трябва да бъде предприето от страна на държавата, за да спасите и поминъка си, и работните места?

Михайлов: В нашите среди се коментира, че работеща мярка, особено за обектите, които попадат под печата „забранени“, е да се възстанови процент от сумарно внесените данъци за 2019, разпределен на месечни вноски. Това е логично и справедливо, тъй като стъпва върху реални числа, реални суми, постъпили в държавната хазна. Запазването на 60/40 при отворен бизнес е крайно наложително, а за периода на затворен бизнес е редно да се въведе друга популярна мярка, която се коментира в Европа - между 60/0 и 85/0 на месец. Последното да важи за обекти, които са затворени със заповед от 13.03.2020. Защото пратим ли служителите си в Бюрото по труда, те няма да „струват“ по-евтино на държавата.

ДВ: Как оценявате компромиса, постигнат наскоро между държавата и представители на бранша?

Михайлов: Не бих го нарекъл компромис. НОЩ и Министерски съвет са решили, че може да се започне с постепенно отваряне на заведенията. На първо място е, разбира се, здравето на хората. Но трябва да има приходи в хазната. Българинът финансово не е подготвен за месеци на изолация.

Аз съм за социалната изолация, но до време. Тя помага да отложим тежките последици, докато си преподредим организацията на всякакво ниво - най-вече в сферата на здравеопазването. Разглеждам моята лична социална изолация и риска да приключа с бизнеса, който съм се старал да развивам през последните 20 години, като „времеви кредит" - кредит на доверие към специалистите в България да използват този период за наваксване на пропуснатото. Никого не критикувам за последното - целият свят подцени ситуацията. Важното е как ще се вдигнем. Не мога да повярвам, че правителството на една държава и предприемачите, които са двигателят на икономиката, не могат да играят в един отбор.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния софиянец

    51 0 Отговор
    Трябвало е веднага да прати работниците в Бюрото по труда. Аз така направих и сега след два месеца може и да вземат нещо на 15 май. А така като е чакал ще станат четири месеца.

    Коментиран от #27

  • 3 Да ме прощаваш

    80 13 Отговор
    Абе нещо не може да ми се скъса сърцето от тъжбата на мутра, в чието заведение се шарят наркотици, щъкат проститутки и се крият обороти като за световно.Парадокс - откакто спряха заведенията приходите от ДДС нарастнаха. Така че, аре ако обичаш.....

    Коментиран от #18, #31

  • 4 Кръчмар

    30 29 Отговор
    Нещата наистина са трагични. Или да закриваме държавата , или правителството да си ходи
  • 5 Няма ,бе

    31 26 Отговор
    Няма вирус,лъжа е!!Измислици на Сорос,Бил Гейтс и другите,цяла плеяда от правителството в сянка!!!!Никого не слушайте и не вярвайте,ако и да умират хора които можеха да поживеят още 5-10 г.
  • 6 Леле майко

    41 12 Отговор
    Къде ще ходят сега софиянци, без нощен живот? Цели 30 човека без работа от там? Не, не се надсмивам, за тези хора естествено е важна работата, но разберете че много браншове са даже много по-зле. Да не говорим за самолетните компании и летища колко са засегнати и не 30, а 30 хиляди са без работа само от 2-3 летища, не всички. Отделно кабинния персонал. И там са инвестирани милиарди. А тук цели две заведения, закъсали!

    Коментиран от #10

  • 7 6667

    19 18 Отговор
    1- нямам никакво намерение да чета помият на дойче зеле
    2- по цял свят сектор "Услуги" е най-потърпевш, за справка вижте цифрите у ФАЩ
    3- има поне една полза от тоя измислен вирус- много мързеливи и нищо не създаващи некадърници ще фалират и малко ще се разчисти обстановката
    4- друга полза е, че тея фалиращи некадърници ще почнат да разпродават имущество на безценица преди да им го вземе банката- вече си напазарих 2 хубави имота и 1 джипка на смешни цени
    5- жалкото е, че доста хора ще измрат от глад ама това е положението в сектор "Услуги"- при първият проблем изгарят най-некадърните, най-необразованите и най-лесно заменимите.

    Коментиран от #37

  • 8 Край

    30 5 Отговор
    Ми да - като продавахте бело - добре беше сега ревете.
  • 9 Сива икономика

    13 1 Отговор
    После няма обезщетения. Артисти и музиканти нямаха пенсии.
  • 10 Кръчмар

    14 14 Отговор

    До коментар #6 от "Леле майко":

    В статията се говори за две, но в цялата държава колко са. В този сектор работят около 300000 . Не са малко за държава като нашата. Помисли малко , пък после пиши

    Коментиран от #24, #25, #35, #53

  • 11 Фхьцкьхкцкй

    18 7 Отговор
    Ами като са трагични излизайте на площада, не чакайте властта да благоволи да ви даде някоя троха.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Софиянец

    33 10 Отговор
    Егати бизнесмените, поел си риск понеси си последствията, не чакай на държавата. И това година да му плащат заплатите на служителите, е няма такава наглост.

    Коментиран от #17, #19

  • 14 Защо бебето плаче,

    7 4 Отговор
    За да се сети, за него , майката. В случаят правителството и НС, защото всички ние сме Държавата. Но тук народът, дребният и среден бизнес, работодателят на Държавата, правителството е най-потърпевш. Някакъв абсурд, който го няма на запад от Калотина .
  • 15 Бизнесът си плаща

    12 6 Отговор
    Всички вноски за осигуровки , данъци, такси, въобще всичко дължимо . Държавата работи с тези пари, и когато държавата трябва да изпълни задължения по този договор? Тя дава на своите, а не на тези които са внесли парите в консолидираният държавен бюджет! Измисля всевъзможни врътки!
  • 16 криза в държавата

    13 7 Отговор
    ОСТАВКА на корумпираното правителство!
  • 17 Последния софиянец

    15 6 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    Държавата ни затвори без предупреждение и не иска да носи отговорност. Това какво общо има с риска????

    Коментиран от #41

  • 18 Какви глупости

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Да ме прощаваш":

    Си написал? Абсурд да има ПИК, н ДДС, в бюджета , при липса на приходи! Дори напротив, държавата дължи възстановяване, на ДДС, само дори за ел, енергията и СОТ- а на заведенията!
  • 19 Провинция

    13 5 Отговор

    До коментар #13 от "Софиянец":

    Мухл-о на държавна заплата кой ти изкарва заплата и пенсията!?
    Комунизмът отдавна свърши за обикновения човек и дребния бизнес.
    Сега е комунизъм за близките до властта!!!!!!
  • 20 lol

    9 2 Отговор
    га яде кюфтета,не плака...у.лево.....
  • 21 БОКЛУК

    7 2 Отговор
    НЕ КИ ДРЕМЕ ЗА ВАШИТЕ БИЗНИСИ
  • 22 Туй

    19 5 Отговор
    Аз съм собственик на верига от 18 бензиностанции. Искам ДЪРЖАВАТА да ми помогне, щото преди лапах повече пари, а сега по-малко, заради спадането на петрола

    Коментиран от #23, #36

  • 23 карамфила

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Туй":

    Златеф,ти ли си бе братчед?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 До кръчмаря

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кръчмар":

    А кой е виновен, че няма никакво производство и единственото което произвеждаме е бармани и сервитьори?

    Коментиран от #29, #32

  • 26 Вили

    15 0 Отговор
    Това е най-важния въпрос:Защо не са на борсата???Осигурявал ли ги е-предполагам не!Ако ги е осигурявал вземат 70% ,какво иска 100% ли?
  • 27 Бъни

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Нещата са трагични,защото не си е осигурявал работниците!Иначе има борса-сега -не!
  • 28 Екстра 😂😂

    12 3 Отговор
    Кръчмите са все собственост на мутри така че и да не работят хората няма да страдат просто мутрите няма да грабят едни милиони от пияниците а целия персонал са нарсомани и пияници изтърбушляци дето само гледат как да ви ограбят тва е жалката истина
  • 29 Кръчмар

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "До кръчмаря":

    Не са хората от бранша със сигурност
  • 30 Собственичка

    3 4 Отговор
    На 5 заведения съм. Трябва държавата да се включи с 60/0 иначе освобождаваме персонала
  • 31 ФЕН

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Да ме прощаваш":

    до коментар №3 -пълни глупости пишеш или си трол на властта ...От както касовите апарати са вързани в реално време с НАП на всеки час се знае колко ДДС ще влезне в държавата по това перо тук са всички деиности с касов апарат. Парадокса е ,че след 1 седмица ВлГоранов се изплаши от пълното мълчане но касовите апарати и реално разбраха каква глъпост създадоха затова сега рият като кокошки да пускат всичко да заработи ! Ако не знаеш прослувутия БВП е 80% в сверата на услугите е сме пълна дупка като икономика е сега се замисли какви глупости ръсиш освен ако не са ти написани да тролиш

    Коментиран от #42

  • 32 Не е истина,

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "До кръчмаря":

    Че няма никакво производство! След оръжейната промишленост, а май преди нея Е фармацията, човече! Виж колко фармацефтичните фирми има в България! Тал, или глина, малко подсладители и някакво “ лекарство”, да не му четеш противопоказанията! И заради него пак болест и друга , и трета... А и вирус... и
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 pipi

    0 0 Отговор
    то затова се нарича рецесия .
    при мен нестата не са розови как мишлиш .
    затварияш и толкоз .голема депресия казват зад океана
    по точно фалит.
    да не мислиш че са депресирани а ?
  • 35 Шоколанда

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кръчмар":

    Земя....бол. Мотиката, копане. Какво ще ми циври тоя. Айде, с нищо недопринесъл за обществото, със смешен плач и жалба за съчувствие .... Заменим си, сигурно си го знаеш.

    Коментиран от #38

  • 36 Детелина

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Туй":

    Собственик си, колкото и аз съм балерина.
  • 37 Квазимодо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "6667":

    Браво за коментара. Вярно и точно и тъй ще стане, а и трябва да стане.
  • 38 Кръчмар

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Шоколанда":

    Със сигурност повече съм допринесъл от теб, въпреки че не съм незаменим. Доста повече данъци съм платил, и на доста хора заплата съм плащал. А ти къщичка за птици правил ли си

    Коментиран от #39

  • 39 Шоколанда

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Кръчмар":

    Коментарът ми бе за написания материал, не за теб. Да поправя недоразумението. Къщички за птици не съм правила, НО.... синът ми е лекар - мисля, това стига...засега.
  • 40 Клиент от ВИП сепаре

    3 1 Отговор
    Хитър кръчмар е 50 процента кръчмар ,другото е чешмяна вода
  • 41 ГруЮ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Последния софиянец":

    Докато не приемете правилната дума- предприемач, а не бизнесмен , няма как да разберете. Предприемате нещо, създавате бизнес, борите се за него, но и ползвате облагите му - добри доходи, независимост и т. н. Само, че във всички времена това е означавало и риск.Че ще погине стоката, ще те ограбят разбойници, ще те отвее конкуренцията или пък ще се появи отникъде гаден вирус. Ами предприемайте нещо- реорганизирайте си бизнеса, затворете губещия, вземете заем за да платите на работниците сега, за да не ги търсите утре.

    Коментиран от #46, #55

  • 42 ГруЮ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "ФЕН":

    Тц, основния принос в БВП е потреблението. Включително и услугите. Друго обяснение е алабалистика за масите.
  • 43 Когато безчестните се доберат до власт н

    4 1 Отговор
    Дали журналистите са толкова тъпи или необразовани или купени. Едно от трите е.Защото, никой официално не е обявявал пандемия . Ако някой твърди обратното,да посочи акта с който е сторено това ,кога и от кого. 2. В България след 11.3. т.г не е обявявана епидемия до днес. 3. спирането на заведнията е със заповед на Ананиев. Ако я бяха обжалвали,щеше да се обяви от съда за незаконна. всичките му заповеди са незаконни. така ,че не пандемията е затворила,не тя е блокирала,,не тя носи вина.Конкретни хора с конкретни имена и егн с конкретни незаконосъобразни и противоконституционни действия са спрели заведенията и не само тях. През тези дни след 13.3. т.г. множеството заповеди на Ананиев, Фандъкова и РЗИ са незаконосъобразни. Самото създаване на щаба е незаконно.Всяването на паника и страх е подсъдно. Капапетата са незаконни. Блокирането на съда и отказа от правораздаване е незаконно. Забраната з а налагане на запори на длъжници е блокиране на правосъдието и гражданския оборот. Спирането да текат различни срокове и противоконституционно- Ограничаването на правата на гражданите е н противоречие на конституцията, ЕКЗПЧОС, Хартата за прарата н ачовекана ООН, лисабонският договор и други международни актове,които имат приоритет пред вътрешното право. Властта е за съд, затвор и порицание. Всички наказателни производства срещу граждани свързани със незаконните забрани и заповеди трябва да се прекратят. но в България няма опозиция . Страхът и подчинени

    Коментиран от #44

  • 44 6667

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Когато безчестните се доберат до власт н":

    А ти какво направи по въпроса бе, плъх миризлив? Всичко било незаконно- ОК, ти лично колко жалби пусна и колко дела заведе? КОЛКО?

    Да позная- 0...


    Да те открехна- законно или не, но по време на извънредно положение шансът ти изобщо да постигнеш нещо в съда е минимален, та дори никакъв... Но утре тая простотия отпада и съда почва да работи в нормален ритъм- познай 2 месеца адвокатът ми какво правеше?
    - в ден 1-ви от ИП ме инструктира да затворя бизнеса, да съкратя персонала и да му дам отчета за миналата година.
    - до ден 15-ти от ИП документите на повече от 50 фирми бяха при него и се започна подготовка за дело
    - от поне 10 дни всичко е готово и се чака падането на ИП за да се задвижат нещата

    А нещата са простички:

    - както казваш почти всичко е незаконно или има сериозни пропуски
    - групичката фирми сме с годишен оборот над 500млн. и с над 3000 служители от които 40% са на борсата заради това ИП
    - бас хващам, че печалбата ни ще е около 100млн./годишно, че и нагоре или да кажем по 8-9млн./месец
    - познай сега след дежурните няколко години разтакаване и обжалване кой ще плати всички загуби с лихвите- точно така, простият данъкоплатец ще ни плати...

    Коментиран от #57

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 МДААААА

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "ГруЮ":

    Абсолютно вярно !
  • 47 6667

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "охоооо":

    Колко пъти да ви се повтаря бе, тролчета недорасли- не описвайте себе си когато говорите за друг... Не само ще лапаш патката, а и ще разтваряш бузки за да ти я навръ първо къде слънце не огрява и чак после ще лапаш- да ти дойде акъла да не се обаждаш друг път...

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Рангел

    4 1 Отговор
    Поредна гавра с българския народ. ГЕРП официално въвеждат крепостничеството в България. Ако Българин посмее да мине границата го очаква 14 дни домашен арест(карантина), за всички останали независимо от каде идват, само с една бележка в която да пише че са здрави ще могат да обикалят свободно из страната. Е господа как се наричат рестрикциите когато са на етническа основа?

    Коментиран от #51

  • 50 123

    4 2 Отговор
    От цялата тази работа с извънредното положение, това което аз разбрах е, че в България всички заведения от подобен тип са работели почти "без" печалба, сиреч едва ли не за благото на обществото. Като знам какви са цените на заведенията по Витошка дето една обикновенна пица струва 15 лева направо се чудя на наглостта на подобни твърдения, освен че не плащат редовно осигуровките на служтиелите им и сега не могат да вземат от безлихвените кредити, не могат да се възползват и от положението 60/40 поради същата причина. Сега явно имат и наглостта да искат намаляване на данъците с 15% за срок от 1 година не за да натрупат "мазнинка" а за да могат да преживеят милите, защото нямали майбахове и мерцедеси а просто искат да си стъпят на краката. Смешна работа, кой да знае че 1-2 месеца без работа ще ги доведе до фалит...
  • 51 123

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Рангел":

    Подобно нещо се въвежда в целия ЕС а не само в България, четете повече и пишете по-малко по форумите иначе това води до ... вашия случай да трябва да ви даваме обяснение за нещо което не е съвсем така.
  • 52 златно нашенско правило

    0 0 Отговор
    Когато цъфнат теменугите ...................
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Мао Цзъ Дун

    0 0 Отговор
    Трагични са ,вярно е , дрогата вече не се предлага.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.