Last news in Fakti

13 Май, 2020 12:44 13 455 86

Историк пред ФАКТИ: Да подкрепим С. Македония за ЕС, но без лъжи за общата ни история

  • скопие-
  • софия-
  • напрежение-
  • история-
  • ес-
  • стево пендаровски

Важно е Северна Македония да бъде част от ЕС, важно е и да бъдем заедно в голямото европейско семейство, но може ли лъжата да съществува с истината? Не може'', заяви Кирил Илиев

Историк пред ФАКТИ: Да подкрепим С. Македония за ЕС, но без лъжи за общата ни история - 1
Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напрегнатата ситуация между София и Скопие продължава във все същия неприятен дух, който причинява жестока болка на българите, свързани емоционално с македонските земи. Същото със сигурност важи и за хората с българско самосъзнание в пределите на днешна Македония, наричаща се вече Република Северна Македония.

Българо-македонската историческата комисия, която трябва да постигне консенсус и да разреши споровете около общата ни история, на този етап не постига особен напредък, като отгоре на това президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски създаде допълнително напрежение с изказването си: ''Не ни трябва ЕС, ако няма да сме македонци, които говорят македонски.'' А след това му изказване, професионални историци и всякакви други антибългарски индивиди в Северна Македония започнаха да сипят обиди по България.

По тази толкова сложна и специфична тема, която носи в себе си и силен емоционален заряд, от ФАКТИ разговаряхме с историка от Института по балканистика при БАН - Кирил Илиев.

- Г-н Илиев, повече от половин година по-късно се налага да говорим отново за неразрешените исторически спорове между България и Северна Македония. Може ли да се констатира, че политическите елити и на двете страни не са дорасли, не са узрели за надмогването на политическите сметки в името на голямата кауза, каквато е бъдещото членство в ЕС на нашите най-близки съседи?

- Със сигурност политическият, научен и обществен живот в Скопие не е готов. Най-голямото доказателство за това е антибългаризмът, с който бяха посрещнати опитите за преодоляване на натрупаните исторически противоречия и стереотипи на мислене от миналото. Проф. Малевски каза, че някога сме били един народ, а след това видяхте каква ответна реакция последва. Важно е Северна Македония да бъде част от ЕС, важно е и да бъдем заедно в голямото европейско семейство, но може ли лъжата да съществува с истината? Не може! Именно поради това е редно политическият елит в С. Македония да намери смелост и достойнство и да бъде честен с хората, чиито интереси е избран да представлява. Едно е да трупаш популярност с цел да спечелиш предстоящите избори, друго е да бъдеш истински държавник и да помогнеш на сънародниците си да излязат от тъмнината на македонизма.

- Ако на държавно ниво С. Македония признае някои исторически истини, може ли да се очаква голям политически и социален катаклизъм в пределите на страната?

- Със сигурност ще има катаклизъм, защото макар и спекулативен и манипулиран, македонизмът представлява политическия устой на държавата. Той е бил конструкцията, върху която е градена сегашната Република Северна Македония. За да не се сгромоляса държавата при евентуалното демонтиране на македонизма, е нужно да бъдат поставени стълбовете на българизма. А македонизмът като изкуствен политически конструкт е изключително неустойчив и вече се клати. Причините са много: несъответствията на формирания в Античността географски район Македония, етническите реалности и историческите факти неизбежно водят до въпроси сред подрастващото поколение в С. Македония, сред младите хора.

- В контекста на горния въпрос, заради страх от обществено недоволство или заради личната убеденост на политиците в С. Македония е отказът им да се разрешат споровете около Гоце Делчев, Цар Самуил, езика им, а също така и настояването от тяхна страна, че в България има македонско малцинство?

- По-скоро страх от обществено недоволство. Особено от страна на професионалните историци там. Издали са стотици документи, в които пише за българите от Македония. Говорят, че Гоце Делчев бил македонец по политически убеждения, но не могат да обяснят защо Гоце Делчев е организирал българите в Тракия и е създавал комитети на ВМОРО там. Вместо това се опитват да ни убеждават, че българин не значи българин. Което е доказателство, че хората в Македония не са готови да понесат истината, но не са готови, именно защото са учили фалшифицирана история. Това определя първостепенната важност на смесената българо-македонска историческа комисия. Ако те свършат добре своята работа, следващото поколение в С. Македония няма да страда от българофобия и комплекси поради своя български произход.

- Посредством проследяването на историята и активното наблюдаване на темата в настоящето, оставам с впечатление, че гражданите на Северна Македония са жертви на една хибридна пропаганда от страна на своите казионни интелектуалци и политици?

- Пропагандата цели да подмени начина на мислене, а оттам и начина на възприемане на света и живота от хората, към които е насочена. В този смисъл хората в Македония наистина са жертви, защото крият от тях истината относно собствените им дядовци и баби. Те ни казват да не пипаме Гоце Делчев, защото той е техен национален герой, а ние сме си имали Васил Левски, но не знаят, че Левски е и техен национален герой, защото е ходил в Македония. Именно това прави историята ни обща, а не споделена, както се опитват да ни убедят тамошните историци и политици.

- Трябва ли България да бъде максимално твърда по отношение на своя интерес? Гърция постигна своето, а ние винаги досега сме били по-отстъпчиви.

- Смятам, че когато става въпрос за история няма място за пазарене и шикалкавене. Те искат, ако може да ги пуснем сега в ЕС, но да оставим историческата комисия да работи още 10 години. Това е несериозно. Категорична подкрепа за С. Македония за членството ѝ в ЕС, но без лъжи относно паметта на нашите национални герои. Македонизмът се превръща в държавна политика с поемането на властта от неговите идеологически носители – комунистическите партии. Как можем да не се възпротивим срещу това наследство на комунизма?

- Ако българската отстъпчивост не може да бъде определена като чак толкова голяма слабост, то пасивността и липсата на всякакво присъствие в С. Македония във времето доведоха до значителни антибългарски настроения в страната, съпътствани от просръбски такива, и изтласкване в политическия миманс на единствената приятелски настроена към България партия в страната - ВМРО Народна партия на Любчо Георгиевски. Как да променим това?

- България трябва да бъде по-активна не само на политическия терен в С. Македония, но и що се отнася до културния и обществен живот. Трябва да се търсят връзки на всякакво ниво. Фондация „Българска памет“ на д-р Милен Врабевски направи много през последните години. Смятам, че това е начинът да променим обществените настроения там.

- Зная, че не сте дипломат по образование и призвание, но по какъв начин според Вас може да се постигне най-позитивната развръзка - защитени български интереси и членство на на Северна Македония в Европейския съюз?

- Добре свършена работа от историческата комисия и спазване на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Други изисквания не сме поставили пред Северна Македония.

- До момента Стево Пендаровски, президент на нашите братя македонци, се държеше най-адекватно по темата, макар и с някои малки изключения. На предстоящите предсрочни парламентарни избори ли да отдадем националистическия му изблик?

- Не бих се съгласил, че Стево Пендаровски се е държал най-адекватно по темата. Преди няколко месеца, когато беше на посещение в Белград при Вучич, каза, че със Сърбия имат обща история. Това тогава не пречеше на предстоящите избори, но дали ще има смелост да каже, че имат обща история с България? Силно се съмнявам. Но е факт, че почти всички субекти на политическото поле в Македония се опитват да трупат позитиви преди изборите като нападат България.

- Що се касае до споменатите предсрочни парламентарни избори. Какъв е очакваният от Вас краен резултат и какво трябва да очакваме след него?

- На изборите вероятно най-много гласове ще събере ВМРО-ДПМНЕ. Тя остава най-голямата партия там. Но това не значи, че ще управляват. Кой ще управлява зависи от това кой ще успее да се договори с големите албански партии за подкрепа. Те са незаобиколим политически фактор в страната. От това може да произлязат нови техни претенции. Отдавна се говори, че албанските партии искат промяна на държавните символи в Македония. С оглед на това, че изключително последователно изпълняват политическите си цели, според мен промяна на държавните символи в Македония е напълно възможна в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за историята 5 пари не дават

    44 6 Отговор
    Подкрепата за тия измесленяци е само, за да приберат комисионната едни лобисти. Ако макетата платят, може да ги изкарат нашите, че са и наследници на Атлантидите.
  • 2 Последния софиянец

    42 13 Отговор
    Абе да си признаем че сме македонци и да се свърши. ХА ХА ХА!
  • 3 Дългият

    70 4 Отговор
    Докато не си седнат на дупетата и не признаят ..Очевадната истина ...Е.С. през крив макарон...
  • 4 Българина

    104 7 Отговор
    Аз викам да не ги подкрепяме, защото тогава лъжите им ще ги слушат 450 млн души. А сега само ние Гърция и Сърбия. Нека си лаят извън ЕС колкото искат. А след 20 г ще лаят само на албански и така спора ще отпадне отсамосебе си. След което в историята ще пише, че имало едни македонски във Велика Албания, които говорили неизвестен никому език, който бил диалект на българския! Това е тяхната съдба!
  • 5 Абе какво се

    50 7 Отговор
    занимаваме с помияри северобананови главанаци.
  • 6 Next

    62 6 Отговор
    Сашо Македонски и той ли е маке? По времето на югоембаргото бяха измряли от глад, ако не беше България. Много бързо забравиха, сега без аванта, викам аз.
  • 7 Мимч

    70 3 Отговор
    С тези непризнателни макета,неможем излезе на глава,те са толкова надухани и пропагандирани,че само проблеми ще ни създават.По добре да си стоят там из балканите и да не се занимаваме с тях,докато не им уврат дебелите тикви.Гърците си постигнаха тяхното,но когато те искаха,трябваше и ние тогава да поставим и разрешим тези въпроси,но ние все сме закъснели,значи имаме слаби политици..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кьйфйкду

    91 3 Отговор
    Няма обща история, има българска история!

    Коментиран от #13

  • 10 Все някой трябва да отстъпи

    12 64 Отговор
    Лошото е, че ако Македония не влезе в ЕС, един път завинаги ще загубим надежди да се сплотим, а антибългаризмът ще се развие до краен предел.
  • 11 Иван

    15 32 Отговор
    Аз примерно не ги разбирам като говорят макетата. Навремето като гледах "Мера според мера", съм се чудил защо не е преведен филма. Сега националните телевизии като има интервюта с македонци и него привеждат, нищо не разбирам. Тези хора са изоставени от нашата държава 70 години, и ако бяхме хитри ние българите, щяхме да направим две магистрали и жп линия през Кюстендил и за едно поколение нещата ще се подобрят.

    Коментиран от #58

  • 12 Прекалено

    48 6 Отговор
    Много излишни емоции.Ние,зор нямаме.Гърците също нямаха и ги държаха да узреят 30 години.
    Прави се и голяма грешка като се говори за северна Македония като за държава на македонците.Те са под 50% от населението,предимно по възрастните.Младото население е изключително албанско.Албанците желаят договора за приятелство с България и с тях нямаме никакви проблеми.

    Коментиран от #15, #44, #46

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сандо

    26 1 Отговор
    Подкрепа означава съгласие,всички останали обяснения са шменти-капели.За мен по-важно е някой отговорен фактор да каже кой е тоя толкова мощен играч,който за да спечели своята си игра,ни принуждава да си плюем в сурата.КОЙ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кирил

    42 4 Отговор
    Договаряне с албанските партии и изчакване.Това е умната политика.Тия комисии са пълен т.шак.

    Коментиран от #65

  • 17 Коко

    27 1 Отговор
    А....тези гнусни нпо, а тези предатели, и да се знае, сметката винаги се плаща
  • 18 Па правете

    25 0 Отговор

    До коментар #15 от "TITO":

    Си договор с който искате,ние зор нямаме.Ако щете с ромите,ако щете с марсианците

    Коментиран от #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 тариката

    30 3 Отговор
    който македон иска да е в европа да идва в бг. да си вади паспорт, а там да останат само върлите комуняги и сърбофили !!
  • 25 Друговремец

    13 19 Отговор
    Ясно е че сме един народ с Македония. Но има и друга една истина ,която може и да боли. Те по добре си защитават интересите и уви, оказаха се по честни, добри и нраватвени в днешно време отколкото българите. Това се отнася за всичкоте им етнически групи. Пиша го, понеже доста време пътувах там. А качеството на храните са им в пъти по добри от българските. Иначе хората там живеят бедно.

    Коментиран от #28, #33

  • 26 Начо

    34 1 Отговор
    Нали знаете притчата за оня на който първо ял солта,после му били тоягите и накрая си платил.
    Това им го приложиха гърците.
    Ние до тоягите няма да стигнем,тях ще им ги бият албанците
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кирил

    27 1 Отговор

    До коментар #25 от "Друговремец":

    Напротив,от 30 години вървят срещу интересите си и мизерията им се увеличава
  • 29 Гербав трол

    36 3 Отговор
    Абе като гледам нашите управляващи нищо чудно даже да признаем че говорим не на български а на северо-македонски диалект и че пишем на тяхната азбука, че сме им откраднали историята и великите македонски царе и че половината България си е изконна македонска земя.

    Трябва само Херо Мустафа да се намеси и всичко ще си признаят.
  • 30 Друговремец

    2 2 Отговор
    Морални и нравствени имав в првдвид
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Само за

    40 2 Отговор
    Протокола,
    Северна Македония ли иска да влиза в ЕС или ЕС иска да влиза във великата държава Северна Македония.
    И да им го честитим новото име на държавата.Барем го устискат 15,20 години че следващото ще е Илирида.
    Също за протокола,България е единствената държава в Европа,която от основаването си до сега не е променяла името си.
  • 33 Сандански

    0 46 Отговор

    До коментар #25 от "Друговремец":

    Честен човек си Бог да ти дава здраве и живот Знаеш ли защо са по морални и различни хора , защото са други , те са славяни и винаги са били в Европа докато варвари късокраки и кривогжлави уроди с конски опашки за знаме , мръсни крадливи са дошли в техните земи И какво са видели -хора облечени със сукно, с къщи и храни и различно от конското мляко

    Коментиран от #34, #45, #48, #69

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Съдията Дред

    36 1 Отговор
    Обща история имаме между 1918 и 1944 година, преди това има само българска история, след това всяка държава си има история.

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Вуте

    27 0 Отговор
    Да ги подкрепим само на доверие? Нали знаете, че доверие има между джентълмени? Нито ние, нито тия от Скопие са такива! Да си живуркат с шиптарите и да си пишат и говорят на шиптарица!
  • 39 Макето

    56 5 Отговор
    Аз съм македонец от Скопие. Няма обща история!!! Има една и тя е БЪЛГАРСКА! Няма пазърлъци с братята ми идиоти от Македония. Ако не искат да приемат, нека да си седят с Белград.
  • 40 Това е точната и истинска история,

    18 1 Отговор

    До коментар #36 от "Съдията Дред":

    която макетата трябва да разберат и възприемат! Всеки друг прочит на историята,различен от горните факти е лъжлив и не трябва да се допуска по никакви причини! Гърците си отстояха интересите и сега макетата повече ги уважават,но загубиха 30 г.,от измамен опит за шантаж и натиск чрез трети сили,мислейки, че като гласуват всички държави “ЗА”, Гърция ще се сниши и ще гласува същото. ДА,АМА НЕ! Дано сега макетата се научат от собствените си грешки и българските политици да имат топки.
  • 41 Главата на змията

    27 0 Отговор
    Когато хванеш змия трябва да и размажеш главата за да не може да хапе.Така , че стига с тези глупости-да им помогнем,пък те може би ще се променят.Докато си в позиция трябва да бъдат принудени,защото след това нищо добро не ни очаква.
  • 42 Веселин

    29 0 Отговор
    Нашите политици не са като гръцките. Много се страхувам, че когато Мерекел и Макрон натиснат Борисов, ние не само ще подкрепим Македония за ЕС, но и самият Борисов може да се обяви за етнически македонец. Иначе всички знаят, че това е една изкуствено създадена нация с насилия и убийства.
  • 43 Умиротворител

    20 2 Отговор
    Всички ни боли за Македония и разбира се, че трябва да отстояваме твърдо позициите си...но помислете само нима преди 1989 г и ние не бяхме зомбирани от комунистическата пропаганда? Колко широк беше тогава мирогледът ни? Не бива да плюем по "македонските си братя ", защото затънали до гуша в пропагандното блато на недалновидните си лидери, след 50г РСМ няма да я има. И ако те не осъзнават как албанският етнос постепенно, но категорично ги поглъща, то нека поне ние не бъдем късогледи.! Аз съм от Кюстендил и няма да понеса мисълта, че един ден внуците ми ще ме питат : Вярно ли на територията на Велика Албания някога са живяли някакви си "великомакедонци" чиито произход бил български и как сме допуснали това да се случи?!...
  • 44 Лакоста76

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Прекалено":

    И какво от това- насила хубост не става.И за какво са ни - икономика ли имат,ресурси ли имат,и тока им е внос,изцяло измислена държава.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Лакоста76

    20 1 Отговор

    До коментар #12 от "Прекалено":

    Абсолютно вярно.Да втасат ,да си дружат със Сърбите,а докато втасат албанците ще ги превземат,и тогава ще дойдат да ни се молят.
  • 47 Pirin

    1 8 Отговор
    хехехе какъв историк е тоя бе Най-обикновен наципропагандатов. Пълен смешник.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Наблюдател

    12 1 Отговор
    Нали сме демокрация /уж/ да се направи Референдум: "Да подкрепи ли България С. Македония при сегашната и политика към страната?"
  • 50 Никанор

    6 0 Отговор
    Брей, че сте активни! Да бяхте толкова активни поне за заличаване на мъртвите души от избирателните списъци и за машинно гласуване сигурно щеше да е по-подредена къщата ни. И всички разбирате материята само "нашите политици" . . . "Шибаняа, . .ак".
    Само на "Сандански 33" да му ги *ура у кривата глава! Ама пък показва,че в пиринско нема макета и македонците от Село Македония да не търсят под вола теле!
    Прав е историкът в интервюто и някои от изказалите се, да сме твърди като гърците. Няма и тия прагматизъм, младите са албанци, що е останало по-млади с български корен е взело бг. пасуш. Средната генерация и 60-70 годишните са шумадийски свинари. Чака ги албанизация. Тогава и магистрала ще стигне до България. Нека полека лека сменят на шумадийците атрибутите. Сега шиптърите през август! са на викенд и на почивка на Корфу! И ще запазят българската история и ще я показват и продават, като туристическа атракция, както турците правят с древноримската и гръцка около тяхните курорти. Така, че трябва да узреят и да тупнат. Няма да минат 30 год., още два, три пъти избори и са готови.
  • 51 Отново ще ни ТРАКАТ !

    8 0 Отговор
    Защо им ЕС ? Та нали сме Брато' по кръв по , по история, език, религия, писменост, култура , имена, рода и традиции ? Паспорти наши на големците също им дадохме . А все е ТАЯ : " Храни куче да те лае " !
  • 52 Никаква отстъпка - ние сме в ЕС

    7 0 Отговор
    Значи и те са там !
  • 53 Няма такъв Народ и Държава !

    12 0 Отговор
    Земя НАША там е ! Оставена ни от Нашите Деди !
  • 54 Краси ще се наведе ! Пескавици там му се

    2 1 Отговор
    Яде !
  • 55 Александър Филипов Македонски

    16 0 Отговор
    Дядо ми е българин от Солунско.Сега всички в селохо му ми заявиха,че са македонци и българи никога не са живели там.Същото е и в българските села в Костурско.Сто години самота и гръцко обезличаване.Имената им са гръцки но говорят на прекрасен и разбираем български а не на измисления македонски.Май е късно за ребългаризация!

    Коментиран от #57

  • 56 Ни крачка НАЗАД !

    12 1 Отговор
    Който отстъпи пре националните интереси е родоотстъпник, враг и предател ! Съд трябва да има за предателството към НАШИТЕ Ханове, Князе, Царе и деди ! Това там е наша ЗЕМЯ инарод !
  • 57 Ами правилно са ти казали !

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Александър Филипов Македонски":

    Ако част от Шоплука бе в Югославия , щяха днес да са Шопландция от Шопландия и никакви българи там няма да е имало ! Момата като се омъжи си сменя фамилията , но кръвта и рода - НИКОГА !
  • 58 Не ги наричайте македонци - никога и

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Никакво - "ДРАВО' БРАТО !" Наричайте ги ОХРИДСКИ българи ! Никога повече македонци ! И даговорят по наш език ! Престанете да ги ЛЕГИТИМИТИЗИРАТЕ като различна нация ! Такава там няма а е НАША - БЪЛГАРСКА от прадедите ни ! За там наша кръв е лята ! Никаква отстъпка !
  • 59 хххххххххх

    11 0 Отговор
    И как да стане това "без лъжи" като те само това правят.
    Нито за по-старата ни история, нито за Самуил, нито за Кирил и Методи, нито за Илинденското въстание, нито за терора, на който са били подложени македонските българи, за да се пишат "македонци"....
    Те отричат очевАдни факти. С такива договорка е невъзможна.
  • 60 Сандански

    0 10 Отговор
    Понегже всекакви шапшали се изказват , ихмахм предлогжение . Идете всички пред Европейската Комисия и посолствата на Русия и САЩ и скандирайте че Македония няма и това е Булгаристан Защо ви го предлагахм Защото тези държави изучават от миналия век историята на Македония и езика . Кажете им че те са улави и че бугарино само знае Бугарино който се кръсти и моли умните народи да му пратят парички и бугарино който бере ягодите им Не те берат ягодите на бугарино а бугарино оти е много знаещ им робува Айде давайте бре бугари идете и ги светнете
  • 61 Зайко Байко многознайко

    10 1 Отговор
    Никаква подкрепа эа тая иэмислена коминтерновска република с иэмеслено име и еэик! Нали първи обявихме неэависимоста им, по време на натуралния индоевропеец им дадохме танкове а те не се спряха да ни эабиват нож в гърба! Раэрушиха паметника на Каймакчалан , никаква реакция, нашите гьотверенски политици не са , като гръцките такива. Не ги сайдисвам и виэантийците, но постигнаха своето с твърда ръка а нашите се иэмятат, като чамови дъски!
  • 62 гост

    11 0 Отговор
    Не става въпрос само чии е Гоце Делчев.Въпросът е,че населението на западните покрайнини ни мрази от дъното на душата си.Те са фанатици.Трябва недвусмислено да им се покаже къде им е мястото.Няма македонски език,няма македонска нация,следователно няма македонска държава.Нито северна нито южна.
  • 63 Сандански

    3 10 Отговор
    Аз да питахм оти в булгжаристан ихма толкова роми -София Факултета Филиповси ХМалеее Пловдив Столипиново Малееее Ямбол Шумен малееееееее потрес какво видях ..по-трес...поне два милиона са ...Като прибавим и 1 милион турскоговорящи в Хасково Разград Родопите ...малеее остават 1 милион булгаристан имащи по едно дете .............Малееееее след 50 години ще изчезне тази кочина
  • 64 Благоевград

    3 23 Отговор
    Благоевградски окръг или по - правилното ни име е Пиринска Македония сме си Македонци , не сме никакви българи.Крайно време е България да спре с асимилацията , терора и геноцида върху нас Македонският народ в Пиринска Македония и Македонската емиграция в България , и да ни признае като етнически Македонци , а не да ни кумува и да ни прекръщава в българи.

    Коментиран от #66, #68, #70, #76

  • 65 Такааа

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кирил":

    А ти с шиптърите общувал ли си, разбирал ли си се? От опит - при "общуване" с тях преговори няма, дано не изпадат в ситуация, в която ще разбереш, че съм бил прав...

    Коментиран от #67

  • 66 И Неврокоп ли?

    11 1 Отговор

    До коментар #64 от "Благоевград":

    Ами Яворов значи е бил кмет на чужд град? Ами Вапцаров? Димитър Талев? Димитър Благоев? Море, маке, една гьостерица, ако не знаеш тая дума, провери в речника, ще те оправи...

    Коментиран от #80

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Сандански

    2 9 Отговор

    До коментар #64 от "Благоевград":

    Здравей приятно ми е ..И ние тук се чувстваме така ...От ден на ден благодарение на това че хората знаят чужди езиси и четат истината в европейската преса и заради злобата на българите има много хора в днешния ден тук мразещи България в нашия град сред всички които познавам С Македония завинаги в душата
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Стоян Трушков

    1 3 Отговор
    Сегашните жители на Северна Македония болшиството са родени след Втората световна война и са израстнали със самосъзнанието, че са македонци и че говорят на македонски език, което е било признато в самото начало на обособяването им не само и най-вече от СФРЮ, но и от България!! Реалистично ли е да очакваме, че настоящите жители на Северна Македония ще се съгласят да не се наричат „македонци“, а само „граждани на Северна Македония“, да не се нарича техния език „македонски“, а само „официален език на Северна Македония“??!!!!
    И какво от това, че считат нашия цар Самуил и за техен цар и нашия национален герой Гоце Делчев за техен национален герой? Какво ни пречи ние да си ги признаваме за наши и те да си ги признават за техни? Да не би с това тези наши исторически личности да стават по-малко наши?! Признаването от двете страни за национален герой Г.Делчев и за собствен цар Самуил, без взаимно да си оспорваме това признание, това би означавало, че и двете страни се съгласяваме, че сме имали в определен период обща история!? А кой е тоя период и двете страни знаем много добре!! Тоя период не е след създаването на 29 ноември 1945 г. Федеративна Народна Република Югославия и Република Македония!
    Аз съм българин, но за да определите какво мислят болшинството от българите по обсъжданата тема, това вече е доста сложна и трудна задача. В коментарите на фейс-пространството ние споделяме собствената си гледна точка по определена тема и основанията за такава

    Коментиран от #75

  • 72 Стоян Трушков

    0 3 Отговор
    Продължение на предходния коментар:
    Сегашните жители на Северна Македония болшиството са родени след Втората световна война и са израстнали със самосъзнанието, че са македонци и че говорят на македонски език, което е било признато в самото начало на обособяването им не само и най-вече от СФРЮ, но и от България!! Реалистично ли е да очакваме, че настоящите жители на Северна Македония ще се съгласят да не се наричат „македонци“, а само „граждани на Северна Македония“, да не се нарича техния език „македонски“, а само „официален език на Северна Македония“??!!!!
    И какво от това, че считат нашия цар Самуил и за техен цар и нашия национален герой Гоце Делчев за техен национален герой? Какво ни пречи ние да си ги признаваме за наши и те да си ги признават за техни? Да не би с това тези наши исторически личности да стават по-малко наши?! Признаването от двете страни за национален герой Г.Делчев и за собствен цар Самуил, без взаимно да си оспорваме това признание, това би означавало, че и двете страни се съгласяваме, че сме имали в определен период обща история!? А кой е тоя период и двете страни знаем много добре!! Тоя период не е след създаването на 29 ноември 1945 г. Федеративна Народна Република Югославия и Република Македония!
    Аз съм българин, но за да определите какво мислят болшинството от българите по обсъжданата тема, това вече е доста сложна и трудна задача. В коментарите на фейс-пространството ние споделяме собствената си гледна точка по опр
  • 73 Стоян Трушков

    0 3 Отговор
    Отново опит за продължение на предходния коментар:
    В коментарите на фейс-пространството ние споделяме собствената си гледна точка по определена тема и основанията за такава гледна точка, очаквайки от другите участници за коментар на предлаганата гледна точка, ако преценят че тази гледна точка би спомогнала с нещо в търсенето на компромисно решение между нашите две народностни групи. Защото в търсенето на взаимно решение на спорен проблем между две общности, трябв да се направи компромис и от двете страни при което се стига или до компромисно решение или в противен случай пробема си остава нерешен. В конкретния случай защо ние да не предложим компромисно при неофициалното общуване нашите съседи да се наричат „македонци“ и техния език - „македонски“, но при официалните контакти и документи те да приемат компромисно да се използуват техните съответни заместители – ”граждани на Северна Македония“ и „официален език на Северна Македония“. Признаването и от двете страни за „официално“ и „неофициално“ ползване на името и езика на Северна Македония, това би означавло, че и двете страни правят компромис при който всяка от страните запазва негласно собствената си позиция!
    Или пък може да има и друг компромисен вариант на взаимноприемливо решение?? Защо да не проявим повече великодушие и емпатия към това най-близко до нас народонаселение заблуждавано упорито, постоянно и целенасочено през този дълг период от време, че няма нищо общо с България и българския наро
  • 74 Стоян Трушков

    0 3 Отговор
    Продължение и край на коментара ми:
    Защо да не проявим повече великодушие и емпатия към това най-близко до нас народонаселение заблуждавано упорито, постоянно и целенасочено през този дълг период от време, че няма нищо общо с България и българския народ, че България е най-враждебно настроената държава срещу тяхната страна, че ... и тн. и т.н. - все в този дух на насаждана омраза към нас и нашата страна?! И въпреки тази дългогодишна насаждана нетърпимост, при неофициалното общуване между нашите две общности сме се чувствували душевно близки с безпроблемно и лесно езиково общуване!!
  • 75 Петарчо простия

    9 0 Отговор

    До коментар #71 от "Стоян Трушков":

    Не бъди наивник.Ако им подадем пръстче, ще ни отхапят ръката.Те са зомбита , които нямат място сред нормалните.Като преглътнат големия хап на истината, да заповядат.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Тиквешко востание

    3 0 Отговор
    Кoй щe упрaвлявa зaвиcи oт тoвa кoй щe уcпee дa ce дoгoвoри c гoлeмитe aлбaнcки пaртии зa пoдкрeпa. Тe ca нeзaoбикoлим пoлитичecки фaктoр в cтрaнaтa. Oт тoвa мoжe дa прoизлязaт нoви тeхни прeтeнции. Oтдaвнa ce гoвoри, чe aлбaнcкитe пaртии иcкaт прoмянa нa държaвнитe cимвoли в Мaкeдoния. C oглeд нa тoвa, чe изключитeлнo пocлeдoвaтeлнo изпълнявaт пoлитичecкитe cи цeли, cпoрeд мeн прoмянa нa държaвнитe cимвoли в Мaкeдoния e нaпълнo възмoжнa в бъдeщe.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 До Ст Трушков

    4 0 Отговор
    Никакви компромиси с тези еничари и фанатици с промити мозъци!Да не предаваме рода си и паметта на дедите си! Сега е моментът да признаят че са българи и че говорят рязвален български, когато стоят надупени за ЕС!!!! Само се опасявам, че политиците ни не стават за нищо и ще предадат народа си за шепа жълтици, пак...
  • 82 СофБелоМорМак

    1 1 Отговор
    Време е БКП-пропагандно зомбираните българи да изтрезнеят! Ще има махмурлук със силни болким в главата, но с помощта на македонците, в Македония и в Б-ия, ще се пооправят!
  • 83 В .В.

    1 3 Отговор
    Тъй, или иначе Франция ще ги блокира, заради шиптърите...тъй ,че Вие какво ще направите е без значение....И след дълги увъртания може да склонят ,,но само безвизово предвижване...Нищо повече...Хаха ..Кой гое питал Ганьо,Ко иска...??Той щял да решава!!!! Хаха..
  • 84 Болшевик е моя татко

    3 0 Отговор
    Вижте докъде я докараха комунистите с бой насилие и репресии Да накараш насилствено част от един народ да повярват че са Марсианци

    Коментиран от #85, #86

  • 85 Ото Бисмарк след Сан Стефано

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Болшевик е моя татко":

    В Берлинският догорор по нареждане на Г.Димитров и Сталин 1878 ни съсича на Княжество и колония на Турция Изт. РОМЕЛИЯ ! А Охридска България не ни я включиха въобще! Слава Богу че днес пак сме с Дойчо че Хаира си да видим !
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.