Last news in Fakti

19 Май, 2020 08:00 32 719 49

Проф. Костов пред ФАКТИ: Не исках да ставаме „мюре“ за медиите и патерица на Оперативния щаб

  • проф. коста костов-
  • д-р коста костов-
  • коронавирус-
  • медицински експертен съвет

"С два апарата не могат да ме накарат да мисля различно за нивото на българските олигарси", каза пулмологът

Проф. Костов пред ФАКТИ: Не исках да ставаме „мюре“ за медиите и патерица на Оперативния щаб - 1

Втора част от разговора ни с д-р Коста Костов, професор по белодробни болести, консултант на УМБАЛ „Света Анна” и Медицински център INSPIRO. Председател на Медицински експертен съвет (понастоящем неформален), който бе създаден от Министерски съвет да помага в борбата с коронавируса у нас.

Премиерът Борисов призна на един от брифингите, че не иска критиците на мерките и правителството да се изявяват по медиите, а предпочита да спорят с Щаба зад кулисите. Имаше опасения, че Медицинският експертен съвет бе създаден със стратегическа цел, различна от това реално да се чуе мнението му и да се използва по предназначение работата му. Наред ли са сега отношенията Ви с министър-председателя?
- Според мен не се случи онова, на което се надявах при съставяне на МЕС – да бъдем професионален орган, етичен коректив, който изготвя своята експертиза и помага за вземането на правилните решения, а не опозиционен отряд, който да противопоставя два лагера. Това за съжаление не се случи и в момента, в който разбрах, че нашата експертиза ще бъде подлагана на атаки и среща злонамереност, аз „свалих“ институционалната корона от съвета. Не исках да ставаме „мюре“ за медиите и патерица на НОЩ, за да продължаваме да сме съучастници на медийната вакханалия и насаждането на паника сред обществото. Ние се появихме с благородна и милосърдна цел – да успокояваме, да помагаме на обществото да се справи по-безболезнено, а не да се противопоставяме. Не идвахме като лош вестител и затова не искахме да се превърнем в такъв. Премиерът демонстрира уважение към мен и членовете на МЕС, но като всеки политик, предпочете да се довери повече на онова, което според него носеше ефективност на политическите решения. Това е негово право, но разочарова нас, които разчитахме на повече доверие в нашата експертиза, за да не се допускат едностранчиви, а консенсусни експертни решения. Недостатъчното използване на професионалната експертиза подведе много политически лидери, които първо забавиха въвеждането на извънредни мерки, после изпаднаха в паника и признаха недоглеждането и несъобразяването с конкретната епидемиологична обстановка. В това отношение в редица страни се допуснаха и големи грешки в управление на епидемията, защото политиците най-често чуват само онова, което искат да чуват. В България тези грешки бяха по-малко, но можеха да бъдат минимализирани, а обществото нямаше да бъде така стресирано. Противоречията и разминаванията в позициите на експертите разделиха обществото, дори и медицинското съсловие, което даде добър материал на медиите да се превърнат в режисьори на спектакъла.

Навреме въведохме ограничителните мерки, но не извлякохме достатъчно данни от конкретната епидемична обстановка в страната, продължаваме да не правим достатъчно, за да изградим задоволителна епидемиологична експертиза, за да не преписваме чуждо домашно. Когато не знаеш достатъчно, предпочиташ продължителни извънредни мерки, докато някой ти подскаже какво да правиш и можеш ли да си подадеш носа навън. Ако МЕС беше получил повече равнопоставено доверие, вероятно щеше да има повече разумна умереност в предприетите мерки и резултатът щеше да бъде по-добър и по-ярък.

Иначе, отдавна не съм се чувал с Борисов, вероятно вече ще стане повече от месец. Запазихме добрия тон и няма причина да твърдя, че между нас има конфликт, по-скоро разминаване, което е логично – той е политик, аз професионален експерт, който отстоява своята независимост. Аз не отговарям на профила на повечето от неговите подчинени, което означава, че не съм подходящ събеседник. Отвън съм твърд, но вътре съм мек, стига да стигнеш до вътрешността, където допускам малцина.

Брифинга, който дадохте в Министерски съвет при формирането на Медицинския експертен съвет бе изключително спокоен и професионален. Сякаш за първи път се говореше по този начин за ситуацията. Беше ли възможно така да се държат и от Националния оперативен щаб или тук става въпрос по-скоро за психология при работата с маси и оценка за тяхното ниво на възприемане и самодисциплина?
- Исках да покажа едно друго лице на лекарското съсловие, различно, приветливо, състрадателно. Не в униформа, а в лекарска престилка. Не беше възможно друго поведение на НОЩ, както не беше възможно и ние да се държим като тях. Ползвахме различни партитури – те военна музика, ние – класическа, рок и джаз. Всеки избра партитурата си, инструментите и музиката, която му подхожда. Ние бяхме оркестър, който не беше пригоден да свири погребална музика, а Шопен, Стравински, Бийтълс, Жобим, Бил Еванс, Майлс и Монк. Носехме нотните листи на "Не така" и "Високо" на ФСБ, а не реквиеми, макар, че „Реквием” на Оскар Питърсън е една от най-любимите ми пиеси. Сега пак ще ме обвинят в заиграване с изкуството, но покрай нас, много българи поне рабраха кои са Малевич, Кандински, Хундертвасър, Миро...Дали разбраха обаче защо точно тях споменах, е тема на друг наш разговор. Заигравката с имената на гениални творци на изкуството не беше случайна. Исках да изтъкна различието, че лекарите имаме изтънчена душа, която изпитва сакрална нужда от красота, а красотата говори чрез Абсолюта, че освен с длето и чук, сме изваяни с пила и шкурка.

Всички в съвета сa интелектуалци, които издигат високо християнските ценности. Затова, при представянето държах да изтъкна, че ние сме лекари с висока култура, но и с висок личен, професионален и граждански морал, но и с милосърдие към проблемите на обществото. Когато искаш да поемеш ръката на един болен, приседнал милосърдно до болничното му легло, не се явяваш в униформа, а в престилка. Ние се явихме в престилка, загърбихме лични и политически пристрастия, за да помагаме със своята експертиза. Над морала е само милосърдието и ние показахме точно това – гражданско милосърдие. В такива моменти, когато е застрашен народът, няма място за пристрастия и сръдни. Аз дори не знам политическите пристрастия на членовете на МЕС и те не ме интересуват, защото съм ги избрал по друг признак – професионализъм и име.

Каква е подготвеността към момента на лекарите у нас, които се сблъскват с вируса? Адекватни защитни облекла, предпазни средства, обдишващи апарати. Някои лекари бяха атакувани, задето съобщават за проблеми. Както от прокуратурата, така и от народните представители. Имаше идея дори за закон, срещу която Вие реагирахте остро.
- В професионалната подготвеност на лекарите и останалия медицински персонал според мен няма „клинично значим” дефицит и медицинското съсловие се оказа по-адекватно, отколкото институциите, които бягаха след него, за да му осигурят необходимите условия за безопасна работа - в началото по-бавно, сега по-бързо, но все още са зад него. Нашите болници и екипите в тях бързо се адаптираха към новите условия, но тук въпросът не опира до нас, медиците, които достойно посрещнахме предизвикателствата, а до управляващите и дали политическият елит осъзна какво огромно, решаващо значение има готовността на здравната ни система да посреща изненадващ удар на непознат за нас инфект. Дали ще бъде подготвена в бъдеще повече от днес? Въпросът не е дали медиците и болниците станаха по-адекватни за нуждите на пациентите, а дали политиците ще станат по-адекватни, за да посрещнат въпросите на медиците, които ще им се стоварят след епидемията? Дали ще бъдат достатъчно отговорни към българските граждани, за да поставят най-сетне проблемите на здравеопазването като приоритетни за решаване. Ако няма емпатия към проблемите на здравеопазването от политическата класа, ще има да пати целият народ и в бъдеще, защото ще посрещнем следващото предизвикателство със същата институционална паника, с която го посрещнахме сега.

Що се отнася до атаките срещу лекари, това е неприемливо, за да не кажа арогантно, особено по време на епидемия, когато страстите са нажежени и управляващите не бяха на необходимото ниво на подготовка и позиция, за да изискват. Нарушенията на закона оставихме в ръцете на нашия експерт по медицинско право – д-р Мария Петрова, безкомпромисен член на екипа на МЕС. Въобще не им прощава грешките. Тя е нашата Райна Княгиня, която държи високо хоругвата на МЕС.

Имаше ли нужда българинът от тази епидемия, за да си припомни точно колко важна е лекарската професия и нейните представители? Най-важният извод за обществото, който ще остане след епидемията?
- Тази епидемия събуди хората за най-важните неща в живота –това са най-простите и обикновени неща, като това, да бъдем повече време с обичните си, за да си говорим с тях за проблемите на съвместния ни живот, да разберем, че прекарваме твърде малко време с тях и затова знаем малко за личните им проблеми. Върна ни към забравеното признание към родителите и ни напомни за неотменимата грижа и отговорност за тях. Припомни, че хората сме създадени да живеем в общност и тази общност има общи проблеми, че всеки зависи от другия, че щастието ни е споделено и рисковете ни са споделени, че без другите и тяхната грижа за нас, ние сме обречени.

И още нещо – епидемията направи опит да възстанови „отношението към другите”, важността на нашата социалност, че сме необходими един за друг, че ако не мислим за другите, губим себе си, че нашето щастие и здраве, зависят от отношението и поведението на другите. Разбрахме колко важни за нас са обикновените, незабележими малки радости в личния ни живот – разговорите в семейството, времето с децата, любимия, приятелите, моменти, които обичайно пропускаме или съкращаваме, залисани в ежедневните си ангажименти. Епидемията ни върна към човешкото, интимното, събуди душите ни за най-важното – споделянето и любовта към най-близките и ближните. Получихме предупреждение за нарастващото ни отчуждение и отдалечаването от християнските ценности, които са сакрални за Човека. Политиците разбраха, че националната сигурност е немислима без подготвена здравна система, без достатъчно подготвени специалисти, без приоритетна грижа за здравеопазването.

Най-важният извод и със сигурност полза от епидемията е, че българите възвърнаха доверието си в медицинското съсловие и разбраха, че без своите медици (лекари, фелдшери, мед. сестри, лаборанти, фармацевти и пр.) не биха могли да се чувстват сигурни и да се радват на живот в здраве.

Имате ли информация и на какъв процент е натоварена здравната ни система, защото това е проблем в световен мащаб?
- Мисля, че в момента не може да се говори за претовареност на здравната ни система, която застина, в очакване на катаклизъм, който не се случи. Сега празната ѝ пазва очаква своите невръстни и изоставени деца – обичайните пациенти с хронични болести, които се самолекуват вече 2 месеца. Те ще бъдат основната ни грижа сега.

През 2006 г. е бил приет план за действие при грипни пандемии. Породи се въпрос защо не се действаше по него. Имате ли информация по темата?
- Не съм компетентен за подобен отговор. Затова имам компетентен юрист в експертния съвет – д-р Мария Петрова – която постоянно ограмотява МЗ за грешките, които прави в противоречивите разпоредби, заповеди, закони и пр. Тя е безкомпромисна в позициите си и защитава авторитета на съвета. За съжаление обаче, грешките и недомислиците продължават и това е постоянна тема в заседанията на съвета, които правим ежеседмично в Zoom.

Вие сте консултант по белодробни болести на УМБАЛ "Св. Анна". Като човек и журналист как гледате на даренията на депутата Делян Пеевски, вкл. и към тази болница, която получи два медицински апарата? Други очевидно близки до властта братя олигарси също се задействаха в тази посока.
- Не искам да коментирам имена, които са далеч от моето обкръжение и не генерират вдъхновени дела. С два апарата не могат да ме накарат да мисля различно за нивото на българските олигарси, които гледат на народа като на домашни слуги, на които могат да подхвърлят корички. За нас коричката хляб, за тях яхтите. Не е моя работа да решавам дали дарението е трябвало или не е трябвало да бъде прието. В такава обстановка не решаваш за себе си, а за другите и затова не мога да виня никой, който е приел дарението, защото не го е сложил в джоба си, а е използвано за болните. Това обаче не отменя големите отговорности на българската олигархия към обществото и не сваля от дневния ред въпросите около техния личен морал, които чакат отговор.

Като цяло нормално ли е българската здравна система толкова често
да зависи от всевъзможни дарения, каквато стратегия имаше и вкл.
сега покрай коронавируса?

- Разбира се, че не. Българския народ не е домашен любимец да му подхвърляш милостиня. Тепърва политиците ще трябва да отговарят за допуснатите дефицити в здравеопазването, като липсата на достатъчно вирусолози, инфекционисти, интензивни звена и апаратура, медицински сестри, отношението към специализациите, и пр. За неподготвеността на здравната ни система за внезапен епидемичен взрив с „небивала ярост”. Ако не поставят решаването на тези въпроси като приоритет, следващият вирус ще ги отнесе в политическата преизподня.

Мнението Ви като лекар, и като журналист - пресилена ли беше цялостно ситуацията с коронавируса. Това, че живеем в свръхинформирано и технологично време в този случай по-скоро не се ли стовари върху нас, отколкото да ни е от полза?
- Ако се осланяме на числата в България, нещо тегаво върви тази епидемия, направо комично лениво, независимо от позитивния ефект на навременните мерки. Леталитетът нещо не се връзва засега с прогнозите и поръчаните чували за трупове ще артисат. Ако следите моите редки изяви в медиите, винаги съм дискутирал с деликатен скепсис зловещите заплахи от очаквания вирусен леталитет, който се съобщаваше от другите държави, при други обстоятелства и при различен, често страничен поглед върху числата. Макар да не съм инфекционист, имам представа за случващото се в България всеки зимен сезон и колко млади хора си отиват с тежки поражения от грипния вирус. Засега повече, отколкото от коронавируса, имайки предвид, че в грипните епидемии ежегодно са въвлечени не по-малко от 200-300 000 българи. Ежегодните загуби за България от грипния вирус със сигурност са повече, отколкото досегашната загуба от коронавируса. На този етап скептиците към епидемията имат предимство и това предимство ще им донесе окончателната победа, ако не се втурнем към „свободата” като глиган към пушката на ловеца. Въпросът е колко хора ще си отидат тепърва от усложненията на хронични болести, които са изпуснали възможността да се консултират навреме. Тук най-големите загуби ще дойдат от онкологични болести в начален, операбилен стадий, които са преминали границата на операбилност или такива, които въобще не са били диагностицирани, поради рестрикциите, наложени от епидемията.

Лоша шега ни изигра липсата на национална стратегия, върху която да се опрем с повече самочувствие и увереност. Ние чакаме някой да ни подскаже какво да правим, я "Роберт Кох", я Израел, я СЗО и докато чакаме, влакът временно подмина нашата гара. Правим онова, което най-пасва на нашата „стратегия”, базирана само на „затвора”. Както се казва „има човек (на улицата), има проблем, няма човек (на улицата), няма проблем”. В СЗО така се оплетоха в противоречия, че някои от тях се превърнаха в каламбури, а други разгневиха световни лидери. А ние ги следвахме неотлъчно като Санчо Панса. Ако имахме повече локална информация, щяхме да бъдем по-независими и по-малко стресиращи за хората.

Иначе, от тази епидемия спечелиха медиите, защото я првърнаха в шоу- спектакъл, чалга-концерт на най-жълтата преса, която изскочи на авансцената и разголи бедра. За най-маргиналната журналистика беше ранен пролетен цъфтеж, а за истинските журналисти – време разделно. По време на епидемията стана съвсем ясно колко ярка е стигматизацията в медийното пространство. Дори представителите на НОЩ не успяха да избягат от нея и не отговаряха въобще или отговаряха с нежелание на по-острите въпроси на някои стигматизирани журналисти. А това пречи на свободните медии и обслужва клозетната журналистика, която няма да ни върне и едно място назад от унизителното 111 място в класацията на медийната свобода.

Вие сте член на Съюза на българските писатели, член на съюза на писателите –лекари, доскоро член на Съюза на българските журналисти, имате награди за есеистика. Как бихте озаглавили текст, посветен на всичко, през което преминаваме, пречупен и през вашите лични преживявания?
- Бих избрал заглавие, което припомня, че вирусите, които са на нашата планета от 8 милиона години мислят повече за нас, хората, отколкото самите ние. Защото около 8% от човешкия геном е интегрираната в него вирусна ДНК. Вирусите са споделили най-интимната част от себе си с нас - своята ДНК. Ето, този вирус се смили над нас, българите и ни даде урок, който трябва да научим. Те са се научили на толерантност към човека, защото са разбрали, че не могат да живеят без нас и извън нас. И ние трябва да усвоим този урок, да живем според хуманистичната доктрина – другите са цел, а не средство, животът на индивида е безрадостен без другите. Трябва да живеем живота си в любов към близките и ближния, с мисъл и за тяхната съдба. Настоящият коронавирус сякаш ни се провикна с пълен глас: пазете най-близките си хора, пазете приятелите си, пазете всички, които обичате. Пазете преди всичко родителите си, на които дължите живота си и голяма част от това, което сте.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 143 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 българин

    114 10 Отговор
    Истината излезе на яве !!

    Коментиран от #14, #18

  • 3 истина е

    138 14 Отговор
    Има нормални хора като този професор , но откачалките са много повече !
  • 4 Обиден

    18 61 Отговор
    Мнението ми не е различно от първата част. Ако го подготвят за политик трудна работа, и тук напада медиите без да е провокиран или обича да се заяжда. Няма да забравя странното промотиране на доглада в сравнение с многоетажна галерия с картини от известни художници. Имах чувство че се хвали със своите познания по изобразително искуство.

    Коментиран от #20

  • 5 roro

    18 62 Отговор
    Ти не искаш да си мюре, ама пращаше младите на амбразурата
  • 6 троен тулуп

    25 45 Отговор
    В есетата е добър!Много обем,много въздух!Не пропусна и познанията си по музика,като вмъкна и недоразумението ФСБ!"Правилно" отношение към бащицата ББ!Разсъжденията са "след дъжд качулка".Сега ще се задръсти с подобни интервюта на снишили се да мине бурята!
  • 7 гост

    27 54 Отговор
    Може да е много добър медик,но не ми изглежда добър човек ,изглежда самонадеян и само достатъчен .Нищо не свършиха ,само преведоха 400 страници от интернет. Като си белодробен специалист отиваш на първа линия и там показваш уменията си,лекуваш пневмониите,точно от такива лекари имаше нужда.
  • 8 ггггг

    26 18 Отговор
    ех тази слава..... и липсата на медийно внимание. много нарцисизъм има у нас.
  • 9 357

    39 8 Отговор
    От коментарийте веднага става ясна разликата в интелекта на кментиращите!
  • 10 Този нали каза

    24 8 Отговор
    ,че щабът били мишоци. Много бързо завъртя на 180 градуса като истински политик. А те са слаби лекари
  • 11 Факт

    46 6 Отговор
    Пак оцеляхме въпреки ББ и политиците!!!
  • 12 Почтен

    26 12 Отговор
    Стаден имунитет" е преодоляване на този covid-19. Около 6 958 450 е "стадото". Заразени 2259 от "стадото" (няма нищо общо с придобили имунитет). Тези известия на НОЩ имат стойност равна на "ланският смяг". Проф. Костов:"Ако знаехме повече, щяхме да управляваме епидемията без униформа, а с лекарска престилка". Г-н професорът е дал "лемата" за ситуацията ни. Парадоксално несъответствие между официалното говорене и реалната обстановка

    Коментиран от #23

  • 13 Ганю

    5 29 Отговор
    Този се гласи за президент
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тато из Правец

    52 13 Отговор
    Един достоен човек и лекар ! Такива са нужни на България,а не фелдшери от Германия,недоучили прависти и хора завършили Пожарникарска школа !
  • 16 електорална 1

    10 14 Отговор
    За 45 г. униформите насадиха респект у хората, който явно продължава и 30 г. след това.
  • 17 666

    32 3 Отговор
    алооо,генерал Мутаффчийски,къде стеее?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Иванов

    24 3 Отговор

    До коментар #4 от "Обиден":

    Кои медии, може би тези от мисирките на падишаха? В последните години да сте забелазали чиската сред големите телевизии? Е, даде резултат, почти всички пълзят пред бай Ганьо. Та това 111 място е грешка, още поне 50 места по назад трябва да са. Там дето са медиите на държави управлявани от диктатори. Обаче нашият е уникат сред тях, изключително прост е.

    Коментиран от #27

  • 21 annybody

    6 26 Отговор
    "Етичният" коректив искаше НЕ да лекува, а да ТРЕПЕ хората с популистки призиви срещу мерките по шведския "модел" и най-интелектуално да си хорати с измиращите за Ешер и Кандински.
    Добре е, че се разкараха, преди да приложат Менгелъровата си теория на практика, която би ги опровергала за сметка на хиляди животи.
  • 22 annybody

    6 26 Отговор
    "Етичният" коректив искаше НЕ да лекува, а да ТРЕПЕ хората с популистки призиви срещу мерките по шведския "модел" и най-интелектуално да си хорати с измиращите за Ешер и Кандински.
    Добре е, че се разкараха, преди да приложат Менгелъровата си теория на практика, която би ги опровергала за сметка на хиляди животи.

    Коментиран от #25

  • 23 Иванов

    24 4 Отговор

    До коментар #12 от "Почтен":

    Така де, обаче заразените и прекарали грипа са вероятно както при предните години. Само дето не са тествани. А хората пък не ходят на лекар поради страх. И е важно според мен, числото на тези, които са в болниците. Другото си е без значение.
    А ето това е важното, много пъти съм го писал, но малко хора го разбраха. Щото имам и познати, дето си отидоха така. Управляват ни страхливи, нагли, крадливи и изключително прости същества. Та тези, единствено могат да насаждат страх и омраза. Но най лошото е, ча са и национални предатели. Не разбирам, как има хора все още да боготворят Борисов. Абе хора позаинтересувайте се какъв е бил и как се е издигнал до тук. Надали другаде си избират мутра мафиотска за премиер. И би трябвало вече да ви е ясно, че той само изпълнява нареждания

    "Въпросът е колко хора ще си отидат тепърва от усложненията на хронични болести, които са изпуснали възможността да се консултират навреме. Тук най-големите загуби ще дойдат от онкологични болести в начален, операбилен стадий, които са преминали границата на операбилност или такива, които въобще не са били диагностицирани, поради рестрикциите, наложени от епидемията."
  • 24 Дръндрън

    5 6 Отговор
    Последният отговор като цяло ми идва в повече :(?
  • 25 Иванов

    23 5 Отговор

    До коментар #22 от "annybody":

    Ето още един с телевизор на раменете, вместо глава. Ае сега господин Умник да кажеш по какъв начин се доказва, че хората са починали от короната? Без аутопсия не става, но случайно това действие се забранява от друга мафиотска организация спонсорирана от Гейтс,именува се СЗО. Обаче в някои други държави са решили пък да си ги направят. И оп изненадаа, ми хората починали от съвсем други болести. Значи короната, не споря, вероятно е обострила състоянието на част от пациентите. Но това става и при всеки друг вирус. Дори и нашите тикви си го казаха, при грипа смъртноста е 5%, при короната 3%.Глупоста обаче не се лекува и комбинацията с страх, просто хората ще си ги яздат едни тарикати и няма и да се обаждат.

    Коментиран от #34

  • 26 чичо

    3 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: аз „свалих“ институционалната корона от съвета./-преди каза че сте свършели онова за което сте създадени и за това се разпускате.
  • 27 Обиден

    2 8 Отговор

    До коментар #20 от "Иванов":

    Поголовно напада цялата журналистическа гилдия. Всяко правило си има изключение.
  • 28 Петьо Петров

    18 6 Отговор
    Адмирации за този пост.Наистина е предназначен за разумните и мислещи хора.Така се говори,спокойно и аргументирано.Затова нека се замислим в/у това което ни казва,а троловете да си лят,не пречат на никой.Все пак трябва да изкарат натрупаната в тях енергия след толкова време стоейки в ступор втрещени в телевизора,чакайки поредната поднесена доза страх и паника от Генерала вестоносец.Всички сме смъртни и ще умрем,яко ще умрем:)))
    "Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж"

    Коментиран от #30

  • 29 11666

    5 1 Отговор
    КОСТОВ,хубаво ти беше около Балков А?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Иванов

    9 0 Отговор
    И що ми изтрихте коментара. Че казвам как би било, ако сме нормална държава. Или не е вярно, че нашето светило нарече хората тулупи, пък вас и мисирки.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Храна за размисъл

    10 1 Отговор
    Божков вече даде достатъчно светлина какви игри се въртят за сметка на народа и как ако не си плащаш си аут от играта.
    Стадото спи,гледа как го стрижат,критикува и хич не му пука,че пак ще го стрижат и ще е на дъното с робско съзнание и мислене.
    Заслужавате си всичко това.
  • 34 Храна за размисъл

    13 3 Отговор

    До коментар #25 от "Иванов":

    Абсолютно точно се разбра и коментира от български доктор,че от аутопсиите няма и следа да е умрял човек от корона вирус.
  • 35 жоро уудстока

    4 4 Отговор
    В България прости хора няма/въпреки,че сме последни в Европа/.Най-простият циганин казва:не ми давай акъл,дай ми пари.Нали ако имаш акъл ще имаш и пари?!А лекарите до един се мислят за богове и ние сме им длъжници.Този нарцис с върховно его не прави изключение.Безспорно има качествени хора сред тях,но едва ли има човек да не е патил от тяхната алчност и грубост.Да сте чули за осъден за лекарска грешка?!Огромна бяла мафия заедно с фармацевтичната...

    Коментиран от #45, #49

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Юсуффф

    10 4 Отговор
    Колко е лесно и драго когато четеш какво е казал един умен човек. Браво професоре !
  • 38 Едмон Дантес

    12 2 Отговор
    Не знам защо ,но ако трябва да избирам между МЕС и НОЩ,категорично и на 100% избирам МЕСа.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 XMAN

    13 1 Отговор
    Тарикатски и с финес бръкна в здравето на черния мундир.
  • 41 ddd

    5 2 Отговор
    Един умен мъж,за който бих гласувал за каквото и да се захване.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Иванов

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "жоро уудстока":

    Тук не съм дъгласен. Има наистина много нагли и безкруполни лекари. Но има и кадърни и готови да помогнат. И двата вида съм ги срещал покрай детето най вече. Така, че не бива всички под един знаменател. А виж, за политиците наши ненагледни, това важи на 100%
    За фармацефтичната мафия съм съгласен. Има начини да се лекуват всички болести, но не се прави, и е ясно защо. Пример, многообичното и тачено от нашите медии английско кралско семейство и разни от много богатите гадинки се лекуват изключително с хомеопатия. И понеже ваксините били много добри, те не си ги слагат. Оня наглец Гейтс, дето дава милиарди за разработката на ваксини изобщо не си ваксинира семейството. Всяка ваксина съдържа живак и акуминий. Правени са изследвания. Дори на такива, дето производителя е писал, че не съдържат са ги открили. Но разбира се, това е табу за обикновения човек. .
  • 46 Политолог

    3 0 Отговор
    Преди да почине, Радой Ралин написа за българското здраве опазване; Сестрите-издокарани, лекарите-изпокарани, болните-изоставени
  • 47 dimitar51

    5 0 Отговор
    Никой досега не обясни защо в Швеция и Белорусия не настъпи АДЪТ?
  • 48 Ганьо Балкански

    1 2 Отговор
    Костов като не става твоето значи нашия геном ни е спасил а не грижата на твоите колеги на Първа линия докато ти си чесъл ти си знаеш какво.Моралът ти не е на нивото а твоите колеги които със седмици не са виждали близките си
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.