Last news in Fakti

18 Май, 2020 20:30 9 158 28

Vladi Goranov, Борисов и Божков: когато доскорошните приятели на властта станат "олигарси"

  • васил божков-
  • герб-
  • владислав горанов-
  • бойко борисов

Хора като Васил Божков придобиват могъществото си през политическата власт, осигурявала им "чадъри", поръчки, удобни закони

Vladi Goranov, Борисов и Божков: когато доскорошните приятели на властта станат "олигарси" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хора като Божков придобиват могъществото си през политическата власт, осигурявала им "чадъри", поръчки, удобни закони. Отритне ли ги властта, те светкавично се сриват. Защото държавата дава властта и държавата я взима.

Коментар на Емилия Милчева:

След есемеси с лицето Vladi Goranov, бизнесменът Васил Божков пусна нова серия в профила си във Фейсбук, представен от компанията му "Нове холдинг" като канал за връзки с обществото. По същество хазартният бос обяснява, че под натиск на "премиера Борисов и министър Горанов" е бил накаран да сключи рекламен договор за 240 милиона лева с ДДС - за да рекламира националната лотария в Нова телевизия. Контрактът е сключен на 1 август м.г., а лотарията прекрати съществуването си след по-малко от 7 месеца. Факт е, че рекламите на игрите на щастието в Нова бяха струйни и прекратяването им се отрази на медията. Божков представя снимка на "паметна записка" от 10 юли 2019, предшествала договора, под която стоят имената К. Домусчиев и В. Божков. В този предварителен договор фигурират няколко задължения - за "20 000 000 без ДДС", за 10-годишен (договор) с 3 години предизвестие за прекратяване, но също и за "пълен съпорт в ДКХ (държавната комисия за хазарта, бел.автора.) с цел урегулиране бизнеса и спазване законите в РБ".

Това са разкритията, обявени като "втора част от сигнала", във видео от Божков, на което той е в бяла риза, а не с традиционната си черна тениска.

Божков и Василев биха могли да разкажат повече

Няма я лотарията, няма ги рекламите, няма го и Божков - той е в Обединените арабски емирства, а в България е с 11 предявени обвинения. В Сърбия е друг бивш голям приятел на властта и рекламодател и спонсор на нейни приятелски медии - собственикът на срутилата се през 2014 година КТБ Цветан Василев, също обвиняем.

И Божков, и Василев могат да разкажат много повече от обоснованите предположения, които и сами можем да направим - с кого са се срещали и кой на кого дърпа конците в държавата България. В крайна сметка това е единственото им оръжие - информацията от първа ръка, с която разполагат. Нека си представим, че Василев например беше обявил имената на онези от властта, "посъветвали" устно държавни дружества да държат парите си в неговата КТБ. Или Божков - на кого е плащал, че да се "пропуснат" дължими на хазната 700 милиона лева. Но това означава банкерът да разруши мита, че КТБ е била работеща банка и смислен проект, а хазартният бос - че е вещ в бизнеса, тоест, че са self-made men. Също така да добавят и нови обвинения към тези, които прокуратурата вече им е предявила, а и косвено да ги потвърдят. Затова им е по-удобно да говорят като извънпарламентарна опозиция.

Когато приятелите станат олигарси

Когато една власт в България започне да нарича своите доскорошни приятели и храненици "олигарси", спукан им е бизнесът. Така излезе. И се пука четвърта по големина банка, спира национална лотария, прехвърлят се хотели и алкохолен бизнес на доверени лица и рода́... А техните собственици, доскоро в контакт с премиери, министри, депутати и други институционални фигури, внезапно се обръщат към обществото чрез социалните мрежи и заговарят за справедливост.

На пръв поглед изглежда, че тези богати българи са всесилни. В прехода са се сменяли правителства, политически сили, а тяхното богатство се е множало и тяхната недосегаемост се е укрепвала. Но точно тяхната сила е и тяхна слабост - те добиват своето могъщество през политическата власт, осигурявала им "чадъри", удобни закони, материални активи, обществени поръчки, европейски проекти. Отритне ли ги властта - под външен натиск или вътрешни конфликти, светкавично се сриват.

Парадоксално, но когато пътищата на управляващи и олигарси се разделят, последните страдат повече. Политиците съхраняват придобитото - власт, пари по тайни сметки, недосегаемост за Темида. И заедно с това възможността да създадат нови олигарси, благодарение на достатъчно обслужващи звена - на съдебна система, която трудно може да се назове независима и работеща, на овладените медии и регулаторни органи. А олигарсите запазват единствено част от парите.

Предприемач, действащ в реална пазарна икономика и правова държава, има шанс да започне бизнес другаде, дори и след фалит. Но откърменият от политиката бизнес принадлежи - буквално и преносно, на държавата, която го е позволила.

На кого ще липсват олигарсите

Отношенията между олигарси и власт много напомнят един виц, разказан публично от руския президент Владимир Путин. Един олигарх се разорил и започнал да обяснява на жена си: "Ще трябва да продадем мерцедеса и да си купим лада. - Нищо, скъпи, нищо... - Ще трябва да сменим и апартамента в Москва с по-малък, но ти пак ще ме обичаш, нали? - Ще те обичам и много ще ми липсваш."

Комуникационната активност на мажоритарния собственик на КТБ отдавна не предизвиква бурния интерес, който имаше към първите му медийни изяви. В личния сайт на Василев може да се види, че за последните няколко интервюта го интервюират дъщеря му и съпругата му. Шест години след срутването на КТБ публиката загуби интерес към изгнаника в Белград, но също и надежда за възмездие - почти година беше нужна само за разпита на първия свидетел по мегаделото за краха ѝ.

И Божков започна ударно - телевизионни интервюта, последвани от есемеси с Vladi Goranov, записки… Но той има малшанса да се изявява в условията на инфодемия заради COVID-19 и висок рейтинг на управляващите в тези времена. След още няколко години може и прякора му да не помним.
Но онези от есемесите все така ще си живеят в апартаменти на кръстници.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    35 1 Отговор
    Е нали трябва лапачка да има! Тези - "нашите" са по-наши от онези "по-малко нашите" ...и като дойде време - фраааааас и мезим ...
  • 2 така така

    23 4 Отговор
    Vladi Goranov (viber)
    ха ха ха ха
  • 3 Щом е

    22 5 Отговор
    "Дойче веле" не вярвам на нито една дума!
  • 4 Стандарт ЕС

    43 7 Отговор
    Щом и Дойче Зеле казват, че нещата няма да се променят и ще си продължат така, спукана ни е работата на нас и на държавата. Явно всичко става с благословията на Меркелица и останалите евргейзери ?

    Коментиран от #21

  • 5 РЪМПЕЗИ

    45 6 Отговор
    ЧАКАМ БАРЦЕЛОНСКИ ДА ПРЕДСТАВИ ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НЕГОВАТА ДЪЩЕРЯ...ГОВОРЯ ЗА БАРСЕЛОНСКАТА ДЪЩЕРЯ...АБЕ БАРЦЕЛОНСКИ, ТИ СИ ПО СТРАХЛИВ ОТ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ...А СИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ...СРАМ...
  • 6 ФИНЦИ

    27 1 Отговор
    за разстрел са всички
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Наглостта си има име

    33 1 Отговор
    Междумутренска война,в която участва този,който би трябвало да е пример за другите-министър-председателят...Сикаджията Бойко не го интересуват европейската демокрация,моралните и човешките ценности...Интересуват го ценности,ама парични и властови...Той се изживява като Кръстникът...Той е над закона,а законите са само за овците от народа по неговия начин на мислене...Любовта към хуманността и състраданието са само средства за контрол над електората...Ама нали той-Бащицата казва ,че бди над нас...Бойко си мисли,че е улучил Рая на Земята с краденето,лъгането и диктатурата си,но ще свърши в Ада...И като за последно,не искам да ми слагат етикет на комунист,защото не съм...

    Коментиран от #13

  • 10 Този

    14 2 Отговор
    коментар е едно вживяване в чуството за безнадежност. Все пак сериалът не е приключил. Може да се окаже по-различен от банкерската сага. А и главният герой не е заграбил завод, строен с парите на баба ми, нито е опрял на някого пистолет в главата да си купи билетче от лотарията.
  • 11 Малена

    5 23 Отговор
    Аман от нагли престъпници като Цветан Василев и Васил Божков. Дано и двамата свършат зад решетките, където им е мястото.

    Коментиран от #19

  • 12 Едно нещо се видя в целия театър

    16 0 Отговор
    Пълна неграмотност на държавните милионери и управници,наречени “олигарси”,а те са обикновени криминални елементи-случайници,поддържани от задкулисни чужди сили.

    Коментиран от #15

  • 13 Прав си,много диктатори се вживяваха,

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Наглостта си има име":

    като богопомазани и се знае как свършиха. Няма нищо ново под слънцето!
  • 14 Рошко

    3 1 Отговор
    За което и вие като медия имате вина
  • 15 Чужди

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Едно нещо се видя в целия театър":

    Кои са тези чужди сили? Не са чужди наши са си.

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Сърп и Чук

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Чужди":

    Тези, от които търсят закрила. Те са по техен образ и подобие.
  • 17 Е как кои

    10 3 Отговор

    До коментар #15 от "Чужди":

    "Ханс Зайдел" и "Конрад Адензуер",които създадоха Герб. Герб не е българска партия. Затова е и еднолична,тъй като решенията се взимат в Германия от създалите я!
  • 18 G-point

    9 1 Отговор
    Крадецът вика-"Дръжте крадеца"
  • 19 Дана

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "Малена":

    Дано обаче, преди да свършат зад решетките, да ни покажат властимащите, управляващите, богопомазаните.... в целия им блясък!
    Силно се надявам
  • 20 питащ

    8 0 Отговор
    кои са най богатите и най влиятелните в българия ?? божков, пеевски, доган, домусчиеви ?? няма да е лошо да ни осведомите, а и как са станали толкова богати за толкова кратък период 10-15 год. ???

    Коментиран от #27

  • 21 Дали

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Стандарт ЕС":

    Точно дойче веле са супер съмнителен източник на информация. Нямам предвид България, а цялостното отразяване на политиката в Европа.
    ДВ е проводник на американска пропаганда.
    Да не говорим за въпросната женица
  • 22 цецо апартамента

    9 1 Отговор
    Много ми е интерестно дали борисов си мисли ,че все още някой му вярва...
  • 23 Балъка BG

    4 0 Отговор
    Зaпaдния cвят e c рaзвитa грaждaнcкa рeaкция и oбщecтвo. Зa дa имa възмoжнocт дa ce крaднe oт държaвaтa трябвa нaрoдa дa e oвчи и дa живee в cтрaх и oтчaяниe. Лукaнoв прoзря тoзи фaкт и cъздaдe мутритe. Тe тaкa тe прeвзeхa държaвaтa и вмecтo бухaлки .........
    Зaпaдния cвят e минaл пo тoзи път и ce e cъбудил , зaтoвa ceгa имaт щo гoдe cтaндaрт и пo дoбър нaчин нa живoт и никoй нe oпитвa дa ги връткa .
  • 24 Храна за размисъл

    4 0 Отговор
    Какво са парите без хората?
    Парите създават най-голямата илюзия за свобода.
    Ще се изтрепят един друг и това,какво ги мислите и коментирате,мислете себе си и как си хабите енергията и времето за тоя дето духа.
    Тази година е за промяна,който иска да продължи напред да се хваща в ръце и да поема отговорност за действията си и живота си.
    Стига сте носили някой на гърба си и не чакайте друг да дойде и да ви носи на гърба си.
  • 25 Мартин

    1 2 Отговор
    Бандити и олигарси като Цветан Василев, Божков и Иво Прокопиев се опитват да се докопат до политическата власт по различни начини, но винаги се опитват да си осигурят "чадъри", поръчки, удобни закони и удобни медии!
  • 26 Справедлив

    2 0 Отговор
    Хич не е сигурно че онези от есемесите ще обитават точно тези апартаменти !!!
  • 27 Справедлив

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "питащ":

    Много е вероятно Тиквеника да се окаже най-богатия !!!
  • 28 СТАЛИНка георгиева

    0 0 Отговор
    Написаното завършва лошо като че ли нарочно,за да ни вмени че са вечни.