Last news in Fakti

19 Май, 2020 10:00 2 743 20

Некои съображения*

  • държавни бензиностанции-
  • държавна петролна компания

Адмирирам стремежът да не се раздават пари на калпак, за да се купуват с тях спокойствие и политически комфорт

Некои съображения* - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавната петролна компания е знак, че регулаторите в сектора не си вършат работата, за която им плащаме с данъците си. Дали ще работи? Да видим: Пощите /губещи/ срещу DHL, БДЖ /губещи/ срещу частните превозвачи, държавните ВИК /губещи/ срещу Веолия, НЕК /губеща/ срещу частните производители на ток.

Страшна перспектива.

Свалянето на ДДС за затворените заведения, в които е инвестирано най-много /не забравяйте, че много от тях продължават да са затворени поради липса на открити площи/ реално няма - алкохолът си остава с 20% ДДС и нощните заведения ще ползват намалена ставка само за минералната вода и редбулчетата.

Частична къмто никаква подрепа.

Адмирирам стремежът да не се раздават пари на калпак, за да се купуват с тях спокойствие и политически комфорт. В същото време се вижда, че навлизането в отделните сектори изисква специфична експертиза, която очевидно е силно дефицитна сред държавната администрация.

Което пък не е новина. И по света, и у нас.

*Заглавието е на автора, коментарът - от фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sluz

    42 3 Отговор
    ББ говореше ,че държавата е лош стопанин. Но не го осъдиха ,че не си върши работата /защото той е държавата/. сега държавата ще създаде верига от бензиностанции ,а после като лош стопанин ще ги продаде, на ли знаете на коЙ

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Гост

    17 9 Отговор
    Браво на автора! Много точна статия!

    Коментиран от #14

  • 3 kvy

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "sluz":

    Няма да ги продаде. Просто доставчиците на гориво ще са определени фирми. И така гарантират сигурен пазар на определен човек.
  • 4 mediator37

    23 5 Отговор
    В много водещи демокрации- Канада, Австралийски съюз и т.н. водите и тоците са държавни. Недейте се лъга, че държавата е лош стопанин. Досега грачехте, че ЧЕЗ е държавна фирма на Чехия и че българския пенсионер храни чешкия, сега друга песен блеете. Винаги е добре да има повече държава.

    Коментиран от #19

  • 5 Прав чеп

    25 0 Отговор
    За какво е скапаната комисия, която трябва да съблюдава за картели, цени и т.н.???
    Нищо не вършат, щом и финансовият министър каза, че след като има бензиностанции, които продават с 50 ст. разлика, значи нещо някъде куца!
    Алооо, хора, спрете да зареждате в големите вериги. От нас зависи да свалят цените. Само от нас и никой друг!!!
  • 6 Цако

    7 5 Отговор
    Лукойл е руски,с държавните бензиностанции ще внасят американски петрол. Нищо ново, преразпределение на бизнеса като с Бошков.
  • 7 Ей богу

    7 1 Отговор
    Веднъж да напишеш нещо умно. Да добавя, искам мандра, хлебозавод, минерлната вода, летище (защо не). Искам държавни, в противовес на частниците. А, да не забравя - държавни оранжерии за домати, картофи, краставици, череши и.н.
  • 8 опорна точка

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "sluz":

    Да се внушава : " Бензин и нафта не ядем "!! Какво го усукваш, какво го увърташ? Няма да се научите да работите като руските тролове еейй...
  • 9 В Пут

    5 0 Отговор
    Идеята е добра. Нека да печели държавата че имаме 2 милиона пенсионери. Иначе парите отиват в чужденци - руснаци, австрийци...
  • 10 При монопол на производството

    11 1 Отговор
    на горива и 100% картелни дистрибутори и икономика във всички браншове,не виждам как една държавна компания ще обърне нещата и няма да влезе в картела. Ако имаше реални държавни регулации и контрол за какво е нужно още една верига бензиностанции. Марешки продава горивата на по-ниски цени и какво променя това? Да е говорим за Топлофикация и Булгаргаз. Просто това е ход на режима за уреждане на свои хора,ако загуби изборите до година и ударни далавери със нови обществени поръчки.
  • 11 НЕМА ЛАБАВО

    3 0 Отговор
    Защо ли автора пее друга песен ?
  • 12 Съдията Дред

    6 0 Отговор
    Авторчето - ДДС е свалено не за доставките на заведенията, а за продажбите им. Щото заведението купува една бутилка уиски примерно за 24 с ДДС, от които 4 лева е ДДС. Продават я примерно за 100 лева с ДДС. Досега ДДС беше около 17 лева, или доплащат на държавата 13 лева/ако не скрият оборота, разбира се/ Сега ДДС за продадената бутилка ще е около 8.70, ли трябва да доплатят около 4.70/пак , ако не скрият оборота/. Или в единият случай за кръчмаря остават 63 преди, и 71 лева сега. Найс, а ?
  • 13 Парадоксите на

    5 1 Отговор
    харизаноооф ци: Е нали управлението е перфектно и пълно със специалисти и професионалисти. Как тогава държавните предприятия са губещи при такива съвършени управленски крадри?
    Просто е - МНОГО СЕ КРАДЕ ... и не само в посочените дружества , а във всички държавни структури - ДФ Земеделие, АПИ, аганции, Напоителни системи и пр. Тъй че малко по-смел език и критика харизаноъф, по-арогантно. Поне това го можеш
  • 14 Съветник

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Близкият на Премиера Харизанов да му беше подсказал некои от своите съображения...

    Коментиран от #20

  • 15 ФЕН

    2 0 Отговор
    Поправете ме но това не ли човека сложен в фирма за напояване и канали-нещо такова който разграби дружеството за 6 мец. всичко нарязаха на скрап изгониха хората задължиха дружеството с заеми оставеха земеделците без напояване и без събрани такси към държавата и прехвърлиха откраднатите пари към ББ ? За което има дела в съда и е осъден мисля за безотговорно стопанисване и злдпотреби!? Не ли същия който го сложиха за прокарване на незаконната такса ЕКО-такса при регистриране на коли и отчитане към фирма свързана с ББ ?!! При което даже и бой яде ,че не отчете едни пари към партиятя !? Само питам дали е същия г-н.Харизанов неможеш изтриеш мърсотиите и кражбите с гумичка макар и да са те карали на сила да крадеш!!!
  • 16 pbdan

    0 0 Отговор
    Замисълът за повече държавно участие е добър, но лесен за корупция, която задължително избуява като бамбук. За бензиностанциите имам следната прогноза: В момента А95 е 1,71 в Лукойл и 1,43 в Марешки. На държавната ще е примерно 1,39, няколко дни еуфория и опашки, след което преметнати маркучи и бележка - "А95 и дизел ще има другата седмица". На няколко пъти опашки, няма, предварителни опашки... и т.н. По тъмна доба или направо от цистерната петролът ще отива в частна бензиностанция на "пазарна цена". Марфа ще има за всички.
  • 17 Гост

    0 0 Отговор
    Харизанов,когато някой такъв като тебе,дето е подписал тези "супер изгодни"договори с веолия,ЧЕЗ,американските централи и т.н. За комисионните под масата,А.Па сега ще ги противопоставяш на държавата.Еииий па наглост бре.
  • 18 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Като гледам правителството вече нямам съмнение, че коронавируса удря в главата.

    ГЕРБ са пътници.
    Въпросът е, че няма кой да ги замести качествено.
  • 19 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Булгарина все е недоволен ако «пенсията е 2000 лв ще кажат дават много за да ни уморят от преяждане «ако е малко от глад
  • 20 Харизанов

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Съветник":

    Щом радев слуша гечев и знае всичко до къде ще докарат българия