20 Май, 2020 16:02 3 585 63

Конструираха образ на спасител в атмосфера на страх

  • ген. венцислав мутафчийски-
  • коронавирус-
  • мерки

Имаше заплахи с апокалипсис, казармено набиване на канчетата, гонене по паркове и къртене на пейки

Конструираха образ на спасител в атмосфера на страх - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Георги Гочев е класически филолог, преводач, публицист и е главен асистент в департамент "Средиземноморски и източни изследвания" на Нов български университет. Ето какво написа той във Фейсбук:

Равносметка на ситуацията, напълно субективна и без мнение за тестове, ваксини и медицински грижи (доста дълъг пост)

1. В България имаше коронавирус (за тези, които го отричат), но нямаше епидемичен бум (за тези, които прегърнаха идеята за пикове и адове). Нямаше в нормативен план, нямаше и в сравнителен план.

2. Това може да се дължи на някои навременни мерки (затварянето на границите и ограничаването на скупчването на хора), взети от щаба, може да се дължи на здрав разум от страна на хората, а може да се дължи и на базови причини като социалната затвореност на големи части от българската територия, на по-консервативния начин на живот в българските градове, на липсата на мегаполиси.

2.1. Типично по български тези мерки се спазваха и контролираха отгоре-отгоре.

2.2. Типично по български управлението се отказа от тях със скоростта, с която ги наложи.

3. Беше създадена атмосфера на паника и страх, която надхвърли реалната заплаха. В този процес си съучастваха управляващи, медии, социални мрежи, обикновени хора и интелектуалци.

4. Тази атмосфера беше узаконена от Закона за извънредното положение, който беше правно неиздържан, така че отваряше възможност за безотчетно и безотговорно управление.

5. До фрапантни злоупотреби с власт не се стигна. Имаше заплахи с апокалипсис, казармено набиване на канчетата, гонене по паркове и къртене на пейки (прочутите демонтирани пейки в Бургас), но имаше и смешно неумение да се употребява тази извънредно голяма власт (сенилните прояви на един министър по отношение на маските).

6. В тази атмосфера на страх беше медийно конструиран образ на нов спасител, синтез на образите на предишните двама. Ако Симеон беше спасителят с корона, а Борисов спасителят с униформа, Мутафчийски има в ореола си и корона, и униформа. И цар, и генерал.

Този образ на спасител обаче е по-различен от предишните по следните критерии:

6.1. Специалист е. Модерното общество героизира специалиста, тесния специалист.

6.2. Лекар е. Модерното общество героизира лекарите, доколкото героизира здравото и дълголетно тяло.

6.3. Мъжкар е, силовак, войник, не цепи басма на "мисирките". Новото модерно е консервативното, предмодерното, патриархалното.

6.4. Няма коса. Липсата на коса като знак за съвършенство (кръгъл, сферичен), чистота и потенция. Нас, ако не сте забелязали, ни управляват само гологлави.

6.5. Има антипод с голяма фенска маса, също лекар, който обаче ходи малко мърляв и говори малко мърляво.

7. На харизмата на този образ се предаде голяма част от интелектуалния ни елит. Критичните фигури от протестите през 2013 г. се отдадоха в голямата си част на интелектуален комформизъм и възпроизвеждане на медийните и властови стереотипи.

8. Под "интелектуален комформизъм" разбирам: неразличаването между личен страх, личен интерес и реална ситуация. Неразличаване между думите, образите и нещата. Неразличаване между тук (България, Балканите) и там (Западна Европа, САЩ).

9. В резултат на изброеното сме в нова ситуация, в която виждам три абсолютно важни неща:

9.1. Новият страх е страхът от икономическа рецесия, който оправдава все по-сериозна намеса на държавата в частния бизнес (държавни бензиностанции и пр.).

9.2. Все повече хора са склонни да се откажат от правата си временно или за по-дълъг период от време в името на защита от страна на държавата.

9.3. Критичните медии изчезват с бясна скорост и с мълчаливото (или не толкова мълчаливо) съгласие на обществото, което оплюва журналистите, когато задават въпроси (вярно, не гениални, но въпроси, които си задаваме всички), и реве за тях или им качва лицата по билбордове, след като ги размазват на улицата.

10 и последно. Моля! Всякакви контрафактуални обяснения - ама можеше да стане еди какво си като в Италия - са оправдание за провала на интелектуалната интуиция.

Това са моите субективни равносметки.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дельо хайдутин

    47 8 Отговор
    Паметник за спасителя Тодор Живков и неговата БЦЖ.

    Коментиран от #30, #34, #36, #37

  • 3 Готвят

    28 15 Отговор
    го да става президент , затова...

    Коментиран от #61

  • 4 Юсуффф

    61 11 Отговор
    Не съм виждал и чувал гарван гълъб да стане,тъй че черният мундир да не се напъва да ни впечатлява.Поне 5 пъти се простреля в краката си от злоба.

    Коментиран от #40

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мислещ

    48 18 Отговор
    Как така до фрапантни злоупотреби с власт не се е стигнало? Затварянето на парковете и планините какво беше? Маските на открито какво бяха? Вечерните часове на места какво бяха? Демонтирането на пейки, което сте отбелязали, какво беше? Завеждането на дела "за всяване на паника" (Срещу хора, говорещи СРЕЩУ всяването на паника) какво беше? И това са само примерите, които веднага ми изплуват, без да се замислям. А ако се задълбочим, то ситуацията е чудовищна и такава злоупотреба с власт не е имало никога в историята ни. Може би само в първите години на комунизма.

    Коментиран от #13, #50

  • 9 Защо там където,

    13 12 Отговор
    Не са ваксинирани, в държавите, с БЦЖ ваксина, продължителността на живот е по-голяма?
  • 10 XMAN

    40 9 Отговор
    Остави много неприятно впечатление с изявите си и показа колко Яко се е самозабравил .
  • 11 Усмивката

    16 4 Отговор
    Имаше май едни зли магиосници , майстори на създаването на двойни образи.Демек фантомен помошник.Това пък какво общо има с прозвището ,,Буда " не знам......
  • 12 Едмон Дантес

    8 18 Отговор
    Маниаците фактолози пак ги е подгонила турбоцензурата. Комунистически прийоми.

    Коментиран от #20

  • 13 Мислещ

    29 12 Отговор

    До коментар #8 от "Мислещ":

    Аа, ето, пропуснах едно от най-важните неща: Заповедта за ПРИНУДИТЕЛНА ваксинация. А покрай нея, и карантините на здрави хора също са сериозна злоупотреба, макар да не може да се сравни с принудителното ваксиниране
  • 14 Представителна извадка

    10 20 Отговор
    Всеки има право на лично мнение, но философските разсъждения на г–н Г. Гочев не кореспондират с единствения известен факт, че на управниците им трябваше маша в ръцете и буквално употребиха ген. Мутафчийски( без значение кой го харесва и кой не, и дали на него самия му харесва длъжността, която му бе наложена). И Докторът никога не е имал политически претенции, камоли за президент( друга манипулация)

    Коментиран от #16

  • 15 Усмивката

    12 3 Отговор
    Са пък ,,Буда "ще го изкарат и тънак психолог. Но за да подлудиш хората първом трява да се правиш на улав. Борисов не веднъж е демонстрирал демонични умения. Кога го търсиш изчезва навременно. Де не го очакваш там е. Например във властта. И винаги на вярната посока......,,Буда " , кво да праиш....
  • 16 Мислещ

    26 11 Отговор

    До коментар #14 от "Представителна извадка":

    Хайде бе, употребили го. Никой не може да го употреби, ако той сам се отвращава от идеята. Да, ще му изстине постът във ВМА, но това не е равносилно на липса на избор. Липсата е само на достойнство.

    Коментиран от #33

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Корона глад

    12 3 Отговор
    Нас, ако не сте забелязали, ни управляват само гологлави 😀😀😀😀😀😀😀Верно бе не бях се замислял
  • 19 НА ТЕСЛАТА ДРЪЖКАТА

    13 4 Отговор
    ТОЗИ ОТ СНИМКАТА ЛИ БЕ ,ТОЗИ ЛИ БЕ,ТОЗИ ЛИ....
  • 20 Усмивката

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Едмон Дантес":

    Измисли нещо. Без да споменаваш думичката комунузъм
  • 21 КОТДЮ

    11 4 Отговор
    ИМАМ ЧУВСТВОТО ,ЧЕ ТОЗИ ОТ СНИМКАТА СЪМ ГО ВИЖДАЛ И ПО РАНО ,НЕ ЗНАЯ ЗА КАКЪВ СЕ ПРЕДСТАВЯ НО МИСЛЯ ,ЧЕ СВИРИ НА КИТАРА ПРИ СЛАВИТУ ,ДА ТАМ СЪМ ГО ВИЖДАЛ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 барцелончо

    12 2 Отговор
    Ко стаа с рейтинга, за президен ша мини лЕ

    Коментиран от #25, #28, #31

  • 24 Пи пи

    15 7 Отговор
    Как събрахте в една статия толкова простотия
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Добре е, че

    27 9 Отговор
    Бързо го разбрахме що за човек е доФторчето! Представяте ли си го като президент, щеше да има чупки в кръста, високо вдигната главица, пренебрежителни погледи и словоизлияния, надменност и самозабрава. Щеше да е брат близнак на Бащицата. В присъствието на Бащицата щеше да скимти като кученце, да го гледа с влажни очички и полайва но тихичко, да не дразни го дразни. Поредния използван от ББ и след това изритан в нищото!

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Усмивката

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "барцелончо":

    Кога видош ла. но да лети , беше коментар за тебе но го изтриха. Много ги пазят ......
  • 29 Мислещ

    19 7 Отговор

    До коментар #26 от "Добре е, че":

    То самият факт, че се е съгласил да поеме пост и мутрата да му е шеф, е достатъчно доказателство що за личност е. Изобщо, всеки, който вземе какъвто и да било пост, при който директно да отговаря пред бандитите от ГЕРБ, е ясен по дефиниция от самото начало.
  • 30 Извинете,

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо хайдутин":

    Кой е бил Министър председател , 1951 година? Вълко Червенков! Тодор Живков след 1956 година, Аррилският пленум, идва на власт!
  • 31 Усмивката

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "барцелончо":

    Добре де ....кога видиш фекалия да лети.....сега пак ли ще ме изтриите ...ее много го пазите ,,тия"
  • 32 Behemoth

    12 3 Отговор
    Ами има нещо вярно в това с косата хахахххххх...лидерите на всички проспериращи държави са добре окосмени ....а на жунглити гологлави( само едно мачете им трябва у жипа хахахххххх)
  • 33 Кой набор си

    2 18 Отговор

    До коментар #16 от "Мислещ":

    Човеко, ти ходи ли си в казарма, мачкали ли са те старите войници, ротния, старшината и всички други над теб. Генерал Мутафчийски по презумция е подчинен и на Премиера и на Президента. Интелигентен човек, но пагонът си казва думата.

    Коментиран от #35, #62

  • 34 БЦЖ на Т. Живков ли била?

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо хайдутин":

    Не знаех досега...
  • 35 Мислещ

    13 9 Отговор

    До коментар #33 от "Кой набор си":

    Последно като проверих, главнокомандващ на армията беше президентът. Така че пагон или не, не е длъжен да оглавява подобен щаб и мутрата няма как да му е началник, ако самият той не е ОК с това.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 гост

    9 4 Отговор
    След другаря Гочев ,думата има другарят Дайнов,другарят Смилов и т.н.,няма да ми стигне полето да ги изредя.Ако не се беше сменила властта преди 30 години,същите тези другари щяха да изнасят лекции в зала"Георги Кирков" и пак да ви пълнят главите с глупости.
  • 39 гост

    10 6 Отговор
    Пак ще го напиша коментара,защото го изтрихте.Гочев е ПЛЮВАЧ от класа и нищо не разбира.Завършил филология ,за даскал и конструирал едно голямо НИЩО.
  • 40 Барни Ръбъл

    21 8 Отговор

    До коментар #4 от "Юсуффф":

    " Галъп"!! Правителството се радвало на 75% подкрепа!!? Ха ха ха!! Така се изходиха тия помияри и подлоги на Боко Тиквата и " генерал" "Яко ще мрете!!"
  • 41 Матей

    16 10 Отговор
    Използваха класически похват за да си засилят позициите във властта.Създадоха изкуствен проблем,във вид на плашило и се заеха с борбата с него като с вятърни мелници.Лъжи,манипулации,заплахи,злоупотреба с властта,драконовски мерки,всичко беше пуснато в ход,колкото и гротескно да изглежда сега,а след години ще бъде нарицателно.Месията ГЕРБ се вживя в ролята си,вече по-откровено садо-мазо и отчитат успешна кампания за смачкване на всичко свободомислещо и общоприето.
  • 42 Алексей Сергеев

    12 14 Отговор
    Забележете, как се манипулира, как се принизява ролята на щаба и ген. Мутафчийски. И всичко започна от платените журналисти, измислените специалисти и политическите дейци, президента и троловете от Позитано, след обявяване на високия реитинг на ген. Мутафчийски и понижения рейтинг на президента Радев. СТРАХ И ПАНИКА ГИ ТРЕСЕ, че на следващите избори ако се издигне кандидатурата на генерала-лекар ще отвее генерала-летец.
    Прочетох една публикация тук и се обадих на моя позната, коята беше цитирана като автор. ОКАЗА СЕ, ЧЕ ТЯ НЯМА ПРЕДСТАВА, ЧЕ Е ПИСАЛА, ПРОСТО Е БИЛО ИЗПОЛЗВАНО ИМЕТО И. Така се фабрикуват лъжливите новини по учебника на КГБ от Москва
  • 43 Пепо

    11 3 Отговор
    Поредната повърня!
  • 44 Fate

    14 12 Отговор
    Лекар който не може да различи хрема от смъртоносна болест.. и то няколко месеца вече
  • 45 Жоро

    15 9 Отговор
    Дори психологът на МВР каза че при смърт на негов близък са казали на роднините да го впишат от КОВИД.Това доказва само едно МАФИЯ и перачница на пари.Щом важен човек като психолога го казва в ефир къде е добрият Гешев?

    Коментиран от #47, #52

  • 46 ира

    13 11 Отговор
    В Емирствата:невероятно, но истина, вечерен час от 23 часа до 8 часа. Не вярвам огромно и много разностранно население, да бъде по-глупаво и по-страхливо от всички смелчаци на българска територия.Много го е страх българина да не се уплаши, да не си наруши комфорта и навиците. Но най-го е страх ака веди че някой е по-умен от него. Целия му ген ще се мобилизира да смаже и охули. Чудомирови герои.
  • 47 гост

    10 6 Отговор

    До коментар #45 от "Жоро":

    И това какво общо има с щаба или смяташ ,че между лекарите няма черни овце.Този лекар се е полакомил за ония 1000 лева ,защото пътеката за лечение на вируса е като за пневмония 650 лева.По добре да му сложат 1 стенд на човека,1200 лева пътеката и на другия ден си отиваш в къщи.
  • 48 мак

    17 1 Отговор
    А, и да поговорим за ваксината БЦЖ. Нищо нямя да е сигурно, но доста четох. Всраните, вкоито не е имало тази ваксина, или е прекратена употребата, заразените са били много повече от тези, като България, където дълго е прилагана. Да се върнем назад?

    Коментиран от #53

  • 49 Нещастници..

    4 16 Отговор
    Молете се , да не е само със уменията на годжи , ако му станете пациенти. Засрамете се...
  • 50 С кое се почувства ограничен

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Мислещ":

    Къде видя ограничения, затвор, рестрикции или каквото и да било? В Германия не работеше нищо, НИЩО! Само големите супермаркети са отворени, нищо друго. Магазинчета, железарии, автосервизи, фризьорски салони, всичко беше затворено. В Гърция нямаха право да излизат в продължение на 4 дни, в Сърбия също. Тук кое не работи? Молове и ресторанти само. С кое се почувства ограничен?

    Коментиран от #51

  • 51 Германия ли

    15 3 Отговор

    До коментар #50 от "С кое се почувства ограничен":

    Как ли е в Германия?В Германия данъците са 40% от заплатата, в Германия малкия и среден бизнес си осигурява служителите на реалните доходи, в Германия има 10 години затвор, ако някой укрива данъци от заплати. До кога ще търпим дребните тарикати с малки фирмички да крадат от всички нас като не плащат данъци? Това са истинските крадци, не бсп или герб. Да искаме реформи в тази посока. На година държавата губи по над 5 (пет) милиарда от укрити данъци! Това са пари, директно откраднати от всички нас. Помислете!
  • 52 Глупости

    12 7 Отговор

    До коментар #45 от "Жоро":

    При смъртен случай, никой не пита роднините какви предпочитания имат за причината?! Това е безумно. Причината за смъртта я казва Лекаря. Никой няма да те пита - абе искаш ли да пишем Ей тая причина. Осъзнайте се бе хора!

    Коментиран от #54, #56

  • 53 Защо при ваксинирана

    9 6 Отговор

    До коментар #48 от "мак":

    Население сме начело по туберкулозно болни? Защо заболелите намаляват? Защото умират! Защо в северозапада има най-много болни? Заради бедност! Жълтата гостенка е болест на бедните! Христо Смирненски по-изгодно е ваксиниране, заразяване, вместо подобряване положението , на гладните бедни! Борба не с причината, а със следствието!
  • 54 Този

    9 11 Отговор

    До коментар #52 от "Глупости":

    плешив уж генерал ще се озове в затвора за престъпното си поведение спрямо род и Родина.
  • 55 От 1944 до 1959 год.,

    3 0 Отговор
    В България се провежда национализация и колективизация. Плащаме репарации и контрибуции. Купонна система. Народът гладува и взимаме от Франция БЦЖ ваксината 1948 и имунизациите започват 1951г. Но Тубдиспансерите са претоварени от пациенти! Туберкулозата, запомнете, се лекува с качествено пилешко и такова червено вино! Проверено! Рецепта на много години на лекарят Ал. Попс..., завършил по времето на хитлер
  • 56 Я се представи,

    6 4 Отговор

    До коментар #52 от "Глупости":

    Че си беден. Нямаш пари за погребението на блиският ти и получиш предложение за служебно погребение при условие, че е От короната....

    Коментиран от #58

  • 57 име

    5 1 Отговор
    последното изречение казва всичко- субективно .... не е професионално мнение. тоест демагогия.
  • 58 Глупости

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "Я се представи,":

    Богат, беден, никой не те пита каква причина за смъртта да пишат. Това е по преценка на лекарите.
  • 59 Da ama ne

    11 4 Отговор
    Изключително тъ па статия с много думи без конкретика,само с намеци.Усещането е за баница със сирене,на която са забравили самото сирене.Генералчето,което не е генералче,никога не е възприеман като спасител а като говорител на погребална агенция,който иска да оправдае доверието,дадено му от друго генералче,което също не е генералче,като ежедневно заплашва хората за да оправдае диктатурата на другото генералче.Има вирус ама няма нито пандемия нито епидемия.Това го разбра само народьт,защото всичко което се върши от правителството,продължава тезата за голямата опасност,от която сме били спасени.Това е като да се плашиш от снимка на Лъв,защото някой неграмотник ти е казал че е истински.Иначе с две думи:изчезнаха едни 15 милиарда,за които никой няма да ви каже къде са.Плагиатството на паниката в световен мащаб,донесе само разруха,безработица,бедност и за щастие на народа ни намалена смъртност,която контрастира,много интересно със смъртоносния вирус,който излезе най голямата измама в световен мащаб.
  • 60 Федеро

    5 4 Отговор
    Мутафчииски беше употребен,като поредният бушон.Бойко обича да си играе с тока и сменя бушони,защото е по-лесно да оцелее в политиката.Народа няма мотивация за спешна смяна на властта,но един ден ще осъзнае своите тежки поражения от това туморно управление
  • 61 куку руку ку

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Готвят":

    Става за рекламно лице на препарати за отпушване на канали и чистене на подови покрития...
  • 62 Da ama ne

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Кой набор си":

    Този е генерал,колкото аз съм фелдмаршал.Няма и една секунда в казармата.Докато е следвал се е писал в групата за МНО след завършване.Пагони е виждал само на снимка.
  • 63 АрхНикола Пеев

    0 1 Отговор
    При този прост народ: 800 000 неграмотни, цигани, които не вярват на пандемията, защото не се виждал, тъпи и полуграмотни, чугунени глави, затъпели от социалистическата пропаганда..така трябва.