21 Май, 2020 16:10 5 218 21

Коронавирус: защо хората вече не взимат мерките насериозно?

  • европа-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • германия-
  • маски

В много германски градове хората продължават да носят маски, но пък като че ли вече не спазват ограниченията за дистанция от поне 1,5 метра

Коронавирус: защо хората вече не взимат мерките насериозно? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мнозина вече не взимат насериозно много от мерките срещу новия коронавирус. "Те носят маски и се чувстват защитени", казва социалният психолог Ролф ван Дик. А маските не са най-добрата защита.

В много германски градове хората продължават да носят маски, но пък като че ли вече не спазват ограниченията за дистанция от поне 1,5 метра. Дали е така? Да, казва социалният психолог Ролф ван Дик в интервю за списание "Шпигел". "Ние проведохме проучване из цяла Германия, което стига точно до тези заключения. Попитахме хиляда души дали полагат усилия да избягват социалните контакти, да спазват метър и половина дистанция до други хора и да си мият често ръцете, както препоръчват от СЗО. Проведохме първата анкета преди 6 седмици, а месец по-късно зададохме същите въпроси на същите хиляда участници. При всички въпроси регистрирахме спад на одобрението за мерките. Казано иначе - хората стават по-небрежни. И лично мен това ме тревожи."

Хората си мислят, че маските ги пазят

Според Ролф ван Дик едно от възможните обяснения за това е, че с маски хората се чувстват достатъчно защитени - те се чувстват по-защитени, отколкото всъщност предпазват маските. Затова те игнорират другите предпазни мерки и средства, които може би са дори значително по-ефективни. "Още когато в Германия се водеше дебат за маските, експертите вирусолози и епидемиолози впрочем предупредиха за този ефект", казва той.

В сравнение с други страни, епидемията в Германия протича сравнително леко. Дори по-леко, отколкото се очакваше. Здравната система не е претоварена. Да не би пък това да обяснява промененото поведение на хората? "Възможно е, но ние не сме изследвали такава взаимовръзка", казва психологът. "Имаме такива намерения, но още отсега можем да кажем следното: хората в районите с повишен риск от заразяване или тези, които живеят с възрастни хора или такива с придружаващи заболявания, са значително по-дисциплинирани и се придържат към ограниченията - включително след тяхното разхлабване. Проучванията ни показват, че една трета от германците спадат към тази категория."

Мерките се отразяват зле на психиката

Вирусолозите предупреждават за очаквана втора вълна на епидемията, заради която мерките отново може да бъдат затегнати. Дали германците ще приемат повторно налагане на строги ограничения? "Зависи от това как ще се развият нещата", казва Ролф ван Дик и добавя: "Хората знаят, че в Берлин например се строи временна болница, четат, че се пазят легла за интензивно лечение. Ако това продължи, хората трудно ще бъдат убедени, че трябва да се въведат отново ограничения за излизане навън и контакти с други хора.

Друг важен аспект ще бъде медицинският напредък: засега нямаме нито лекарство срещу Ковид-19, нито ваксина или ефективно мобилно приложение за проследяване на контактните лица. Но в момента, в който едно от тези неща бъде разработено, ще бъде безпредметно да се налагат нови забрани за излизане. Защото мерките се отразяват зле не само на икономиката, но и на психическото ни здраве, както и на склонността към домашно насилие у някои хора.

А всичко това означава: хората недоволстват срещу ограниченията не само защото държат да се срещат с други хора, а и защото те им се отразяват зле."


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да да

    75 11 Отговор
    скоро и най -облъчените ще вденат. че са ги водили за носа с тази измислица.....която "убива" в пъти по-малко хора от "сезонните грипове", които вече ще бъдат заменени с COVID -20,21 22 и т.н дъвки за безмозъчни!

    Коментиран от #7

  • 2 киро

    60 3 Отговор
    Всички разбраха за измамата COVID-19 - създадена от средствата за масова дезинформация на фирмата СЗО , която притежава ТЕЛЕВИЗИИ , БАНКИ , ЗАВОДИ ВЪВ ФАРМАЦЕФТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ и др. СЗО е собственост на сем. РОКФЕЛЕРОВИ , в управлението му се бърка и милиардера , който си мечтае за намаляване на населението на света на 10%-15% - БИЛ ГЕЙТС ! Тези жадни за ПАРИ хора направиха фалит на фирми от цял свят и сега ще изкупят конкурентни фирми за "без пари " и ще станат още по-богати ! И да имавтора вълна - това извънредно положение НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ !!!!!
    СЗО са за разстрел !!!!
  • 3 HohoBoho

    9 34 Отговор
    Здравият разум ми казва, че ако някой е заразно болен, да стоя по-далече от него.
    Понеже този вирус има по-дълъг латентен период и не знам кой е болен - трябва да стоя по-далече от всеки.
    ...и това е единствената разумна мярка, всичко останало е пълна глупост

    Коментиран от #4

  • 4 Мислещ

    30 3 Отговор

    До коментар #3 от "HohoBoho":

    Точно защото всеки може да е болен и да не знаеш, здравият разум диктува, че няма как да избегнеш контакт с такъв човек и не може да се дистанцираш от всеки през цялото време. Това е все едно да приемаш, че всеки е убиец, понеже не знаеш кой може да е. Просто не го мислиш и си живееш живота. Да, може да се случи, но ако се случи, не е защото не си направил нещо да го предотвратиш.

    За всеки с поне 2 мозъчни гънки, след толкова време, е ясно, че дори вирусът да не е измама и да е реална заплаха, трябва да се живее с него.

    Коментиран от #5

  • 5 HohoBoho

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мислещ":

    Аз не се притеснявам. Вирусите винаги са съществували.
    Това не означава, че ако мога да намаля риска да не се възползвам. Нищо не ми пречи да стоя на 2 метра от другите примерно, ако съм на опашка пред магазина..

    Коментиран от #6

  • 6 Мислещ

    27 0 Отговор

    До коментар #5 от "HohoBoho":

    И от приятелите си ли ще стоиш на 2 метра? Или от хората в метрото?
    Просто подобна мярка е напълно безсмислена, ако така и така ще се спазва избирателно.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Denis

    29 1 Отговор
    Правилата важат само за covidiot-тите
  • 9 Ами

    20 1 Отговор
    Защото всеки нормален човек разбира,че ккараконджул 19 е една тъпня за да "страхува" глупците и те съответно потъват в бедност и мизерия! Хаштаг.. Излез нна вън сложи маска на гза!
  • 10 HohoBoho

    6 11 Отговор

    До коментар #6 от "Мислещ":

    Щом ти харесва можеш да се здрависваш с всеки срещнат, а аз само с приятелите
    ...а в метрото, каквото ни е писано
  • 11 Благой от Софстрой

    19 4 Отговор
    Знаем кой измисли легендата че има корона вирус. Такова животно няма , а така си ги кръщават от СЗО когато и каквото си искат.Целта е тотално ограничаване на свободите на хората.С тази цел и ЦРУ гръмнаха кулите на 11/09.Ако и това не е достатъчно в близко бъдеще ще измислят пак нова идиотия.Докато парада го командва deep state и даже Тръмп и Путин се подчиняват и навеждат.
  • 12 Гфгцг

    6 0 Отговор
    Защото се информираха.
  • 13 Числото Пи

    14 0 Отговор
    На ЛЪЖАТА краката са късиииииииии!
  • 14 Байх

    20 1 Отговор
    Уплашените, защо не сте се замисляли преди тази измислена кампания, колко хора жълтеница, туберкулоза и какво ли още не се разхождат?
    Имунната система е затова, да се бори с такива неща и ако не успее се взимат лекарства или ако си зле умираш. Така е било досега, защо трябва да е различно от сега нататък???
    Овце без мозък!!!
  • 15 Числото Пи

    13 1 Отговор
    Всеки, изкарал през 2003 вируса ТОРС , има изградени антитела, които го предпазват и от Ковид-19. Затова някои хора сега преболедуват леко или без симптоми. Ежегодните противогрипни ваксини сриват имунната защита и правят организма податлив на вирусни инфекции. Всеки редовно поставял си противогрипна ваксина прекарва Ковид-19 в много тежка форма или умира от него.

    Коментиран от #16

  • 16 Т444444

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Числото Пи":

    Аз изкарах ковид 32
  • 17 курейски дик татор

    6 1 Отговор
    когато майките помолиха да изведат децата в парка спазвайки съответната дистанция и мерки ,дженеръл грийвъс каза ДОСТОЛЕПНО "всички знаят какво стана на мача във италия"
  • 18 Мойта.

    2 0 Отговор
    Мойта далавера е че няма кой да ти се вре и изпреварва на опашки 😁
  • 19 666

    5 0 Отговор
    Кво стана с тероризма? Къде е? Или просто сега не е на мода!!!

    Коментиран от #20

  • 20 Как.

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "666":

    Как какво, заменихме го с по ефектен. КОВИД - 19
  • 21 Гост

    4 0 Отговор
    Когато нямаш нито един познат, починал от короновируса, родните и приятелите ти също е все по-тежко да повярваш в раздухваната от медиите,, страшна "епидемия. Да, короновируса същесввува, лечението му е по-продължително но от него умират средно по около 0,2 процента. Така че, зареждаме се с позитивно настроение, пием витамини за поддръжка на имунитета и следим развитието на сценария с короновируса.