Last news in Fakti

22 Май, 2020 13:00 31 801 36

Да проверим версията на Васил Божков

  • васил божков-
  • хазарт-
  • корупция-
  • мерки

Гигантски политически скандал в България. А властта се оплита във все по-противоречиви обяснения. За мнозина версията на Васил Божков изглежда напълно правдоподобна. Затова тя трябва да бъде подложена на проверка

Да проверим версията на Васил Божков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Даниел Смилов за "Дойче веле"

България е на 111-то място по свобода на медиите, защото огромната част от тях все още се правят, че в момента в страната няма гигантски политически скандал. А когато медията не може или не иска да отрази и разследва политически скандал от такъв мащаб, тя се превръща в нещо друго. Може би премиерът е прав, когато казва, че това друго е от пернатия вид “мисирка”.

Имало едно време една държава...

Поради това се налага да обосновем тезата, че политически скандал заради твърденията на Божков все пак има. Подсъдим бизнесмен, който доскоро е бил любимец на властта, но сега е на път да загуби всичко, изглежда е склонен да говори за общението си с управляващите. Разбира се, това, което той казва, не е чиста монета, но все пак е повод за сериозна проверка на версията му. Защото за мнозинството от хората тя изглежда напълно правдоподобна. Разказът му е следният:

Имало едно време една щастлива държава, чийто бюджет трябвало да получи 700 милиона лева повече от игри на късмета. Вместо в бюджета обаче, жълтиците отишли в пещерата на Али Баба. Сговорили се Али Баба да раздели голямата плячка със свои другари. Да даде част от нея на телевизия под формата на договори за реклама. С друга част да издържа голям столичен клуб. Али Баба разбрал как да дели жълтиците на срещи с финансовия министър и собственици на телевизията. Дори си запазил паметна записка от едната среща, на която фигурирал подписът на негов другар под ангажимент да му осигури правителствен балдахин. За другите срещи пък Али Баба запазил есемеси. Нещо обаче в сговора се развалило. Другарите завидели на Али Баба и решили да му отнемат цялата хазартна пещера. За да се спаси, той се качил на летящото си килимче и се озовал в приказния Дубай.

Проблемът на другарите на Али Баба е, че досега не са представили контраверсия на събитията, която да е толкова логична и непротиворечива. Напротив, те се оплитат във все по-неправдоподобни обяснения. Първото от тях е, че финансовият министър, правителството и управляващите от ГЕРБ (и ДПС) изобщо не са знаели за проблема с липсващите 700 милиона лева. Според тях, Али Баба сформирал банда с членове на Държавната комисия по хазарта и с тази банда откраднал милионите зад гърба на финансовия министър.

Летящи килимчета може и да съществуват, но за запознатите с бюджетирането подобна история няма как да се случи. Ако бюджетните модели са предвиждали 700 милиона лева повече в хазната, то финансовият министър и правителството е нямало как да не забележат тяхното отсъствие години наред. Ако не са ги предвиждали, то тогава правителството много добре е знаело по какви правила функционира бизнесът на Али Баба и очевидно не е виждало проблем в тези правила.

Другото “обяснение”, с което управляващите искат да потулят скандала, е, че в паметната записка на Али Баба става дума за отношения между частни лица - един вид другари, с които те нямат нищо общо. Али Баба твърди, че е бил принуден да дава с 10 милиона на година повече като непазарна цена за реклама в телевизията на добрия Аладин, която е откровено проправителствена. Като защитна теза управляващите намекват, че Али Баба така или иначе давал 20 милиона на година за реклама на тази телевизия, но малко преди Аладин да я закупи, започнал да дава само 10 милиона. Твърди се, че Али Баба го направил, за да свали цената на телевизията в полза на Аладин (или на някой друг) - другарски работи, може и да е така. След смяната на собствеността Али Баба пак вдигнал издръжката за медията. С какво тази “защитна версия” помага на управляващите - само те си знаят. Но тя не отхвърля по никакъв начин разказа на самия Али Баба. Само добавя допълнителни договорки към него.

Как се случват нещата в нормалните държави

Модерните държави не битуват в царството на приказките и легендите. Те имат процедури и институции, с които да отсеят плявата от истината. Например:

Парламентарни комисии: При голям скандал от този вид се назначава парламентарна комисия, която да излезе с аргументиран доклад по темата. Президентът Тръмп през последните години сам стана обект на разследвания от страна на множество комисии в Конгреса. В България обаче парламентът мълчи по настоящия скандал.

Опозиция: Енергичната опозиция е основен инструмент за разкриване на истината в демократичните държави. При нас обаче голяма част от парламентарната опозиция е, за съжаление, фалшива. ДПС е формално опозиция, но реално управлява. Формации като “Воля” също де факто подкрепят правителството. Остават БСП, които са странно анемични по настоящия скандал (и по въпросите на голямата корупция по принцип). Президентът Радев също все не успява да излезе от блатото на недомлъвките.

Независимо разследване: За президента Тръмп беше назначено независимо разследване. При нас обаче уж независими органи като прокуратурата не искат дори да четат материалите на Али Баба. Може би някаква проверка все пак ще бъде извършена - от кумова срама. Но проблемът тук е, че обществеността трябва да бъде убедена в независимостта и безпристрастността на това разследване. По редица причини това трудно ще се случи.

Антикорупционни агенции: Имаме куп антикорупционни агенции и комисии, но и те, чудно защо, не проявяват интерес към скандала.

Критични медии: При разгарянето на скандала собственикът на една от малкото критични медии в страната получи от КПКОНПИ ново искане за запор на имущество. А огромната част от медиите останаха да си битуват под непретенциозната форма на мисирки. Или в луксозния вариант на мисирката - Шехерезада. Разказвачката на приказки, които султанът иска да чуе.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 211 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фейк нюз

    217 2 Отговор
    111 място не защото някой спира мисирките,а защото се продават и е пълно с фалшиви новини в БГ.

    Коментиран от #25

  • 2 Проверявайте

    91 4 Отговор
    си версията , но колко ли версии (борчове) има Божков да показва......само той си знае ! Вероятно и кандидат шефа на отбора му е борчлия !
  • 3 Не разбрахте ли

    175 17 Отговор
    Че хората в България които не са на ББ-хранилка, подкрепят Божков осъзнавайки , че той е последния шанс за спасение??

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Дойче зеле са много зле

    195 13 Отговор
    Ния нямаме Парламент и разни комисии. Имаме един султан(избран с измама на изборите) и той решава всичко. Кой да опатка, на кой да даде и кой да бъде избран
  • 5 Terenski

    117 4 Отговор
    Няма ли да излезне най-накрая някой да каже кой,кой е,кой за кого работи,кой стои зад еди кой си? Да излезе и назове имена,както и доказателства,а не само догатки и предположения!

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Ееее

    86 2 Отговор

    До коментар #5 от "Terenski":

    Само ти не разбра кой идва от партията майка, кой е кумеца, братовчеда,любовницата и кой командва държавата

    Коментиран от #32

  • 7 Българан Балкански

    13 125 Отговор
    Трябва да си политически дребосък за да виждаш гигантски политически скандал. DW дали плащат за подобни изсмукани от палците остроумия, доказващи невинността на хазартен крадец, интригант и доносник на Държавна сигурност, Щази и кгб по съвместителство. Безотговорни речеви упражнения.

    Смилов да се стяга. Ако новото му амплоа е производство на блудкаво-приказни текстове в защита на престъпни спонсори на петата руска колона в България, пръснали се да се крият по чужбина или търкащи арести у нас, ще има дълго хляб.

    Нечистоплътни заигравания с детската класика не те прави нито Каралийчев, нито Андерсен. По-скоро неумел доносник.
  • 8 Боцко

    22 50 Отговор

    До коментар #3 от "Не разбрахте ли":

    Демек, народа избира кой да паразитира върху него. И какво спасение по-точно е Божков?
  • 9 Пфу

    34 57 Отговор

    До коментар #3 от "Не разбрахте ли":

    Ако чакаме спасението от мутра и измамник никак не е добре положението. Да сменим мутрата и крадец Боко с мутрата и крадец Божков, какво ще се промени?

    Коментиран от #10, #13

  • 10 222

    97 14 Отговор

    До коментар #9 от "Пфу":

    Не съм казвал да го сменяме? Само Божков може да свали наглата мутра от власт и да го прати в затвора или на по хубаво място дет се вика.. Ако не може още 10 години Иго и ще се оправим :)
  • 11 Усмивката

    104 6 Отговор

    До коментар #5 от "Terenski":

    Преди ден Осман Октай говори , показа имена , дати , без ограничение . Там почни всичко има. Дойче веле са прави. Нема кой. И изброи. Медии, Партии, Комисии, Прокуратура, Опозиция .... няма. А дали има държава....Вдишайте и издишайте. проверете дали сте живи.....
  • 12 1виВевропа

    60 14 Отговор
    Зашо замесвате президента Радев в цялата схема?
  • 13 Усмивката

    84 6 Отговор

    До коментар #9 от "Пфу":

    Не манипулирай. Хитрецо . Никой и никъде не е споменавал ,че искаме да сменим Бойко с Божков. .....Не бъдете нагли. Достатъчно сме натегнати.
  • 14 Дойче Лъже

    8 46 Отговор
    Не стига, че са Дойче Веле, ами и версия.
    Не, мерси!

    Коментиран от #20

  • 15 ПЕНКО

    4 45 Отговор
    ПОНЕЖЕ АВТОРА СИ Е ТАКЪВ / КАТО ВСИЧКИ В "ДВ"/ -АБЕ -ЛЕИНАД -Е ВОЛИМС - БЪЛГАРИТЕ ЗНАЯТ -КОЙ ФИНАНСИРА : "ДОЙЧЕ ШВАБЕН ШВЕЛЕ ШВАЙНЕ " - И ВЕЧЕ СА НАЯСНО ,ЧЕ Е ОБИКНОВЕННО -ВЦ -ОО!!!!!!!
  • 16 Балъка BG

    54 5 Отговор
    Края на прехода -- гражданска война (след междумутренската) и нова конституция с лустрация и народен съд.
  • 17 Мим

    58 4 Отговор
    Цялата истина е,че в България ,това което се прави е с участието на управляващите и всичко се знае,защото първи те са облажават и корупцията е на такова ниво,че невиждам как ще бъде изкоренена.Ако случайно нещо се обърка,като случая с Божков,тогава се вдига някаква пушилка,но тя бързо се разсеива и отлита в атмосферата.С една дума,ако снасяш ще успяваш,ако не ще те затрием.Докога ще е така?
  • 18 Дойче Веле

    42 4 Отговор
    се усети. След две статии, с които неглижираше скандала сега откри, че опозицията е в негласно съгласие с управляващите, които вместо да дават отговори се правят на разсеяни в околностите на Перник.
  • 19 Наско

    22 6 Отговор
    Сираков трябва да получи акциите от премиера Бойко Методиев Борисов. Той е собственик на Левски. Баце, ти си на ход.

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    34 4 Отговор
    Пак за ГЕРБ, ДПС, БСП, ВОЛЯ и т.н. ли да гласуваме. Защо, други няма ли? ЕДНА МАФИЯ СА. После търсим друг да ни е виновен. Със писане на коментари, власт не пада. Ей там на площада трябва да сме, не пред клавиатурите. Наш дълг е да ги изритаме за да има бъдеще за децата ни.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 SSssss

    53 3 Отговор
    Първо, тезата за липсващите 700 милиона е невярна.Божков е плащал това,което е определил парламента и хазартната комисия,Акко те са имали някакви пропуски,вината не е на Божков.Псевдопатриота и собственик на хотели.В.Симеонов( в случая маша на Борисов),иска приватизация на бизнеса на Божков,защото АКО е била държавна,е щяла да плаща по голям данък(още 700 милиона).Кофчежника на Борисов,Горанов,пък веднага изнамери закон,който е гласуван от парламента,за по висок данък,след изявлението на В.Симеонов и прави най противозаконния ход,да върне новогласуван закон със задна дата от 5 години.Няма съд,който да осъди Божков заради приетите от правителството настоящи закони за задна дата от 5 години.Все едно Топлофикация да си гласува нов закон и да търси от потребителите със задна дата милиони,които потребителите трябва да платят,защото някой не си е свършил работата.Целия цирк съществува,още от мутренските години на Борисов,който похват е:Ликвидирай и присвоявай.Повдигнаха на Божков,толкова обвинения,че няма да се учудя,ако го обвинят и за ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ.А това даване на 200 милиона на НОВА за реклама,издържането на футболен клуб е част от играта на тъмните субекти във власта.Договорката между тях и Божков,можем да я разберем,когато Борисов влезне в затвора,заедно с кофчежника си Горанов а вярното куче Каскета бъде пратен да налага глоби,като пътен полицай.

    Коментиран от #33

  • 24 Пенсионер

    6 31 Отговор
    Големи проверки, големи доказателства. Али Баба-бла, бла. Направо сте смешни.
  • 25 гост

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фейк нюз":

    Дори и да не се предаваш, има хиляди начини да те притиснат като репресират теб или близките ти. Натресат ти някакви обвинения и оставаш сам да се бориш с държавата (върви доказвай че нямаш сестра когато всички говорят, че е к****), защото не сме единни и не ни пука когато гори къщата на съседа. Реално за да отразяваш нещата обективно, такива каквито са и да не ти пука ако не се харесват на властимащите трябва да нямаш деца, семейство, близки за които да те е грижа да нямаш нищо което да ти запорират конфискуват, да нямаш бизнес работа но същевременно да имаш кеш за адвокати и дългосрочни дела. Е Няма такава порода
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ПРЕСТЪПНА СГАН

    6 5 Отговор
    И АЛИ БАБА И ЧЕТИРИДЕСЕТТЕ МУ РАЗБОЙНИЦИ СА ЗА СИБИР , ТАМ ВЛИЗА И ЧЕРЕПА !
  • 28 Гешо

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Левскар":

    Какъв левски те гони?!!!!Имате си вече спонсор.Нали не ви интересуват от къде идват парите.Такива хора нямат право на коментари. Трай си там.
  • 29 Истина

    2 3 Отговор
    Щото мая и мъжа й втори, честни, но в ушите. Един дол в крадене и далавери. Докато вземете властта и се започва с далаверите
  • 30 ????

    3 3 Отговор
    Йончева, обещаваше, риташе за водата и в Брюксел ви забрави. Доказателство пред съда, но останаха хора.. Кво, каза/рече.. Съд екмек ли ко тва
  • 31 Алфа Ромео

    13 0 Отговор
    Щом и журналиста Васил Иванов се продаде много е зле работата, то вярно че трябват пари да живееш в Абсурдистан но е гнусно!
  • 32 Гошо

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ееее":

    А ти още сто години ще се ловиш на въдицата със стръв "БКП" бе шараноподобен.
  • 33 Оня

    4 6 Отговор

    До коментар #23 от "SSssss":

    А черепа е един невинен , един честен милионер , и лоши ограбват добрия частен бизнес !?! А когато Черепа беше редом до тия олигофрени не ревеше , а сега големия мъж реве като вдовица за х....
  • 34 мда

    2 5 Отговор
    Дайче Веле ? Повръщам !
  • 35 Много Долен Тип

    6 0 Отговор
    Ами какво стана с онзи дето се прави на ощипана девица(Цветан Цветанов) чувам се уж СОБСТВЕН проект щял да прави,обиден бил. Поредната патерица на герб. Тези хора съвсем за будали ни взеха
  • 36 ЦЦ каунь

    0 0 Отговор
    Васил Божков министър-председател...