22 Май, 2020 20:30 5 637 64

Български лекар в САЩ: "И тогава разбрахме колко неорганизирана страна са Щатите"

  • сащ-
  • ню йорк-
  • доналд тръмп-
  • ковид-19-
  • пандемия

Едно от най-важните познания по време на битката срещу вируса е познанието за себе си

Български лекар в САЩ: "И тогава разбрахме колко неорганизирана страна са Щатите" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Няма такъв човек като Тръмп. Без всякаква милост е. Без състрадание. Без съчувствие към хората." Български лекар в САЩ, пожелал анонимност, говори в прав текст за грешките на Доналд Тръмп в кризата с коронавируса.


"На последното ми дежурство имах 18 пациенти. Един от тях беше млад и изглеждаше напълно възстановен. Нямаше проблеми с дишането, цяла седмица тестовете му бяха отрицателни. Готвех се да го изпиша, когато изведнъж вдигна температура и го втресе. Оказа се, че всъщност не е излекуван или вирусът го повтаря. Не можем да разберем."

Това ни разказва български лекар, пожелал анонимност, който работи във Филаделфия. Д-р Б. има специалности по детска кардиология, вътрешни болести и палиативна медицина. В болницата във Филаделфия, където работи, не е имало голям пик като този в Ню Йорк. Защото, казва медикът, Ню Йорк е бил "опитното зайче", дало уроци за грешките при лечението на КОВИД-19.

"Щеше да е комедия, ако не беше трагедия"

"Много колеги в Ню Йорк в началото сбъркаха, като интубираха болните само защото сатурацията им е 80%. После не можеха да ги откачат от апарата седмици наред, което срина здравната система там. Да, лабораторните показатели са важни, но за всеки пациент трябва да решаваш предимно на базата на клиничната картина, която разгръща. Ако някой започне да диша 40 пъти в минута като новородено и не го наблюдаваш, може да се измори да диша и да спре. Затова сме постоянно до тях. Ние лекуваме хора, а не рентгенови снимки и лабораторни показатели", обяснява лекарят.

И добавя: "Едно от най-важните познания по време на битката срещу вируса е познанието за себе си - колко неорганизирани сме като страна и колко дълбоки са противоречията помежду ни. Особено с хората от вътрешността на страната, които бяха против затварянето на държавата и фанатично вярват, че няма нужда от предпазни мерки. Но най-фанатичната вяра е вярата на онези с най-ограничени познания".

Д-р Б. не пести критики и по адрес на президента Доналд Тръмп. "Той играе ключова роля за разделенията в страната, като подбужда хората да протестират, но само в щати, в които губернаторите са демократи. Наскоро Тръмп и неговият щаб за борба срещу вируса излязоха с конкретни критерии за това в кои щати ограниченията може да паднат. Към момента тези критерии не бяха изпълнени от Минесота, Мичиган и Джорджия.

Само няколко часа по-късно Тръмп написа на своите последователи в Туитър "Освободете Мичиган, освободете Минесота", които са щати с губернатори демократи. Но не каза същото за Джорджия, където губернаторът е републиканец. В тези два щата започнаха протести и най-страшно стана, когато пред Сената в Мичиган се появиха въоръжени хора с джипове, които искаха да освобождават щата от губернатора демократ. Абсолютно ненормална работа.

Тези хора се наричат републиканци, но аз дълбоко се съмнявам, че имат нещо общо с ценностите на Републиканската партия. Да не говорим за онова изказване за дезинфектантите. Телефоните в спешното отделение прегряха от обаждания на хора, пили или питащи дали да пият дезинфектанти. Щеше да е комедия, ако не беше трагедия.

А още по-нагло беше, когато Тръмп тръгна без маска по болниците и по заводите, които правят респиратори. И най-демонстративно обяви, че го тествали по два пъти на ден и затова нямало да зарази околните. Това беше ужасно грозен пример. Хората имат огромна нужда от тестове, в нашата болница изобщо не ни тестват, защото не разполагаме с достатъчно тестове. Няма такъв човек като Тръмп. Без всякаква милост е. Без състрадание. Без съчувствие към хората."

"Има голяма вероятност от втора вълна наесен"

Д-р Б. разказва и за този момент: "В мига, в който учените осъзнаха, че не могат да очакват подкрепа от правителството, те започнаха да разчитат на себе си. Така изведнъж се разкриха нови възможности. Бързо започна производството на опростени, евтини респиратори, които струваха 20 пъти по-малко от другите. В критичните моменти това се оказа решаващо."

Д-р Б. е наясно, че икономиката трябва отново да заработи, но това, според него, трябва да става много предпазливо. "Ще ни се наложи още дълго да се придържаме към уроците, които научихме досега - да спазваме дистанция, да ходим с маски. Само така можем да си "купим" време за намиране на лекарство или ваксина. Още повече, че има голяма вероятност от втора вълна на вируса наесен", предупреждава медикът.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Б.??? :)

    16 12 Отговор
    Проблема е, че маските са китайски ХАХАХА :D
  • 2 Последния софиянец

    61 11 Отговор
    И тука си имаме един дето се вре навсякъде и носи маската като лигавник.

    Коментиран от #5, #21, #25

  • 3 Санчо Панса

    37 6 Отговор
    С една дума нищо ново не каза...Вожда им не струва! Язък за сляпо вярващите му поддръжници...слепци
  • 4 Тоя доктор

    52 11 Отговор
    като не му харесва там да вземе да се върне тука, при нашата организираност и готин вожд!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 габровец от варна

    45 6 Отговор
    Ааа що бе?Ми нали са страната на неОГРАНИЧЕНИТЕ възможности! Аз ги мислех за велики,могъщи,непобедими.А те всъщност са изтрещяла сбирщина....

    Коментиран от #24, #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Covid 19

    13 14 Отговор
    Да ни бяха изтрепали с атомни бомби! По малко щяхме да страдаме! Сега постоянен страх! Ще умираме всеки ден!

    Коментиран от #10

  • 10 Не точно

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Covid 19":

    Страхът е Лично решение дали да се страхуваш. Може да се предпазваш и то - без всякакъв страх.
  • 11 РЪМПЕЗИ

    25 7 Отговор
    ТОВА НИ РАЗКАЗА БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР ПОЖЕЛАЛ АНОНИМНОСТ...БЛАГОДАРЯ МНОГО ЗА ИНФОРМАЦИЯТА...
  • 12 Доктор К

    12 17 Отговор
    Той колегата го е казал "Но най-фанатичната вяра е вярата на онези с най-ограничени познания"...Та къде е Мангъров??
  • 13 asd

    29 6 Отговор
    Да се чудиш коя тиква е по-тъпа... американската или банкянската.

    Коментиран от #29

  • 14 бгчитател

    22 18 Отговор
    Стига вече с тези маски и тази дистанция,че омръзнахте на хората.Като няма какво друго да кажете,поне замълчете малко.Има хиляди болести за които няма лекарство и хората умират ,като мухи и не мога да разбера какво му е по-специалното на този вирус,че спряха света заради него.
  • 15 Турчин

    10 15 Отговор
    Български лекар пожелал анонимност,както винаги страхлив българин,гледайте малко и турските канали,на живо даже се включват в турските канали и плюят Тръмп,впрочем говорят истината.това е разликата между турчин и българин

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Барабанчик

    17 5 Отговор
    Нагласено, много нагласено!
    "В мига, в който учените осъзнаха, че не могат да очакват подкрепа от правителството, те започнаха да разчитат на себе си. Така изведнъж се разкриха нови възможности. Бързо започна производството на опростени, евтини респиратори, които струваха 20 пъти по-малко от другите. В критичните моменти това се оказа решаващо."
    Впрегнете гънките! Сега е време за вечерната ми бира.
  • 18 Професор

    24 15 Отговор
    Такива "лекари" трябва веднага да бъдат депортирани от Америка без прави да влизат обратно в страната ДОЖИВОТ. Доналд Тръмп е велик президент, отявлен анти-неомарксист, анти-глобалист и защитник на американския капитализъм. ЕТО ТОВА не може да му прости булгаристанското комунистическо отроче, загнездило се в САЩ. Вън от Америка и да си ходи на село, откъдето са дошли баба му и дядо му, шумкарите.
  • 19 Професор

    21 11 Отговор

    До коментар #15 от "Турчин":

    Напусни и върви в Турция веднага. Нямаш място в християнска България! Мразите Тръмп, ислямски фундаменталисти, защото ви бърка в здравето, нали? Ще ви разгони и фамилийте, гответе се!

    Коментиран от #22, #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Цеко сифоня

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Повече му отиваше кът си я надяна първия път на очите. Пандàх от смях. Ми знае човека - щом е маска, значи требва да се крие. А краварите кво да ги коментирам, тъпи парчета са си.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай Кольо

    4 12 Отговор

    До коментар #6 от "габровец от варна":

    Що в Русия по добре ли Е?
  • 25 гого

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    За този дето ни спаси от вируса ли говориш?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Русофил

    2 11 Отговор

    До коментар #6 от "габровец от варна":

    Ти не си Габровец от Варна, ти си ми....нечия от Русия
  • 28 Гост

    15 6 Отговор
    Поредния купен от демократите анти- Тръмп пропагандист! Анонимен доктор....
  • 29 Gost

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "asd":

    И двете дядо попе! И двете!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Верно ли

    9 2 Отговор
    Дойче зеле продължават с пропагандата. Много им се пречка Дончо на неолиберастите...
  • 33 Джендърска информация от “анонимен

    9 2 Отговор
    източник”. БГ доктора не може да работи в САЩ,защото не му се признава дипломата,а ако започне от нула,никога не може да заработи парите за следване.Ако е отроче на управляваща мутра в БГ или държавен милионер,децата са им тъпи по ген и не могат да завършат медицина.Ако на кой случайник завърши,имигрантския статут не му позволява да работи в САЩ и го пращат да се “развива” в БГ,след якото плащане. Затова източника винаги ще е анонимен!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 О извинявай

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Професор":

    Професоре,Мехмет Чилингироглу се включва не само в А хабер,а и СNN,NTV и други😉
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Коректно

    8 1 Отговор
    ли е този доктор да се представя като БЪЛГАРСКИ. Той може да има български произход, може да е български емигрант, може да е покрил изискванията за лекарска практика в САЩ ( яко учене и изпити до дупка), но не може да се представя като БЪЛГАРСКИ лекар, защото не практикува в България. А щом не му харесва там, да се връща и да споделя опита си с българските си колеги. Може и професор да стане след година-двете, вместо да се "бъхти"и да се ядосва.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Язе

    5 2 Отговор
    То в САЩ няма начин да е по друг начин. Там системата е такава. Либералния капитализъм е всъщност комунизъм. Който не го харесва бива смачкан и унищожен, по един или друг начин. В НРБ беше същото елита се ояждаше и богатееше а обикновения човек мизерстваше. Там от малки ги учат, че АЗЪТ е на първо място и всичко е позволено, всичко е бизнес. Не е престъпление да наклеветиш конкуренцията. Там съчувствие и емпатия няма, има Аз тук и сега. Защо здравната система да е различна?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Турчин

    1 6 Отговор

    До коментар #44 от "Професор":

    И напротив,не твоите нагли и прости коментари се трият,а моите културно обесняващи се трият😂
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Професор

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Турчин":

    И без това не издъежаш повече от 2 минути, но за всеки случай ползвай пре-зервативи Троян за да не се размножаваш. Светът ще е по-добро място за живеене.
  • 50 Ха ха

    1 7 Отговор

    До коментар #44 от "Професор":

    И постоянно ми пишеш за депорт,а къде ти е в Сащ тогава демокрацията?в Турция има плюещи и на Ердоган,но ти мани депорта,а даже не им се трият коментарите.Така че събирай народа си Българи и Американци и заповядай в Турция да ви научим на демокрация

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Атина Палада

    9 1 Отговор
    Измислена статия за да се плюе по Тръмп. Лекар -анонимник и съчинение,което дори не изчетох.
    Всеки може да си напише подобна статия...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Професор

    7 1 Отговор

    До коментар #56 от "emo":

    Кога те депортираха обратно в Турция? Цигари ли краде от магазина, или алкохол?И ти си стой в Анадола, не трябваш на цивилизования свят.
  • 59 Уса

    6 2 Отговор
    Интубирали са болните,за да изсмучат здравните им застраховки.Това е масова практика в САЩ.Опреш ли до болница и разберат ли,че имаш здравна застраховка ще я изсмучат до дъно и ще ти съдерат кожата да доплащаш.Не ми говорете за ковид 19,няма такова животно и болен не съм срещал никога и никъде.Тук мерките не бяха толкова драстични и народа пълнеше магазините.Нито един болен

    Коментиран от #64

  • 60 Петьо Петров

    5 1 Отговор
    Доиче Веле доста отдавна се си дискредитираха като авторитетна агенция,вече са по-скоро пропагандна.Интервю от пожелал анонимност.Всяка уважаваща себе си агенции,преди да публикува нещо трябва да има информация от поне 2 независими източника и подплатени факти.Напомнят ми за Блиц и Пик.Поне да пишат,че е по непотвърдени данни.Имам чувството,че целта е всяване на паника,а не аргументирана позиция,но това си е лично мое мнение.Напоследък много рядко ги чета,защото виждам целенасочено внушение за слабо мислещите хора.
  • 61 Док

    2 0 Отговор
    Уса ,Не се бях замислил за това!Но май си прав.Имам колеги в германия.Влезе ли човек в болница правят всичко което могат ,да вземат от застр.В САЩ това е по 10.Те плащат за ковид 19 от 30000 до 70000 долара за средно7-8 дни а във БГ 700 лв
  • 62 да попитам

    4 0 Отговор
    вярно ли има такъв лекар?
  • 63 Нилето

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: обаждания на хора, пили или питащи дали да пият дезинфектанти.
    Мики Маус мозъчета :))))))
    Озоновата вода е кислородната вода 3%-а тя е дезифектант и струва 1 долър . Пий я по 15 капки разредена в чаша вода и ще си здрав за 1 долър. Докторе Тръмп искаше да ви спаси ама де акъл у вас !!!! Сега е само БИЗНЕСА с вас.
  • 64 Асу

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Уса":

    Значи , тази мода в България е дошла от там...Влизаш в болницата за изследване за два часа, а после в здравната каса се отчита, че си бил там три дена и си минал, не знам по колко "пътеки". Че и доплащаш... Нищо ново под слънцето, когато всичко е бизнес.