Last news in Fakti

23 Май, 2020 07:14 5 622 14

Последствия от пандемията: икономическа криза и аспекти на сигурността в ядрената енергетика на Украйна

  • атомна енергетика-
  • запорожка аец-
  • сигурност-
  • енергетика-
  • коронавирус-
  • мирослава димитрова-
  • аец

Намалено потребление и финансова нестабилност са някои от последствията на пандемията

Последствия от пандемията: икономическа криза и аспекти на сигурността в ядрената енергетика на Украйна - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Мирослава Димитрова - икономист и политически анализатор с дългогодишен професионален опит в банковия сектор в Австрия

Koронавирусът (Covid-19) създаде най-голямата глобална криза в нашата съвременност. Докато усилията на правителствата в света все още са фокусирани върху поставянето на болестта под контрол, негативните икономически въздействия от пандемията започнаха да се усещат във всички сектори на икономиката. Кризата забави транспортната, търговската и икономическата активност по целия свят. Един от най-тежко засегнатите отрасли е енергийният. Анализ на Международната Енергийна Агенция, публикуван през април 2020г., показва, че страните в режим на пълно блокиране поради пандемията изпитват средно 25% спад в енергийното търсене на седмица, а страните в частично блокиране - среден спад от 18%. Консумацията на електроенергия в световен мащаб в резултат на Covid-19, е спаднала с около 25% от търсенето преди кризата.

По думите на изпълнителния директор на Международната Енергийна Агенция, Фаит Бирол: "Това е исторически шок за целия енергиен свят… На фона на днешната несравнима здравна и икономическа криза, спадът в търсенето на почти всички основни горива е потресаващ. Все още е рано да се определят дългосрочните въздействия, но енергийната индустрия, която излиза от кризата ще е значително различна от тази, която беше преди ".

В ядреното производство, което доставя около 10,5% от електроенергията по целия свят, икономическите последствия предизвикват и оправдани тревоги свързани с екологичната сигурност и сигурността на населението. Катастрофите от Чернобил и Фукушима в недалечното минало, показаха необходимостта от безпристрастен международен контрол и прозрачност на дейността на атомните електроцентрали в 32те държави в света произвеждащи атомна елeктроенергия. Тези държави, от своя страна, се различават по икономически показатели, а прогнозите са, че страните с най-слабо развити икономики, ще се възстановят най-трудно и ще понесат най-големи загуби от пандемията. Нещо повече, когато многостранни проблеми в даден сектор са съществували и преди появяването на коронавируса, вероятността за тяхното успешно решаване значително намалява. Когато сигурността в нормални условия е незадоволителна, икономическите загуби допринасят за нейното намаляване. А когато говорим за ядрена енергетика, локалните проблеми не могат да се игнорират, защото последствията не признават национални граници.

Ядрена енергетика в Украйна - АЕЦ "Запорожие"

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа, Запорожката АЕЦ притежаваща шест ядрени реактора и пълна производствена мощност от 6000 MW, се намира в Украйна. Нещо повече, над 50% от електроенергията в страната се произвежда в 15-те ядрени реактора на четирите атомни електроцентрали построени по време на Съветския Съюз в 70-те и 80-те години на миналия век.

До 2008г. Украйна получава ядреното си гориво изключително от Русия, от руската държавна компания ТВЕЛ. В 2008 г. страната сключва договор за доставка на ядрено гориво от тогавашния американско-японски консорциум Уестингхаус- Тошиба ЛЛС, закупен по-късно през 2018г., след изпадане на Уестингхаус Електрик в несъстоятелност, от канадскaтa компания за управление на активи Брукфийлд Бизнес Партнерс (със собственик принца на Саудитска Арабия Мохамад ал Сауд). От 2014 г. делът на Уестингхаус във вноса на гориво в Украйна нараства до над 30% . През 2018 г. договорът на Уестингхаус за доставка на гориво ВВЕР е удължен до 2025 година.

Проблеми в системата за безопасност на ядрените реактори в АЕЦ "Запорожие" преди пандемията

Проблеми във функционалността на ядрените реактори в Украйна започват да се проявяват в годините след влизането в употреба на гориво несъответстващо на технологичните им изисквания. Конфигурацията на таблетките ядрено гориво - руско и американско производство, се различават (докато при американците те са с кубична структура, при руснаците структурата им е хексагонална). Това създава предпоставки за нарушаване на системите за вътрешна безопасност. Проблеми, които според някои енергийни експерти, представляват потенциална заплаха, чиито последствия биха могли да се сравнят с катастрофите предизвикани от авариите в Чернобил и Фукушима.

За несъвършенства, дължащи се на различните технологични и конструктивни решения на производителите на руските реактори и фирмата доставчик Уестингхаус, съобщава и украински инженер работещ от дълги години в АЕЦ Запорожие.

В интервю за нас, той обясни за същността на проблема в атомната електроцентрала след преминаването и на американско гориво. Инженерът ни разказва и за многобройните си опити да информира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за нарушения в експлоатацията на горивни елементи от Уестингхауз Електрик ЛЛК, които заплашват oт радиоактивно замърсяване Украйна и околните ѝ страни. Причината за опасността е в техническите недостатъци на горивните елементи на Уестингхаус и в липсата на мерки, предприети от атомната електроцентрала в Запорожие и от организацията Енергоатом, която управлява украинската ядрена енергия. Технически нарушения в атомната електроцентрала в Запорожие, се скриват от обществеността и от контролните органи: "През 2017 и 2018 г. беше реконструирана защитната автоматизация на токове на късо съединение в електроцентралите във връзка с прехода на електроцентралата към използването на горивни елементи от Уестингхаус Електрик ЛЛК. В този случай релейната защита на основната верига на реакторния генератор бе извършена в нарушение на техническите условия, които се изчисляват съгласно украинските стандарти от службата за релейна защита на Националната енергийна компания Укренерго."

Инженерът съобщава и за много по-голям проблем засягащ горивните сглобки на Уестингхаус. Те корозират и не издържат на температурните условия в реактора. Корозията и прегряването водят до деформация на тялото и дистанционната решетка. Това застрашава аварийното облекчаване на сглобките на горивото и изпускането на радиоактивни вещества в околната среда, което може да доведе до бедствие.

Началникът на АЕЦ "Запорожие" Петр Котин (който по-късно е назначен за началник на Енергоатом) и изпълняващият длъжността директор Юрий Кулба, информира работниците, че производителят Уестингхаус не приема твърдението, че са доставени повредени горивни елементи, а по-скоро обвинява персонала на централата за повреждането им. Ръководството на централата твърди, че горивните елементи на Уестинхаус вече са платени от украинската страна и че ръководството на Енергоатом, по неизвестни причини, не позволява дефектните горивни елементи да бъдат върнати на производителя. Следователно, те трябва да се използват въпреки установените проблеми. В тази връзка ръководството на електроцентралата е възложило на техническия персонал сам да произвежда обвивките на горивните елементи, без да координира това с производителя. Инженерът е докладвал за тези проблеми на МААЕ и се надява международната организация да предприеме действия. Ние също се обърнахме към Енергоатом, Уестингхаус и МААЕ с молба за коментар, но отговор не получихме. Известен факт е, че международните проверки на място са проформа и се извършват рядко.

В същото време, срокът на експлоатация на 5 от 6-те ядрени реактора в АЕЦ "Запорожие" вече е изтекъл. Блок 1 е пуснат в експлоатация на 25 декември 1984 г., срокът му на годност изтича на 23 декември 2015 г. Блок 2 е пуснат в експлоатация на 15 февруари 1986 г., а експлоатационният му срок е изтекъл на 19 февруари 2015 г. Блок 3 е въведен в експлоатация на 3 май 1987 г. Периодът на работа е изтекъл на 5 март 2017 г. Блок № 4 е пуснат в експлоатация на 14 април 1988 г., експлоатационният му период изтича на 4 април 2008 г., блок № 5 е пуснат в експлоатация на 27 октомври 1989г., експлоатационният период приключва на 27 май 2020 г. Реакторите с изтекъл срок на годност продължават да се използват, което само по себе си представлява ядрена катастрофа.

Разгледахме ситуацията в украинската ядрена индустрия и установихме, че животът на 11 от 15-те ядрени реактора, работещи в Украйна, е изтекъл в момента. Това означава, че е изтекъл продължителността на живота не само на реакторите на АЕЦ "Запорожие", но и на повечето други украински ядрени реактори. Въпреки това те все още се използват. За повечето от тях украинската компания Енергоатом е издала лиценз за продължаване на срока им на експлоатация за следващите седем до десет години. Обикновено този лиценз се издава с одобрението на фирмата производител на ядрените реактори и проверява от международни организации. В случая с управлението и оперативната дейност на украинския ядрен сектор, се създава впечатлението, че усилията на международните институции, компании и органи на европейския съюз не са насочени към сигурността на енергетиката и населението на Украйна, а по-скоро към възпрепятстване на енергийните интереси на Русия в региона. От една обективна оценка на сигурността на украинската ядрена енергетика биха спечелили всички граничещи страни, а и не само.

Икономическа криза в украинския енергиен сектор

Пандемията Covid-19 оказва първите си негативни отражения върху украинската икономика, която и преди кризата беше пред прага на обявяване на дефолт. Реалният БВП на Украйна през първото тримесечие на 2020 г. в сравнение с първото тримесечие на 2019 г., е спаднал с 1,5%, като оптимистичните прогнози са БВП да намалее с 5% през тази година.

Въпреки, че Европейският парламент отпусна 1,2 млрд. евро за подкрепа на украинската икономика по време на пандемията, положението в енергийния сектор е критично. А атомните електроцентрали трябва да останат безопасни и сигурни, за да осигуряват електроенергия. Имайки предвид техническите несъответствия и опасения за сигурността на ядрените реактори преди пандемията, финансовата криза усложнява условията за тяхната безаварийна експлоатация.

Неотдавна министъра на енергетиката в Украйна, Олга Буславец, в интервю за телевизионния канал "Украйна 24" съобщи, че енергийната индустрия в Украйна е попаднала във финансова бездна: „Украинската енергетика днес преживява една от най-големите кризи, които имаме в историята в Украйна. Как се определя това? Днес енергийният сектор, финансово, горивно и икономически, е напълно небалансиран. И спешното решение на системните проблеми е въпрос на национална сигурност. Мога да кажа, че за съжаление няма да има прости решения “.

Към момента общият капацитет на ядрените агрегати в Украйна е паднал до историческия си минимум от 6 780 MW. Това е 49% от инсталирания им капацитет. Само 9 от 15-те атомни реактора в страната работят. От своя страна Министерството на енергетиката съобщава, че в момента дефицитът в енергийния сектор на Украйна за текущата година е достигнал над 50 милиарда гривни. Тарифите за ток в страната през последните месеци към април са се повишили с рекордните 38%.

Енергоатом пред несъстоятелност

Според украинското законодателство Енергоатом продава произведената електроенергия на т.нар. "Гарантиран купувач". Това е държавно предприятие, което купува електричество на „зелено“ и го продава на пазара „един ден напред“, т.е. компанията купува ток от Енергоатом и Укрхидроенерго и отчасти го продава на доставчици на универсални услуги на цени, които ще им позволят да поддържат текущата тарифа за населението, а част се продава на пазара „един ден напред“, за да се компенсират загубите. Енергоатом продава 85% от прогнозирания обем електроенергия на пределни цени (566,7 UAH за MWh, без ДДС , данни от април 2020г.). Посочената посока на продажба е основният източник на пари за Енергоатом. От януари 2020 г. "Гарантираният купувач" навлиза във финансови проблеми, които водят до нарушаване на условията за плащане на електроенергия към Енергоатом и натрупване на дълг. Така през февруари-март 2020 г. дългът на Гарантирания купувач към компанията възлиза на повече от 5 милиарда UAH. В допълнение дългът на Укренерго към Енергоатом, съгласно договора за продажба на електрическа енергия е около 400 милиона UAH. Недостигът на средства застрашава изпълнението от Енергоатом на програми за подобряване на ядрената безопасност, надеждност и ефективност. Поради липса на финансиране възникват значителни трудности при изпълнението на производствената програма, закупуването на прясно ядрено гориво, навременното изплащане на заплатите и плащането на данъци.

Дълговете към Енергоатом за генерираната електроенергия и спада на потреблението на електроенергия прави ситуацията на енергийния пазар в Украйна катастрофална. На лице са следните финансови проблеми на компанията: "…забавяне на изплащането на заплати, просрочие при изплащане на данъци и лихви по заеми, забавяне на плащането за закупуване на прясно ядрено гориво и др. Критичната ситуация на енергийния пазар в Украйна изисква незабавни и решителни действия.", написа на страницата си в социалната мрежа Фейсбук заместник-председателят на Профсъюза на работниците по атомна енергия и промишленост в Украйна Алексей Лич. Тези дългове се отразяват негативно върху финансовото състояние на генериращата компания. Възникват въпроси за нивото на сигурността на ядрените реактори, към която са отправяни критики и преди пандемията.

В днешни дни се появяват се и изказвания по повод бъдещата експлоатация на ядрените реактори в Украйна. Министърът на енергетиката Олга Буславец, заяви в ефир:

"Украйна ще бъде принудена да изведе от експлоатация всичките си ядрени единици (15 единици) след 5-10 години." Според нея времето за използване на атомни реактори в Украйна ще приключи скоро, но проблемът е още по-голям - все още няма пари за извеждането им от експлоатация. "След 5-10 години ще бъдем принудени постепенно да извадим ядрените си единици. Следователно, ако броим 15 единици, това е 200 милиарда UAH, а имаме само 5. Къде мога да взема 195 милиарда UAH?" - отбеляза тя.

Във фонда за извеждане на ядрените реактори от експлоатация в Украйна са натрупани само 5 милиарда UAH, това са почти 200 милиона щатски долара. Тази сума не е достатъчна за изтеглянето дори на един блок, а те са 15. " Днес ние ги експлоатираме, но не предвиждаме разходи за бъдещето, за да направим това безопасно“, добавя Буславец.

Намалено потребление, финансова нестабилност и бюджетен дисбаланс - това са някои от непосредствените последствия на Covid-19 върху енергийния сектор в украинската икономика. Ядрени блокове с изтекъл срок на годност, използване на гориво несъответстващо с техническите изисквания на ядрените реактори - това са проблеми свързани с оперативната сигурност наследени от времето преди пандемията. Липса на официални изявления от международните институции и приток на информация към обществеността - е недопустим пропуск на международните институции. А населението на Европа е заинтересувано за своята сигурност - енергийна, икономическа и политическа.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не само в Украйна

    23 0 Отговор
    Тъкмо навреме дойде пандемията, че да оправдае бездарните и крадливи политици. Защо мислите яхнаха вълната на блъфа? За нашето здраве и нашият живот ли?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 В .В.

    11 2 Отговор
    На Окраина не и трябва ядрена енергетика...Те не произвеждат нищо...Ще станат био държава и ще си направят къщи за гости.. Като Бг..Щото пак може да гръмне някой ядрен блок.Знае ли човек.?..
  • 4 ГОЛАТА ИСТИНА

    15 0 Отговор
    Проблемите са наистина сериозни, но никой никъде не споменава, дори за факта, че Украйна се използва от САЩ, за депо на ядрените си отпадъци. Депонирането на подобни материали изисква сериозни инвестиции, каквито със сигурност не се правят. Или казано с други думи, Украйна за САЩ са онова, което е България за Италия. Яма за отпадъци издълбана от корупция, липса на стратегия в бъдещето и съвсем не на последно място, население на ръба на мизерията.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тодор Георгиев

    6 0 Отговор
    Защо МААЕ не предприема действия? Корупцията? Тези украинци правят неразрешени промени в дизайна на горивата на Westinghouse! Това е маймуна с граната!
  • 7 Мирослава Христова

    5 0 Отговор
    Не разбирам. Защо даваме на украинците толкова много пари? Къде си похарчил парите? Защо не поправиха своите радиоактивни реактори? Защо им помагаме? Така че тези диваци убиват себе си и децата си и изгарят Европа с ядрена експлозия?
  • 8 Venelin Yosifov

    5 1 Отговор
    От години говоря на хората че американското влияние върху света ще е пагубно за България и бившите Съветски републики че само се грабят и съсипват но тази информация за ядрена катастрофа по голяма от чернобил ще съсипе бившия Съветски съюз бившия социалистически блок но и Европейския съюз а хората които предизвикват цялата тази заплаха са далеч и на дали ще имат последствия Това е американската демокрация да не позволяваме братя да унищожат европа и голяма част от Азия с ядрените експрименти в Украйна братя Украинци събудете се и изгонете американския империализъм и глобализъм от територията си. Не ставайте палачи на своите братя .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 волен сидеров

    4 0 Отговор
    ПО ДОБРЕ ДА ИЗМРЕМ ОТ ТОЗИ ВИРУС-КОЙТО Е ГОЛЯМА ЛЪЖА-ОТ КОЛКОТО ПОСЛЕ ДА ИЗМРЕМ ОТ ГЛАД-голям замисъл има в това адско нещо и човеците участваме в собственият си Геноцид-за шепа жълтици си продаваме душата....ТРЯБВА ДА ДОЙДАТ СВЕСТНИ ПОЛИТИЦИ ИНАЧЕ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ Е КАТО РОБОТИ ВЕЧЕН РОБ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.