23 Май, 2020 16:16 3 493 51

САЩ ще загубят Европа в Студената война след пандемията

  • сащ-
  • европа-
  • световна икономика-
  • пандемия-
  • европейски съюз-
  • китай

Материал на Ноа Баркин от Германския фонд Маршал за авторитетното списание Foreign Policy

САЩ ще загубят Европа в Студената война след пандемията - 1
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавируса отвори очите на света за истинската природа на китайския режим - безброй статии ни разказват за това през последните няколко седмици. И може би авторите им не грешат. В Европа обаче реакцията на САЩ, дори повече от реакцията на Китай, разтревожи дълбоко политиците и широката общественост, пише Ноа Баркин от Германския фонд Маршал в материал за авторитетното списание Foreign Policy, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

В понеделник бяха публикувани резултатите от проучване на фондация Körber и те служат като допълнително потвърждение на гореизложеното. Резултатите са просто невероятни, те трябва да накарат сериозно да се замислят всички онези хора във Вашингтон, които вярват, че ще бъде създаден ръководеният от САЩ фронт срещу Китай в резултат на настоящата криза.

Резултатите от проучването показват, че германците днес са разделени почти наполовина на въпроса кой е по-важният партньор - Вашингтон или Пекин, докато 37% от анкетираните са избрали САЩ, 36% са избрали Китай. Тези данни показват значителна промяна в сравнение с резултатите от предишното проучване, проведено от Фондация Кьорбер през септември 2019 г. Тогава германците дадоха на САЩ впечатляващо предимство от 26% пред Китай.

Това не означава, че германците дават на Китай „безплатен билет“ и са готови да се съгласят с всичко. 71% от анкетираните германци са съгласни, че по-голяма прозрачност от страна на китайското ръководство е могла да ограничи въздействието на коронавируса или дори да спре разпространението на тази пандемия. Само 6% от анкетираните обаче са казали, че техните мнения за Китай са се влошили, докато 73% от анкетираните смятат, че техните мнения за САЩ са се влошили по време на настоящата криза.

Какво означава всичко това? На първо място, това е категорично предупреждение. Малцина очакват прозрачност от Китайската комунистическа партия (ККП). Много хора класират Съединените щати по по-висок стандарт и е по-лесно да бъдат разочаровани, когато става въпрос за провала на Вашингтон.

Нещо повече, мнението на германците за Съединените щати е сред най-негативните в цяла Европа и това продължава, откакто Доналд Тръмп се появи в Белия дом. Такъв беше случаят с президента Джордж Буш, но мнението на германците рязко се промени в положителна посока веднага след като той бе заменен от Барак Обама като президент. Общественото мнение в Германия е променливо, независимо дали е добро или лошо, а отношението му към Съединените щати е силно повлияно от човека, който седи в Овалния кабинет.

„Мнението на германците за Съединените щати беше в свободно падане дори преди кризата, причинена от кронавируса“, заяви Нора Мюлер, изпълнителен директор на фондация Кьорбер, в интервю за списание „Форин Полиси“. „Съмненията за действията на администрацията на Тръмп в контекста на пандемията от коронавируса и предполагаемата липса на глобално лидерство в Съединените щати очевидно изостри отчуждението“.

От друга страна, германските политици трябва да вземат предвид по-широки съображения, когато балансират отношенията с Вашингтон и Пекин. САЩ са демокрация и тази страна споделя основните ценности с Европа. Докато Китай не е демокрация. Съединените щати гарантират сигурността на Германия, както и на други европейски държави в продължение на повече от 75 години. През по-голямата част от това време Китай беше зает сам със себе си.

Светът обаче се променя. Може би сме свидетели на възхода на азиатския век. Политиците в Германия и други европейски страни виждат промяна в геополитическите линии и това се отразява на техните изчисления. Те виждат как Китайската комунистическа партия, която през първите седмици криеше данни за вируса и след като вирусът се разпространи по света, започна агресивна пропагандна и дезинформационна кампания, като по този начин се опита да промени наратива в своя полза. Те също така виждат как Китайската комунистическа партия успешно сдържа разпространението на коронавируса у дома - въпреки че използваните за това тактики не са приемливи за либералните демокрации - когато си поставят такава задача. Поради тази причина китайската икономика изглежда се възстановява по-бързо.

И когато погледнат САЩ, виждат хаос – в страната, където повече от 91 хиляди американци починаха в резултат от пандемията, политиците не са в състояние да преодолеят противоречията си и да действат единно. Те виждат администрация, която се отклонява от контактите с науката и от сътрудничеството в момент, когато те са особено необходими. И виждат президент, който изглежда е готов да приложи тактиката на „изгорената земя“ в китайско-американските отношения, ако е необходимо, за да спаси намаляващите си шансове за преизбиране.

Важното е, че Тръмп се възприема в Европа не като причина за нарушаване на нормалното функциониране на Съединените щати, а по-скоро като симптом на този процес или негов катализатор. Дори ако Джо Байдън седне в Белия дом следващия януари, парализиращият разкол между партиите няма да изчезне. Същото може да се каже и за икономическите щети, причинени от кризата, с която американците, както изглежда, изобщо не са готови да се справят след десетилетия на все по-малко способни правителства. Може би работата със САЩ ще бъде по-лесна, след като Тръмп напусне. Но ще бъде по-лесно за колко време? Реакцията на САЩ на коронавируса задълбочи тези съмнения в Германия, както и в други европейски страни.

Според проучване, проведено този месец от British Foreign Policy Group, само 28% от британците са изразили увереност, че САЩ се държат отговорно по света и това е с 13% по-малко от януари т.г. Консервативните избиратели, които преди това проявяваха много високо ниво на доверие в Съединените щати, осигуриха най-значителната загуба на доверие.

В проучване, проведено от Ifop, французите бяха запитани този месец коя държава е в най-добрата позиция да се справи с основните проблеми през следващите десетилетия. Само 3% от анкетираните избраха САЩ. Проучване, проведено през април от изследователския институт SWG, показа: 36% от италианците смятат, че страната им трябва да се съсредоточи върху отношенията с Китай, докато 30% са избрали САЩ.

Това не означава, че Европа се придвижва към политика на равни разстояния към САЩ и Китай. От много години насам нараства тревогата относно посоката, в която Китай се движи под ръководството на президента Си Дзинпин - повече държавен контрол, повече надзор, повече сплашване извън границите му. Това обаче не означава, че Европа ще продължи да проявява предпазливост, ако е необходимо да се изправи на страната на Вашингтон и да се противопостави на Пекин.

Бихте ли се съгласили да се опълчите на училищния хулиган заедно със стар приятел, ако този приятел е ненадежден? А какво ще стане ако същият този приятел започне да ви тормози, както САЩ направиха с Европа по въпроса за съдаването на 5G мрежата? Очевидно Вашингтон сега прави същото по отношение на Обединеното кралство, настоявайки то да избере между търговска сделка с Вашингтон или Пекин. Вероятно няма да искате да се противопоставите на училищния побойник с такъв приятел.

Вместо това Европа се опитва да се застрахова. В момента тя преговаря с Пекин за цялостно инвестиционно споразумение и съвместни действия по изменението на климата.

Сключването на тези сделки ще изисква значително време. Но ако те все пак бъдат сключени, и то по време на президентската кампания в Съединените щати, това ще бъде още един сигнал, че САЩ губят Европа и я губят от своя основен външнополитически приоритет - Китай.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    13 2 Отговор
    Топлата война ще 3000 ° по Фаренхайт ще мирише на печено от киломери!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 абе днеска

    8 23 Отговор
    Каде са на костя хората а?да не протестират пак? Само Мая костинбродска на бял кон!

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 опорна точка

    18 41 Отговор
    А за сметка на това Русия се срина и загуби почти всичко.
  • 6 Иво Бълхатев

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "Чобане.....":

    Канфидатствам за зелена картата от 25 години и все не ме избират искам да карам тир в Америчката!

    Коментиран от #10

  • 7 Фридман

    26 9 Отговор
    Краварите са гут бай от Европа европейците вече не пасът трява като по времето на Рейган!

    Коментиран от #51

  • 8 Дельо хайдутин

    28 3 Отговор
    Джиросания и хунтата му треперят.

    Коментиран от #9

  • 9 Треперят защото паднат ли

    25 1 Отговор

    До коментар #8 от "Дельо хайдутин":

    от власт краварите ще им оберат офшорките с крадените пари!

    Коментиран от #36

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лили

    6 12 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува.

    Коментиран от #14, #42

  • 12 JEFF

    9 7 Отговор
    Когато някой може да раздели един народ на две части, то после всеки може да го направи. Жалко за вечно разделената Алемания.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ххх

    13 2 Отговор
    Според мен формирали те се антиамерикански отношения в Германия са напълно закономерни. При администрацията на Тръмп се наблюдаваше многократно вмешателство по до голяма степен вътрешни за Германия въпроси. Като размера на разходите за военни цели, строителството на газопровода Северен поток 2, руско - германското сътрудничество в определени сфери и др. Особено показателно е поведението на бившия американски посланник в Германия Ричард Гренел, за когото немски политици препоръчваха да бъде изгонен от страната.............Това, което прави този човек, е нечувано в международната дипломация", заяви пред ДПА Мартин Шулц, бивш лидер на Германската социалдемократическа партия.
    "Ако германски посланик заяви във Вашингтон, че е там, за да подкрепи демократите, незабавно ще бъде изритан", подчерта Шулц.
    "Надявам се, че посещението на Курц ще доведе до кратък мандат на господин Гренел като посланик в Германия", добави политикът, който също написа в "Туитър", че американският посланик не се държи като дипломат, а като "крайнодесен колониален офицер".
    На фона на спора външното министерство на Германия поиска от Гренел да разясни коментарите си. Казусът ще бъде повдигнат на предварително организирана среща между посланика и ведомството в сряда.
    Но лидерът на Левицата Сара Вагенкнехт заяви, че е по-добре Берлин незабавно да изгони Гренел вместо да го кани на разговори.
    "Някой като посланика на САЩ Ричард Гренел, който си мисли, че може да се разпорежда в Европа и

    Коментиран от #24

  • 16 Дядо Йндже Йнджев

    1 7 Отговор
    Не е много сигура това!
  • 17 Дрънди

    4 22 Отговор
    САЩ трябваше да оставят нацистката нация да погине от глад след края на ВСВ ,а сега лаят като изпуснати псета тъпите шваби ! Цялата велика германска индустрия работи с USA процесори !

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Професор

    14 6 Отговор
    Ами това са плодовете на идеологията на неомарксизма в Европа, с водачи в тази перверзна, джендеристка, анти-капиталистическа, анти-индустриална, анти-семейна, анти-християнска, радикално-античовешка идеология отново...швабите. Изобщо не е за учудване, че комунистически Китай е по-привлекателен за швабите от капиталистическа Америка с президент великият анти-глобалист Тръмп. И както виждате, България е отново на грешната страна на историята.
  • 20 Бивш канадец

    18 3 Отговор

    До коментар #17 от "Дрънди":

    Добро утро. От 15 години в САЩ се произвеждат само чипове за военни цели, които не се продават навън. Всичко останало се проектира в Тайван и се произвежда в Малайзия, Сингапур и Филипините!
    Сега разбираш ли защо САЩ са толкова против Тайван да стане китайски?
  • 21 Само Китай

    20 6 Отговор
    Китай е номер едно и такъв ше бъде занапред. Радва ме , че немците проглеждат бавно но славно. По далече от САЩ = по спокоен живот.

    Коментиран от #25

  • 22 Сандо

    19 4 Отговор
    Кога САЩ ще си приберат окупационните войски у дома?Това не стане ли,Европа ще си бъде само оръдие в американски ръце за постигани на американските целиДа не забравим обаче и добре платените политици,и грантоядите и особено "независимите и обективни медии".Струва ми се,че залеза на Европа е вече необратим и това е много жалко.

    Коментиран от #27

  • 23 Кег

    12 2 Отговор
    Кефят ме такива новини !
  • 24 Професор

    8 17 Отговор

    До коментар #15 от "Ххх":

    Ха-ха-ха, разбира се, че САЩ ще се разпорежда в Германия, я си виж мирния договор! Даже много ви оставиха да си се занимавате без надзор. В резултат се пръкнаха подобни ГРОЗНИ неомарксисти като тоя Шулц и тая Вагинакухклозет. Когато швабите ги оставиш да се развиват самостоятелно, те неизбежно и системно въвеждат в страната си най-гнусните идеологии в света. Затова, трябва винаги да им се припомня КОЙ ги управлява СЪГЛАСНО мирния им договор с Америка.

    Коментиран от #29, #30

  • 25 Професор

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Само Китай":

    Ползвай пре-зервативи Дюрекс, за да не се размножаваш. Имаме достатъчно комунокитайци, отрочетата ти не ни трябват.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Професор

    8 12 Отговор

    До коментар #22 от "Сандо":

    Ще ти отговоря веднага: НИКОГА! Капиталистическа Америка няма да позволи перверзната джендеристка идеология на глобалисткия неомарксизъм да завладее Европа, въпреки че на спонсорираните от комунокитайците чучела Шулц, Мулц, Курц, Бурц и Вагинакухклозет много им се иска.

    Коментиран от #40

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Доцент

    7 4 Отговор

    До коментар #31 от "Професор":

    Повереден ти е чипа!

    Коментиран от #33

  • 33 Професор

    7 7 Отговор

    До коментар #32 от "Доцент":

    Ето, толкова си можете вие, неомарксистите, дето ви спонсорират комунокитайците.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кой68

    5 1 Отговор
    EU трябва да балансира във икономически план..САЩ е далече и ги видяхме как се затвориха/капсоловаха при COVID19.Те са егуисти и консуматори,а EU им служи като маша срещу Русия и Китай.
  • 36 kkk

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Треперят защото паднат ли":

    Изостанал си- сметките им отдавна са блокирани и дори при перфектно развитие на ситуацията в полза на ФАЩ максимума който ще им се остави е 20% от заграбените милиарди. Само дето положението е трагично и хем пари няма да видят, хем ще лежат из пандизите- очаква се рязък скок на самоубийствата в БГ, особено сред богати хора с доста власт...
  • 37 1010

    3 0 Отговор
    Прочетете последното интервю на Хенри кисинджър,за пръв път ,политик от най висок ранг казва в прав текст ,че света се управлява от шепа хора,

    Коментиран от #45

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 НАТО МИРО ТВОРЕЦ

    3 5 Отговор
    Германските шушумиги все са много отворени. Ако не бяха Щатите, германците щяха да са умрели от глад още през 1947-ма г.
    Ако не бяха Щатите и НАТО, германците щяха поне две световни войни да са започнали досега. Тия 75 г. мир да не са паднали от небето.
    Как си представяме бивш американски президент да отиде на работа в Газпром. Бившият канцлер Шрьодер стана изтривалка на Путин.
    Германските шушумиги вярват ли си, че някой в Европа ще предпочете тях пред Щатите. Най-добре е да мълчат и бачкат.
  • 40 Сандо

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Професор":

    Професоре,в главата ти е пълна каша.
  • 41 Изясняване

    0 3 Отговор
    Написалите статията явно не четат Божието слово.Има прочество, което казва ,,северния съюз не губи нищо ,напротив,,.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Европеец

    1 4 Отговор
    Авторът допуска съществена грешка. Отношението на европейците е към Тръмп, а не към САЩ. На Европейците им е ясно, че САЩ са естественият им съюзник срещу Русия и Китай. Обратното също важи. А Тръмп няма да е вечен.

    Коментиран от #46, #48

  • 44 Питащ

    3 0 Отговор
    Нещо не разбрах. Хем европейците разбрали колко чини Китай, хем пък се настроили срещу САЩ?
  • 45 ХаХа

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "1010":

    Е ти откри топлата вода. За пръв път не е . Много отдавна и много често се повтарят такива тези във всякакъв вариант. А колко хора са управлявали света преди 50,100, 200 години? Все са били една шепа. Що си се разревал сега?
  • 46 Хммм

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "Европеец":

    На автора в главата е пълна мътеница. Отношението на Европейците не е нито към Тръмп,нито към САЩ,а към неолибералната система,която влезе в Европа преди десетилетия- уби социалните държави на западняците,които си бяха изградили.Отнесе им парите ,приватизира им предприятията ,уби средната класа. Това е глобалният пазар.Който доведе до пълна разруха САЩ,после и европейските държави.Затова сега навсякъде из Европа има протести.Европейците се вдигнаха да спасяват държавите си,но имат ли сили.....след като управляващите в европейските държави са назначени и съответно подлоги на глобалистите и водят анти -европейска политика.
    И точно срещу глобалния пазар се бори Тръмп,затова подлогите на глобалистите в Европа правят такива стъкмистики,че видите ли европейците са против Трмъп,но не били против Обама...смехории.

    Коментиран от #47

  • 47 Професор

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Хммм":

    Много точно! Само едно допълнение. Неолиберализъм имаше допреди 10-ина години. Оттогава той еволюира в неомарксизъм: гнусна троцкистка глобалистка идеология, целяща ликвидирането на западните християнски капиталистически държави. Само една илюстрация. В Европа имаше троцкистки глобалистко-неомарксистки партии, известни още като "еврокомунисти". В Америка, където "комунизъм" беше мръсна дума, те си бяха измислили друго име -- "Спартакисти". Преди десетина години, спартакистките организации в Америка се САМОРАЗПУСНАХА с общ манифест, гласящ, че няма вече причина те да продължават да съществуват, понеже всичко, за което са се борили ВЕЧЕ Е ЧАСТ от всяка правителствена програма, а техните членове са в ръководствата на всички политически партии така или иначе. Та, това е съвременният неомарксизъм. Той, както и едновремешният троцкизъм, е силно антисталинистки, тоест, анти-националкомунистически. Затова е и толкова вирулентно антипутински, доколкото националистическото управление на Путин толерира и не заклеймява националкомунизма на Сталин и отчасти на Брежнев.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 HohoBoho

    2 1 Отговор
    Казват, че след този вирус светът няма да е същия.
    Да!
    Европейците ще почнат да се осъзнават като едно цяло.
    /ЕС няма да се разпадне. Това, което не ни убива.../

    Коментиран от #50

  • 50 Професор

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "HohoBoho":

    Напротив, напротив. Дори и децата разбраха, че именно националната държава е в състояние най-добре да се погрижи за гражданите си, а не някакви измислени глобалистки експериментални конгломерати. Така че, ние очакваме и приветстваме СМЪРТТА на политическия ЕС и второто раждане на ЕИО, най-успешният икономически съюз в света.
  • 51 Ааа не само краварите

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Фридман":

    И италия е гут бай от европа.
    Само ЦРУТО да не утепа пак някои от управниците в италия кат нявга утепааа АЛДО МОРО