Last news in Fakti

24 Май, 2020 20:30 4 556 78

Чий е нашият език?

  • 24 май-
  • кирил и методий-
  • азбука-
  • кирилица

Това е нашият най-невинен, най-национален и най-религиозен празник

Чий е нашият език? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е нашият най-невинен, най-национален и най-религиозен празник. Неговите герои не са военни, политици или революционери, а букви. А буквите са единствените герои без загуба, пише Георги Лозанов по повод на 24 май.


Обикновено се пазя от частицата „най“, защото издава йерархическо мислене и нетолерантност, но днес ми се иска да я използвам три пъти. „24 май“ е нашият най-невинен, най-национален и най-религиозен празник. Най-невинен е, защото не е в прослава на пролята кръв, не дели и не събира територии, не се противопоставя на стари и не обслужва нови имперски амбиции, не се подчинява на велики сили и на местни илюзии. Неговите герои не са военни, политици или революционери, а букви.

Ази, буки, веди…

С буквите се срещаме в първите години на живота си, когато, седнали на чин по двама, ги изписваме с несигурна ръка. Затова на 24 май „по подразбиране“ забравяме за възникналите по-късно разделения – социални, интелектуални, партийни, и се връщаме в детството си. Докато пеем „Върви народе възродени“, цялото ни общество е детски хор. Именно от детството извира невинността на празника. От 12 часовата ни щастлива инфантилизация. Но това не е инфантилизацията на отпадналите културни задръжки, на предкултурна разпуснатост, като на мач или в чалга клуб. На 24 май усещаме дълбоките корени на културата в себе си, преживяваме я като незаменим дар, получен от учители, родители, хора на духа, от Светите братя. Заедно с радостната възбуда празникът за нас е и тест доколко през годините комунистите, мутрите, корупцията, конформизмът и пр. са успели да прекъснат тези корени, доколко културният „аз“ е издържал натиска на простотията. Резултатът ни най-малко не може да се измери по патетичните клишета, леещи се от ранна утрин в медиите. Всеки трябва да си направи теста сам. За да установи възможен ли е индивидуален имунитет спрямо стадния.

Най-националният ни празник

24 май е най-националния ни празник, защото е празник на езика, а нацията съществува в езика. Извън него ние сме само тела, природно явление, подобно на дървото или дъжда. Езикът в способността си да изрича невидимото и възвишеното ни превръща в личности и ни свързва в общности. Ние сме нация не само и не толкова заради това, че употребяваме един и същ език, колкото заради това, че, общувайки на него, сме развили солидарност помежду си, стигнали сме до споделени ценности, придобили сме културна идентичност. Не нацията прави езика, а езикът прави нацията. И не спира дотук – един език в богатството на своите диалекти има потенциал да роди различни идентичности, да бъде баща на повече от една нация…

Повдигам темата, както може да се предположи, заради македонците (северномакедонците). Лесният въпрос е: могат ли те на основата на българския език да претендират за небългарска национална идентичност? Отговорът, естествено, е „да“, достатъчно е да споменем английския или испанския, приютили по две и повече нации. Трудният въпрос е: могат ли македонците да наричат езика, на който говорят, свой, македонски? Макар да влизам в противоречие с нашата официална доктрина и да си давам сметка, че техният официален език до голяма степен е продукт на „филологическо инженерство“, отговорът ми отново е „да“. Стига това да помогне на националната им независимост, на стремежа им да се чувстват именно македонци, а не някакви други.

Празник на културната толерантност

Повдигам темата точно на 24 май, защото е празник на българската култура, но и на културната толерантност, съдържаща се в делото на Светите братя, дали възможност на „вси славяни книга да четат“. Никой няма „ексклузивни права“ върху създадената от тях и учениците им азбука – тя е за всеки и на всеки, който иска да я използва. И не я усеща като „културно бреме“ пред интеграцията си към глобалния свят, каквито мнения излязоха на мода през последните десетилетия. А каквото е валидно за азбуката, е валидно и за езиците – те са на този, който ги употребява и поддържа живи.

Докато не се намесят политическите интереси, които оставят подозрението, че отказът на Северна Македония да признае българския произход на езика си не е израз на национална независимост, а на старите ѝ зависимости от Сърбия. Влезли днес в арсенала на хибридната война, която Кремъл води с ЕС и НАТО. В този контекст отказът от наша страна да признаем македонския език става израз не на културна нетолерантност, а на геополитическа принадлежност. И е защитим в битката за демокрация, а не в битката ни за история, любимото занимание на Балканите. Къде-къде по-лесно е обаче да сведеш проблема до миналото и да го повериш на бивши сътрудници на ДС, срещу които сядат от македонска страна подобни на тях. Патът е гарантиран.

Най-религиозният празник

24 май е най-религиозният празник, защото, ако има спорове дали езикът ни е даден от Бога, но няма спор, че Богът ни е даден в езика. Той не просто стига до нас със словото си, но самият е Бог-Слово. И най-атеистичните думи в интимната си същност пазят връзка с вярата. Затова създаването на азбуката от Кирил и Методий е преди всичко за религиозен жест и те са канонизирани като християнски светци.
Именно единството на език и вяра е основание малцинствата с религия, различна от християнската, да изучат и да говорят на майчиния си език.

Пожелавам честит празник на буквите на всички, какъвто и език да говорят!

Буквите са единствените герои без загуба.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    9 2 Отговор
    Не е нито на Радков, нито на Борисов!!!
  • 2 Гост

    43 3 Отговор
    Македонският не е език, а е диалект. Ако всеки диалект почне да се отцепва като отделен език, скоро ще имаме шопски, русенски, пловдивски, врачански и странджански езици в България.

    Коментиран от #3, #15, #44

  • 3 ха ха

    6 28 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    бас ловя че няма нищо да можеш да разбереш от македонския.

    Коментиран от #17, #24, #25, #40, #67, #70

  • 4 ЕНИЧАР-МУРЗИЛАШ

    4 9 Отговор
    24 МАЙ е.. на ХАНЪМАТА НА БАШО И ЕРДО-- ПУ ТАРАНКА ШАЛОМОВА!
  • 5 Мутра

    19 3 Отговор
    30 години Бплгария я унизожават .
  • 6 БНСРП

    13 3 Отговор
    България над всичко напред и нагоре.
  • 7 РЕАЛИСТ

    15 38 Отговор
    Не по религиозни, а по политически причини Михаил Трети праща мисионерите си Кирил и Методий до Великоморавия да създадат писменост на славяните. Целта е била да ги откъсне от немско влияние и затова са били прогонени и затворени. Религията ни е византийска, азбуката също, а музиката на химна ни е от еврейска песен. Хайде отворете си очите и стига хвалби. Малък, нищожен народ сме и нищо не сме дали на света.

    Коментиран от #13, #39

  • 8 HohoBoho

    40 9 Отговор
    България е най-старата европейска държава, а руският език произлиза от старобългарския /ама го наричат църковно-славянски/

    Коментиран от #16

  • 9 Gost

    17 8 Отговор
    Интересно е че в България всичко е пълно със съмнения, език, история и какво ли още не, да не се окаже, че "няма такава държава"?

    Коментиран от #31

  • 10 Последния софиянец

    19 5 Отговор
    Тоя празник създаде по големи раздори и от 3 ти март. Разделяй робите и ги владей. Глупаци!

    Коментиран от #11

  • 11 HohoBoho

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Последния софиянец":

    Защо раздори? Поне тук сме единни!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния софиянец

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "HohoBoho":

    Какво единство? Цял ден се псуват един друг. Уж има исторически факти, а всеки си тълкува както му е изгодно.
  • 15 Абсурдистанска реалност.

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Що,софЕйски от софето нема ли да имаме ?
    Само като чуя интонацията с която говорят там и спокойно може да мине за чужд език.

    Коментиран от #19

  • 16 ха ха

    11 15 Отговор

    До коментар #8 от "HohoBoho":

    старобългарският е църковно-славянски т§*ако. (защото старите българи са всъщност славяни)

    Затова и навсякъде по света го наричат правилно – църковно-славянски, а не църковно-български.

    Коментиран от #18, #21, #30, #47, #75, #76

  • 17 Голем смях

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Те и турците в Турция не разбират българските турци ..но са си турци и говорят на турски.
  • 18 Русороб

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Напротив така го наричат московиите ето:
    https://m.24chasa.bg/novini/article/4780635
  • 19 Последния софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Абсурдистанска реалност.":

    Ами София стана Вавилон. Селяндури от близо и далеч.
  • 20 HohoBoho

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Русороб":

    Благодаря за линка - вижте го!
    /казах ли ви - коментар 11 :))/

    Коментиран от #27

  • 21 HohoBoho

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    не се отплесвай - не съм коментирал кои са българите
    ...а темата е дълга
  • 22 В .В.

    1 13 Отговор
    Може да минете на латиница,да забравите кирилицата и проблема изчезва...Никой няма да се пита откъде идва,,кой я измисли и други от тоз сорт..И ще спите спокойно ,като мен..Аз работя ис двете....Който иска да си празнува ,когато си иска ,и както си иска...Кви са тия драми??По тия дати постоянно се драматизира.. Има по големи драми...

    Коментиран от #28

  • 23 РЪМПЕЗИ

    7 3 Отговор
    НЯМА И ЕДНА КНИГА, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ...
  • 24 Мацедонец

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Бас ловя, че няма такъв език, а що се отнася до македонския диалект „БАС ЛОВЯ” има и по сложни и неразбираеми от него.
  • 25 Бачо Киро

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Вече си загубил баса. Давай по 500 евро.
  • 26 Рошко

    12 0 Отговор
    До 89 беше българския, сега само забележете на какъв ви фъфлят по рекламите и на какъв ни го пишат, чиста психология
  • 27 Бачо Киро

    11 7 Отговор

    До коментар #20 от "HohoBoho":

    То па един линк ... Само като прочетох точка 2, че до 17 век руски език наричали украинския, с лек пропуск, че до тогава е имало много работи, но не и Украйна, та спрях да чета нататък ...

    Коментиран от #35

  • 28 HohoBoho

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "В .В.":

    Спи спокойно!
  • 29 Езиковед

    15 8 Отговор
    Не е лошо да говорим с факти:
    - ние сме славяни генетически - Аспарух е пристигнал с 2000 до 20 000 човека които са се смесили с 3 милиона славяни.
    - ние говорим славянски език а не езика на който е говорил Аспарух.
    - Кирил и Методи са византийци направили азбука за славяните и я направили в Охрид - но те са направили глаголицата която сега не се ползва.
    - Кирилицата е направена в България от учениците им но пак е мислена за всички славяни.
    - Кирилицата се разпространява от България до другите държави от църквата с преводите на библията на църковно-славянски език - нещо като славянско есперанто.
    - Църковно - славянския език става основа на много езици в държавите където е разпространен

    Коментиран от #36, #38, #72, #73

  • 30 Бай Яни

    6 10 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Българите били славяни🤣🤣🤣🤣🤣🤣🔞ти си нечовешки прост Сашееееее. Чистокръвен си веряга, бетер макидонец си.

    Коментиран от #33, #34

  • 31 HohoBoho

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Gost":

    "да не се окаже, че "няма такава държава"?..."
    -питай Трифонов
    -а на времето, когато Аспарух прекосил Дунава и забил меча в земята, ревнал:
    "Те тука такава държава нема да има!"
  • 32 Я стига глупости

    8 1 Отговор
    какво общо има религията с това, а ????? атеистите не са българи, така ли ??? това е унизително, и ще плюя по всеки, който унижава човешкото същество с психариите си за религии !!! тука вече прекрачвате някои граници, ае съобразявайте се малко
  • 33 Монгола

    14 1 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Яни":

    Прав си българите не са славяни, а са индианци, славянските народи се оправиха, а соросите тук ни превърнаха на индианци!

    Коментиран от #37

  • 34 Езиковед

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Яни":

    Ти си неграмотен - какви са българите тогава. Това че Аспарух основава държава тук не променя коренното население от славяни защото с Аспарух са дошли една шепа от прабългарите и те са се смесили с морето от славяни. Езика който е говорил Аспарух и дума не можеш хвана от него. Обаче в Словакия криво ляво ще се разбереш и да незнаеш език.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай Яни

    10 6 Отговор

    До коментар #29 от "Езиковед":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🔫☠️От Беломорието до Средиземноморието са живеело и живеят все още живеят Беси, Одриси Ахряни..... Тъй наречените от Римляните Траки,или казано Бого избраните. До края на 18 векк. Дума за славяни не съществува, това е, признава македонци те за македонци. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣.
  • 37 Голем смях

    9 8 Отговор

    До коментар #33 от "Монгола":

    Славянските народи ,които изповядват католицизма.Те се оправиха.Славянските народи ,които мразят Русия и нямат русофили.Те се оправиха.Балтийските народи,които също са католици и те се оправиха.Останаха сърби,българи ,гърци ,руснаци и румънци.Ще се оправят кога пръдне гугутката.
  • 38 HohoBoho

    10 4 Отговор

    До коментар #29 от "Езиковед":

    Но "фактите" протоворечат на здравия разум:
    "Аспарух е пристигнал с 2000 до 20 000 човека които са се смесили с 3 милиона славяни."
    ...номадски народ пристига и създава държава
    ...номадите основават столица
    ...завладява 3 млн. славяни
    ...те го посрещат с хляб и сол и го боготворят
    ако карам нататък ще стане съвсем смехотворно :)

    Коментиран от #43, #49

  • 39 Ники

    14 5 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Византия, като име, съществува от 18-ти век. Византийска ли ни е азбуката? Защо тогава не я знаят и разбират "византийците"? И как е на византийски: аз, буки, веди, глаголи? И защо подобни думи има в други славянски езици?

    Коментиран от #45

  • 40 Ники

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Аз и на "трънски" много не разбирам.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Езиковед

    9 4 Отговор

    До коментар #38 от "HohoBoho":

    Еми пропускаш че тези славяни са имали по-лош господар тогава - византийците. Пропускаш че това не е номадски народ а са имали държава и преди Аспарух - иначе всички сте съгласни че един викинг с два кораба е създал руската държава сред славянските племена. Че даже викингите са нямали собствена държава.

    Та можеш да отидеш сред българите в Русия (сега ги наричат татари) и да накараш някого да говори на техния език да видим дали ще хванеш и дума - това е езика на Велика България на който е говорел и Аспарух.

    Коментиран от #52

  • 44 Сеянин

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Пропусна турлашкият! Симбиоза, от две контактни сърбо- български етнически зони! Бивши български територии в зАпадните Покрай ни, но езика е двузначен!
  • 45 РЕАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ники":

    Такива глупости си написал, че дори не искам да отговарям. Почети малко, преди да оспорваш нещо.
  • 46 Добри от Добрич

    8 1 Отговор
    Единствената, но много важна мисия всъщност на светите братя е спорът им с триезичниците. Св. Кирил Философ като блестящ философ и теолог успява да обори догмата за трите езика, на които може да се слави бог. Иначе азбуката не са я създали те, за което има съответните доказателства. Великоморавската мисия си е чисто и просто геополитика. От този опит за разширяване на сферата на влияние на Източната Римска Империя се възползва Българското царство и създава българска азбука, която налага с цената на огромни жертви. Книгите са били иключително скъпи по онова време..... Защо кирилицата просъществуа, а глаголицата-не? Българската държава превежда стотоци заглавия и създава хиляди книги, като по този начин дава живот на азбуката и езика по време, когато книгите са били рядки и мн. ценни. Дори когато Бъгарското царство не съществува, книгите създадени от него продължават духовното и културно завоевание на нови територии. Всичко в създаването и налагането на тази азбука е геополитика..... Ако ние не желаем да я наречем Българска, има държави, които имат и желание и средства да си я присвоят. Неслучайно празника е създаден с акцент върху Светите Братя от един руски консул, който е твърдял, че Левски е чуждестранен агент. Преиначаване на историята има още по Римско време, Руснаците са доразвили това геополитическо оръжие. И ако Н. Геров е направил тази малка грешка от недостатъчно познание, а не нарочно, то днес има предостатъчно доказани исторически факти. Никой
  • 47 От къде ви копат такива?

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Наричат го църковнославянски за да се различава от църковно българският, който е езикът на който са говорили българите, а той не е славянски.
  • 48 Всички сериозни учени го знаят

    11 5 Отговор
    Колкото и да се пукат от яд днешните Российци Българите сме дали езика писмеността православието в Русия Истинската Киевска Рус Градове сме основавали и голяма част от територията си е Българска

    Коментиран от #50

  • 49 Така е

    1 5 Отговор

    До коментар #38 от "HohoBoho":

    И един единствен тюрк основава държава. Тюрките са държавотворен народ. Затова българите основават държава.

    Коментиран от #54

  • 50 Как даваш нещо което не е твое?

    3 7 Отговор

    До коментар #48 от "Всички сериозни учени го знаят":

    Трябва да се запиташ кой е дал на българите езика и вярата. Друг е въпросът, че и вярата на руснаците е дадена от ромеите, а не от българите.
  • 51 дядо ви от бг

    6 0 Отговор
    някои не са учили много! колко жалко! всички говорят БУГАРИЦА!!!! до полша и чехия!русия,сърбия,босна, черна гора, словения,хърватия! македония! на тези , на които дадохме Българския език!!!!Католическата церква е виновна! Убила Методий и много други!
  • 52 HohoBoho

    2 7 Отговор

    До коментар #43 от "Езиковед":

    Извинявай! Това е несериозно.
    3 милиона славяни си избират нов господар - "Аспарух е пристигнал с 2000 до 20 000 човека" - това ти го написа.
    ЗА ДА ги брани от лошия господар
    -
    "Пропускаш че това не е номадски народ а са имали държава и преди Аспарух"
    Аз не го пропускам, но ти си служиш с официалната история за да аргументираш тезата си
    ...и се опитвам да "плувам в твой води" за да те опровергая

    Коментиран от #55

  • 53 баба ви от бг

    0 2 Отговор
    явно играе с номера на КИТАЙКАТА!!!!щом толкова проблеми в Италия!!!Гогол 1836 год. Видял холерата в словения и италия и се върнал в Русия!!!!искал да иде във Венеция!?!?
  • 54 HohoBoho

    1 4 Отговор

    До коментар #49 от "Така е":

    Така е!
    Аз винаги съм прав!
    :)
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #52 от "HohoBoho":

    Нека сме коректни. " Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    Терминът „СЛАВЯНИ” е от 16 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #63, #68, #69

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 СЕРЕГЕЙ

    1 2 Отговор
    Нека не забравяме,как пути официално заяви,че ще поръча на кремълските истерици в спешен порядък да сътворят история според която крим и донбас са руски от хиляди години.те разбира се откликват на педя човек лакет лъжа и сътворяват во время путьовата истерия. Путин е вечният вожд на рустаците,защото,ако не е такъв в суматохата,някой неволно би го настъпил по рамото.Със своите галактически тояги пути ще завладее всички галактики от тоя свят,след което ще завладее и галактиките от оня.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 HohoBoho

    4 1 Отговор

    До коментар #55 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Това, което си изкопирал от някъде е спам затова няма да ти обръщам внимание, но ти не се отчайвай :))
    ...може и да е плод на нечие болно въображение, надявам се, че не е твоето.
    ДРЪЖ СЕ! НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Професор

    12 0 Отговор
    Лозанов, не ги разбираш нещата, а се правиш на интелектуалец. Това ти помогна да си вземеш млада и красива жена, която ти слага рога всяка седмица, но дотам... "Единството на език и вяра било основание на малцинствата с религия, различна от християнската, да изучат и да говорят на майчиния си език"! Така ти ЗАВЪРШВА есето. Оланкоолу, турците, за които говориш, имат майчин език турски. Религиозните им служби са на арабски, молитвите и четенията от Корана също. Какво единство е това? Второ, Турция СИ СМЕНИ АЗБУКАТА, оланкоолу, какво единство е пък ТОВА? И въобще, какви дивотии говориш, Лозанов? Изперкал си.
  • 66 Хаха

    3 0 Отговор
    Кодекса на Зограф е подарък от Ватикана през гръцката църква по случай християнството.
    Внесен в Плиска от гръцките братя обявени за светии.
    Дефакто е наш след разработката , но всички мислят, че е руски. Наистина е и техен, пак подарък от църквата просто друга разработка.
  • 67 Аз а може би и ти

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    нищо не би разбрал от трънския диалект - но това не го прави език. Бихме разбрали към 75% от македонския - но това не го прави диалект. Македонският език е факт. Причините са политически, но, повтаряв, той е реалност. А че македонците се опитват да си извоюват авторитет и самочувствие - ами това е естествено за една нация в ранен пубертет - знаете ли, че и Раковски е обяснявал българския произход на Наполеон? Но французите даже не са обърнали внимание на тези "опити".
  • 68 Да ВЕРОЯТНО Е ТАКА

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    и какво от това? Никой не избира нито историята си, нито етническата си принадлежност. Виж - при американците /САЩ/ има ИЗБИРАНЕ -съчетано с ИЗБИВАНЕ.
  • 69 АКО ГО НЯМА ТЕРМИНЪТ

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    има ли го фактът? Тази огромна етнически сходна човешка маса, определяна днес в езикознанието /и не само/ като "балтославяни", имало ли я е?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Фактолог

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Езиковед":

    Не е лошо наистина да си говорим с факти, ама първо е добре да се запознаем с тях, вместо да четем с религиозен фанатизъм пропагандата, вменявана ни за история:
    На колоната, намерена през 50те години до Врана е било написано, че Исперих е дошъл с 200 хилядна конница. Същата е била прибрана от СССР за "изследване" и не ни е върната. Съгласно изчисленията, това означава население от поне 2 милиона човека. Онгъла, съгласно историците, е бил 23 кв. км., за сравнение столицата на "Великата" империя по това време е била 17,5 кв. км. И ако можеш, докажи недвусмислено, че хората на Исперих са говорили различен език!
    Оказва се, че има поне 15 автора, слагащи знак за равенство между българи и тракийци. Където "изчезват" тракийците, магически се появяват същото количество българи. А славянското "море" е било толкова "многобройно", че след 9 век никой не споменава за него. Кога ще престанете да се водите по чужди записки? Славянин е духовно понятие. Идва от религията - от Бога - Слово. На когото е дадено словото се нарича словянин, а на когото не е - немец (ням). Произхождащите от тракийците народи на източна европа, говорещи езици близки до този на дедите ни, естествено приемат и религията, не на източната римска империя, а на братята си. Чак на католиците им се е наложило насила да прекръстват западните славяни. Кой покръсти Русия? Княгиня Олга, от рода Дуло. От къде водят руснаците началото си? От Киев, основан от Шамбат Кий, брата на хан Кубрат. Странно защо и т
  • 73 Фактолог

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Езиковед":

    Св.Св. Кирил и Методий няма как да са византийци, о, храм на чуждата пропаганда, Византия се "появява" през 18 век в писанията на един професор. За твое сведение 60 процента от населението на Източната Римска империя са били българи-тракийци. Вземи да попрочетеш житията им от Св. Климент и ще видиш и българския им произход. Да, те са направили глаголицата, но тя се оказала подходяща за интелектуално по-напреднали хора, поради което е и била официалната писменост на богомилите. Затова се е наложило да се създаде опростен вариант за останалите, но това е можело да стане само от обучени хора, обучени от Св.Св.Кирил и Методий. Ако не беше така всеки щеше да може да прави азбуки. Да, мислена е за всички славяни, но за славяни в смисъл на приелите одухотворяването си от Бога-Слово. И да, логично е този език на черковното слово, който по същество е старобългарски, да стане основа за езиците на съответните народи, защото такава е схемата на събитията. Жреците задават духовната основа на едно общество, народа я приема, държавниците я прилагат и налагат. Така се създава устойчив народ, стига да си заложил правилното Слово. Затова и нашия народ оцелява няколко хиляди години, а останалите, с които някога е съжителствал, вече ги няма. Същото вече се и очертава и за някои съвременни, дето се взеха за по-велики от естествените закони.
  • 74 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Доче зеле, за пореден път сте на низостта в пропагндата си. Така "невинно", така перфидно забито в заглавието "Чий е нашият език?" Някак си тънко преценен да накара на подсъзнателно ниво човек да почне да се съмнява, чий е СОБСТВЕНИЯТ му език. Престанете да се заигравате с България, с българите и с българскя език. Не сте на нивото ни и един ден това ще ви струва скъпо и прескъпо.

    Защо все пак живее у вас това съмнение, дето се опитвате да вмените на нас? Ами най-малкото защото подсъзнателно вие знаете, че сте се продали на пропагандата, т.е на лъжата, а всички знаем кой е нейния баща и какво прави с децата си като си няма работа. Вие подсъзнателно знаете, че след като сте се продали нищо, дето до преди е било ваше, то нищо по него не ви принадлежи. В това число и езиците ви, с които всъщност си вършите работата подобно на една друга много древна професия. Да, на гърба ви не пише "следвай ме", пише "Дойче зеле".
  • 75 Смех

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    И е максимално близък към българския .ха ха ха
    Далеч от руски,сръбски и българският диалект от северна Македония.
  • 76 Йонко - понко

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Във Първото българско царство, терминът ,,словене" се отъждествява със ,,християни" ,славещи бога, православни тъй че са си баш българи. Има и ,,склави" от латински и гръцки, роби или ,,тези които не могат".
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.