24 Май, 2020 17:03 6 328 28

"Скорпиънс" или ЦРУ: кой написа "Вятърът на промяната"?

  • scorpions-
  • скорпиънс-
  • вятърът на промяната-
  • ссср

Рок баладата бележи края на Желязната завеса и улавя духа на времето и надеждата за промяна

"Скорпиънс" или ЦРУ: кой написа "Вятърът на промяната"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Песента "Вятърът на промяната" на легендарната германска рокгрупа "Скорпиънс" всъщност е създадена от ЦРУ, за да събори Източния блок. Това поне твърди много популярен блог в САЩ. ДВ припомня фактите:

„Вятърът на промяната“ на "Скорпиънс" е написана само два месеца преди падането на Берлинската стена. Рок баладата бележи края на Желязната завеса. Тя улавя духа на времето и надеждата за промяна. Благодарение на това, че е изпълнена на английски, песента става емблематична в целия Източен блок:

"Отведи ме в магията на този миг,
в тази нощ на слава,
когато бъдните деца
се носят на промените със вятъра."

Сингълът е продаден в 14 милиона копия, попада в музикалните класации на 78 държави и десетилетия по-късно е гледан над 760 милиона пъти в YouTube.

Песента е написана от фронтмена на "Скорпиънс" Клаус Майне, който е вдъхновен от участието на бандата на легендарния Московски музикален фестивал на мира през лятото на 1989 година.
“В една от вечерите всички бяха заедно – германски, руски, американски музиканти, журналисти, дори бойци от Червената армия – в една лодка на река Москва на път към парка “Горки”. Това беше визията: целият свят в една лодка, всички говорят един език – езика на музиката”, спомня си Майне пред “Хамбургер Абендблат” за момента, въодушевил го да напише песента.

Композирана от ЦРУ?

Песента допринася за падането на Стената и разпада на Източния блок. Когато музиката има такава сила, тогава зад нея стои някоя тайна служба, смята журналистът Патрик Раден Кийф, който е създал подкаст по темата. За слуха, че песента е написана от американските тайни служби, Кийф чувал от свой познат, който съответно го е чувал от свой познат, и т.н. И тъй като никой няма да даде официално интервю по темата, той започва свое разследване.

Подкастът на Кийф е разделен на няколко части и продължава шест часа. В него авторът търси доказателства, но не открива убедителни такива. Кийф обаче запознава слушателите с културно-политическата работа на ЦРУ – например как афроамерикански музиканти, сред които Нина Симон и Луис Армстронг, са били изпращани в африкански държави с външнополитически цели без да подозират това.

Истина или конспирация?

„Омръзнало ми е от конспиративни теории“, казва музикалният журналист Карстен Шумахер. "Човек трябва критично да се запита: в това има ли смисъл? Нямам нищо против митовете в рока, но в този слух няма никакъв смисъл“.

Шумахер открива несъответствия. Да, „Вятърът на промяната” е написана през 1989 година, но за първи път е публикувана през ноември 1990 година като част от албума “Побъркан свят”. Сингълът пък излиза едва през февруари 1991 година. “Тогава всичко вече се беше случило. Ако ЦРУ искаха да предизвикат промяна, щяха да дадат песента на групата за Московския музикален фестивал на мира през 1989 година.”

Шумахер не смята за съмнително и това, че песента е първата авторска композиция на Клаус Майне. „Московският музикален фестивал на мира трябва да е бил нещо специално за всеки, който е присъствал – особено за една германска банда. Това, че музикант е седнал и е написал песен, не намирам за никак странно, напротив: това е работата на един поп музикант!”.

Клаус Майне впоследствие написва още редица песни. Последната от тях е “Символ на надеждата” – балада, посветена на кризата с коронавируса.

Начинът, по който текстът е написан, и неговата простота са христоматиен пример за песен на „Скорпиънс“, смята Шумахер. Една бърза проверка в „Уикипедия“ показва, че “Вятърът на промяната” тогава е била преведена не само на руски, което Кийф посочва като аргумент, а и на испански, което обаче не се казва.

Силата на музиката

Патрик Раден Кийф е главният герой в своя подкаст. Той допуска слушателите близко, позволява им да вземат участие – както във въпросите и съмненията му, така и в интересните интервюта, които провежда с ключови личности от онова време, като музикалния мениджър Док Макгий.

Когато подкастът ражда твърде много предложения и въпроси, Кийф се среща с Клаус Майне. Двамата си говорят за времето тогава, за създаването на “Вятърът на промяната”. Накрая журналистът конфронтира Майне с резултатите от своето проучване. Без да навлизаме в подробности, ще завършим с един цитат от Майне:

“А не показва ли всичко това силата на музиката?”


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бяха

    24 4 Отговор
    ЦРУ...90% от всички песни са създадени по програми на тайните служби.
  • 2 Последния софиянец

    34 7 Отговор
    Ами пропагандните филми от типа на Рамбо.?

    Коментиран от #12

  • 3 Джаго и седемте чавета

    71 5 Отговор
    Видехме ние ветъро на промената от 9 000 000 на 6 000 000.

    Коментиран от #4, #26

  • 4 фактите

    15 25 Отговор

    До коментар #3 от "Джаго и седемте чавета":

    Ако бяха отворили границите през комунизма дали нямаше да се изсипят всички?

    А тази тенденция да намаляват раждаемостта случайно да започва през 80-те години?

    Коментиран от #13, #15, #20, #27

  • 5 Хари

    22 0 Отговор
    "Когато усетиш вятъра на промяната, строй вятърна мелница, а не стена срещу бурята" - Мао Дзе Дун. Сигурно е бил от ЦРУ.
  • 6 х о

    5 2 Отговор
    а музиката кой написа?
  • 7 другарят

    34 4 Отговор
    Оставете я тази песен! Вие кажете как Холивуд и повишената яркост на цветовете в западните филми промиха съзнанието на милиони наши овце? Така бяхме обработени, че до ден днешен и робуваме по техните плантации и кланниците в Германия.
  • 8 Фридман

    24 4 Отговор
    След падането на берлинската стена в България се наиграхте хубаво на демокрация икономиката е вече 23 години мираж и всичко нормално бяга от тук и народ, и инвеститори!
  • 9 free man

    5 12 Отговор
    Поздравления до пост.4 и 5!Ако бяха отворени границите и нямаше стена,сега нямаше да си чатим.Като си помисля какво ни мина през главите?!/за това,през малката, не съжалявам/
  • 10 СДС умреееее

    17 2 Отговор
    но преди това замъкна народа и държавата на дъното, а тези новите демократи вече ровят и дъното. Седерастите Костов, Йордан, Борисов.... се нагушиха, а вие си мислете че живеете в демокрация с мизерните си заплати!
  • 11 Музикален Критик

    11 17 Отговор
    Скорпион не струват песните са им с една и съща мелодия и един и същи ритъм нямат нищо общо с AC/DC, Ролинг Стоунс, Рейнбоу!
  • 12 Рамбо не е ли

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    документален филм?
  • 13 Започва от 1986 година

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "фактите":

    https://www.worldometers.info/world-population/bulgaria-population/
  • 14 Eli

    13 12 Отговор
    Никога не ми е харесвала тази песен, звучеше навсякъде,ужас!

    Коментиран от #24

  • 15 Това колко са щели да

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "фактите":

    избягат няма значение. Минало-бешело. Това което има значение е, че ннаселението продължава да намалява. Виж къде ме по статистики в Европейската общност. НА последните места, на първо сме само по брой жертви от катастрофи.

    Коментиран от #18

  • 16 Ромзо

    6 8 Отговор
    Честит Рамазан Байрам братя Левскари.Гяурите предадоха Левски, но ние правоверните пак ще го спасим.
  • 17 А този

    1 0 Отговор
    Ваш мн популярен блог не твърди ли че мн е сте изцапани в кафяво
  • 18 Джаго и седемте чавета

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Това колко са щели да":

    Мани го тоя според него е важно,че сме на първо място по най-млади майки.
  • 19 az #Победа75

    13 1 Отговор
    Историята не се различава много от пропагандните клишета, бълвани от Холивуд по поръчка на ЦРУ! А по отношение на т.н. "теория на конспирацията" има много добър виц- Едно прасе казало на друго: Знаеш ли, че се говори, че хората ни гледат, за да ни заколят за Коледа? А другото му казало: Ами! Не вярвай! Това е "теория на конспирацията!" :)))
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 русофил

    5 3 Отговор
    Написана от КГБ и лично от тов. Путин. Слава Росии!
  • 23 Винету Борисов

    2 1 Отговор
    Аха, а "S.D.I." на Bonfire е написана от КГБ. Егати тъпотиите!!!
  • 24 free man

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Eli":

    Мила Ели,тази песен,а и не само тя е въпрос на емоция.Мисля,на това трябва да се наблегне,като коментираме.Ако не си бил достатъчно голям и не си плакал от радост на10 ноември1989г.,не можеш да оцениш със сърцето си песента.Въпрос на поколения...Аз мога да гледам хиляди пъти"Стената"на "Пинк Флойд",а на пуберите няма да им направи впечатление...

    Коментиран от #25

  • 25 Въпрос

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "free man":

    Сигурен ли си, че си free, а не tree?
  • 26 Голем смях

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Джаго и седемте чавета":

    Що бе мурзилаж?На сила ли някой ги прати на Запад.Сигурно с пистолет на гърба.И защо не отидоха в Русия..Дори на другия край на света те си остават българи ,а ги прогони нищетата и мизерията наследени от 45 години съветско управление.
  • 27 Сандо

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "фактите":

    Отговора е "не".До 89 г. имаше работеща икономика,имаше предприятия със завоювани позиции на световния пазар.От 90 г. започна тотално унищожение,резултат - масова безработица и миграция."Добрият" Запад прилапа най-добрите и квалифицирани работници и научни кадри.Това е най-простичко казано.А за песента не зная,но е известно отдавна,че съответните служби са създавали и разпространявали вицове.
  • 28 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    навремето протестите срещу войната във Виетнам бяха ловко пренасочени в МУЗИКА,НАРКОТИЦИ....ДА музиката е огромна сила/последното изречение/!!!!А КАК да се остави СИЛА БЕЗ КОНТРОЛ????!!!!АБСУРД!!!!!!