Last news in Fakti

26 Май, 2020 10:00 6 131 72

На 24 май Скопие отново присвои езика и историята ни

  • северна македония-
  • 24 май

Република Северна Македония няма никакво намерение да ревизира своята история, а историческата комисия е само лицемерно алиби пред Брюксел и София, докато Скопие получи покана за преговори за еврочленство

На 24 май Скопие отново присвои езика и историята ни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 24 май 2020-а паднаха маските в Република Северна Македония.
Въпреки сключеният на 1 август 2017 г. договор за приятелство с България, с който Македония се задължи да уважава историческите факти, а съвместната историческа комисия да работи до изясняването на спорните въпроси, на 24 май управляващи, опозиция и историци триумфално обявиха в Скопие:

- Кирил и Методий са македонски просветители!
- Делото на двамата братя било изцяло македонско, а техните ученици Климент и Наум са основатели на Охридската книжовна школа, която нямала нищо общо с Преславската школа и с българския владетел Борис Първи Покръстител. Нещо повече – българският цар прогонил Климент и Наум от Плиска и ги запратил в далечния Охрид.
- От всички славяни само българите оспорвали старославянския език на двамата братя и го присвоявайки като старобългарски, а той всъщност бил старомакедонски…

Нормално ли е след тази антибългарска канонада, която не е спирала в последните 75 години, да продължим ухажването на държава, открито саботираща договора за приятелство и претендираща за историята ни?
Нима не виждаме очевидното? Република Северна Македония няма никакво намерение да ревизира своята история, а историческата комисия е само лицемерно алиби пред Брюксел и София, докато Скопие получи покана за преговори за еврочленство.

На 1 август 2017 година направихме историческа грешка с договора за приятелство, позволил на Скопие да влезе в НАТО, без да получим и една отстъпка по спорните въпроси за историята и езика.

За разлика от нас Гърция подписа Преспанския договор и ги пусна в НАТО, след като получи три исторически отстъпки от македонска страна:
1) Отказ от т.нар. антиквизация на македонската история;
2) Промяна на името на Република Македония, преименувана в Република Северна Македония;
3) Промяна на чл. 49 в македонската конституция. Той гласеше, че Македония има правото и задължението да защитава македонците, където и да живеят те, както и да подпомага тяхното икономическо и културно развитие. Според Гърция въпросният член може да доведе до искане на славянофоните (официален гръцки термин за българското население) и помаците за присъединяване към Македония.

А какво получи на 1 август 2017-а членуващата в Европейския съюз и НАТО България?
Скопие великодушно се съгласи да участва в българо-македонска историческа комисия, която да обсъди съдържанието на учебниците по история, литература и география на двете страни. И нищо повече!
Срещу това скромно обещание от кандидат за членство в две международни организации, присвояващ българската история и култура, страна-член на ЕС и НАТО позволи на Северна Македония да влезе в Северноатлантическия пакт, без да получи и една стотна от това, което Скопие даде на Гърция.

Македонистите дадоха на Атина всичко поискано от тях. А със сключения зад гърба на България Преспански договор отправиха териториална претенция към България, защото географският показател „Северна Македония“ включва и Пиринския край.

По ирония на съдбата четири години по-рано Борисов заяви в Благоевград, че България не приема името „Северна Македония“ понеже то пряко ни засяга. Не само го прие, но дори приветства Преспанския договор, забравяйки какво е казал в столицата на Пиринския край.
Пренебрегвайки принципите на добросъседството и газейки историческите факти, в Скопие се отрекоха от споразумението за българския Цар Самуил и отказват да признаят българската принадлежност на Братя Миладинови, Григор Пърличев, Гоце Делчев. Да не говорим за Илинденско-Преображенското въстание, което Зоран Зарев присвои, после се извини, а сега пак претендира, че то нямало нищо общо с българите.

Възползвайки се от спорния термин „споделена история“, който ние с лекота им подарихме, македонските политици смятат, че „споделено“ значи законно присвоено. За да докаже истината, че вълкът козината си мени, но нравът никога, македонският президент театрално ни заплаши, че ще се откажат от еврочленство, ако продължим да наричаме македонския език български.

Ако имахме гръцкото самочувствие и дипломатическата вещина на елините, Пендаровски ни дава отличен повод да уважим антиевропейските му настроения и да заявим на Скопие:
В ЕС се влиза доброволно, а не насилствено!

Докато не признаете българските корени на езика си, лабораторно създаден от сръбските академици през 1945-а, България няма да ви пусне в ЕС!

Цар Самуил, цяла плеяда български възрожденци и Гоце Делчев са българи и делото им е българско! Не приемете ли тези безспорни исторически факти, ще останете пред портите на Евросъюза!

В МВнР на България вече осъзнават, че 1 август 2017-а е дипломатическо поражение, напомнящо на други две български капитулации пред македонизма – насилственото македонизиране на Пиринския край след договора „Тито – Димитров“ и предаването на костите на Гоце Делчев на Скопие през 1946 година.

Все още не е късно да поправим грешката от 1 август, ако не искаме тя да се изроди в трета капитулация с даване на българска евровиза за Скопие. Просто трябва да направим тези три стъпки:

1) Без да чакаме изхода от парламентарните избори в Република Северна Македония, които все още не са насрочени, България да прекрати участието си в историческата комисия. Всъщност съседите ни дава повод за тази стъпка, тъй като македонските историци блокираха работата на комисията с отказа си да заседават до изборите;

2) България трябва да преосмисли термина „споделена история“ и да го ревизира. За Скопие това е удобна пътечка за легално присвояване на български исторически личности и за европеизиране на антибългарския македонизъм;

3) Докато не започне реална преоценка на македонската история, докато не се реши „езиковият спор“ (или поне не стартира процес на неговото осмисляне от македонска страна), президентът и премиерът ни не трябва да участват с македонските си колеги в общи чествания на личности и събития от нашата история.
Защото общото минало не значи подарена история и преотстъпен език!

Авторът е
Доктор по международно право
Посланик на България в Хърватия (1997-2002)


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде стига!!

    86 7 Отговор
    Въведе им визи по 300 евро и не им преиздавайте продадените български паспорти. Да видите как ще клекнат.

    Коментиран от #4, #15, #68

  • 2 Така ще е

    66 5 Отговор
    докато се сключват идиотски договори....
  • 3 коментар

    75 6 Отговор
    Браво.
    Най после един истински БЪЛГАРСКИ политик.
  • 4 НаучихмеСеНаАрогантност

    11 46 Отговор

    До коментар #1 от "Айде стига!!":

    Виж, явно 13 години членство в ЕС ни е отразява. С арогантност, лицемерия и глоби не трябва да се дйства към наш съсед, който всъщност си е наша държава. Да ЕС венага ти спира парите като не слушаш ... но трябва ли и ние да се учим на лошите им номера. Сигурен съм, че има и друг начин с дискусии и разбирателство да станат нещата. Искаме ли и те да станат същите мишки като нас, дето питат Брюксел и за ремонт на крайселски регион, да не би да не отговаря на някое изискване и да ни се карат после !
  • 5 Евала...

    36 5 Отговор
    ....на наглоста на Македонците.
    Кирил и Методий македонци ?
    Сега 1. Гоце Делчев го правим варненец който е мислил до последно,че македония е месарски магазин за дом.наденици.
    2. Скопие го правим старо бг.село което 45 година е отнето несправедливо от България и дадено на македония,3. а охридското езеро е изкопано от българи по проект на бг.инжинери.
    Ако македония признае официално тези 3 точки,може да си вземе К.и М.и да ги пише ако иска и извънземни 🤣

    Коментиран от #65

  • 6 Гербав трол

    41 4 Отговор
    Ами докато ни управляват продажници и гъ.олизци за които интересите на господарите им са по-важни от интересите на България така ще е. Този договор за "добросъседство" е поредното предателство против България и нашите го подписаха под давлението на Козяк.

    Сега ако пак ги натиснат сигурно ще признаят че даже ние говорим на македонски диалект и цар Самуил си е чист македонец.

    До кого ще ни управляват чужди подлоги.
  • 7 Тарабойша Хитранов

    50 2 Отговор
    Не става ясно какво толкова се занимаваме с тия неокъпани македонци.Простотиите им нямат край с постоянство и глупост , я едно бастър копче на вето и марш при албанците на запад да гледат ЕС през крив макрон.Като се измият от простотията добре дошли като нормални българи .

    Коментиран от #66, #67

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АБВ

    43 4 Отговор
    Права и политика се отстояват с твърдост!АКо клякаме и се дупим на тези макЕдонски посерковци и държавата ще ни вземат един ден.Бий,за да те уважават.Тези трябва веднъж завинаги да го разберат.Историята принадлежи на българите и най-старата държава в Европа!

    Коментиран от #64

  • 10 Кой68

    32 5 Отговор
    Неадекватност,неумение и недалновидност във българската политика от признаването на една географска област за държава Македония до ден днешен....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван

    8 17 Отговор
    България трябва да обяви 11 май за национален празник, без трети март и други такива. На тази дата за първи път сме празнували братята Кирил и Методий. Да видим тогава какво ще измислят тъпите македонци.
  • 13 wgw

    28 7 Отговор
    Тъпаци! Това , че са си кръстили дървавата на регион само им вреди. Да Солун се намира в Македония в Гърция, Петрич се намира в Македония в България, Скопие се намира в Македония в бивша Югославия. Все едно да има държава Добруджа, Силициева долина, Средна гора или Сахара!!!
  • 14 Gost

    16 8 Отговор
    България, без език, без култура, без история,само ИЗМИСЛИЦИ, МАНИПУЛАЦИИ, ИНТРИГИ, една България, която НЕ СЪЩЕСТВУВА, НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
  • 15 Кой68

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Айде стига!!":

    Те са асоцииран член в NATO?Но най-лошото ще стане като влязат в EU....

    Коментиран от #34

  • 16 Начо

    12 20 Отговор
    Добре че има още по мизерни държави от нас на които да се дръвчим и избиваме комплекси.Ето,русия постоянно твърди че азбуката е руска и няма нищо общо с България.Що не се издръвчим на тях

    Коментиран от #18

  • 17 Древно Маке

    29 2 Отговор
    Добре де, значи старобългарския според макетата всъщност бил старомакедонски!!
    Е ЗАЩО тогава старомакедонците са говорили и писали на старогръцки???!???

    Няма такава простотия, на тия българи в Македония са им изгладили мозъка като бял лист хартия.
  • 18 Койчо

    13 4 Отговор

    До коментар #16 от "Начо":

    Твърдяла го е преди, сега не, а макетата продължават. Ъндърстендишш!

    Коментиран от #19

  • 19 Кирил

    9 14 Отговор

    До коментар #18 от "Койчо":

    Напротив,руската официална политика е че азбуката е руска.

    Коментиран от #27

  • 20 Сандо

    19 4 Отговор
    Докато ние борехме врага отпред/изток/,получихме удар отзад/запад/.
  • 21 Лекар БГ

    26 6 Отговор
    Страшно изчерпателно и смислено написана статия.Напълно съм съгласен с автора.Повече няма какво да се добави.Освен,за пореден път,да се напише,колко продажни и жалки са ни политиците.Всичко,което си позволяват от Скопие,е плод на натиск от страна на Вашингтон.И нашите послушковци,просто изпълняват,колкото и да е в ущърб на националният ни интерес.
  • 22 Тръмп

    14 8 Отговор
    От тези търкания печели Сърбия и Русия!!!:):):)
  • 23 Коко

    18 4 Отговор
    Външният министър, какво чака,нареждане от козяк а не реагира
  • 24 Ю Кортес

    8 9 Отговор
    Позицията на русия е че азбуката е руска.Рядко,само за да засилят провокацията,казват че е македонска.Това направи Путин при гостуването на македонския президент.
  • 25 Next

    20 2 Отговор
    Догодина ще се окаже че българите са македонци.
  • 26 Пацо

    13 7 Отговор
    Всъщност азбуката е гръцка с променени 6 знака.Всеки,веднага може да установи това като сравни алфавита с кирилицата.Нашият принос е превода на книгите и разпространението на книжовността и християнството.За съжаление,това не се признава от русия поради имперски шовинизъм

    Коментиран от #36

  • 27 Койчо

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кирил":

    И посочи къде е тази официална политика днес?
  • 28 Мим

    30 3 Отговор
    Статията е напълно коректна и е абсолютната истина,че управниците ни допускат съществена грешка след грешка с макетата.Те са толкова подли спрямо България и излиза,че ние им се подмазваме и защитаваме техните интереси.Веднъж завинаги трябва да се разбере , че никакви отстъпки .Пример са гърците и трябва,като тях да правим, те показаха,как се действа с тях.Докато не признаят нашия език и история и се подпишат без условие,никакви преговори с тях.Да си стоят там и никакви паспорти да не им издаваме.Никаква полза от тези лицимери,ако сме с тях на фронта,първи ще ни забият ножа...
  • 29 В.В.

    5 15 Отговор
    Оставете Макетата и те да празнуват...Къв е проблема?...Прекалено много истории има..И те пречат на съвременното съжителство...Англо говорящите не се карат за тая работа..Като им подражава БГ,нека и туй да види.. Македония та Македония...
  • 30 Македония е наша

    23 3 Отговор
    До кога ще се събразяваме с тази измислена нация,браво на Гърция никаква толерантност,преценилиги са ги що за хора са.
  • 31 В.В.

    8 10 Отговор
    Оставете Макетата и те да празнуват.... Македония та Македония...Желев призна Македония за независима държава...И сега трябва да и измислят история и език и царе и тн..Що не ревахте 1991г??
  • 32 0123

    26 2 Отговор
    Макетата ще влязат в ЕС колкото и да пискаме. Това ще стане защото продажните ни политици ще подпишат под натиска на Брюксел. Кинтите на ЕС тежат много повече от националните интереси на България. Ако бяхме истинска държава отдавна да сме наложили такива рестрикций на макетата,че свят да им се завие. Но за това трябват топки ,а ние имаме само задници.
  • 33 Сънувах

    10 1 Отговор
    че на обикновените македонци им светнало, че са българи и са изгонили сърбизираните си политици, дето от 75+30 години ги лъжат, че са не българи. После сънувах и как пада границата, но заплатите на македонците падат до стойността на нашите, а нашата корупция пуска и там корени. Сънувах как македонски пенсионери и изпосталели деца реват, че не им остават пари да преживеят дори и месеца, че бг лекарите не искат дори да ги погледнат, а Боко ги дере от данъци, както и турчин не ги е драл. Стана втора вълна, ала тоя път никой им не плати обезщетения, фалира и тяхната икономика, много македонци останаха на улицата. Но една македонка все пак спечели - уреди се с апартамент в Ню Йорк, а Боко често я посещава на връщане от Барселона за България. Разбихме и тия българи, ала важното е, че си изчеткахме самочувствието, че сме голяма нация...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Диамантената ръка

    16 4 Отговор
    Поставяме им условие както гърците, да си сменят името. И да си говорят на какъвто език искат. Името ще е България, разбира се.
  • 36 Генерал 🇧🇬

    18 6 Отговор

    До коментар #26 от "Пацо":

    Хора, не се лъжете от преиначената и присвоена гръцка лъжлива история.
    Известно е, че древните българи са знаели отлично основните закономерности на движението на планетите и Земята около Слънцето, и въз основа на тези свои познания са създали най-съвършения и стар до днес календар - Древнобългарския календар.

    Нали не си мислите, че старите българи по онова време са правили толкова сложни матиматически изчисления, без да имат посменост?!
    И това е много преди гърците изцяло да присвоят финикийските букви!

    Коментиран от #37

  • 37 любопитен

    7 12 Отговор

    До коментар #36 от "Генерал 🇧🇬":

    Правиш опит да задминеш македонците ли?

    Коментиран от #45

  • 38 По-точно

    8 3 Отговор
    Майчиния македонски език е шиптърския.Те са повече от макетата.

    Коментиран от #50

  • 39 Руския комунизъм

    8 8 Отговор
    Наложен у нас е виновен за тия неща! Наще комунисти пребиваха българите в пиринско за да се пишат македонци по заповед на коминтерна! Преди години като дете присъствах на една сватба на която присъстваха хора от региона! Тогава въвждаха новите паспорти с гражданство-българско. Един от гостите тогава заяви че толкова бой е изял и той и братята му да ги пишат македонци че никога повече няма да се пише българин! Е и сега си берм плодовете на собствената си антибългарска просъветска политика!
  • 40 След като толупа и Каракачанов забъркаха

    12 1 Отговор
    кашата с договора,под чужд геополитически натиск,в интерес на трети страни,сега трябва да се преустановят всякакви контакти и преговори. Те първи преустановиха работата на комисията и изпълнението на договора. Необходими са ясни ултимативни условия за продължаване на отношенията.

    Коментиран от #52

  • 41 Фридрих

    2 4 Отговор
    И какво, авторът си няма име ли ?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Генерал 🇧🇬

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "любопитен":

    Не, най-проста неопровергана логика.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Османлията

    6 5 Отговор
    Пишете официална молба, да дойда и ще видите ,че всичко ще се оправи и няма да има никакви проблеми на балканите
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 стоян георгиев

    10 2 Отговор
    за съжаление правителството и тук ще се провали.борисов няма да постигне нищо с македония и ще ги приемем в ес без да са се реформирали.което го прогнозирах от самото начало.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Денонсиране на позорния договор

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "След като толупа и Каракачанов забъркаха":

    Единственото вярно решение за България е ДЕНОНСИРАНЕ от Народното събрание на срамния и омразен за българския народ Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

    Основания:
    1. Договорът е омразен на българския народ защото:
    - го разделя по езиков признак;
    - предвижда пазарлък в комисия за пренаписване на вече състоялата се и написана от българските учени история на България.

    2. Няма такъв държавен субект като "Република Македония".

    3. Измислената държава Република Северна Македония не спазва духа на приятелство, който е залегнал в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, като игнорира историческия факт, че на нейна територия преобладаващото население е българско, но с насадено чуждо самосъзнание, както и факта, че същото това българско население говори на диалектна форма на българския език, а именно, на изкуствено създадения въз основа на българския език "македонски език", който си остава диалектна форма на българския език.
  • 53 Реалист

    5 2 Отговор
    За такива мизерници и родоотстъпници няма място в Европа.
    Достатъчно е, че влязоха в Нато, за да не се намърда и путин там.
  • 54 Генерал 🇧🇬

    10 3 Отговор

    До коментар #42 от "...":

    Това са стари политически, идеологически и етнически доктрини, които твърдят, че Азбуката ни е гръцка и, че била пригодена за запис на славянската реч - много погрешно твърдение.
    Счита се (засега официално),че финикийската азбука е началото на всички буквени азбуки. Но съставена само от съгласни, тя е неприложима за българския език.
    "Гръцката архаична азбука не е оригинална а е заимствана от финикийската изцяло, като са добавени 4 гърлени и 2 полугласни знака. Така разликата е 4,3% между двете. Това се случва в 900г.пр.Хр.
    Пет века по-късно гърците обърнали писането от писане наляво в писане на дясно. Обръщат и знаците.
    Така се създава гръцката класическа азбука, в която разликите с финикийската станали 12,5%. В 6 век пр.Хр. римляните взели 21 букви от нея и се появява латиницата. След 25 века самостоятелно развитие тя има 9 различни буквознака или 34,6% разлика спрямо съвременната гръцка азбука. Кирилицата има още в началото на създаването си 18 различни знака от гръцката - 43 % разлика. Затова не може да се каже,че тя е гръцка или че някога е била такава. Много "по-гръцка" е латинската,а самата гръцка е 10 пъти "по-финикийска".

    Така че, ако държиш на своето невежество да твърдиш, че азбуката ни е чужда, то тя е по-скоро финикийска, а не гръцка. И то с тая разлика, че сме положили много повече труд за нея, отколкото гърци и латини, които са я заимствали почти изцяло.
  • 55 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор
    еееех ЕНЧЕВ!!!!ТЕ сега ,,усвояват,, натрупаното от БОЖКОВ,василев и другите олигарси/пари,антики,активи/!!!!Какво ги интересува БЪЛГАРИЯ!!!!!!
  • 56 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    имаме ли външен министър???ИМАМЕ
  • 57 Ванчо Михайлов

    1 4 Отговор
    СПОМЕНИ-ч.4, Indianapolis, USA, 1973, с.898:
    "Има наслоено доста нещо след войната в България, от което МАКЕДОНЦИТЕ, наистина, докрай требва да се делят и да го отбегват - това е измената, хванала дълбоки корени там [в България]. Тя се е прикрила под разни маски, като почнете от вулгарното [ДС-]шпионство и стигнете до велемъдрото "държавничество" ... Въобще, подушиха се през девет баира и ревнаха в хор всички, които от 1893г. до днес са извършили всевъзможни посегателства върху КАУЗАТА на МАКЕДОНИЯ. Оправдание се опитаха да търсят в обстоятелството, че много било изтъквано наименованието "МАКЕДОНСКО", "МАКЕДОНСКИ". Но това наименование ВСЕКОГА се е употребявало, тъй както и ИМЕТО МАКЕДОНИЯ. Ако речем да го заличим, требва да унищожим повече от половината страници на българската история, наука и изкуство; требвало би да престанем светите Кирил и Методия да наричаме "МАКЕДОНСКИ РАВНОАПОСТОЛИ" и т.н. На свой ред ще запитаме, защо един от българските полкове биде наречен "14 пехотен МАКЕДОНСКИ полк"; защо през големата война цела дивизия биде наречена "МАКЕДОНСКА"; или защо говорим също за Тракия, Добруджа, за тракийски комитет, добруджански марш и пр., а не ги назоваваме с единственото име "български"? Защо не е обявен за сепаратист проф. Йорд. Иванов, който изтъква, че от векове насам Самоковско, Дупнишко и Кюстендилско са считани за ЧАСТ от СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ? Христо Ботев пише за МАКЕДОНИЯ, а не я нарича например, югозападна България. С истинското й име на

    Коментиран от #58, #61

  • 58 Ванчо Михайлов

    2 5 Отговор

    До коментар #57 от "Ванчо Михайлов":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ: С истинското й име наричат тая страна всички народи в течение на пре-дългата й история, така са я означавли и монасите от Рилския манастир, в отправените до руския цар писма, с които са молили да им изпращат помощи - при датата на писмото ВСЕКОГА стои написано: "РИЛСКА СВЕТА ОБИТЕЛ - МАКЕДОНИЯ". Името на МАКЕДОНИЯ [и МАКЕДОНЦИ] е споменато на 24 места в Светото Писание."

    Коментиран от #62

  • 59 Jacques Yvec Moineau

    9 3 Отговор
    За съжаление не съм оптимист, че ще се преборим. Защото:
    1. Македония от една страна със здрава антибългарска пропаганда.
    2. Русия винаги е пропагандирала за "славянската" азбука
    3. Сърбия в унисон с Русия е с антибългарска пропаганда- заради българското малцинство там.
    4. Другите славянски държави са по скоро на принципа "оправяйте се сами".
    5. Европа ни натиска да се договорим заради приемането ма Македония в ЕС.
    6. Нашите политици са винаги били импотентни и продажни...последно доказателство е оня дето определи руската пропаганда като "шеговита ситуация".
    7. Историците са ни надъхани, но са оставени да се оправят сами. Нмат подкрепата на политиците ни.
  • 60 прoф.д.ф.н. Вл. Мурдaрoв

    2 6 Отговор
    Eдинcтвeният пoвeчe oт 1300-гoдишeн "принoc" нa "бългaритe" e в нacaждaнeтo нa Бaлкaнитe нa думaтa и бoйния вик нa oрдaтa им: "ГЕПИ-И-И-И", зaeднo c духът и мaнтaлитeтът "ГЕПИ"! Вкл. и нa нeгрaмoтния и нeпиcмeн Бoби-1, избил дo крaк ceмeйcтвoтo cи зa дa пoлучи oт Визaнтия тeнeкиeнa кoрoнa c шaрeни кaмъчeтa! "ГЕПИ" ce e зaпaзилa пoвeчe oт 1300 гoдини в зaдунaйcкитe зeми и кaтo думa, и кaтo фрaзa, и кaтo знaчeниe, и кaтo дух, и кaтo мaнтaлитeт, и вeчe ca чacт oт нaциoнaлния гeнoфoн - мoжe дoри дa cи имa и гeнeтични мaркeри! Прeз врeмeтo нa coциaлизмa и пocт-coциaлизмa избуя дo aбcoлютнa бeзнaкaзaнocт и дoри гoрдocт oт ГЕПЕHЕTО - кoй нa дрeбнo, кoй нa eдрo! Ширoкo ce упoтрeбявaт зa приятeлcки призив към някoгo при здрaвиcвaнe: "ГЕПИ, брaтo"! Тaкa ce e рoдил и глaгoлa "РAЗГЕПBАM": "Cкий ги тия хоyмита - трийce гoдини рaзгeпвaт държaвaтa и cтaдoтo"! Дa ГЕПИШ – тoвa e ГOРДOCТ! Дa ГЕПИШ мнoгo – тoвa e БИЗНEC! Дa мaрoдeрcтвaш цял нaрoд – тoвa e ПOЛИТИКA! Дa мaрoдeрcтвaш цялaтa плaнeтa – тoвa e ТРAНC-AТЛAНТИЧECКA ЦEННOCТ! ГЕПИ-МAРOДEРCТВOТO e и в OCНOВAТA нa БКП-ПOБЪЛГAРEНAТA ДC-МУТРO-МИЛИЦИOБНEР-ПAТРИOТAРCТВAЩA ЦИГАHЬОP БЪЛГАPЩИHИСTKА ШАЙKА!
  • 61 Отговор

    8 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ванчо Михайлов":

    На всичките ти брътвежи и въпроси отговора е един, и много прост: Защото Македония винаги е била ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ В БЪЛГАРИЯ!!!
  • 62 Генерал 🇧🇬

    11 2 Отговор

    До коментар #58 от "Ванчо Михайлов":

    Ванчо, писал съм и преди за това, казвам го и на теб.
    Античнитe мaкeдoнци ca гoвoрили нa гръцки,тoвa пoнe e приeтo oт нaучнoиcтoричecкaтa oбщнocт в cвeтoвeн мaщaб, пък и oткрититe мaкeдoнcки нaдпиcи cъщo ca били нa гръцки eзик, бeз иcключeниe.
    Античнa Мaкeдoния нe ce e включвaлa днeшнaтa Сeвeрнa Мaкeдoния или чacти oт нeя, в пo къceн eтaп Aлeкcaндър Велики oкупирa тeзи зeми кaктo и пoзнaтият дo тoгaвa cвят. В Пaкиcтaн и Индия, пo тая лoгикa мoгaт дa изявят прeтeнции зa мaкeдoнcкият им прoизхoд.
    Т.е. древна Македония без собствен език става „световна държава“, но тя няма нищо общо с населението на днешната македонска държава.

    След смъртта на Александър Велики Македонската държава се разпада. Постепенно се заселват и славянски племена от групата на дакийските славяни. През 7-ти век, когато Византия започва да ги тормози, славяните търсят помощ от прабългарите. Тогава Куберовите българи нахлуват от Панония и се установяват и на територията на днешна С.Македония( не оная древна Македония на Александър Велики) и създават Куберова България.
    Кан Аспарух е бил в делтата на р. Дунав. В началото на 9-ти век Куберова и Аспарухова се съединяват в една България.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Сова

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "АБВ":

    Но янките като ударят по масата ние веднага ще се надупим тоест т.нар. правителство на герб!!!56
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Личо

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тарабойша Хитранов":

    Абсолютно правилно. Измислени нации и държавици си позволяват обиди срещу БЪЛГАРИЯ. докога???!
    .
  • 67 Личо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тарабойша Хитранов":

    Абсолютно правилно. Измислени нации и държавици си позволяват обиди срещу БЪЛГАРИЯ. докога???!
    .
  • 68 Маке

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Айде стига!!":

    И каква вина има народа, че политиците не струват. И стига тези мисирки са насаждали омраза и да ни отвличат вниманието от истинските проблеми.
  • 69 Макето

    3 5 Отговор
    Е я ви па казувам оти сте си макета бугарите и азбуката ви е македонцка религия оти ке немате оти сте ненормално бугарско племе оти вашата семочка е с сръбска писменост....,.....бугаря ке се именува Македония Майко Македония ке ви Гази маке ви бугарска......

    Коментиран от #72

  • 70 cazzo di cane

    1 0 Отговор
    Уж не са българи, а повечето от тях си вземаха български паспорти без някой друг да ги кара. Редиха се на километрични опашки за тях и гордо развяваха документите, с които доказваха че са българи и корените им са в България. На края на България и Гърция ще им дойде до гуша от мозъчните им пръдни и ще построят стена между себе си и тях, по-голяма и от китайската и напълно ще затворят границите си с тях. Да се мятат на магаретата си и да пътуват.
  • 71 2233

    1 2 Отговор
    Братя сте! Един и същ език говорите! Една и съща култура имате!
    Други държави насъскват хората от балканите едни срещу други и те без да се замислят, се джавкат едни други. Старото правило; Разделяй и владей. Заради вас дори и специална дума са измислили БАЛКАНИЗАЦИЯ, значението на която ще намерите в речника или в интернета. Вижте историята и ще разберете защо наричат балканите БАРУТНОТО БУРЕ НА ЕВРОПА.22
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.