27 Май, 2020 15:57 4 555 34

Поредна руска провокация или поредна русофобска партенка за 24 май?

  • валентин хаджийски-
  • руски културнo-инфoрмaциoнен цeнтър-
  • 24 май

Преди години умувах тук защо Трети март, макар и голям наш празник, не е подходящ за национален празник, защото ни разделя на русофили и русофоби. И защо вместо него 24 май трябва да ни бъде национален празник, защото обединява българите, пък и ни свързва с други близки народи. Така мислеха и много други. Да, но българските десни запретнаха ръкави да отровят и 24 май и го превърнат в кален терен за схватки на русофили и русофоби.

Поредна руска провокация или поредна русофобска партенка за 24 май? - 1
Снимка: Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бях зает с подготовката на първия виртуален концерт за 24 май в българското ни училище в Ню Йорк и не успях да реагирам още в събота на активното медийно мероприятие за раздухване на русофобски сантименти у нас. Още незабравили 9 май с декларацията на Майк Помпейо и посткомунистическите министри-васали, прочетохме в „Медиапул“ за „Нова руска провокация за 24 май вместо поздрав“.

Източникът на „новината“ бе съобщение на агенция „Фокус“, излязло три часа по-рано и озаглавено по-скромно: „Изложба на РКИЦ в София представя Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука и създатели на църковнославянския език“. Последва бърза пукотевица в социалните медии, появиха се анонимни уж руски тролове, пишеши лунатични постове, и кастрещи ги професори, сред които и един специалист по общите въпроси, проф. Кирил Топалов, който ни разкри сензационно, че „славянски език няма“ и че налагането на термина у нас било „продукт на съветския натиск“. Дигна се голям шум. Излезе публикация в „Свободна Европа“.

Както си му е редът, днес най-после рекох да проверя как стоят нещата. В интернет пише, че всъщност РКИЦ е затворен и работи онлайн. Изложба за 24 май и славянската писменост не фигурира в планираните събития за месеца. „Фокус“ съобщава, че става дума за изложба „пред вратите“ на РКИЦ. Има само снимка на надпис под репродукция на руска икона на св. Кирил от XVII в., по всяка вероятност лепната отвътре на витрината на затворения РКИЦ, която икона „буди особен интерес“. До нея се вижда крайчец на друга икона на св. Йоан Бо[гослов], нямаща общо със славянската писменост. Изложбата била на „Московски държавен обединен музей-резерват“.

Очевидно интересът на „Фокус“ се буди не от иконата на св. Кирил сама по себе си, а от надписа отдолу, който гласи: „Св. Кирил, наречен Философ (827-869) и брат му Методий Моравски – родени в гръцкия град Солун (Салоники), реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просвещението в Русия“.

„Московският държавен обединен музей-резерват“ (Московский государственный объединенный музей-заповедник) е сегашното (от 2005 г.) название на църквата-музей в Коломенское, в която съм ходил някога – красива е и била на особена почит сред френските импресионисти. Това е местен музей, подчинен на отдел „Култура“ на московското кметство, чиято компетентност не стига до кирилометодиевистиката.

На сайта му има непретенциозен материал за 24 май – „деня на славянската писменост и култура“, в който пише, че великите просветители Кирил и Методий са подарили на света кирилицата (http://www.mgomz.ru/sobitiya/dorogie-druzya-pozdravlyaem-vas-s-dnyom-slavyanskoy-pismennosti-i-kulturyi) и че по случай празника посетителите на сайта и страниците им в социалните мрежи (музеят е затворен) ще могат да видят разни неща, включително иконата „Равноапостолният Кирил, учител славянски“: http://www.mgomz.ru/sobitiya/ikona-ravnoapostolnyiy-kirill-uchitel-slovenskiy, под който се мъдри въпросният надпис, но я няма иконата на св. Йоан Богослов, която е снимана от „Фокус“ на витрината на РКИЦ заедно с нея.

Не става дума значи за официална изложба в музея в Москва за 24 май, камо ли за официална руска изложба в София, а за неща от сайт на московски музей. Как иконата и „интересният“ надпис, очевидно работа на неизкусен в историческите тънкости музеен копирайтер, са се озовали на витрината на РКИЦ в София, как са били забелязани там от репортера на „Фокус“ и как станаха горещо дебатирана от българските медии и професори тема на връх 24 май – това не мога да кажа.

Защо неизвестният московски копирайтер пише, че Кирил и Методий са „реформатори“ на славянската азбука и първи разпространители на грамотността и просвещението в Русия“? Това са популярни руски интерпретации, свързани с дейността на Кирил в Херсонес Таврически, античен гръцки град в чертите на днешния Севастопол.

Покрай присъединяването на Крим в 2014 г. в Русия много често се говореше, и от Путин, че люлката на християнството в Русия е Херсонес. Това е условно вярно, доколкото става дума за днешните руски земи, а не за руския народ. В черноморските елинистически градове християнството прониква още в I в. Според преданието на БПЦ апостол Андрей Първозвани проповядва в Одесос (Варна) в 56 г. н.е. ръкополага за пръв епископ св. Амплий, един от 70-те ученици. Разбира се, в I в. н.е. нито в Крим имало руси, нито в Одесос – българи. Тези народи възникват значително по-късно, от IX в. нататък.

Няма данни също, че Кирил в 859-861 г. е срещал славяни в Херсонес. В Пространното му житие се казва, че той пътува с дипломатическа мисия до хазарите, които молят ромейския василевс за съвет дали да приемат юдаизма, исляма или христянството. В Херсонес Кирил „намери евангелие и псалтир, написани с рушки букви, и човек, говорещ на този език... и отдели гласните и съгласните букви“. Последното сведение е важно и най-вероятно значи, че в „рушките“ букви нямало знаци на гласните звуци и сигурно те били семитски (афроазиатски, както е прието сега да се казва).

Преди да намери „рушките“ букви, в Херсонес Кирил изучил еврейския език, беседвал със самарянин и чел самарянски книги. Някои български езиковеди също предполагат, че буквите в глаголицата, създадена няколко години по-късно за Моравската мисия на братята, които не съществуват в гръцката азбука – като ш, щ, ц – са заимствани от семитското писмо, с което Кирил се запознал по време на пътуването си до хазарите. Значи в днешния Севастопол, а тогава елинистическия град Херсонес в Хазарския хаганат, Кирил проповядвал на евреи и хазари и научил семитски букви, които му били полезни за глаголицата, понеже в гръцката азбука ги няма, а звуковете се срещат често и в семитския, и в славянския език.

Това е според мене най-достоверното тълкуване на текста под иконата на витрината на РКИЦ. В него трудно може да се намери вреден антибългаризъм – по-скоро провинциален руски патриотизъм, какъвто и у нас имаме в изобилие. Но още веднъж – не става дума за официална изложба на руската страна в България или за официално изявление на руски представител. Текстът е взет от сайта на руски музей, подчинен на град Москва, и очевидно не е предназначен за международна употреба.

А само преди две седмици българските медии вряха и кипяха от умишлената провокация на българското правителство към Русия на най-големия ѝ празник – Деня на победата – с декларацията, подписана от българския външен министър. Значи би било логично да чуем нещо реципрочно от Лавров или Песков на 24 май. Нещо като Путин за „македонските земи“ преди години, а не чухме.

Следващите неща съм ги писал много пъти вече, но все се налага да ги повтарям. Проф. Кирил Топалов идва да ни открие, че съветският натиск е причина всички домашни и чужди извори от IX-Х в. да наричат езика на Кирил и Методий и на учениците им в България „славянски“.

Колко пъти препрочитахме приписката на Тодор Доксов от 907 г.: „Тия благочестиви книги... преведе по поръка на нашия български княз Симеон на славянски език от гръцки епископ Константин, ученик на Методий, архиепископ на Моравия, в годината от сътворението на света 6414 (906), индикт 10. По поръка на същия княз ги преписа черноризец Тодор Доксов на устието на Тича в годината 6415 (907), индикт 14... В същата година почина на 2 май в събота вечерта божият раб, бащата на този княз... великият, честният и благоверният наш господар български княз на име Борис, чието християнско име бе Михаил. Този Борис покръсти българите в годината етх бехти.“

Всичко е толкова ясно. Езикът на Кирил и Методий, на учениците им, на Преславската школа се самонарича, разбира се, словѣньскъ. Във всички извори: „Прочее преди славяните нямаха книги“. Славянска е и азбуката – и глаголицата, и кирилицата. Българският владетел, разбира се, е български. Българският народ е български. „Българският княз Борис покръсти българите в годината етх бехти“ (доколкото помня, петият месец от годината на таралежа) по прабългарския лунен цикличен календар, който тогава още бил в сила.

Кога славянският ни език започва да се самонарича „български“? Обикновено се приема, че в ХI в., когато споменът за особения неславянски език на прабългарите вече избледнял. Аналогията с името на народа ни може да помогне. Омуртаг в началото на IX в. строго разграничава българите от славяните. Тодор Доксов вече нарича всички поданици на българския княз „българи“. Процесът протекъл за по-малко от век. Тодор в началото на X в. нарича езика на българите „славянски“. Вероятно след сто години и езикът ни вече се самонарича „български“. Тогава вече са видими и езиковите различия между нашия и другите славянски езици, които не били видими още в IX в. България е покорена от Византия и желанието на повечето българи да се българеят, т.е. да се асоциират със спомена за българското царство, се е засилило. Ромеите не връщат дори старото име на Варна, така здраво новото се е укоренило. Във всеки случай в латинския превод на влахобългарските документи от XIV в. езикът, на който са написани в оригинал, се нарича български – „при съмнение предимство да има българското писмо, carta Bulgarica“.

Съвременната археология категорично показва, че „кирилицата“ е възникнала в X век в Преславската книжовна школа, тъй че правилно би било азбуката ни да се казва „симеоница“ (мнението не е мое, а на видния руски лингвист от ХХ в. Николай Трубецкой, живял известно време и в България). За българския читател ще е интересна и излязлата в 2006 г. книга на Флорин Курта (Florin Curta) „Югоизточна Европа в Средновековието, 500–1250 г.“ (Southeastern Europe in the Middle Ages, 500-1250), която обобщава данни и изводи и на много съвременни български автори. Анализът на особеностите на езика на най-старите глаголически и кирилски паметници също показва, че при последните преобладават източните (преславски) езикови особености, а при първите – западните (охридски). Влиянието на кирилицата зад граница е най-силно на изток, а на глаголицата – на запад. Всички староруски паметници са на кирилица, в Хърватско глаголически надписи се срещат чак до XIX в.

Старобългарският книжовен език, до XI век и в самата България наричан „словѣньскъ“, е оформен също най-вече в Преславската школа. Кирил оставил сравнително малко преводи от гръцки на словѣньскъ, само за най-насъщните черковни треби. Голямото мнозинство кирилски текстове от старобългарската книжнина, особено по-сложните, са преведени и оригинално съставени в Преславската школа. Там е изкована философската ни терминология – битие, същност, естество, качество, количество. България в лицето на Преслав не само спаси делото на Кирил и Методий от затриване, но го повдигна на качествено нова степен и го разпространи в огромна и за днешно време част от света. Това даде възможност, както подчерта руският литературовед Дмитрий Лихачов, руската средновековна книжнина да тръгне с летящ старт към духовните висоти, които по-късно достигна.

И така, нашата писменост („кирилица“) и книжовен език не са дело на „ромейски мисионери“, „дипломати“ или „шпиони“ – според предпочитанията на пишещите, не са донесени от Гърция, Херсонес или Великоморавия, нито пък са създадени в територията на днешна република Северна Македония, а са дело на български книжовници на служба на българския владетел в историческата сърцевина на България – днешния наш Североизток. Най-важното събитие в историята ни било наше суверенно решение и дело. България тогава била суверенна велика сила. То било отстоявано с майсторско лавиране между чуждите силови центрове.

Виж, Солун в IX в. си е ромейски град, а чак след XV в. станал предимно „еврейски“. Московският автор явно има предвид, че днес е в Гърция. Светите братя, бидейки ромеи, явно имали славянска жилка, т.к. не е логично чисти ромеи да знаят тъй добре славянски. „А всички солунци говорят славянски“, пише в житието. Не само Солунско, и същинска Гърция в VI-VII в. се пославянчила чак до Морея и островите. Ромеите били пъстър „суперетнос“, в който славяните били твърде много както в Европа, така и в Мала Азия. Славяните в Солунско спадат към „българската група“ славяни. Те влизат в българската държава и народност още в IX в. и остават българи поне до Балканските войни. В Кукуш до Солун са родени Гоце и Смирненски. Славяните в същинска Гърция и други, останали под ромейското царство, след векове усилия на василевсите са асимилирани, а някои от българите в днешна Северна Гърция се крепят и до днес. Но т.нар. Брегалнишна мисия на Кирил е вероятно мит от времето, когато у нас започнали да българизират светите братя, т.е. от XI в. нататък.

Българското културно влияние в Русия започва вероятно с нашествието на княз Светослав в 968 г. и отнесените от него от Преслав в Киев книги. Името на езика в Русия тогава е „славянски“, но в 968 г. и в България е същото. Особено се задълбочава влиянието в XIV-XV в. Книжовният език на Преславската и Търновската школа е основата на днешния руски литературен език, който е много по-близък до среднобългарския на патриарх Евтимий от нашия новобългарски език. Терминът „църковнославянски“, в който сам по себе си няма антибългарска крамола, се появява в Русия едва в началото на XIX в., когато руският се еманципира от „българско робство“, в което бил живял чак до Пушкин. Но и до днес в него остават огромен брой българизми, често дублети с домашни руски думи като гражданин – горожанин или Владимир – Всеволод.

В помощ на разбирането на последното от читателите, незапознати с езикознанието – в праславянския език имало корени като „гард“ и „валд“, които в български и сръбски (и чешки) преминават в „град“ (чешки – „храд“) и „влад“, в руски – в „город“ и „волод“ и в полски – в „грод“ („груд“) и „влод“. Това става с необходимост, като природен закон. Естествени за руския език са формите горожанин, Новгород, Всеволод – а формите гражданин, Новград, Владимир са българизми в руския език, каквито днес има много стотици.

Както 9 май е за Русия светая светих и никакви западни и български провокации за тази дата там не се търпят, така и 24 май и азбуката за българите са светая светих и никакви руски недомислици като за „македонските земи“ на Путин у нас не се търпят. Русия не бива да дразни и наказва българите заради провокациите на антибългарския режим на ГЕРБ. Той няма да векува.

Време е обаче Русия най-после да подобри чувствително качеството на дипломатическото и информационното си присъствие в България. Българите от години гледат RT на английски и отдавна нищо в духа на старата гламава царска или съветска пропаганда не е приемливо на български дори в медиите, които носят официално името „руски“. Русия трябва да издигне представата за себе си в България. Българите са над 80% емоционални русофили, но Русия трябва да поработи здраво, за да плени и умовете им. В това число и да не дава поводи за раздухване на бури в чаша чай като последната, дори с невинни бележки на витрината на РКИЦ.

А концертът за 24 май на българското ни училище „Гергана“ в Ню Йорк мина чудесно, за първи път онлайн на платформа Зуум. Никакви морове и карантини не могат да спрат българите да образоват децата си – от 12 века насам.

Автор: Валентин Хаджийски

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния софиянец

    26 3 Отговор
    Неграмотни хора има и в България, и в Русия.
  • 3 Русороб

    17 41 Отговор
    Срамно е този да се назовава българин, славянин може

    Коментиран от #7, #13

  • 4 Дядо Йоцо

    38 19 Отговор
    Няма сила, която да изтръгне Русия от сърцето на обикновения българин ! Поклон и вечна признателност към геройски загиналите руски войни през Руско-турската освободителна война и войната против хитлерофашизма.
  • 5 Професора

    23 14 Отговор
    Какво станажс Климент никакъв го няма сооред тази теория и русофоб и туркофил са синоними на новобългарски. Колкото пъти България е управлявана от русофоби- туркофили сме затъвали както и сега!

    Коментиран от #14

  • 6 Кадилак мачка зазка

    16 27 Отговор
    Който ни освободи той ще ни пороби

    Коментиран от #9

  • 7 МЪРШО

    29 12 Отговор

    До коментар #3 от "Русороб":

    Скоро НПО слугите на Сорос ще си ходите от Републиката!

    Коментиран от #11

  • 8 mediator37

    17 22 Отговор
    От много приказки и филипики на автора, не стана ясно с какво руската неблагодарност допринася за подобряване отношението ни към руснаците.
  • 9 Рабад

    18 4 Отговор

    До коментар #6 от "Кадилак мачка зазка":

    Така са казвали в мюфтйството преди 1877г ефенди!
  • 10 Хисторик

    12 2 Отговор
    Какво стана в Преславската школа просто са мидифицирали за пореден път азбукатана Кирил! Налимпрочетохте какъв е произходацна Кирил и Методи да няма спорове и че сме били под византийско владичество тогава!
  • 11 Русороб

    11 29 Отговор

    До коментар #7 от "МЪРШО":

    Скоро ще висите по стълбовете, в челните редици са болен, копейкин, пикаещия, сланинова ех дълги са редиците на майцепродавците.

    Коментиран от #15, #16, #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Емил

    6 20 Отговор

    До коментар #3 от "Русороб":

    Дори с елементарни познания по френология и физиогномия може да се прецени нивото на тази "личност"!
  • 14 Ееее!

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Имаш предвид Стефан Стамболов? Момче, ти не си сам, в главата ти са много
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Копейкин

    21 5 Отговор

    До коментар #11 от "Русороб":

    Много злоба бре. Най серт апе змията, която ке мре скоро.

    Коментиран от #19

  • 19 Jeik

    14 4 Отговор

    До коментар #18 от "Копейкин":

    Мани го тоя, сигурно е някой лагерник от преди 10 Ноември лежал за кражби!
  • 20 Добри от Добрич

    14 21 Отговор
    Русофил и русофоб са термини, въведени от руската държава, за да бележат чужденците, които подкрепят руската държавна политика и тези, които предпочитат истината. Това разделение не само на българите го прави Русия.
    Колкото до това на коя институция е тази изложба, авторът едва ли ще успее да излъже някой. За целия свят е ясно, че всяка "културна" проява на руснаци зад граница е функция на руската държавна политика по въпроса.
  • 21 Лол

    5 13 Отговор
    Голяма боза,голямо нещо.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мистерия

    10 0 Отговор
    Абсолютна мистерия остава, как изчисляват процентите на емоционално нестабилните хора. Били 80%!? Как ги изчисли?
  • 24 Генерал Вазов

    15 12 Отговор
    Ей тва е уникално . Отиваш в Ню Йорк и започваш да славиш Русия и Путин и да плюеш по българските патриоти щото не ти харесва те да са български , а първо трябва да са руски патриоти. Истината е ,че тези неандерталци ,щяха да се кланят на Аллах и да пишат на арабски ако не бе Българската държава да им осигури старобългарската азбука- кирилица, християнските книги преведени на достъпен език и българските патриарси които оглавиха тамошните църкви. Тази личност е срам за България , да настоява Русия да продължава с пропагандната си кампания и провокациите спрямо свободна България. Срам!
  • 25 Българан Европейски

    12 12 Отговор
    Гласове+Хаджийски=миризлива, руска, пропагандна диария.
  • 26 История Славянобългарска

    15 8 Отговор
    Руcнaцитe, вмecтo дa ни блaгoдaрят, и дoceгa зaтaявaт и дoри нaпълнo oтричaт рoлятa и знaчeниeтo нa бългaритe в тяхнoтo пoкръcтвaнe и cъздaвaнeтo нa литeрaтурaтa им. Прeзидeнтът Путин дoри ни прeдизвикa кaтo публичнo зaяви, чe aзбукaтa идвaлa oт Брaтятa Кирил и Мeтoдий oт...Мaкeдoния. Тe ce oпитaхa дoри дa приcвoят кирилицaтa кaтo cвoя aзбукa. Дa я oбявят в cвeтa кaтo... руcкa. Дa пoруcят и „княжнaтa oт Плиcкa”, кaктo и внучкaтa нa нaшия княз Бoриc Първи, Пoкръcтитeля и плeмeнницa нa цaр Cимeoн Eлeнa / Oлгa/, cъпругa нa вaряжкия княз Игoр, пoлoжил ocнoвитe нa Киeвcкaтa Руc. Cлeд рaннaтa му cмърт „Бългaринятa”, кaктo ca я нaричaли, цeли чeтиридиceт гoдини e упрaвлявaлa млaдoтo княжecтвo c жeлязнa ръкa, c кaмшик e вкaрвaлa в рeкaтa мужицитe, зa дa бъдaт пoкръcтeни. Бългaркaтa Oлгa e имaлa гoлeми зacлуги в нaчaлнoтo пoкръcтвaнe нa руcитe, зaрaди кoeтo e кaнoнизирaнa зa първa тяхнa cвeтицa. В cтудeния ceвeр тя e ocнoвaлa грaдoвeтe крeпocти нa прaвocлaвиeтo Пcкoв (Плиcкoв), Пeрeяcлaвл (Прecлaв) и Рилcк, нa имeтo нa нaшия cвeтeц и вceнaрoдeн пoкрoвитeл Йoaн Рилcки.
  • 27 ПЕНКО

    7 2 Отговор
    НЕ Е ЯСНА ЦЕЛТА НА ПРОТИВОСТОЯНИЕТО НА- ЛАТИНО ЗАПАДА И СЛАВЯНО ИЗТОКА !!! ДАЛИ- ЕВРЕИТЕ-ЦИОНИСТИ -СЕМИТИ -ОТ "АТЛАНТИЧЕСКИТЕ СЪВЕТИ" НЯМАТ НЯКАКЪВ ИНТЕРЕС!?!?!?НИЕ НЯМАМЕ ОБЩО С АТЛАНТИКА И АТЛАНТИКОКАРИЯТА НО СОЛМОНЕЛ ПСИХИТАТА НИ ПРАВЯТ "ШАХИДА " /ОМАГЬОСВАНЕ / !!! И "КРАДЛАТА" ЕВРЕЙКА -- ЩАТСКОАМЕРАКАНО ПОСЛЯННИКАНКА-БИВША - АМА ЕВРЕЙКА И-ОППА В "АТЛАНТОАЛИАНСА"-ВИЦЕ !!!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 иванов

    4 4 Отговор
    В последното предаване БГ-история по БНТ ясно се подчерта че до падането ни под византийско никога не се е исползвало понятието българи я СЛАВЯНИ защото наистина сме славяни от българско коляно Като човек с пророчески дар ще кажа : Ще има общославянска държава Бъдещето е на славянството
  • 30 някой си там

    4 0 Отговор
    Пaк кaзвaм cпрeтe ce! Тoвa e oт oфициaлнaтa укипeдия зa Кирил и Мeтoдий нa бългaрcки!- "860 г. – Втoрa миcия при хaзaритe. В тaзи миcия взeмa учacтиe и Мeтoдий. Oбикнoвeнo ce гoвoри зa миcия у хaзaритe, нo oт oпиcaниeтo нa дeйнocттa нa coлунcкитe брaтя cтaвa яcнo, чe зaдaчaтa им e билa мнoгo пo-ширoкa, чe тя oбхвaщa нe caмo зeмятa нa хaзaритe, нo и други oблacти нa Южнa Руcия. Кирил и Мeтoдий прaвят цeнтър нa дeйнocттa cи в тeзи зeми грaд Хeрcoн, рaзпoлoжeн нa ceвeрния бряг нa Чeрнo мoрe, нeдaлeч oт днeшния грaд Oдeca. Прeбивaвaнeтo нa Кирил в Хeрcoн e cвързaнo и c издирвaнeтo нa мoщитe нa cвeти Климeнт, мъчeн и пoгрeбaн тaм. Тeзи мoщи пo-къcнo изигрaвaт гoлямa рoля зa cъздaвaнeтo нa aвтoритeт нa Кирил в Зaпaдния cвят. Oткрититe мoщи ca ce cмятaли зa мoщи нa eдин oт нaй-рaннитe дeйци нa хриcтиянcкaтa църквa – cв. aп. Климeнт Римcки, първocвeщeник нa хриcтиянитe в oщe eзичecки Рим. Cв. aп. Климeнт e eпиcкoп нa Ceрдикa (дн. Coфия)[16] cлeд кoeтo cтaвa eдин oт първитe римcки пaпи.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 3 Отговор
    За да се омаловажи хилядолетната Българска култура са писани пълни глупости, но ".....славянски език....." е върхът на черешката на тортата. "Славянски" език няма и никога не е съществувал. Има "Българска езикова група" , която руският великодържавен шовинизъм превърна в славянски.

    Коментиран от #32

  • 32 Д'мин

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    В полските исторически документи от 16-ти век има едно интересно писание. В него се отбелязва пътуването на група полски благородници (през това време Полша е обединена с Литовското княжество в Жечпосполита) пътуващи с дипломатическа мисия до Истанбул и минаващи през българските земи покрай Черноморието. Та в писанията на един полски аристократ има интересна бележка. Направило му е впечатление, че слугите му при досег с местното население (за доставяне на вода и храна) се разбирали без преводач, като всеки говорил своят език. Предполагам ще обясниш на поляците, че езика им е от: Публикувано във факти.бг: "Българска езикова група".
  • 33 Фатих Мехмед

    1 6 Отговор
    При султаните бехте най добре а след 1876г започва края ви 😂😂😂
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.