27 Май, 2020 20:30 3 706 34

Не, европейският мониторинг над България не е отменен

  • българия-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • мониторинг-
  • екатерина захариева

С две думи: МСП си стои, а през есента се очаква нов мониторингов механизъм, който да държи под око всички „черни овци” в ЕС

Не, европейският мониторинг над България не е отменен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейският мониторинг над България не е отменен. Има само предложение от Еврокомисията, но докато Европейският съвет не го одобри, България си остава под наблюдение, пише Петър Чолаков.

Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП), осъществяван от Европейската комисия (ЕК) спрямо България продължава да действа, макар министърът на правосъдието Кирилов, външната министърка Захариева и председателката на ПГ на ГЕРБ г-жа Дариткова да твърдят точно обратното. Това става ясно от официален документ на европейските институции от 20.05.2020, изготвен във връзка с т.нар. „пролетен пакет” за Европейския семестър. В него недвусмислено се казва, че в рамките на МСП „ЕК продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата срещу корупцията в България” (стр. 10).

Мониторинг има

Въпреки че ЕК има право сама да вземе решение за отпадането на мониторинга за България, в края на 2019 г. тя изпрати само препоръка за това до Европейския парламент (ЕП) и Съвета на ЕС. Има обаче редица страни, в това число Германия и Франция, които не са съгласни мониторингът да отпадне. Това стана ясно от заседанието на съответната комисия в ЕП. Освен това решението в Съвета за прекратяването на МСП трябва да се вземе с единодушие.

С две думи: МСП си стои, а през есента се очаква нов мониторингов механизъм, който да държи под око всички „черни овци” в ЕС.

Няма да коментирам поведението на министъра на правосъдието г-н Кирилов, който обеща, че ще си подаде оставката, ако МСП не отпадне. Вместо да признае фактите, г-н Кирилов нарича интрига „новината” за продължаващия мониторинг на ЕК. Не е нужно да анализирам и опитите на г-жа Захариева и г-жа Дариткова да изопачат действителната ситуация.

По-важен е тонът на въпросния документ. В него, наред с открояването на проблеми в икономиката, здравеопазването, образованието и околната среда се отправя много критичен поглед върху съдебната система в България. За пореден път се поставя въпросът за липсата на осъдени за корупция висши политици, слабата ефективност на наказателните разследвания по принцип.

Горят само "бушони"

През последните 30 г. в България има разследвани и подсъдими висши политици (няколко по-известни примера: Ал. Божков, В. Върбанов, Л. Шулева, С. Станишев, Р. Овчаров, Ем. Масларова, Хр. Бисеров). По правило обаче „сагите” завършват с оправдателни присъди или биват прекратявани преди да влязат в съда.

През последните години все по-често на Темида се хвърлят изгорели министерски „бушони” или други „пионки без гръб” – по-рядко членове на „кингмейкърите” (колко и кои са, например, осъдените за „Апартаментгейт”?), обикновено политици от второстепенни „присъдружни организации” или независими (Тр. Трайков, Д. Митов, Н. Ненчев, П. Москов, Н. Димов и др.).

Сред политиците-„клиенти” на прокуратурата често има такива, които трябва да бъдат „ударени”. Целта е да бъде съсипана тяхната репутация, не да се докаже нещо в съда. Тези, несъвместими с правото, действия на прокуратурата обаче излизат твърде скъпо на държавата. Например, през 2018 г. бившият министър на здравеопазването в кабинета „Борисов 1” Божидар Нанев осъди прокуратурата да му заплати 100 хил. лв. Сега и г-н Даниел Митов се кани да съди държавата.

А истинските престъпници – ще попитате? Е, тях по правило никой не ги закача. Дали можем да очакваме нещо по-различно от главния прокурор г-н Гешев, познавайки неговия стил, а и репутацията на съветниците му г-н Филчев и г-н Мръчков?

Разследването в Мадрид продължава

Но да съм върнем към „брюкселския документ”. В него има един особено любопитен акцент: нуждата от спешни мерки, за да се предотврати прането на пари. „Ефективността на изпълнението и прилагането на рамката за борба с изпирането на пари е ограничена, а използването на финансово разузнаване е недостатъчно”, подчертават авторите на документа (стр. 9).

Можем да направим връзка с разследването на прокуратурата в Мадрид, за което писа „Ел Периодико”: негов предмет е именно международна схема за пране на пари, в която (както се твърди) е замесен и българският премиер Борисов. Според „Ел Периодико” паричните потоци от схемата са отивали в Барселона, а ключова роля в тях е имала манекенката Борислава Йовчева, сочена за интимна приятелка на г-н Борисов.

Разкритията на „разжалвания” олигарх Васил Божков-Черепа за далаверите на управляващите в България не са особено опасни за тях, защото бизнесменът вече е под ударите на послушната българска прокуратура. Далеч по-притеснителни за върхушката могат да се окажат новините, които ще пристигнат от Мадрид. Още повече, че те ще отекнат силно в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    58 2 Отговор
    Боко твърди обратното. Ние сме за пример.
  • 2 1098

    48 1 Отговор
    Е Барни какво чака
  • 3 ЕсПравила

    16 4 Отговор
    ЕС като тотално политическа среда се създаде когато източна Европа се присъедини. Преди това нали за няколко горди нации, които искат само и единствено икономически съюз. Но вкарвайки предимно политики и то насочени към Източна Европа ... почна едно тотално ограбване на новите членове. Затова никой не мониторира старите "членове" ... те са само шампиони по честност и никога не прецакват другите в свой интерес. Но за сметка на това източните държави нямат право да имат собствена политика.

    Коментиран от #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гражданин

    42 1 Отговор
    Боко е минал покрай телевизора и е мернал по BTV новините че мониторинга е бил отменен!
  • 6 Лаладжиите

    47 2 Отговор
    от герб пак лъжат най безочливо и нагло!

    Коментиран от #13

  • 7 РЪМПЕЗИ

    54 1 Отговор
    БАРЦЕЛОНСКИ В МОМЕНТА НЯМА ПОЛЕЗЕН ХОД...В МОМЕНТА Е В БЕЗТЕГЛОВНОСТ...САМО ЕДНО ОБАЖДАНЕ ОТ КЬОВЕШИ В СТИЛ..- ТРЯБВА ДА СЕ ЯВИТЕ НА РАЗПИТ В ПРИСЪСТВИЕТО НА БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА И ИНФАРКТА МУ Е ГАРАНТИРАН...
  • 8 Последния софиянец

    44 1 Отговор
    И каква е ползата от този мониторинг. Един корумпиран политик не са посочили.

    Коментиран от #31

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 HohoBoho

    43 1 Отговор
    С помощта на Мадрид може и да имаме осъден политик.
  • 11 🙈🙉🙊

    0 28 Отговор
    Кака Севда тв защо сте червена подлога? На всеки му е ясно какво пишете! Нищо безпристрастно няма тук!
  • 12 МЪРШО

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "🙈🙉🙊":

    Къдеги тези 15 милиарда за развитие, ние да не сме в Африка че да се развиваща се държава от 30 години?

    Коментиран от #32

  • 13 Пешо

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лаладжиите":

    Ами те друго не правят.365 дни от годината 24/7.Постно, с наглост и безпардоно.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Лаладжиите

    15 0 Отговор
    И лаладжии от крайните квартали на София им аплодират, а родопска простак*са им казва превъзходителство!
  • 16 българин

    37 0 Отговор
    време е правосъдният министър кирилов да подаде оставка както обеща, а министър е,михайлова да го последва, заради лъжите й, напоследък станаха много,
  • 17 комика

    34 1 Отговор
    не само мониторинг, трябва да изпратят и наблюдаващи прокурори и съдии , кьовеши идвай ..........
  • 18 Това е

    31 1 Отговор
    Да лъжеш, да лъжеш и пак да лъжеш това е гербер.
  • 19 Ще излиза в отпуск

    30 1 Отговор
    Да чакат изненади от Черепа. ББ ще си каже всичко, страхлив е!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай Вуй

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЕсПравила":

    Да,така е, но това не променя фактите за България описани в доклада.Корупция,здравеопазване,съдебна система....

    Коментиран от #27

  • 23 Нахалният Тулуп Б.Б.

    29 3 Отговор
    Остава само Боко да отправи официално протест,затова ,че не го оставят от Европа свободно да лъже простия(според него) народ и да краде на воля от парите на и предназначени за българите(честните)...Винаги съм си мислел,че Борисов е крайно нагъл ,но той е безкрайно нагъл...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Р. Овч.

    3 25 Отговор
    ТОВА БАБИКЯН ЛИ ВИ КАЗА ДА ГО ДРАСНЕТЕ ТУКА? 😂😂😂😂😂😂😂😂ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ!
  • 26 МАЯ БОЖКОВА

    5 21 Отговор
    КОЛКО СТРУВА НА МЕСЕЦ ДА НАЕМА ДРАСКАЧИ НА ФАЛШИВИ НОВИНИ?
  • 27 ЛогикаЛиЕтова

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Вуй":

    Е именно, плюят и последните незаивими неща които се правят в държавата. Корпуция е да се оправиш с чиновника за 50 лв ... вместо да чакаш ЕС да разреши на България ти да си свършиш работа :)
    Същото е със съда. Не може на 100% да си предадем всичко там да се решава :)
  • 28 МАЯ ГАЛЕВА

    2 14 Отговор
    ЩЕ МЕ ПОКАНИТЕ ЛИ НА УЧАСТИЕ, ДА КАЖА ЧЕ НЕ СЪМ ЧЕРВЕНА КОМУНИСТКА?
  • 29 КОПЕЙКИН

    2 13 Отговор
    МАЯ ИСКАМ СИ КОПЕЙКИТЕ, ТИ ВЗЕ ЛИ ТВОИТЕ?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 123

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    Наблюдението на България и Румъния е свързано с приемането в ЕС на две страни които не са изпълнили изискванията за стандарт на страни със върховенство на закона,корупция,престъпност и др.тези две страни са приети по политически причини и не би трябвало такива страни да са в ЕС.Наблюдението е за да се установи дали тези държави работят и са се справили с тгези изисквания, преди да бъдат допуснати до пълноправно членство с всички права и задължения в ЕС,а не да търси и показва на света Българските крадци.Но в България ГЕРБ и другите партии удобно са се настанили и уредили от кражбите на Еврофондовете и на Държавния Бюджет и нямат никакви причини да премахват кражби,престъпност,корупция, пране на пари. За това правят имитация на работа и много пропаганда по медиите за да заблудат народа си и ако могат ЕС че са свършили работата, и за това всяка година резултата от рапорта за България е същия.Нека им спрът Евро фондовете и ги накарат да връщат крадените пари за непригодност със изискванията на ЕС и несправяне с престъпноста и корупцията тогава ще видите дали ще има истински действия от управляващите.....за сега за тях има само Dolce Vita
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 🙊🙉🙈

    1 17 Отговор
    М ър ша е един от родителите ти ушанка! Това, че гледаш само руската не те оправдава! Евтина рубла! Обърни 15 милиарда Евро в рубли!

    Коментиран от #34

  • 34 Промит мозък

    13 2 Отговор

    До коментар #33 от "🙊🙉🙈":

    Бегай се кланяй пред паметника на Хамериканските льотчици българоубийци