28 Май, 2020 22:00 4 592 17

Коронавирус: Има ли таен план на германското правителство?

  • дойче веле-
  • германия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • таен план

Някои твърдения из социалните мрежи звучат много смущаващо

Коронавирус: Има ли таен план на германското правителство? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Има таен план на правителството във връзка с коронавируса. В Германия очакват поне 7,5 млн.души да умрат от Ковид-19" - се казва в един блог, който се позовава на „изтекли" към медиите поверителни информации. В друг блог пък се говори за това, че коронавирусът изобщо не е нов, защото за него се говорело в секретен план на правителството, съставен още през 2012 година.

В действителност става въпрос за документ, който е публичен и може да бъде прочетен от всекиго: „Анализ на рисковете във връзка със защитата на населението". Документът е изготвен с цел да се провери доколко Германия би била подготвена в случай, че избухне пандемия.

ЕК готвела задължителна ваксинация

Подобни съобщения за тайни планове не са изолиран случай. Така например в момента се твърди, че здравният министър Йенс Шпан има план за задължителна имунизация на населението, но междувременно се бил отказал от него, защото ЕК подготвяла задкулисен план за същото. Такъв план съществува, но изобщо не е таен.

Въпросният документ, озаглавен „Roadmap on Vaccination" е качен на сайта на европейските институции. Само дето той няма нищо общо с коронавирус-пандемията, а представлява инициатива на Европейския съвет от 2018 година срещу болести, които могат да бъдат избегнати.

Инициативата се бори срещу предразсъдъците, свързани с ваксинирането, и цели да насърчи съвместни изследователски проекти и приемането на общи стандарти.

Пандемията е планирана?

От месеци се тиражира твърдението, че пандемията е била планирана. Като доказателство се посочва това, че новият коронавирус бил патентован. В действителност се дават патенти на вирусите, но това се прави, за да могат да бъдат открити ваксини срещу тях. Въпросните патенти също са публични и могат да се открият в интернет. За вируса SARS-Cov-2 обаче няма патент. И би било твърде абсурдно да приемем, че някой ще се снабди с патент, само за да предизвика след това пандемия.

Авторът на готварски книги Атила Хилдман твърди за коронавируса, че световното население трябвало да бъде намалено до 500 милиона души. В САЩ имало дори монумент с подобен надпис върху него. Остава обаче неясно защо им е на предполагаемите заговорници срещу човечеството да обявяват предварително плановете си и дори да ги увековечават върху каменни плочи?!

И не е само във връзка с коронавируса - подобни заговорнически теории имаше и по повод бежанската политика на Германия. Тогава се твърдеше усилено, че някои правителства в Европа си поставяли за цел да подменят местното население с чуждо (бежанците), като в подкрепа на тези теории бяха назовавани някакви си тайни планове. Така например в един от тях се твърдеше, че Ангела Меркел се надявала в страната да дойдат 12 милиона бежанци.

Плановете вече били изготвени

Всъщност ставаше въпрос за нещо съвсем различно - за демографска справка на германското правителство, която дори беше представена в официално съобщение за медиите.

В документа експерти представяха различни сценарии за това как ще се развива населението на Германия в бъдеще, изхождайки от приток на 100 000 до 300 000 чужденци на година. Тогава, базирайки се на максималния брой от 300 хиляди души годишно, булевардният вестник „Експрес" беше изчислил, че за период от 40 години страната ще приеме общо около 12 милиона имигранти.

Също и около глобалния Пакт на ООН за миграцията имаше твърдения за някаква „голяма подмяна" (на населението). През 2017 година американското списание „Брайтбарт" написа, позовавайки се на италианското външно министерство, че международната общност работела върху „глобален пакт за сигурна, координирана и редовна миграция". Така на хората трябваше да им бъде внушено, че пактът се изработва „на тъмно". Което е пълна глупост, защото целият процес протече напълно прозрачно.

Намерението за създаване на общи правила за миграцията беше формулирано още в „Ню Йоркската декларация" и по въпроса дори беше приета съответната резолюция на ООН. В Германия представителката на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия" Беатрикс фон Щорх дори се позова на документа на ООН от 2000-та година. В случая обаче изобщо не става въпрос за план, а за изследване по въпроса как чрез миграция би могъл да бъде спрян отрицателният ръст на населението - на фона на все по-застаряващия му дял и ниската раждаемост.

Поверителни и тайни документи

Вярно е, че има много документи, които не са предназначени за широката общественост - например партийни книжа или фирмена документация, като записки за водени преговори или за договори. Съществуват обаче и истински тайни документи и договори, като например допълнителния протокол към пакта между Хитлер и Сталин, чието съществуване съветското ръководство отричаше в продължение на цели 50 години.

Моделни изчисления за развитието на населението или анализи на риска за защита при бедствия и катастрофи обаче не са никакви тайни документи, а само биват интерпретирани като такива. Най-известният подобен документ, залегнал в основата на един истински конспиративен мит, са „Протоколите на Ционските мъдреци" - за предполагаема среща на евреи-заговорници. Тази легенда, измислена в Русия в началото на 20 век, беше опровергана напълно от „Ню Йорк таймс", който още през 1921 година доказа, че такава среща нито е имало, нито протоколите от нея са истински. Но и до днес антисемити се позовават на този „документ".

Автор Патрик Гензинг


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болни мозъци

    7 7 Отговор
    Бръммм !
  • 2 ГОРИГОРИ

    8 11 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
  • 3 Брах ви лайката герберска

    17 2 Отговор
    Брах ви лайката герберска!
  • 4 covid 19

    12 8 Отговор
    на простолюдието не му се вярва че мога да ги избия като въшки :)))))

    Коментиран от #13

  • 5 Мечтател

    3 0 Отговор
    Искам да си купяохладител за стая.
  • 6 Всичко друго е супер

    1 3 Отговор
    Самсунг галакси с10плюс има най скапаната система за изкуствен интелект.

    Коментиран от #10

  • 7 Happytalism

    12 3 Отговор
    Слагайте розовите очила. Всички ще умрем, каквови пука дали ще е по-скоро, или по-късно. В сайтана ООн преди няколко дни вече провъзгласиха Ховия Световен Ред, но вас ви мързи да четете.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 DW-прпаганден машинен

    16 2 Отговор
    DW въртят сучат и се опитват да ви убедят, колко прозрачно е вдичко и че *земята е плоска" ! Ааа и не пропускат да си защитят политиката на внос и подмяна на европейското население с примитиви от третия свят ! Гнусна обработка от DW, факт !
  • 10 Blackthorn

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Всичко друго е супер":

    Ш'са сетите!!!
  • 11 Ташун Касапа

    8 0 Отговор
    Произведенията на Дойче зелето винаги имат съмнителна стойност.
  • 12 хаха

    4 0 Отговор
    Мисирките сега се чудят с кой да си избършат ръцете
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мисирски

    5 0 Отговор
    слабичък анализ, бих казал.
  • 15 Ахмето Д

    2 0 Отговор
    Поредният буламач, естествено само с "кратки" наративи към Русия.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.