Last news in Fakti

29 Май, 2020 12:42 4 260 18

Тайната война на Русия в Либия

  • либия-
  • русия-
  • турция-
  • наемници-
  • вагнер-
  • война-
  • муамар кадафи-
  • тайната война

По всичко личи, че Москва изпраща там свои частни войски от наемници, макар че открито не желае да признае този факт

Тайната война на Русия в Либия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на седмицата шефът на американските военни сили в Африка Стивън Таунсенд обяви в Туитър, че руски военни самолети са отлетели за Либия, като на междинното им кацане в Сирия са били пребоядисани, за да се скрие руския им произход. Според Таунсенд, Русия прави категоричен опит да вземе надмощие в либийския конфликт.

“Това са фалшиви съобщения”, заяви пред руската информационна агенция Интерфакс Андрей Красов, заместник-председателят на Комисията по отбрана в Държавната дума.

Руските интереси в региона не са от вчера

Отношенията между Русия и Либия датират от края на Втората световна война. Още по време на Потсдамската конференция Йосиф Сталин прави безуспешен опит да договори руски мандат над либийската провинция Триполитания. От преврата, с който идва на власт през 1969 година, Муамар Кадафи се радва на подкрепата на Москва, включваща и огромно количество руска военна техника.

Отношенията между двете държави се оживиха отново след разпадането на СССР и избора на Владимир Путин през 2000 година. Подкрепеното от НАТО въстание срещу Кадафи през 2011 година обаче сериозно ограничи руското влияние. Когато през 2014 година генерал Халифа Хафтар пое командването на войските на либийското правителство в изгнание, Москва видя в него потенциален партньор, който да защитава интересите им в региона. В замяна на военно съдействие, той обеща на руснаците достъп до енергийния пазар и до средиземноморските пристанища в Тобрук и Дерна.

Русия първоначално се въздържаше от активна подкрепа, но от 2017 година започна да лекува ранени бойци от армията на Хафтар. През 2018 година американският мозъчен тръст "The Washington Institute" съобщи, че Русия е разположила първите си частни военни сили в Либия. Хафтар се счита за противник на всички разновидности на политическия ислям. Той подкрепя правителството на Абдел Фатах Сиси в Египет. През 2013 година Сиси осъществи успешен военен преврат срещу бившия президент Мохамед Морси, издигнат от средите на Мюсюлманското братство. Възникнаха опасения, че движението може да набере нова скорост, в това число в съседна Либия.

Заедно с Обединените арабски емирства, които също се борят срещу регионалното влияние на Мюсюлманското братство, Сиси се противопоставя на правителството на министър-председателя Файез ал-Сарадж в Либия, което е признато от много страни, но управлява само малка част от страната с гласовете на различни ислямистки групи в парламента.

Турция е на страната на Сарадж

Ал-Сарадж получава военна подкрепа от Турция. През януари Кайро обяви, че турското вмешателство в Либия директно влияе върху националната сигурност на Египет. Турция не се бори единствено за Либия, но и за участие в газовите находища в Средиземно море, от които до момента се възползват Гърция, Кипър, Израел и Египет. Либия също има достъп до част от газовите запаси, към които проявява апетит и Турция. Противопоставянето между Русия и Турция се разиграва както в Сирия, така и в Либия. И двете сили за момента избягват директна конфронтация.

До момента военното присъствие на Русия в Либия се осъществява чрез частни военни формирования. Мрежата от подизпълнители прави идентифицирането им трудно. В частните армии се ангажират както снайперисти, така и техници, които се специализират в използването на дронове. През последните месеци бяха свалени американски и италиански дронове. Тази операция изисква технически познания, с каквито силите на Хафтар не разполагат.

Русия има силен лост за оказване на влияние

"The Washington Institute" изрежда няколко преимущества на хибридните стратегии на Русия: чрез тях страната може да се представя за балансьор, без да признава военната си намеса, което ѝ дава предимство при преговорите за мир. От друга страна конфликтът може да бъде поддържан на “бавен огън”, докато се стигне до споразумение. Така Москва може да си осигури както участие в енергийния бизнес, така и контрол над либийския коридор за бежанци. Това ще даде на Русия лост за оказване на силно политическо влияние над Европа.

Обвиненията, че Русия се меси в либийския конфликт посредством наемници, идва не само от САЩ, но и от Великобритания. Доклад на ООН също стигна до подобни изводи, макар че Русия го обяви за “изфабрикуван”. В интерес на истината следва да се признае, че обвинения за намеса се отправят и към други страни - например към Обединените арабски емирства и Турция. Оръжейното ембарго е твърде крехко, а конфликтът се усложнява с всеки изминал ден.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    24 10 Отговор
    Стига целия свят е на Америка.
  • 2 Царь батюшка

    30 16 Отговор
    Русия вземе ли Либия (най-голямата добиваща суров петрол в света) ще върже новата крипторубла към петрола и САЩ умре.

    Коментиран от #4, #5, #14

  • 3 Вова Император на Третия Рим

    26 14 Отговор
    От Триполи до Кайро ще се вечт руският трикольор и камиларчетата наредени през 2 метра ще пеят с пълни гърла химна на РФ на руски език.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Генерал Хастар

    11 13 Отговор
    Откакто турците ми обърнаха хастара навънка си смених името.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Комунист

    11 7 Отговор
    А ние, както винаги, подкрепяме радикалните ислямисти заедно с големите батки от ШАЩ!
  • 10 Белый Принц Юго-Западная Россия

    5 12 Отговор
    Бедното комунистче което пише статии и трие коментари дали е наясно, че само за 15 минути и две телефонни обаждания може да остане без работа и без никаква възможност да ''работи повече това'' на територията на България??

    Коментиран от #12

  • 11 DW=fake news

    17 6 Отговор
    Според нея руските официални власти отговарят за частните армии сформирани от руски бизнесмени, а властите в САЩ нямат естествено нищо общо с частни армии организирани от американски предприемачи!?!
    Драскачите от ДВ с тяхната недодялана пропаганда, лъжи и манипулации стават само за смях.
  • 12 демагог

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "Белый Принц Юго-Западная Россия":

    Ти да не си гербаджийският Гьобелс, бре? Обади се на арменския поп.
  • 13 Тайна тайна колко да е тайна

    7 7 Отговор
    Като цяло свят видя каква хурка ядоха
  • 14 🙊🙉🙈

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Царь батюшка":

    Човек как си въобразяваш, че ще се случи? Никак! Нищо добро не идва с ушанките! Да не говорим, че Саудитска Арабия е най големия! След това са Венецуела!
  • 15 СССРБарета

    3 3 Отговор
    руската Славянска мощ иска само да покаже на краварника че без него никъде няма да има преговори вече! Това е единствената цел на Путин да покажа че без да търсят Русия за преговори нищо Няма вече да се случва и го прави успешно!
  • 16 хахаха

    5 2 Отговор
    защо са се вторачили само в Русия? На страната на Хафтар са и ОАЕ, и Франция..., на другата страна са Турция и Катар, както и Италия...защо само Русия ви е в устата? Само дълбоки комплексари мислят само за едно...обсебени до лудост от Русия...:)))
  • 17 Дойче Веле

    0 0 Отговор
    Цитат: "През последните месеци бяха свалени американски и италиански дронове. Тази операция изисква технически познания, с каквито силите на Хафтар не разполагат."
    Извън цитата: А Байрактарите изобщо свършили.
  • 18 123

    1 0 Отговор
    Има хора тук които не е ясно дали са само футболни фенове на руския или турския футболен военен отбор или са и 5 колона на тези страни че и са много. тези две страни си гледат собственните най вече икономически интереси а след това политически. Българите гледат на коя друга страна или фирма да продадът страната си ако са на държавна служба и имат така възможност.В България никой не мисли за страната си а за възможноста да забогате мигновенно от кражбата, от туристическите фирми до последния чиновник в администрацията. Това води към гнилост и самоизяждане на дръжавата, в един момент в България ще останат само мързеливи криминални типове, та пиявицата ще яде другата пиявица.