Last news in Fakti

31 Май, 2020 13:00 15 020 50

По дяволите, знае ли някой какво се случва тук?

  • държавни бензиностанции-
  • инвестиции

Тоест, един потенциален инвеститор отваря новините в БГ и вижда, че тука абсолютно никой не знае какво по дяволите се случва

По дяволите, знае ли някой какво се случва тук? - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Димо Чанков, фейсбук

Разсподеляли се всички на едноминутен клип на България, който се предполага явно някак да привлече инвестиции. Да, то така става. Интересно ми е дали има поне 1 човек участвал в тая кампания, който да е наясно какво прави един инвеститор преди да вземе решението да си налее парите някъде.

Прави анализ на политическата и икономическа обстановка в страната. Един такъв анализ в България ще мирише повече от варненското езеро в момента. Дори не е нужно да правиш анализ всъщност. Само трябва да прегледаш политиките от ноември 2019 до днес:

- налагане на данък airbnb и booking
- изземане на бизнес против всякакви конституционни и правни норми (този на Божков). Няма значение какво мислите за Божков и за бизнеса му. Важни са фактите. Фактите са, че един огромен бизнес беше иззет незаконно и против всякакви правни и конституционни норми. Кой ще си рискува парите при положение, че има риск утре да му вземат всичко и има избор да отиде другаде?
- наближи кризата с вируса и се почна с най-различни опити за ценови контрол
- вкара се закон, който казва на хранителните вериги какви продукти да се излагат, как, къде и в какви проценти, от къде да идват и т.н. Против всякакви норми на пазарна икономика. Също така в противоречие с европейското законодателство, което сме се съгласили да спазваме.
- да не пропускаме и кризата с водата в Перник и говоренето за държавен вик холдинг
- държавни бензиностанции
- държавен еквивалент на буукинг.ком след като на същия му беше наложен данък
- действане абсолютно ад-хок по време на кризата - днеска едно, утре обратното. През маски и затваряне на бизнеси до какво ли не
- наредба Н-18 да не я споменавам дори, щото за там мога цял роман да напиша
- днеска се събужда премиера слънце решава да намали ддс на едни, на други не
- после премисля за ддс-то, ама пак го вкарва, ама може и да го махне догодина, ако не е доволен
- от януари до май на два пъти тръгвахме към еврозоната и се отказвахме - ясен сигнал за несигурност в монетарната ни политика
- искане на суап от ЕЦБ, който не би трябвало да е нужен, ако имаш борд - това доведе до още по-ясни сигнали, че тук има нещо гнило, това доведе до оскъпяване на дълга ни. Евала
- във въпросния клип се говори как данъкът е 10% междувременно от 1 седмица се обсъжда как тоя данък може да стане 18%, заради намаленото ДДС.

Тоест, един потенциален инвеститор отваря новините в БГ и вижда, че тука абсолютно никой не знае какво по дяволите се случва. Какви са правилата, кой ги пише, кой следи за тия правила, кой ги налага, за кого важат - тези въпроси нямат отговор. Няма абсолютно никаква сигурност за твоите пари и тяхното бъдеще.

Съответно си казваш - тия малоумни ли са? Отивам да инвестирам в Чехия.
Чао корона Чао, а след него е и Чао България Чао.
Не само няма да има инвестиции тук, ще има износ на капитал и емиграция в огромни размери, отново. А лека полека бяхме тръгнали да обръщаме тая тендеция.
Но важното е да сме здрави.

Още по-важно е, че комунистите не са на власт.
Oh, wait..


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 113 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Ghost

    55 12 Отговор
    Разсподеляли.... Божеее
  • 2 Абе

    132 13 Отговор
    Какво инвестиции по време на световна рецесия.Вие като говорите,мислите ли?Инвестира се в млади и трудоспособни народи,които дават продукция.Кой да инвестира в България и защо да го прави,като населението е малко,необразовано,застаряващо и неквалифицирано.Кой ще е толкова смотан,че да инвестира в Бг?Само питам...?Инвестира се в Африка и Азия,където народа е млад,мотивиран,енергичен и продуктивен.България няма приятели ,нито инвеститори.С крадените пари от канали и европроекти трябва да се инвестира.Никой няма да дойде в тая кочина и не чакайте.
  • 3 коко джамбо

    28 40 Отговор
    Эащо ли го четох .

    Коментиран от #44

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Родолюбец

    141 18 Отговор
    По голямо ЗЛО от герп - гепи БЪЛГАРИЯ не помни откакто съществува. Алчни до безкрай, дано се задавите с крадените пари на Народа. Бойко, Доган и Шиши, АКО върнат заграбеното БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА ВЪНШЕН ДЪЛГ.

    Коментиран от #13

  • 6 Гошо

    112 8 Отговор
    Тук трябват протести до дупка!
    После нито един от тези крадци в парламента! Нито техни близки и роднини до девето коляно! Нито на държавни постове!
    След това може да се мисли за всичко останало...
  • 7 Рошко

    61 8 Отговор
    Тва е демократичен капиталистически комунизъм, какво се чудите
  • 8 копи пейст

    7 18 Отговор
    Почина Димо Чанков, дългогодишен автор на „Нов живот”,
    А ТОЗИ КОЙ Е ?

    Коментиран от #14

  • 9 Алфа Ромео

    71 10 Отговор
    Комунистите не са пускали властта нито за ден, само че едните са червени другите сини, трети са скрити зад няква псевдо-етническа партия която пет пари не дава за въпросните етноси. Трябва да са откачили инвеститорите да си влагат парите на територия на която властва хаос, корупция и диктатура.
  • 10 радев

    60 5 Отговор
    10% е данъка за физически лица.За ЕТ е 15% .За ООД и ЕООД е 10%плюс 5% данък за дивидента(общо е пак 15%).Автора е прав.Данъците не са най важното.А условията за правене на бизнес.Като не помага държавата поне да не пречи!

    Коментиран от #31

  • 11 8888

    46 6 Отговор
    Най големите инвеститори са нашите деца който работят при експлоататори без значение какво ще ги наричате . Ако спрът да пращат пари тогава ще питате къде ходят да гладните.
  • 12 тиквун

    6 48 Отговор
    тоя спа до обяд и като се събуди почна да анализира и да критикува, ама има и такива които му дават трибуна !!!
  • 13 ПАТРИОТ

    19 39 Отговор

    До коментар #5 от "Родолюбец":

    Значи си забравил внука на Тодор Живков, Луканов, Овчаров, Масларова, Александър Томов , времето на Виденов, Гергов , а сещаш ли се поне за комунистите със скъпи лимузини отишли на конгреса на партията БСП и т.н.и т.н., те са много за изреждане, ако не се сещаш значи си умен колкото учредител на БКП 1946 година!
  • 14 клонинг

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "копи пейст":

    някой популист, който има нужда от популярност
  • 15 В БЪЛГАРИЯ

    57 3 Отговор
    Системата убива НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ. Ако не може да помогнат на дребния и средния бизнес, поне не пречете. САМО ОТВРАТИХТЕ НАРОДА алчни същества.
  • 16 Ван дер Любе

    46 3 Отговор
    Трябва да се каже, че клипът не се прави, за да се привличат инвеститори, а за да усвоят едни пари. Като тези при тръбата за Перник, те са сигурно 10 пъти повече от реалната цена. То не е само Борисов и други трябва да крадат.
  • 17 1944

    20 16 Отговор
    абе димо , толкоз писане за нещо дето можеш го каза с две приказки. 75 години некадърна червена власт.

    Коментиран от #48

  • 18 тцтц

    21 5 Отговор
    те хората знаят, не ни трябва анализ , а пари за терминал 2
  • 19 КумчоВълчо

    26 3 Отговор
    Много добър анализ на обстановката в Територията ама с това последното изречение омаза цялото писание , че Боко и сбирщината му какви са??????????????????
  • 20 антрашпиц

    28 4 Отговор
    Директо на въпроса с отговор-По дяволите,няма значение какво става тук!Всичко вече е свършило.Процеса е необратим и след 20 години българинът като малцинство ще се запита защо стана така.Ама дори и сега вече е късно.
  • 21 Майна

    23 3 Отговор
    Абе ний сме Бермудския триъгълник на Балканите, не -на Европа, тук каквото и който дойде потъва.Тръгнали сме към ...Еврозоната ..,абе ние сме онази зона дето и извънземните ще смаяме..
  • 22 Антони

    21 4 Отговор
    Ще коментирам само "Публикувано във факти.бг: Не само няма да има инвестиции тук, ще има износ на капитал и емиграция в огромни размери, отново"
    Тук много правилно е казано и най-важното е, че това не е случайно и е цел на държава като Германия, която има нужда от 100 000 нови работници на година отвън, за да поддържа икономиката си. И ситуацията с вируса пак е постановка, защото много големи фирми го взеха като извинение за ненужни уволнения и абсурдно пращане на хора в неплатен отпуск в ИТ сферата например. Всичко е стратегия и няма нищо случайно. Вижте дискаунтерите в БГ, на къде си изнасят печалбата, а са доста печеливши. Не е пак до криза или политика. Почеркът ми се струва в тези стратегии на "великите".

    Коментиран от #23, #26

  • 23 Майна

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Антони":

    За Германия грешиш....В момента съм тук..
  • 24 Тито

    16 3 Отговор
    Във една кочина без закони никои няма да ви инвестира.
  • 25 В.В.

    15 5 Отговор
    Правилно...Най некадърен комунист...Най алчен болшевик..Б.Б...Байхой...Кой ще инвестира при тази несигурна обстановка...НИКОЙ...
  • 26 Койчо

    27 4 Отговор

    До коментар #22 от "Антони":

    Правилно! Плебса още не може да вдене, че ГЕРБ и комунистите са само прах в очите на хората. Та нали ГЕРБ са създадени и финансирани от германската фондацията „Ханс Зайдел“!!
    И до днес работят заедно и подпомагат
    -Националната асоциация на общинските служители в България
    - Дипломатически институт към Външно министерство на Република България
    - Министерство на вътрешните работи на Република България и подчинените му служби
    - Министерство на правосъдието и Прокуратурата на Република България

    А някои посолства на САЩ като това в София, са големи военно-разузнавателни центрове, със стотици души персонал. С военни американски бази и хиляди техни военни и военщина тук, американския посланик си е просто губернатор на територията.
    Германците и американците знаят за бруталната корупция из колонията БГ! Знаят много добре, но нямат интерес да има уредена и правова държава тук. Точно те ни пишат законите, които нямат общо със законите в техните страни.По този начин лесно се държи подчинена и бива грабена страната ни...
  • 27 Кой ги пише тия смешни статий

    21 4 Отговор
    Божков имал бизнес, ай стига бе ти сериозно ли🤔 Божков е бизнесмен, ама ти сериозно ли🤔 толкова глупости не съм чел на едно място😂
    Че какво произвежда Черепа а🤔 да няма завод, или ферма, да не обработва земя и да не сме разбрали🤔 Божков си е едно изчадие на прехода и на ДС, доносник на времето ама от умните, това е истината, няма как да направиш такива пари в онези времена, няма кой да ти даде да си вееш байряка ако не си един от онези които ограбват БГ народа, това е истината😉

    Коментиран от #32

  • 28 Наблюдател

    19 2 Отговор
    На тази територия няма правила има 1 пожарникар с екип подбрани да го слушкат, който 3-и мандат сам създава пожарите после хуква да ги гаси! Естествено това става по TV за да са наясно всички че Tой е Човека от Народа дето Решава всички проблеми /нищо че сам ги е създал/! Без значение че като реши 1 проблем /уж/ създава нови 10 и готово хаоса на територията е готов! Това разбирасе по удобните му медии не се съобщава.... Тодор Живков "2-о осъвременено издание"!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сеславци брааат

    13 2 Отговор
    Статията малко понамирисва! Божков имал бизнес,ок чрез притискане и неплащане на милиони данъци! Какво да направи държавата да го остави ли,братя Бобокови с италианските боклуци също да не ги закача ли,че Приста Ойл и Монбат са параван за изпиране на парите от боклуците на Европа. Като не му отърва на Божков тука,да пренасочи бизнеса си в Сърбия, или до.държава,щом данъците в БГ са непосилни за него. Пример: Дамбовците си изнесоха цялото пройзводство в Румъния. Врякаха,крещяха и избягаха. Сега от една страна БГ се отърва от едни бизнесмени,от друга страна не знам какви данъци плащат в Румъния. Ето пример за Божков,румънците са по-голям пазар от нас.
  • 31 Перун

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "радев":

    Публикувано във факти.бг: За ООД и ЕООД е 10%плюс 5% данък за дивидента(общо е пак 15%)

    Вие тази глупост като я написахте осмислихте ли я изобщо? Как спокойно събирате круши и ябълки не е истина просто...

    Коментиран от #34

  • 32 Дидо

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Кой ги пише тия смешни статий":

    Извинявайте ама кой е този статий? И той ли е римски пълководец. Смятай колко си неграмотен че да напишеш статий
  • 33 Брадвата

    6 2 Отговор
    Авторът се надява след руския в училище, да сте минали и некой курс по английски, ама уви
  • 34 радев

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Перун":

    Прочети данъчните закони
  • 35 Чичак

    8 2 Отговор
    Точен коментар. Само финалът не е точен, че комунистите не са да власт.
  • 36 Язе

    7 0 Отговор
    Ако някой все още вярва в тази илюзия свободния пазар то или е идиот или е комунист заменил една идеология с друга.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Нормален

    0 0 Отговор
    Бизнеса на Божков, бизнеса на Божков...
    Комунетата се чудят как да набутват рева на олигарсите навсякъде под всякакъв предлог.Айде марш!
  • 42 По дяволите

    1 0 Отговор
    За съжакение, знам какво се случва тук...!
  • 43 onq s konq

    2 0 Отговор
    Е какво да очакваш от България - народа стадо овце, овчарина пожарникар бивш охранител и резултата е на лице.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Кой знае, може "комунистите" да не са на власт. И какво като не си знаят името? Пардон , като им е друго името ? Както са действали в далечната 1947 и малко по-нататък до окончателната победа на социализма, какво и кой им пречи да действат по същият начин ? Не се ли отчиташ навреме на точните хора......"бегай в Дубай" о. време! Кон-стен.ту-ци-я ? На, констентуция !!
  • 46 Факт

    0 0 Отговор
    Абе баш комунягите си управляват!
  • 47 Доктор Дулитъл

    0 0 Отговор
    Управляват ни СВИНЯГИТЕ!?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.