Last news in Fakti

1 Юни, 2020 19:01 3 774 25

След тях...потоп. Но има и надежда

  • демокрация-
  • власт-
  • политици-
  • корупция

Нашият свят се управлява хилядолетия от мъже, но твърде малко от тях са били разумни и градивни

След тях...потоп. Но има и надежда - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Казват, че един от основните недостатъци на демокрацията е, че позволявала на хора, които би трябвало да бъдат в затвора, да влязат във властта, та дори да направят голяма кариера – да станат министри, депутати и дори премиери. Ситуацията е добре позната както в света, така и у нас. Неправителствената организация Трансперънси интернейшънъл, публикуваща периодично своите доклади за корупцията на правителствено ниво, предупреждава, че в България то е наистина високо, че сме сред „първенците” в Европа и света. Както и сред първите по цензура и липса на свобода на печата / 111-тото място!/.

Уинстън Чърчил има една крилата фраза: „Демокрацията е най- лошата политическа система, ако изключим всички останали!” За щастие, тя е може би единствената, която позволява поява на някои обществени механизми, способни да се противопоставят на Злото и да го обезвредят. Но, за съжаление, Доброто се обединява по- бавно и по- трудно от Злото, което често пъти надделява, както става и у нас. Трябва да мине доста време и обществото да узрее за промяната, след като изгуби твърде много...

Във вируса на Властта има нещо неизтребимо. Социолозите и политолозите твърдят, че дори един мандат може да лиши носителя му от здравия смисъл и да нанесе на природата му / да не говорим за обществото / сериозни поражения. Но какво да кажем, когато един човек или една партия са на власт десет или повече години?

Портретът на този тип политик е познат на всички: безпределен егоизъм, грижа за личния интерес и този на близките си, елементарен, беден речник, липса на култура и възпитание, неспособност да води диалог, да приема критика и чужди идеи, да поема отговорност, да държи на думата си, некомпетентност, презрение към избирателите, склонност към демагогия, различни степени на алчност, трудно прикрити комплекси или пък мегаломания, огромно самочувствие...

Да, в думата „политик” вече не откриваме нищо благородно, достойно за уважение. Макар че този субект е по принцип избран, за да представя, да работи, и най- главното да служи на своите избиратели, дали му своето доверие, той е далече от тази мисъл. Бих го нарекъл по- скоро „мутант на демокрацията”, не и „делегат на обществото” , защото повечето от тези наши „делегати” се оказа, че изобщо не ни представят, дори и не помислят за нас, освен когато се явят за нови избори. И ние, наивни, глупави или просто изморени отново даваме гласа си за тях. Или изобщо не отиваме до урните, с което съвсем ги улесняваме, макар мнозина да не се замислят за това... И се примиряваме, търпим Злото. Както казва Ботев: „Да мълчиш като риба, да търпиш като вол!”. И да живееш с 363 лева месечно / прага на бедността/, та и с по- малко. Защото пенсиите на повечето от нас са с 30- 40 на сто под този праг и не се индексирани от цели 10 години! А нашите „избраници” наскоро си гласуваха единодушно по 8 000 месечно...

Спомням си 1992 година. На цяла Италия ѝ беше дошло до гуша от мафията. За щастие прокуратурата се залови сериозно за работа / без показни маневри, избирателно!/ и с операция тип „чисти ръце” затвори и осъди 6000 провинили се италианци, което от своя страна доведе до изчезването на цели две партии от политическия живот на страната. Моделът беше приложен и във Франция и в някои други държави, а след това и в северната ни съседка, която нашите ръководители не обичат да споменават. Там се появи една нова Жана Д, Арк – прокурорката Лаура Кьовеши и направи много за страната. Само за няколко години – от 2012 до 2016 тя успя да осъди ефективно над 2000 министри, депутати, да вкара в затвора дори премиера Адриан Настасе ! Резонансът в Европейския съюз беше наистина голям. Сега тази смела жена е главния прокурор на ЕС.

В Древна Елада, люлката на демокрацията, провинилите се депутати са били осъждани на строг тъмничен затвор, на смърт или изпращани в изгнание. И никой не е можел да избяга от закона. Днес в Европа упорито се говори за феминизация на властта. Не че такава няма, знаем, че в целия свят / дори в Азия и Африка/ вече има жени министри, депутати и дори премиери и президенти. Жените във властта са по- почтени, отговорни и не така алчни. Нали за това ги определяме като „по- добрата половина от човечеството”. Нашият свят обаче се управлява хилядолетия от мъже, но твърде малко от тях са били разумни и градивни. Ние имахме, макар и за кратко, жена за премиер - умна честна и позитивна личност.

Ванга предрече, че именно жена ще спаси България. Дано да е вярно!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    32 5 Отговор
    Няма надежда г-н Стамболиев! Няма надежда! Няма надежда за света, та какво остава за нашата незначителна държава, г-н Стамболиев!
  • 2 и сега не е по различно

    35 2 Отговор
    На авторът май не му е ясно, че в Древна Елада - люлката на Демокрацията само 2% от населението е гласувало - само имотни мъже. Робите и жените са били безправни.

    Коментиран от #5

  • 3 нашия

    32 3 Отговор
    И като знаем всички всичко това що си седим в къщи и само потракваме на компа

    Коментиран от #6

  • 4 Transpocalypse

    32 3 Отговор
    Феминизация на властта? Алоо, половината жени в ЕС парламента са с двойна адамова ябълка, другата половина хомосексуални.

    Коментиран от #22

  • 5 нашия

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "и сега не е по различно":

    само мъжете имащи право да носят оръжие по точно
  • 6 нов демократ

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "нашия":

    Щото нищо не зависи от теб бре. Ще илезе ушевият с палката и ще се накъкаш.

    Коментиран от #10, #14

  • 7 Юсуффф

    26 2 Отговор
    Добро е като пожелание,но такива мечти трудно се сбъдват.Злото тотално е обсебило света,щом може да ни пробутат дух за коронавирус.
  • 8 Българан Балкански

    7 19 Отговор
    Като видя някой да цитира Ванга сериозно, знам, че здраво му хлопа дъската или е руснак. Което е едно и също.
  • 9 име

    17 0 Отговор
    то и у нас беше накипяло и през 1989 г комунистите се роиха на капиталисти и продължават да крадат. не беше сдс , дпс, бсп, дсб, абв, да България ..реформатори.....патриоти....$$$$$$.и олигарсите като капак.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Клеопарта

    7 3 Отговор
    Жена, но с брада! Всички сме деца под дъгата..
  • 12 Behemoth

    11 2 Отговор
    Споко ,само да умре харизматичния простак и ша тръгнем....той е дебел и скоро ша я сколаса...
  • 13 1234578

    16 2 Отговор
    Защо представят феминизацивта за нещо добро. Днес в света назначават не според способности, а според това да се спазва някакъв изкуствен паритет на половете. И ни занимават с измислени проблеми като това, че мъж банкер или журналист... взимал 2 пъти по-висока заплата от жена на същата позиция. Но нищо не казват за това, че жена банкер взима над 1000 повече например от мъж санитар в болница или таксиджия.

    Проблема не е в това, че няма баланс в заплащането на половете или поне не е главният проблем. Проблема е в корупцията, шуробаджанащината и огромното неравенство в заплащането въобще, а не в половото неравенство. Няма значение дали корумпирания или шуробаджанака/чката е мъж или жена. Това което е важно е дали човека е честен, морален и кадърен, а не дали е мъж или жена.

    Не е голям проблем, че на едни заплатите са 1200 лева, на други са 2000 или 3000 лева месечно. Проблемс е че има трети/Иван Искров/, на които заплатите са над 50 000 месечно. И да не ми се оправдават, че били по-образовани и по-можещи... колкото и да са образовани и можещи. В преобладаващите случаи не са 100 по-образовани и по-можещи.

    Аз съм убеден, че в България има поне 50 жени и 50 мъже, които са точно толкова можещи и образовани да речем колкото Кристална Георгиева или Кристин Лагард. Но които взимат много по-малки заплати и длъжности от въпросните дами "късметлийки".

    Коментиран от #16, #17, #20

  • 14 нашия

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "нов демократ":

    недей да си толкова сигурен-когато ушев ме е бил с палката по улиците едно време ,ти не знам къде си бил може би си къкал както ти се изразяваш
  • 15 РЪМПЕЗИ

    19 1 Отговор
    ГЕШЕВ , ГЕШЕВ...КОГА ЩЕ СТАНЕШ ТИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА ЕВРОПА ...ПЪРВО- ИСКА СЕ РАБОТА ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА...ВТОРО- БЕЗСТРАШИЕ И СЕБЕРАЗДАВАНЕ...ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН ТЕ РАЗБРАХ., ЧЕ СИ ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛЯЕМ...НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ ХОРАТА ТИ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТАТА...

    Коментиран от #24

  • 16 нашия

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "1234578":

    много точен -абсолютно точен-само да добавя към картинката -социализма е за ръководителите,а пазарния капитализъм за останалите-разбираш ме нали
  • 17 нашия

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "1234578":

    що не мога да ти сложа 1000 плюса
  • 18 Фактъ

    16 1 Отговор
    На ББ не му стигат и 300 години затвор , а си управлява , че даже ни убеждават , че няма алтернатива ?
  • 19 електорална 1

    10 3 Отговор
    Знаете ли кое е най-интересното? Това е, че все още има българи, които гласуват безусловно за ГЕРБ.
  • 20 Пламен

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "1234578":

    Прав си, много си прав. Данаил Кирилов...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Диверсант

    0 1 Отговор
    ДО автора :: Нещо не сте запознат с операция чисти ръце в Италия. През месец октомври 1985 е превзет италиански туристически кораб Ахиле Лауро от палестински терористи. Друга група отвлича самолет и каца в Сицилия, база СИГОНЕЛА за преговори. Самолета е обкръжен веднага от полиция. От Америка обаче Рейгън изпраща спешно самолет с командоси за специална операция. Кацайки веднага обкръжават кордона на полицията който е обкръжил самолета. Министър председателя Бетино Кракси изпраща карабинери които обкръжават американските командоси. Всички са готови за стрелба. Бетино Кракси казва на Рейгън., ТЕРОРИСТИТЕ СЕ НАМИРАТ НА ИТАЛИАНСКА ТЕРИТОРОЯ, ЩЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ, ЩЕ СЕ АРЕСТУВАТ, ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ В ИТАЛИЯ. Цялата драма се развива през ноща и е останала в историята на Италия като НОЩА НА СИГОНЕЛА... В крайна сметка американския генерал е извикан на телефон, след кратък разговор командосите се изнасят на бегом в самолета си и си отиват. Америка обаче неможе да си прости унижението. Намерени са достатъчно депутати които скалъпват тоя процес ЧИСТИ РЪЦЕ, след който Кракси е принуден да живее и умре в Тунис. Погребан е до морето, гледайки към Италия. .. Всичко това много по подробно можете да го намерите в нета
  • 24 Гевшек

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "РЪМПЕЗИ":

    БМХ нали знаеш
  • 25 Факт

    0 0 Отговор
    Българките във властта са изключение!