Last news in Fakti

1 Юни, 2020 14:51 9 195 33

Виктория Георгиева и Николай Облаков за малцинствата и престъпността

  • виктория георгиева-
  • николай облаков-
  • студио хъ-
  • малцинства

"За да може да решим какъвто и да е проблем, той трябва да бъде ясно дефиниран."

Виктория Георгиева и Николай Облаков за малцинствата и престъпността - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Няма, за съжаление, по-актуални статистики, защото някъде след 2001 г. вече започна да се счита, че това е проява на расизъм, а всъщност статистиките, които ни дават отговори на въпроса какъв е проблемът. Защото проблемът в случая са циганите поне по тази тема, няма как за съжаление заради политкоректността да премълчаваме истината, тя е доста болезнена както я виждаме. От 2001 г. нататък ние може само да гадаем дали това са актуални статистики.

Не искам да казвам някакви клишета, всеки път когато гледам за пребит, изнасилен, ограбен и понякога убит старец, на мен наистина ми се свива сърцето, защото това са най-беззащитните хора. За съжаление, държавата също има своята вина, също мисля, че като общество сме абдикирали по тази тема.

(Не се коментира) защото се счита, че това е расизъм, защото се счита, че това би предизвикало ксенофобски настроения сред останалата част от населението. Ксенокс от гръцки, което е чужденец, непознат и фобия е страх всички знаем, всъщност страх от непознатото, но това въобще не е вярно, защото за съжаление циганите и това, което те правят ни е много познато на всички. Има различни директиви на Съвета на Европа, които така да кажем насочват правителствата да не изнасят подобни статистики, защото пак стигаме това било реч на омразата, има дискриминация.

Това е абсолютно лицемерие. Истината може да не е лицеприятна, но това е истината. За да може да решим какъвто и да е проблем, той трябва да бъде ясно дефиниран.

След 1990г. в България се появяват, в продължение на 5-10 години, над 600 НПО-та, свързани по някакъв начин с циганския проблем, желаещи да помогнат с разрешаването му.

Миналата година 2019 за първи път първокласниците 50% не са от български етнически произход.

От жълтите павета е много хубаво да се коментира за интеграция, за толерантност и т.н., но нека да се разходят и извън София и то не в посока Гърция, ами някъде по провинцията да видят какво е.

Сега да си говорим как бихме могли да решим проблема, това е много сложен проблем, това е горещият картоф според мен след 90та година и никое управление не само че няма волята, това е проблем, който би могъл да бутне всяко правителство, ако тръгне сериозно да бъде разрешаван. Мерките няма как да са хубави, розови и меки. Едно от нещата е да тръгнат да се прилагат законите, законите не са лоши.

Циганите свикнаха, че някой друг ще се грижи за тяхното изхранване, за тяхната сигурност и за живота им, те нямат никаква мотивация, никаква инициатива за съжаление.

Не е възможно, но вече 30 години го наблюдаваме за съжаление, то по-добре няма да става и както винаги най-потърпевши са най-слабите.

Много са тежки тези престъпления, защото тука вече засягаме тема за личностно развитие, за липса на каквато и да е елементарна преценка, за прекалено голяма първичност, за това, че сега интелигентните хора и въобще нашето общество е свикнало, че не приема агресията нито за добро възпитание, нито за добро развитие на каквото и да е ниво, при тях е обратното. При тях агресията означава, че те доминират и това значи, че те са по-силната страна."

Вижте във видеото какво още казаха Виктория Георгиева и Николай Облаков в "Студио Хъ" на 29.05. 2020 г. за проблема с малцинствата и дела им в престъпленията в България, за липсата на статистика по въпроса, за понятието реч на омразата, за унгарския опит със същия проблем.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ямбол

    46 3 Отговор
    Големия емигрира преди около пет години малкия сега завършва,решихме че продаваме всичко и отиваме при баткото.То тука вече не се седи а да работим зада плащаме сметките на патладжаните и да пълним гуши на политици стига вече.Светлината в тунела се вижда,обаче е от влака
  • 2 Анонимен

    8 4 Отговор
    Вина имат политиците. На 30 години не са ходили на училище. Не само това, на квартири, къде там пиле.. Ще става моят син полицай. Нищо против, но го възпитай, а не да плюе учителката... Да става, дпс е зад тях, но трябва султанка от оп партия ли, бе, да й ги пратим. Виновни сте всички политици...
  • 3 Будалата

    39 5 Отговор
    Като бях млад се чудех защо определени раси са се мъчили да ги изтребят? Сега съжалявам защо са оцеляли.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Остап Бендер

    27 2 Отговор
    Докато гласуват 100% за Боко,още по нагли ще ставата,а Боко се хили с умиление,по лошо ще става.77.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    31 1 Отговор
    "Тoвa e aбcoлютнo лицeмeриe. Иcтинaтa мoжe дa нe e лицeприятнa, нo тoвa e иcтинaтa. Зa дa мoжe дa рeшим кaкъвтo и дa e прoблeм, тoй трябвa дa бъдe яcнo дeфинирaн."
    "...никoe упрaвлeниe нe caмo чe нямa вoлятa, тoвa e прoблeм, кoйтo би мoгъл дa бутнe вcякo прaвитeлcтвo, aкo тръгнe ceриoзнo дa бъдe рaзрeшaвaн. Мeркитe нямa кaк дa ca хубaви, рoзoви и мeки."
    Тези изречения казват всичко! Браво!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "Kasapina":

    Колкото и минуси да ти слагат, това не променя истината, която си написал: Българите правят законите, българите водят разследванията, българите издават присъдите!
    Може да не ни харесва, но си прав! Няма нужда да крием в главите си в пясъка и да обвиняваме друг, за своето бездействие!
    П.П. Само към правописа ти имам забележки.

    Коментиран от #21

  • 10 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Kasapina":

    Прав си! Българите издават фалшивите ТЕЛК-ове, фалшивите шофьорски книжки, българите са контролните органи... Излиза, че ние самите си създаваме проблеми един на друг!
  • 11 Директорчето

    15 2 Отговор
    Така е за съжаление. Проблема не е Вече само в малките градове, а е обхванал и областните. Проблема е, че политиците и нпо-тата, които са спонсорирани или стимулирани по някакъв начин от леберал глобалистите и псевдо подтиснатите, добрали се до някакъв капитал. Решението е едно- да се прилага закона в пълната му строгост и тежест. Във всяко гето да се изгради участък, а служителите, които ще работят там да се осигуряват допълнителни добавки за опасни условия на труд, както и за техните семейства. Патрулите да са вагонетки с екипи по 4-6 служителя. ПЪЛНА неприкосновенност за тях. НПО да се сформира само по квота и да предоставя редовно отчет за постигнати резултати или да се заличава регистрацията.За всяка услуга от държавата или кандидатстване за помощи, да се представят осигурителен лист или някакъв вид бележка от общината за платени данъци, такси или вноски,към общият бюджет. Който гласува, освен егн, да предоставя и сериен номер на диплома за средно образование. Гласуването да стане и по електронен път. Тжва трябва да са първите стъки, в един многоетапен процес, който да превърне повечето роми от дегенерати в граждани на Република България.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 pbdan

    17 2 Отговор
    В семейният кодекс трябва да се добави само една дума "пълнолетна" пред "майка" и нещата се оправят. Повечето, да не кажа всички малолетни и непълнолетни майки раждат заради "наградата" както те наричат еднократната сума за раждане и съответно за детските надбавки. Единственото, което държавата направи е да спрат детските надбавки на майките. Друг момент от проблема са самотните майки. Този статут трябва да е еднократен за всяка майка (малка била, излъгали я). Не може да има майки с по 7-8 деца от различни мъже и да се водят самотни, а безотговорните бащи да си гледат кефа.
  • 15 pbdan

    19 2 Отговор
    Проблемите с "приобщаването" на циганите са едни и същи във всички държави където ги има. През 60--те години циганите бяха разселени по обезлюдените от масовата миграция на селяните към градовете села. Имаха достатъчно време да станат добри земеделци, но уви - за циганина е унижение да хване мотиката. Имаше все още хора да работят в ТКЗС-то и доста за крадене. Трагедията за циганите настана когато ТКЗС-тата бяха разтурени и тогава тръгнаха към градовете и създадоха махали и гета. В България има турско, руско, арменско, еврейско малцинства, но те не създават никакви проблеми.
  • 16 никой

    0 17 Отговор
    Освен репресии, разследвания, присъди, затвор, нещо друго за малцинствата предвижда ли се?

    Коментиран от #20, #28

  • 17 pbdan

    24 2 Отговор
    Без да съм юрист бих дал няколко предложения за намаляване на престъпността. 1. Премахване на долния праг от 1 МРЗ при който кражбата се счита за маловажна. Една баба с откраднати 2 кокошки, 1 коза и току що получена пенсия от 200лв. сумата е по-малко от 510лв. , но за нея е всичко. Убиват и се гаврят и за 5лв. 2. Въвеждането на малки, но ефективни присъди( 1 седм.; 2месеца напр.) за дребни кражби, хулиганство, сбиване, за сметка на дългите, но условни. 3. Рязко увеличаване размера на наказанието при рецидив, трети и повече пъти(по американски образец). 4. Кумулативност на наказанията, а не както е сега - излежаване на най-дългото. 5. Затворът не е за почивка, а за тежка и смислена работа(тухларни, каменни кариери, пътища, изкопи). 6. От съда директно в затвора, а не да го търсят после. 7. Социалните помощи да се спират до изплащане на наложена глоба, а не да са неприкосновенни както е сега. 8. Майчинство за жени над 18г.
  • 18 pbdan

    15 2 Отговор
    Циганите си присвояват привилегиите, които са си извоювали негрите в САЩ. Огромната разлика е в това, че те са били докарвани насила с кораби и са били роби 150г. Имаха си движения, Мартин Лутър Кинг и си извоюваха отношение спрямо тях, въпреки, че сега злоупотребяват с него. Нашите цигани, изгонени насила с войска от Индия поради недостатъци в поведението, които имат и сега се заселват в Западна Европа, но след нещата които правят са отстрелвани на място и са се придвижили към Османската Империя, ставайки съюзници с турците. Издавали са къде ходят нашите хайдути и като за награда са безчинствали след намесата на аскера. Това са прокълнатите от народа "башибозуци". Крайно несправедливо е да се ползват от привилегиите на народи заробени или колонизирани на времето.
  • 19 pbdan

    25 1 Отговор
    Циганска престъпност има, но това не означава, че всички цигани са престъпници. Така го разбират самите цигани и с право протестират, недоразбрали играта на думи. 1. Джебчийство. Има цели фамилии, които се занимават с обучение и експлоатация на джебчийките.2. Организирана просия -практикува се у нас и в чужбина. 3. Кражби на самотни беззащитни обикновено възрастни хора. Типичното циганско тук е изнасилване, изтезаване и убийство за незначителна сума. 4. Побой, така за "спорта" - жесток и безпричинен побой на непознати хора, разчитайки на помощ от "глутницата за бързо реагиране". Бити са по този начин лекари, учители, полицаи, военни, случайни хора направили забележка(в автобус например). 5. Кражби на селскостопанска продукция, сечене на гора. Ето това е "циганската престъпност", която много рядко се извършва по подобен начин от други етноси.
  • 20 pbdan

    23 2 Отговор

    До коментар #16 от "никой":

    Не ги наричай малцинствата. По-горе съм изброил какви малцинства има у нас и не създават никакви проблеми. Става въпрос за циганското малцинство, което не се е интегрирало никъде по света.
  • 21 Асен Милев

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Да, ама, не!
    Защо преди 1989 когато българите също са правили законите, българите са водили разследванията, българите са издавали присъдите престъпноста при циганите бе сведена до минимум, работеха и се самоиздържаха сами, учеха що годе до основно, а ??

    Защото днес законите ни се съобразяват с препоръките за закони от ЕС, ако не, санкции и глоби.
    България преди повече от десет години я заставиха да подпише унизителния "Лисабонски договор" с който легално предадохме своя суверенитет. Сега "препоръките" и натискът за законите идва от ЕС.

    А отгоре на всичко БХК е една от реформистите на съдебната система от сума ти години.Никой върховен съдия няма да чишка срещу вятъра.Това е тъжната истина.
    БХК редовно съди България, заради нарушени права на лица от ромски произход или други малцинства, и досега никога не го е правила за българи.
    Относно БХК и другите НПО-та, някои правови страни ги накараха да декларират редовно, кой с колко и срещу какво ги финансира. И ако не го правят, аут и забрана на територията.
  • 22 Бях на гости

    2 2 Отговор
    И видях с очите си и чух с ушите си с една дума станах свидетел на случая, луксозен автомобил влизаше в забранена улица а на нея улица на тротоара имаше български гражданин от малцинствен произход и този гражданин със велосипеда сви и от тротоара на улицата резки спирачки и веднага псувня " майка ти........ И бой ама як бой изяде велосипедистът естествено никой не се намеси а луксозният автомобил продължи след боя по забранената улица
    КОГАТО ЖИВЕЕХ В БЪЛГАРИЯ в моя град не видях нито един от малцинството в центъра на града а като бях на гости имаше много от тях в центъра на града
    Прави сте,че те са извършващи престъпления , но вие сте тези които трябва да решите проблема
    В Турция не съм чувал думичката "ЦИГАНИН" и в града в който живея не че няма престъпност, ама не не се казва че са извършени от тях
    Накрая наистина по някъкъв начин трябва да се реши проблема със тях
  • 23 радев

    16 0 Отговор
    Чели ли сте теорията на Малтус.На социално слаби не трябва да се помага защото те се развъждат безконтролно ако държавата започне да ги храни.
  • 24 ГУ СВ

    15 0 Отговор
    Има мерки които да ги вкарат в правия път .1.Забрана на НПО 2.Разрушаване на всяка незаконна постройка 3.Помощи за деца само ако майката е пълнолетна и се е осигурявала по година за дете 4. Законодателство като в САЩ ,при три присъди доживотен затвор. 5.За забременяване на непълнолетна ефективен затвор.6.Ораво на глас само със средно или висше образувание и то ако си се осигурявал предната година.Има и други препоръки , но няма родолюбиви политици.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Етооо

    6 0 Отговор
    Патладжана модераст трие коментари против мингяните! Мъдюрасте кафяв!
  • 28 Мъдьо

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "никой":

    Тео-ром.
  • 29 Усмивката

    2 1 Отговор
    Краде , лъже и не работи . Що е то
  • 30 Лора, внимавай...!!!!

    3 1 Отговор
    ,, За да няма тази престъпност,, от страна на малцинствата, първо трябва да се погрижи някой за това..! Къде по света няма малцинства, защо при тях няма такива,, жестокости,,, знаят се, има закони, има задоволяване не обикновени човешки нужди, не че и при тях е всичко по мед и масло, но е по цивилизовано..! В човека е заложено,, дивото,, и ако не е възпитан, той го изкарва на показ..! Но , не искам да бъда като тях, да чакам ,, наготово,,...!
  • 31 Гостт

    1 0 Отговор
    Спрете на всички социалните помощи. Това е решението.

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 мисля си

    0 0 Отговор
    това са само констатации.

    проблема е ясен...
    не виждам предложеие за решение...

    то всички го знаем но никой не смее да го приложи.

    не става дума за миещ препарат а за прилагане на законите...

    и най вече да се вмени на съдебната система че няма маловажна или нискостойностна кражба