1 Юни, 2020 18:00 3 574 65

Краят на руския монопол в Космоса

  • spacex-
  • спейс екс-
  • космос-
  • монопол-
  • сащ-
  • илон мъск-
  • русия-
  • ракета-
  • дракон

В продължение на девет години единствено Русия провеждаше полети до Международната космическа станция

Краят на руския монопол в Космоса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на девет години единствено Русия провеждаше полети до Международната космическа станция (МКС) и после връщаше екипажите обратно на Земята. Но ерата на господството на Москва в тази област приключи в събота, 30 май, когато американската ракета "Фалкон 9" изведе в орбита пилотирания кораб "Дракон" с двама астронавти на борда. Стартът трябваше да се състои няколко дни по-рано, но се забави поради лошото време.

От края на полетите със совалки през юли 2011 година, Американската космическа агенция НАСА вече не разполага със собствени космически кораби. И сега нищо не се променя, тъй като космическият кораб "Дракон" е разработен от частната компания "SpaceX" на американския предприемач Илон Мъск и е нейна собственост. Очаква се до края на 2021 да започнат пилотирани космически полети и с кораба "Старлайнер" на концерна "Боинг". Така САЩ не само се завръщат в елитния клуб на нациите, изпращащи хора в Космоса, но и може да се окажат начело в тази надпревара. Ето, че Русия се сдоби със сериозна конкуренция.

"SpaceX" засилва натиска над Москва

Сътрудничеството между САЩ и Русия в космонавтиката има дълга история. То продължава и след разпада на СССР. Руски космонавти са летели с американски совалки до руската орбитална станция "Мир", а руски космически кораби са доставяли американски астронавти на Международната космическа станция. Чак след катастрофата на совалката "Колумбия" през 2003 година, когато НАСА спря програмата първоначално за две години, Русия придоби монопола върху извеждането на хора в Космоса. През последните 9 години бяха извършени 40 успешни старта с ракети "Съюз" с американци на борда - средно по 4 изстрелвания на година. "Русия нямаше как да откаже", казва Игор Маринин от Руската академия по космонавтика. По неговите думи, "експлоатацията на МКС без американците е невъзможна".

Един инцидент от лятото на 2018 обаче показа, че сътрудничеството между НАСА и руския държавен космически концерн "Роскосмос" не тече съвсем гладко: тогава се стигна до разхерметизиране на една от капсулите "Съюз", за което руснаците заподозряха американски астронавти. НАСА отхвърли категорично обвиненията. През октомври 2018 година се случи нещо още по-неочаквано: след отказ на ракетата-носител се задейства аварийната система, която спаси намиращите се на борда един руснак и един американец. В Русия разчетоха инцидента като доказателство за надеждността на остарялата, но сигурна техника.

В руската капсула "Съюз" има място за трима души. "Роскосмос" постоянно вдига цената за извеждане на хора в Космоса: според американски източници, ако един "билет" до МКС и обратно първоначално е струвал 21 милиона долара, актуално руснаците искат 80 милиона долара, а за планирания за тази есен съвместен руско-американски полет е договорена цена от 90 милиона долара.

Сега американската "SpaceX" засилва значително натиска над Русия в областта на извеждането на сателити в орбита. Като цяло руската космическа програма отстъпва до голяма степен на американската - с изключение на пилотираните полети в Космоса.

Русия ще изостава все повече

Досега руският монопол върху полетите до МКС прикриваше този факт, казва за ДВ руският космически експерт Андрей Йонин. Ето, че последната завеса, прикривала липсващата мотивация и технологичното изоставане на Русия, вече падна, допълва той. "Руското ръководство сега ще установи, че кралят е гол", казва Йонин. Експертът прогнозира, че изоставането на Русия от САЩ и най-вече от "SpaceX" ще се увеличава. Той се надява тази конкуренция да принуди държавата да реформира "Роскосмос".

След успешното изстрелване на "Дракон", САЩ могат да преустановят сътрудничеството си с руснаците в пилотираните космически полети. В новите американски космически кораби има място за два пъти повече хора на борда, те са по-модерни и по-комфортни от руските, които разчитат на технологии още от 1960-те години, посочва Игор Маринин от Руската академия за космонавтика. Същевременно той изтъква и едно предимство на корабите "Съюз" - тяхната надеждност.

Работата на Международната космическа станция е осигурена до 2024 година. А отсега нататък НАСА все по-рядко ще изпраща свои астронавти с руски ракети. Това ще освободи място за европейците и за т.нар. космически туристи. Русия обяви, че още през 2021 година ще даде възможност на частни лица да летят в Космоса. Маринин очаква това да даде тласък и на новия руски космически кораб "Орел", чийто първи полет е планиран за 2023 година.

Като цяло се очертава край на ерата на тясното сътрудничество между Москва и Вашингтон в космонавтиката. САЩ искат да летят отново до Луната. Същото планира и Русия, която разработва и собствена космическа станция, която да замени сегашната МКС. На този фон Андрей Йонин предупреждава, че може да бъде загубено най-голямото предимство от програмата на МКС - "безценният опит от съвместната работа". Той смята, че се прави крачка назад към националните програми за космически изследвания и към надпреварата в Космоса от 60-те години на миналия век.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El amigos

    63 54 Отговор
    Не случайно Русия е ВЕЛИКА империя! :)

    Коментиран от #50, #51

  • 2 КОНТРАТА

    61 50 Отговор
    Край на соросите, руснаците са номер 1 по космически технологии. Гокямо щастие краварско измаксторили една кабинка с двигатели, Юрий Гагарин с такъв кораб летя през 1961 г!

    Коментиран от #26, #56, #62

  • 3 Хахаха

    50 46 Отговор
    Какъв руски монопол, какво господство в космоса. Вие просто трябва да си пиете хапчетата...

    Коментиран от #37

  • 4 rusnak

    31 45 Отговор
    С новия си кораб ще могат да превозват повече бормашини и да дупчат руските тоалетни на зло, че техните нещо не бачкат редовно.

    Коментиран от #54

  • 5 злобар

    23 41 Отговор
    Би било хубаво и ние да вдигнем наша си ракета нещо от рода "Балкан" от ГербКосмос .

    Коментиран от #8

  • 6 Диверсант

    39 39 Отговор
    Италианската астронавтка Саманта Кристофоретти........ РУСКИТЕ СПУСКАЕМИ АПАРАТИ, МАКАР И КОНСТРУИРАНИ ПРЕЗ 50-ТЕ ГОДИНИ СИ ОСТАВАТ НАЙ СИГУРНИ.
  • 7 NVIDIA и AMD покорителите на галактиката

    33 46 Отговор
    Така е, Щатите извадиха по-мощни видео карти.

    Коментиран от #58

  • 8 4988

    23 37 Отговор

    До коментар #5 от "злобар":

    Маани тия мераци, че ще идат няколко десетки млрд за космонавт Баце Ганьонин.
  • 9 до другарите

    23 43 Отговор
    от немското Работническо дело: при пилотираните кораби, „малкото” предимство наречено надеждност е решаващо.
  • 10 КОНТРАТА

    15 46 Отговор
    Първите където ще се отделят ще са Тексас, Айдахо, Пенсилвания, Южна Каролина, Калифорния !
  • 11 Жоро

    33 43 Отговор
    В екипа му има само 5 американци всички останали са чужди наемници иначе са умни американците
  • 12 Митю

    23 40 Отговор
    А,да.Руската капсула и забележете американското Кораб.

    Коментиран от #25

  • 13 Ххх

    10 33 Отговор
    Предполагам по разбираеми причини мирното усвояване на космоса не беше някакъв съществен приоритет за през последните 30 години. Но засилващата се конкуренция от страна на САЩ може би ще накара Русия да помисли за нови, по - модерни разработки на космически кораби и носители, ако не някакви принципно нови, то поне в някаква степен взаимствани като идеи от новите американски разработки. Няма логика в техните космически програми да я карат по социалистически и да лежат на стари лаври и единствено на държавни субсидии. Силната конкуренция безспорно е повод да се замислят и да опитат да наваксат изоставането.

    Коментиран от #18, #39

  • 14 Не се репчете толкова

    26 21 Отговор
    Дано се приберат живи и здрави и после мятайте капи.
  • 15 другарят

    30 44 Отговор
    Виждам че джендърите от антируската ДВ също са превъзбудени и подмокрени. Само че са забравили да напишат, че ракетите на Боинг са с руски двигатели! В действителност конкуренцията е между Боинг и мошенника Мъск за това кой ще смъкне повече стотици милиарди от бюджета на САЩ.
  • 16 хахаха

    24 42 Отговор
    телешки възторзи...нека се върнат космонавтите, нека има поне още 3-4 успешни полета до МКС, пък тогава големите приказки...
  • 17 Мутата

    22 40 Отговор
    И за совалката говореха същото.
  • 18 Кравофоб

    23 44 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    И къде са американските супер технологии кравар?Девет години крадаха от руснаците технологии да литнат до руската космическа станция и накрая частна фирма пълна с чужденци направи нещо.Наса пак си плаща таксито и не може да лети сама нали?Технологии викаш.Яко.

    Коментиран от #23, #59, #64

  • 19 пльосс

    16 45 Отговор
    И сега какво излезе ? Че и тази мисия е една лъжа и баламосват хората. На "живото предаване" от самата ракета е записано как по двигателя се разхожда мишка. И то това е дори старо видео от преди няколко месеца. Тези хора дето уж ги пращат там са качени явно с руска ракета някога заснели са ги и сега ги пускат на запис. Всичко е една лъжа и манипулация за да точат парите на данъкоплатците.

    Коментиран от #20, #28, #29, #32, #61

  • 20 Какво искаш да кажеш

    16 38 Отговор

    До коментар #19 от "пльосс":

    Пак ли е имало студио Холивуд. Дай инфо

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 пльосс

    14 37 Отговор

    До коментар #20 от "Какво искаш да кажеш":

    напиши в чичко гугъл " изстрелването на Space X е фейк " и ще излезе

    Коментиран от #27, #55

  • 23 Ххх

    6 7 Отговор

    До коментар #18 от "Кравофоб":

    Ако си чел и други мои коментари, мисля че щеше да си наясно, че липсват съществени основания да ме подозираш в някакви симпатии към Щатите, включително към научно техническите им достижения. Друг е въпросът обаче, че, макар и симпатизирайки на Русия, не смятам, че трябва да съм като кон с капаци, а се опитвам да съм обективен, според познанията и разбиранията си. А че Русия не се опитва да внедрява някакви принципно нови идеи при конструирането и разработката на ракетите носители и космическите си кораби - това се потвърждава от мнението на руски експерти в тази област. И е много по - добре да си създаваш наказва относително реална и обективна картина за нещата, вместо до последно да живееш в наивно заблуждение.
  • 24 Коминочистач

    9 28 Отговор
    ,,Изтъкахме си платното и ритнахме кросното"-е казал народа за такива като тези от задокеана.Сега какво,ако руснаците предложат онези да ги возят десет години,съответно ще откажат,така ли?Вече не ни трябва партньорство.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хаха

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    Хахахахахаха
  • 27 Фейкиш

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "пльосс":

    Гледал ли си филм на лаптоп или IP камера?
  • 28 Технически неграмотен

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "пльосс":

    И на моя телевизор излиза мишката, филмите ли са фалшиви или смарт тв е развалено?
  • 29 Бай Ставри

    15 6 Отговор

    До коментар #19 от "пльосс":

    Скоро такива като теб ще търкате наровете при мен.и после дълго време без клавиатура.
  • 30 Български пияница

    21 10 Отговор
    За край на руския монопол в Космоса е все още рано да се говори. Но какво значи монопол? Монополът е пълно отсъствие на конкуренция. В пазарната икономика - единствен продавач, който произвежда продукция без близки заместители, тоест една-единствена фирма предлага продукт, който никоя друга фирма не може да предложи. От тук следва, че що се отнася до Космоса Русия никога не е имала монопол и няма да го има, но че се променят правилата на играта, променят се и точно това тласка развитието на човечеството напред.
  • 31 Български пияница

    18 8 Отговор
    Що се отнася до мишките и някакви SpaceX фейк конспирации, препоръчвам на русофилите да гледат предаванията на ТАСС и RT, които излъчваха на живо, в които дори няма намек за някакви фейкове и по никакъв начин руснаците дори не се опитаха да подложат на съмнение мисията. Това ще го направи путинската пропаганда в по-късен етап, за сега все още анализират къде точно да ударят.
  • 32 Тиберий

    9 30 Отговор

    До коментар #19 от "пльосс":

    Голяма работа че първата степен се връща с парашути Вие бихте ли я изпозвали пак Умора на материала износване от високата температура рискове много Много шум за нищо една малка пукнатина и при втори старт ще има бум

    Коментиран от #60

  • 33 Дойче Лъже

    13 34 Отговор
    Тия от Дойче Лъже добре ли са? Та такива статии трябваше да се пишат преди 50-60 г. Сега сме 2020 г. , алоуу, наред ли сте????!?
    Хората да не ядат доматите с колците, та ги правите на прости, както западняците с промитите мозъци?!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бай Горан

    23 13 Отговор
    В Русия постепенно почнаха да изтрезняват и да приемат неизбежната истина,че от тук нататък са треторазрядна величина в космоса.Истинският конкурент на САЩ е Китай,който методично развива своята космическа програма и без много фанфари измести Русия от второто място.Всичките Кремълски партенки за "две ракети" и "лунна програма" ,са жалък опит за запазване на някакъв авторитет пред общественоста,която изведнъж проумя,че Роскосмос,мастодонт с 190 000 души персонал е изтикан в трета глуха от малка,частна компания с едва 8000 души.Американците целенасочено дадоха възможност на частния сектор да се включи активно в космическият бизнес-типично по американски.Конкуренцията винаги е водила до иновации и прогрес.В Русия от друга страна са оставили всичко в ръцете на монополист,който няма никакъв интерес да променя нещо в корупционната схема.Компанията на Мъск макар и най-известната в момента,не е единствената в САЩ,която се е заела сериозно с космоса.В близките години предстоят поредица от първи стартове на нови ракети,кораби и совалки.И най-интересното в близките пет години-дали американците ще успеят да се върнат на Луната,преди китайцигте да изпратят там свой космонавт.

    Коментиран от #36

  • 36 ха ха хо хо

    16 39 Отговор

    До коментар #35 от "Бай Горан":

    ха-ха, днес американците правят нещо, което руснаците са го правили преди 80 г. ха-ха-хо-хо
    и как американците ще се върнат на Луната, след като не могат да докажат, че са били там? тъй като "случайно" унищижиха целият си холивъдски архив за кацането на Луната..ха-ха-хо-хо...
  • 37 Висока Летва

    14 41 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Руската космическа технология е поставила около 164 световни рекорда , недостъпни до момента, и записани в Книгата На Гинес , а ти си лай срещу звездите , и без това на никого не пречиш.

    Коментиран от #53, #57, #63, #65

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Hollywood

    11 35 Отговор
    Изтриха ми три коментара,на които ви бях копирал изказване от САЩ`,че изстрелването на ракетата,което уж било лайв има изрязани кадри,което доказва ,че не е лайв
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бaтутa рaбoти

    37 1 Отговор

    До коментар #1 от "El amigos":

    a бeнзинocтaнциятa oтивa към зaкривaнe. Кoлкoтo и дa ce възтoргвaт тук нeкoи дрOгaрE и дрOГaрги. Aмин и нa oпoркaтa, "пиндocитe лeтят cъc Coюз". Чaкaмe др. пecкoв дa ви пуcнe нoвa. Aрe, "cлaвa рAЗИЯ", a "Вoвa e бoг", хи-хи-хи...
  • 52 факти

    6 1 Отговор
    САЩ колкото хора са изкарали в космоса ,мижавата руска губерния не може да ги стигне и срещу тях да тича..И за какъв космос и русия пишете като русия отдавна не е космическа държава ?!
  • 53 факти

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Висока Летва":

    Не руската ,а тази на СССР амебо ! Не бъркай двете понятия.Русия не е космическа държава !
  • 54 катунът рАЗИЯ "на зло"

    35 0 Отговор

    До коментар #4 от "rusnak":

    Не бе, ще ви карат дезинфектанти, че рАЗИЯтския сегмент на МКС е цял в някаква "безаналогова" и "передовая" плесен, щото вие сте си по хигиената въобще. Затова и в МКС сте под карантина.
  • 55 катунът рАЗИЯ

    33 0 Отговор

    До коментар #22 от "пльосс":

    Верно, излиза си както викаш - с надпис "сделано в рАЗИЯ", "агенция Новости" или "РЕМ ТВ". Всичко е точно. Липсват само високите токчета от модната линия "президентские"
  • 56 мурзилки м защита на катуна рАЗИЯ

    31 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    разплаквате ме!

    От смях!
  • 57 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Висока Летва":

    Интересно ще е да ги чуем тези рекорди защото Америка като цяло е застъпила абсолютно всички рекорди в космоса к в момента американската технология е на няколко десетилетия пред руската
  • 58 Име

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "NVIDIA и AMD покорителите на галактиката":

    Те руснаците даже не знаят какво е видео карта
  • 59 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кравофоб":

    SpaceX има 100% американци защото не може да се вкарват пришелци. В момента най добрите инженери в Америка работят за ,SpaceX. Затова в момента тази компания доминира космоса и космическите изстрелвания.
  • 60 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Тиберий":

    Ти се връщаш с парашут тва да не го е мислил Руснак?
  • 61 Име

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "пльосс":

    А доказателства пак няма. Еййй хубава работа. Поредната конспиративна теория без никакви доказателства. В SpaceX работят най-добрите от най-добрите на тоя свят и екипа е 100% от американци. То затова резултатите са такива. Модерни технологии а не капсули на 50 които я се разпаднат я не
  • 62 ПЕРЕДАВАЯ

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОНТРАТА":

    и "уникалная". направо къртат миФки. особено по простотия! Ма бълхарските им п.о.д логи не им отстъпвате. Маладци!
  • 63 до талпата

    9 0 Отговор

    До коментар #37 от "Висока Летва":

    това ли ви е новата опорка, бе, сельо рублажийски? Ако ми дадеш поне един "рекорд в Гинес", ще ти платя всичкия бояришник, дето можеш изпи до края на жалкия си животец. Мужиците винаги са били догонващи, в смисъл да откраднат нещо и го изкопират некадърно. Особено след като инженерите на Вернер фон Браун, дето ги държаха под ключ в Химки-11, остаряха и измряха. Оттогава диваците не са направили нищо "передавое" освен мултиките. Тепърва ще четеш че и "полетът" на Гагарин е най-големия фейк в историята на космонавтиката. Иначе статията е учудващо приятна и вярна за DW, освен че рАЗИЯ никаго не е имала монопол в Космоса. Дръж бояришника във фризера и наздраве!
  • 64 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кравофоб":

    В разработчиците на ракетите няма нито един чужденец. Абсолютно всички са американци само да знаеш подлого! Нещо повече НАСА почти собственоръчно финансира разработките на SpaceX и също им дават техни разработки. Сигурно е трудно на пикня като тебе да мисли...
  • 65 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Висока Летва":

    Ако Русия има 164 рекорда то американците има към 10,000 сигурно