Last news in Fakti

1 Юни, 2020 20:00 4 351 38

"Като във война сме": разтърсващите писма на руските лекари

  • русия-
  • коронавирус-
  • война-
  • лекари-
  • санкт петербург-
  • писма

Сред самите медици има жертви

"Като във война сме": разтърсващите писма на руските лекари - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Хора! Умолявам ви от душа и сърце, стойте си вкъщи! Защото, дойде ли втора вълна, няма да оцелеем. Просто няма да издържим физически. А отидем ли си ние, няма да има кой да ви лекува. Пази боже!"

В очите на Карина Разумовская се виждат сълзи, докато чете откритото писмо на една лекарка. В продължение на часове актьори от Санкт Петербург четат из писмата на онези, които се борят на първа линия срещу епидемията, а те са разтърсващи.

"Сякаш сме на война. Повтарям: на война. Вчера свършиха предпазните маски. Дъщерята на една колежка ми уши маска от плат - за мен и за всички останали от нашата смяна", разказва една лекарка, чието писмо чете актрисата Марина Адашевская.

Колко са жертвите сред лекарите?

Много от онези, които се грижат за пациентите с коронавирус, междувременно също са заразени. Има списък на лекари, които са починали в резултат на заразата. Списъкът съдържа вече над 300 имена. Официалната статистика е много по-различна. Министерството на здравеопазването говори само за около 100 починали медици, а властите постоянно предупреждават, че в социалните медии се разпространявали множество преувеличени или неверни информации по този въпрос.

Нима съобщенията за катастрофалната ситуация на медицинския персонал са лъжа? Или пък снимките, показващи дълги колони от линейки, чакащи на опашка пред болниците, за да оставят пациенти за лечение?

Дори държавната телевизия потвърди, че заснетото отговаря на истината. "Наши репортери разговаряха с лекарите, които потвърдиха този факт", бе заявено официално.

Заместник-кметицата на Москва Анастасия Ракова още от средата на април признава, че ситуацията в московските болници е много тревожна. Там хората работели с последни сили.

Ситуацията е критична. Въпреки повечето пари.

Руският президент Путин нареди да се отпуснат големи суми, за да се увеличи броят на леглата и да се оборудват по-добре клиниките в провинцията. Междувременно бяха отпуснати и извънредни плащания за медиците, а за да бъдат разтоварени те, бяха мобилизирани и множество студенти по медицина. И това не става на доброволни начала. На много места на студентите им казват, че практиката в болниците е задължителна, а онези, които откажат да се включат, щели да си носят последствията. При това задължават студентите да работят дори в зоните на голям риск.

За щастие ситуацията в Москва постепенно се нормализира, броят на новите инфекции намалява. Но лекарите и болногледачите още отсега знаят, че ги очаква нова задача. Президентът Путин и кметът Сергей Собянин са взели решение да изпратят медиците от Москва на помощ в другите региони на страната, където вирусът все още вилнее с пълна сила.

Първите лекари от Москва вече пристигнаха в руската република Дагестан. Според официалните данни, ситуацията там е особено критична.

Автор Кристина Нагел


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    38 19 Отговор
    ДЙЧЕ ВЕЛЕ и истина там всичко е с някаква цел-манипулативност

    Коментиран от #37

  • 2 Гост

    43 18 Отговор
    Поредната пропаганда за слабоумни на DW. Защо не пишат какво става в сащ ?

    Коментиран от #19

  • 3 бля бля

    23 12 Отговор
    бля бля бля бля...
  • 4 Е па

    27 13 Отговор
    Стига де! Никой не вярва в тва вече!
  • 5 Пожелание

    18 28 Отговор
    Пожелавам на всички, които отричат коронавируса да се срещнат с него ;)

    Коментиран от #8, #25, #29

  • 6 А стига бе

    28 15 Отговор
    Дойче-пак ли бе? То като че ли в"западният свят" не умират медици...или не се оплакват от лошо оборудване и условия--ама по Русия трябва да се плюва...Не можете да преживеете факта,че точно Русия се справя в пъти по-добре от "цивилизованият Запад" и точно това ви боде очите...
  • 7 Рошко

    20 11 Отговор
    Само заглавието и кой го писал, и не го четох повече
  • 8 Кольо

    13 7 Отговор

    До коментар #5 от "Пожелание":

    Премам, ама няма стане - промий си мозъка с малко ракия и ще си ОК
  • 9 3.14К

    16 9 Отговор
    На 21 май държавният департамент на САЩ публикува документ, че ще се платят 250 000$ за материал, който показва разпада на руската здравна система .Може да се публикува от цял свят. Не прави чест на DW, да лишава руските либерали от тази възможност. Много държави преживяха истински ужас, и това не е най удачния момент за пропаганда.

    Коментиран от #22

  • 10 Пожелание до No8

    8 3 Отговор
    Не бъди толкова сигурен братле ;)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Добри от Добрич

    14 20 Отговор
    Това не е възможно!
    Руския лекар е най-здравия лекар!
    Руската болниница е най-добрата болница!
    Руския вирус е по-голям брат на Българския вирус!
    Който му стиска, да иде да провери.
  • 14 Кольо

    17 11 Отговор

    До коментар #11 от "до 1,3,4":

    В случая от Русия никой не лъже - лъже медията, която публикува хуморески, за да стряска хората. Тея са за съд според мене- DW
  • 15 Юсуффф

    24 9 Отговор
    Щом Дойче зелето казва,значи е точно обратното.Тия в пропагандата бият и комунистите.
  • 16 Пожелание

    8 13 Отговор
    Всички невярващи ще си получат заслуженото ;)
  • 17 XMAN

    21 9 Отговор
    Сигурен съм,че такова лице на име Карина Разумовская съществува само във фантазиите на DW. Тъжно е да ни взимат за толкова прости .

    Коментиран от #27

  • 18 варненка

    14 7 Отговор
    Руски източници посочват че са починали 38 медицински сестри(мъже и жени) , 18 хирурзи, 15 терапевти, 14 санитарки, 13 фелдшера и 12 шофьора на линейки, като и 11 анестезиолози.Дори да е завишена цифрата е много тъжно, че умират медици, докато лекуват и спасяват заразени. В мирно време. Не само в Русия, а където и да е по света. В САЩ, Англия, Италия, Китай, Бразилия, Мексико, Индия, България. А има хора, които още отричат съществуването на вируса...Нямам думи.
  • 19 друг гост

    13 11 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Какъв САЩ те гони пък тебе,статията е за Русия. Не вярвам и на DW,защото не разполагат с точната информация.До 13.03 в Русия бяха отчели 1500 възрастни ,починали от пневмония,но при тях вирус нямаше ,а те нямаха и тестове.И как да вярвам на руснаците като си спомня ,че и радиация нямаше.

    Коментиран от #28

  • 20 Fen

    6 8 Отговор
    Скрийте се в дупките докато умрете от друго за да се предпазите от коронавирус.
  • 21 Ние

    9 9 Отговор
    Къде се скриха тези мишоци, които даваха комунистичрска русия за пример, че вожда пут ин държал всичко и ето на, нямяли заразени. После през ден писаха как имали ваксина. И сега печална картинка. Руснаците лъжат колко заразени и починали има. Така лъжат и китайци, турци и северна корея. Където е комунизъм, значи истина няма. А тука нашите спасители от щаба всеки ден, човек по човек, град по град даваха информация и излязоха кретените слафи трифоноф, господари на wc и други червени комуняги, да реват че само брифинги сме гледали. А на тези същите, като им гледаме диарията от по 15-20г. в ефир всяка вечер... Кръгом и бегом към москва.
  • 22 плевен

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "3.14К":

    Е, как успя да събереш в едно изречение "DW" и "чест"?
  • 23 Аз съм просто Русофилчи

    0 9 Отговор
    Не вярваме на измишльотини, тези неща се пишат, за на вземат едни пари от европа, или това беше за България! Както и да е, в матушка не мрът!
  • 24 аха

    1 1 Отговор
    Aaa, такива ги имаше навсякъде. У нас взимаха по 1000лв за такова откровение, на други места може и повече да са давали.
  • 25 ами

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пожелание":

    Трудна работа е да се срещнеш с нищото.
  • 26 66666689

    2 2 Отговор
    Абе, поне сменяйте репликите на докторите,изглежда все едно СЗО им ги праща.
  • 27 Потърси

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "XMAN":

    Има достатъчно възможности да потърсиш името. Ако ти се занимава да търсиш информация, вместо да пишеш глупости. И името на лекарката ще откриеш.
  • 28 Вярата

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "друг гост":

    А на другите защо ме вярваш. Търси информация и от други държави / на други езици.
  • 29 9629

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Пожелание":

    Ами срещнах се с пикливото ви вирусче за което толкова тръбите- бях в Китай и то в град под карантина точно в пика на тази фалшива простотия и не срещнах НИТО ЕДИН болен. Да бе, вирус има само дето според ВСИЧКИ лекари които лекуваха заболелите положението е "нищо особено и определено НЕ Е опасно"- над 95% от умрелите са "С корона", а не "ОТ корона" и фактически сезонният грип е минимум 4 пъти по-смъртоносен от този преекспониран вирус.

    Простичко е- от всяка нова болест измират повечко хора спрямо нормалното положение, но дори и така гледано корона-та е В ПЪТИ ПО-МАЛКО СМЪРТОНОСНА ОТ ПРОСТ ГРИП.

    Отделно- силно завишена е бройката на "заразени" с корона щото тестовете са некачествени и дават положителен резултат за ВСЕКИ корона-вирус, а такива циркулират МНОГО и е нещо обичайно да сме приносители на такъв.

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Въпрос

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "9629":

    Коментарът Ви повдигна следните въпроси: 1. Как излязохте от китайски град, поставен под карантина? 2. От изказването става ясно, че циркулират МНОГО корона-вируси и тестовете регистрират ВСЕКИ. Кои са другите видове, които циркулират толкова много, без да станат обект за притеснения? 3. Надявам се, че не бъркате "вирус" с "бактерия", или?
  • 31 Въпрос

    2 0 Отговор
    P.S.: Не казвам, че не е така, но ми стана интересно. Явно е че сте човек с опит и познания. Обяснете по-подробно!
  • 32 Въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "9629":

    Коментар #31 е отправен към Вас.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Майстор Тричко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    Едно време еталон за "истина" беше ТАСС. Съобщаваха за излетял космически кораб след дни само ако всичмко е на ред. При комунизма нямаше фалове и вскички заедно вървяхме на пред. Руснаците, по точно това което остана от тях продължаоват да вървят без да знаят на къде под мъдрото упранление на поредния президент-мин. придседател - секретар на КПСС. Не им е крив Дойче Веле. И без това до тях не стига. Просто са имали нещастието да се родят в страна, която комунистите превърнаха в изпитателна лаборатория с опитни животни. Практиката показа, че е точно така, милион два, три, че и повече ако заминат за екарисажа не е проблем. Важното е света да мисли за тях като за.... Само, че света отдавна знае какво да мисли и го вижда вече над 100 години. Капсулирал ги е и ги е оставил на естествения подбор. Добре, че им се измъкнахме в последния вагон на последния влак.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.